Dodaj do ulubionych

Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest święty

IP: 212.191.128.* 14.05.01, 07:01
... czy święty jest od urodzenia , czy tęż został
świętym w późniejszym okresie - bo czytając Jego
życiorys nie mogę się nigdzie tego doszukać .
Syn 6-letni zadał mi to pytanie i nie wiem jak mu na
nie odpowiedzieć !
Obserwuj wątek
    • Gość: Symeon Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 07:19
      Nieuku jeden TY! Jest święty od swego niepokalanego poczęcia. A potem dzieckiem
      juz będąc ulepił wróbelki z gliny, dmuchnął na nie i one odleciały. Od tego
      czasu wiedzie święty żywot ku zadziwieniu świata.
      Po swym odejściu (wniebowstąpieniu?)nareszcie zostanie wypełnione puste miejsce
      Trójcy Św. (dotychczas zajmowane tymczasowo przez niejakiego Józefa), będziemy
      mieli Ojca Świętego, Świętą Matkę Polkę i Św. Jezuska.
      To dopiero będzie pełny i nieskażony polski katolicyzm!
      • Gość: TY Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 212.191.128.* 14.05.01, 07:30
        Gość portalu: Symeon napisał(a):

> Nieuku jeden TY! Jest święty od swego niepokalanego
        poczęcia. A potem dzieckiem
        >
        > juz będąc ulepił wróbelki z gliny, dmuchnął na nie i
        one odleciały. Od tego
        > czasu wiedzie święty żywot ku zadziwieniu świata.
        > Po swym odejściu (wniebowstąpieniu?)nareszcie zostanie
        wypełnione puste miejsce
        >
        > Trójcy Św. (dotychczas zajmowane tymczasowo przez
        niejakiego Józefa), będziemy
        > mieli Ojca Świętego, Świętą Matkę Polkę i Św. Jezuska.
        > To dopiero będzie pełny i nieskażony polski katolicyzm!

odp.
        Kajam się w bólu i wstydzie za swoje nieuctwo - że ja
        głupia ci.a tego nie wiedziałem .
        Teraz ja wiem , mój syn będziwe wiedział , a i reszta
        naszego polskiego też -myślę , że należałoby wystąpić z
        projektem ustawu sejmowej aby dzień Jego urodzin miał
        czerwoną kartkę w kalendarzu !

• Gość: Symeon Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.01, 23:48
          Gość portalu: TY napisał(a):

> Kajam się w bólu i wstydzie za swoje nieuctwo - że ja
          > głupia ci.a tego nie wiedziałem .
          > Teraz ja wiem , mój syn będziwe wiedział , a i reszta
          > naszego polskiego też -myślę , że należałoby wystąpić z
          > projektem ustawu sejmowej aby dzień Jego urodzin miał
          > czerwoną kartkę w kalendarzu !
          >

Ty się nie naigrywaj, TY! Będzie ustawa i będzie kartka - na 102%. I jeszcze ci
          powiem, że to SLD wyjdzie z inicjatywą, że by pokazać, jak go kochało. Wspomnisz
          moje słowa!
    • Gość: kraken Re: A NAWIASEM MOWIAC... IP: *.105.252.64.snet.net 15.05.01, 00:47
      Mam wlasciwie nirozwiazywalny problem-CZY PAN BOG
      WIERZY W WOJTYLLE,CZY WOJTYLA W PANA BOGA???
      Bo polakom juz dawno sie strony pomataczyly
      • Gość: stachobo Re: A NAWIASEM MOWIAC... IP: 217.30.143.* 15.05.01, 01:14
        Kraken!A czy Ty wiesz procesie biochemiczyny Ty, że mi Ciebie żal. Bo czy się z
        tym zgodzisz się czy nie, to smród jedynie po Tobie zostanie. Niezależnie od
        tego, jak głośno zapomnieć byś o tym chciał. Bąku Ty jeden, hę.
        • Gość: Kraken Re: A NAWIASEM MOWIAC... IP: *.105.252.64.snet.net 15.05.01, 01:23
          Gość portalu: stachobo napisał(a):

> Kraken!A czy Ty wiesz procesie biochemiczyny Ty, że mi Ciebie żal. Bo czy się z
          >
          > tym zgodzisz się czy nie, to smród jedynie po Tobie zostanie. Niezależnie od
          > tego, jak głośno zapomnieć byś o tym chciał. Bąku Ty jeden, hę.

A ,mnie ciebie nie zal-nawiasem mowiac -sadzisz,ze po tobie co zostanie -taka
          sama kupka gnoju ,jak po KAZDYM z nas(PO WOJTYLE ROWNIEZ)

• Gość: Oscien Re: A NAWIASEM MOWIAC... IP: 216.172.6.* 15.05.01, 01:49
            Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Gość portalu: stachobo napisał(a):
            >
            > > Kraken!A czy Ty wiesz procesie biochemiczyny Ty, że mi Ciebie żal. Bo czy
            > się z
            > >
            > > tym zgodzisz się czy nie, to smród jedynie po Tobie zostanie. Niezależnie
            > od
            > > tego, jak głośno zapomnieć byś o tym chciał. Bąku Ty jeden, hę.
            >
            > A ,mnie ciebie nie zal-nawiasem mowiac -sadzisz,ze po tobie co zostanie -taka
            > sama kupka gnoju ,jak po KAZDYM z nas(PO WOJTYLE ROWNIEZ)
            >
            Oczywiscie te same katoliko-foby sie wypowiadaja zeby sobie uzyc.
            "Ojciec Swiety" to sprawa tytularna. Nawet Watykan nie mysli
            o papiezu jako "swietym" dopoki nie zostanie kanonizowany.
            Tyle ze slownika dla analfabetow...

• Gość: jaski Re: A NAWIASEM MOWIAC... IP: *.chicago-23-24rs.il.dial-access.att.net 15.05.01, 01:54
              A czy Wy w ogole to kleczycie jak to piszecie?
            • Gość: kraken Re: A NAWIASEM MOWIAC...do Oscien IP: *.105.252.64.snet.net 15.05.01, 03:28

Wiec moze mi wyjasznisz wobec tego-PO JAKA CHOLERE NAZYWA SIE TEGO
              NAJWAZNIEJSZEGO URZEDASA WATYKANU OJCEM I W DODATKU SWIETYM???Skoro jak sam
              twierdzisz,jego swietosc moze byc ogloszona dopiero po kanonizacji(a swoja
              droga ciekawe jaki jest dowod na czyjas swietosc -i odwrotnie???nikt przeciez
              tego nie sprawdzi)
              • Gość: jaski Re: A NAWIASEM MOWIAC...do Oscien/kraken IP: *.chicago-05-10rs.il.dial-access.att.net 15.05.01, 04:40
                Twoie pytanie jest niezmiernie glupie. Swietosc poznaje sie po zapachu!
              • Gość: offset Re: A NAWIASEM MOWIAC...do Oscien IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 06:37
                Gość portalu: kraken napisał(a):

>
                > Wiec moze mi wyjasznisz wobec tego-PO JAKA CHOLERE NAZYWA SIE TEGO
                > NAJWAZNIEJSZEGO URZEDASA WATYKANU OJCEM I W DODATKU SWIETYM???Skoro jak sam
                > twierdzisz,jego swietosc moze byc ogloszona dopiero po kanonizacji(a swoja
                > droga ciekawe jaki jest dowod na czyjas swietosc -i odwrotnie???nikt przeciez
                > tego nie sprawdzi)

Z calym szacunkiem ten "urzedas" reprezentuje Chrystusa jako sukcesor sw. Piotra.
                "Swiety" dotyczy jego mandatu nie jego samego.
                • Gość: offset Do Krakena IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 06:43
                  Co do swietosci, to nie mialbym zaufania gdyby chodzilo o Ciebie.

W procesie kanonizacyjnym Watykan sprawdza najdrobniejsze szczegoly
                  zycia ale to nie wystarcza. Do kanonizacji wymagany jest conajmniej
                  jeden cud. Najczesciej sa to przypadki naglych uleczen z nieuleczalnych chorob
                  swierdzone przez niezalezna komisje lekarska. To uleczenie musi byc nagle
                  i zwiazane z modlitwa o wstawiennictwo (intercessio) kandydata na swietego.

Przy okazji zauwazylem za najwiecej atakuja kosciol ci co najmniej o nim wiedza.

• Gość: nr 0003 Re: Do Krakena IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.01, 22:38
                    ksiądz? w sieci? to cud juz jest. ... Teraz tylko zbadać życie.
                  • Gość: Jurek Re: Do Krakena IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 00:46
                    Chociaż niektórzy nie zauważają różnicy, to spojrzyj na nich miłosiernie.
                    Poza nielicznymi przypadkami to nie są ataki na Kościół. Nikt mający odrobine
                    rozumu nie będzie zwalczał idei miłości bliźniego. Tak naprawdę jest to walka
                    przeciwko tym którzy kościołowi najwięcej szkody przynoszą, czyli ciemnocie
                    chcącej być świętszą od Boga.
                    Czy chcesz mi powiedzieć, że to papież nakazuje stawianie sobie pomników za
                    życia? Czy papież popiera antysemityzm?
                    To ślepa dewocja jest zagrożeniem dla Kościoła i dla normalnych ludzi. Myślę,
                    że niektórzy po prostu nie potrafią tego jasno sprecyzować i stąd odniosłes
                    wrażenie, że ludzie atakują Kościół.
                  • Gość: hs Do offset'a: Jak rozpoznać CUD! IP: 172.30.2.* / *.man.bialystok.pl 21.05.01, 15:58
                    Cytuję fragment wierszyka z dzieciństwa:

"Stał się CUD pewnego razu
                    Dziad przemówił do obrazu
                    Obraz jemu ani słowa
                    Taka była ich rozmowa"

I takie to CUDA służą kreowaniu kolejnych świętych w kościele katolickim.
    • Gość: Viva Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 206.112.105.* 15.05.01, 07:04

> ... czy święty jest od urodzenia , czy tęż został
      > świętym w późniejszym okresie - bo czytając Jego
      > życiorys nie mogę się nigdzie tego doszukać .
      > Syn 6-letni zadał mi to pytanie i nie wiem jak mu na
      > nie odpowiedzieć !

Zal mi tego 6-letniego chlopca, majac tak madrego ojca, nie mozna mu wruzyc
      sukcesow w nauce.

A najsmieszniejsze jest to , ze autor postawionego pytania, sam daje
      odpowiedzi ,nie czekajac na zdanie innych.
      Brawo Ty musisz byc GENIUSZEM chlopie,radze nie pomagac w nauce temu 6-letniemu
      chlopcu, bo moze z niego wyrosnac gorszy DEBIL od CIEBIE.

A tak na marginesie, wez chlopie tych swoich kolesi z tego forum, i udajcie sie
      do dobrego doktora.
      Na wymiane Muzgownicy , nie macie co liczyc, ale moze da Wam cos na rozjasnienie
      Waszej TEPOTY.
      • Gość: *** Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 15:00
        Kolejny przyklad przerostu jezora kosztem mozgu. Do panopticum.
      • Gość: kferro Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 21:17
        I to są słowa natchnionego bogobojnego katolika i chrześcianina.
        Trzeba przyznać że papież ma bardzo duży wpływ na swoich poddanych. A jego
        nauki są przyswajane i wprowadzane w życie jak widać wyżej. Papież ty się tak
        bardzo nie męcz nie warto.
      • Gość: Jurek Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 00:34
        A czy świątobliwy adwersarz widzial kiedys słownik
        ortograficzny. To taka książeczka w której zawarte są
        zasady poprawnej pisowni. Zresztą pal licho słownik.
        Myślę, że gdybyś uważniej studiował książeczkę do
        nabożeństwa też byś poprawnej polszczyzny nauczył.
    • Gość: Viva Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 206.112.105.* 15.05.01, 07:04

> ... czy święty jest od urodzenia , czy tęż został
      > świętym w późniejszym okresie - bo czytając Jego
      > życiorys nie mogę się nigdzie tego doszukać .
      > Syn 6-letni zadał mi to pytanie i nie wiem jak mu na
      > nie odpowiedzieć !

Zal mi tego 6-letniego chlopca, majac tak madrego ojca, nie mozna mu wruzyc
      sukcesow w nauce.

A najsmieszniejsze jest to , ze autor postawionego pytania, sam daje
      odpowiedzi ,nie czekajac na zdanie innych.
      Brawo Ty musisz byc GENIUSZEM chlopie,radze nie pomagac w nauce temu 6-letniemu
      chlopcu, bo moze z niego wyrosnac gorszy DEBIL od CIEBIE.

A tak na marginesie, wez chlopie tych swoich kolesi z tego forum, i udajcie sie
      do dobrego doktora.
      Na wymiane Muzgownicy , nie macie co liczyc, ale moze da Wam cos na rozjasnienie
      Waszej TEPOTY.
    • Gość: TY Re: A czy znacie drodzy katolicy przykazanie pierwsze -,, Nie będziesz IP: 212.191.128.* 15.05.01, 07:06
      ... miał bogów cudzych przede mną " !!!!!!!!
    • Gość: Gosia Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.chello.pl 15.05.01, 07:12
      "Swięty w domyśle" Papież jest pozytywną postacią i tak powinno zostać
    • Gość: Ronald Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.proxy.aol.com 15.05.01, 07:16
      Pojdz do kosciola owco parszywa,popros ksiedza o chrzest, a potem zadawaj
      pytania na tym forum silo czerwona,nieczysta,jebi twoju mac.
      • Gość: owca Ronald - Komtur z Cz.K. IP: 217.96.155.* 15.05.01, 14:40
        Gość portalu: Ronald napisał(a):

> Pojdz do kosciola owco parszywa,popros ksiedza o chrzest, a potem zadawaj
        > pytania na tym forum silo czerwona,nieczysta,jebi twoju mac.

Tak to wygląda katolicka miłość i miłośierdzie !!!!!!

Skrzyżowanie krzyżactwa z Ubectwem !

Pod patronatem gangstera (Ala Capone) katolika z Chicago.

Afgański fundamentalizm przy tym to dolce vita !
        • Gość: offset Re: Ronald - Komtur z Cz.K. IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 17:05
          Gość portalu: owca napisał(a):

> Gość portalu: Ronald napisał(a):
          >
          > > Pojdz do kosciola owco parszywa,popros ksiedza o chrzest, a potem zadawaj
          > > pytania na tym forum silo czerwona,nieczysta,jebi twoju mac.
          >
          > Tak to wygląda katolicka miłość i miłośierdzie !!!!!!

TAK WYGLADAJA IDIOCI!!!!
          >
          > Skrzyżowanie krzyżactwa z Ubectwem !
          >
          > Pod patronatem gangstera (Ala Capone) katolika z Chicago.
          >
          > Afgański fundamentalizm przy tym to dolce vita !

• Gość: aaaaaa Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 157.25.84.* 15.05.01, 14:54
        Gość portalu: Ronald napisał(a):

> Pojdz do kosciola owco parszywa,popros ksiedza o chrzest, a potem zadawaj
        > pytania na tym forum silo czerwona,nieczysta,jebi twoju mac.

To są czyste chrześcijańskie słowa katolika-Polaka, żyjącego zgodnie z wiarą,
        miłującego Chrystusa i kochającego bliźniego jak siebie samego. Pałającego
        miłością do innych, a jak nie ugną się pod batem katolicyzmu to z trwogi o ich
        duszę spaleni zostaną na stosie.

Kościół, wiara to zwykłe elementy nacisku i ogłupienia narodu. Sposób trzymania
        go za mordę dla zysku pieniądzy i sławy.
        Tłumaczenie tempawym owieczkom rzeczy oczywistych, zastraszanie.
        Kościół przez 2 tysiąclecia zrobił więcej złego - krzywdy narodom świata niż
        dobrego!
        Czy za wojny krzyżowe, palenie na stosie, wycinanie w pień narodów,łamanie kołem
        czarownic wystarczy zwykłe Przepraszam.
        • Gość: offset Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 17:08
          Gość portalu: aaaaaa napisał(a):

> Gość portalu: Ronald napisał(a):
          >
          > > Pojdz do kosciola owco parszywa,popros ksiedza o chrzest, a potem zadawaj
          > > pytania na tym forum silo czerwona,nieczysta,jebi twoju mac.
          >
          > To są czyste chrześcijańskie słowa katolika-Polaka, żyjącego zgodnie z wiarą,
          > miłującego Chrystusa i kochającego bliźniego jak siebie samego. Pałającego
          > miłością do innych, a jak nie ugną się pod batem katolicyzmu to z trwogi o ich
          > duszę spaleni zostaną na stosie.
          >
          > Kościół, wiara to zwykłe elementy nacisku i ogłupienia narodu. Sposób trzymania
          >
          > go za mordę dla zysku pieniądzy i sławy.
          > Tłumaczenie tempawym owieczkom rzeczy oczywistych, zastraszanie.
          > Kościół przez 2 tysiąclecia zrobił więcej złego - krzywdy narodom świata niż
          > dobrego!
          > Czy za wojny krzyżowe, palenie na stosie, wycinanie w pień narodów,łamanie kołe
          > m
          > czarownic wystarczy zwykłe Przepraszam.

Postep to walka klasowa sil reakcyjnych z postympowymi. Juz gdzies takich slyszelismy!!!
      • Gość: *** Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 15:04
        Nie wiedzialem ze okazy w zoo w Jackowie maja dostep do netu. Caly czas
        czlowiek czegos sie uczy......
      • Gość: :-) Ronald....... IP: *.skokie1.il.home.com 15.05.01, 15:19
        komu ty chcesz zaimponowac tym beznadziejnym chamstwem? Tylko wstyd Polakom
        przynosisz.
        Have a good day!
    • Gość: Symeon Re: Ojciec Święty IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 07:32
      Gość portalu: Oscien   napisał(a):

>Oczywiscie te same katoliko-foby sie wypowiadaja zeby sobie uzyc.
      >"Ojciec Swiety" to sprawa tytularna. Nawet Watykan nie mysli
      >o papiezu jako "swietym" dopoki nie zostanie kanonizowany.
      >Tyle ze slownika dla analfabetow...

"Nikogo na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim: albowiem jeden jest Ojciec wasz,
      Ten w niebie" - słowa Jezusa z ew. Mateusza 23,9
      Tyle z Pisma Świętego
      • Gość: TY Re: Ojciec Święty IP: 212.191.128.* 15.05.01, 08:09

> Gość portalu: Oscien   napisał(a):
        >
        > >Oczywiscie te same katoliko-foby sie wypowiadaja zeby sobie uzyc.
        > >"Ojciec Swiety" to sprawa tytularna. Nawet Watykan nie mysli
        > >o papiezu jako "swietym" dopoki nie zostanie kanonizowany.
        > >Tyle ze slownika dla analfabetow...
        >
        > "Nikogo na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim: albowiem jeden jest Ojciec wasz,
        > Ten w niebie" - słowa Jezusa z ew. Mateusza 23,9
        > Tyle z Pisma Świętego

odp.
        Dzięki za wsparcie Pismem Świętym / Mateusz/ - ja podałem pierwsze przykazanie -
        i na jedno wychodzi .

• Gość: offset Re: Ojciec Święty IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 17:11

> Gość portalu: Oscien   napisał(a):
        >
        > >Oczywiscie te same katoliko-foby sie wypowiadaja zeby sobie uzyc.
        > >"Ojciec Swiety" to sprawa tytularna. Nawet Watykan nie mysli
        > >o papiezu jako "swietym" dopoki nie zostanie kanonizowany.
        > >Tyle ze slownika dla analfabetow...
        >
        > "Nikogo na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim: albowiem jeden jest Ojciec wasz,
        > Ten w niebie" - słowa Jezusa z ew. Mateusza 23,9
        > Tyle z Pisma Świętego

OK1 Juz nigdy nie nazwe swojego Ojca Ojcem. Tylko kim? Co Ty chcesz udowodnic tym cytatem
        wyrywajac go z kontekstu. Tak dzialaja fundamentalisci.
    • Gość: TY Re: Gosiu nikt nie ujmuje Papieżowi jego zasług....... IP: 212.191.128.* 15.05.01, 07:49
      .....ale słowa bluźniercze w ustach katolika to albo
      normalka , albo nie w tym kierunku zmierzasz kościele
      katolicki ....
    • Gość: Symeon Re: Papież Jan Paweł II jest Ojcem Świętym IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 11:24
      Gość portalu: offset   napisał(a):

>Z calym szacunkiem ten "urzedas" reprezentuje Chrystusa jako sukcesor sw.
      >Piotra.
      >"Swiety" dotyczy jego mandatu nie jego samego.

Z całym szacunkiem - teraz rozumiem, dlaczego tłum podczas którejś z podrózy
      papieża do Polski śpiewał mu pieśń "Abba, Ojcze"- tłumaczenie
      angielskiego,protestanckiego hymnu poświęconemgo Bogu Ojcu, a On uśmiechał się
      i błogosławił.
      Tak więc nie nazywa się to już bluźnierstwo, tylko reprezentacja? Ale wobec
      tego nie Chrystusa, tylko Boga Ojca?
      • Gość: Offset Re: Papież Jan Paweł II jest Ojcem Świętym IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 15.05.01, 17:15

> Gość portalu: offset   napisał(a):
        >                                                               
        > >Z calym szacunkiem ten "urzedas" reprezentuje Chrystusa jako sukcesor sw.
        > >Piotra.
        > >"Swiety" dotyczy jego mandatu nie jego samego.
        >
        > Z całym szacunkiem - teraz rozumiem, dlaczego tłum podczas którejś z podrózy
        > papieża do Polski śpiewał mu pieśń "Abba, Ojcze"- tłumaczenie
        > angielskiego,protestanckiego hymnu poświęconemgo Bogu Ojcu, a On uśmiechał się
        > i błogosławił.
        > Tak więc nie nazywa się to już bluźnierstwo, tylko reprezentacja? Ale wobec
        > tego nie Chrystusa, tylko Boga Ojca?

Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
        w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.
    • Gość: Sue Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 216.172.6.* 15.05.01, 18:47

Jesli ktos z anty-ojcow rozumie angielski to moze to przeczytac.

Q: A Fundamentalist I know refuses to show priests the courtesy of calling priests "Father"
      and always refers
      to them as "Mister," citing Matthew 23:8 ("Call no man your 'father'").

A: Well, if that's the way he takes Matthew 23:8 then he is in violation of Matthew 23:10, which
      says, "Neither be called masters,
      for you have one master, the Christ." If he is calling priests (or anybody else) "Mister" then he
      has a problem because "Mister" is
      just another form of the word "Master" (arising around 1545). He can check a dictionary on
      that.

Point out to him that if, contrary to the example of the apostles referring to themselves as the
      spiritual fathers of those under their
      care (1 Cor. 4:14-15, 2 Cor. 12:14, Phil. 2:22, Philem. 10), whom they regarded as their
      spiritual children (1 Cor. 4:17, 1 Tim.
      1:2, 18, 2 Tim. 2:2, 2 Tim. 2:1), the title "Father" is strictly forbidden then the term "Mister" is
      equally forbidden by Matthew 23.

Given the apostolic example, however, we know that what Jesus was really forbidding was
      treating ministers as if they were gurus
      who are never wrong and so can run your life for you. That is what is behind his statements on
      regarding people as both fathers
      and masters. He had no problem with the concept of spiritual fatherhood itself, as the
      examples of his apostles shows.
      • Gość: jaski Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł I IP: 207.154.140.* 15.05.01, 21:41
        "He had no problem with the concept of spiritual fatherhood itself"

Cong!!!!!! I can't get it. Have you met the guy(J.C)?
    • Gość: Symeon Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 00:24
      Gość portalu: offset   napisał(a):

>Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
      >w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.

Offset, zostawię na boku moją delikatność i odpowiem ci wprost: Nie rżnij
      głupa. Wydajesz się człowiekim inteligentnym, który świetnie rozumie o co
      chodzi. Tak samo zresztą jak Sue, któr cytuje tutaj jakąś jezuicką broszurkę.
      Nie chodzi o słowo "ojciec", tylko właśnie znaczenie, jakie mu się nadaje.
      Paralela pomiędzy "Mister" a "Master" jest zręczna, ale chybiona, bo nie mówimy
      o pochodzeniu słowa tylko jego znaczeniu. NIe trzeba odwoływać się do
      angielskiego. Po polsku słowo "Pan" znaczy co innego w codziennej mowie "Pan
      Kowalski" - formulka jedynie grzecznościowa, niż w odniesieniu do Boga - tu
      "Pan" ma takie znaczenie jak w starożytności - władca, właściciel.
      Otóż po pierwsze - formuła "Ojciec", jeżeli nie odnosi się do fizycznego ojca
      zawiera właśnie element podległości, uznania starszeństwa - co jeszcze w
      rozsądnych granicach jest do przyjęcia. Gorzej, jeżeli ma oznaczać, że ja jako
      "nie-ojciec" jestem dzieckiem, które trzeba prowadzic za rękę by nie zbłądziło.
      W odniesieniu do ojca z Watykanu niesie to jeszcze głębsze znaczenie
      zależności, bo przecież on jest nieomylny. A więc on mówi, my słuchamy i
      jesteśmy posłuszni.
      To jest właśnie stosunek guru - uczeń, który nawet wg. komentarza Sue jest nie
      do przyjęcia w chrześijaństwie.

A co do mojej wypowiedzi, to nie udawaj, że nie widzisz nic niestosownego w
      śpiewaniu piśni przeznaczonych dla Boga - papieżowi. W ZSRR robiono coś
      podobnego. Brano pieśni religijne i zastępowano słowo Jezus słowem Lenin. To,
      co wy wyprawiacie z papieżem jest równie obrzydliwe.
      • Gość: offset Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 216.172.6.* 16.05.01, 02:33

> Gość portalu: offset   napisał(a):
        >
        > >Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
        > >w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.
        >
        > Offset, zostawię na boku moją delikatność i odpowiem ci wprost: Nie rżnij
        > głupa. Wydajesz się człowiekim inteligentnym, który świetnie rozumie o co
        > chodzi. Tak samo zresztą jak Sue, któr cytuje tutaj jakąś jezuicką broszurkę.
        > Nie chodzi o słowo "ojciec", tylko właśnie znaczenie, jakie mu się nadaje.
        > Paralela pomiędzy "Mister" a "Master" jest zręczna, ale chybiona, bo nie mówimy
        >
        > o pochodzeniu słowa tylko jego znaczeniu. NIe trzeba odwoływać się do
        > angielskiego. Po polsku słowo "Pan" znaczy co innego w codziennej mowie "Pan
        > Kowalski" - formulka jedynie grzecznościowa, niż w odniesieniu do Boga - tu
        > "Pan" ma takie znaczenie jak w starożytności - władca, właściciel.
        > Otóż po pierwsze - formuła "Ojciec", jeżeli nie odnosi się do fizycznego ojca
        > zawiera właśnie element podległości, uznania starszeństwa - co jeszcze w
        > rozsądnych granicach jest do przyjęcia. Gorzej, jeżeli ma oznaczać, że ja jako
        > "nie-ojciec" jestem dzieckiem, które trzeba prowadzic za rękę by nie zbłądziło.
        > W odniesieniu do ojca z Watykanu niesie to jeszcze głębsze znaczenie
        > zależności, bo przecież on jest nieomylny. A więc on mówi, my słuchamy i
        > jesteśmy posłuszni.
        > To jest właśnie stosunek guru - uczeń, który nawet wg. komentarza Sue jest nie
        > do przyjęcia w chrześijaństwie.
        >
        > A co do mojej wypowiedzi, to nie udawaj, że nie widzisz nic niestosownego w
        > śpiewaniu piśni przeznaczonych dla Boga - papieżowi. W ZSRR robiono coś
        > podobnego. Brano pieśni religijne i zastępowano słowo Jezus słowem Lenin. To,
        > co wy wyprawiacie z papieżem jest równie obrzydliwe.

Symeon, ja mysle ze to Ty rzniesz glupa jesli uwazasz ze papiez ma sie za boga.
        Historycznie slowo "ojciec" oznaczalo rodzinne uklady. Przechowalo sie bardziej
        w kosciolach ortodoksyjnych niz w kosciele katolickim. Stad slowo "pop".
        A co papiez mysli o swoim tytule to Ci moge zacytowac pana Wojtyle:
        "Swietym nie jestem, Ojcem by sie nie wstydze" (zdaje sie ze to nie on wymyslil
        tylko ktos z kurii, ale on zaaprobowal). Po co ta cholerna propaganda
        z powodu jakiegos komunarda ktory postanowil pokazac swoj brak szacunku.
        • Gość: TY Re: do offset IP: 212.191.128.* 16.05.01, 07:21
          Gość portalu: offset napisał(a):

> Gość portalu: Symeon napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: offset   napisał(a):
          > >
          > > >Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
          > > >w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.
          > >
          > > Offset, zostawię na boku moją delikatność i odpowiem ci wprost: Nie rżnij
          > > głupa. Wydajesz się człowiekim inteligentnym, który świetnie rozumie o co
          > > chodzi. Tak samo zresztą jak Sue, któr cytuje tutaj jakąś jezuicką broszur
          > kę.
          > > Nie chodzi o słowo "ojciec", tylko właśnie znaczenie, jakie mu się nadaje.
          >
          > > Paralela pomiędzy "Mister" a "Master" jest zręczna, ale chybiona, bo nie m
          > ówimy
          > >
          > > o pochodzeniu słowa tylko jego znaczeniu. NIe trzeba odwoływać się do
          > > angielskiego. Po polsku słowo "Pan" znaczy co innego w codziennej mowie "P
          > an
          > > Kowalski" - formulka jedynie grzecznościowa, niż w odniesieniu do Boga - t
          > u
          > > "Pan" ma takie znaczenie jak w starożytności - władca, właściciel.
          > > Otóż po pierwsze - formuła "Ojciec", jeżeli nie odnosi się do fizycznego o
          > jca
          > > zawiera właśnie element podległości, uznania starszeństwa - co jeszcze w
          > > rozsądnych granicach jest do przyjęcia. Gorzej, jeżeli ma oznaczać, że ja
          > jako
          > > "nie-ojciec" jestem dzieckiem, które trzeba prowadzic za rękę by nie zbłąd
          > ziło.
          > > W odniesieniu do ojca z Watykanu niesie to jeszcze głębsze znaczenie
          > > zależności, bo przecież on jest nieomylny. A więc on mówi, my słuchamy i
          > > jesteśmy posłuszni.
          > > To jest właśnie stosunek guru - uczeń, który nawet wg. komentarza Sue jest
          > nie
          > > do przyjęcia w chrześijaństwie.
          > >
          > > A co do mojej wypowiedzi, to nie udawaj, że nie widzisz nic niestosownego
          > w
          > > śpiewaniu piśni przeznaczonych dla Boga - papieżowi. W ZSRR robiono coś
          > > podobnego. Brano pieśni religijne i zastępowano słowo Jezus słowem Lenin.
          > To,
          > > co wy wyprawiacie z papieżem jest równie obrzydliwe.
          >
          > Symeon, ja mysle ze to Ty rzniesz glupa jesli uwazasz ze papiez ma sie za boga.
          > Historycznie slowo "ojciec" oznaczalo rodzinne uklady. Przechowalo sie bardziej
          > w kosciolach ortodoksyjnych niz w kosciele katolickim. Stad slowo "pop".
          > A co papiez mysli o swoim tytule to Ci moge zacytowac pana Wojtyle:
          > "Swietym nie jestem, Ojcem by sie nie wstydze" (zdaje sie ze to nie on wymyslil
          > tylko ktos z kurii, ale on zaaprobowal). Po co ta cholerna propaganda
          > z powodu jakiegos komunarda ktory postanowil pokazac swoj brak szacunku.

odp
          Próba ratowania przez ciebie twarzy słowami ,, ...on / a może ON / zaaprobował "
          niw wytrzymuje krytyki - coś w stylu : ja nie kradłem ja tylko pilnowałem .I to
          jest ta twoja urzędniczo-katolicka pokrętność .
          A Kolego !!!!
          Pasowanie każdego kto tobie nie odpowiada na komunarda , to zwykłe nadużycie
          ludzi podłych i maluczkich .Nie mam argumentów - to się obrażę , a najlepiej
          wyleję na przeciwnika wiadro pomyj .
          No cóż , znam to z .....
      • Gość: TY Re: do offseta...... IP: 212.191.128.* 16.05.01, 07:12
        Próbujesz tłumaczyć wszystko bardzo pokrętnie - tak przez wieki robili to
        urzędnicy koś. katolickiego- a może jesteś też jego urzędnikiem !
        Próbujesz robić wodę z mózgu tym którzy z niewiedzy chcieliby ci zaufać .
        Dlatego też dziękuje Symeonowi za cierpliwość w tłumaczeniu tego zagadnienia -
        chociaz myślę , że on robi to raczej dla innych niż dla ciebie .
        offset wg. mnie jesteś człowiekiem b. nieuczciwym / aby nie powiedziec gorzej/,
        ponieważ ś w i a d o m i e robisz wodę z mózgu nieświadomym forumiarzą - a to
        już ,, zamordyzm w wykonaniu " katolika- zresztą jak zawsze .
    • Gość: Symeon Re: Papież Jan Paweł II jest święty IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 16:16
      Gość portalu: offset napisał(a):

>Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
      >w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.

>Symeon, ja mysle ze to Ty rzniesz glupa jesli uwazasz ze papiez ma sie za
      >boga.
      >Historycznie slowo "ojciec" oznaczalo rodzinne uklady. Przechowalo sie
      >bardziej
      >w kosciolach ortodoksyjnych niz w kosciele katolickim. Stad slowo "pop".
      >A co papiez mysli o swoim tytule to Ci moge zacytowac pana Wojtyle:
      >"Swietym nie jestem, Ojcem by sie nie wstydze" (zdaje sie ze to nie on
      >wymyslil
      >tylko ktos z kurii, ale on zaaprobowal). Po co ta cholerna propaganda
      >z powodu jakiegos komunarda ktory postanowil pokazac swoj brak szacunku.

Nie cytujesz Wojtyły, tylko fraszkę Kochanowskiego "Na Ojca Świętego"
      (Podziękowanie dla Levy'ego za zacytowanie w całości"

"Świętym Cię zwać nie mogę,
      Ojcem się nie wstydzę,
      Kiedy, Wielki Kapłanie,
      Syny Twoje widzę."

Chodzi oczywiście o "syny" jak najbardziej rodzone - czyżbyś coś tutaj
      sugerował?
      A co do tego, czy papież ma się za Boga, to nie mogę się wypowiadać, bo z nim
      nie rozmawiałem. Pamiętaj jednak, że mówimy o systemie religijnym w którym czci
      się pewną Żydówkę jako Matkę Boga, a kawałek wafelka jako Syna Bożego. Nic więc
      już nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
      • Gość: waldek Re: Papież Jan Paweł II jest święty IP: *.man.bialystok.pl 16.05.01, 18:03
        Bracie - cynizm przez Ciebie przemawia... Aby poważnie dyskutować o sprawach
        Wiary trzeba dobrej woli. Lepiej czcić osobę - sukcesora urzędu św. Piotra (tak
        jak należy czcić każde człowieczeństwo, niezależnie od rasy czy wyznania) niż
        popadać w apatię, szydzić z rzeczy w swej istocie świętych dla wielu. Ten świat
        zginie bez poczucia prymatu dobra nad złem!
        • Gość: TY Re: ..do Waldka IP: 212.191.128.* 21.05.01, 09:58
          Gość portalu: waldek napisał(a):

> Bracie - cynizm przez Ciebie przemawia... Aby poważnie dyskutować o sprawach
          > Wiary trzeba dobrej woli. Lepiej czcić osobę - sukcesora urzędu św. Piotra (tak
          >
          > jak należy czcić każde człowieczeństwo, niezależnie od rasy czy wyznania) niż
          > popadać w apatię, szydzić z rzeczy w swej istocie świętych dla wielu. Ten świat
          >
          > zginie bez poczucia prymatu dobra nad złem!

odp.
          Proponuje lekturę : ,, Prawdziwe dzieje Papieży "-tyle na temat swiętości.

• Gość: offset Re: Papież Jan Paweł II jest święty IP: 216.172.6.* 16.05.01, 18:42

> Gość portalu: offset napisał(a):
        >
        > >Czy Ty kiedys miales Ojca. I co mu mowiles? Wapniaku? Oczywiscie
        > >w swojej delikatnosci nie mogles naruszyc Pisma Swietego.
        >
        > >Symeon, ja mysle ze to Ty rzniesz glupa jesli uwazasz ze papiez ma sie za
        > >boga.
        > >Historycznie slowo "ojciec" oznaczalo rodzinne uklady. Przechowalo sie
        > >bardziej
        > >w kosciolach ortodoksyjnych niz w kosciele katolickim. Stad slowo "pop".
        > >A co papiez mysli o swoim tytule to Ci moge zacytowac pana Wojtyle:
        > >"Swietym nie jestem, Ojcem by sie nie wstydze" (zdaje sie ze to nie on
        > >wymyslil
        > >tylko ktos z kurii, ale on zaaprobowal). Po co ta cholerna propaganda
        > >z powodu jakiegos komunarda ktory postanowil pokazac swoj brak szacunku.
        >
        >
        >
        > Nie cytujesz Wojtyły, tylko fraszkę Kochanowskiego "Na Ojca Świętego"
        > (Podziękowanie dla Levy'ego za zacytowanie w całości"
        >
        > "Świętym Cię zwać nie mogę,
        > Ojcem się nie wstydzę,
        > Kiedy, Wielki Kapłanie,
        > Syny Twoje widzę."
        >
        > Chodzi oczywiście o "syny" jak najbardziej rodzone - czyżbyś coś tutaj
        > sugerował?
        > A co do tego, czy papież ma się za Boga, to nie mogę się wypowiadać, bo z nim
        > nie rozmawiałem. Pamiętaj jednak, że mówimy o systemie religijnym w którym czci
        >
        > się pewną Żydówkę jako Matkę Boga, a kawałek wafelka jako Syna Bożego. Nic więc
        >
        > już nie jest w stanie mnie zaskoczyć.

Dzieki za zrodlo. Tak myslalem ze to cytat a nie oryginal ale nie myslalem
        o Kochanowskim. Wracajac do tej "pewnej Zydowki ktora jest matka Boga"
        to sie zgadza. Taki jest dogmat. Mozesz tego nie lubic ale nie musisz atakowac.
        Nazywanie ludzi ktorzy oddali cale swoje
        zycie chrzescijanstwu "swietymi" jest wyrazem szacunku nie kanonizacji.
        Najlepszy dowod ze Jan XXIII uwazany za swietego nawet przez protestantow dopiero
        przeszedl przez etap beatyfikacji. Guru w hiduizmie, mnisi z gory Atos w Grecji etc. sa wlasnie
        adresowani w taki sposob na znak szacunku i rodzinnej bliskosci. Jesli czlowiek z telewizji
        utrzymywany za pieniadze glownie katolickich podatnikow zaczyna uzywac
        jezyka politbiura to katolicy maja prawo byc zaalarmowani ze NOWE wraca.
        Przypomina mi sie ten kawal o Gomulce: "Nie mozemy nawiazac stosunkow
        dyplomatycznych z Watykanem poniewaz pan papiez tak sie wyrazil o naszej socjalistycznej
        ekonomii - cytuje- 'JEZUS MARIA!!!!' - koniec cytatu.

• Gość: Nauti Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.05.01, 11:03
      Tak o papieżu Janie Pawle II mogą wypowiadać się 1) jehowici (niech Bóg będzie
      z nimi), 2) niedorobieni marksiści (nic na ten temat nie wiedzą, bo ich
      wykształcenie skończyło się na trzeciej klasie podstawowej. To oni po wojnie
      zajmowali najważniejsze stanowiska w PRL). Napewno wśród wypowiadających się w
      internecie nie ma Żydów lub ludzi pochodzenia żydowskiego (Żyd potrafi docenić
      dobre słowo, a obecny papież wystarczająco dużo ciepłych słów pod wzglądem
      Żydów powiedział). Któż tu jeszcze pozostał? Punki (czy panki), skini,
      sataniści??? Nie wiem. Gdy chodzi o słowo "święty" to jest to przekład
      hebrajskiego "qadosz" - człowiek, czy rzecz oddelegowana mówiąc współczesnym
      językiem do kultu bożego. Ale od człowieka zależy, czy jako "delegowany" spisze
      się dobrze, czy źle. Papież Jan Paweł II chyba spisuje się pod tym względem
      dobrze. Cieszy mnie, że mogę nazwać go swoim RODAKIEM. W końcu to POLAK.
      Pamiętam jak kiedyś lasnowano slogan: człowiek to brzmi dumnie. Z chwilą
      wybrania na papieża Polaka pojawiło się hasło: POLAK to brzmi dumnie!!! Kto
      kala własne gniazdo niech emigruje gdziekolwiek chce. Jestem gotów mu zapłacić
      podróż choćby na Kamczatkę.
      • Gość: TY Re: ...do Nauti IP: 212.191.128.* 21.05.01, 11:33
        Gość portalu: Nauti napisał(a):

> Tak o papieżu Janie Pawle II mogą wypowiadać się 1) jehowici (niech Bóg będzie
        > z nimi), 2) niedorobieni marksiści (nic na ten temat nie wiedzą, bo ich
        > wykształcenie skończyło się na trzeciej klasie podstawowej. To oni po wojnie
        > zajmowali najważniejsze stanowiska w PRL). Napewno wśród wypowiadających się w
        > internecie nie ma Żydów lub ludzi pochodzenia żydowskiego (Żyd potrafi docenić
        > dobre słowo, a obecny papież wystarczająco dużo ciepłych słów pod wzglądem
        > Żydów powiedział). Któż tu jeszcze pozostał? Punki (czy panki), skini,
        > sataniści??? Nie wiem. Gdy chodzi o słowo "święty" to jest to przekład
        > hebrajskiego "qadosz" - człowiek, czy rzecz oddelegowana mówiąc współczesnym
        > językiem do kultu bożego. Ale od człowieka zależy, czy jako "delegowany" spisze
        >
        > się dobrze, czy źle. Papież Jan Paweł II chyba spisuje się pod tym względem
        > dobrze. Cieszy mnie, że mogę nazwać go swoim RODAKIEM. W końcu to POLAK.
        > Pamiętam jak kiedyś lasnowano slogan: człowiek to brzmi dumnie. Z chwilą
        > wybrania na papieża Polaka pojawiło się hasło: POLAK to brzmi dumnie!!! Kto
        > kala własne gniazdo niech emigruje gdziekolwiek chce. Jestem gotów mu zapłacić
        > podróż choćby na Kamczatkę.

odp.
        Chętnie ze sponsoringu skorzystam - podam adres jeżeli podtrzymujesz propozycję .
        Papieża Jana Pawła II ja szanuję - ale to wcale nie musi oznaczać , że on jest
        święty .
        A na zadane pytanie brak u ciebie odpowiedzi .
        Czyżby bigoteria przysłoniła ci oczy .?!

• Gość: Nauti Re: ...do Nauti IP: 213.25.223.* 21.05.01, 12:27
          Podtrzymuję sponsoring, ale pod warunkiem, że: 1) nigdy już do Polski nie
          wrócisz, 2) nigdy nie będziesz mówił, że jesteś Polakiem.
          • Gość: TY Re: ...do Nauti IP: 212.191.128.* 21.05.01, 12:41
            Gość portalu: Nauti napisał(a):

> Podtrzymuję sponsoring, ale pod warunkiem, że: 1) nigdy już do Polski nie
            > wrócisz, 2) nigdy nie będziesz mówił, że jesteś Polakiem.

odp.
            Jak czytam wypowiedzi takich katolików jak ty to chętnie wyjechałbym tam gdzie
            ich nie ma !
            Ja byłem , jestem i będę Polakiem !
            A tobie bigocie polecam lekturę o świętych papieżach : ,,Prawdziwe dzieje PAPIEŻY"

• Gość: stern podsumowanie (moje) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.05.01, 14:45
              Przeczytałem te wszystkie listy i nie do końca wiem o co Wam chodzi.
              Z listów wynika, że
              1) jest jakaś religia, w której
              2) Czci się pewną żydówkę jako matkę Boga
              3) oraz wafelek jako Syna Bożego
              4) ponadto jest na ziemi człowiek, którego nazywają Święty (on sam tak się nie
              określa) i jest zwierzchnikiem tejże religii.

W związku z powyższymi wypowiedziami, padło tu szereg inwektyw, argumentów,
              wyzwisk itp.
              Tylko nie wiem po co,bo
              1) religia istnieć zapewne będzie
              2) niezależnie od tego czy teza jest prawdziwa czy nie ta dyskusja (inwektywy)
              niczego nie zmieni
              3) to samo
              4) chyba, że chodzi o zwrócenie uwagi tym, któzy tak człowieka określają, że
              nie powinni, gdyż sam określany tego sobie nie życzy.
              Ale skąd tyle emocji??? smile

Dziwni z Was ludzie. smile))

Pozdrawiam
    • Gość: ja Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 172.30.2.* / *.man.bialystok.pl 21.05.01, 15:41
      Od czasu, gdy wdepnął w rozbitą flaszkę z wodą święconą.
    • Gość: święty Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.01, 18:35
      nie papież jest święty, tylko ja!!!! buce, nie wiecie tego?
      • Gość: Psy-chol Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 62.53.117.* 22.05.01, 11:46
        Gość portalu: święty napisał(a):

> nie papież jest święty, tylko ja!!!! buce, nie wiecie tego?

Psy-cholog po raz drugi.

Kto ma trudności ze zrozumienim, w jakim SENSIE
        jest używane słowo: „ OJCIEC SWIETY”,
        niech nie ogołaca swej NIEWIEDZY w zakresie
        kultury i obyczajowości dawnych czasów,
        niech nie robi ze siebie BŁAZNA i nie dyskutuje
        poważnie w tej sprawie...
        Chyba że chce uprawiać „KABARETO”, no to proszę
        nie mam nic przeciw temu, niech to będzie
        KPINA, pośmiać się jest zdrowo, ale niech to
        będzie na poziomie...
        Produkcja BUBLI niepożądana !!!

Niezależnie od tego, jak tam każdego rozum działa,
        (katolika, ateisty, kapitalisty, żebraka, rasisty...)
        wydaje mi się czasem, że nie ma on wiele do powiedzenia.
        Podejrzywam, że inne LUDZKIE INSTYNKTY często
        mocniej dochodzą do głosu...a jakie, to widać...

Zapomnieliśmy (to byłoby jeszcze pół biedy...) a może już nie
        potrafimy być na PIERWSZYM miejcu CZŁOWIEKIEM !?
        Bliże określenie człowieka nie może zastępować ZASADNICZEGO
        CZŁOWIECZENSTWA !!!
        a tak robimy: jakby: --wierzący, niewierzący, polski, żydowski,
        niemiecki, komunistyczny, socjalistyczny, mafijny,
        leniwy, gorliwy itd itp...ktoś z humorem, bez humoru...
        święty, przeklęty, mądry, głupi, zazdrosny,
        komputerowy, (ile to „wydań” może być tej dawnej „małpki”,
        zwanej dziś dumnie czy durnie „człowiekiem oświeconym”,
        a trafniej byłoby powiedzieć „oślepionym”...prawda)

Już starzy Rzymaianie powiadali: „HOMO HOMINI LUPUS”...
        Potwierdza się to i dzisiaj...Brońmy się przed tym !

Psy-cholog

• Gość: TY Re: Powiedzcie mi od kiedy Biskup Rzymu , Papież Jan Paweł II jest świ IP: 212.191.128.* 23.05.01, 07:49
          Gość portalu: Psy-chol napisał(a):

> Gość portalu: święty napisał(a):
          >
          > > nie papież jest święty, tylko ja!!!! buce, nie wiecie tego?
          >
          > Psy-cholog po raz drugi.
          >
          > Kto ma trudności ze zrozumienim, w jakim SENSIE
          > jest używane słowo: „ OJCIEC SWIETY”,
          > niech nie ogołaca swej NIEWIEDZY w zakresie
          > kultury i obyczajowości dawnych czasów,
          > niech nie robi ze siebie BŁAZNA i nie dyskutuje
          > poważnie w tej sprawie...
          > Chyba że chce uprawiać „KABARETO”, no to proszę
          > nie mam nic przeciw temu, niech to będzie
          > KPINA, pośmiać się jest zdrowo, ale niech to
          > będzie na poziomie...
          > Produkcja BUBLI niepożądana !!!
          >
          > Niezależnie od tego, jak tam każdego rozum działa,
          > (katolika, ateisty, kapitalisty, żebraka, rasisty...)
          > wydaje mi się czasem, że nie ma on wiele do powiedzenia.
          > Podejrzywam, że inne LUDZKIE INSTYNKTY często
          > mocniej dochodzą do głosu...a jakie, to widać...
          >
          > Zapomnieliśmy (to byłoby jeszcze pół biedy...) a może już nie
          > potrafimy być na PIERWSZYM miejcu CZŁOWIEKIEM !?
          > Bliże określenie człowieka nie może zastępować ZASADNICZEGO
          > CZŁOWIECZENSTWA !!!
          > a tak robimy: jakby: --wierzący, niewierzący, polski, żydowski,
          > niemiecki, komunistyczny, socjalistyczny, mafijny,
          > leniwy, gorliwy itd itp...ktoś z humorem, bez humoru...
          > święty, przeklęty, mądry, głupi, zazdrosny,
          > komputerowy, (ile to „wydań” może być tej dawnej „małpki̶
          > 1;,
          > zwanej dziś dumnie czy durnie „człowiekiem oświeconym”,
          > a trafniej byłoby powiedzieć „oślepionym”...prawda)
          >
          > Już starzy Rzymaianie powiadali: „HOMO HOMINI LUPUS”...
          > Potwierdza się to i dzisiaj...Brońmy się przed tym !
          >
          > Psy-cholog
          >
          >
          odp
          Pius X / Swięty / kiedy w bazylice Św. Piotra zgotowano mu owacje powiedział :
          NIE OKLASKUJE SIĘ SŁUGI W DOMU JEGO PANA !- a ty Psy-chol zobacz co się teraz
          dzieje . Toż to już świętokradztwo !!!
          Jan XXII powiedział : CZŁOWIEK KTÓRY TWORZY BOGA JEST NAJCIĘŻSZYM OSKARŻENIEM
          JAKIE MOŻNA POSTAWIĆ PAPIESTWU CZYLI OBRANEJ PRZEZ NIE DROGI - zobacz Psychol co
          się teraz dzieje !!!
          Św. Jan powiedział : ALEBOWIEM KTO NIE MIŁUJE BRATA SWEGO , KTÓREGO WIDZI , NIE
          MOŻE MIŁOWAĆ BOGA , KTÓREGO NIE WIDZI -zobacz Psychol co się dzieje nie tylko
          wśród laikatu , ale wśród kleru , nie mówiąc juz nic o oprawie tego tematy w
          szaty polskie !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka