polski_francuz 18.07.12, 19:14 Chlopak napadl na bank poszedl do spowiedzi i zaraz potem na policje. Grozi mu 12 lat wiezienia. Przyznam sie, ze mi szczeka opadla, bo takich wiadomosci sie juz w prasie nie czyta. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzejg Re: Zalety religijnosci 18.07.12, 19:40 dostał ciężką popkutę a na zdrowaśki będzie miał trochę czasu Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Gdyby bylo 18.07.12, 19:58 wiecej takich newsow to bym moze troche inaczej myslal o Kosciele. Jesli rzeczywiscie KK umialby propagowac przestrzegania dekalogu toby sie nam zylo wszystkim o wiele lepiej. PF Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Gdyby bylo 18.07.12, 20:30 A jak bara-bara na lewo to trza sie własnej babie przyznać? Toć to debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Gdyby bylo 18.07.12, 20:36 A Ty po bara-bara na lewo zaraz poleciałbyś do konfesjonału podniecać opowieściami spowiednika? Ja tam bym poszedł sobie na poranne piwo by w spokoju pomedytować nad swoim grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Gdyby bylo 18.07.12, 21:14 jaceq napisał: > A Ty po bara-bara na lewo zaraz poleciałbyś do konfesjonału podniecać opowieści > ami spowiednika? Ja tam bym poszedł sobie na poranne piwo by w spokoju pomedyto > wać nad swoim grzechem. > Jaki to grzech,to dobry uczynek,jaka spowiedz,jaka pokuta? Nalezy sie to powtarzac i niebo pewne.Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nigdzie nie stoi 19.07.12, 08:30 ze trzeba wlasnej babie sie przyznac. Chyba, ze taka pokuta na spowiedzi... PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Joszua gnostycki 19.07.12, 09:55 polski_francuz napisał: > Jesli rzeczywiscie KK umialby propagowac przestrzegania dekalogu Postudiowalem sobie ostatnio o gnozie, czyli o chyba 200 ewangeliach "odrzuconych" na zlecenie Konstantyna Wielkiego. Wylania sie z tego zupelnie inny obraz Chrystusa. Przyznam sie, ze dla mnie bardziej zrozumialy i ludzki. Wymagasz od KK sprzecznosci z baza ich rozwoju. A przeciez Swiete Ksiegi wyraznie zapowiadaja, ze ZLO zwyciezy dopiero Armagedon. Dziwie Ci sie, ze Ci sie spieszy. Ale jak chcesz to masz. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Joszua gnostycki 19.07.12, 10:30 strzal znienacka od historyka w ideologa. Kazesz mi wierzyc, ze ideologia wynika z historii i faktow. Gdyby tak bylo to by ani Hitler anii Goebbels sie nie zalapali na Führerow bo mieli niedobre proporcje wymiarow czaszki Pozdro PF P.S. Co porabiasz na wakacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Joszua gnostycki 19.07.12, 10:52 polski_francuz napisał: > Kazesz mi wierzyc, ze ideologia wynika z historii i faktow. Nie dokladnie tak. Zwracam uwage, ze warto poznac historyczne i faktograficzne procesy ksztaltowania ideologii. Kto i jaki mial i ma w tym interes. Przykladowo jakie interesy kieruja Jahwe od czasow gdy w politeicznym panteonie byl jeszcze jedynie bozkiem piorunow, tak jak Baal, Zeus, Jowisz i nie ublizajac Perun. Jakie kieruja nim interesy we wcieleniach Adonai, "W Trojcy Jedynego" oraz Allaha. No bo przeciez nie wmowisz mi, ze "W Trojcy Jedyny" ma te same interesy co niejaki Trinity u Anglosasow. Wczesniej udalo sie udowodnic, ze zmiana slowa zmienia Boga, o ktorym mowimy. Gdybysmy mowili monoteistycznie to nienazwany i pod kazdym slowem bylby ten sam. KK powstal jako imperialne narzedzie ideolo. Niezaleznie jak go przypudrujesz pozostanie tym samym, czyli nocnikiem Borgii, obowiazkowo zlotym. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kazda ideologia 19.07.12, 11:21 kryje za soba jakies interesy albo jakies emocje. Nie zmierze sie z Toba na polu religioznawstwa, wroce wiec do ideologii narodowo-socjalistycznej. Kryly sie za nia interesy - splaty reperacji byly zbyt duze i niszczyly ekonomie kraju. Ale tez emocje wynikajace z poczucia ponizenia narodowego (bezrobocie, waluta to niczego) wielce na wyborze tej ideologii wazyly. Ideologia KK jest troche bardziej uniwersalna ale chyba tez na tym polega jej slabosc. Zycie i problemy Szwajcara z Zürichu sa zupelnie rozne niz zycie i problemy Brazylijczyka z faweli Rio. Czy sie dekalog do tych dwoch zyc stosuje? Cudzolostwo juz poddawano juz na tym watku w watpliwosc. Inna watpliwosc mam z "nie czyn drugiemu co tobie niemile", albowiem jakakolwiek praca czy jakikolwiek mecz tenisa polega wlasnie na szukaniu slabych stron adwersarzy i walenie wlasnie w te strony... PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Kazda ideologia 19.07.12, 19:53 polski_francuz napisał: > kryje za soba jakies interesy albo jakies emocje. Widzisz ja juz od lat pisuje o sobie, ze moge sie poswiecic dla ludzkosci i ponizyc sie zostajac dyktatorem. Moge nawet podsypac troche ziarna korupcyjnego Duchowi Swietemu aby wlasciwie pokierowal konklawe jak zrobil to Rodrigez Borgia. Nieszczescie polega na tym, ze tak zwany ogol nie odroznia retoryki od faktow. A to jest wlasnie celem ideologii. Abym ja mogl sie w pelni poswiecic dla ludzkosci to ciemna masa musi zdurniec totalnie. Niedoscignionym wzorem jest ubostwianie poswiecen rodziny Kimow w Korei Polnocnej. Czyzbys nie chcial tych dziesiatkow lat powiecen aby zostac meczennikiem jak Slonce Karpat? Co do zawlaszczenia przez KK tzw, dziesieciorga przykazan. Na dziesiec podzielil Jozef Flawiusz dziesiatki lat po ukrzyzowaniu domniemanego Jezusa. Hebrajski oryginal zawiera 12 akapitow nie numerowanych. Calosc wzorowana jest na 42 zaprzeczeniach egipskiej boginii Maad czlonkini trojki (robotniczo-chlopskiej) przyjmujacej w zaswiaty. Te tak zwane prawa sa wiec bardziej uniwersalne i starsze. Przy czym tak zwana "uniwersalnosc" ma istotne odstepstwa lokalne, wynikajace z realu. Przykladowo plemiona odwiecznie zyjace w separacji praktykowaly podsuwanie zon przybyszom - gosciom. Byl to zdrowy odruch odswierzania puli genetycznej zapobiegajacy katastrofalnemu chowowi wsobnemu. Taka katastrofe sprowadzili na siebie hebrajscy Samarytanie. Sami zredukowali sie z 3 milionow do wspolczesnych 1500 osobnikow. Byli zbyt skuteczni w tabuizacji "cudzolostwa". Interesy beneficjentow wyrazone w tak zwanym prawie moga wiec prowadzic do unicestwienia gatunku. Warto wiec miec dystans i kontrolowac co sie mysli i przy pomocy jakich zawlaszczen semantycznych. Albo sie skonczy jak Samarytanie. Prawo Kalego mowi, ze: jak mnie okradna to jest zle, jak kradnie Bill Gates to jest dobrze. Ja dotarlem juz do etapu spokoju, jestem bandyta, tyle, ze tymczasowo, przypadkowo mi tego jeszcze nie udowodniono. To co robie, mowie lub mysle ma w tym najmniejsze znaczenie. Od dawna wiem, ze najbardziej okradaja mnie ci, ktorzy daja za darmo lub poswiecaja sie dla mnie. To bardziej skomplikowany problem myslenia wielowarstwowego. Dla mnie ilustracja tego sa losy tworcow "miasta idealnego" Zyrardowa. Jeden z nich zwariowal, tak byl przywiazany do swojego mniemania o sobie. Piekna owczesnie teoria przegrala z odwiecznym "daj kurze grzede, ona, wyzej siede". Facecik z Twojego postu wstepnego wyglada mi na jakiegos debila. Musi jak kradl to nie wiedzial jak go omota klecha. Swiadomi mafiozo omotuja klechy sowitymi datkami. Taki zblatowany klecha jest oczszedniejszy w strzepieniu jezyka wobec osobnika w pelni uksztaltowanego. Woli pierwszy nie rzucic kamieniem ... Panabozia moze go za to pohiobowac rencamy zolnierzy mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Obawiam sie 19.07.12, 20:09 ze masz racje. Napadanie bankow i spowiedz nie maja ze soba wiele wspolnego. Gosciu zwariowal albo poszedl do spowiedzi i potem na policje po pijaku. I ta wstepna wiadomosc jest tak zaskakujaca, ze az sie czlowiek pyta: co sie za tym kryje. Co do dekalogu moge tylko przytaknac. Zony co prawda jeszcze nie zdradzilem, ale zdarzalo mi sie pozadac rzeczy blizniego. A takze mu czynic takie rzeczy, ktorych sobie nie zycze. A mianowicie wygralem mecz tenisowy. Mysle, ze jako czlowiek zorganizowany i inzynier do tego, lubie miec zasady, ktorych sie trzymam. Niekoniecznie sa zgodne z tymi z dekalogu ale jakies tam sa. I zauwazylem, ze szukam u innych takich zasad i jesli znajde kogos, kto je ma to go szanuje. Nieznosze natomiast tych, ktorzy sie zadnych zasad nie trzymaja. PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 docenisz ma dintojre? 19.07.12, 20:18 polski_francuz napisał: > Nieznosze natomiast tych, ktorzy sie zadnych zasad nie trzymaja. Ja widzisz nie jestem tak naiwny. Mnie zasady juz nie interesuja. Poza tymi, ktore werbalizuja moje interesy. Zasada najwyzsza jest to, ze moje ma byc na wierzchu. Reszte mialem juz okazje zweryfikowac empirycznie. Sliskosc i elastycznosc "zasad", "wartosciow" i reszty belkotu w szczegolnosci. Nie licze na pojawienie sie brzytwy gdy tone. Wiem, ze mnie pograza bosakiem. To sa REALNE "zasady". Reszta to belkot ideolo. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie chce Cie 19.07.12, 20:29 demoralizowac potakiwaniem. Ale cos w tym, co piszesz, jest. Obawiam sie sie, ze to co pozostaje w moim dojrzalym wieku to prawo dzungli: zachowac gatunek, nie dac sie zgnoic, ... Pozostaja jeszcze detale czy siem lubi gnoic innych jk sie jest silnym. Ja nie lubie. Co chcesz, lata i lata wychowania przez KK. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 ja chce przezyc 19.07.12, 20:41 polski_francuz napisał: > Ja nie lubie. Mnie wydaje sie, ze tez nie lubie. Niestety zwalczam w sobie pieknoducha. Jak chce miec miekkie serduszko to musze miec twarda d.pe. Ja chce przezyc, ale bez przesady, gdy nie bede mial nic do stracenia wybiore unicestwienie wszystkich dookola nawet kosztem unicestwienia mnie. Ludzkosc dotarla do kresu. Nastepuje nawrot do obowiazku placenia za otumanianie mnie (debil premium). Ja chetnie zaplace aby udawac pokorne ciele. Ale zrobie wszystko aby dla siebie uzyc sily przeciwnika. Poswiece sie nawet do tego stopnia aby po wszystkim dozywac samotnie. Lub jakos tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: ja chce przezyc 20.07.12, 09:52 Wystarczy, ze watek osiagnie wysoki poziom intelektualny by 'obroncy wiary' w drzewo dobra i zla wetkneli mordy w kubel i niby to przypadkiem, postanowili sie nie kompromitowac. Zaden dachs nie napisze rychowi, ze spolkuje z Murzynem, zaden Manny Ramirez nie wystawi na posmiewisko swojej kiepskiej polszczyzny w obronie krasnoludkow. Zaden sz0k nie bedzie bronil 'wartosciow' bo wartosci nie potrzebuja obroncow - kretynow. Moglbym jeszcze wymienic jeszcze kilku rycerzy Bezkolana a takoz rycerek ale po co. Niech sie sami gryza ze swoja ulomnoscia wiary w duchi. Jak widzicie, Panowie, obroncy zasad sa zasadniczo co do zasad wybiorczy i przewidujac kleske miecza nie podnosza. Z podziekowaniem za ciekawa rozmowe obu Panow pozdrawiam z dalekiej.......... mniejsza z tym PS. Ide ogladac Pompeje. Podobno lupanary byly tam poswiecone bostwom zatem moim adwersarzom przesylam atrybut boga Priapa. Niech maja. Ponoc nad jednym z licznych lupanarow wisial napis 'Hic habitat felicitas'. Uczeni milcza czy nad ktorakolwiek ze swiatyn mozna bylo przeczytac cos podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Z dalekiej 20.07.12, 10:13 Italii. Rycho tez pewnie w Toskanie czerwone wino popija Ciao PF Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: ja chce przezyc 20.07.12, 12:11 Jak juz, to Borsuk pisze o murznie do Krzys52. Nie czytałem o tym we wpisach do Rycha A. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: ja chce przezyc 20.07.12, 12:29 no prosze umyslny nawet w Pompejach potrafi priapa (z wyciagniety ramiony) potknac. a i dyjament 'zrobic' z Popiela. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 wara od drzewa zlego i dobrego 20.07.12, 19:48 pikrat napisał: > 'obroncy wiary' w drzewo dobra i zla Ja wierze w szczegolnosci w owoc drzewa zlego i dobrego, czyli winorosli. W swietym jezyku przenosni owocem jest oczywiscie wino. Nie da sie ukryc, ze mocno eksponujace dobro i zlo. Zazdrosni bogowie jedynie dla siebie zastrzegaja bywanie w stanie wskazujacym. Chca robic za drogowskaz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: ja chce przezyc 20.07.12, 12:08 rycho7 napisał: > Ja chce przezyc, ale bez > przesady, gdy nie bede mial nic do stracenia wybiore unicestwienie wszystkich d > ookola nawet kosztem unicestwienia mnie. > Ciekawe, czy ci samobójcy wysadzający się w tłumie dla chwały Allaha też maja takie podejście? Jednak cyba jest między wami róznica. Im prano mózgi. Ty jak czytam doszedłeś do tego empirycznie. ? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 pranie mozgow 20.07.12, 19:29 andrzejg napisał: > Ciekawe, czy ci samobójcy wysadzający się w tłumie dla chwały Allaha też maja t > akie podejście? Jednak cyba jest między wami róznica. Im prano mózgi. Ty jak cz > ytam doszedłeś do tego empirycznie. Niestety to nie takie latwe. Poza tym, ze jak napisalem powyzej jestem bandyta, jestem takze szalencem. Niezaleznie od tego co robie, mowie i mysle. Gdy beneficjentom systemu bedzie to potrzebne lub sie zachce to zrobia ze mnie bandyte, szalenca albo szatany w kamaszach ze wzwodem ZOMO. Do tej prognozy doszedlem niestety empirycznie. Niestety szczegolnie dlatego, ze zajelo mi to zbyt duzo czasu i mam czasu mniej na reakcje (wywolana przez akcje). Mnie prano mozg od urodzenia. W odroznieniu na przyklad od Ciebie jestem zlem wcielonym bo mam czelność to zauważać. Slowianski panteon momogl mi zanalizowac proces prania mozgu, jego skutki, stanac obok i popukac sie w czolko. Mozg mam sprany, zużyty i zlasowany alkoholem. Co mi zupelnie nie przeszkadza samodzielnie myslec. Jak slucham w przekaziorach tzw. fachowcow to takie myslenie jest fundamentalnym dowodem na moj bandytyzm i psychiatryczna nieslusznosc. Nie popieram wysadzania sie w tlumie. Natomiast mam problem z propozycjami alternatywnych srodkow komunikacji dla osobnikow wybuchowych. Ja nawet dla siebie takowych nie znajduje. A wydaje mi sie, ze przez lata aktywnie usilowalem poszukiwac. Ze skutkiem odwrotnym jak mi sie wydaje. Podchodze do spraw po inzyniersku. Szukam i znajduje najprostsze skuteczne rozwiazania. Co na poczatku eksponuje "milczenie jest zlotem". Jakis czas temu odkrylem, ze istnieje grupa etniczna Wałachów (jak konie). Oczywiscie pochodzacych od Wołochów (nie mylic z Italiańcami). Przestrzennie Walachowie sa niezwykle bliscy naszemu przyjacielowi Tadziowi. Ciekawe dlaczego on nie raczyl nas o tym poinformowac. Ja moich przodkow pastuchow Serbow i Chorwatow sie nie wstydze. Czuje nawet bandycka wiez z Josipem Jelacziciem, ktory utopil we krwi Wiosne Ludow 1848 roku. Przodkow sie nie wybiera. Jest sie im wdziecznym, ze przezyli abysmy my sie pojawili. Tadziu jest dla mnie niedoścignionym wzorcem prania mózgu. Z odruchem wymiotnym na dystansowanie się od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś