Dodaj do ulubionych

Za pośrednictwem państwa należy wymusić ...

03.09.13, 22:28
... podniesienie płac - stwierdził Kaczyński

.- Dziś w Polsce za pośrednictwem państwa należy wymusić podniesienie płac, bo są one zaniżone. Można to zrobić na wiele sposobów, np. poprzez karne podatki - powiedział w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" Jarosław Kaczyński.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14543305,Kaczynski__Za_posrednictwem_panstwa_nalezy_wymusic.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • superspec Gospodarczy socjalista z Kaczyńskiego 03.09.13, 22:37
      nic nowego.
      • wikul Re: Gospodarczy socjalista z Kaczyńskiego 03.09.13, 23:17
        superspec napisał:

> nic nowego.

To prawda, ale dotychczas jeszcze do wygadywania takich głupstw sie nie posunął.
        • piq eee, tam, socjalista, zwykły pajac... 04.09.13, 00:59
          ...bez przekonań i idei, powie wszystko, co pozwoli dostać większą dotację z budżetu za wynik wyborczy. PiS to największa popezetpeerowska ściema III RP.
          • oleg3 Re: eee, tam, socjalista, zwykły pajac... 04.09.13, 11:16
            Kaczyński jest mentalnie gomułkowcem. Stanowi klasyczny przykład więźnia oparów własnej młodości. Czy robiłby za guru nieboszczki Unii Wolności czy - jak teraz - za prawicowca to wierzy we wszechmoc państwa kierowanego przez ideowych i zdyscyplinowanych towarzyszy, które to państwo jak Bóg Ojciec czuwa nad grzesznym obywatelem i niezawodnie prowadzi go do Zbawienia.

Jarkacz znajomością gospodarki nie góruje nad Wiesławem. Takie są smutne fakty. Obawiam się, że Tusk niestety też nie jest tu orłem.
    • oleg3 Rozpacz !!! 04.09.13, 10:36
      To co serwują (prawdopodobny) przyszły premier na zmianę z aktualnym to nie jest Krynica (mądrości), to jest dno! To jest poziom wypowiedzi aspirantek do dumnego tytułu Miss Polonia. Ale oni startują w innym konkursie i któryś z nich będzie miał w ręku najważniejszy ołówek w naszym kraju.

Pilnie żądam zniesienia demokracji!
      • wikul Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 12:13
        oleg3 napisał:

> To co serwują (prawdopodobny) przyszły premier na zmianę z aktualnym to nie jes
        > t Krynica (mądrości), to jest dno! To jest poziom wypowiedzi aspirantek do dumn
        > ego tytułu Miss Polonia. Ale oni startują w innym konkursie i któryś z nich będ
        > zie miał w ręku najważniejszy ołówek w naszym kraju.

Jak zwykle twierdzisz że jest jakaś symetria w wypowiedzich i postepoewniu obu tych polityków. Otóz nie ma. Jeden, mniej lub bardziej udolnie, rzadzi w Polsce na ogół z powodzeniem i drugi którego rzady to, delikatnie mówiąc, pasmo awntur politycznych i wypowiedzi z politycznego kosmosu.

> Pilnie żądam zniesienia demokracji!

Czyli zbij termometr, nie będziesz miał temperatury.

P.S. Nie wiem co to za link zaserwowałes w nastepnym poscie. Nie dość że się nie otwiera to jeszcze zamyka wszystko co otwarte.
        • oleg3 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 12:32
          wikul napisał:

> Jak zwykle twierdzisz że jest jakaś symetria w wypowiedzich i postepoewniu obu
          > tych polityków. Otóz nie ma.

W twoim świecie nie ma. W realu obaj robią sobie kampanię w Krynicy (wywiad jarkacza jest w oczywistym związku z jego dzisiejszym występem).

> P.S. Nie wiem co to za link zaserwowałes w nastepnym poscie. Nie dość że się ni
          > e otwiera to jeszcze zamyka wszystko co otwarte.

Masz tu cytat. Pytanie pozostaje aktualne: napisałeś coś takiego do Tuska? (To jest post Landknechta, który - według ciebie - powinien się pod ziemię zapaść ze wstydu. Kaczyński debiutował jako bloger na S24, a Landknecht napisał do niego to co poniżej.)

Cytat
          Panie premierze
          Proszę zaniechać pomysłów typu "dodatek drożyźniany". To prosta droga do hiperinflacji. Zwykłym ludziom pomoże liberalizacja prawa pracy i drastyczne zmniejszenie podatków, w tym składek ZUS, nakładanych na pracę. W Polsce praca jest opodatkowana jak papierosy. No i trzeba zwolnić sporą część urzędników, a sporą, może nawet większą, część przepisów regulujących gospodarkę anulować.

Proszę dobrać sobie jakiegoś doradcę mającego pojęcie o gospodarce. Nie urzędnika, nie z wielkich korporacji, niekoniecznie profesora.
          LANDKNECHT23.03.2011 12:51
          • wikul Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 12:55
            oleg3 napisał:

> wikul napisał:
            >
            > > Jak zwykle twierdzisz że jest jakaś symetria w wypowiedzich i postepoewni
            > u obu
            > > tych polityków. Otóz nie ma.
            >
            > W twoim świecie nie ma. W realu obaj robią sobie kampanię w Krynicy (wywiad jar
            > kacza jest w oczywistym związku z jego dzisiejszym występem).

Co w tym złego?

> Masz tu cytat. Pytanie pozostaje aktualne: napisałeś coś takiego do Tuska? (To
            > jest post Landknechta, który - według ciebie - powinien się pod ziemię zapaść z
            > e wstydu. Kaczyński debiutował jako bloger na S24, a Landknecht napisał do nieg
            > o to co poniżej.)
            > Proszę dobrać sobie jakiegoś doradcę mającego pojęcie o gospodarce. Nie urzędni
            > ka, nie z wielkich korporacji, niekoniecznie profesora.
            > LANDKNECHT23.03.2011 12:51
            > [/quote]

Chcesz żeby cię pochwalić? Ja raczej nie pisze do polityków szczebla centralnego. Kiedyś pisałem, nawet któryś mi odpisał. Pisałem do prezydenta Warszawy ale albo bez odpowiedzi albo odpisywał z-ca Wojciechowicz (?). Sprawa racaej beznadziejna.
            • oleg3 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 13:25
              wikul napisał:
              > Co w tym złego?

Nic. Ale ja pisałem o symetrii.
              Pewnie przeoczyłeś wystąpienie pana premiera w Krynicy. Poniżej masz obszerne cytaty.
              starywrocek.salon24.pl/531261,kazanie-d-tuska-w-krynicy-o-kryzysie-ktorego-nie-bylo
              • wikul Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 14:10
                oleg3 napisał:

> Nic. Ale ja pisałem o symetrii.

Jak zwykle snens znajdujesz obok a nie tam gdzie on jest.

> Pewnie przeoczyłeś wystąpienie pana premiera w Krynicy. Poniżej masz obszerne c
                > ytaty.

Nie przeoczyłem, ale wbrew medialnym poszukiwaczom dziury w całym, nie widzę tam większych sprzeczności. Kryzys był i jest a Polskę dotknął w najmniejszym stopniu. I nie zgadzam się z twoją teorią że do jego niewpuszczenia w równym stopniu przyczynił sie Kaczyński i Tusk (symetria).
                Jeszcze niedawno media histeryzowały o trzęsieniu ziemi w rządzie i m.in. ustąpieniu Rostowskiego. Wszystko było pewne na 100 %, nawet Reuters to gwarantował. I co, i cic! Ani slowa przeprosin, ani słowa wytłumaczenia.
                • oleg3 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 15:14
                  wikul napisał:

> I nie zgadzam się z twoją teorią że do jego niewpuszczenia w równym stopn
                  > iu przyczynił sie Kaczyński i Tusk (symetria).

Ja coś takiego napisałem! Kiedykolwiek?

Tusk opowiada kolejną wersję bajki o Zielonej Wyspie a ty łykasz te bzdury i jesteś szczęśliwy.
                  • wikul Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 16:14
                    oleg3 napisał:

> Tusk opowiada kolejną wersję bajki o Zielonej Wyspie a ty łykasz te bzdu
                    > ry i jesteś szczęśliwy.

Nie możesz baranie, znawco od wszystkiego, normalnie rozmawiać. Musisz durniu obrażać.
                    Bujaj sie razem ze swoim Prezesem, bo chociaż niby formalnie sie wypisałeś to mentalnie zostaniesz na wieki pisiakiem.
                    • oleg3 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 16:25
                      wikul napisał:

> Nie możesz baranie, znawco od wszystkiego, normalnie rozmawiać.

Ja rozmawiam normalnie.
                      Skomentuj może optymizm premiera w kontekście ogłoszenia niewypłacalności wewnętrznej.

www.ekonomia.rp.pl/artykul/706284,1044830-OFE--obligacje-do-ZUS-i-dobrowolnosc.html
                      • andrzejg Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 17:39
                        oleg3 napisał:

> Skomentuj może optymizm premiera w kontekście ogłoszenia niewypłacalności wewnę
                        > trznej.

Trudno żeby premier był pesymistą, albo raczej , aby pesymizm pokazywał innym naokoło .
                        Gdyby premier utyskiwał jak to źle jest w Polsce ,to byłoby gorzej niż jest. Ogólnie rzecz biorąc przeciętny obywatel ''tyle wie ile zje'' , a utrzymywanie go dobrym nastroju jest obowiązkiem rządu.O problemy niech martwią się fachowcy.

• oleg3 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 19:45
                          andrzejg napisał:

> Tudno żeby premier był pesymistą, albo raczej , aby pesymizm pokazywał

Jeżeli 874 mld zł długu publicznego (w przeliczeniu na jednego mieszkańca 23 000 zł) nie jest wg premiera kryzysem, jeżeli 4 proc. deficyt sektora finansów publicznych nie jest kryzysem; jeżeli kryzysem nie jest spadek inwestycji dających pracę i pensje, olbrzymie bezrobocie wśród młodych Polaków, niskie pensje, spadek akcji na GPW, zmniejszenie liczby kredytów mieszkaniowych i konsumpcyjnych, realne obniżenie wynagrodzeń, przewlekłość spraw sądowych, stan służby zdrowia itd., itd. - to sposób postrzegania sytuacji w kraju przez premiera staje się niebezpieczny i prowadzi do konkluzji: w dalszym ciągu rząd nie będzie przeprowadzał zasadniczych zmian w gospodarce, które wyciągnęłyby poziom życia Polaków z ostatnich miejsc wśród członków Unii Europejskiej, a Polskę z "III prędkości".

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,14545119,Koniec_kryzysu__To_fikcja.html#BoxBizTxt#ixzz2dwm2kwAC
                          • andrzejg Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 20:10
                            oleg3 napisał:

>

> Jeżeli ..... nie jest wg premiera kryzysem...

Ty to wiesz, ja to wiem, ale po co o tym głośno mówić?

smile

A.
                            • krates-8 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 21:55
                              nie musi mówić
                              niech się weźmie do roboty
                              albo niech złoży dymisje
                              skoro jego rząd doprowadził
                              do praktycznej niewypłacalności
                              państwa
                              gdyby miał honor
                              w łeb powinien sobie strzelić
      • andrzejg Rozpacz i masakra 04.09.13, 12:29

- Porządne państwo i dobrze działający rynek - gdzie nie trzeba łapówek i znajomości - same to uregulują - ocenia. Jak wyjaśnia, jeśli ktoś mimo nie najlepszej przeszłości i charakteru sprawdza się w interesach, to nie ma się czego bać, ale wielu nie jest dobrymi biznesmenami.

ja tam mam dobrą przeszłość (chyba że komuch Jarek ustanowi inaczej) , charakter to sprawa względna (też do ustalenia przez komucha Jarka) i dlatego jestem pełen obaw
        • oleg3 Re: Rozpacz i masakra 04.09.13, 12:36
          andrzejg napisał:

> ja tam mam dobrą przeszłość

Wracają demony przeszłości. Jarkacz nie chce władzy bo nie wie co z nią robić. Syndrom Korwina: za dobrze idzie, trzeba coś chlapnąć!
          • wikul Re: Rozpacz i masakra 04.09.13, 13:01
            oleg3 napisał:

> Wracają demony przeszłości. Jarkacz nie chce władzy bo nie wie co z nią robić.

Myślę że on bardzo chce wladzy ale się jednocześnie jej się boi, pomny niepowodzeń w czasie swojego premierowania. Jakiś rodzaj ambiwalencji politycznej. Stąd pomysły o koniecznosci przemeblowania całego państwa wg własnej wizji.
      • krates-8 Re: Rozpacz !!! 04.09.13, 22:02
        oleg3 napisał:

Ale oni startują w innym konkursie i któryś z nich będ
        > zie miał w ręku najważniejszy ołówek w na
        szym kraju.

oby się twoje słowa
        w kupę trocin obróciły
    • oleg3 Landknecht do Wikula 04.09.13, 11:00
      jaroslawkaczynski.salon24.pl/290135,o-zakupach-i-adamie-malyszu#comment_4157809

Napisałeś coś takiego do Tuska?

Cytat
      Proszę dobrać sobie jakiegoś doradcę mającego pojęcie o gospodarce.
    • perla pracowników jest więcej niż pracodawców 04.09.13, 14:42
      dlatego bełkot Jarka ma uzasadnienie wyborcze.
      Ja stosuję w stosunku do polityków to co oni stosują w kierunku wyborców, czyli mówię im to co chcą usłyszeć.
      Otóż kilka razy udało mi się zarobić na głupich ustawach gospodarczych.
      1 raz za PiS-u i 2 razy za PO.
      Teraz upatrzyłem sobie kolejną zmianę jednaj z ustaw, liczę tak na do miliona zł zysku.
      Są 2 projekty ustawy, PiS-u i PO (obydwa durne, więc mi jest obojętne która przejdzie).
      Jestem więc po wielu rozmowach z posłami PO i PiS, ministerstwem finansów, centrum legislacyjnym rządu.
      Mówię im, że jestem zwykłym wyborcą i, że chcę w imieniu swoim i rodziny a także szeregu znajomych i przyjaciół, podziękować im napisania znakomitej ustawy. Oni są przeszczęśliwi na taki bajer, a ja im wtedy, w zależności czy rozmawiam z PiS czy z PO, mówię że tamci też mają swoją ustawę i będą chcieli ją przeforsować, aby być tymi, którzy uszczęśliwiają społeczeństwo.
      Oczywiście ja to robię dla ewentualnego zysku, i aby przy okazji wywiedzieć się na jakim etapie jest sprawa.
      Ale ich nie trzeba podpuszczać aby jak najszybciej uchwalili ustawę. Gdy rozmawiam np. z posłami PO i pada słowo PiS, lub odwrotnie, to jest wybuch nienawiści i potok słów obrażających konkurencję.
      PO i PiS mogą się spotkać tylko na pogrzebie kogoś znanego ale i tam będą stali po innych stronach trumny.
      To jest jedna wielka hołota, dlatego też im bliżej wyborów, tym więcej będzie takich obietnic, zapowiedzi, propozycji, czy głupawych ustaw właśnie.
      • oleg3 Re: pracowników jest więcej niż pracodawców 04.09.13, 15:54
        perla napisał:

> dlatego bełkot Jarka ma uzasadnienie wyborcze.

Nie ma. Pracowników (tych z niższej półki) już ma i mu nie wzrośnie, a straci szmal biznes i twarz. Będą po nim jeździć jak po burej suce. On raczej nie wie co mówi o gospodarce.
        • andrzejg Re: pracowników jest więcej niż pracodawców 04.09.13, 17:09
          oleg3 napisał:

> perla napisał:
          >
          > > dlatego bełkot Jarka ma uzasadnienie wyborcze.
          >
          > Nie ma. Pracowników (tych z niższej półki) już ma i mu nie wzrośnie, a straci s
          > zmal biznes i twarz. Będą po nim jeździć jak po burej suce. On raczej nie wie c
          > o mówi o gospodarce.
          >
          >
          >
          >

czym innym jest wyrachowany polityk,a czym innym nawiedzony paranoik
          • kasz0 potrafisz zdefiniowac roznice? 04.09.13, 22:11
            andrzejg napisał:

> czym innym jest wyrachowany polityk,a czym innym nawiedzony paranoik

Wyjasnij czemu nie jestes politykiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka