Dodaj do ulubionych

A wiec preambule zamieciono pod dywan

19.06.04, 12:11
I dobrze sie stalo. Nie mozna budowac wspolnoty na wykluczaniu - a taki byl
miedzy innymi cel preambuly.

Miala ona pokazac wszystkim niechrzescijanom gdzie ich miejsce.

Brak preambuly chrzescijan zas nie wyklucza. Taka jest roznica.

Polscy politycy zblaznili sie. Potrojnie.

1. Ulegajac presji silnej grupy nacisku, ktora ta droga probowala realizowac
swoje interesy.

2. Domagajac sie wpisania preambuly do konstytucji, wiedzac (?) jednoczesnie,
ze nie ma to szans powodzenia.

3. Walczac o preambule zaniedbali obrony spraw wymiernych i korzystnych dla
Polski. A tam wiele mozna bylo zrobic.

Mozna tylko miec nadzieje, ze przegrana ostudzi troche glowy, ze nastapi
chwila refleksji i zastanowienia. I ze nastepne polskie inicjatywy beda
dbalosc o polskie interesy mialy na uwadze, nie walke o symbole niezgody.
Obserwuj wątek
    • gini Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan 19.06.04, 12:51
      leje-sie napisał:

> I dobrze sie stalo. Nie mozna budowac wspolnoty na wykluczaniu - a taki byl
      > miedzy innymi cel preambuly.
      >
      > Miala ona pokazac wszystkim niechrzescijanom gdzie ich miejsce.

Taa wobec tego juz niedlugo niechrzescijanie pokazom chrzescijanoml gdzie ich
      miejsce...
      A i szariat latwiej bedzie wprowadzic.
      >
      > Brak preambuly chrzescijan zas nie wyklucza. Taka jest roznica.

Przepraszam, co kto kogo wyklucza?Czy chrzescijanska wiekszosc w Europie nie ma
      prawa do preambuly?

>
      > Polscy politycy zblaznili sie. Potrojnie.
      >
      > 1. Ulegajac presji silnej grupy nacisku, ktora ta droga probowala realizowac
      > swoje interesy.
      >
      > 2. Domagajac sie wpisania preambuly do konstytucji, wiedzac (?) jednoczesnie,
      > ze nie ma to szans powodzenia.
      >
      > 3. Walczac o preambule zaniedbali obrony spraw wymiernych i korzystnych dla
      > Polski. A tam wiele mozna bylo zrobic.
      >
      > Mozna tylko miec nadzieje, ze przegrana ostudzi troche glowy, ze nastapi
      > chwila refleksji i zastanowienia. I ze nastepne polskie inicjatywy beda
      > dbalosc o polskie interesy mialy na uwadze, nie walke o symbole niezgody.

Tak zastanowienie przyjdzie juz niedlugo, z pewnoscia, niech przybedzie jeszcze
      troche muzulmanow w Europie, juz oni sie zatroszcza o odpowiednia preambule i
      pare innych spraw.
      Ale polit poprawni jak zwykle slepi, zrobia wszystko by dokopac wiekszosci, bez
      zwracania uwagi na konsekwencje.
      I tak w demokracji mniejszosci maja wiecej do powiedzenia niz wiekszosc.
      • leje-sie Gini, akurat teraz ja za Toba ganialem 19.06.04, 12:57
        z zazaleniem.

Ot tym:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13551838
        Poza tym przypomnialo mi sie, czego w zazaleniu zapomnialem: kilka Twoich
        wpisow bardzo mi sie spodobalo.

A jakich?

A zgadnij!
        • gini Re: Gini, akurat teraz ja za Toba ganialem 19.06.04, 13:01
          leje-sie napisał:

> z zazaleniem.
          >
          > Ot tym:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=13551838

To prawda , ze jestem czarownica i , ze rzucam uroki, ale nie na roslinki,
          roslinki lubie bardzo.

> Poza tym przypomnialo mi sie, czego w zazaleniu zapomnialem: kilka Twoich
          > wpisow bardzo mi sie spodobalo.
          >
          > A jakich?
          >
          > A zgadnij!

Co sie moglo podobac poprawnemu az do bolu politycznie leje sie we wpisach
          niepoprawnie politycznej Gini pojecia nie mam.
          O kobiety i roslinki trzeba dbac , czule do nich przemawiac, wtedy kwitna .
          Jak sie zaniedbuje to usychaja.
          Zaniedbales roslinki a teraz na mnie wine chcesz zwalic.
          • leje-sie O kobietach i roslinkach 19.06.04, 14:06
            Akurat dwa z moich 73 ulubionych tematow.

Napisalas:

"O kobiety i roslinki trzeba dbac , czule do nich przemawiac, wtedy kwitna"

Za kobiety sie nie wypowiadam, tyle tylko, ze sie staram. O roslinki dbam, mam
            dzungle w domu i coraz to czegos musze sie pozbywac ku radosci sasiadow.

Zauwazylem tez, ze nie porzucasz Twojej ulubionej metody dyskutowania z
            pogladami, ktorych nie wyrazalem. Zaskocz mnie kilka razy.

Napisalas:

"A i szariat latwiej bedzie wprowadzic."

Otoz nie. Latwiej wprowadzac w gdy nie ma rozdzialu religii od panstwa. Ale gdy
            rozdzial istnieje, to domena panstwa jest wymiar sprawiedliwosci i osobom
            duchownym nic do tego.

Gdy konkordat zawiera jedna religia, to inne juz sie ustawiaja w kolejce.

To zahacza o problemy integracji i tolerancji dla odmiennosci. Trudne i nie
            mnie je rozwiazywac, choc podobnie jak z kobietami - staram sie.

Teraz moglbym Tobie zarzucic, ze Gini najchetniej wyrznelaby wszystkich
            muzulmanow aby tylko miec z glowy szariat. Ale wiem, ze to nieprawda i do tego
            glupi zart z mojej strony.
            • gini Re: O kobietach i roslinkach 19.06.04, 14:19
              leje-sie napisał:

> Akurat dwa z moich 73 ulubionych tematow.
              >
              > Napisalas:
              >
              > "O kobiety i roslinki trzeba dbac , czule do nich przemawiac, wtedy kwitna"
              >
              > Za kobiety sie nie wypowiadam, tyle tylko, ze sie staram. O roslinki dbam,
              mam
              > dzungle w domu i coraz to czegos musze sie pozbywac ku radosci sasiadow.
              >
              > Zauwazylem tez, ze nie porzucasz Twojej ulubionej metody dyskutowania z
              > pogladami, ktorych nie wyrazalem. Zaskocz mnie kilka razy.
              >
              > Napisalas:
              >
              > "A i szariat latwiej bedzie wprowadzic."

To nie Ty pisales, to ja napisalam co moze czekac Europejczykow w przyszlosci.

>
              > Otoz nie. Latwiej wprowadzac w gdy nie ma rozdzialu religii od panstwa. Ale
              gdy
              >
              > rozdzial istnieje, to domena panstwa jest wymiar sprawiedliwosci i osobom
              > duchownym nic do tego.

Pozyjemy zobaczymy .Ile macie tam w Szwecji muzulmanow?

>
              > Gdy konkordat zawiera jedna religia, to inne juz sie ustawiaja w kolejce.
              >
              > To zahacza o problemy integracji i tolerancji dla odmiennosci.

Jaka tolerancja?Jak sie komus nie podoba w Europie to przeciez nikt go nie
              trzyma, czy dlatego, ze jest jakas mniejszosc, to wiekszosc ma zmienic swoje
              obyczaje pozbyc sie tradycji, bo nietolerancyjnej mniejszosci te zwyczaje
              przeszkadzaja?

Trudne i nie
              > mnie je rozwiazywac, choc podobnie jak z kobietami - staram sie.
              >
              > Teraz moglbym Tobie zarzucic, ze Gini najchetniej wyrznelaby wszystkich
              > muzulmanow aby tylko miec z glowy szariat. Ale wiem, ze to nieprawda i do
              tego
              > glupi zart z mojej strony.

Nie chodzi o wyzynanie, ja pisze z Belgii gdzie tych muzulmanow jest stosunkowo
              duzo, i wiem z roznych zrodel, ze probuja narzucic swoje zwyczaje.
              A demografia co by nie mowic pracuje na ich korzysc.
              Mniejszosc nie jest tolerancyjna bardziej moj drogi, bo coz komu przeszkadza
              taki krzyz w szpitalu, w sejmie, czy gdzie kolwiek?Czy tolerancja polega na
              tym, ze trzeba usuwac wszystko co sie mniejszosci nie podoba?To mi raczej
              pachnie nietolerancja.
              • leje-sie Z przyjemnoscia robie zakupy u Libanczykow 19.06.04, 17:57
                Co prawda nie pytam ich o religie i do dzisiaj nie wiem ktorej sa wyznawcami.

Oni tez mnie nie pytaja, mimo, ze zawsze zamieniamy ze soba kilka slow.

Napisalas:

"probuja narzucic swoje zwyczaje."

To niespodzianka. Moglabys to jakos udokumentowac.

Mnie wydawalo sie, ze jedynie probuja zachowac je. Co tez moze byc i bywa
                zrodlem konfliktow, gdy koliduja one ze stanem prawnym kraju pobytu (ale dla
                dzieci emigrantow nalezaloby powiedziec - ojczyzny!).

Ale watek nie o muzulmanach przeciez i szariacie.
                • gini Re: Z przyjemnoscia robie zakupy u Libanczykow 19.06.04, 18:27
                  leje-sie napisał:

> Co prawda nie pytam ich o religie i do dzisiaj nie wiem ktorej sa wyznawcami.
                  >
                  > Oni tez mnie nie pytaja, mimo, ze zawsze zamieniamy ze soba kilka slow.
                  >
                  > Napisalas:
                  >
                  > "probuja narzucic swoje zwyczaje."
                  >
                  > To niespodzianka. Moglabys to jakos udokumentowac.

Proba wprowadzenia jezyka arabskiego w Belgii, proba wprowadzenia wielozenstwa
                  do prawa tez w Belgii, opluwanie "zle" , wg nich ubranych Europejek, bylam
                  swiadkiem zrywania plakatoiw wyborczych i zastepowania ich plakaami partii
                  islamskiej , ba muzulmanskie wyrostki, nie dopuszczaly nikogo.
                  Wiele, wiele innych przykladow na nie.
                  Ale tez mam " Turka ", u ktorego non stop robie zakupy, pracuja w tym swoim
                  sklepie cala rodzina, sa czysci, uczciwi (w przeciwienstwie do innych)

>
                  > Mnie wydawalo sie, ze jedynie probuja zachowac je. Co tez moze byc i bywa
                  > zrodlem konfliktow, gdy koliduja one ze stanem prawnym kraju pobytu (ale dla
                  > dzieci emigrantow nalezaloby powiedziec - ojczyzny!).

Widzisz, nie wszystkie dzieci traktuja ten kraj jak ojczyzne, taka jest prawda,
                  owszem jednostki napewno, ale wiekszosc raczej nie.
                  TZW integracja to miraz, i raczej nigdy nie nastapi.
                  Beda dwie obce sobie grupy,tak jak teraz, czasami nawet sobi wrogie.

>
                  > Ale watek nie o muzulmanach przeciez i szariacie.
                  >
                  Tak nie o muzulmanach, ale tak sie sklada, ze ludzi tego wyznania w Europie
                  jest najwiecej, i o ile my odrzucamy nasza wiare , zwyczaje tradycje w imie
                  tolerancji, to oni wprost przeciwnie zauwaz...
                  Ale pewnie im wolno, a nam nie.
      • rycho7 oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 18:42
        gini napisała:

> Taa wobec tego juz niedlugo niechrzescijanie pokazom chrzescijanoml gdzie ich
        > miejsce...

POpieram Cie gini. Preambula powinna byc milionstronicowa ksiega niegodziwosci
        chrzescian w Europie. Obowiazkowo kazde dzeiecko powinno uczyc sie tego na
        pamiec.
        • gini Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 18:46
          Taa oprocz Chrzescjan to nikt nie zabijal, a taki Stalin ateista to dopiero
          przyklad, najlepiej Kapital Marksa i czerwona ksiazeczke Mao, sluszne i
          ateistyczne, i bez krwi na rekach.
          • andrzejg Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 18:49
            gini napisała:

> Taa oprocz Chrzescjan to nikt nie zabijal, a taki Stalin ateista to dopiero
            > przyklad, najlepiej Kapital Marksa i czerwona ksiazeczke Mao, sluszne i
            > ateistyczne, i bez krwi na rekach.

Czyli sama widzisz,ze najlepszy wyjsciem jest odpuszczenie sobie prambuły
            Ten mordował,tamten mordował i tak wiecznie będziemy się wikłać w wypominki.

A.
            • gini Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 18:53
              andrzejg napisał:

> gini napisała:
              >
              > > Taa oprocz Chrzescjan to nikt nie zabijal, a taki Stalin ateista to dopier
              > o
              > > przyklad, najlepiej Kapital Marksa i czerwona ksiazeczke Mao, sluszne i
              > > ateistyczne, i bez krwi na rekach.
              >
              >
              > Czyli sama widzisz,ze najlepszy wyjsciem jest odpuszczenie sobie prambuły
              > Ten mordował,tamten mordował i tak wiecznie będziemy się wikłać w wypominki.
              >
              > A.

Nie bardzo wiem dla kogo najlepsze.Dla nietolerancyjnych ateistow, a co im
              preambula przeszkadza?Czy dla mniejszosci religijnych, ktore same domagaja sie
              tolerancji, a dla innych juz sa nietolerancyjne.
              Z postu Rycha mozna odczytac, ze w Europie zabijali tylko chrzescijanie i nikt
              wiecej.
              A prawda jest taka, ze ludzie zabijali sie na dlugo przed chrzescijanstwem i na
              dlugo przed Stalinem.
              Zauwaz , ze napisalam Rychowi to samo co Dance, tamta widzi znowu, ze tylko
              Islam zabija, Rycho tylko katolikow.
              • andrzejg Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 19:12
                gini napisała:

>
                > Nie bardzo wiem dla kogo najlepsze.Dla nietolerancyjnych ateistow, a co im
                > preambula przeszkadza?Czy dla mniejszosci religijnych, ktore same domagaja
                sie tolerancji, a dla innych juz sa nietolerancyjne.
                > Z postu Rycha mozna odczytac, ze w Europie zabijali tylko chrzescijanie i
                nikt wiecej.
                > A prawda jest taka, ze ludzie zabijali sie na dlugo przed chrzescijanstwem i
                na dlugo przed Stalinem.
                > Zauwaz , ze napisalam Rychowi to samo co Dance, tamta widzi znowu, ze tylko
                > Islam zabija, Rycho tylko katolikow.

Czyli najprostszym rozwiązaniem jest pominięcie preambuły,skoro budzi ona
                tyle emocji i u każdego powoduje inne skojarzenia związane z historią,
                powodując niepotrzebne spory ideologiczne,nic nie wnoszące do istnienia
                takiej struktury jak UE.

Niech każdy zajmie się konkretami i walczy o swój kawałek chleba.

A.
                • gini Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 19:17
                  andrzejg napisał:

> gini napisała:
                  >
                  > >
                  > > Nie bardzo wiem dla kogo najlepsze.Dla nietolerancyjnych ateistow, a co im
                  >
                  > > preambula przeszkadza?Czy dla mniejszosci religijnych, ktore same domagaja
                  >
                  > sie tolerancji, a dla innych juz sa nietolerancyjne.
                  > > Z postu Rycha mozna odczytac, ze w Europie zabijali tylko chrzescijanie i
                  > nikt wiecej.
                  > > A prawda jest taka, ze ludzie zabijali sie na dlugo przed chrzescijanstwem
                  > i
                  > na dlugo przed Stalinem.
                  > > Zauwaz , ze napisalam Rychowi to samo co Dance, tamta widzi znowu, ze tylk
                  > o
                  > > Islam zabija, Rycho tylko katolikow.
                  >
                  > Czyli najprostszym rozwiązaniem jest pominięcie preambuły,skoro budzi ona
                  > tyle emocji i u każdego powoduje inne skojarzenia związane z historią,
                  > powodując niepotrzebne spory ideologiczne,nic nie wnoszące do istnienia
                  > takiej struktury jak UE.
                  >
                  > Niech każdy zajmie się konkretami i walczy o swój kawałek chleba.
                  >
                  > A.

Ale jak zwykle preambula budzi emocje u mniejszosci, wiec wiekszosc musi
                  zrezygnowac.
                  To po co mi taka demokracja?

A konkrety to bedzie walka o prawa pederastow i innych tam takich.
                  • gini Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje 19.06.04, 19:25
                    Ze swym hasłem „Jeśli nie przyznaje ci się twoich praw, weź sobie je sam” Liga
                    stała się wehikułem radykalnego protestu wśród młodych belgijskich
                    Marokańczyków, którzy domagają się traktowania na równych prawach z innymi
                    obywatelami. Chodzi tu nie tylko o przyznanie cudzoziemcom mieszkającym w
                    Belgii ponad 5 lat (około 120 tysięcy osób) biernego prawa wyborczego w
                    wyborach lokalnych, co po długotrwałych debatach zostało zatwierdzone przez
                    izbę deputowanych 20 lutego tego roku, ale także, na przykład, o możliwość
                    uzyskania terytorialnej autonomii czy utworzenia odrębnych instytucji quasi-
                    państwowych. Tego typu prawa tradycyjnie zarezerwowane były tylko dla
                    mniejszości historycznych, nie obejmując mniejszości pochodzenia imigracyjnego,
                    dlatego też żądania wysuwane przez AEL wzbudzają konsternacje nie tylko w
                    kręgach politycznych, ale także akademickich.

Prosze i co my tu mamy.Uzyskanie terytorialnej autonomii , wiec moze trzeba im
                    oddac, Brugge i Bruksele, ktore przez wieki budowali Falamandowie...
                    www.radio.com.pl/spoleczenstwo/temattygodnia/default.asp?id=356&md=0
                    Jedno mnie zastanawia, dlaczego nie robia nic u siebie, dlaczego wysuwaja
                    zadania w Europie, w ktorej czesto gesto najpierw blagaja o azyl.
                    Czarni chcieli Afryke dla siebie ,maja Afryke i co tam zdzialali?
                    • andrzejg ???? 19.06.04, 19:29
                      a co to ma wspólnego z preambułą?

A.
                      • snajper55 Re: ???? 19.06.04, 22:24
                        andrzejg napisał:

> a co to ma wspólnego z preambułą?

Nic. Przecież gini prawie zawsze nie na temat pisze.

S.
                  • Gość: AndrzejG Re: oddanie czci wymordowanym przez Inkwizycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 19:27
                    gini napisała:

>
                    > Ale jak zwykle preambula budzi emocje u mniejszosci, wiec wiekszosc musi
                    > zrezygnowac.
                    > To po co mi taka demokracja?

To jest inaczej.Budzi emocje u mniejszości,a wiekszość dla swojego spokoju
                    zdecydowała jej nie wprowadzać.

>
                    > A konkrety to bedzie walka o prawa pederastow i innych tam takich.

To sądzisz,że odwołanie do Boga w preambule cośkolwiek by załatwiło?
                    Przecież doskonale wiesz ,że nie.To miał być tylko tekst wprowadzający,
                    nic nie wnoszący do innych praw.

A.
              • rycho7 pranie po szczekach z islamem 20.06.04, 21:40
                gini napisała:

> Z postu Rycha mozna odczytac, ze w Europie zabijali tylko chrzescijanie i
                nikt
                > wiecej.

Mozna tez odczytac, ze preambula miala sie odwolywac jedynie do szczytnych
                osiagniec chrzescianstwa. A ja te szczytne osiagniecia chcialem nazwac po
                imieniu. A Ty dostrzegasz to co chcesz a nie to co ma wynikac z tekstu i
                kontekstu.

> Zauwaz , ze napisalam Rychowi to samo co Dance, tamta widzi znowu, ze tylko
                > Islam zabija, Rycho tylko katolikow.

Moi przodkowie prali sie po szczekach z Turkami w 1393 u wrot Europy a w 1526 w
                centrum Europy. I jakos Turcy Europy nie zalali. Role Watykanu w tamtych latach
                oceniam jako wyjatkowo parszywa. Bizantynska pazernosc na kase przeslaniala i
                przeslania wszelkie pseudo "ideologiczne" sprawy. A troska o Europejczykow
                ograniczala sie do koncepcji ich skubania. NIe przekonuj mnie, ze pieniadze
                przeznaczane na koscioly zamiast na uzbrojenie uratowalo cywilizacje zachodnia.
                Bo tam gdzie Europejczycy nie mieli pieniedzy na obrone Turcy zrownali koscioly
                z ziemia i nigdy nie zostaly odbudowane.
    • dokowski No no! W pełni zgadzam się z długim dość postem 19.06.04, 13:05
      i tak bogatym w treść - to rzadkość mieć tak bardzo identyczne zdanie w tylu
      kwestiach naraz. Nawet (?) taki znak zapytania idealnie zgadza się z moim
      poglądem w tej kwestii.

Gdybym to nie ja teraz pisał ten swój post, to pomyślałbym że to dokowski
      napisał. No, tu może przesadziłem, ja trochę dosadniej formułuję swoje opinie.

Lejesiu! Pozdrawiam Cię.
    • andrzejg Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan 19.06.04, 13:18
      i dobrze.
      Niech się zajma konkretami

A.
    • panidanka Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan 19.06.04, 14:57
      bardzo brzydki tytuł, choć oddaje sens polityczny tego co uczyniono

nic z tego dobrego nie będzie
      nie tak zaczyna się robić coś co ma być dobre

może jednak zmienisz tytuł?
      na bardziej rokujący optymistycznie?

danka
      • Gość: Astra Znow sie zgadzam z Gini, co za los!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 19.06.04, 19:38
        Przeczytalam, Ania stoi wyraznie w srodku a reszta albo na lewo albo na prawo.
        Preambula sie pojawi za jakies 20 lat i bedzie sie powolywac na islam.
        Wiekszosc z was jeszcze wtedy bedzie zyla.
    • Gość: adamm ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 19:39
      Piszesz:

"Miala ona pokazac wszystkim niechrzescijanom gdzie ich miejsce."

Mowa byla o wartosciach i podwalinach kultury w Europie. Tak sądzę. Chętnie
      dowiem się jaki to zaszczytny wkład do jedności i kultury europejskiej wniosly
      inne religie. Tudzież ateiści (żeby pomóc ci wspomnę chociażby o Hitlerze i
      Stalinie - reszty poszukaj sam).

• Gość: Astra Demokracja socjalistyczna-krzeslo elektryczne etc. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 19.06.04, 20:02
        Lenin mial racje definiujac panstwo jako aparat przemocy i dominacji wiekszosci nad
        mniejszoscia. Po upadku panstw miala sie zaczac demokracja ktora jest czyms odwrotnym.
      • leje-sie Turysta wie 19.06.04, 20:49
        Ot pojedzie sobie do Alhambry i zachwyci sie pieknem i kunsztownoscia arabskiej
        sztuki budowlanej.

Humanista wie - bo gdy Europa pograzyla sie w zamecie historycznym kultura
        arabska pieczolowicie przechowywala dla nas rekopisy medrcow starozytnosci.

I jesli nawet powiesz, zem jest zero, to poklon skladasz Arabom, ktorzy te
        pojecie z dalszego wschodu do Europy przywlekli.

Nazwiesz mnie tumanem to po turecku sie odezwiesz.

Slodzisz herbate cukrem, a na pocieszenie i dla poprawy humoru pijesz alkohol -
        oba slowa arabskie.

Polska szlachecka i kulture materialna i sztuke wojenna i wreszcie technologie
        ze wschodu islamskiego czerpala. Ot taka stal damascenska, ot adamaszki, ot
        kare konie.

Jak wielkim impulsem dla Europy bylo zetkniecie sie z wyrafinowana i wyzej
        cywilizacyjnie od niepismiennego rycerstwa (kwiat Europy - uzbrojeni po zeby
        najemni zawodowi bandyci) stojaca kultura islamu.

O wkladzie zydowskim mam nadzieje nie musze wzmiankowac.

Uprzedzenia ograniczaja.

Ale nie o tym mialo byc.
        • Gość: adamm I to, co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 20:57
          wymieniłeś uważasz może być na równi traktowane z wkładem chrześcijaństwa w
          kulturę Europy? No, no, ciekawe podejscie. Slowo tuman rozumiem moze
          zrównoważyć wpływ Biblii na literaturę europejską (Milton, Bułhakow,
          Kochanowski, i wielu wielu innych). Budowle Alhambru mają zrównoważyć
          architekturę kościelną Europy? No, no. To nowąperspektywe pojęcia równości
          przedstawiasz - to na pewno.
          • leje-sie Oj, bo Ci polskim slowem 19.06.04, 21:07
            uniwersalnego zastosowania odpowiem.

Zapytales:
            "Chętnie
            inne religie."

Wiec Ci z reki odpowiedzialem.

Nie grymas - odpowiedz byla rzetelna, nie wyciagaj zgranej blotki z rekawa.

A - moja sygnaturka to od Ciebie. Dac copyrighta?
            • leje-sie PS. Za grymaszenie pozbawiam Cie prawa uzywania 19.06.04, 21:12
              alkoholu przez tydzien. Oczywiscie jako znak zemsty na Arabach.

A na dokladke kawe (!) pij gorzka.

Moze wtedy docenisz.
              • Gość: adamm To nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 21:27
                dla mnie takie kluczowe co bedzie w preambule. I czy ona bedzie. Poniewaz mysle
                dosc liberalnie, wiec ten, kto u siebie ten rzadzi. UR to idea świecka i mają
                prawo pisać co chcą. Jednak w zwiazku z powyszym pojawiać się zacząl problem,
                czy chrzescijanstwo ma szczegolne znaczenie dla kultury Europy, czy nie? Jesli
                przyjmiemy kryteria najprostsze - ilosciowe to w ogole nie ma watpliwosci, ze
                ma takie szczegolne znaczenie. W przypadku kryteriow jakosciowych (ciezkich do
                okreslenia) istotne znaczenie mozna przypisac calej masie pradow, ruchow,
                religii, sekt, etc.
                • snajper55 Re: To nie jest 19.06.04, 22:23
                  Gość portalu: adamm napisał(a):

> dla mnie takie kluczowe co bedzie w preambule. I czy ona bedzie.Poniewaz mysle
                  > dosc liberalnie, wiec ten, kto u siebie ten rzadzi. UR to idea świecka i mają
                  > prawo pisać co chcą. Jednak w zwiazku z powyszym pojawiać się zacząl problem,
                  > czy chrzescijanstwo ma szczegolne znaczenie dla kultury Europy, czy nie? Jesli
                  > przyjmiemy kryteria najprostsze - ilosciowe to w ogole nie ma watpliwosci, ze
                  > ma takie szczegolne znaczenie. W przypadku kryteriow jakosciowych (ciezkich do
                  > okreslenia) istotne znaczenie mozna przypisac calej masie pradow, ruchow,
                  > religii, sekt, etc.

Roztrząsanie czy chrześcijaństwo ma duże czy małe znaczenie dla Europy jest
                  trochę pozbawione sensu. Europa już to oceniła nie wpisująć powołania się na
                  chrześcijańskie korzenie do preambuły. Jak sam napisałeś >kto u siebie, ten
                  rządzi<.

S.
                  • gini Re: To nie jest 19.06.04, 22:42
                    snajper55 napisał:

> Gość portalu: adamm napisał(a):
                    >
                    > > dla mnie takie kluczowe co bedzie w preambule. I czy ona bedzie.Poniewaz m
                    > ysle
                    > > dosc liberalnie, wiec ten, kto u siebie ten rzadzi. UR to idea świecka i m
                    > ają
                    > > prawo pisać co chcą. Jednak w zwiazku z powyszym pojawiać się zacząl probl
                    > em,
                    > > czy chrzescijanstwo ma szczegolne znaczenie dla kultury Europy, czy nie? J
                    > esli
                    > > przyjmiemy kryteria najprostsze - ilosciowe to w ogole nie ma watpliwosci,
                    > ze
                    > > ma takie szczegolne znaczenie. W przypadku kryteriow jakosciowych (ciezkic
                    > h do
                    > > okreslenia) istotne znaczenie mozna przypisac calej masie pradow, ruchow,
                    > > religii, sekt, etc.
                    >
                    > Roztrząsanie czy chrześcijaństwo ma duże czy małe znaczenie dla Europy jest
                    > trochę pozbawione sensu. Europa już to oceniła nie wpisująć powołania się na
                    > chrześcijańskie korzenie do preambuły. Jak sam napisałeś >kto u siebie, ten
                    > rządzi<.
                    >
                    > S.

To nie Europa ocenila, ale mala grupka polit poprawnych politykow.
                  • Gość: adamm Nie ma rozwiązań idealnych, ale to, co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 22:42
                    piszesz to straszne fałszerstwo i manipulacja. Piszesz:

Europa już to oceniła nie wpisująć powołania się na
                    chrześcijańskie korzenie do preambuły.

Tak miałbyś prawo powiedzieć jedynie, gdyby w powszechnym referendum
                    europejskim tak wlasnie się wypowiedziano. Ustalenia na górze nie sa
                    reprezentatywne dla tego, co myślą ludzie i nie ma co do tego żadnych
                    watpliwosci.
                    • gini Re: Polit poprawnosc 19.06.04, 23:01
                      Co proponuje?Wiekszosc ma zapomniec o tradycji, o religii o narodowosci.
                      Ale natura moi panstwo nie znosi prozni.

Zacytuje jeszcze kawalek z wywiadu z Kenem Jowittem .
                      " Te nowe zjawiska są wyrazem idei wielokulturowości, lecz nie tak, jak by
                      pragnęli teoretycy wielokulturowości. To, czego chcą orędownicy
                      wielokulturowości, to pewna forma segregacji. Opowiadają się za faworyzowaniem
                      tych, którzy nie byli faworyzowani w przeszłości."
                      I o to w tym wszystkim chodzi , o faworyzowanie , dawanie przywilejow roznym
                      grupom mniejszosciowym , bez ogladania sie na wiekszosc.

I jeszcze jedno zdanie .z tego wywiadu
                      " Wierzę głęboko w wielokulturowość, ale indywidualną. Grupa prze do przemocy.
                      Zawsze!"

I muzulmanie sa taka grupa, skonsolidowani , wokol swojej religii, swoich
                      przywodcow duchowych .
                      Europejczykom zas wmowiono, ze narod to cos zlego, Bog i religia to cos zlego,
                      zafundowano im demokracje, w ktorej tak naprawde wiekszosc nie ma nic do
                      powiedzenia.
                      Jeszcze troche tych polit poprawnych rzadow i muzulmanie jak obiecal moj
                      ulubiony Abu Dzadza , wezma sobie to co beda chcieli.
                      I bedziemy mieli Zjednoczona Europe Arabska, ale co tam przeciez Alhambra taka
                      ladna, i te rekopisy starozytne i slowo "tuman" , nalezy im sie.
                      .
                    • snajper55 Re: Nie ma rozwiązań idealnych, ale to, co 20.06.04, 02:39

> piszesz to straszne fałszerstwo i manipulacja. Piszesz:
                      >
                      > Europa już to oceniła nie wpisująć powołania się na
                      > chrześcijańskie korzenie do preambuły.
                      >
                      > Tak miałbyś prawo powiedzieć jedynie, gdyby w powszechnym referendum
                      > europejskim tak wlasnie się wypowiedziano. Ustalenia na górze nie sa
                      > reprezentatywne dla tego, co myślą ludzie i nie ma co do tego żadnych
                      > watpliwosci.

Ustalenia na górze są jak najbardziej reprezentatywne, ponieważ ci na góze są
                      wybierani przez swoich wyborców. A wyborcy głosują na tych, któych programy im
                      się najbardziej podobają. Demokracja właśnie polega na reprezentacjiwyborców
                      przez wybranych przez nich ludzi. Reprezentanci są z racji swego wyboru
                      reprezentatywni. Ne ma co do tego żadnych wątpliwości.

S.
                      • Gość: adamm Jesteś debilem - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 13:20
                        rozmowa z Toba to strata czasu. Szkoda, ze ją w ogóle zacząłem.

• Gość: adamm Sorry, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 00:03
                          poniosło mnie, jestem przepracowany. Ale piszesz bez sensu, to fakt.
                          • Gość: Krzys52 Alescie sie dobrali, no no! :O)) IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 15:13
                            n/t
            • gini Re: Oj, bo Ci polskim slowem 19.06.04, 22:40
              leje-sie napisał:

> uniwersalnego zastosowania odpowiem.
              >
              > Zapytales:
              > "Chętnie
              > dowiem się jaki to zaszczytny wkład do jedności i kultury europejskiej
              wniosly
              > inne religie."
              >
              > Wiec Ci z reki odpowiedzialem.
              >
              > Nie grymas - odpowiedz byla rzetelna, nie wyciagaj zgranej blotki z rekawa.
              >
              > A - moja sygnaturka to od Ciebie. Dac copyrighta?

Wiec ja uwazam, ze ten wklad jest ciut przymaly , a roszczenia zbyt wielkie.
              Pytam czemu nie buduja u siebie, czemu tak boja sie demokracji u siebie podczas
              gdy w Europie, tak chetnie z praw demokracji korzystaja.
        • gini Re: Turysta wie 19.06.04, 22:38
          leje-sie napisał:

> Ot pojedzie sobie do Alhambry i zachwyci sie pieknem i kunsztownoscia
          arabskiej
          >
          > sztuki budowlanej.

No ladnie to poza Alhambra nic w Europie wiecej nie ma, zero architektury...
          >
          > Humanista wie - bo gdy Europa pograzyla sie w zamecie historycznym kultura
          > arabska pieczolowicie przechowywala dla nas rekopisy medrcow starozytnosci.

I znowu zero wkladu Europejczykow, ale Arabowie i ich rekopisy...

>
          > I jesli nawet powiesz, zem jest zero, to poklon skladasz Arabom, ktorzy te
          > pojecie z dalszego wschodu do Europy przywlekli.

Mowimy nie o Arabach, a o muzulmanach, a to nie tylko Arabowie.

>
          > Nazwiesz mnie tumanem to po turecku sie odezwiesz.
          >
          > Slodzisz herbate cukrem, a na pocieszenie i dla poprawy humoru pijesz
          alkohol -
          >
          > oba slowa arabskie.

Ale co to w ogole ma do rzeczy?
          >
          > Polska szlachecka i kulture materialna i sztuke wojenna i wreszcie
          technologie
          > ze wschodu islamskiego czerpala. Ot taka stal damascenska, ot adamaszki, ot
          > kare konie.

I co z tego?Jak to sie ma do przyszlosci Europy?
          >
          > Jak wielkim impulsem dla Europy bylo zetkniecie sie z wyrafinowana i wyzej
          > cywilizacyjnie od niepismiennego rycerstwa (kwiat Europy - uzbrojeni po zeby
          > najemni zawodowi bandyci) stojaca kultura islamu.

Tylko wytlumacz mi dlaczego ta wyzsza wyrafinowana kultura cofnela sie
          zamiastisc do przodu, i czy teraz mamy im oddac Europe, za te stare rekopisy?

>
          > O wkladzie zydowskim mam nadzieje nie musze wzmiankowac.
          Mozesz wspomniec, chetnie sie dowiem cos nowego.

>
          > Uprzedzenia ograniczaja.

Taa tyle, ze nie zauwazasz, ze muzulmanie sa rowniez uprzedzeni do innych, no
          ale coz mniejszosci wolno.
          >
          > Ale nie o tym mialo byc.
          >
          >
      • Gość: babariba z tym Hitlerem, to bardzo trafnie tu strzeliłeś... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 21:15
        "Gott mit uns" dzielni wojacy Hitlera mieli na klamrach wojskowych pasów.
        Na ile to zawołanie (codziennie 'przeżywane', bo codzienni klamry czyścić
        musieli) skłaniało ich do przestrzegania wartości i tradycji chrześcijańskiej
        Europy? - Odpowiedz sobie sam...
        (...)
        Mowa byla o wartosciach i podwalinach kultury w Europie. Tak sądzę. Chętnie
        inne religie. Tudzież ateiści (żeby pomóc ci wspomnę chociażby o Hitlerze i
        Stalinie - reszty poszukaj sam).
        • Gość: jorgus Re: z tym Hitlerem, to bardzo trafnie tu strzelił IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 20.06.04, 08:47
          Dziwne, dlaczego nie ma odwołania do tradycji greckiej, skoro samo słowo
          Europa jest greckiego pochodzenia, tak jak i demokracja jest greckim pomysłem ,
          a przecież Grecy (co może niektórych "polaczków" zdziwi), nie byli
          chrześcijanami)Nie od rzeczy byłoby też wspomnieć o Rzymianach, którzy ideę
          zjednoczonej Europy, od Moraw do Egiptu jako pierwsi wcielili w życie, a
          przeciez też mieli nie jednego, a wielu Bogów.Że pominę dziedzictwo arabskie,
          które słusznie tutaj zostało przywołane w dyskusji i naturalnie judajskie,
          którego też nie sposób pominąć w Polsce, w której przed wojną 20 %
          społeczeństwa to byli Żydzi. A specjalnie dla naszych"chrześcijan" powinien
          powstać zapis w preambule o pogańskim dziedzictwie Europy, bo przecież kult
          Matki Boskiej, tak charakterystyczny dla Polski, zastąpił zapewne jakiś
          pogański kult Pramatki.Kościół w swojej wędrówce przez wieki przejmował
          tradycje pogańskie, budując swoje świątynie na miejscach świątyń pogańskich i
          ustanawiając swoje święta w miejsce praświąt pogańskich (Wszystkich świętych do
          dziś zmaga się z dniem zadusznym)To pogańskie naleciałosci w naszej, polskiej
          kulturze decydują o jej odrębności i oryginalności.
          Z dyskusji na F wynika, że preambuła jest traktowana (ze strachu naturalnie)
          jako remedium na Islam, który wdziera się do Europy razem z chustami i
          fundamentalizmem. I pod pozorem odwołania się do przeszłości zaklepuje się
          niejako przyszłość Starego Kontynentu. Skuteczność preambuły jako tamy dla
          Islamu jest zerowa. Jaki i każdej innej preambuły. Życie jest silniejsze niż
          jakiekolwiek zapisy i nie ma stuprocentowej gwarancji, że prawnuk Giertycha
          nie zostanie arabskim fundamentalistą. Co zresztą jest bardzo prawdopodobne
          psychologicznie.
          Swoją drogą zastanawia mnie, czy Rokita wierzy w to, co mówi o Nicei i tej
          nieszczęsnej preambule. Może to jest jego gra przedwyborcza, sposób na rosnącą
          w siłę LPR, do której chce się upodobnić przez mimikrę i przechwycić durnowaty
          elektorat, licząc na to,że ten się nie zorientuje.Obawiam się jednak, że tak
          grając straci resztki sympatii do PO takich ludzi jak ja, którzy mają swój
          rozum i nie dadzą się złapać na hasełka typu "Nicea albo śmierć".
          Pzdr.
    • snajper55 Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan 19.06.04, 22:32
      leje-sie napisał:

> I dobrze sie stalo. Nie mozna budowac wspolnoty na wykluczaniu - a taki byl
      > miedzy innymi cel preambuly.
      >
      > Miala ona pokazac wszystkim niechrzescijanom gdzie ich miejsce.
      >
      > Brak preambuly chrzescijan zas nie wyklucza. Taka jest roznica.

Dlatego większość była przeciw.

> Polscy politycy zblaznili sie. Potrojnie.

A z tym to już będę polemizował.

> 1. Ulegajac presji silnej grupy nacisku, ktora ta droga probowala realizowac
      > swoje interesy.

Pozornie ulegając presji silnej grupy nacisku rząd uystkał częściowe poparcie
      tej silnej u nas grupy.

> 2. Domagajac sie wpisania preambuly do konstytucji, wiedzac (?) jednoczesnie,
      > ze nie ma to szans powodzenia.

Domagając się wpisania preambuły do konstytucji rząd zyskiwał punkt, z którego
      mógł w trakcie negocjacji spokojnie zrezygnować, w zamian za uznanie punktów,
      na których im naprawdę zależało. To są podstawy negocjacji.

> 3. Walczac o preambule zaniedbali obrony spraw wymiernych i korzystnych dla
      > Polski. A tam wiele mozna bylo zrobic.

Walcząc o preambułę zyskiwali całkiem inne korzyści. W Polsce i w Brukseli.
      Sama rezygnacja z walki o preambułę była pokazaniem, iż nie jesteśmy
      ortodoksyjni.

> Mozna tylko miec nadzieje, ze przegrana ostudzi troche glowy, ze nastapi
      > chwila refleksji i zastanowienia. I ze nastepne polskie inicjatywy beda
      > dbalosc o polskie interesy mialy na uwadze, nie walke o symbole niezgody.

Nasze negocjacje były według mnie prowadzone tak jak należy. NEgocjacje należy
      rozpoczynać od maksymalnych żądań, aby na ich końcu uzyskać to, o co tak
      naprawdę chodzi, sprawiając wrażenie, iż się z wileu rzeczy zrezygnowało. Po
      negocjacjach zadowolone muszą być wszystkie strony rozmów.

S.
      • Gość: Krzys52 Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 07:06

"Sama rezygnacja z walki o preambułę była pokazaniem, iż nie jesteśmy
        ortodoksyjni."
        .
        A co mieli zrobic, kretynku - zesrac sie na stojaco, ze zlosci? Nalac mial
        Belka po mordzie Chiracowi? Zrobic strajk okupacyjny w unijnych obiektach?
        Czy dopiero wtedy pokazalibyscie, ze jestescie ortodoksyjni, glupku(?)

• Gość: jorgus Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.04, 09:32
      Dziwne, dlaczego nie ma odwołania do tradycji greckiej, skoro samo słowo
      Europa jest greckiego pochodzenia, tak jak i demokracja jest greckim pomysłem ,
      a przecież Grecy (co może niektórych "polaczków" zdziwi), nie byli
      chrześcijanami)Nie od rzeczy byłoby też wspomnieć o Rzymianach, którzy ideę
      zjednoczonej Europy, od Moraw do Egiptu jako pierwsi wcielili w życie, a
      przeciez też mieli nie jednego, a wielu Bogów.Że pominę dziedzictwo arabskie,
      które słusznie tutaj zostało przywołane w dyskusji i naturalnie judajskie,
      którego też nie sposób pominąć w Polsce, w której przed wojną 20 %
      społeczeństwa to byli Żydzi. A specjalnie dla naszych"chrześcijan" powinien
      powstać zapis w preambule o pogańskim dziedzictwie Europy, bo przecież kult
      Matki Boskiej, tak charakterystyczny dla Polski, zastąpił zapewne jakiś
      pogański kult Pramatki.Kościół w swojej wędrówce przez wieki przejmował
      tradycje pogańskie, budując swoje świątynie na miejscach świątyń pogańskich i
      ustanawiając swoje święta w miejsce praświąt pogańskich (Wszystkich świętych do
      dziś zmaga się z dniem zadusznym)To pogańskie naleciałosci w naszej, polskiej
      kulturze decydują o jej odrębności i oryginalności.
      Z dyskusji na F wynika, że preambuła jest traktowana (ze strachu naturalnie)
      jako remedium na Islam, który wdziera się do Europy razem z chustami i
      fundamentalizmem. I pod pozorem odwołania się do przeszłości zaklepuje się
      niejako przyszłość Starego Kontynentu. Skuteczność preambuły jako tamy dla
      Islamu jest zerowa. Jaki i każdej innej preambuły. Życie jest silniejsze niż
      jakiekolwiek zapisy i nie ma stuprocentowej gwarancji, że prawnuk Giertycha
      nie zostanie arabskim fundamentalistą. Co zresztą jest bardzo prawdopodobne
      psychologicznie.
      Swoją drogą zastanawia mnie, czy Rokita wierzy w to, co mówi o Nicei i tej
      nieszczęsnej preambule. Może to jest jego gra przedwyborcza, sposób na rosnącą
      w siłę LPR, do której chce się upodobnić przez mimikrę i przechwycić durnowaty
      elektorat, licząc na to,że ten się nie zorientuje.Obawiam się jednak, że tak
      grając straci resztki sympatii do PO takich ludzi jak ja, którzy mają swój
      rozum i nie dadzą się złapać na hasełka typu "Nicea albo śmierć".
      Pzdr.
    • Gość: Wkurzony na maxa NIENAWIŚĆ IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 09:42
      Czytam różne komentarze w sieci i jestem przerażony.
      Takiej nienawiści do religii, chrześcijaństwa, duchownych
      głoszonej pod hasłem tolerancji i postępu nigdy wcześniej nie czytałem.
      Ci piszący o inkwizycji sami byliby gotowi mordować werzących, palić kościoły
      lub zamieniać je na domy publiczne.
      To jest czysty bolszewizm. Preambuła miała tylko potwierdzać oczywisty fakt,
      czyli rolę chrzescijaństwa w dziejach Europy lub na wzór polskiej konstytucji
      stawiac na tych samych prawach wierzących i niewierzących w Boga. Okazuje się,
      że dla Boga nie ma miejsca. Że celem "postępowców" jest zniszczenie religii !!!
      Taka Europa jest nową wersją Europy Stalina i Hitlera
      • Gość: jorgus Re: NIENAWIŚĆ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.04, 12:03
        Przypominam, że Hitler miał błogosławieństwo papieża Piusa i też był
        chrześcijaninem.
      • andrzejg Re: NIENAWIŚĆ 20.06.04, 13:26
        jak Ciebie czytam ,to utwierdzam się w przekonaniu -
        'dobrze się stało,ze konstytucja UE nie ma preambuły'

A.
      • sothis666 Preambularze drodzy... 20.06.04, 14:08
        W cywilizowanych krajach ludzie wiedzą bądź co najmniej czują od dawna, że
        chrześcijaństwa nie ma w codziennym życiu to można je wypisać na każdym murze i
        guzik to pomoże. Dla wiekszości europejczyków, ktorzy czują się chrześcijanami
        i traktują to poważnie NIE ma potrzeby epatowania swoja religią. I jest to, w
        wielokulturowym i wieloreliginym społeczeństwie, najlepsza droga zapewnienia
        pokojowego współistnienia ludzi różnych wyznań.
        Dlatego preambuły nie będzie.

Chcecie podkreślić rolę chrześcijaństwa - zyjcie tak by przedstawiciele innych
        wyznań po kontakcie z wami nawracali się na chrześcijaństwo albo chociaz
        darzyli szacunkiem. Zamiast drzec koty o kawalek papieru.

Na koniec - korzenie chrześcijaństwa są... także pogańskie.
        I nie da się tego rozdzielić...

A jeśli idzie o Najwyższego, to wierzący powinni pamiętać na wszelki wypadek,
        że na spotkanie z Nim nie będą mogli zabrać egzemplarza konstytucji UE i może
        się zdarzyć, że to jak potraktowali wczoraj człowieka na ulicy okaże się
        ważniejsze od miesięcy pyskowania nt. jednego zdania na papierze.

ps. inwestycji budowlanej z Lichenia też tam nie zabierzecie...
        • leje-sie Smutne to 20.06.04, 16:12
          ale jak gdyby wszyscy uczestnicy debaty zgodzili sie, ze jedynym celem
          preambuly bylo, uzywajac aktualnej terminologii, pokazanie, ze my to paniska.

A przeciez to najgorsze co moze sie stac przy wspolnej budowie - wykluczenie
          czesci wspolobywateli ze wspolnoty (powtorzenia celowe i zamierzone!). I
          niewielu z dykutantow to oburza, owszem, niektorzy bezwstydnie celowi podlemu
          przyklaskuja.

Wiec moze by jakie igrzyska europejskie zorganizowac, z druzynami chrzescijan,
          zydow, muzulmanow i ateistow by sie po calym subkontynencie ganiali wyzszosc
          wykazujac sobie nawzajem. Zalosne widowisko? Zwycieza (moralnie) ten, kto w
          zawodach odmawia udzialu.

A tu juz szanowna opozycja pod dywan sie wczolguje, tylko dupy im wystaja,
          truchlo preambuly wyciaga, miedzy siebie rozrywa i nieszczesne szczatki probuje
          galwanizowac (to nie o metalurgii, tylko o doswiadczeniach Galvaniego ze
          zdechla zaba).

Mial racje nieslawny polityk o tych co ze smietnikach resztki wyciagaja.

Tyle, ze bylo w dyskusji sporo jednak glosow madrych.

Wiec nie calkiem znieswiezonym.
          • sothis666 Dokladnie tak 20.06.04, 16:42

I smutne też że po 2000 lat dla tak wielu ludzi istotą chrześcijaństwa są (jak widać) krzyże w sejmach, megakościoły, preambuły. Moznaby sądzić że Założyciel tej religii był jednocześnie architektem-prawnikiem-dekoratorem wnętrz...
            • gini Re: Dokladnie tak 20.06.04, 17:47
              sothis666 napisał:

>
              > I smutne też że po 2000 lat dla tak wielu ludzi istotą chrześcijaństwa są
              (jak
              > widać) krzyże w sejmach, megakościoły, preambuły. Moznaby sądzić że
              Założyciel
              > tej religii był jednocześnie architektem-prawnikiem-dekoratorem wnętrz...

Moj drogi, nie ma religii bez symboli, jaka bys religie nie wzial poczawszy od
              Majow, Aztekow, Egipcjan, Chinczykow, wszedzie ludzie cos budowali swoim Bogom.
              I chwala im za to, bo mamy dzieki temu piekne zabytki , dziela sztuki, itd...
              Talibowie zburzyli Budde, ciekawe co zburzyl bys Ty?
              Co ci przeszkadza?Moze Pieta Michala Aniola Ci sie nie podoba?Moze katedra
              Notre Dame?
              A coz Ci przeszkadza ten krzyz w sejmie?Poslem jestes panie kolego?Modlic ci
              sie kaza?Nie wezmiesz dolara do reki bo napis jest brzydki?Nie wsiadziesz do
              karetki bo krzyz na niej.
              A moze tak kompres na glowe.
              • sothis666 Re: Dokladnie tak 20.06.04, 18:27
                gini napisała:

> Moj drogi, nie ma religii bez symboli, jaka bys religie nie wzial poczawszy od
                > Majow, Aztekow, Egipcjan, Chinczykow, wszedzie ludzie cos budowali swoim Bogom.
                > I chwala im za to, bo mamy dzieki temu piekne zabytki , dziela sztuki, itd...
                > Talibowie zburzyli Budde, ciekawe co zburzyl bys Ty?
                > Co ci przeszkadza?Moze Pieta Michala Aniola Ci sie nie podoba?Moze katedra
                > Notre Dame?
                > A coz Ci przeszkadza ten krzyz w sejmie?Poslem jestes panie kolego?Modlic ci
                > sie kaza?Nie wezmiesz dolara do reki bo napis jest brzydki?Nie wsiadziesz do
                > karetki bo krzyz na niej.
                > A moze tak kompres na glowe.

Posłem???
                Bardzo prosze, rzeczywiście się nie zgadzamy, ale żeby od razu tak wulgarnie?!

Nie mam nic przeciwko symbolom jako takim. Zupełnie nic.
                Natomiast uważam, że aby nimi świecic na lewo i prawo trzeba je rozumieć.
                Jak postulujesz zeby w każdym podręczniku matematyki były całki - naucz sie całkować, potem krzycz. Ludzie, którzy pieją na rzecz chrześcijańskich symboli, maja za nic idee chrześcijaństwa w codziennym zyciu. A mimo to mają czelność wołać by wszędzie umieszczać zapisy o nich. Chrześcijaństwo nie jest religią monumentalnych budowli, pompatycznych uchwał i wojujących partii politycznych.
                Nie znaczy to że powyższe są złe, ale jeśli stają się wszystkim, sztuką dla sztuki, może to budzić tylko niesmak.

No i niczego nie zamierzam burzyć - zacytuj mi, gdzie takie cos napisałem.
          • gini Re: Smutne to 20.06.04, 17:42
            leje-sie napisał:

> ale jak gdyby wszyscy uczestnicy debaty zgodzili sie, ze jedynym celem
            > preambuly bylo, uzywajac aktualnej terminologii, pokazanie, ze my to paniska.
            >
            > A przeciez to najgorsze co moze sie stac przy wspolnej budowie - wykluczenie
            > czesci wspolobywateli ze wspolnoty (powtorzenia celowe i zamierzone!).

A ja Ci podalam link , do ktorego sie nie odniosles, czesc obywateli nie chce
            budowac wspolnie, podkreslaja na kazdym kroku swoja odrebnosc, ba domagaja sie
            autonomii terytorialnej ,ale Ty bys im naturalnie oddal wszystko, no coz, nie
            swoje daje sie zawsze lekka raczka.
            I znow powraca pytanie, jakie prawa ma wiekszosc?
            I znow wraca pytanie, mniejszosc na kazdym kroku podkresla swoja odrebnosc, ale
            wiekszosci juz sie tego prawa odmawia.

I
            > niewielu z dykutantow to oburza, owszem, niektorzy bezwstydnie celowi podlemu
            > przyklaskuja.

Jakiemu podlemu celowi?Czy wiekszosc ma zrezygnowac ze wszystkiego, z wlasnej
            historii , kultury, jezyka, tylko dlatego, ze udzielila gosciny mniejszosciom?
            Dlaczego ci walczacy o prawa w Europie muzulmanie nie walcza o nie u siebie?
            Dlaczego tam wszystko jest ok, a tutaj postawa roszczeniowa?

>
            > Wiec moze by jakie igrzyska europejskie zorganizowac, z druzynami
            chrzescijan,
            > zydow, muzulmanow i ateistow by sie po calym subkontynencie ganiali wyzszosc
            > wykazujac sobie nawzajem. Zalosne widowisko? Zwycieza (moralnie) ten, kto w
            > zawodach odmawia udzialu.

A to juz w ramach wodolejstwa.Recepta na dobry pôst duzo , duzo slow, malo
            tresci.

>
            > A tu juz szanowna opozycja pod dywan sie wczolguje, tylko dupy im wystaja,
            > truchlo preambuly wyciaga, miedzy siebie rozrywa i nieszczesne szczatki
            probuje
            >
            > galwanizowac (to nie o metalurgii, tylko o doswiadczeniach Galvaniego ze
            > zdechla zaba).

Podlac to zgrabnie inwektywa i juz poscik gotowy.

>
            > Mial racje nieslawny polityk o tych co ze smietnikach resztki wyciagaja.
            >
            > Tyle, ze bylo w dyskusji sporo jednak glosow madrych.
            >
            > Wiec nie calkiem znieswiezonym.
            >
            > Glosy madre to te popierajace autora watku naturalnie inne sie nie licza .
            Zenujace.
      • rycho7 NIENAWIŚĆ prowokowana 20.06.04, 22:00
        Gość portalu: Wkurzony na maxa napisał(a):

> Ci piszący o inkwizycji sami byliby gotowi mordować werzących, palić kościoły
        > lub zamieniać je na domy publiczne.

Wyobraz sobie, ze 15 lat temu nie mialem takich ostrych pogladow. Niestety
        doswiadczenia "konkordatowe" sprawily, ze wrog sie dokladnie zdefiniowal. I nie
        wierze w zyden dialog. Jedyne rozwiazynie to nowa Wandea. Po co mam sam sobie
        brudzic paluszki. Klechy same sobie narobia zdesperowanych zrozpaczonych.

> To jest czysty bolszewizm.

Mozesz to nazywac jak chcesz. Jest to reakcja na niegodziwosci kleru.

> Okazuje się,
        > że dla Boga nie ma miejsca. Że celem "postępowców" jest zniszczenie
        religii !!!

Przeciez Bog jest wszedzie. Nawet w preambule gdy nie jest tam zapisany. Nie
        zaprzeczaj wiec twierdzeniom swej doktryny. Sa dla mnie tak durnowate, ze mozna
        ich uzywac uniwersalnie i bez sensu.

> Taka Europa jest nową wersją Europy Stalina i Hitlera

Oraz Torquemady i Borgii. Tez powody do dumy. JAk to papiez mowil
        przepraszajac: przejawy swoich czasow.
    • Gość: babariba awantura o preambułę Traktatu Konstytucyjnego... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 18:14
      na dwóch co najmniej płaszczyznach się odbywa:

Na pierwszej - SYMBOLICZNEJ mieliśmy do czynienia z dążeniami do wpisania do
      DOKUMENTU konstytuującego prawa i obowiązki państw stowarzyszonych i obywateli
      tych państw Boga i 'chrześcijańskiego dziedzictwa'. Preambuła nie ma
      najmniejszej mocy prawnej i żadnych praw ani obowiązków nie sankcjonuje.
      Wpisanie do preambuły Traktatu Boga i chrześcijańskich źródeł kultury
      europejskiej byłoby tak naprawdę jedynie dowodem triumfalizmu JEDNEJ Z WIELU
      występujących w Europie konfesji chrześcijańskich. A dokładnie przejawem
      triumfalizmu kościoła katolickiego. Nikt nie słyszał, żeby o takie zapisy w
      Traktacie Konstutucyjnym toczył wojnę jakąś arcybiskup Canterbury - szef
      kościoła anglikańskiego, jak najbardziej chrześcijańskiego przecież i
      dogmatycznie nie różniącego się od kościoła katolickiego.
      Jednocześnie byłaby to klazula moralnie WYKLUCZAJĄCA dorobek powstały w trakcie
      historycznego procesu tworzenia dziedzictwa europejskiego, dorobek wniesiony
      przez społeczności niechrześcijańskie, a od wieków żyjące w Europie -
      europejskich Żydów, a w przypadku Polski także muzułmanów - Tatarów polskich,
      czy niemałej grupy europejskich ateistów, lub agnostyków. Ktoś mądry powiedział
      kiedyś, że DEMOKRACJA, to poszanowanie i zagwarantowanie przez WIĘKSZOŚĆ praw
      MNIEJSZOŚCI.
      Warto zauważyć także, ze od wieku XVI już, kiedy to przy pomocy gwoździa Marcin
      Luter opublikował na drzwiach katedry w Wirtemberdze swoich 97 tez,
      'chrześcijańskie dziedzictwo' zyskało dwa co najmniej główne wymiary -,
      protestancki i katolicko-wschodni. Lekturę Maxa Webera polecam. Szefowie
      kościołów protestanckich też się jakoś nie upierali za niewpisanymi zapisami, a
      teraz nie tryskają oburzeniem. Bo nikomu w Europie nie jest potrzebne
      zapisywanie w konstytucjach kulturowych POWSZECHNIKÓW. Podobnie, jak
      niepotrzebne jest rozpoczynanie każdego podręcznika matematyki od przypominania
      podstawowych aksjomatów.

A na płaszczyźnie drugiej - PRAGMATYCZNEJ, organizacje religijne otrzymały zapis
      w art. 51 Traktatu, w którym ZAGWARATNOWANE mają prawa do funkcjonowania i do
      pełnienia swojej misji, do bieżącego tworzenia 'chrześcijańskiego dziedzictwa'.
      I ten dopiero zapis ma prawną moc sprawczą, co jest dyskretnie pomijane
      niestety, przynajmniej w dyskusji toczcej się Polsce.
      • sothis666 Nic dodać :) /nt/ 20.06.04, 18:31
      • wislok1 Psinco prowda 20.06.04, 20:34
        Protestanci w tej sprawie popierają katolików.
        Dzisiaj o tym mówiła szefowa CDU Angela erkel, ewangeliczka.
        Skoro preambuła nie ma znaczenia prawnego, to dlaczego ateiści sa tak
        nietolerancyjni i nie zgadzają się na wpisanie oczywistej rzeczy, czyli roli
        chrześcijaństwa ( nie mylic z konkretnym Kościołem ) w dziejach Europy. Sam
        wspomniałeś o Lutrze i rolę protestantyzmu potwierdziłeś.
        Przecież wpisanie chrześcijaństwa nie neguje roli innych wyznań.
        ALe była to rola znacznie mniejsza, czemu może tylko zparzeczyć ktoś zaślepiony.

Co szkodziło wpisać do eurokonstytucji coś na kształt polskiej konstytucji,
        gdzie mówi się o Bogu w sposób do zaakceptowania dla niewierzących.
        Na przeszkodzie stanął jedynie wojujący laicyzm,
        lustrzane odbicie wojującego fanatyzmu religijnego

Pozdrawiam
    • pulbek Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan 20.06.04, 18:29
      Jak widze te wszystkie dyskusje o preambule to nie wiem czy sie smiac czy
      plakac. To ciekawe, ze nikogo nie obchodzi to co tam rzeczywiscie w Konstytucji
      napisano, tylko bezsensowne stylistyczne wtrety na pierwszej stronie.

Osobiscie, jak nie wierze w Boga, tak nie przeszkadzaloby mi, gdyby preambula
      brzmiala np. "W imie Boga Ojca wszechmogacego w Trojcy jedynego, Maryi zawsze
      dziewicy, swietego Kolumbana i blogoslawionego Sergiusza z Radoneza,
      postanawiamy:". A co mnie to u licha obchodzi?

Takie dyskusje daja eurosceptykom znacznie mocniejsze argumenty niz prostowanie
      banana. Bo banan po wyprostowaniu przynajmniej bedzie prosty, a taka preambula
      to naprawde nie na szto. Puknijcie sie w glowe, skoro szefowie UE nie umieli.

Pulbek.
      • Gość: Krzys52 Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan IP: *.proxy.aol.com 20.06.04, 20:06
        Gdy tylko nie bedziesz wierzyl w Boga to powiesz co nastepuje:

"Osobiscie, jak nie wierze w Boga, tak nie przeszkadzaloby mi, gdyby preambula
        brzmiala np. "W imie Boga Ojca wszechmogacego w Trojcy jedynego, Maryi zawsze
        dziewicy, swietego Kolumbana i blogoslawionego Sergiusza z Radoneza,
        postanawiamy:". A co mnie to u licha obchodzi?"

jako niewierzacy bedziesz wtedy bardziej wiarygodny. surprised))

Wspolnota Europejska rozwija sie od 60 lat bez jakichkolwiek kretynskich
        zapisow, gdyz jest to wspolnota ekonomiczna, przez co nastawiona na ekonomiczne
        powodzenie i dobrobyt krajow czlonkowskich. Nie jest to wspolnota polityczna
        ani, tym bardziej, religijna. Takie panstwa jak Francja czy Holandia doskonale
        wiedza, ze proponowane przez Watykan kretynizmy moga tylko dzielic. Wczesniej
        lub pozniej - przy czym wiedza ta rowniez nalezy do europejskiego dziedzictwa
        oraz korzeni.

Krajom wspolnoty udawalo sie dotad znajdowac to co laczy.

Moze wiec nie strugaj glupa, Pulbek. Falsz przebijajacy z twojej prezentacji
        jest nazbyt oczywisty, bys kogos mogl nabrac.
        .
        K.P.
      • Gość: Alen Re: A wiec preambule zamieciono pod dywan IP: *.i-one.at 20.06.04, 20:55
        Moim zdaniem sprawa jest prosta .
        Wiemy przecież iż kultura Europejka ma swoje korzenie i została zbudowana na
        zasadach Sokratesa . Co nie możny powiedzieć o kulturze Arabskiej .
        Chcemy rozwijać Europę tolerancyjną , otwartą na każdą religię . Ale nie na
        taką która posiada elementy fanatyzmu i w gruncie rzeczy neguje agresywnie inne
        religie , jak również inaczej wierzących ludzi .
        Islam jest zagrożeniem dla zasad Sokratesa , dla rozwoju uniwersalnych wartości
        głęboko humanistycznych , które to te zasady posiadają .
        Dla nas Europejczyków wiara jest sprawą osobistą , i nie przeszkadza nam kto w
        co wierzy .
        Z naukowego punktu widzenia wiara jest ważnym elementem komunikacji z naszą
        podświadomością . Każda wiara , nawet ta najbardziej zwariowana .
        Ale to inny temat .
        Koran wyklucza innowierców , inaczej jest z innymi wiarami które w założeniu
        uważają Boga za wartość uniwersalną służącą wielu religią .
        Każdy naród ma swoją kulturę z której wywodzi się pewna filozofia życia i
        wiara .
        Czy ktoś jest wierzącym czy nie , to jego prywatna sprawa i nikomu nic do tego .
        Aby tak pozostało należy by się zastanowić czy Islam nie jest zagrożeniem tych
        wartości .
        Sprawa tz. Kalifa z Koloni (Niemcy) pokazuje nam dobitnie iż Islamiści są
        zagrożeniem dla naszych Europejskich korzeni . Oni muszą tylko urosnąć w
        siłę , a wtedy zaczną nas uczyć co to jest prawdziwa wiara .
        Myślę iż wzmianka w EU konstytucji o tz. chrześcijańskich korzeniach Europy ,
        które to posiadają bez wątpienia uniwersalne wartości , na których wyrosła
        kultura Europy (Sokrates)
        na pewno były by pozytywnym wkładem do umocnienia tych wartości .

Alen.

• wislok1 Zgadzam się 20.06.04, 21:00
          Pozdrowienia
    • Gość: uspokojony2 internauci to nie oszołomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 21:50
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5362882
      • Gość: Krzys52 Jesli w Polsce dominuje ciemnogrod to czemu niby IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 06:17
        mialby zaskakiwac na Wirtualnej Polsce. Podobnie na innych listach dyskusyjnych-
        wlacznie z niniejsza.
        Gdy bawilem na WP przez pierwsze cztery-piec lat jej istnienia to rej usilowali
        wodzic zwolennicy UPR oraz socjalistycznej prawicy.

Mnie ten wynik na WP absolutnie nie dziwi, choc z przyjemnoscia odnotowuje
        przemiany jakosciowe - kilka lat temu bylaby to proporcja 1:5, a obecnie
        niemalpo rowno. surprised))

Dziekuje za te informacje. Przyjemna w sumie. smile)
        .
        K.P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka