Dodaj do ulubionych

Czy pomoglby ktos mi znalezc watek Ksiecia

16.08.13, 04:23
o zwyciestwie na Wisla i opowiesci o tym jak to Polacy maja wspaniale zwyciestwa ktorymi sie moga chwalic?

Jakos nie moge znalezc a tu juz 15 sierpnia u Was minal a ja jeszcze nie zdazylem sie wypowiedziec ... sad
Obserwuj wątek
    • pro100 polscy patrioci juz załozyli 16.08.13, 07:53
      forum.gazeta.pl/forum/w,13,146377230,146377230,Jak_to_panienka_Mania_z_bolszewikiem_walczyla_O_.html
      to po co volksrusek ma się produkować?
      • pro100 krótkie nogi 16.08.13, 09:58
        wiadomosci.onet.pl/kraj/wladimir-bukowski-ostrzega-polska-moze-upasc/44x1nfilorusów?
        ale póki co kartoteki działają.
        • pikrat Re: krótkie nogi 16.08.13, 10:18
          pro100 napisał:

> wiadomosci.onet.pl/kraj/wladimir-bukowski-ostrzega-polska-moze-upasc/44x1nfilorusów?
          > ale póki co kartoteki działają.

Strona nie została odnaleziona ...
          Odwiedź serwisy Onetu

Przejdź na stronę główną Onet.pl
          Sprawdź swoją OnetPocztę
          Zobacz polecane filmy w OnetVOD
          Odwiedź naszą Blogosferę

Lub wpisz czego szukasz:

smile
          • pro100 no paczaj, jak szybkie zdziry som! 16.08.13, 10:29
            pikrat napisał:

> pro100 napisał:
            >
            > > wiadomosci.onet.pl/kraj/wladimir-bukowski-ostrzega-polska-moze-upasc/44x1nfilorusów?
            > > ale póki co kartoteki działają.
            >
            > Strona nie została odnaleziona ...
            > Odwiedź serwisy Onetu
            >
            > Przejdź na stronę główną Onet.pl
            > Sprawdź swoją OnetPocztę
            > Zobacz polecane filmy w OnetVOD
            > Odwiedź naszą Blogosferę
            >
            > Lub wpisz czego szukasz:
            >
            > smile

Wiadomości › Polska › Rosja
            dzisiaj 08:05
            Władimir Bukowski ostrzega: Polska może upaść

- Pol­ski rząd jest obec­nie naj­bar­dziej pro­mo­skiew­skim rzą­dem w Eu­ro­pie. Dal­sze takie po­stę­po­wa­nie może do­pro­wa­dzić do upad­ku Pol­ski - mówi w roz­mo­wie z "Ga­ze­tą Pol­ską Co­dzien­nie" Wła­di­mir Bu­kow­ski. Ro­syj­ski pi­sarz i dy­sy­dent twier­dzi, że jego kraj ma obec­nie "o wiele więk­szy wpływ na to, co dzie­je się w Pol­sce, niż 20 lat temu".
            Władimir Bukowski, fot. Kamil Broszko / AG Władimir Bukowski, fot. Kamil Broszko / AG Foto: Agencja Gazeta

We­dług pi­sa­rza, "Pol­ska jest dziś za­in­te­re­so­wa­na do­bry­mi sto­sun­ka­mi z Rosją i pro­wa­dzi po­li­ty­kę jaw­nie pro­ro­syj­ską". - Nie po­tra­fię zro­zu­mieć, dla­cze­go rzą­dzą­cy Pol­ską po­li­ty­cy ob­ra­li taki kurs. Myślę, że jest to kwe­stia kom­plet­ne­go nie­zro­zu­mie­nia re­aliów geo­po­li­tycz­nych i tego, czym jest w isto­cie ro­syj­ski reżim - mówi.

Bu­kow­ski twier­dzi, że pol­ski rząd chce utrzy­my­wać dobre i nor­mal­ne sto­sun­ki z KGB, co - we­dług niego - nie jest moż­li­we.

Opo­wia­da także, czy do Pol­ski są wy­sy­ła­ni ro­syj­scy agen­ci. - Na pewno tu są i dzia­ła­ją. Cho­dzi jed­nak przede wszyst­kim o men­tal­ność ludzi bę­dą­cych w Pol­sce u wła­dzy. Współ­pra­ca z KGB godzi w in­te­re­sy kraju - prze­ko­nu­je w roz­mo­wie z "GPC".

Pi­sarz rów­no­cze­śnie po­dzie­la zda­nie Wik­to­ra Su­wo­ro­wa, który w roz­mo­wie z ty­go­dni­kiem do "Rze­czy" stwier­dził, że Rosja wkrót­ce znik­nie z mapy świa­ta. - Każ­de­go roku kraj traci mi­lion ludzi. I nie cho­dzi tu o po­ziom mi­gra­cji, ale licz­bę zgo­nów. O wiele wię­cej ludzi umie­ra, niż się rodzi - przy­zna­je Bu­kow­ski.

("Ga­ze­ta Pol­ska Co­dzien­nie"; jsch; RZ)
            Źródło: Media
            Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on wykopMore Sharing Services0
            Twoim zdaniem
            Czy zgadzasz się z prognozą Władimira Bukowskiego?
            Tak
            Nie

64 %

36 %
            tak

Zobacz także

Wiemy, kto będzie odbierał śmieci od mieszkańców…
            Ręczne robienie notatek lepsze od korzystania z…
            Palikot na blogu: śmiech i kpina Mrożka były…
            Gorąco na UMK w Toruniu. Czy dziekan zostanie…

Komentarze (618)

popularne
            |
            najnowsze
            |
            wątki
            |
            moje

~lotri : I tak oto jesteśmy świadkami kolejnego upadku państwa socjalistycznego, które przez lata zbudowali nam politykierzy przy silnym udziale związków zawodowych. O ile w prl socjalizm był dla wszystkich (powszechny) - teraz był dla wybrańców - tj. związkowców, urzędników, pracownikó... rozwiń całość
            dzisiaj 08:25 | ocena: 68% | odpowiedzi: 37
            odpowiedz oceń: -1 +1
            ~mikku do ~lotri: po co nam państwo?
            wcielmy się do niemiec... gdyby była wojna.. o co walczyć? za zachodnie koncerny drenujące nasz kraj? za hipermarkety, za tych kilka polskich zakładów z ich związkami zawodowymi żerujące na nas wszystkich? za te prawdziwie polskie firmy, które nas codzieennie ... rozwiń całość
            59 minut temu | ocena: 69% | odpowiedzi: 24
            pejcz do ~pol: Historia uczy, że historia niczego nie uczy. Podobne do twojego rozumowanie wykazywał Donald Tusk i do czego doszedł? Rosja zaczęła nas lekceważyć i demonstracyjnie okazywać to na arenie międzynarodowej, przez co upadł prestiż Polski. Wszyscy naokoło traktują nas tak, jak na to zasłużyliśmy, ... rozwiń całość
            50 minut temu | ocena: 85% | odpowiedzi: 2
            ~nmn do ~lotri: Czy Polska to kraj złodziei? Szczególnie tych na państwowych (politycznych) posadach? Premie w wysokści ponad miliona złotych dla spółeczki zarządzającej stadionem to szczyt absurdu - pl2012 nic nie produkuje, nie zatrudnia tysięcy ludzi - to jawne przestępstwo - osoby które ... rozwiń całość
            56 minut temu | ocena: 90% | odpowiedzi: 2
            ~nie lubię : Cała KOR-owska zbieranina, która obecnie jest przy władzy lub ma na nią wpływ w dużej mierze wysługiwała się komunie. O wielu jeszcze sprawach tych żydowskich pociotków nie wiadomo, bo w odpowiednim czasie zatroszczyli się o to, aby ich teczki się "zgubiły". No - w najgorszym razie uległy ... rozwiń całość
            58 minut temu | ocena: 74% | odpowiedzi: 13
            ~pol : Przede wszystkim nie ma "KGB". Jest obecnie FSB, ew. GRU i inne służby. Kontakty rządy utrzymują między sobą a nie ze słuzbami innego państwa. Konfrontacja z Rosją niczego dobrego nam nie przyniesie. Trzeba okazywać dobrą wole i naturalnie patrzeć na ręce, łapać agentów, demaskować akcje etc. ... rozwiń całość
            dzisiaj 08:22 | ocena: 62% | odpowiedzi: 20
            ~starszy : Bzdura.... Polska wlazła w szpony banksterskiego żydozachodu i to oni nas zniszczą. Rosja przyjdzie na gotowe podzielić to co zniszczone
            • g-48 Re: no paczaj, jak szybkie zdziry som! 16.08.13, 10:49
              To moglo nastapic juz w 1989 roku jakby rzad RFN (Helmut Kohl!) nie darowal tyle miliardow Gorbaczowowi . To byl blad .
              • g-48 Re: no paczaj, jak szybkie zdziry som! 16.08.13, 10:53
                Szukajac tego artykulu znalazlem jeszcze cos ciekawego:
                www.aktuell.ru/russland/politik/wladimir_bukowski_die_angst_ist_zurueckgekehrt_3464.html
            • snajper55 Naucz się linki wstawiać, niemoto prześladowana 16.08.13, 11:12
              wiadomosci.onet.pl/kraj/wladimir-bukowski-ostrzega-polska-moze-upasc/44x1n

S.
            • wikul Re: no paczaj, jak szybkie zdziry som! 16.08.13, 11:45
              pro100 napisał:

> Wiadomości › Polska › Rosja
              > dzisiaj 08:05
              > Władimir Bukowski ostrzega: Polska może upaść (...)

A co to za śmietnik wkleiłeś.
    • oleg3 Napisz coś wprost 16.08.13, 09:09
      Coś, co by nadawało się do dyskusji, nawet ostrej. Kulawe aluzje i rozdzieranie szat tego warunku nie spełniają.

Twój argument, że gloryfikacja Powstania Warszawskiego jest lekiem na przypisywany Polakom współudział w Holokauście jest logicznie nie do utrzymania. Podam 2 kontrprzykłady:

1) Ogólny
      Bułgaria, sojusznik Hitlera, jest wychwalana pod niebiosy jako wzorcowy przykład obrony Żydów
      2) Szczegółowy
      W odniesieniu do PW jest wyciągany wątek antysemicki. Podobno łatwiej było Żydom przetrwać na terenach kontrolowanych przez Niemców niż na obszarze zajmowanym przez oddziały powstańcze.

Co do samej Bitwy Warszawskiej.
      Istnieją jakieś kontrowersje w ocenie działań politycznych, sztabowych i dowódczych? Ktoś zarzuca Piłsudskiemu, Witosowi, Szeptyckiemu, Sikorskiemu (wyliczanka oczywiście niepełna) głupotę, niekompetencję?
      • oleg3 Re: Napisz coś wprost: nie wymieniłem 16.08.13, 09:13
        Rozwadowskiego, a było to w tym kontekście konieczne.

> Ktoś zarzuca Piłsudskiemu, Witosowi, Szeptyckiemu, Sikorskiemu
        > (wyliczankia oczywiście niepełna) głupotę, niekompetencję?
        • manny-jestem Re: Napisz coś wprost: nie wymieniłem 16.08.13, 19:52
          Daj link do dyskusji takiej w miare na czasie gdzie ktos probuje pokazac w miare licznej czesci publiki ich kompetencje i sukcesy.
      • manny-jestem Re: Napisz coś wprost 16.08.13, 19:51
        1. Przez kogo jest ta Bulgaria wychwalana pod niebiosy i gdzie? Bo tu jakos sie nie spotkalem. To tak na start. A jak juz mowimy o logice to mozesz wytlumaczyc jak logicznie trzyma sie analogia Bulgarii do Polski w tym kontekscie? Bo ja nie za bardzo kumam.

Ogromna wiekszosc Zydow zostala wybita na obszarze Polski. Ludzie chca wiedziec dlaczego. Jesli myslisz ze to tylko idioci Amerykanie mysla ze Polacy mordowali Zydow w Polsce to niestety musze zbic Ciebie z pantalyku. Juz kilka razy w Polsce w dyskusjach o tych rzeczach spotkalem sie z tym ze Polacy z mlodzszego pokolenia tez mysla ze musi byc cos na rzeczy z tym wspoludzialem Polakow w mordowaniu Zydow bo przeiez jak moglo byc inaczej kiedy te obozy byly w Polsce. Rewizjonisci by duzo lepiej zrobili gdyby zamiast bawic sie w dowalanki nauczyli swoje dzieci dlaczego obozy byly na terytoriach, ktore obecnie naleza do Polski.

2. Te watek antysemicki to cos nowego dla mnie i troche dziwny biorac pod uwage ze po zniszczeniu getta Zydow w Warszawie to mozna bylo na placach reki policzyc. Mozesz podsunac jakies materialy zebym sie douczyl?

Summa sumarum - patrzac zza Oceanu to rocznica Powstania to jedyna okazja kiedy wybuchaja wielkie dyskusje glownie prowadzone przez atakujacych rewizjonistow i to dzisiaj przedostaje sie na Zachod. O polskich sukcesach jakos nikomu do glowy nie przychodzi. Wczoraj byl 15- byly jakies wielkie dyskusje publiczne o Bitwie Warszawskiej, ktore mogly zostac zauwazone na Zachodzie? Oczywiscie nie.

Wniosek jest taki ze rewizjonisci tak samo kochaja to cierpietnictwo jak ci co sie nim szczyca bo tylko to wznieca w nich ochote do pisania o ich ojczystym kraju. A pozytywy, zwyciestwa, polepszania wizerunku Polski zagranica. Ech, te sprawy to sa passe. Sorry wiec ze obserwujac te sprawy od lat czuje odraze i chec wyzywania od antypolskich bandziorow.
        • oleg3 Re: Napisz coś wprost 17.08.13, 08:04
          Manny masz tu 3 linki. I na tym kończę, bo nie zamierzam okładać
          się sztachetami. Zwłaszcza z Tobą. Włącz rozum, wyłącz emocje i nie udawaj, na potrzeby retoryki, Greka.

pl.wikipedia.org/wiki/Kontrprzyk%C5%82ad
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13906314,_Washington_Post__zapomnial_o_Polakach__Tylko_Bulgarzy.html

mbp_x.republika.pl/html/bzdury.html
    • xiazeluka Mła jest uczynny 16.08.13, 09:40
      predatorxl.salon24.pl/218358,cudak-nad-wisla
      Nie jest to nowość, niemniej nic nowego do dodania Mła nie ma.
      • pikrat Re: Mła jest uczynny 16.08.13, 10:17
        Doskonały tekst, w którym widać warsztat historyka. Obawiam się jednak, że nie zaspokoiłeś apetytu Manny'ego pomijając aspekt "cudu". Tak to jest, kiedy historyka próbuje "przeegzaminować" histeryk i oszołom.
        • xiazeluka Re: Mła jest uczynny 16.08.13, 10:21
          Na jakiś merytoryczny tekst Manny'ego Mła czeka od lat co najmniej kilku. Teksty krytykanckie zamieszcza za to regularnie.
          • manny-jestem Aha, czyli merytorczyny 16.08.13, 19:57
            Na jakiś merytoryczny tekst Manny'ego Mła czeka od lat co najmniej kilku. Tekst
            > y krytykanckie zamieszcza za to regularnie.
            >

to bedzie taki ktory wychwali Ksiecia pod niebiosa smile

No to Kolego napisz choc raz merytoryczny tekst o Powstaniu...
            • pikrat Re: Aha, czyli merytorczyny 16.08.13, 20:23
              Merytoryczny

» Celny
              » Dotyczący istoty, treści, sedna sprawy, nie zaś jej strony zewnętrznej, formalnej
              » Dotyczący treści sprawy, a nie jej strony formalnej
              » Konkretny
              » Przedmiotowy
              » Rzeczowy
              » Rzeczowy, treściowy • (Literatura)
              » Taki, który odnosi się do meritum
              » Zajmujący się właściwym przedmiotem sprawy

To wyżej jest definicją. Ty pewnie uważasz, że merytoryczny to taki, który uwzględnia Twoje poglądy tzw "Prawdziwego Polaka". Luki teksty o Powstaniu wyczerpują znamiona tekstu merytorycznego, natomiast nie przypominam sobie bym kiedykolwiek czytał Twój tekst, który usiłowałby chociaż zahaczyć o historyczne fakty. Pisanie recenzji to za mało.
              • manny-jestem Szczurek 16.08.13, 21:23
                chyba dawno rynny nie odwiedzales.

Naucz sie czytac.
            • xiazeluka Re: Aha, czyli merytorczyny 19.08.13, 08:55
              No to Kolego napisz choc raz merytoryczny tekst o Powstaniu

A co masz do zarzucenia tym dotychczasowym?
      • polski_francuz Nanu 16.08.13, 10:24
        to Tuchaczewski byl denny? Historia jest jednak dla inzyniera o wiele za trudna. U mego Taty na polce byla ksiazka o tym, ze Tuchaczewski to byl geniusz strategiczny...

Badz tu madry.

PF
        • xiazeluka Re: Nanu 16.08.13, 10:33
          Rok wydania tej książki zapewne wiele wyjaśnia.
          • polski_francuz Re: Nanu 16.08.13, 10:42
            Lata szescdziesiate pewnie i autor byl Rosjaninem, ale wiecej mnie nie pytaj bo utkwil mi tylko portret Tuchaczewskiego w pamieci i jego przedwczesna smierc.

Moj s.p. Tata lubil ksiazki mowiace pozytywnie o kampanii wrzesniowej (pamietam ksiazke o pulku czy dywizji wolynskiej ktora dlugo walczyla) i o polskim wkladzie w 2ws. Nie lubil mowic o porazkach i tak, mimo ze bral udzial w powstaniu wilenskim, slowa od niego n/t nie uslyszalem. Dopiero sam Konwickiego musialem doczytywac.

Jego ksiazki wspolgraly z te wersja historii, ktorej nas w szkolach lata 60-te uczono. Widze, ze musze z powrotem do szkolysmile

PF
            • g-48 Re: Nanu 16.08.13, 11:16
              A no. Wszystko bylo tylko nalezalo szukac tam gdzie mozna bylo znalezc. Na przyklad o Powstaniu Warszawskim (juz po malu cholera mnie z tymi bohatyrami bierze) mozna bylo poczytac w ksiazce " Zoska i Parasol" . Ksiazka ta na krotko zniknela w polowie lat 50 z ksiegarn i bibliotek. No nie wiem gdzie byli ci powstancy jak nikt nie wspomni o przystani "Bajka" na lewobrzeznej Wisle . czy moze ciekawy film zobaczysz o Berlingu ( ma duzo wspolnego z ta przystania) :
              pl.wikipedia.org/wiki/Willa_rozkoszy_w_Ma%C5%82ach%C3%B3wce
              Film mial tytul "Willa szczescia"
            • xiazeluka Re: Nanu 16.08.13, 11:29
              jego przedwczesna smierc.

Przedwczesna??? Grubo spóźniona...!
      • perla ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 12:22
        xiazeluka napisała:

> predatorxl.salon24.pl/218358,cudak-nad-wisla

to jest tekst o nieudolnym dowódcy sowieckim.
        Wniosek z tekstu jest - wygraliśmy bo sowieci mieli kretyna jako dowódcę.
        Ja myślę, że Manny oczekiwał raczej czegoś o tej prawidłowej polskiej taktyce.
        No i tego, że nie zawsze przegrywamy właśnie.
        • xiazeluka Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 12:31
          Jak widać nie przeczytałeś nawet pierwszego zdania tekstu Mła.
          • perla Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 12:44
            xiazeluka napisała:

> Jak widać nie przeczytałeś nawet pierwszego zdania tekstu Mła.

ależ przeczytałem.
            "strona polska osiągnęła sukces dzięki prawidłowo zastosowanym rozwiązaniom taktycznym."
            dalej jest już tylko o Tuchaczewskiem.
            Nie chcę się czepiać, ale o klęsce PW Wasza Łaskawość pisze co rok z szewską pasją, a o polskim zwycięstwie jedno zdanie napisane 3 lata temu.
            Chyba o to chodziło Mannemu właśnie.
            • xiazeluka Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 13:01
              Odnośnie bitwy warszawskiej kontrowersji większych nie ma. Odnośnie awantury warszawskiej są - stąd różnica.
        • oleg3 Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 12:39
          perla napisał:

> xiazeluka napisała:

> to jest tekst o nieudolnym dowódcy sowieckim.
          > Wniosek z tekstu jest - wygraliśmy bo sowieci mieli kretyna jako dowódcę.

Nie. Wygraliśmy bo mieliśmy koncepcję i potrafiliśmy zgromadzić środki umożliwiające jej realizację. Słabość bolszewickiego dowództwa i poziom techniczno-organizacyjny przeciwnika to elementy ogólnej sytuacji. Trzeba było jeszcze to wykorzystać.
          Pozostaje pytanie, na które nie potrafię odpowiedzieć: czy Sowieci mieli wtedy dużo lepszych dowódców najwyższego szczebla? My mieliśmy! Za co trzeba chyba podziękować (głównie) cysarzowi Franciszkowi Józefowi.

> Ja myślę, że Manny oczekiwał raczej czegoś o tej prawidłowej polskiej taktyce.
          > No i tego, że nie zawsze przegrywamy właśnie.

Eeee tam. Manny dzieli się emigrancką żółcią. Jak ja po wizycie w rodzinnym miasteczku. Rynek nie taki jak bym chciał, nowy ratusz to kicz i w ogóle jak byliśmy młodzi, to glina była lepsza.
          • manny-jestem Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 20:03
            oleg3 napisał:
            >
            > Eeee tam. Manny dzieli się emigrancką żółcią. ==

Mozna tak wnioskowac. Mozna tez ze Manny chcialby zeby jego rodacy bardziej dbali o to zeby nie byli postrzegani jak mordercy i idioci.

Manny sie zamerykanizowal dosc bardzo , dobrze mu tam i od zawsze to przyznaje. Jednak dla Amerykanina zawsze pozostaje Polakiem i to co Amerykanie mysla o Polsce przechodzi tez dla niego. Manny akceptuje ze rodacy-Polacy w Polsce maja w gleboko w d... ale czasami probuje dac znac ze zachowujac sie jak idioci rodacy nie tylko utrudniaja zycie polskim emigrantom , ale tez czesto sobie.

PS.

A jak sie tak popatrzyc na te watki o Powstaniu to ktos zewnatrz chyba wywnioskowalby jednak ze to antypowstanczy rewizjonisci pluja zolcia co roku a Manny probuje byc w ocenie polskiej historii troszke bardziej pozytywny.
            • pikrat Re: ale to nie jest tekst o bitwie warszawskiej 16.08.13, 20:25
              To napisz "coś" o pozytywnej dla narodu roli przegranych powstań, bitew i wojen.
      • manny-jestem Re: Mła jest uczynny 16.08.13, 19:55
        Po pierwsze stare to dosc, jak na kogos kto o Powstaniu nie zapomina co roku to o sukcesach polskich pamietasz wybiorczo.

Po drugie malo tma tez uwypuklenia tego sukcesu. Jak zwykle glowna role odgrywa Rusek. Jak juz psialem trudno oczekiwac czegos innego od fana branki, batiuszki i MAKu.
        • xiazeluka Re: Mła jest uczynny 19.08.13, 09:02
          Stare, ale jare. No i w przypadku BW'20 nie ma powodu do pisania notek polemicznych, można jedynie uprawiać hagiografię. Tę Mła zostawia zawodowym propagandystom.

Co innego jeśli chodzi o awanturę warszawską 1944. To nie jest powód do uniesień czy dumy, nie jest to także pretekst do szpanowania przed cudzoziemcami. Tę wstydliwą klęskę należy pomijać milczeniem, a nie urządzać juble ku czci. Dopóki patriotyczna polityczna poprawność będzie stręczyć Polakom tę haniebną drakę, dopóty Mła będzie się wersji PPP przeciwstawiał siłom i godnościom osobistom.

Jak zwykle glowna role odgrywa Rusek.

Tak, rusofilia Mojej Wielkoxiążęcej Osoby jest wprost nie do zniesienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka