maksym2 15.09.04, 12:16 Jestem w trakcie produkcji wina ze śliwek. Czy zna ktoś dobry sposób na jego wyklarowanie?. Kiedyś słyszałem o taninie(?). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karlin Wypij chochlą 15.09.04, 12:26 razem z owockami. Tylko nie jedz drożdży, bo spuchniesz jak chałka. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Klarowanie wina. 15.09.04, 14:38 Jestem na etpie testowania (3sezony). Najlepszy sposob jak mi sie wydaje to kilkakrotne zlewanie wina przez np bandaze , scierki czy cos w tym stylu. Chyba najlepszy skutek otrzymam po czterokrotnym zlaniu . 1. w grudzien-pocztek stycznia ,2. koniec lutego 3. marzec i dodatkowo w poczatkach kwietnia przed wlaniem do butelek. W marcu dobrze jest dodac troche chemii do klarowania wina kupisz w sklepach ogrodniczych. Gdy zlewasz wino uwazaj aby wezyk nie lezal na dnie, staraj sie aby byl wyzej od dna jakies 2-3 cm. Nigdy nie oprozniaj baniaka do konca caly osad musi pozostac na dnie. kilka dni przed zlewaniem baniak postaw w miejcu w ktory bedziesz zlewal wino tak aby przed zlewaniem nie bylo one wzburzone. Odpowiedz Link Zgłoś
maksym2 Re: Klarowanie wina. 16.09.04, 11:16 Filtrowanie będzie rzeczywiście najbezpieczniejszym sposobem. Kiedyś próbowałem klarować wino z głogu dodając żelatynę i pewnie coś skopałem, bo efekt był żaden. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Re: Klarowanie wina. IP: *.com.pl 16.09.04, 13:01 W swoim czasie robiłem sporo win i zacierów, musiałem je przed destylacją klarować i sprawdziłem, że skuteczne jest zarówno klarowanie żelatyną jak i białkiem jaja kurzego. Namaczam żelatynę, potem rozpuszczam ją w gorącej wodzie i ochłodzoną do temperatury pokojowej wlewam do balonu. Zawartość dokładnie mieszam kijkiem, tak żeby zmącić osad z dna i czekam kilka dni - tydzień. Naogół wino klaruje się dokładnie. Inny sposób to dodanie rozmąconego białka z jednego jajka i i też dokładne wymieszanie. Porządne przefiltrowanie mętnego wina jest bardzo trudne, dokładny filtr ciągle się zatyka. Oczywiście klarować można tylko wino, w którym ustała fermentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
beemelka bialkiem, to chyba bulion sie klaruje na cieplo... 16.09.04, 13:33 bo bialko musi sie sciac i w czasie scinania zgarnia paprochy.... Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: bialkiem, to chyba bulion sie klaruje na ciep 17.09.04, 09:30 beemelka napisała: > bo bialko musi sie sciac i w czasie scinania zgarnia paprochy.... białkiem to się galaretę z ryby klaruje a pomysł z żelatyną to też do galarety a nie do klarowania wina, chyba, że po sklarowaniu chce się mieć galaretę z włanej głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Klarowanie wina. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 23:02 maksym2 napisał: > Jestem w trakcie produkcji wina ze śliwek. Czy zna ktoś dobry sposób na jego > wyklarowanie?. Kiedyś słyszałem o taninie(?). Najlepiej przedystylować. Śliwki to kiepski surowiec na wino. W książkach piszą że : "Wyrób wina śliwkowego jest uciążliwy, gdyż moszcz ze śliwek wyciska się bardzo źle;młode wino ciężko się klaruje, a dojrzewa bardzo powoli; sporządzane jest więc rzadko, najlepiej z mirabelek, jako ciężkie wino deserowe, o długim (kilkuletnim) okresie dojrzewania." ("Domowy wyrób win" - Jan Cieślak, W-wa, 1974, Wyd.Watra). Klarowanie win to nie taka prosta sprawa. Mogę ci tylko napisać że do klarowania wina stosuje się m.innymi: karuk(pęcherze ryb), żelatyna jadalna, tanina(garbnik), agar-agar, świeże białko kurze, mleko, ziemia okrzemkowa, (ziemia hiszpańska, bentonity), żelazocyjanek potasu oraz różne węgle, jak wymyty węgiel drzewny, oczyszczony węgiel kostny lub węgiel aktywowany (tzw.eponit). W ostatnich latach stosowana jest powszechnie tzw.mieszanina Majchrzaka. Jeżeli lubisz robić wina, powinieneś zaopatrzyć się w jakąś książkę na ten temat lub poszukać w internecie. To ogromna wiedza. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maksym2 Re: Klarowanie wina. 17.09.04, 08:57 Śliwki to kiepski surowiec na wino. Zgadzam się. I dlatego właśnie próbuję. Dziękuję za wszystkie rady, a strony w Internecie właśnie znalazłem: www.wino.art.pl, www.wino.krypton.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Klarowanie wina. IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 17.09.04, 09:30 mi sie udalo weglem aktywnym Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Klarowanie wina. 17.09.04, 09:35 Gość portalu: ethanol napisał(a): > mi sie udalo weglem aktywnym i czego to naukowcy nie wymyślają aby ludziom mącić w głowach )) oczywiście po sklarowanym winie i doliczeniu do ceny butelki Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Klarowanie wina. 17.09.04, 09:37 maksym2 napisał: > Śliwki to kiepski surowiec na wino. Zgadzam się. I dlatego właśnie próbuję. > Dziękuję za wszystkie rady, a strony w Internecie właśnie znalazłem: > www.wino.art.pl, www.wino.krypton.pl. > Pozdrawiam. ja to bym ciebie jeszcze odesłała po informacje "u źródła", ale link się nie zachował, albo Noe skrzętnie nadal strzeże tajemnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Klarowanie wina. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 23:11 maksym2 napisał: > Śliwki to kiepski surowiec na wino. Zgadzam się. I dlatego właśnie próbuję. > Dziękuję za wszystkie rady, a strony w Internecie właśnie znalazłem: > www.wino.art.pl, www.wino.krypton.pl. > Pozdrawiam. A nie lepiej jednak przedestylować ? Oczywiscie bez chwalenia się. Jak jednak wyjdzie ci wino, napisz. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś