Dodaj do ulubionych

Znow za rok matura

19.06.15, 09:00
La politique échappe-t-elle à une exigence de vérité ?
czyli "Czy polityka nie jest poddana wymogowi prawdy?"

Taki byl temat matury z filozofii dwa dni temu we Francji. Co prawda, matury z filozofii, moje pokolenie nie mialo (nie wiem jak z dzisiejszym?) ale temat jest ciekawy. We Francji polityka rozchodzi sie bardzo czesto z prawda - dla jednoczenia narodu. Dla francuskiej racji stanu upieksza sie historie i przemilcza wstydliwe fakty. Czesto-gesto jednak, pod te racja stanu kryje sie egoizm kogos wyzej postawionego, ktory robi co chce i tlumaczy zwyczajny egoizm racja stanu.

W Polsce, tematy, ktore dotycza polityki rozmijajacej sie z prawda sa zwiazane z pokrywaniem patyna cnot zwyczajnych wad jak balaganiarstwo na ten przyklad. Tak jakby trudno bylo ludziom powiedziec prawde w oczy.

Interesujacy argument w tym temacie jest bardzo prosty: czy mozna wygrac wybory mowiac ludziom prawde?

No wiec, filozoficznie, polityka to nie jest zawod dla prawdomownych?

PF
Obserwuj wątek
    • hymenos Re: Znow za rok matura 19.06.15, 10:05
      polski_francuz napisał:

> Interesujacy argument w tym temacie jest bardzo prosty: czy mozna wygrac wybory
      > mowiac ludziom prawde?

Polska nie różni się od innych państw w tym zakresie. Składanie obietnic wyborczych niekoniecznie musi być kłamstwem. Partie budując program mają jakieś plany i cele, które prezentują w kampanii wyborczej a rolą wyborców jest ich ocena. Później życie i możliwości po wygranej weryfikują brutalnie owe plany i obowiązuje pragmatyzm. Czy można wygrać wybory mówiąc prawdę, to zależy co masz na myśli. Jeśli ograniczyć się do planów i celów, które będą zrealizowane na 100% to kandydaci i partie niewiele będą miały do zaoferowania. Jeśli zaś chodzi o kłamstwa dotyczące przeszłości kandydata to mają one niewielkie znaczenie i są raczej rzadkością.

>
      >
      > No wiec, filozoficznie, polityka to nie jest zawod dla prawdomownych?

Myślę, że nie. Kłamczuszków z polityki należy eliminować.

>
      > PF
      • kalllka Re: sciaganie 19.06.15, 10:10
        Pf wybaczy, pozwoliłam sobie w jego wątku na off top,
        informacja zdaje istotna:
        di.com.pl/m/art,52448.html
        / link dotyczący malwaru u " stonogi" znajduje się pod pierwszym tagiem "przeglądu"/
        • jerycho666 Re: sciaganie 19.06.15, 12:39
          kalllka napisała:

> Pf wybaczy, pozwoliłam sobie w jego wątku na off top,

To nie jest "off top". To jest jadro problem. Wystarczy odwrocic zagadnienie I zadac pytanie jak obywatele moga sie zabezpieczyc przed okradaniem przez banki. Pytanie zdecydowanie polityczne, wyborcze I kierowane do wladz.
          • kalllka Re: sciaganie 19.06.15, 15:15
            Rycho napisał :
            >Wystarczy odwrocic
            ale po co?
            / nie zamierzam władzy pytać czy umie władać to bezcelowe widząc jak kombinacje robione są znanych systemowych gębach, to żaden nowy algorytm to stara sztuczka przemythnicka/
      • polski_francuz Blood, sweat and tears 19.06.15, 10:23
        "to zależy co masz na myśli."

O tym glownie myslalem. Grecja wybrala tych, ktorzy obiecywali niemozliwe. I za 10 dni zobaczymy czy mozliwe stanie sie mozliwe.

Moze w trudnej sytuacji, daje sie wladze jak Churchillowi, ktory mowi narodowi prawde w oczy? W kazdej innej narod woli opowiadaczy bajek?

Do Twoich uwag, z ktorymi sie dosc zgadzam dodalbym, ze ocena polityka wynika z rezultatow jego pracy rezultaty a nie z obietnic, ktore sklada.

PF
        • polski_francuz Re: Blood, sweat and tears 19.06.15, 11:14
          ...niemozliwe stanie sie mozliwe...rezultatow jego pracy a nie z obietnic...

Sorry

PF
        • hymenos And when I die 19.06.15, 13:18
          polski_francuz napisał:

> ze ocena polityka wynika z
          > rezultatow jego pracy rezultaty a nie z obietnic, ktore sklada.

Ocenia się z działań doraźnych wyłapując potknięcia, afery, lapsusy i wszystko to co chwyta gawiedź. Rzadko można spotkać co po sobie zostawił i jak to wpływa na teraźniejszość.
          • polski_francuz Re: And when I die 19.06.15, 14:28
            "Rzadko można spotkać co po sobie zostawił i jak to wpływa na teraźniejszość"

W tym momemncie, nie sposob nie wspomniec o Luli, ktory zastal Brazylie drewniana i zostawil murowana. Czytalem gdzies, ze z 30 mln ludzi przeszlo pod jego prezydentura do klasy sredniej (rychowego mieszczanstwasmile).

Ale troche szczescia do tego tez trzeba miec. Innymi slowy jakas pomoc Opatrznosci.

PF
            • polski_francuz Spinning wheel 19.06.15, 19:50
              Nie lubisz Luli?

PF
    • jerycho666 polityka polega na skutecznym robieniu rzeczy mo- 19.06.15, 12:27
      ... mozliwych.

polski_francuz napisał:

> "Czy polityka nie jest poddana wymogowi prawdy?"

Polityka polega na bardzo umiejetnym klamaniu. Nie wyklucza ona mowienia prawdy gdy jest to korzystne.

> Czesto-gesto jednak, pod te racja stanu kryje sie egoizm kogos wyzej postawionego

Panstwo to zalegalizowana mafia. Egoizm cappo di tutti cappi jest swietoscia.

> W Polsce, tematy, ktore dotycza polityki rozmijajacej sie z prawda sa zwiazane
      > z pokrywaniem patyna cnot zwyczajnych wad jak balaganiarstwo na ten przyklad.

Polska ma wielowiekowe tradycje, ktore doprowadzily do rozbiorow. Zbiorowisko ludzi zamieszkujacych to terytorium nie rozliczylo sie z tymi tradycjami. Winnych bylo nie wiecej niz 10% populacji lecz nie wolno kalac "wspolnego" gniazda. UPA w Rzezi Wolynskiej sie rozliczalo wiec kalalo - dla nich nie wspolne.

> Tak jakby trudno bylo ludziom powiedziec prawde w oczy.

Ludziom jest bardzo trudno powiedziec prawde w oczy. Od zlobka sa poddawani indoktrynacji wlasnie dlatego aby byli zaimpregnowani na prawde. Ich wyzwalac ma Prawda objawiona poranna zawartoscia biskupiego nocnika.

Czwarta wladza, media (mendia od przekroju zatrudnienia) to gigantyczny biznes oszukiwania ludzi reklamami I przerywnikami miedzy blokami reklamowymi. Tam nie ma miejsca na przwde. Calosc ma sluszyc przyciaganiu targietu reklamowego. Przykladowo ty mo dzis Doda miala pod majtkami. Ja zgodnie z moim poczuciem prawdy uwazam, ze to samo co wczoraj.

> Interesujacy argument w tym temacie jest bardzo prosty: czy mozna wygrac wybory
      > mowiac ludziom prawde?

Nie nie mozna. Nie ma takiej potrzeby. Istnieja dwa rozlaczne przypadki. Wygrywanie I wieszczenie.

> No wiec, filozoficznie, polityka to nie jest zawod dla prawdomownych?

Polityka to nie jest jedynie uczestniczenie w wyborach. Tyran, dyktatr, despota to tez politycy. Oni moga powiedziec prawde. Nawet taka, ktorej ja sie nie odwaze napisac, nie startujac do zadnych wladz. Wazniejsze jednak od mowienia jest czynienie "prawdy". To wymaga jednak formatu giganta.
      • polski_francuz Re: polityka polega na skutecznym robieniu rzeczy 19.06.15, 14:30
        Musze to spokojnie przemyslec, bo ten wpis jest zbyt interesujacy, bo na chybcika odpowiedziec.

A tout de suite

PF
      • polski_francuz Od Januka do Luki 19.06.15, 20:14
        "Panstwo to zalegalizowana mafia"

Janukowicz ukradl ponoc 34 mld US$ upanstwawiajac rodzine czyli robiac z panstwa rodzinna mafie. Powinien raczej zmienic nazwe Ukraine na Janukowina. Ale koniec byl mizerny bo poszedl, on maly zlodziej, lizac saboty wiekszego zlodzieja z doswiadczeniem u szpionow. Ale zostawmy Januka bo moc spokojnie jesc i trawic kolacje. Niemieccy politycy sa dosc uczciwi, powiedzialbym panstwowotworczo-uczciwi a nawet prusko- a nie hanzeatycko-uczciwi. Wiec niekoniecznie rzadzacy=nieuczciwi.

"Polska ma wielowiekowe tradycje, ktore doprowadzily do rozbiorow"

No wlasnie. Moja mala kultura historyczna i duza kultura swiatoznawcza mowi mi, ze ze szlachty (ktora jestem) i arystokracja polska musi sie jakos rozliczyc. Trzeba by zaczac rozmawiac na temat: Co nas doprowadzilo do rozbiorow? albo bardziej dorzecznie Co trzeba zrobic by rozbiory sie nie powtorzyly? Z gory widze, ze ruskie scierwa sie wmieszaja do takiej dyskusji w sposob taki sam sposob w jaki zniszczylo porzadne forum dyskusyjne Swiat. Trzeba wiec bedzie sie dobrze przygotowac w/s regulaminu dyskusji by skutecznie takie scierwa eliminowac. Ale temat jest elementarny. I oby dyskusja, ktora jest troche spozniona wprawdzie, nie miala charakteru konstytucji 3-maja. Tzn zbyt poznej.

"Ludziom jest bardzo trudno powiedziec prawde w oczy"

Mieszczanom trudniej niz szlachcie. Chodzi o honor i odwage. Ale nie trzeba przezadzac jak Korwin - Mikke.

"Czwarta wladza, media"

Proponuje je zostawic w spokoju. To jest wladza ale dosc wtorna. Ani Michniki ani Murdoch nie sa w stanie zarzadzac panstwem.

"Polityka to nie jest jedynie uczestniczenie w wyborach. Tyran, dyktatr, despota to tez politycy"

Dodajmy tez krol. Moze rzeczywiscie odgrzac krolestwo? Bylem dosc krytycznym uczestnikiem dyskusji zaczetej przez Luke z tego forum. Moze to On ma racje?

PF
        • jerycho666 Re: Od Januka do Luki 19.06.15, 21:18
          polski_francuz napisał:

> Wiec niekoniecznie rzadzacy=nieuczciwi.

Beneficjenci system nie musza rzadzic. Lepiej im jak sa niewidzialni.

> Trzeba by zaczac rozmawiac na temat

Musi to na Rusi, w Polsce jak kto chce. Wiec mi sie nie chce.

> Co trzeba zrobic by rozbiory sie nie powtorzyly?

Cofnac sie o kilkadziesiat lat.

> Dodajmy tez krol. Moze rzeczywiscie odgrzac krolestwo? Bylem dosc krytycznym uc
          > zestnikiem dyskusji zaczetej przez Luke z tego forum. Moze to On ma racje?

Cofnac sie o kilkaset lat? Podobno ludzie tuz przed jakas przemiana spoleczna nie maja swiadomosci co sie za chwile stanie. Dopiero historycy tworza jakies dyrdymaly o koniecznosci dziejowej. Sadze, ze krul sie nie powtorzy. Przynajmniej pawiem nie.

Ja generalnie jestem po stronie anarchizmu fatalistycznego. Jak zlikwidujesz jedna zalegalizowana mafie to zalegalizuje sie nastepna. Panstwo jest zlem. Mozna minimalizowac zlo. To jak polerowanie gory lodowej szczoteczka do zebow. Nie mam zludzen takich jak Hasz, ze PiSowcy to ludzie idealni, nadludzie. W sensie narodowego socjalizmu to nadludzmi dopiera beda. Zyrynowski chetnie nas wyzwoli od nazistow. Bialych panow zastapi czarna sotnia.
          • polski_francuz Nu charaszo 19.06.15, 21:32
            co wiec proponujesz jako ciag dalszy dla jednej z Twoich 13 Heimatow Polski. Sytuacja: maja dosc hanzeatow czyli PO i wybrali Prusow -PiS.

Und was jetzt?

PF
            • jerycho666 Re: Nu charaszo 19.06.15, 21:38
              polski_francuz napisał:

> co wiec proponujesz

Nic. Jestem zwolennikiem eutanazji. Zeby sie zanadto nie meczyc przed nieuchronnym. Bardzo sobie cenie lata jakie poswiecilem Haszowi. Mam wiedze I doswiadczenie, ze lepiej z Polakami niczego nie robic. To juz Bismarck mowil ale nie wierzylem.

> maja dosc hanzeatow czyli PO i wybrali Prusow -PiS.

Teraz pruski kapral zabije co dziewiatego drewniana palka. Tradycja rzecz swieta.
              Pozostali powinni sie zabic wlasna piescia.
              • polski_francuz Re: Nu charaszo 19.06.15, 21:41
                Moj zawod to uczenie. Sformuluje zatem pytanie inaczej: jak nauczyc Polakow byc lepszymi?

PF
                • jerycho666 Chazan w kazdym domu 19.06.15, 21:57
                  polski_francuz napisał:

> jak nauczyc Polakow byc lepszymi?

Odmrozic kazdemu uszy. Przez sprowadzenie do absurdu.

Wyplenic komune do cna. Niech kazdy rodzic wyrzuci z domu Pawke Morozowa.
                  • polski_francuz Sei praktisch 19.06.15, 22:01
                    i powiedz jaki ma byc pierwszy krok. Dalej, to nawet ja bede wiedzial co robicsmile

PF
                    • jerycho666 Re: Sei praktisch 19.06.15, 22:05
                      polski_francuz napisał:

> i powiedz jaki ma byc pierwszy krok.

Trzeba wybrac PiS. Dac im szanse spieprzyc wszystko. Reszte podzielic miedzy klechow I
                      Zydow.
                      • polski_francuz Re: Sei praktisch 19.06.15, 22:07
                        Ty ciagle za drganiami co sie wygaszaja A co bedzie jak sie nie wygasza?

PF
                        • jerycho666 przyjdzie walec i wyrowna 20.06.15, 07:26
                          polski_francuz napisał:

> Ty ciagle za drganiami co sie wygaszaja A co bedzie jak sie nie wygasza?

Nie na darmo przez lata metaforycznie pisywalem w szambonecie, ze ubiegami sie o uprawnienia operatora walca dziejow.

Za monarchia tez bylem, pod moim warunikiem, ze zmonopolizuje stanowiska papieza/cesarza/krola/ksiecia/hrabiego.
    • ada08 Czy polityka się wymyka? 19.06.15, 13:31
      polski_francuz napisał:

> La politique échappe-t-elle
      > à une exigence de vérité ?
      >
      czyli "Czy polityka nie jest poddana wymogowi prawdy?"
      >

Ja bym chyba oblała ten egzamin. Bo ja bym zrozumiała pytanie tak:
      Czy polityka się wymyka wymogowi prawdy?
      I odpowiedziałabym: Tak, wymyka się.
      I pewnie oblałabym, przynajmniej za zbyt lakoniczną odpowiedź.

> Taki byl temat matury z filozofii dwa dni temu we Francji. Co prawda, matury z
      > filozofii, moje pokolenie nie mialo (nie wiem jak z dzisiejszym?)

W Polsce można zdawać maturę z filozofii, ale takich maturzystów jest niewielu.

> mowiac ludziom prawde?

Może w czasach skrajnego zagrożenia tak, mówiąc, że "krew, pot i łzy", ale w czasach pokoju raczej nie.
      a.
      • polski_francuz Re: Czy polityka się wymyka? 19.06.15, 14:33
        No coz, trzeba napisac z 6-10 stron. Jednym zdaniem nie da rady. Mogla bys je pewnie poprzec pykladami i juz bys pewnie zdala.

Co do pozostalych argumentow to sie moge tylko zgodzic.

PF
        • ada08 Re: Czy polityka się wymyka? 19.06.15, 16:14
          polski_francuz napisał:

> No coz, trzeba napisac z 6-10 stron. Jednym zdaniem nie da rady. Mogla bys je p
          > ewnie poprzec pykladami i juz bys pewnie zdala.
          >

Gdybym sie uparła napisać 6-10 stron, to bym się skupiła na różnych profesjach, nie tylko na polityce, ale na każdej profesji, mojej, Twojej, nawet na profesji wróżki.
          Uważam, że w tym temacie maturalnym z filozofii kluczowe jest słowo s'échapper, a nie nazwa konkretnej profesji.
          I na to bym kładła nacisksmile
          Może wtedy bym zdała. Albo nie zdała smile

Tak czy owak - temat ciekawy, tyle że raczej na koniec gimnazjum, a nie na koniec liceum, gdzie mature piszą ludzie już właściwie dorośli smile
          a.
          • polski_francuz Re: Czy polityka się wymyka? 19.06.15, 20:52
            "ale na każdej profesji, mojej..."

A jaka profesje masz ciekawym?

PF
            • ada08 Re: Czy polityka się wymyka? 20.06.15, 07:26
              W papierach mam informatyk (ale nie inżynier). Jeszcze coś robię w tej branży, ale już coraz rzadziej, mam pomysł na inny zawód, ale nie powiem jaki, żeby nie zapeszyc smile

Wracając jeszcze do polityki - myślę, że można się o niej dowiedzieć czegoś istotnego z książek historycznych, ale nie z mediów, w których trwa nieustająca kampania wyborcza, a kampania to propaganda, a propaganda to tylko jedno z narzędzi; wiedzę o innych narzędziach, np. o dyplomacji, przeciętny wyborca ma małą lub zgoła żadną; jestem za czytaniem książek smile

Bon week-end smile
              a.
              • polski_francuz Re: Czy polityka się wymyka? 20.06.15, 09:50
                "Wracając jeszcze do polityki - myślę, że można się o niej dowiedzieć czegoś istotnego z książek historycznych, ale nie z mediów"

Dodam tez moze z obserwacji w roznych krajach. Wowczas widac, ze fakty oswiatlane roznym swiatlem wygladaja roznie.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka