Dodaj do ulubionych

Haracz zwierząt dla Aleksandra

IP: *.net.bialystok.pl 21.08.01, 23:22
Jean La Fontaine "Bajki"

Haracz zwierząt dla Aleksandra
------------------------------

Pewna bajka słynęła w starożytnym świecie,
Lecz czemu, trudno by mi racji dowieść.
Morał w czytaniu znajdziecie,
A oto sama opowieść:
Poszedł głośny słuch po świecie,
Że Aleksander niejaki,
Syn Jowisza, chcąc wolność zgnieść na całej ziemi,
Wszystkim stworzeniom wydał rozkaz taki,
By mu do stóp uległy z hołdy powinnemi
Czworonogi i ludzie, słonie i robaki,
I republikańskie ptaki.
Więc gdy stugębna boginka
Grozny o nowym władcy rozgłasza słuch,
Zwierzęta, dbałe o to, na co im szła ślinka
I czego pożądał brzuch,
Osądziły, że tym razem
Trzeba zgodzić się z nakazem.
Zebrały się na wiece, wyszedłszy z ukrycia,
I po wielu naradach, ci tak, ci inaczej,
Uchwaliły hołd złożyć i wysłać haracze.
Małpa słynąca z obycia
Miała być posłem; na karcie jej dano
Mowę spisaną.
Tylko z haraczem rada się kłopota:
Jeśli nie w złocie, jakiż zda się inny?
Tu pewien książe uczynny,
Posiadacz kopalni złota,
Wygodził im w tej potrzebie.
Kto skarb poniesie? Ciężar wziąć na siebie
Ofiarował się muł z osłem.
Koń i wielbłąd zgłosiły się też ku asyście
I wszyscy czterej ruszą uroczyście
Razem z małpą, nowym posłem.
Karawanie z lwem spotkać w drodze się zdarzyło.
Nie było im to miło.
Za to lew wołał: "O jakże szczęśliwie,
Że podróż odbędziemy razem w komitywie!
Włśnie miałem z daniną wyruszyć tą porą.
Wprawdzie nie jest zbyt ciężka, lecz brzemion nie znoszę.
Wyświadczcie mi łaskę, proszę,
I rozbierzcie ją na czworo.
Wam to nie sprawi różnicy,
A ja zachowam rześkość i ciała swobodę.
Gdyby nas chcieli ograbić zbójnicy,
Łatwiej z nimi walkę zwiodę."
By się kto lwu sprzeciwiał, rzecz to niesłychana.
Pozbawiony ładunku, wzięty za kompana,
Mimo że syn Jowisza władał heroiczny,
Lew mógł w drodze brzuch sycić na fundusz publiczny.
Po drodze przyszli na ługi,
Gdzie szemrały strumyczki, kwiatów rosły smugi,
Na owiec pastewnik żyzny,
Do kraju świeżych wiewów, zefirów ojczyzny.
Lew, wyciągnąwszy je w nozdrza, zaraz się użali,
Że chory, że go żar pali.
"Sprawujcie poselstwo dalej,
Ja zaś na moją gorączkę piekielną
Muszę tu znależć jakąś drakiew zielną.
Ruszajcie dalej bez zwłoki,
Lecz mi zwóćcie część moją. Wyżyć bym nie zdołał."
Rozładowano tłumoki.
Lew spojrzawszy w nie zawołał:
"O bogi, co za radość, jakiż to traf rzadki!
Moje monety wydały cór roje,
A wszystkie duże jak matki!
Przychowek mnie się patrzy. "I zabrał jak swoje.
Coś tam na dnie zostawił, lecz same odpadki.
Małpa z juczną świtą całą,
Strwożone, poszły dalej i jak głoszą gadki,
Na rabusia zaniosły skargę przed mocarza.
Na nic się to jednak zdało.
Wszak to lwa ze lwem sprawa, w tym racja głęboka.
Nikt nie usłyszał, by korsarz napadł na korsarza,
A kruk krukowi nie wykole oka.
Obserwuj wątek
    • Gość: scan Re: Haracz zwierząt dla Aleksandra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 23:36
      Witam Cię Maxiu. Jeżeli przepisujesz - współczuję klawiaturze. Jeżeli przez OCR
      SCANujesz - już lepiej. Zwierzętom raczej papu niż poezję. Aleksandrowi - lufę.
      Też lubię.
      Pozdrawiam Łajstoczaninie.
      Scan
      • Gość: max do Scana :)) IP: *.net.bialystok.pl 21.08.01, 23:44
        Gość portalu: scan napisał(a):

> Witam Cię Maxiu. Jeżeli przepisujesz - współczuję klawiaturze. Jeżeli przez OCR
        >
        > SCANujesz - już lepiej. Zwierzętom raczej papu niż poezję. Aleksandrowi - lufę.
        > Też lubię.
        > Pozdrawiam Łajstoczaninie.
        > Scan

Panie! Jam leniuch niereformowalny! wink słyszałes? praca to przekleństwo!

a od czego jest enternet;]
    • Gość: Hiacynt Bracia zwierzęta wszystkich świata stron IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 00:04
      SIEDEM PRZYKAZAŃ
      Każdy, kto chodzi na dwóch nogach, jest nieprzyjacielem.
      Każdy, kto chodzi na czterech nogach, lub posiada skrzydła, jest przyjacielem.
      Żadne zwierzę nie będzie nosiło odzieży.
      Żadne zwierzę nie będzie spało w łóżku.
      Żadne zwierzą nie będzie piło alkoholu.
      Żadne zwierzą nie zamorduje innego zwierzęcia.
      Wszystkie zwierzęta są sobie równe

Wszystkie zwierzęta są sobie równe. Ale niektóre zwierzęta sa równiejsze od
      innych.

Następnie świnie zaprenumerowały sobie "Wiadomości ze Świata", "Życie w
      obrazach" i "Tu mi daj" skąd czerpały swą wiedzę, uczyły się tolerancji i
      różnych bardzo pożytecznych rzeczy.

Minęło 11 lat ...

Stworzenia zgromadzone na dworze (i przed telewizorami) patrzyły to na świnię,
      to na człowieka, znów na świnię i znów na człowieka, ale nie można już było
      rozpoznać, która twarz do kogo należy.

Ale czyż nie o to chodziło.
      • Gość: scan Re: Bracia zwierzęta wszystkich świata stron IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 00:07
        W barze "U Witka" byłeś Hiacyncie? -smile))
        • Gość: Hiacynt Re: Bracia zwierzęta wszystkich świata stron IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 00:11

> W barze "U Witka" byłeś Hiacyncie? -smile))

Wybieram się z Napoleonem, tylko nie wiem czy nas wpuszczą.
          A ponadto 5 przykazanie: Żadne zwierzę nie będzie piło alkoholu. sad

• Gość: scan Re: Bracia zwierzęta wszystkich świata stron IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 00:14
            Napoleon pije???
            • Gość: Hiacynt Re: Bracia zwierzęta wszystkich świata stron IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 00:19

> Napoleon pije???

Pije i w karty oszukuje.
              Toasty wznosi - za pomyślność Folwarku Dworskiego. Takie czasy.

• Gość: max Bardzo prosze! tylko bez krypto-trockistowskich "folwarków"! :)) IP: *.net.bialystok.pl 22.08.01, 00:25
        kojarzy mi sie tak książka z hasełkiem "socjalizm - tak , wypaczenia - nie"
        ze niby "idea słuszna" ale nie wyszło!smile)
        ze to winien spisek kapitalistycznych przekupnych zdrajcow idei!smile)))
        a prawda jest taka ze chodzi własnie o tą daninke wink
        jak to celnie ują imć Bajkopisarz...

Orwell przestał być trockistą pisząc "1984" tam zdemaskował filozofie
        systemowego niewolnictwa jasno i przekonująco i zmazał socjalistyczny feler
        młodzieńczy! wink
        • Gość: Hiacynt Re: Orwell autor dwóch arcydzieł IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 00:49
          Gość portalu: max napisał(a):

> kojarzy mi sie tak książka z hasełkiem "socjalizm - tak , wypaczenia - nie"
          > ze niby "idea słuszna" ale nie wyszło!smile)

Chyba jednak nie. Narracja zmierza ku nieuchronnemu końcowi. Socjalista, który ze
          wszystkich sił chce rozbić mit sowiecki.

> ze to winien spisek kapitalistycznych przekupnych zdrajcow idei!smile)))
          > a prawda jest taka ze chodzi własnie o tą daninke wink
          > jak to celnie ują imć Bajkopisarz...
          >
          > Orwell przestał być trockistą pisząc "1984" tam zdemaskował filozofie
          > systemowego niewolnictwa jasno i przekonująco i zmazał socjalistyczny feler
          > młodzieńczy! wink

I jeszcze Orwell:
          Prawdziwym problemem naszych czasów jest odnowienie poczucia absolutnego dobra i
          zła w sytuacji, w której podstawa tego poczucia - przeświadczenie o indywidualnej
          nieśmiertelnośći- została zniszczona. Wymaga to wiary, która jest czymś odmiennym
          od łatwowierności. Czyż nie prorocze słowa z 1944 roku.

Pozdrawiam.
          • Gość: max Viva la Orwello-folwaretto?:] IP: *.net.bialystok.pl 22.08.01, 01:28
            mnogość interpretacji itd wink
            przyznam Ci ze nieznam trockisty ktory by nie chwalił "folwarku" ( z wielkim
            zaciekawieniem tez podgladam ich ulubione listy z czerwonym "imprimatur" )
            wszyscy kwiczą z zachwytu! ale mało uwazny czytelnik musi wyczuć tych dobrych
            no nie... tych nieskazonych etc wink przeczytaj jeszcze raz! majstersztyk
            manipululum! gdyby wychodził w chlewie "papy" jakis periodyk dla mas to było by
            to... nooo zgadnij!wink
            to klasyk prokomunistyczno-etosiarski z kadzidełkiem ryczącego Lewa!wink

PS. i a ku ku z pudełka wyskakuje Jacek i Adaśka:]
            • Gość: Hiacynt do Maxa o osławionej francuskiej tolerancji IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 12:24

> mnogość interpretacji itd wink
              > przyznam Ci ze nieznam trockisty ktory by nie chwalił "folwarku" ( z wielkim
              > zaciekawieniem tez podgladam ich ulubione listy z czerwonym "imprimatur" )
              > wszyscy kwiczą z zachwytu! ale mało uwazny czytelnik musi wyczuć tych dobrych
              > no nie... tych nieskazonych etc wink przeczytaj jeszcze raz! majstersztyk
              > manipululum! gdyby wychodził w chlewie "papy" jakis periodyk dla mas to było by
              >
              > to... nooo zgadnij!wink
              > to klasyk prokomunistyczno-etosiarski z kadzidełkiem ryczącego Lewa!wink
              >
              >
              > PS. i a ku ku z pudełka wyskakuje Jacek i Adaśka:]

Peerel zmuszał do pisania między wierszami i niestety wielu nie może się z tego
              uwolnić do dzisiaj. Czytam właśnie dzienniki Herlinga, też przecież socjalisty -
              takich socjalistów nam trzeba i takich patriotów. Jakże on pisze.
              Dużo jego spostrzeżeń o dwóch kuźniach myśli opozycyjnej: paryskiej i krakowskiej
              - też przecież socjalistycznych. Gdybyż tylko nie chcieli tego wstydliwie ukrywać
              jak jakiejś francuskiej choroby. (Francja ta ojczyzna tolerancji, zrodzonej w noc
              św. Bartłomieja, rewolucyjnie ugruntowana i eksportowana tysiącami Żydów do
              polskich obozów śmierci).

Nie wiem czy Jacek coś mądrego napisał, ale Adam jest dla mnie wielką zagadką.
              Zagadką są dla mnie jego intencje czy oby spiskowe??
              Cudowne dziecko, już pacholęciem będąc - słuchany i hołubiony, miał szansę nie
              mniejszą niż Lew i CO? Dwa trupy. Uważam, że jest nieszczęśliwym (i nieszczęnym)
              człowiekiem, emerytem myśli (właściwie rencistą). Ktoś napisał, że dzieci
              stalinowców uwiodły dzieci akowców. Jeestem za uwodzeniem, ale w jakim celu
              uwodzili. Spisek, czy też nie - oto jest pytanie, na które szukam odpowiedzi.
              Pozdrawiam
              • Gość: max Adaś a osławiona francuska tolerancja IP: *.cezar.pl 22.08.01, 19:56
                > Nie wiem czy Jacek coś mądrego napisał, ale Adam jest dla mnie wielką zagadką.
                > Zagadką są dla mnie jego intencje czy oby spiskowe??
                > Cudowne dziecko, już pacholęciem będąc - słuchany i hołubiony, miał szansę nie
                > mniejszą niż Lew i CO? Dwa trupy. Uważam, że jest nieszczęśliwym (i nieszczęnym
                > )
                > człowiekiem, emerytem myśli (właściwie rencistą). Ktoś napisał, że dzieci
                > stalinowców uwiodły dzieci akowców. Jeestem za uwodzeniem, ale w jakim celu
                > uwodzili. Spisek, czy też nie - oto jest pytanie, na które szukam odpowiedzi.

Czy Adaś mogłby powiedzice jak Wolter apropos wolnosci słowa dla tych co maja
                inne poglady niz on sam? Problem w tym ze on nawet nie jest wychowany na
                fracuskiej tolerancji ( no moze jakis odłam by sie znalazł ale ...)
                jaka gazeta w Polsce bije rekordy zablokowanych sprostowań? toż to cała litania
                smile)))
            • jacek#jw Re: Viva la Orwello-folwaretto?:] 22.08.01, 12:37
              A ku ku, tu Jacek, wyskoczyłem z pudełka i nic mądrego nie napisałem.

Pozdr z smile / Jacek
              • Gość: max Re: Jacek#JW IP: *.cezar.pl 22.08.01, 15:43
                jacek#jw napisał(a):

> A ku ku, tu Jacek, wyskoczyłem z pudełka i nic mądrego nie napisałem.
                >
                >
                > Pozdr z smile / Jacek

o Jackie Chan to by wyskoczył nie? wink

• jacek#jw Re: Jacek#JW 22.08.01, 16:33
                  Nie wiem czy do końca dobrze kojarzę, ale Jackie Chan to taki współczesny Bruce
                  Lee, a takich wolę mieć za sobą. Nie zależnie gdzie wyskoczą będzie dobrze.

Pozdr / Jacek
                  • Gość: max Re: Jacek#JW IP: *.cezar.pl 22.08.01, 20:07
                    jacek#jw napisał(a):

> Nie wiem czy do końca dobrze kojarzę, ale Jackie Chan to taki współczesny Bruce
                    >
                    > Lee, a takich wolę mieć za sobą. Nie zależnie gdzie wyskoczą będzie dobrze.
                    >
                    > Pozdr / Jacek

Jackie to smile aktor, reżyser, producent, akrobata, wyczynowiec, i pisarz

• Gość: max a Alek syn Jowisza dalej grabi... IP: *.net.bialystok.pl 22.08.01, 11:28
      czyzby dopiero był to początek?
    • Gość: max poezja "wyborcza"?;) IP: *.net.bialystok.pl 21.09.01, 00:32
      http://argon.kul.lublin.pl/~gajdaw/wierszehtml/jean_de_la_fontaine/haracz_zwierz
      at_dla_aleksandra.html
      • Gość: Hiacynt Re: poezja i życie IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 07:11

> http://argon.kul.lublin.pl/~gajdaw/wierszehtml/jean_de_la_fontaine/haracz_zwier
        > z
        > at_dla_aleksandra.html

Moje wydanie bajek jest tak ilustrowane. A znasz ilustracje Lebensteina do
        "Folwarku zwierzęcego"? Nadchodzi czas Orwella - równych i równiejszych.
        • Gość: max Re: poezja i życie IP: *.net.bialystok.pl 22.09.01, 17:52
          > Moje wydanie bajek jest tak ilustrowane. A znasz ilustracje Lebensteina do
          > "Folwarku zwierzęcego"? Nadchodzi czas Orwella - równych i równiejszych.

Nie nie widzialem do "Folwarku" ale ilustracje Lebensteina widzialem w
          przekładzie Ewangelii niejakiego Cz.Miłosza - przejrzałem obrazki ( ciekawe )
          ale przekładu nie czytałem nie chcialo mi sie ;]
    • max_bialystock i cóż zrobi Pan Alek? 09.11.01, 12:56
      zwiększy haracz czy nie?
    • Gość: max wszystko co "spłodził" Buzek i Belka podpisał ON! IP: *.net.bialystok.pl 13.12.01, 20:55
      czy ktos jest zdziwiony?
    • Gość: wild Haracz zwierząt dla Aleksandra IP: *.net.bialystok.pl 09.02.02, 21:00
      www.gajdaw.pl/wiersze/jean_de_la_fontaine/

troszke jest tych bajek smile
    • wild zmiana "klimatu" idą wybory! :) 10.06.02, 16:05
      • wild zmiana klimatu na inny klimat... 26.06.02, 21:47

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka