Dodaj do ulubionych

Przewrot majowy

01.11.12, 10:24
Zazwyczaj nasmiewalem sie ze zwolennikow spiskowej teorii dziejow pomny wykladow materializmu marksistowskiego. Tym niemniej przedwczoraj wpadlem jak sliwka w g... czytajac artykuly o trotylu i nitroglicerynie i nie przeszlo mi nawet przez glowe, ze to jest niechlujstwo dziennikarzy. No to jak juz i ja wpadlem to pewnie i wielu innych tez. I sie mozna wspolne pozastanawiam dlaczego i do czego to prowadzi.

Ano slownictwo lidera opozycji, lancuch faktow takich jak otwarta dyskusja o gospodarce czy znalezienie premiera gabinetu cieni...prowadza do wniosku, ze opozycja sie przygotowuje do przejecia wladzy. Jak niegdys Pilsudski.

Artykul w Rzepie podzialal jak iskra. I wybuch byl tyle, ze trotylu bylo troche za malo albo bylo mokry i juz po poludniu wybuch zrobil psiit.

Obawiam sie jednak, ze na tym nie koniec i ze wladza sie zmieni na dlugo przed nastepnymi wyborami.

PF
Obserwuj wątek
    • rycho7 Re: Przewrot majowy 01.11.12, 11:06
      polski_francuz napisał:

> wladza sie zmieni na dlugo przed nastepnymi wyborami.

Wyglada na to, ze rozmawiales ze znajomym bankierem i pomagasz mu w namowieniu mnie na przekucie kosy na sztorc.
      • polski_francuz Sytuacja 01.11.12, 11:11
        jest, jak to sie kiedys mowilo, rewolucyjna. Przypomina mi to troche sytuacje w Niemczech za czasow atakow RAFu z lat 70-tych, kiedy rzad az kusilo by by wziac sprawcow za mordy. Ale jakos pozostalo demokratycznie.

Cos podobnego czuje teraz w Polsce, tyle ze ze strony opozycji.

PF
        • rycho7 Re: Sytuacja 01.11.12, 15:39
          polski_francuz napisał:

> jest, jak to sie kiedys mowilo, rewolucyjna.

Nie sie mowilo lecz mowil Lenin przebywajac na zeslaniu w Finlandii. W kazdym razie ja to tak zapamietalem z czasow gdy nas ukuwano na gorace zelazo.

Wspolczesnie tez racze zauwazac, ze wmawia to innym jeden czlowieczek a oni ochoczo to podchwytuja.

Niestety moja pamiec czasami swankuje i nie jest dosc krotka. Sytuacja w ktorej mowil to Lenin odbiegala od wspolczesnej. Bida w Rosji byla nie do porownania. Trwala wojna swiatowa (dopiero pierwsza), zolnierze rosyjscy dostawali wciry na froncie. Ludzie umierali rzeczywiscie (empirycznie) nie tylko ze zgryzoty i zgrzytania zebami.

> Cos podobnego czuje teraz w Polsce

"Trzeba miec odwage Lenina" - jak mozna cytowac z klasyki. Mowisz o tej odwadze z ochroniarzami wokol? Ja czuje swad lizolu do dezynfekcji kibli psychiatryka.
          • polski_francuz Uscislijmy 01.11.12, 17:13
            "Nie sie mowilo lecz mowil Lenin przebywajac na zeslaniu w Finlandii"

Jak sie wszyscy nabieraja na dziennikarska kaczke a takaz realna oskarza rzad o ludobojstwo to sytuacja zwykla nie jest.

"a oni ochoczo to podchwytuja"

Otoz to, gdyby nie podchwytywali wszystko byloby OK.

"Ja czuje swad lizolu do dezynfekcji kibli psychiatryka."

Normalne to nie jest, pelna zgoda.

PF
            • rycho7 Re: Uscislijmy 01.11.12, 20:23
              polski_francuz napisał:

> Jak sie wszyscy nabieraja na dziennikarska kaczke

Widze w tym pewien problem.
              Po pierwsze primo ja sie nie nabieram. Aczkolwiek tez jestem przekonany zem wszyscy. Coprawda wychwycilem inny element pismackiego partactwa. Z gory zakladam, ze partacza. Totez leniwie wychwytuje poprzestajac na pierwszym bledzie. Co to za dowod badania pirotechnicznego po 2 latach? Czy byly uzgodnienia, ze brezent nie ma byc po odswierzaniu pieczywa albo po skladowisku niewypalow?

> oskarza rzad o ludobojstwo to sytuacja zwykla nie jest.

U nas na sali Napoleonow to calkowicie normalne. General Zima nie mial przeciez prawa tak niehumanitarnie.

Otoz najwazniejszy problem jaki ja widze to to, ze narodek conajmniej od roku 1976 przyzwyczail sie do takich przekretow slownych, intelektualnych. Cel walki z komuna uswiecal srodki. Teraz sa uswiecone srodki i nadzieja, ze wkrotce nie pozostanie nic innego. Leworucja to zbyt wysokie mniemanie o sobie gdy sie ledwo lapie oddech po uszy w szambie.
              • polski_francuz Polska paranoja 01.11.12, 22:32
                "Co to za dowod badania pirotechnicznego po 2 latach?"

Zacznij raczej od tego, co za durne ladowanie we mgle. Po ktorym nastepuje niezrozumialy pochowek na Wawelu. I po takim preludium, sonata juz nie moze byc harmonijna.

"Otoz najwazniejszy problem jaki ja widze to to, ze narodek conajmniej od roku 1976 przyzwyczail sie do takich przekretow slownych, intelektualnych"

Polska paranoja. Jak wrocilem do kraju po 10 latach emigracji, podawalem kolegom prosty sposob na uzdrowienie sytuacji. Na wszystkie stanowiska od majstra w gore postawic Niemcow. Na 10 lat. Stukali sie w czolo.

Metoda troche drastyczna bo moze tylko chodzi wlasnie o jedna jedyna szajbe na czele opozycji? Ale moze juz ktos taki musi sie zawsze w polskiej polityce pojawic. Bo inaczej, w domysle prosto i rozsadnie, byc nie moze.

PF
                • rycho7 Re: Polska paranoja 02.11.12, 07:44
                  polski_francuz napisał:

> Na wszystkie stanowiska od majstra w gore postawic Niemcow.

Niestety znam ta recepte, na dodatek empirycznie. Sam robilem w niej za Niemca, w duzym, gigantycznym projekcie. Nie dotyczylo to Polski. Szczeka mi opadala gdy widzialem ile mielismy roboty od strony nadzoru. Oczywiscie wszystko zakonczylo sie sukcesem.

Recepta jest banalna. Niestety bariera jest niemiecka mentalnosc. Zamawiajacy musi wiedziec co to takiego i cenic to sobie. Ewentualnie swe pieniadze kochac nad zycie.

Zastanawiam sie czy nie otworzyc biznesu plucia w twarz. Gdy bedzie platne to moze Polacy docenia ten wysilek ze strony Niemcow. Co za marnotrawstwo sliny.
                  • polski_francuz Ano wlasnie 02.11.12, 09:50
                    "Ewentualnie swe pieniadze kochac nad zycie."

A nie wolnosc. Masz racje, ze recepta nie jest dobra.

PF
    • pro100 jedyna szansa na dalsze trwanie 01.11.12, 11:06
      przy korycie pociotków aferałów i inszej udecji to dodek dobrowolnie udający się do trybunału w hadze. a tam jeż nim się zajmie troskliwie najwyższych lotów medycyna zachodnia (jak slobo), to chłopina się nie nagada. a radziłem - póki czas spierdzielać do pernambuko i zamieszkać wśród indianerów.
      • polski_francuz No wlasnie 01.11.12, 11:14
        "dodek dobrowolnie udający się do trybunału w hadze"

Ale on jest wlasnie demokratycznie wybrany. A ten prawdziwy i charyzmatyczny szef - nie jest.

PF
        • rycho7 wybory wyborami ale demokracja musi byc po ... 01.11.12, 15:46
          ... naszej stronie

polski_francuz napisał:

> Ale on jest wlasnie demokratycznie wybrany. A ten prawdziwy i charyzmatyczny sz
          > ef - nie jest.

Dlatego trzeba zrobic porzadek i zostawic jedynie Prawdziwych Polakow. Jedynie Prawdziwi wybiora prawdziwego i charyzmatycznego szefa. Bedzie to wlasnie probierz Prawdziwosci.

Ja od dawna propaguje demokracje kreatywna. Taka w ktorej Stalin w 1937 kreowal elektorat pod stienkoj. "Przeprowadzal konsultacje spoleczne" doboru kandydatow na delegatow na Zjazd WKP(b). Vox populi vox dei.
    • marouder.com.pl Przewrot francowaty 02.11.12, 00:57
      Francowaty postanowil dokonac przewrotu. Odpowiednio sie do tego przygotowal. Upral sobie czerwone spodenki gimnastyczne, czerwona koszulinke oraz biale pepegi. Gdy rzeczy wyschly zalozyl je na sie i nieco swinskim truchtem udal sie do gabinetu pana rektora Araba.
      - Dzien dobry, Wasze Blagorodie. Pan uwaza, wzialem sobie do serca rozporzadzenie naszego uczelnianego senatu i w zachwycajacy sposob staram sie o tezyzne fizyczna!
      - ???!!!- pan rektor Arab zaniemowil
      - Czy chce pan zaobserwowac fikolka wykonywanego przeze mnie z wielka starannoscia?
      - ??!!
      - Wiec wykonuje!
      Kiedy nasz znajomy klonil sie i odepchnawszy nozkami od podloza przewracal sie w przod przez glowe, pan rektor Arab chwycil sie za serce i osunal powoli na podloge.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka