andrzejg 14.01.14, 19:13 pewnej uczelni 1. Z czego składa się przyszłość? 2. Kto wymyślił śmierć? A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Pytania egzaminacyjne 14.01.14, 19:53 andrzejg napisał: > pewnej uczelni cuś pięknego! Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zgaduje 14.01.14, 20:15 uczelni prywatnej. Eh, pozamykal bym te wylegarnie indiotow... PF Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Zgaduje 14.01.14, 20:21 polski_francuz napisał: > uczelni prywatnej. Eh, pozamykal bym te wylegarnie indiotow... > > PF brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Zgaduje 14.01.14, 20:34 pikrat napisał: > KUL? > Nie, nie KUL Nie podam nazwy, bo w sumie to dobra, renomowana uczelnia Jednemu z wykładowców po prostu się tak trafiło Wymagał odpowiedzi w kilku słowach. O ile na pierwsze pytanie odpowiedź była do przyjęcia (jedna z możliwiści, kreatywność studentów nie była ograniczana) 'przyszłość składa się z marzeń i planów", adekwatnie 'przeszłość ze wspomnień, to druga odpowiedź była mocno naciągana : 'organizmy wielkomórkowe', bo podobno jednokomórkowce dzielą się i w ten sposób nie umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Zgaduje 14.01.14, 22:04 andrzejg napisał: > Nie podam nazwy, bo w sumie to dobra, renomowana uczelnia cha! a wydział pewnie nosi nazwę mniemanologii stosowanej. Albo coś koło tego. Ciekawe.... jednokomórkowce nie umierają.... a gdy takiego rozgniotę, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Zgaduje 15.01.14, 13:20 andrzejg napisał: > 'przyszłość składa się z marzeń i planów" oraz z obaw, lęków, uprzedzeń, brawurowej lekkomyślności... Ciekawe pytanie, nigdy dotąd go sobie nie zadałam, no ale ja nie jestem humanistką. a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Osoby romantyczne... 15.01.14, 13:35 andrzejg napisał: > 'przyszłość składa się z marzeń i planów", adekwatnie 'przeszłość ze wsp > omnień ...poleciałyby Tuwimem Przeszłość - to tylko o tobie wspomnienie, Przyszłość - to tylko twój najświętszy wzrok! Ale chyba nie dostałyby się na studia u tutejszych profesorów a. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Pytania egzaminacyjne 14.01.14, 22:36 Pytania same w sobie nie są głupie, jako materiał do rozważania na zajęciach mogą prowadzić do bardzo interesującej dyskusji, ale w żadnym wypadku nie nadają się jako pytania egzaminacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 ależ przeciwnie 15.01.14, 12:59 bardzo dobre pytania na egzamin wstępny właśnie takie pytania sprawdzają predyspozycje a nie wiedzę jak inaczej chciałbyś sprawdzić np. predyspozycje do szybkiego uczenia się? (jeśli nie przez pytania abstrahujące od konkretnej wiedzy) w tym przypadku pytania testują zdolność abstrakcyjnego myślenia operowania pojęciami oderwanymi w szczególności dostrzegania i definiowania relacji pomiędzy takimi pojęciami kreatywność, wyobraźnię, sprawność w werbalizacji myśli ogólną kulturę i wiedzę właśnie takie predyspozycje są konieczne bu studiować matematykę, logikę, informatykę, filozofię, sztukę, teologię większość nauk humanistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
dachs No właśnie, stopień otwarcia 15.01.14, 13:26 Potrafię sobie wyobrazić profesorów, u których Jenisiej z odpowiedzią: Przyszłość to wczoraj - tylko trochę później. nie dostałby się na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 tak, ale 15.01.14, 13:43 takim uczelniom z takimi profesorami żadne pytania nie pomogą Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Pytania egzaminacyjne 14.01.14, 22:46 Zabawne. Egzamin kwalifikacyjny (wstępny) na psychologię lub ... do szkoły filmowej w Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej To są bardzo dobre pytania... 15.01.14, 03:34 ...choć moim zdaniem niezbyt zgrabnie sformułowane. Moje - ad hoc - odpowiedzi: Przyszłość - czas bezwzględnej weryfikacji prognoz i zamierzeń. Albo: Przyszłość to wczoraj - tylko trochę później. Śmierć - ustąpienie miejsca nowemu życiu. Sądzę, że z tym mogłyby się zgodzić nawet jednokomórkowce Odpowiedz Link Zgłoś
pikrat Re: To są bardzo dobre pytania... 15.01.14, 13:21 Jednokomórkowce byłyby zachwycone. Popatrzcie, mówiłyby między sobą z zachwytem, taki zwykły jenisiej a jaki inteligentny. Ochom i achom nie byłoby końca. Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: To są bardzo dobre pytania... 15.01.14, 13:29 z czego składa się przyszłość? na przykład z trójek <z;t;p(z,t)> gdzie z jest możliwym zdarzeniem, t momentem czasu późniejszym od t0=teraz, a p(z,t) prawdopodobieństwem wystąpienia zdarzenia z w momencie t ale jeśli wyznajemy materialistyczny determinizm to po prostu: z następstw zdarzeń teraźniejszych btw wyobrażam sobie panikę szóstkowych geniuszek wytresowanych na rozwiązywaniu testów 8) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 I tak wszystko zalezy od tego, na jaki kierunek 15.01.14, 13:46 się zdaje. Ktoś, kto zdaje na matematykę, nie będzie wyskakiwał z literackim obyciem, a kto zdaje na polonistkę nie będzie się wygłupiał z trójkami, możliwym zdarzeniem, prawdopodobieństwem itd. krates-8 napisał: > z czego składa się przyszłość? > na przykład > > z trójek <z;t;p(z,t)> gdzie z jest możliwym zdarzeniem, t momentem czas > u późniejszym od t0=teraz, a p(z,t) prawdopodobieństwem wystąpienia zdarzenia z > w momencie t > > ale jeśli wyznajemy materialistyczny determinizm to po prostu: > > z następstw zdarzeń teraźniejszych > > btw > wyobrażam sobie panikę szóstkowych geniuszek > wytresowanych na rozwiązywaniu testów 8) > A ze spanikowanymi szóstkowymi geniuszami wytresowanymi na rozwiązywanie testów - nie miałeś do czynienia, co? a. Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: I tak wszystko zalezy od tego, na jaki kierun 15.01.14, 22:08 uczniów ze średnią 6 jest znacznie mniej niż uczennic są lepsze w zakuwaniu do testów Odpowiedz Link Zgłoś
perla ja bym odpowiedział tak 15.01.14, 18:40 andrzejg napisał: > 1. Z czego składa się przyszłość? z niczego, bo przyszłości nie ma, tak jak nie ma przeszłości, istnieje tylko aktualny moment. > 2. Kto wymyślił śmierć? Bóg. Ateista by odpowiedział, że natura. Oczywiście wariacji odpowiedzi może być sporo. Niemniej pytania są ok właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytania egzaminacyjne 16.01.14, 01:03 andrzejg napisał: > pewnej uczelni > > 1. Z czego składa się przyszłość? Z konsekwencji. > 2. Kto wymyślił śmierć? Życie? S. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Pytania egzaminacyjne 16.01.14, 08:22 andrzejg napisał: > pewnej uczelni > 1. Z czego składa się przyszłość? z liter, dziesięciu. > 2. Kto wymyślił śmierć? ona sama. to pewnie testy psychologiczne - badanie skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Pytania egzaminacyjne 16.01.14, 13:58 Zdradzę w sekrecie,że to były pytania na psychologii zadane w grupie mojej żonki. Pokazałem jej Wasze odpowiedzi i... -wszyscy mielibyście zaliczone -'z mądrymi ludźmi tu rozmawiasz' rzekła Pozdrawiam mądrych A. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Masz mądrą żonkę, Andrzeju ;-) 17.01.14, 11:21 andrzejg napisał: -'z mądrymi ludźmi tu rozmawiasz' rzekła Pozdrawiam mądrych Pozdrawiamy Żonkę Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 A mnie ciągle nurtuje pytanie: 17.01.14, 15:34 "kto wymyślił śmierć". I myślę, że to człowiek wymyślił. Bo kto poza człowiekiem zna to pojęcie? a. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: A mnie ciągle nurtuje pytanie: 18.01.14, 00:40 ada08 napisała: > "kto wymyślił śmierć". > I myślę, że to człowiek wymyślił. > Bo kto poza człowiekiem zna to pojęcie? > a. Muszę poczekać do następnej wigilii , aby spytać jakiegoś zwierzaka , czy zna pojęcie śmierci. Krowy i kurczaki zostawię w spokoju, bo jakby wiedziały , to dawno dałyby nogę z ferm. A. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 A co do przyszłości to,... 17.01.14, 15:37 przypomniał mi się taki tekst Mrożka: Życie to jest następne 5 minut. Życie to jest zawsze następne 5 minut. Najczęściej trzeba usiąść, wstać, gdzieś wyjść, coś powiedzieć, na coś zareagować. A jednak nie ma innego życia jak tylko następne 5 minut. Reszta to wyobraźnia. Wystarczy słowo "życie" zastąpić słowem "przyszłość". a. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: A co do przyszłości to,... 18.01.14, 00:42 Skąd mu się wzięło 5 min? Dlaczego nie 1 min, albo pół godziny? Miał jakąś małą wyobraźnię? A. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: A co do przyszłości to,... 18.01.14, 09:23 andrzejg napisał: > Skąd mu się wzięło 5 min? może dlatego, że fraza "pięć minut" to taka przenośnia mówiąca o danej i przemijającej szansie? a może ilość sylab pasowała mu do rytmiki tekstu? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: A co do przyszłości to,... 18.01.14, 12:02 a000000 napisała: > może dlatego, że fraza "pięć minut" to taka przenośnia mówiąca o danej i przemi > jającej szansie? > a może ilość sylab pasowała mu do rytmiki tekstu? Nie spotkałem się z taką frazą. Za to często słyszałem "sekund 5" Piątka tam się powtarza, ale jednak zdecydowanie rózna jednostka czasu wybiegającego w przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg przypomniałem sobie 18.01.14, 12:08 > a000000 napisała: > > może dlatego, że fraza "pięć minut" to taka przenośnia mówiąca o danej i przemi > jającej szansie? > a może ilość sylab pasowała mu do rytmiki tekstu? Pewnie nie zajarzyłem , bo o danych 5 minutach mówimy raczej w czasie przeszlym , lub teraźniejszym. Rzadziej ,że ktoś będzie miał swoje 5 min. To powiedzenie dotyczy raczej porażki,bo przy sukcesie nie ma mowy o 5 minutach. Ponadto Mrożek pisząc o życiu i 5 minutach miał na myśli podejmowanie decyzji w przyszłościi to najbliższej. Jednak "sekund 5" będzie bardziej pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś