Dodaj do ulubionych

Światy równoległe

12.05.15, 18:39

Już kiedyś o tym pisałem, ale przypominam znów ówczesna tezę: różnice miedzy wyborcami PiS a PO nie są różnicami politycznymi.
Różnice polityczne między oboma partiami są na zbyt niewielkie. PO bardziej konserwatywne w sprawach gospodarczych, PiS w sprawach obyczajowych. Ale to nie są różnice, których nie dałoby się przezwyciężyć.
Różnica tkwi w psychice. W sposobie widzenia świata.
Oto świat, dla naszych potrzeb w przedstawiony w postaci dobrodusznego labradora o imieniu Lando.
https://lh3.googleusercontent.com/JnLGHm2ULINFJhH44zGFkMFNDSv7X-ZfcwLB7K7mnKk=w311-h207-p-no
Lando kocha dzieci, zabawę i trawę. Jest istotą, która nikomu nie zagraża, Taki jest Lando, gdy patrzy się na niego tak, jak na to zasługuje.
Ale można go zobaczyć go inaczej. Zamiast dać się zwieść pozorom, można włączyć IQ, pokombinować, rozłożyć na czynniki pierwsze i złożyć na nowo. Niektórzy są strasznie dumni, że nie dają się nabierać na plewy. I wtedy wyjdzie taki obrazek
https://lh3.googleusercontent.com/I706AGvLLb1YZxRbOU4Kr2cjsg2WCzIStwB6GDd0gzQ=w293-h207-p-no

Pies ten sam. Tak jak go widzi PiS-owiec. Nie całość, a wyolbrzymiony fragment i do tego do góry nogami.
Nic dziwnego, że PiS nie jest w stanie porozumieć się nie tylko z Platformą, ale z nikim innym.
Obserwuj wątek
    • jerycho666 tu sie zasadniczo mylisz 12.05.15, 19:00
      dachs napisał:

> Jest istotą, która nikomu nie zagraża

Dzis na spacerze mialem taka sytuacje. Szedl na mnie na wprost ChowChow. Piesek to nie maly. Ja swoim zwyczajem dalem mu do powachania dlon. A to bydle zamiast rytualnego wachania dlon mi polizalo. Tak sie przymilal. Potem dlugo zalatywal mi jego zapach z pyska. PiS jaki jest kazdy widzi ale pozory moga mylic. Najgrozniejsze sa szczeniaki, nie w pelni panuja nad swoja koordynacja ruchow a zeby maja piekielnie ostre. Ale kudy im do moherowych beretow. Wzrok bazyliszka zabija niezawodnie. Dlatego lustro nos i przy pogodzie.

PiS opisuje swiat bardzo precyzyjnie, na podstawie wlasnych doswiadczen w roli mafiozow na warszawskiej Woli. Panstwo to zalegalizowana mafia. I musi to byc Wolska aby nie bylo dwuwladzy.

PO jak slusznie zauwazyles jest prawie identyczna. Lecz brak jej "wrazliwosci spolecznej" bioracej sie z doswiadczenia. Przykladowo takiego jak z kawiarni na rogu Wolskiej i Staszica. Jarek byl tam nie z pistolecikiem. Seria z kalacha poszla od progu.
      • prudernik Obaj macie koledzy rację ale obaj niespójną 12.05.15, 19:07
        > > Jest istotą, która nikomu nie zagraża, ....Ale można go zobaczyć go inaczej.

> Panstwo to zalegalizowana mafia.
        • prudernik państwo wg PO nie może istnieć 12.05.15, 19:09
          takie, które nikomu nie zagraża.

_

Mafia nie może być zalegalizowana przez państwo.
          • jerycho666 Re: państwo wg PO nie może istnieć 12.05.15, 19:20
            prudernik napisał(a):

> Mafia nie może być zalegalizowana przez państwo.

Oczywiste. To sie nazywa kooptacja. Nie moze byc dwuwladzy. Raczka raczke myle.
      • andrzejg Re: tu sie zasadniczo mylisz 12.05.15, 19:09
        a ja myślę,że Borsuk ma rację.

Weźmy np. te 0,99 % róznicy w wyniku wyborczym, którą tor óznicę nasz forumowy przedstawiciel PiSu przewidział kilka dnii temu, a liczba ta dowodzi spisku i zafałszowania wyników wyborów. Dla mnie nie jest istotna konkretna liczba, mógłbym jedynie zastanawiać się nad wielkością przewagi (no moze jakby to było 0,666 % , to miałbym ubaw).
    • qwardian Re: Światy równoległe 12.05.15, 19:10

dachs napisał:

> Różnica tkwi w psychice. W sposobie widzenia świata.

Udowodnię Tobie Borsuku, że nieufność wobec Platformy ma podstawę ogólnoludzkich zasad obyczajowych. Wyjaśnij mi dlaczego w każdej strukturze są organy kontrolne. Dlaczego jest kadra kierownicza i hierarchiczny sposób zarządzania oparty na senioracie. Bo człowiek ma korupcję wbudowaną w organizm. Kiedy rząd dysponuje olbrzymim budżetem i drukarnią do emitowania banknotów i obligacji to jest oczywiste, że wyśle Ministra Sienkiewicza do Marka Belki, żeby uruchomić mechanizm uszczęśliwiania elektoratu...
      • jerycho666 Re: Światy równoległe 12.05.15, 19:26
        qwardian napisał:

> Dlaczego jest kadra kierownicza i hierarchiczny sposób zarządzania oparty
        > na senioracie.

Bo sie to oplaca "kadrze kierowniczej". Lud pracujacy spija szampana ustami swych przedstawicieli. Mozna rownie dobrze podstawic osmiorniczki lub flaszke glodzia. To zalezy jakie gusta ma Paetz.
        • qwardian Re: Światy równoległe 12.05.15, 19:44

Rycho, ja zakładam formalną organizację opartą na zysku, a gangsterski układ parlamentarny nim nie jest. Nie miałbym nic przeciw gdyby rząd generował zyski, albo przynajmniej miał zerowe saldo jak Twój Belzebub z Watykanu....
          • jerycho666 Re: Światy równoległe 12.05.15, 20:06
            qwardian napisał:

> Rycho, ja zakładam formalną organizację opartą na zysku

"Formalnosc" opiera sie na prawie wyrzezbionym z g.wna przez lobbystow beneficjentow systemu. Twoj zysk i tak jest o wiele rzedow wielkosci mniejszy od zyskow beneficjentow z ciebie.

Parlament i inna trojwladza to jedynie fasada. Dobrze oplacane marionetki.

> Nie miałbym nic przeciw gdyby rząd generował zyski

Socjalizm tak, wypaczenia nie, czyli komunia zamiast komuny. Rzad socjalistyczny (chinski) generuje zyski uruchamiajac maszyny drukarskie pieniedzy. Ma wyzsza wydajnosc od USraela. Chinscy drukarze nie maja prawa do BHP.

> przynajmniej miał zerowe saldo jak Twój Belzebub z Watykanu....

Ja tez chetnie przepijam jakiekolwiek nadwyzki. Mam wiec wzorowo zerowe saldo. A takze srodki trwale o zerowej wartosci ksiegowej od wiekow. Zakumulowane czy jakos tak? Komisja Majatkowa lepiej ci to wyjasni.
    • t_ete Re: Światy równoległe 12.05.15, 19:21
      Masz racje Borsuku.
      Napisales 'gdy patrzy sie na niego tak jak na to zasluguje'. Podejrzliwy - nawet nie zerknie na Lando - ale zapyta 'a niby dlaczego Lando na to zasluguje ?'

tete
      • prudernik IQ?__jeden świat ale z roztropną troską o dobro ws 12.05.15, 21:41
        -pólne o które troszczą się też wszyscy obywatele, to nie tylko obecne ale otrzymane w spadku (kulturowe, tożsamościowe itd.) ale i dobro przyszłe dla następnych pokoleń Polaków.
        Ze też takie oczywistości muszę po raz 100. serwować 60 i 70 i 80 latkom.
        ===========

Ja obywatel i wyborca widzę u psa i machający ogon i kły.
        Wy kły u PiS i ogon maskujący kły u PO.

Polityk MĄŻ STANU - ma widzieć przez 1 sek machający ogon wyborcy (społeczeństwa - kartki wyborcze w urnie na TAK)

ale całą kadencje 4 - 5 lat

TYLKO I JEDYNIE - kły władzy, kły i nadstawione uszy zdrajców, pazury agresorów, i przymilne ślepia Y
        • prudernik Re: IQ?__jeden świat ale z roztropną troską o dob 12.05.15, 21:43
          ślepia V kolumny - jaka mamy na Aquanecie właśnie z małymi wyjątkami.

Za prawdę nie dostanę tu POchwał.
        • dachs Ty jesteś najlepszym przykładem na to co piszę 12.05.15, 22:59
          W Twoim świecie (świecie PiS-u) dominują kły władzy, nadstawione uszy zdrajców, pazury agresorów, przymilne ślepia, knowania spiskowców.
          Twój świat to świat dogłębnie zły, świat bezprawia, złodziei, aferzystów, fałszerzy, szpiegów i morderców.
          Wszyscy oni razem w tajemnej zmowie (której najchętniej przewodzą Żydzi) czyhają by zniszczyć Twój wspaniały kraj. A przeciwstawia im się garstka bohaterskich straceńców z Kaczyńskim względnie Braunem na czele.
          Dlatego Andrzej napisał, że na ludzi, na których Ty chcesz głosować, on głosował nie będzie. Jego wniosek jest prawidłowy, bo przecież nie zagłosujesz na ludzi którzy widzą świat inaczej niż Ty, a na Ciebie by nie głosował.
          Mój świat (świat PO) jest inny. To w gruncie rzeczy dobry świat ludzi słabych, nieporadnych, niedoskonałych, goniących za swoimi interesami, którym bliższa ciału koszula, obarczonych rozlicznymi wadami jak chciwość, zazdrość, pycha, okrucieństwo, a najczęściej zwykła pospolita głupota. Tak on został stworzony. W takim świecie muszę żyć. Tego świata nie zmienię.
          Mogę tylko łagodzić niedogodności, jakie ludzka natura powoduje. I tu jest zasadnicza różnica w działaniu.
          My chcemy modyfikować, leczyć, zapobiegać. Wy chcecie walczyć.
          Dlatego - nigdy na PiS i pisopochodne.
          • jerycho666 dlatego zaglosuje na Dude 13.05.15, 02:18
            dachs napisał:

> My chcemy modyfikować, leczyć, zapobiegać. Wy chcecie walczyć.

To ciekawe, ze nawet nie potrafisz rozpoznac swoich dzialan. Nawet aktualnie tu na forum. To co myslisz o sobie, to co mowisz zasadniczo rozni sie od tego co robisz/robicie.

Ja nie chce walczyc. Ale mam prawo do obrony. Nawet kosztem totalnego pograzenia mych wrogow i ich poplecznikow. POPiSowcy maja ta sama wade, uwazaja, ze powinni kierowac sie prawem boskim. Tysiace lat doswiadczen ludzkosci do scieku. To bolszewicy czerpali pelnymi garsciami z waszej praktyki. Stalin nauczyl sie w seminarium duchownym.
          • pro100 ?????????????? 13.05.15, 07:14
            dachs napisał:

> Mogę tylko łagodzić niedogodności, jakie ludzka natura powoduje. I tu jest zasa
            > dnicza różnica w działaniu.
            > My chcemy modyfikować, leczyć, zapobiegać. Wy chcecie walczyć.

nader ciekawym JAK?
            dotychczasowa praktyka pełoska? głaskanie po główce i zamiatanie pod dywan? a jak się za mocno wychlapło to "zniknijcie toarzyszu z widoku na rok a zginąć wam nie damy?"
            czy jakieś nowatorskie metody o których świat nie słyszał?
            • dachs Re: ?????????????? 13.05.15, 17:52
              pro100 napisał:

> nader ciekawym JAK?
              > dotychczasowa praktyka pełoska? głaskanie po główce i zamiatanie pod dywan? a j
              > ak się za mocno wychlapło to "zniknijcie toarzyszu z widoku na rok a zginąć wam
              > nie damy?"
              > czy jakieś nowatorskie metody o których świat nie słyszał?

Praktyka prawie zawsze odbiega odbiega od teorii.
              Czy w PiS-ie dzieje się inaczej? Nie. Jakie możliwości, takie działanie.
              PO nie jest w stanie "modyfikować, leczyć, zapobiegać", PiS nie jest w stanie więzić , wieszać i eksterminować. A przecież tylko to może być słuszną karą dla morderców, zdrajców i sprzedawczyków. No, ale możliwości nie ma - na razie.
              Poczytaj Hasza, on już nóżkami do tych możliwości przebiera.
              Jeszcze raz Ci to wyłuszczę. Dla mnie świat składa z ludzi niedoskonałych. Przeważnie z głupich i grzesznych, czasem rzeczywiście złych. Ale większość jest tylko durna. Durna, aż do bólu (jak chcesz, to do bulu). Hasza natomiast (który w moich oczach jest doskonałym odzwierciedleniem mentalności PiS) otaczają wyrafinowani zbrodniarze, których każde działanie jest co najmniej haniebne, podłe, fałszywe i z definicji nieprawne.
              Ratuj Ojczyznę - zagrożenie jest wszędzie.
              Tak jak na tych obrazkach.
              Ja widzę labradora, Hasz tylko jego kły i to w powiększeniu.
              I tak to.
              • pro100 Re: ?????????????? 15.05.15, 19:34
                czy mozliwe porozumienie dupokratyczne w sprawie konsekwentnego stosowania prawa w interesie wspólnym na okres bodaj 50 lat? albo 200? w życiu! stawiam na koncepcję szokową. monarchia może być ośrodkiem krystalizacji i szlifowania wartości i konsekwencji przez wieki. nie widzę innych możliwości technicznych.
                dupokracja wszystko jest w stanie w gó... obrócić, w nader krótkim czasie.
                • dachs Re: ?????????????? 15.05.15, 21:38
                  pro100 napisał:

> dupokracja wszystko jest w stanie w gó... obrócić, w nader krótkim czasie.

To prawda. Co gorsza łatwo może obrócić w przeciwieństwo samej siebie.
                  Ja tam nic przeciw monarchii nie mam. Ja tylko nie widzę realnego sposobu jej przywrócenia.
                  No bo wyobraź sobie teraz wolną elekcję w Polsce.
              • pro100 znaczy co? 15.05.15, 20:21
                dachs napisał:

> Jeszcze raz Ci to wyłuszczę. Dla mnie świat składa z ludzi niedoskonałych. Prze
                > ważnie z głupich i grzesznych, czasem rzeczywiście złych. Ale większość jest ty
                > lko durna. Durna, aż do bólu (jak chcesz, to do bulu).

rozmemłane cipy niezdolne do odpowiedzialności za swoje czyny i zaniechania?
                • dachs Re: znaczy co? 15.05.15, 21:34
                  pro100 napisał:

> rozmemłane cipy niezdolne do odpowiedzialności za swoje czyny i zaniechania?

Coś w tym rodzaju. W każdym razie, generalnie rzecz biorąc, durni i gnuśni.
                  To przekonanie pozwala mi patrzeć na świat z sympatią i optymistycznie.
                  Inaczej niektórzy tu koledzy. Ich świat to świat pełen ludzi, którzy spiskują, intrygują, i w ogóle robią wszystko aby ich oszukać, omamić i wykorzystać.
                  Inaczej mówiąc koledzy ci żyją w świecie ludzi inteligentniejszych, bystrzejszych i energiczniejszych od nich.
                  No to jak maja nie być sfrustrowani?
                  smile
                  • t_ete Re: znaczy co? 15.05.15, 23:24
                    dachs napisał:

> Inaczej niektórzy tu koledzy. Ich świat to świat pełen ludzi, którzy spiskują,
                    > intrygują, i w ogóle robią wszystko aby ich oszukać, omamić i wykorzystać.
                    > Inaczej mówiąc koledzy ci żyją w świecie ludzi inteligentniejszych, bystrzejszy
                    > ch i energiczniejszych od nich.
                    > No to jak maja nie być sfrustrowani?
                    > smile

Celnie smile

tete
          • wikul Re: Ty jesteś najlepszym przykładem na to co pisz 16.05.15, 10:19
            dachs napisał:

> W Twoim świecie (świecie PiS-u) dominują kły władzy, nadstawione uszy zdrajców,
            > pazury agresorów, przymilne ślepia, knowania spiskowców.
            > Twój świat to świat dogłębnie zły, świat bezprawia, złodziei, aferzystów, fałsz
            > erzy, szpiegów i morderców.
            > Wszyscy oni razem w tajemnej zmowie (której najchętniej przewodzą Żydzi) czyhaj
            > ą by zniszczyć Twój wspaniały kraj. A przeciwstawia im się garstka bohaterskich
            > straceńców z Kaczyńskim względnie Braunem na czele. ...

Dodał bym jeszcze za Łozińskim - świat kłamców.

studioopinii.pl/krzysztof-lozinski-klamczoholizm/comment-page-1/#comment-410432
            • dachs Re: Ty jesteś najlepszym przykładem na to co pisz 16.05.15, 12:00
              wikul napisał:

> Dodał bym jeszcze za Łozińskim - świat kłamców.
              >
              > studioopinii.pl/krzysztof-lozinski-klamczoholizm/comment-page-1/#comment-410432

Bardzo dobrze udokumentowany artykuł.
              Ale po co tyle trudu, kiedy wystarczy wierzyć w to co mówi Kaczyński.
              A on powiedział kiedyś, bo człowiek to szczery:
              "Gdybyśmy przyjęli założenia czysto moralne, tobyśmy nigdy niczego nie mieli"

I ja mu wierzę.
      • dachs Światy równoległe c.d. 12.05.15, 21:55
        t_ete napisała:

> Masz racje Borsuku.
        > Napisales 'gdy patrzy sie na niego tak jak na to zasluguje'. Podejrzliwy - naw
        > et nie zerknie na Lando - ale zapyta 'a niby dlaczego Lando na to zasluguje ?'

No właśnie. Pewnie by zapytał, gdyby żył w tym samym świecie.
        Ale on żyje w świecie, w którym nawet nie ma miejsca na podejrzliwość. Podejrzliwość jest podejrzana, podejrzliwość to słabość.
        PiS-owiec nie podejrzewa. On wie. Wszyscy inni są z całą pewnością źli. Dobrzy są tylko swoi. A swoi są tylko Ci, którzy w każdym detalu podzielają jego poglądy. Nie przejdzie mu przez myśl, że do tych samych rezultatów można dojść różnymi drogami. Jeśli na maturę, to z biedą jeszcze uzna, że 4 to może być wynikiem mnożenia dwóch dwójek, albo dodawania dwóch dwójek. Ale na tym kończy się jego tolerancja dla odmienności.
        W związku z tym każdy, kto idzie inną drogą, idzie drogą fałszywą.
        PiS-owiec z natury jest człowiekiem dobrym i uczynnym. Zrobi więc wszystko, żeby błądzącego ze złej drogi sprowadzić, a jak się nie da to zniszczyć drogę.
        • t_ete Re: Światy równoległe c.d. 12.05.15, 22:27
          dachs napisał:

> PiS-owiec z natury jest człowiekiem dobrym i uczynnym. Zrobi więc wszystko, że
          > by błądzącego ze złej drogi sprowadzić, a jak się nie da to zniszczyć drogę.

Tak. Kazda taka proba - uruchamia we mnie buntowniczke. Mysle ze to nieuleczalne.

tete
        • qwardian Re: Światy równoległe c.d. 15.05.15, 18:25

dachs napisał:

> PiS-owiec z natury jest człowiekiem dobrym i uczynnym. Zrobi więc wszystko, że
          > by błądzącego ze złej drogi sprowadzić, a jak się nie da to zniszczyć drogę.

Stefan Niesiołowski popisał się w takiej twórczej roli doskonale. Załatwił Jarosławowi Kaczyńskiemu koalicjanta....

" Nie bardzo wiem dlaczego pan Kukiz się staje jakimś, nie wiem, autorytetem? Po co on tutaj jest obecny? Kim jest pan Kukiz?”, „On jest nikim. To jest człowiek nikt, bez znaczenia. Zaskoczeniem będzie, jak zdobędzie powyżej 1 %”. „Panie Kukiz, pana przegonią.”
    • kalllka Re: Światy równoległe 12.05.15, 22:48
      Bardzo ładny psinio i fajne imię jego. Modny łagodny, niezawodny.
      Mój niewidomy kolega jest jednak konserwatysta- za przewodnika ma wilczura.
      mowia, ze przyzwyczajenie druga natura, ale tresura jego pożywieniem.
      ( musiałeś się natrudzić dachu, wykręcając psinę do góry nogami, no ale temat nie żart,
      ofiary był wart)

• prudernik Re: Światy równoległe 13.05.15, 13:14
        SIE QURDE DOWIEDZIAŁEM JAKI JESTEM NAPRAWDE
        na stare lata...
        ale nadal mnie martwi, że oczywiste wrogie prowokacje:
        "PiS-owiec nie podejrzewa. On wie. Wszyscy inni są z całą pewnością źli. Dobrzy są tylko swoi."
        zastępują Wam odpowiedzi na moje pytania a zaś na moje wnioski i uwagi, ze takie chamstwo nie wróży
        Polsce korekty polityki, naprawy państwa i szans na zrównoważony dobrobyt słyszę jeszcze bardziej chamskie
        "SPI ER D ALAJ!"
        • jerycho666 Orban w kolejce do Grecji 13.05.15, 13:23
          prudernik napisał(a):

> Polsce korekty polityki, naprawy państwa i szans na zrównoważony dobrobyt

Nie placz za zeszlorocznymi sniegami. To se nevrati. Przegraliscie startujac do tego wyscigu. Szulerzy wczesniej rozdali znaczone karty.

Stalin startowal z lepszych pozycji. Stosowal skuteczniejsze metody. Przegral (po smierci). Po prostu nie powinien byl startowac w niewlasciwym czasie.
          • prudernik Re: Orban w kolejce do Grecji 15.05.15, 18:35
            To se nie tylko wrati ale właśnie wraca
            • jerycho666 Re: Orban w kolejce do Grecji 15.05.15, 20:23
              prudernik napisał(a):

> To se nie tylko wrati ale właśnie wraca

Operujemy w innych skalach czaspoprzestrzeni. Czy PiS dostanie pieniadze za demograficzna redukcje Bolanda?
              • andrzejg Re: Orban w kolejce do Grecji 16.05.15, 12:16
                jerycho666 napisała:

> prudernik napisał(a):
                >
                > > To se nie tylko wrati ale właśnie wraca
                >
                > Operujemy w innych skalach czaspoprzestrzeni. Czy PiS dostanie pieniadze za dem
                > ograficzna redukcje Bolanda?

komuna wraca Rychu
        • andrzejg Re: Światy równoległe 16.05.15, 12:15
          prudernik napisał(a):

> "SPI ER D ALAJ!"

ciekawe kto śmiał ci tak napisać?
    • wikul Re: Światy równoległe 16.05.15, 12:17
      dachs napisał:

> Nic dziwnego, że PiS nie jest w stanie porozumieć się nie tylko z Platformą, al
      > e z nikim innym.

Po co się porozumiewać. Najlepiej przeciwnika (czyt. wroga) zamknąć w klatce.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Janusz-Wojciechowski-przeprasza-za-wpis-o-klatce,wid,17542844,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka