Dodaj do ulubionych

Black is black

17.03.13, 01:56
https://bi.gazeta.pl/im/18/20/cf/z13574168Q,Kardynal-Wilfrid-Fox-Napier.jpg

"Kardynał Wilfrid Fox Napier, południowoafrykański duchowny, powiedział, że pedofilia powinna być leczona, a nie karana - donosi BBC News. Duchowny był jednym ze 115 kardynałów, którzy brali udział w ostatnim konklawe.
(...) Dodał, że zna przynajmniej dwóch księży, którzy stali się pedofilami przez to, że byli molestowani jako dzieci. - Więc nie mówcie mi teraz, że takie osoby powinny ponieść odpowiedzialność karną jak ktoś, kto wybiera takie zachowanie świadomie. Nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł powiedzieć, że takie osoby zasługują na karę. Oni sami zostali tragicznie doświadczeni - powiedział."

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13574165,Kardynal__Pedofile_nie_zasluguja_na_kare__ale_na_leczenie.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt

S.
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Black is black 17.03.13, 09:38
      obawiam się, że kardynał rację ma. Skoro pedofilia ma nawet swój chorobowy numer klasyfikacyjny - to jest chorobą (psychiczną). Gdy o mordercy psychiatrzy wydadzą opinię: niepoczytalny - ten idzie do psychiatryka, nie do więzienia. Z pedofilem należy postępować tak samo.
      JEDNAKOWOŻ!!! nie należy mylić pedofilii z czynami pedofilskimi, które to powinny być karane znacznie ostrzej niż do tej pory.

Wszystkich, którzy szykują się do skoku na moją oraz kardynalską osobę proszę o uprzednie zapoznanie się z linkiem:
      pl.wikipedia.org/wiki/Pedofilia
      osobiście nie wdawałabym się w dywagacje chory czy nie chory... karałabym jak leci, bo dla mnie dzieci są ważniejsze... no ale ja żyję w zapyziałym ciemnogrodzie. Ale WY panowie ateiści chełpicie się "cywilizacją XXI wieku" wielce postępową i w ogóle... która to nie przewiduje kar za choroby. A więc ?

• pikrat Re: Black is black 17.03.13, 09:50
        Pytanie czy kardynał powiedział, co powiedział, jako osoba duchowna czy prywatnie?
        Pytanie drugie - czy pedofil w sutannie powinien ponieść wyższą karę od pedofila w, powiedzmy, dżinsach?

Odpowiedź na te pytania pozwoli na wysnucie wniosków co do intencji kandydata in spee na następcę Piotra, azaliż o dzieciątka mu idzie czy też o ogromne odszkodowania, które funkcjonują w świecie zachodnim i w tych krajach, które nie oddały się pod opiekę...

A prywatnie uważam, że kary za czyny lubieżne w stosunku do dzieci są wystarczająco dotkliwe, jednakowoż pisze się, że wykrywalność jest dalece niezadowalająca. Po odbyciu kary lub jeszcze lepiej w trakcie jej odbywania leczenie powinno być obligatoryjne.
        • a000000 Re: Black is black 17.03.13, 10:38
          pikrat napisał:

> Pytanie czy kardynał powiedział, co powiedział, jako osoba duchowna czy prywatnie?

Raczej prywatnie, gdyż nie jest to oficjalne stanowisko kościoła.

> Pytanie drugie - czy pedofil w sutannie powinien ponieść wyższą karę od pedofil
          > a w, powiedzmy, dżinsach?

Według mnie - zdecydowanie TAK. Gdyż złamał o wiele więcej zasad niż cywil.

Tyle, że państwo świeckie nie patrzy na strój oskarżonego - wyrok jest taki sam dla sutanny jak i dla dżinsów.

>azaliż o dzieciątka mu idzie czy też o ogromne odszkodowania,

chyba ani jedno ani drugie... odniosłam wrażenie, że tym razem wypowiada się o sprawcach, jako o ofiarach niezawinionych. Choroby psychicznej nikt nie wybiera. I dziękujmy Bogu, Pikratku, że nie mamy w tej dziedzinie doświadczeń i że żaden "wujo" wokół nas się w dzieciństwie nie kręcił. A nie wiadomo jak by się coś takiego na naszej psychice odbiło...

> A prywatnie uważam, że kary za czyny lubieżne w stosunku do dzieci są wystarcza
          > jąco dotkliwe,

no chyba że do kary sądowej dodamy reakcję współwięźniów...

>jednakowoż pisze się, że wykrywalność jest dalece niezadowalająca.

bo ofiary wstydzą się przyznać.... i tu mamy pole do popisu dla pedagogów. Wychować społeczeństwo, które nie będzie się bało głośno powiedzieć: tatuś mnie maca!!!

>Po odbyciu kary lub jeszcze lepiej w trakcie jej odbywania leczenie powinno być obligatoryjne.

zgadzam się. Tylko co z tego, że mamy takie same stanowiska? Czytałam o przypadku, gdy pedofil (jednocześnie zabił) prosił o terapię, zgłaszał, że czuje w sobie bestię i po wyjściu się nie opanuje.... nikt nie zareagował. Ponoć jest zbudowany specjalny ośrodek zamknięty.... no i jest zamknięty, z braku kasy, personelu, buntu mieszkańców...

Po odbyciu kary lub jeszcze lepiej w trakcie jej odbywania leczenie powinno
          > być obligatoryjne.
          • pikrat Re: Black is black 21.03.13, 18:34
            a000000 napisała:

> pikrat napisał:
            >
            > > Pytanie czy kardynał powiedział, co powiedział, jako osoba duchowna czy p
            > rywatnie?
            >
            > Raczej prywatnie, gdyż nie jest to oficjalne stanowisko kościoła.
            >
            >
            > > Pytanie drugie - czy pedofil w sutannie powinien ponieść wyższą karę od p
            > edofil
            > > a w, powiedzmy, dżinsach?
            >
            > Według mnie - zdecydowanie TAK. Gdyż złamał o wiele więcej zasad niż cywil.
            >
            > Tyle, że państwo świeckie nie patrzy na strój oskarżonego - wyrok jest taki sam
            > dla sutanny jak i dla dżinsów.

Może są takie państwa. W naszym, odnoszę wrażenie, że przestępstwa kleru traktowane są łagodniej niż pozostałych obywateli.

> >azaliż o dzieciątka mu idzie czy też o ogromne odszkodowania,
            >
            > chyba ani jedno ani drugie... odniosłam wrażenie, że tym razem wypowiada się o
            > sprawcach, jako o ofiarach niezawinionych. Choroby psychicznej nikt nie wybiera
            > . I dziękujmy Bogu, Pikratku, że nie mamy w tej dziedzinie doświadczeń i że żad
            > en "wujo" wokół nas się w dzieciństwie nie kręcił. A nie wiadomo jak by się coś
            > takiego na naszej psychice odbiło...
            >
            Tego nie wiemy i nie ma czego żałować.

> > A prywatnie uważam, że kary za czyny lubieżne w stosunku do dzieci są wys
            > tarcza
            > > jąco dotkliwe,
            >
            > no chyba że do kary sądowej dodamy reakcję współwięźniów...

Czytałem, że pedofil w więzieniu nie ma żadnych praw. To dotkliwa kara ale po stokroć słuszna.

>
            > >jednakowoż pisze się, że wykrywalność jest dalece niezadowalająca.
            >
            > bo ofiary wstydzą się przyznać.... i tu mamy pole do popisu dla pedagogów. Wych
            > ować społeczeństwo, które nie będzie się bało głośno powiedzieć: tatuś mnie mac
            > a!!!

Słusznie z pewnym "ale". Bywały przypadki, że mamusia dzieciątka z zemsty na tatusiu i mężu namawiała dziecię do złożenia fałszywych oskarżeń. To bardzo złożona materia.

> >Po odbyciu kary lub jeszcze lepiej w trakcie jej odbywania leczenie powinn
            > o być obligatoryjne.
            >
            > zgadzam się. Tylko co z tego, że mamy takie same stanowiska? Czytałam o przypad
            > ku, gdy pedofil (jednocześnie zabił) prosił o terapię, zgłaszał, że czuje w sob
            > ie bestię i po wyjściu się nie opanuje.... nikt nie zareagował. Ponoć jest zbud
            > owany specjalny ośrodek zamknięty.... no i jest zamknięty, z braku kasy, person
            > elu, buntu mieszkańców...
            >
            >
            >
            > Po odbyciu kary lub jeszcze lepiej w trakcie jej odbywania leczenie powinno
            > > być obligatoryjne.
        • wikul Re: Black is black 20.03.13, 14:20
          pikrat napisał:

> Pytanie czy kardynał powiedział, co powiedział, jako osoba duchowna czy prywatn
          > ie?
          > Pytanie drugie - czy pedofil w sutannie powinien ponieść wyższą karę od pedofil
          > a w, powiedzmy, dżinsach?

Wygląda na to że zaperzony nie zwróciłeś uwagi na to co najistniejsze w poscie Azerki a zajęłeś sie jakimi ś drugorzędnymi sprawami.
          Pedofilia jako choroba nie podlega karze, karze podlegają czyny pedofilskie , podobnie nie podlega karze sam fakt bycia złodziejem.
          • pikrat Re: Black is black 20.03.13, 16:15
            wikul napisał:

> pikrat napisał:
            >
            > > Pytanie czy kardynał powiedział, co powiedział, jako osoba duchowna czy p
            > rywatn
            > > ie?
            > > Pytanie drugie - czy pedofil w sutannie powinien ponieść wyższą karę od p
            > edofil
            > > a w, powiedzmy, dżinsach?
            >
            > Wygląda na to że zaperzony nie zwróciłeś uwagi na to co najistniejsze w poscie
            > Azerki a zajęłeś sie jakimi ś drugorzędnymi sprawami.
            > Pedofilia jako choroba nie podlega karze, karze podlegają czyny pedof
            > ilskie
            , podobnie nie podlega karze sam fakt bycia złodziejem.

Przyhamuj, kolego. Jeśli np morderca okaże się chory na umyśle, to go się odseparowuje, leczy a pedofila - takoż chorego karze. Cuś tu nie gra...
      • snajper55 Re: Black is black 17.03.13, 23:56
        A słyszałaś o jakimś pedofilu ukaranym tylko za to, że jest pedofilem? Pedofilia nie jest zakazana, zakazane są czyny pedofilskie. I przeciwko karaniu tych właśnie czynów wypowiedział się kardynał Wilfrid Fox Napier, jeden z tych, którzy wybierają papieży. Stanął w obronie swoich czarnych pobratymców.

S.
        • wikul Re: Black is black 20.03.13, 14:27
          snajper55 napisał:

> A słyszałaś o jakimś pedofilu ukaranym tylko za to, że jest pedofilem? Pedofili
          > a nie jest zakazana, zakazane są czyny pedofilskie. I przeciwko karaniu tych wł
          > aśnie czynów wypowiedział się kardynał Wilfrid Fox Napier, jeden z tych, którzy
          > wybierają papieży. Stanął w obronie swoich czarnych pobratymców.
          > S.

Ja nie słyszałem, ale nic nie wiadomo. Z tekstu nie wynika że kardynał mysli jak mu imputujesz.
          Jeżeli świadomie wybieram złamanie prawa, wiedząc, że łamię to prawo, wtedy powinienem być ukarany - powiedział kardynał
      • rycho7 Re: Black is black 20.03.13, 17:27
        a000000 napisała:

> osobiście nie wdawałabym się w dywagacje chory czy nie chory... karałabym
        > jak leci, bo dla mnie dzieci są ważniejsze...

Ja mam Twoje dzieci gleboko tam gdzie u murzyna nie docera slonce.

Swego czasu kompalem moje dzieci gola reka bez "ochronnej" rekawicy. Plci wszelakiej. Popelnilem w ten sposob zbrodnie pedofilii wedlug stanu Texas u USArancow. Takie prawo i taka pedofilie mam jeszcze glebiej niz u murzyna.

Chcialbym Ci uswiadomic, ze w samoobronie zastosuje srodki bogate, zgodnie z retoryka Twoich ukochanych. Nie mamy wspolnego mianownika "prawa" i moralnosci. Twoich urojen nie dam sobie narzucic. Nie boje sie przylepiania dalszych etykietek. Szatany sa skrajem.

Mam dziewne wrazenie, ze to Twoj problem. Jedynym skutecznym sposobem leczenia zacietrzewienia jest dekapitacja.
        • a000000 Re: Black is black 21.03.13, 18:47
          rycho7 napisał:

Jedynym skutecznym sposobem leczenia
          > zacietrzewienia jest dekapitacja.

coś Ty taki samokrytyczne zdesperowany?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka