Dodaj do ulubionych

Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o...

09.03.15, 23:00
.... arcybiskupa Michalika?

Abp Michalik stanie w czwartek przed przemyskim sądem. Oskarżenie wniosła Małgorzata Marenin, feministka i założycielka stowarzyszenia Stop Stereotypom, która poczuła się obrażona słynną wypowiedzią abp. na temat pedofilii w Kościele.

To już jej drugie podejście do tej sprawy - w styczniu sąd we Wrocławiu już na pierwszej rozprawie umorzył proces przeciwko abp. Józefowi Michalikowi. Marenin zarzuciła mu przestępstwo z osławionego par. 212 Kodeksu karnego, czyli pomówienie.

Nie mam specjalnie złudzeń co do wyroku. Sąd będzie się dwoił i troił by jego purpurencji włos z głowy nie spadł, ale może?

Kontekst:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17543078,Abp_Michalik_stanie_przed_sadem_za_homilie_o_dzieciach.html?lokale=local#BoxNewsImg

Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.03.15, 08:20
      Sąd będzie sądził Michalika,czy abp.Michalika? To robi różnicę,a szczególnie że sędziowie to też może być trzoda wyznaniowa.Zobaczymy. Czy :cesarskie i boskie będzie traktowane poważnie,czyli jak w sądzie. Żadnych modłów,niech prawa czyni swoją powinność.
      • a000000 Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.03.15, 08:32
        a co z wolnością słowa konstytucyjnie zagwarantowaną? Tylko dla lewicowców? osoba duchowna nie jest obywatelem i jest wyłączona spod prawa?

====================================================================================
        Art. 54.

1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

====================================================================================
    • oleg3 Złudzenia 10.03.15, 09:06
      ciocia_piqa napisała:

> Nie mam specjalnie złudzeń co do wyroku. Sąd będzie się dwoił i troił by jego
      > purpurencji włos z głowy nie spadł, ale może?

Procesu nie będzie! A to dlatego, że skazywanie za lapsusy językowe nie mieści się w ramach prawa. Prawa nie tylko dla biskupów, ale i dla antyklerykalnych filozofów.

Ja oczywiście cierpię słysząc te lapsusy. Zwłaszcza jak pochodzą od prominentnych biskupów. Jednak świat, w którym abp Michalik zostałby skazany za językową (a nawet - niech będzie !) intelektualną nieporadność byłby straszny.
      • ciocia_piqa Re: Złudzenia 10.03.15, 09:38
        To twierdzisz, że arcybiskupowi przytrafił się "lapsus"? Coś temu purpuratu często się lapsusy trafiają. Kilka lat temu głośna była sprawa policjanta, który nie patrząc kto siedzi na tylnym siedzeniu limuzyny usiłował ukarać kierowcę Jego Purpurowatości. Policjanta, jak to w regionie, gdzie czarni rządzą, zaszczuto i usunięto z roboty bo śmiał "podnieść" rękę na... Kościół.
        Ten skandal akurat jakoś zatuszowano.

Jak będzie teraz nie wiadomo. Lapsus, językowy - rzecz jasna, polega na niewłaściwym doborze lub użyciu wyrazów bądź ich przekręceniu. Pokusiłbyś się, Olegu, na takim przestawieniu szyku wyrazów by wynikała z niego wina księży pedofilów a nie dzieci?
        Ba, by z wypowiedzi tej wynikała naganna, w stosunku do pedofilów w sutannach, ocena?
        Chwalicie się wysokim ajkju, jest szansą zabłysnąć... smile

Biskup pracuje słowem. Nieporadność językowa kwalifikuje go do przejścia w stan spoczynku. Za tą odrażającą wypowiedź tym bardziej. No i co? - No i nic...

• qwardian Re: Złudzenia 10.03.15, 10:04
          A temu waszemu od kazirodztwa, szukającego zemsty na dzieciach katolickich, to by się zgrabny stosik inkwizycyjny przydał pod pupolkiem....
        • oleg3 Re: Złudzenia 10.03.15, 10:20
          ciocia_piqa napisała:

> Jak będzie teraz nie wiadomo. Lapsus, językowy - rzecz jasna, polega na niewłaś
          > ciwym doborze lub użyciu wyrazów bądź ich przekręceniu. Pokusiłbyś się, Olegu,
          > na takim przestawieniu szyku wyrazów by wynikała z niego wina księży pedofilów
          > a nie dzieci?
          > Ba, by z wypowiedzi tej wynikała naganna, w stosunku do pedofilów w sutannach,
          > ocena?
          > Chwalicie się wysokim ajkju, jest szansą zabłysnąć... smile

Lapsus to tyle co omyłka. Definicja ze słownika PWN mówi, że lapsus to „błąd, pomyłka w wypowiedzi, zwłaszcza popełnione przez roztargnienie”. Słynny lapsus: Nie pierwszy raz staje mi ... . Lapsus nie polega tylko na "przestawieniu szyku wyrazów". Abepe Michalik popełnił lapsus, bo jego niefortunna wypowiedź sugeruje aktywną rolę dziecka w związku pedofilskim. W rzeczy samej dziecko szuka miłości.
          • ciocia_piqa Re: Złudzenia 10.03.15, 17:16
            Ano w rzeczy samej, szuka miłości a nie seksu. Wypowiedź wrednego biskupa jest jak on sam - wredna. Wredna i bezczelna.

A "lapsus" biskupa to przemyślana wypowiedź. Niestety a może "stety" właśnie wywołała powszechne oburzenie zarówno w Polsce jak i na świecie. Tej plamy zmyć się nie da.
            Zobaczymy co dalej. Jak pisałem wcześniej, nie rokuję wielkich nadziei na wyrok.

• qwardian Re: Złudzenia 11.03.15, 09:55

ciocia_piqa napisała:

> Zobaczymy co dalej. Jak pisałem wcześniej, nie rokuję wielkich nadziei na wyrok

"pisałem", pedale . Ja rokuję kolejnego kopniaka i pełną absorpcję, bo mój but nie znosi próżni kiedy robi pełny zamach...
              • ciocia_piqa Re: Złudzenia 11.03.15, 10:02
                qwardian napisał:

>
                > ciocia_piqa napisała:
                >
                > > Zobaczymy co dalej. Jak pisałem wcześniej, nie rokuję wielkich nadziei n
                > a wyrok
                >
                > "pisałem", pedale . Ja rokuję kolejnego kopniaka i pełną absorpcję, bo mój but
                > nie znosi próżni kiedy robi pełny zamach...

Jesteś opóźniony w rozwoju ale za to katolicki aż do śmieszności. Czytasz po "łebkach" i nie orientujesz się w sytuacji.
                Co do modlitwy za Michalika... jak będzie? - Walniesz kilka zdrowasiek smile

• jaceq Re: Złudzenia 10.03.15, 20:31
        Proces będzie, bo powództwo zostało przyjęte. Nie będzie miał pan Michalik procesu karnego, i bardzo dobrze, bo to jest hańba istnienie paragrafów i sankcji na obrazę jakichś zasranych uczuć religijnych uczuć religijnych. Proces cywilny jest OK: trzeba udowodnić, że się poniosło stratę (w tym akurat przypadku nie powinno to być trudne, oczywiście w państwie niewyznaniowym), a "winny" nie musi udowadniać, że jest "niewinny".

Wynik procesu jest za to mocno wątpliwy, bo sędzia zapewne okaże się klęcznikiem porządnie zżartym przez św. korniki. Region Podkarpacki to jest prawie Azja. Przekonał się boleśnie o tym pewien policjant, który nieopatrznie zadał się z panem Michalikiem lat temu kilka tamże.

A jak się popełnia po kilkanaście lapsusów na rok, to się milczy jak kamień grobowy, a nie ріеrdzieli farmazony z ambony. Czego wszystkim życzę, szczęść Boże, amen.
        • ciocia_piqa Nie stawił się na rozprawę :) 12.03.15, 21:45
          Dzisiejszy proces w Sądzie Okręgowym w Przemyślu przeciwko metropolicie przemyskiemu abp.Józefowi Michalikowi tak szybko się skończył, jak się rozpoczął. Arcybiskup nie wstawił się na rozprawę, dlatego też sędzia wyznaczył drugi termin, podczas którego obie strony zostaną przesłuchane. Jeśli pozwany nie pojawi się i tym razem przegra pozew.

www.portalprzemyski.pl/abp-michalik-nie-pojawil-sie-na-rozprawie/

• oleg3 Rozwiane złudzenia 09.04.15, 14:54
          jaceq napisał:

> Proces będzie, bo powództwo zostało przyjęte.

Sąd Okręgowy w Przemyślu oddalił pozew przeciwko abp. Józefowi Michalikowi, metropolicie przemyskiemu, któremu feministka Małgorzata Marenin zarzucała naruszenie dóbr osobistych.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17720388,Feministka_przegrala_proces_z_abp__Michalikiem__Jest.html?lokale=local#BoxNewsImg
    • wikul Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 09.04.15, 18:25
      Pozywanie religijnego hierarchy przed sąd to jakieś horendum. Mam nadzieje że sąd pozew odrzuci niezależnie po której stronie jest racja. Arcybiskup ma takie samo prawo do wygadywania głupstw co i feministki.
      P.S. Co takiego okropnego powiedział arcybiskup co zasługiwało by na pozew do sądu?
      • oleg3 Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 09.04.15, 18:34
        Zajrzyj do rzepy
        • wikul Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 09.04.15, 18:45
          oleg3 napisał:

> Zajrzyj do rzepy

Jak rzadko kiedy byłem pewien takiego rozstrzygnięcia. Dopiero by się zaczęło gdyby pozywano kapłanów za to co mówią na kazaniach.
          • dachs Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 09.04.15, 21:56
            wikul napisał:

> Jak rzadko kiedy byłem pewien takiego rozstrzygnięcia. Dopiero by się zaczęło g
            > dyby pozywano kapłanów za to co mówią na kazaniach.

Już takie czasy mieliśmy, kilku parafian słuchało kazania służbowo.
            Ciekawe, na którą Ciocia chodzi do kościoła.
            • oleg3 Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.04.15, 11:39
              dachs napisał:
              > Już takie czasy mieliśmy, kilku parafian słuchało kazania służbowo.

W tym sęk Borsuku, że ciężko poszkodowana na dobrach osobistych aktywistka (wszystkiego co lewe) o homilii dowiedziała się z mediów, które zacytowały parę fragmentów. Podobno ( jak zrozumiałem prawników) precedensem niekorzystnym dla feministki była sprawa uniewinnienia Darskiego, bo podarł biblię na z a m k n i ę t y m koncercie, a poszkodowani (duchowo) osobiście na tym koncercie nie byli.

Paradoks?
              • dachs Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 11.04.15, 21:57
                oleg3 napisał:

> Podobno ( jak zrozumiałem prawników) precedensem niekorzystnym dla fem
                > inistki była sprawa uniewinnienia Darskiego, bo podarł biblię na z a m k n i ę
                > t y m koncercie, a poszkodowani (duchowo) osobiście na tym koncercie nie byli.
                >
                > Paradoks?
                Chyba tak, Olegu.
                Paradoks widzę w tym, że i PiSiactwo i postempactwo tak samo reaguje gdy sąd wyda jakiś wyrok nie po ich myśli.
                Takim samym afektowanym głosem wrzeszczy o zależnych i sterowanych sądach.
                A może to nie paradoks, może zainfekowane ideologicznie głowy inaczej nie potrafią?
                • ciocia_piqa Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 12.04.15, 20:24
                  No tak.... Dachs zainfekowany ideologicznie nie jest. Krótko pisząc jest etalonem obiektywnej prawdy. smile

• ciocia_piqa Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.04.15, 14:04
              dachs napisał:

> Ciekawe, na którą Ciocia chodzi do kościoła.

Nie chodzi, pomijając sytuacje typu ślub czy pogrzeb, gdzie zajmuję miejsce daleko od przedstawienia.
              A swoją drogą, Panie Dachs, ja teraz jestem ciekaw kto w Polsce organizuje służby inwigilujące Kościół? Zdaje się, że dałeś kolego dupy. Bez kondoma...

• marouder0 Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.04.15, 14:31
                Sluzby oraz usluzne mendia inwigilujace kosciol, droga ciociu bez nijakiego kondoma organizuje wladzuchna smile
                • ciocia_piqa Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.04.15, 14:51
                  marouder0 napisał:

> Sluzby oraz usluzne mendia inwigilujace kosciol, droga ciociu bez nijakiego ko
                  > ndoma organizuje wladzuchna smile

Jesteś Dachs? Pisałem, że jesteś głupi...

Wypad!

• marouder0 Sadzilem, ze wtracenia nie sa przeciwne... 10.04.15, 14:59
                    ...zasadom dobrego wychowania ciociu Pipqo. Pan jest widocznie odmiennego zdaniasmile
          • ciocia_piqa Re: Czy Państwo przyłączą się do modlitwy o... 10.04.15, 14:00
            wikul napisał:

> oleg3 napisał:
            >
            > > Zajrzyj do [url=http://www4.rp.pl/article/20150409/KRAJ/304099869]rzepy[/
            > url]
            >
            > Jak rzadko kiedy byłem pewien takiego rozstrzygnięcia. Dopiero by się zaczęło g
            > dyby pozywano kapłanów za to co mówią na kazaniach.

Wyobraź sobie, że ja też byłem pewien. Sędzia, na początku sprawy robił wrażenie rzetelnego później.... uległ naciskom wikułopodobnych? Pozywać kapłanów?!
            I pomyśleć, że taki Kościuszko kazał kilku powiesić, co dopiero pozwać. To przez takich jak ty, m.in nasze państwo idzie w łapska purpurowych oszustów, jakby mało było przykładów na to, że w żadnym państwie rządzonym przez kler ludziom nie żyło się dobrze. Watykan możesz pominąć....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka