piq
29.03.13, 17:54
...czyli rozpusta.
Oto mój autorski przepis:
Na każdego śledzia solonego typu np. matjas wziąć pół jabła słodko-kwaśnego i proporcjonalny kawałek pora (jak kto lubi - bardziej lub mniej porowe, ja biorę objętościowo 3:2 jabłka do pora). Pora drobno posiekać, posolić i wymieszać z tymiankiem (sporo tymianku), jabłka najlepiej nie słodzić, ale jeśli już to mało i dodać sporo cynamonu.
Teraz sos: ugotować jajka (po pół na śledzia); obrać ze skorupki (muszę to napisać, bo ktoś mógłby nie obrać i miałbym amerykańskich prawników na karku) i zgnieść na masę razem z odrobiną soli, cukru i ilością musztardy taką, żeby smak nie był zbyt musztardowy, ale wyraźnie kwaśno-słodko-pikantny. Dodać śmietanę lub gęsty (koniecznie) jogurt i wymieszać, skorygować smak solą, cukrem lub musztardą, popieprzyć; można dla koloru dodać trochę kurkumy lub szafranu.
Wziąć płaskie naczynie i albo ułożyć eleganckie porcje: łyżka jabłek, na wierzch por, potem zwinięty śledź i polać łyżką sosu dekorując gałązką zielonego (pietruszka, rzeżucha) i kawałeczkiem czerwonej papryki, albo po prostu na dno naczynia ułożyć jabłka, na to pory, na tym ułożyć śledzie i polać sosem. .
Sprawdza się również w formie sałatki, gdy się wszystko wymiesza z pokrojonym śledziem, ale ja wolę każdy składnik osobno.
Zalecam nie moczyć śledzi przed zastosowaniem, bo dodatki doskonale radzą sobie z ostrym i słonym smakiem ryby.
Wesołych i lepszego. Wierzącym świąt i świętości, ateistom świaciąt i świeckości.