Dodaj do ulubionych

Pytanie w/s emerytur

17.05.15, 22:11
dla kolegow zyjacych w Niemczech: niemiecka emerytura jest z kapitalizacji (tzn fundusze emerytalne inwestuja skladana forse) czy placona przez tych co pracuja?

I przy okazji, jak jest w Polsce?

Ciekaw jestem. We Francji jest placona przez tych co pracuja.

PF

Obserwuj wątek
    • dachs Re: Pytanie w/s emerytur 17.05.15, 23:09
      polski_francuz napisał:

> dla kolegow zyjacych w Niemczech: niemiecka emerytura jest z kapitalizacji (tzn
      > fundusze emerytalne inwestuja skladana forse) czy placona przez tych co pracuj

Generalnie przez tych co pracują (to wymyślił Bismarck), ale jest możliwość uzupełnienia jej przez kapitalizację, a także w większych firmach istnieje forma emerytury (renty) zakładowej.
      • andrzejg Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 04:33
        W Polsce stare emerytury są płacone przez tych co pracują. Nowe ze zbieranego kapitału.
        Jedno pokolenie będzie miało kiepsko, bo będą płacić na haszów i zbierać na siebie. Ja zapoczątkowałem to pokolenie, bo zbieram na kapitał i płacę na starszych z poprzedniego systemu. Mam nadzieje, że moje dzieci wyjdą już na prostą.
        • polski_francuz Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 07:31
          "Ja zapoczątkowałem to pokolenie"

Nie narzekaj, jestes mlody jeszcze, i to jest OKsmile

Co do emerytur przez kapitalizacje to efektem ubocznym jest zaleznosc od wzrostu ekonomii. I ta, od czasu do czasu, pada. I wowczas masz takie obrazki jakie widzialem w Las Vegas kilka lat temu: starsi (70-80 - letni) ludzie musza pracowac by miec na zycie.

Inny efekt to nie zawsze pozytywny wplyw funduszy emerytalnych na przedsiebiorstwa. A mianowicie preferuja zysk na krotka mete. A czasem trzeba popatrzec dalej.

PF

PF
          • andrzejg Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 11:37
            polski_francuz napisał:

> "Ja zapoczątkowałem to pokolenie"
            >
            > Nie narzekaj, jestes mlody jeszcze, i to jest OKsmile
            >

człowiek zawsze czuje się młody...smile problem w tym, że mam mało czasu, aby uzbierać jakiś sensowny kapitał. Poza tym jak już coś ludzie uzbierali, to rządzący dobrali sie do kapitału OFE i zagospodarowali po swojemu. Najchętniej comiesięczną składke sam bym sobie odkładał.
      • polski_francuz Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 07:26
        Dzieki.

Wczoraj sluchalem polityka lewicy Melanchona, ktory twierdzil ze polityka Kazmierczakowej wynika wlasnie z tego ze emerytury sa przez kapitalizacje. Niezbyt mu wierzylem a teraz widze, ze po prostu, klamal. I jak populista podburza Francuzow przeciwko Niemcom.

Siriza like.

PF
    • dicksmith Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 05:10
      W Australii jest tak i tak jednocześnie. Wracaj!
      • polski_francuz Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 07:33
        Wyrolowali mnie. Kilka lat temu pytalem sie czy mi cos zaplaca za poltora roku placenia skladek. Odpowiedzieli jak Ty, ze trzeba byc w Australii by dostac emeryture.

Nieladnie mate

PF
        • prudernik Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 11:50
          Nie są tak głupi jak Polacy płacący emerytury do śmierci nawet KATOM SWOIM RODZICÓW a ich kolesiom w Polsce oddają w wyborach ster rządów.

Popatrz na takiego AG - pluje na mnie, który gromi złodziei, wypomina mi emeryturę - klnie na rząd za kradzież OFE ale na nich głosuje bo boi się powtórki SUKCESÓW DYPLOMATYCZNYCH, GOSPODARCZYCH i PRESTIŻOWYCH Polski z okresu 2005-2007

Co taki am pod kopułą? Koniecznie mi to wyjaśnij jako komiwojażer..naukowiec.
          • andrzejg Re: Pytanie w/s emerytur 18.05.15, 11:53
            prudernik napisał(a):

> Popatrz na takiego AG - pluje na mnie,

Tadziu drogi
            Gwoli ścisłości to ty plujesz na wszystkich naokoło.
            Ja tylko stwierdzam logiczny fakt.

• prudernik co im w mózgach POinstalowali? nie On 1. 18.05.15, 11:54
            Re: Czy mógłbyś, chamie pisiasty, uwolnić nas ...
            prudernik 18.05.15, 11:34
            trafnie nazwałeś swoją własną i kolesi "tfurczość."

A nie moglibyście KOLESIE Z SITW uwolnić Polaków od biegunki bezradności Waszego łajdackiego rządzenia?

Sienkiewicz - szef MSW by zniszczyć Święto Niepodległości Narodu Polskiego nakazał służbom spalić budkę policjanta pod Rosyjską Ambasadą.

A kto nakazał spalić wóz TVN pod obstawą policji?.....ks. dr Ojciec Dyrektor?
            • andrzejg musiałbyś wyjść z siebie Tadziu 18.05.15, 11:59
              i spojrzeć na swoje zachowanie z boku. Zachowanie obrazujące mentalność pisowską. Wtedy może byś zrozumiał opory przed głosowaniem na ludzi twojego pokroju. Tak, tak. Twojego pokroju, bo jesteś przepięknym zobrazowaniem cech pisowskich. A ja nie chcę , aby tacy ludzie rządzili Polska, bo będzie jeden syf i komuna. Dałeś mi to już odczuć swego czasu, choc nikt cie nie prosił o społecznikowskie działanie.

Miej odwagę i spójrz na siebie z zewnątrz.
              • prudernik Re: musiałbyś wyjść z siebie Tadziu 18.05.15, 12:34
                Pamiętliwość? Znowu?...nie dasz rady jak każdy POwiec upchnąć tej wstydliwej cechy w swoje bebechy?...

bruk przed sklepem? To byłą riposta one to one i END for EVER a nie do powtarzania w kółko w cyklu straszenie PiSem swoimi wadami.
                Od 15 lat proszę Cię jak jakiegoś sztywnego TŁUKA zapomnij o SOBIE SOBIESIAKU...

rozmawiaja tak jak ja hasz o władzy JEDYNIE O WŁADZY I SKUTKACH.
                O ZMIANACH O PLANACH O PROGRAMACH O ZDRADACH polskiej racji stanu o budżecie o machlojach o innowacjach o reindustralizacji, prywatyzacji, modernizacji, o aferach i ich rozliczeniu czy zapobieganiu..o pracy i bezrobociu o bankach i ich szwindlach o bezprawiu i manipulacjach..o mediach i sukach w mediach.
                Nie potrafisz bo by Ci żyłka w du.pie pękła...
                • andrzejg Re: musiałbyś wyjść z siebie Tadziu 18.05.15, 12:37
                  nie rozczulaj mnie Tadziu.
                  Toż Ty cały czas o sobie piszesz. Poczytaj i zobacz jaki z ciebie narcyz
                  Bojownik o wolność , pożal się Boże.

a bruk przed sklepem , to nie była riposta, tylko wyraz debilizmu
            • prudernik Przecież rachunek jest prosty! ZUS to nie piramida 18.05.15, 12:11
              jaką jest niewątpliwie spekulacyjne zaoceaniczne OFE .

ZUS jest tylko listonoszem od wnuków do ojców
              od dzieci do dziadków.

Poza tym ratuje kaleki, inwalidów, bezrobotnych, bezdomnych, samotne matki, dzieci...dba o demografię KTÓRA zapewni dobry fundament (dzieci) pod podparcie dachu (dziadków). Czego spekulant zaoceaniczny nigdy nie zrobi jako obcy!

Niepłacenie kobietom przez 7 lat i mężczyznom przez 2 lata nie uratuje tonącego budżetu ani brakujących miejsc pracy z oczywistego rzucającego się w oczy każdemu przytomnemu powodu:

To bardzo znaczne zmniejszenie masy pieniężnej TEJ WYDAWANEJ OD RAZU W OBIEG GOSPODARCZY na rynek polski.

Kłamstwa Balcerowicz i Petru tej PRAWDY nie zakłamią!

Ich rewelacyjne POmysły wysysają krew z obiegu gospodarczego Polski
              i transfuzją kilkuset md PLN rocznie zasilają tłuste tyłki nierobów zagranicznych, którzy nigdy niczego nie kupią od Polaków ani nie zainwestują w polskie miejsca pracy intelektualno-innowacyjnej i modrenizacyjnej w naszym kraju - GRAFEN.

Tylko debil nie rozumie, że to jedyny sposób na zrównanie płac z Zachodem a szwindel Bula ze 100.000 idiotycznie finansowanych z budżetu dla wyborów miejsc pracy
              to pętla na której zawiśnie bankrut budżetu i polskiej RE- industrializacji.

Mógłbyś się do w/w przemyśleń odnieść czy boisz się być oplutym tak jak ja od 10 lat?

Jeśli chcesz państwa w którym atakuje się OPOZYCJĘ (hiPOkrytyczno-paranoiczna wypowiedź Bula z wczorajszej debaty!!! to nie odpowiadaj i głosuja na Bula.

Który nie ma WSI and sobą jak zarzucał wczoraj Dudzie mając Kaczora na myśli.
              • andrzejg Re: Przecież rachunek jest prosty! ZUS to nie pir 18.05.15, 12:35
                prudernik napisał(a):

> Jeśli chcesz państwa w którym atakuje się OPOZYCJĘ (hiPOkrytyczno-paranoiczn
                > a wypowiedź Bula z wczorajszej debaty!!!
                to nie odpowiadaj i głosuja na Bula

Rozkaz Haszu. Zagłosuje na Bula

• prudernik Re: Przecież rachunek jest prosty! ZUS to nie pir 18.05.15, 12:35
                odpowiesz mi PFie w imieniu reszty?
                • andrzejg Re: Przecież rachunek jest prosty! ZUS to nie pir 18.05.15, 12:39
                  prudernik napisał(a):

> odpowiesz mi PFie w imieniu reszty?

Zdurniałeś całkowicie?
                  Każdy odpowiada za siebie i za to bierze odpowiedzialność. Co to za komunistyczne nawyki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka