arabelax 10.01.26, 17:32 Czy ematki śledzą, co dzieje się w Iranie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raczek47 Re: Iran 10.01.26, 17:43 Śledzą. Trzymam kciuki za iranskie kobiety. Oby reżim upadł! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Iran 10.01.26, 17:56 raczek47 napisała: > Śledzą. > Trzymam kciuki za iranskie kobiety. Ja też! I za wszystkich pragnacych mieć normalne życie tam Oby reżim upadł! Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Iran 10.01.26, 17:47 oczywiście, że tak, mieszkam niemal przez miedzę, więc zainteresowanie wynika z czystych pobudek z kategorii bezpieczeństwo. dziś nawet leciałam nad iranem, nie wiedziałam, że sytuacja jest aż tak napięta (urlop), na szczęście przestrzeni jeszcze nie zamknęli. nie wiem, czy kibicować, ale fakt, że w calym kraju przestał działać internet jest już przesłanką do myslenia że tym razem im sie uda. a co z tego wyniknie? nie wie chyba nikt.. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Iran 10.01.26, 18:15 volta2 napisała: > oczywiście, że tak, mieszkam niemal przez miedzę, więc zainteresowanie wynika z > czystych pobudek z kategorii bezpieczeństwo. dziś nawet leciałam nad iranem, n > ie wiedziałam, że sytuacja jest aż tak napięta (urlop), na szczęście przestrzen > i jeszcze nie zamknęli. nie wiem, czy kibicować, ale fakt, że w calym kraju prz > estał działać internet jest już przesłanką do myslenia że tym razem im sie uda. > a co z tego wyniknie? nie wie chyba nikt.. Nie zamknięta to bo Ruskie wywożą złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Iran 10.01.26, 21:28 Tak. Dziwię się, że świat wydaje się mało zainteresowany, a ONZ oprócz kilku zdawkowych komunikatów milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Iran 10.01.26, 21:40 imho jest zainteresowany, ale w obecnej sytuacji trudno coś zrobić - przynajmniej w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Iran 10.01.26, 21:50 taje napisała: > Tak. Dziwię się, że świat wydaje się mało zainteresowany, a ONZ oprócz kilku zd > awkowych komunikatów milczy. > A co mają zrobić? Niech ludzie w Iranie robią rewolucje. „Iran spogląda ku wolności, być może jak nigdy dotąd. USA są gotowe pomóc!” – napisał w swym serwisie społecznościowym Truth Social prezydent Donald Trump. W dniu 9 stycznia ostrzegł irański reżim, by „nie zaczynał strzelać, bo USA również zaczną strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: Iran 11.01.26, 14:32 boggi_dan napisał: > taje napisała: > > >„Iran spogląda ku wol > ności, być może jak nigdy dotąd. USA są gotowe pomóc!” – napisał w swym serwisi > e społecznościowym Truth Social prezydent Donald Trump. Niech się lepiej trzyma z daleka ! Przypomnę tak tylko, że fanatycy religijni doszli do wladzy, bo ludzie mieli dosyć panoszenia się i okradania Iranu przez USA, WB i Francję. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Iran 10.01.26, 22:27 Tak, w polskich wiadomościach prawie nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Iran 10.01.26, 22:34 Jest to kraj, który bardzo chciałabym zwiedzić. Jeszcze nie byłam, niestety... Znam osoby, które były, zwiedzały i ogromnie zachwalały. Życzę Irańczykom ustabilizowanej sytuacji i wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Iran 10.01.26, 22:56 Irańczycy słyną z wielkiej kultury i wspaniałej gościnności. Dali schronienie 116 tys. polskim uchodźcom w trakcie drugiej wojny światowej, w tym wieku dzieciom, wielu sierotom. Sam kraj też ponoć wspaniały - tak mówiła moja znajoma, która tam była. Trzymam kciuki za Persów, żeby wróciła u nich wolność ale żeby też był tam pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Iran 10.01.26, 23:01 Witam Cię serdecznie - bywalec. Tak, czytałam o ich wspaniałej postawie w czasie II wojny, zresztą do tej pory są ogromnie gościnni. No i ich wspaniała, bardzo smaczna kuchnia... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Iran 10.01.26, 23:48 Odzwierciedlam serdeczności, Apallosa 🙂 Ty chyba ze słonecznej Italii? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Iran 10.01.26, 23:54 Nie, wręcz przeciwnie... Z pochmurnej Anglii. A co do Iranu, to po lekturze ,,Tylko razem z córką " nabrałam chęci na wyjazd do tego kraju. Zresztą Betty Mahmoody ( autorka książki) z wielką estymą wypowiada się o Iranie i zawsze wychwalała ich kuchnie,niektórych ich mieszkańców i pomoc jaką tam otrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Iran 11.01.26, 08:33 Czytałam i po tej książce w życiu tam nie pojadeJesten blondynką,dość atrakcyjna i już wielu psycholi podobnej narodowości nie chciało się ode mnie odczepic. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Iran 11.01.26, 11:41 siedemkropek82 napisała: > Czytałam i po tej książce w życiu tam nie pojadeJesten blondynką,dość atrakcyjn > a i już wielu psycholi podobnej narodowości nie chciało się ode mnie odczepic. Której konkretnie podobnej narodowości? Bo kim innym są Persowie (Iran), kim innym Arabowie (Irak, półwysep Arabski), kim innym Berberzy (Maroko) i zarabizowani Berberzy a kim innym ludy tureckie. Weź narody Azji Centralnej i Kaukazu: będą występować przedstawiciele różnych grup etnicznych, także tych wymienionych. Większość Azerow mieszka w Azerbejdżanie, ale nie tym państwie dawnego ZSRR ale w Iranie właśnie, gdzie na zachodzie są prowincje Azerbejdżan wschodni i zachodni. Więc którzy to nie chcieli się odczepić? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Iran 11.01.26, 12:21 arabelax napisał: > Tak, w polskich wiadomościach prawie nic nie ma. Jest. Trzeci dzień w Iranie nie mają dostępu do neta. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 09:34 arabelax napisał: > Czy ematki śledzą, co dzieje się w Iranie? Trudno nie wiedziec skoro jest to glowny news. Dzieje sie bardzo zle, serki ludzi sa zabijani, na co czeka DT z ta pomoca? Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Iran 11.01.26, 11:05 w Polsce, to zdecydowanie nie jest główny news. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 12:12 arabelax napisał: > w Polsce, to zdecydowanie nie jest główny news. Aha Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Iran 11.01.26, 11:12 ritual2019 napisał(a): > na co czeka DT z ta pomoca? Przelicza sobie i kalkuluje czy mu się to opłaci i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 12:12 aqua48 napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > na co czeka DT z ta pomoca? > > Przelicza sobie i kalkuluje czy mu się to opłaci i kiedy. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Iran 11.01.26, 12:24 aqua48 napisała: > Przelicza sobie i kalkuluje czy mu się to opłaci i kiedy. Serio myślisz, że to takie proste? Wojna przeciwko uzbrojonemu reżimowi to nie krótki desant w celu aresztowania jakieś bananowego dyktatora jak w Wenezueli. Poza tym, nawet ta akcja była do ostatniego szczegółu dopracowania, a ty chcesz co teraz? Szybki drugi Irak albo Afganistan? I oczywiście, że się kalkuje, wojna kosztuje przecież masę forsy podatnika. Do tego Trump współpracowałby ze względu na geostrategię z Izraelem, który automatycznie wciągnięty jest do wojny. Konsekwencje tego mogą być różne, nawet takie, że Irańczycy w sytuacji zagrożenia z zewnątrz staną po stronie reżimu. Albo podpali się jeszcze większy region. Przecież masa ludzi ma tam latami przeprane mózgi. Szybkie, nerwowe, źle zaplanowane akcje nie są więc wskazane, ale oczywiście ematka już by leciała z szabelką. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Iran 11.01.26, 12:32 Serio Snake nie myślę że to proste, dokładnie tak jak napisałam. I wcale nie dziwię się że wszyscy na razie powściągliwie obserwują sytuację zamiast lecieć z szabelką. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 12:38 Problem w tym ze juz zginely tam setki ludzi, tylko w piatek 70 cial przywieziono do jednego szpitala, 38 do innego, sa setki rannych, 2500 aresztowanych...ale TD jest ready to help... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Iran 11.01.26, 12:43 ritual2019 napisał(a): >...a > le TD jest ready to help.. Ach, teraz wszyscy patrzą na Trumpa, a wcześniej było przecież "All Eyes on Gaza" . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Iran 11.01.26, 13:10 ritual2019 napisał(a): > Problem w tym ze juz zginely tam setki ludzi, tylko w piatek 70 cial przywiezio > no do jednego szpitala, 38 do innego, sa setki rannych, 2500 aresztowanych...a > le TD jest ready to help... Sprawdź sobie ilu Ukraińców zginęło od początku wojny i zastanów czy komukolwiek na świecie łącznie z Trumpem to przeszkadza na tyle żeby wysyłać im na pomoc swoje regularne wojsko? A nie są to zamieszki w granicach jednego kraju, tylko napaść jednego państwa na drugie. Obawiam się, że Irańczycy muszą sobie pomóc sami. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 13:15 Ukraine to jest inny problem, wyslanie wojsk oznaczaloby wojne NATO czyli kolejna wojne swiatowa. A Ukraine dostala i dostaje regularnie ogromna pomoc od wielu krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Iran 11.01.26, 13:24 ritual2019 napisał(a): > Ukraine to jest inny problem, Ginący niewinnie ludzie wszędzie tak samo tracą życie, w Ukrainie, Gazie, Sudanie czy Iranie. A problemy geopolityczne są oczywiście rozmaite i kalkulacje czy ingerować w konflikty i ewentualnie w jaki sposób w związku z tym raczej nie dziwią. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 15:30 aqua48 napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > Ukraine to jest inny problem, > > Ginący niewinnie ludzie wszędzie tak samo tracą życie, w Ukrainie, Gazie, Sudan > ie czy Iranie. A problemy geopolityczne są oczywiście rozmaite i kalkulacje czy > ingerować w konflikty i ewentualnie w jaki sposób w związku z tym raczej nie d > ziwią. Zachod ingeruje bo bez pomocy Ukraine juz dawno by padla tyle ze w tym przypadku to akurat raczej powoduje ze ludzie wciaz gina. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Iran 11.01.26, 15:42 "Zachod ingeruje bo bez pomocy Ukraine juz dawno by padla tyle ze w tym przypadku to akurat raczej powoduje ze ludzie wciaz gina." Znaczy, że fjutin ma dostać wszystko, czego sobie zapragnie? Bo ludzie ginąć będą? Ukraińców szkoda, ruSSkich nie. Było nie leźć do innego kraju, bo fiutin kazał. Ale mentalność niewolnicza tam dalej w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 15:45 jakornelia12345 napisała: > Znaczy, że fjutin ma dostać wszystko, czego sobie zapragnie? Przeciez i tak wezmie. To tylko kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Iran 11.01.26, 15:56 jakornelia12345 napisała: > No naprawdę. Ależ wiara w wodza.❤️ Alez naiwnosc zeby uwazac inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Iran 11.01.26, 16:18 No cóż, kiedyś niejakiemu Adolfowi się też wydawało, że weźmie wszystko. I naiwnością byłoby uważać, że nie. Szczególnie wśród przydupa... sów. Zwłaszcza, że początkowo nikt z europejskiego establishmentu nie traktował go poważnie. Przypomnij mi, jak to się skończylo 30 kwietnia? I tak wiem, widziano go potem w Argentynie.🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Iran 11.01.26, 14:06 >Ukraine to jest inny problem, wyslanie wojsk oznaczaloby wojne NATO czyli kolejna wojne swiatowa. A Ukraine dostala UKRAINA. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Iran 11.01.26, 16:01 Najma nie ma lepszego pomysłu na siebie niż imitowanie biscotti i to kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Iran 11.01.26, 16:06 Dokladnie, czy jemu (nie rowna sie USA) sie oplaci. I moze lepiej, zeby jemu sie nie oplacalo, bo z reguly jak oni gdzies sie laduja, to robia wielka smierdzaca kupe, po czym spylaja, a kupe maja sprzatac tam pozostawieni sobie ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Iran 11.01.26, 14:04 Ale ona nie pyta, czy wiemy, tylko czy śledzimy. >Dzieje sie bardzo zle, serki ludzi sa zabijani, na co czeka DT z ta pomoca? No dobra, bystrością doganiasz jedną z nowych krajanekm Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Iran 11.01.26, 09:38 No właśnie wczoraj sie dowiedziałam, mam wrazenie ze jakos cicho u nas w mediach. O Gazie wrzalo a jak trzeba naglosnic walke o prawa czlowieka i z religijnym reżimem to tak srednio Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Iran 11.01.26, 12:00 Cicho u nas, trzeba sprawdzać media anglojęzyczne Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Iran 11.01.26, 12:26 Piotr Polo Przywarski pokazal na YT kilka filmikow ze swojej wizyty w tym kraju . Tu short : www.youtube.com/shorts/FBLg-qa_1eo Nie ulegajmy kolejnej shizie "strasznego Iranu," gdzie dobry kowboj sila musi wprowadzic zachodni porzadek . Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Iran 11.01.26, 14:15 Tak. Kibicuję Irańczykom, może tym razem uda się pozbyć reżimu. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Iran 11.01.26, 15:41 Co się dzieje w Iranie? Podstawiają znowu jakieś zapłakane "kobiety z kotkami", żeby USA miało pretekst zaatakować Iran na zlecenie bezcennego Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Iran 11.01.26, 16:04 Tym razem anti.fa walczy ; tez dobry powod do destabilizacji kraju ,ciekawe kto placi. A pretekst ten sam . Odpowiedz Link Zgłoś