Dodaj do ulubionych

Czas na czarnego papieża

11.02.13, 12:27
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13382336,Papiez_Benedykt_XVI_zamierza_abdykowac.html#MT
Afryka czeka na wybawienie.

Wyrazy szacunku dla Benedykta XVI za cywilną odwagę do przyznania się do braku sił , których ubywa z latami niezależnie od tego jak blisko przebywa się Boga

A.
Obserwuj wątek
    • pikrat Palikot tupnie w Warszawie a w Watykanie papiez... 11.02.13, 12:45
      ... abdykuje. wink

To dosc nowa sytuacja. Zastanawiam sie co byloby lepsze - papiez Murzyn czy papiez Polak.
      Oczywiscie kolejny zart. Papiez Polak tym razem zjadlby nas z butami. Dla mnie moze byc Murzyn.
      smile
      • andrzejg Re: Palikot tupnie w Warszawie a w Watykanie papi 11.02.13, 12:52
        ja tam sądzę,że powinien być czarnoskóry papież. Interes, to interes.Nasze mochery przełkną czarnego papieża i pewnie im to na dobre wyjdzie, a czarny ląd czeka na zdobycie/odbicie.

Ale to ja tak sądzę. Zobaczymy co zrobią ci , którzy ten biznes widzą od środka

A.
        • pro100 stare ludzie powiadały 11.02.13, 12:57
          andrzejg napisał:

> ja tam sądzę,że powinien być czarnoskóry papież.

że to ten był czarny z powodu murzynek w herbie i mundurek hj
          • andrzejg Re: stare ludzie powiadały 11.02.13, 12:59
            pro100 napisał:

> andrzejg napisał:
            >
            > > ja tam sądzę,że powinien być czarnoskóry papież.
            >
            > że to ten był czarny z powodu murzynek w herbie i mundurek hj

to chyba raczej brunatny...czyli czas na czarnego
    • xiazeluka Kandydat jest 11.02.13, 12:56
      To Murzyn Kretyna52.
    • oleg3 Jestem zaskoczony 11.02.13, 13:23
      Po ludzku Rozumiem BXVI. Jego decyzja zmieni papiestwo. Sądzę, że następny papież (z soborem, konsystorzem czy konferencją biskupów) wprowadzi limit wieku dla urzędu papieskiego.
    • oleg3 Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 14:24
      andrzejg napisał:

> Afryka czeka na wybawienie.

Prawdą jest Andrzeju, że Europa nie jest już bastionem katolicyzmu. Jest za mało Europejczyków, a ci którzy są mają z katolicyzmem coraz mniej wspólnego. W sensie instytucji i statystyki. Przyszłość to Ameryka Południowa, Afryka, Azja.

Ale czy następca Benedykta XVI musi być z Afryki? Niekoniecznie. Może być z Brazylii czy Filipin. Stawiam na kraje języka hiszpańskiego/portugalskiego. No i jak zawsze trzeba uważać na Włocha.

Za moimi dywagacjami nie stoją żadne nazwiska, bo pojęcia nie mam kto mógłby wchodzić do gry o Urząd.
      • oleg3 Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 14:40
        oleg3 napisał:
        > Stawiam na kraje języka hiszpańskiego/portugalskiego. No i jak zawsze trzeba uważać na
        > Włocha.

Nie zrzynałem smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13383488,Benedykt_XVI_abdykuje__Kto_jego_nastepca_.html#BoxSlotIIMT
      • qwardian Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 14:42

Rowniez stawiam na Latynosa. Wraz z nimi katolicyzm zyskuje w USA. Ale może to byc biskup gotowy do pojednania z Prawoslawiem...
      • manny-jestem Latynosi to w wiekszosci marksisci 11.02.13, 15:23
        zwolennicy liberation theology.

Ta decyzja to kolejny symbol upadku naszej cywilizacji.

Zyjemy w zlych czasach. Obawiam sie ze nasze dzieci beda zyly w jeszcze gorszych.
        • pikrat Re: Latynosi to w wiekszosci marksisci 11.02.13, 16:38
          manny-jestem napisał:

> zwolennicy liberation theology.
          >
          > Ta decyzja to kolejny symbol upadku naszej cywilizacji.
          >
          > Zyjemy w zlych czasach. Obawiam sie ze nasze dzieci beda zyly w jeszcze gorszyc
          > h.

Manny, nie pekaj! Przepowiadnia sw. Malachiasza sie nie spelni. Mozemy miec tak wesoly 'koniec swiata' jak z przepowiedni Majow. Ale ze bedzie gorzej to wiadomo. Niekontrolowany przyrost ludnosci, wyczerpywanie sie naturalnych zrodel surowcow - to moze przyczynic sie do wojen o te surowce albo o poszerzenie lebensraumu.
          Ploteczki o koncu swiata moga tez pchnac lud ciemny w ramiona czarnych, ktorzy 'pokieruja' nimi do 'krolestwa niebieskiego'. Ta perspektywa jest rownie kuszaca niczym wojna i tez moze byc zrodlem niepokojow dla ciebie i twoich dzieci. Na wszelki wypadek kup kilka karabinkow automatycznych, poki jeszcze sa w sprzedazy smile
        • snajper55 Re: Latynosi to w wiekszosci marksisci 11.02.13, 17:00
          manny-jestem napisał:

> zwolennicy liberation theology.
          >
          > Ta decyzja to kolejny symbol upadku naszej cywilizacji.
          >
          > Zyjemy w zlych czasach. Obawiam sie ze nasze dzieci beda zyly w jeszcze gorszych.

W twoich oczach będą to na pewno gorsze czasy. Co nie znaczy, że będą one gorsze. Dla ciebie czasy ze zmarginalizowaną rolą religii czy małżeństwami homo są gorsze a według innych - lepsze.

S.
    • jenisiej Murzyn to za mało 11.02.13, 18:02
      andrzejg napisał:
      Afryka czeka na wybawienie.

Nie tylko Murzyni czekają na wybawienie.

Nowy papież powinien być transseksualistą. Problem w tym, że nie wiadomo, czy znajdzie się taki kardynał, a zatem powinno się poszerzyć grono kandydatów. Ja proponuję posłanko Grodzkie. Benek231 byłby zachwycony i zapewne powróciłby na łono Kościoła, a wraz z nim cały Ruch Palikota i jego elektorat. Tyle duszyczek zbawionych!

Pederaści, lesby i wszystkie odmieńce czekają na wybawienie!
    • benek231 Proponuje posła Godsona :O) 11.02.13, 18:31
      Murzyn jak nalezy, a przy tym bardzo religijny.
      No i mielibysmy kolejnego papieza-Polaka
      >
      >
      Swoja droga, no no, nie spodziewalem sie tego po moim imienniku. Nawet mi na mysl nie przyszlo, ze nie bedzie sie trzymal tronu pazurami i zebami - jak jego poprzednik. Ktory nawet wszedl w role zombie by jeszcze troche sobie popapiezowac.

Wypada pogratulowac Benkowi rozsadnej decyzji. smile
    • rycho7 z krzyza sie nie schodzi 11.02.13, 19:29
      andrzejg napisał:

> Wyrazy szacunku dla Benedykta XVI za cywilną odwagę

To poetyka pozbawiona religianckiego odlotu.

Mnie sie bardziej podoba surrealistyczny wic Dziwisza jak w tytule.

Moze Benia przypieka sumienie za jego udzial w skroceniu pontyfikatu Jana XXIII.

Ciekawi mnie nieomylnosc papci emeryta. Cus se zaszyje i bedzie Wieczniedziewic?

Do nastepcy mam stosunek mniej wiecej taki jak do Palikota. Czy dyrektor cyrku musi byc klaunem?
    • qwardian Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 20:07

Po namyśle pokuszę się o wskazanie konkretnej kandydatury.
      Arcybiskup Manilii Luis Antonio Tagle. Jest moim kandydatem numer jeden..

-
      Burmistrz Bat-Uul Erdene podczas usuwania pomnika Lenina z centrum stolicy Mongolii:

- Około 100 milionów ludzi zabito podczas komunistycznej ery. A więc komuniści zabili nawet więcej ludzi niż obie wojny światowe . Osobą, która wszystko zaczęła, był Lenin.
      • lumpior Jest Obama w USA,dlaczego nie w Watykanie. 11.02.13, 20:28
        Wszystko możliwe.
      • rycho7 Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 21:11
        qwardian napisał:

> Arcybiskup Manilii Luis Antonio Tagle.

Ze niby ma czarny fotel?

Jako ateista chetnie popre Twoj wybor. Wlasnie kogos takiego nam potrzeba. Pisze sie jako pierwszy ktorego Twoj wybranek spali na stosie.
        • qwardian Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 21:58

Dzisiejsi Papieże są okrutniejsi. Nie dają żadnych szans ateistom odejścia z honorem. Czy wątek o cyrku Palikota nie jest dla obecnych tam samospaleniem. Przecież z entuzjazmem wskoczyli na nadstawiony wibrator Palikota bez oporu. Czy nie zasługują na więcej litości niz zwęglone ciała heretykow...
          • rycho7 gra jest gra 11.02.13, 22:04
            qwardian napisał:

> Czy wątek o cyrku Palikota nie jest dla obecnych tam samospaleniem.

Czy jestes az tak prostolinijny czy nie umiesz rznac glupa?

Bardzo lubie i popieram Palikota. Aktualnie nie zgadzam sie z jego poetyka. Nachlal sie i wybral niewlasciwy cel.

Od zawsze uwazam Palikota za V kolumne. Udajaca kreta w V kolumnie Belzebuba z Watykanu.
            • qwardian Re: gra jest gra 11.02.13, 22:40

Nie wypowiadam się o nim, tylko tych którzy z.ochotą okrakiem dosiedli trojańskiego konia z wibratorem I dzisiaj ze zdumieniem przyjmują to do wiadomości. Widziały gały co brały, czy nie tak?
              • rycho7 Re: gra jest gra 12.02.13, 08:48
                qwardian napisał:

> tych którzy z.ochotą okrakiem dosiedli trojańskiego konia z wibratorem

Ciekawe czy odroznisz takich (o ile istnieja) od tych, ktorzy zatrudnili trojanskiego za lysa szkape w kopalni pod Jekaterinburgiem aby dowozic Twoich, ktorym powinno sie ziscic.
    • pulbek Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 21:13
      Benedykt XVI abdykuje akurat przed 80. urodzinami kard. Waltera Kaspera. Gdyby zaczekał choć trochę, ten znany orędownik zbliżenia katolików z Żydami i autor prac o antysemityzmie nie mógłby mieć wpływu na wybór nowego papieża.

Przypadek?

Pulbek.

PS. Nie mogłem się powstrzymać smile
      • pikrat Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 22:07
        To ciekawe, bo w telewizji wypowiadal sie pewnien arcybiskup i powiedzial, ze tego kardynala w skladzie konklawe nie bedzie bo skonczy wlasnie 80 lat. Hmm... smile
        • pulbek Re: Czas na czarnego papieża 11.02.13, 22:22
          No to arcybiskup kiepsko zna przepisy, bo w konstytucji "Universi Dominici Gregis" Jan Paweł II napisał, że w wyborze nie uczestniczą ci, którzy ukończyli w dniu rozpoczęcia wakatu Stolicy Apostolskiej osiemdziesiąty rok życia.

Wakat rozpocznie się 28 lutego, a kard. Kasper ma urodziny 5 marca.

Pulbek.
          • pikrat Re: Czas na czarnego papieża 12.02.13, 11:09
            Arcybiskup Nossol to powiedzial w rozmowie z Durczokiem wczoraj okolo 19.25.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka