Gość: student Re: Polska nauka w cenie IP: *.riviera.pw.edu.pl 18.07.04, 21:35 No i mamy jeszcze redaktorów, co nie potrafią oddzielić swojej opinii od faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Polska nauka w cenie IP: *.ite.waw.pl 19.07.04, 13:17 Dzisiejsza Rzepa napisała, że prof. Kleiber "zasili" swoją osobą naukę w Europie. Ma zostać jakimś bardzo ważnym komisarzem. Komisarz - to dobre stanowisko dla post-komunisty. Prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komisarz Re: Polska nauka w cenie IP: *.autocom.pl 19.07.04, 16:13 Dobre. W koncu chodzi o stanowisko w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo 25 razy więcej zarabiają Węgrzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 15:10 Statystyczny Węgier zarabia na eksporcie towarów high tech ok. 25 razy więcej od Polaka!!! O czym to świadczy??!! ...EPOKA KAMIENIA ŁUPANEGO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Polska nauka w cenie IP: *.autocom.pl 19.07.04, 20:18 Wczoraj na ten temat było w Panoramie. Podobno gdybysmy mieli więcej pieniedzy na nauke polską byłoby dużo lepiej. Ja w to watpie bo u nas nie ma zalezności miedzy nakładami a wynikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa tylko tak dalej IP: 207.108.161.* 21.07.04, 03:15 Jesli istotnie jest tak, jak Pan twierdzi, to najtaniej byloby w ogole zaprzestac finansowania nauki (skoro i tak nie ma ono zwiazku z wynikami). Panu to akurat nie zaszkodzi, jak rozumiem, ale czy nie jest to aby symptom "psa ogrodnika"? W ogole mam wrazenie, ze wielu dyskutantow czuloby sie znacznie lepiej (i mialoby wiecej do powiedzenia), gdyby sie okazalo, ze naukowo Polska lokuje sie za Papua-Nowa Gwinea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: tylko tak dalej IP: *.autocom.pl 21.07.04, 21:19 Jak jest mozna sprawdzić np. na stronach www.naukowcy.republika.pl i podanych linkach. Opinie są oparte na danych! Ja do zaprzestania finansowanie nie nawołuje a jedynie do finansowania nauki a nie fikcji czy wręcz dzialań antynaukowych. Nie wiem jakie samopoczucie mieliby inni dyskutanci, ja miałbym znacznie gorsze, Myslę jednak, że wielu dyskutantom chodzi jednak o to aby naukowo Polska stała jak najwyżej i stąd rozgoryczenie Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Re: tylko tak dalej 21.07.04, 22:58 Gość portalu: aa napisał(a): > Jesli istotnie jest tak, jak Pan twierdzi, to najtaniej byloby w ogole > zaprzestac finansowania nauki (skoro i tak nie ma ono zwiazku z wynikami). > Panu to akurat nie zaszkodzi, jak rozumiem, ale czy nie jest to aby > symptom "psa ogrodnika"? > > W ogole mam wrazenie, ze wielu dyskutantow czuloby sie znacznie lepiej (i > mialoby wiecej do powiedzenia), gdyby sie okazalo, ze naukowo Polska lokuje sie > za Papua-Nowa Gwinea. Szczerze? Mnie to bez różnicy. W kontaktach z osobami "z zewnątrz" czuję się jak Polak za granicą w stanie wojennym, mimo że pracuję na dużej państwowej uczelni. Ile razy można tłumaczyć, że dla mnie dana publikacja jest nieosiągalna, że na wyjazd mnie nie stać, a uczelnia nie sfinansuje tego czy tamtego. Ile można wciskać studentom te same kserówki, z pominięciem praw autorskich, i jeszcze z dumą tłumaczyć "proszę Państwa, ta publikacja jest w kraju nieosiągalna", albo "Proszę Państwa, instytutu nie stać na zakup tej książki". Być może Ty też jesteś "z zewnątrz" i nie rozumiesz - syty głodnego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax nakłady IP: *.ite.waw.pl 22.07.04, 09:32 Z tymi nakładami na naukę w Polsce jest jakoś ... dziwnie. Obserwuję kosztowne remonty budynków, wymiany podłóg, okien i drzwi, asfaltowanie parkingu, renowacje łazienek (to akurat akceptuję), mebelki w gabinetach kierowników i dyrektorów, delegacje na konferencje na wyspach HulaGula dla wybranych - czyli socjal, a zakupów aparatury badawczej (z wyjątkiem multimedialnych komputerów), ksiązek i czasopism dla bibliotek, materiałów jest jak na lekarstwo. U mojego kuzyna (USA) jest odwrotnie - socjal biura zdecydowanie surowy, a laboratoria ekstra wyposażone. Kiedyś chciał załatwić darowiznę kilku komputerów (po ok. 5- latach eksploatacji) dla polskiego liceum. Zdziwił się ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: nakłady IP: *.autocom.pl 22.07.04, 12:45 Może w tym tkwi jedna z przyczyn tak odmiennej pozycji nauki w tych krajach ? Nauka polska zresztą ze względu na swa osobliwość zostala wyodrębniona słusznie z nauki sensu stricto ktora się uprawia m.in. w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Polska nauka choruje na tytułomanię !!! IP: *.autocom.pl 26.07.04, 17:03 polityka.onet.pl/162,1176405,1,0,2462-2004-30,artykul.html Prof. dr hab. dożywotni Polska nauka choruje na tytułomanię W polskiej nauce ciągle obowiązuje tytułomania niespotykana w innych cywilizowanych krajach. Najwyższa pora z tym skończyć i uprościć procedury nadawania stopni naukowych Odpowiedz Link Zgłoś