Dodaj do ulubionych

jaceq jest...

01.10.15, 21:41
Jacequ, jak myślisz, czy warto zakupić komputer tzw poleasingowy z windowsem 7 pro?. XP już się co chwilę wiesza i nie mam zdrowia by z nim walczyć. Ktoś mi radził by, do surfowania, kupić jakiegoś siemensa czy compaka, w zupełności wystarczy. Na kompa dają rok gwarancji.
Obserwuj wątek
    • oleg3 I czy warto 02.10.15, 15:04
      skorzystać z opcji: bezpłatny Windows 10.
      Od czasu do czasu serdecznie zapraszają. I nie wiem czy warto.

• pikrat Re: I czy warto 02.10.15, 16:29
        Ktoś mi mówił, że ósemka jest masakryczna. Brak tzw intuicyjnych rozwiązań z których słynęły wcześniejsze windowsy. Nie wiem czy na stare lata zmieniać system, trochę się tego obawiam z drugiej strony wciąż mnie pociągają takie wyzwania.smile Przypominam sobie, że jaceq jest elektronikiem i informatykiem zatem poza opinią o oprogramowaniu wypowie się o spodziewanej trwałości takiego sprzętu od strony technicznej.
      • dachs Re: I czy warto 02.10.15, 16:58
        oleg3 napisał:

> skorzystać z opcji: bezpłatny Windows 10.

Moim zdaniem warto, w każdym razie lepszy on od ósemki, gdyż można go ustawić w tle.
        Ja mam W7 i W10 i mogę sobie dowolnie przełączać w jakim trybie chcę pracować.
        Na stałe używam na razie W7, a w chwilach luzu zapoznaję się z aplikacjami W10.
        Może kiedyś całkiem na to przejdę. Tym co mają smartfony łatwiej.
        • kalllka Re: I czy warto 02.10.15, 18:22
          Od trzech lat, do przegladania i pisania / także forów/ używam telefonu. Muszę przyznać ze było i wciąż jest to duze wyzwanie:
          -techniczne; bo trzeba się dostosować do ograniczeń telefonu / aplikacji/ dużo oszczedniejszej w edycji /np brak bbcodu/.
          - mentalne. aplikacje "pisane", są głownie pod młodych i dla młodych. upraszczają świat, niestety, stosując skróty mysliwe, lub co chyba gorsze- LTE.
        • pikrat Re: I czy warto 03.10.15, 09:55
          Rozumiem, że nabyłeś dwa systemy: siódemkę i dziesiątkę, choć to bezpośrednio z tego co napisałeś nie wynika. Ja również miałem kiedyś dwa systemy ponieważ tylko z jednym z nich pracował program do projektowania a drugi był mi potrzebny do innych celów. Według informacji jakie uzyskałem od pewnego użytkownika siódemki usiłował on aktualizować do dziesiątki. Pouzupełniał program o wszelkie aktualizacje a mimo to aktualizacja do dziesiątki się nie udała. Przyczyna? - ponoć zbyt słaby procesor. Rozmawiał o tym z przedstawicielem Microsoftu, który powiedział, ze procesor jest wystarczająco dobry i sprawa "wisi" oczekując dalszego ciągu. Przy okazji dowiedział się, ze aktualizując do dziesiątki nie ma się już siódemki. Więc jak to jest i ciebie z tą dziesiątką w tle? No i co mają to tego smartfony. Ja użytkuję już drugiego smartfona (LG G2) i nie widzę jakby związku. Gdybyś zechciał rozwinąć "temat" zapewne zainteresowałby on wielu forumowiczów bo ixpeki na prawdę się kończą i coś trzeba z tym zrobić.
          • perla Re: I czy warto 03.10.15, 10:14
            pikrat napisał:

> Więc jak to jest i ciebie z tą dziesiątką w tle?

odpal sobie maszynę wirtualną i będziesz miał na kompie takie systemy jakie zapragniesz.
            A najlepiej wezwij informatyka systemowca, jak mu zapłacisz to zrobi tak jak będziesz chciał właśnie.
            • pikrat Re: I czy warto 03.10.15, 11:17
              Najpierw chciałbym mieć wiedzę czy warto. Chciałbym wiedzieć czego chcę. Czytam o maszynach wirtualnych i o dziesiątce. Opinie są różne. Od zachwytów po niezadowolenie, niemniej dziękuję za wskazówki.
              • wikul Re: I czy warto 03.10.15, 17:37
                Nie warto. Właśnie z wielkom trudem zainstalowałem z powrotem siódemkę. Początkowo dziesiatka mi sie spodobała, sama podczas uaktualniania znalazła wszystkie sterowniki łącznie z drukarka i skanerem. wszystko było dobrze do przedwczoraj. Podczas kolejnego uruchamainia zaczęła mi sie kręcić w kółko. Trochę sie na tym znam i spróbowałem znanych sztuczek ale to nic nie dało. Powtarzam, zainstalowałem sióedmkę z wielkim trudem i odetchnąłem. Mam teraz trzy katalogi Windows, Windows.old i Windows.old000.
                Po awarii zadzwoniłem do znajomego (pracuje w serwisie)po pomoc. Gdy sie dowiedzaiał żę mam dziesiatkę oświadczył że oni nic na razie z tym systemem nie chcą miec do czynienia co najmniej przez rok, czyli do czasu gdy Microsoft usunie wszystkie błędy. W sieci jest pełno narzekań na nowy sytem. Zalecam cierpliwość i zastanowienie zwłaszcza jeżeli dotychczasowy system jest sprawny.
                • pikrat Re: I czy warto 04.10.15, 21:47
                  Cenny głos. Rzeczywiście nie warto eksploatować systemu, który dopiero jest na etapie prób. Ktoś kto dobrze sobie radzi w informatyce będzie lepszym partnerem dla Microsoftu niż taki zwykły użytkownik jak ja. Argument drugi to przejście do dziesiątki z pominięciem siódemki. Mogłoby zabraknąć "ogniwa pośredniego" smile
          • dachs Re: I czy warto 03.10.15, 15:49
            pikrat napisał:

> Rozumiem, że nabyłeś dwa systemy: siódemkę i dziesiątkę, choć to bezpośrednio z
            > tego co napisałeś nie wynika.

To bardziej skomplikowane. Nabyłem bardzo wypasionego Della, ale był tylko z ósemką i opcją dziesiątki.
            Ponieważ ja na Dellu od lat pracuję, wziąłem tego z tą opcją.
            www.dell.com/pl/p/inspiron-17-7746-laptop/pd?oc=cn74605
            zamiast dysku twardego wziąłem SSD.

Ósemka była tragiczna więc zaktualizowałem gdy tylko mogłem i okazało się, że wraz z 10-ką mam siódemkę i mogę sobie wybierać.
            Ale może to tylko Dell tak robi.
            Mimo silnego procesora i SSD komp sie czasem zawiesza, ale jak wrócę do domu, to będę wyjaśniał sprawę z technikiem od Della.
            O smartfonie wspomniałem, bo cała koncepcja ósemki była oparta na wprowadzeniu smartfonowego interfejsu na komputer. I ósemka realizuje to konsekwentnie.
            !0-ka jest tu bardziej elastyczna. Być może to co używam, to nie prawdziwa siódemka, ale po prostu interfejs siódemki pod 10-ką. Też możliwe.
            • kalllka Re: I czy warto 03.10.15, 16:55
              Hm. Czegoś nie rozumiem,., tzn, ze interfejs smarta / piszesz o Windows 8, 8.1 GDR., / był rozwiązaniem hybrydowym i był robiony aby być wprowadzony w interfejs komputera,.
              / kurczę, a nie odwrotnie?/
              • dachs Re: I czy warto 04.10.15, 08:13
                kalllka napisała:

> Hm. Czegoś nie rozumiem,., tzn, ze interfejs smarta / piszesz o Windows 8, 8.1
                > GDR., / był rozwiązaniem hybrydowym i był robiony aby być wprowadzony w inter
                > fejs komputera,.
                > / kurczę, a nie odwrotnie?/

Nie, nie tak. Moim zdaniem pisany był na smarta, a potem przyszła idea wprowadzenia go na komputer.
                Ale może być, że coś pokręciłem, szukałem teraz potwierdzenia tego w Internecie, ale nie znalazłem.
                Jedno nie ulega wątpliwości, Windows 8 jest pomyślany dla większego zintegrowania telefonu z komputerem.
                • kalllka Re: I czy warto 04.10.15, 12:17
                  Wyglada wiec na to,ze był / jest/ rzeczywiście hybryda, tyle ze z OS dedykowanym na smartfony / wykorzystywanym głownie w 3G/
                  nie pamietam bardzo dobrze, bo mało używałam / nazbyt skomplikowany system "myślenia" okien, jak na moje bialoglowskie możliwości/ ale wydaje mi się ze przy tej wersji windy, internet mobilny, hulał najlepiej.
                  Wniosek z tego może być tez taki, ze skomplikowane / połączenia/ windowsa powoduje, ze dodatki /do podstawowego systemu win10/ a ładowane głownie przez internet / tu patrz możliwości łącza/ spowalniają prace całego systemu
                  Należy tez pamietać, ze komputer lepiej pamięta / woli/ z przyzwyczajenia /miliony operacji na procesorze/ stary system.
                  To zupełnie jak ze starym człowiekiem.
                  Np. ze mną i rychem7.

• dachs Re: I czy warto 04.10.15, 16:27
                    Też się załapię smile
            • pikrat Re: I czy warto 04.10.15, 22:03
              dachs napisał:

> pikrat napisał:
              >
              > > Rozumiem, że nabyłeś dwa systemy: siódemkę i dziesiątkę, choć to bezpośr
              > ednio z
              > > tego co napisałeś nie wynika.
              >
              > To bardziej skomplikowane. Nabyłem bardzo wypasionego Della, ale był tylko z ó
              > semką i opcją dziesiątki.
              > Ponieważ ja na Dellu od lat pracuję, wziąłem tego z tą opcją.
              > www.dell.com/pl/p/inspiron-17-7746-laptop/pd?oc=cn74605
              > zamiast dysku twardego wziąłem SSD.

Rzeczywiście wypas. Mnie taki komputer nie jest potrzebny. Tak jak wspomniałem na wstępie interesuje mnie komputer do surfowania w sieci. Ważne by był w miarę aktualny i obsługiwany przez serwis microsofta zarówno pod względem aktualizacji jak i uzupełnień.
              >

> Ósemka była tragiczna więc zaktualizowałem gdy tylko mogłem i okazało się, że w
              > raz z 10-ką mam siódemkę i mogę sobie wybierać.

A to całkiem szczęśliwie. Miałem do czynienia z laptopem wyposażonym w ósemkę. W rejsie na Bornholm posługiwała się nim jedna załogantka a ja chciałem znaleźć aktualną prognozę. M a s a k r a.

> Ale może to tylko Dell tak robi.
              > Mimo silnego procesora i SSD komp sie czasem zawiesza, ale jak wrócę do domu, t
              > o będę wyjaśniał sprawę z technikiem od Della.

Nie wiem jak robi Dell ale może się dowiem bo raczej nabędę polesingowy komputer i pewnie będzie to Dell właśnie.

> O smartfonie wspomniałem, bo cała koncepcja ósemki była oparta na wprowadzeniu
              > smartfonowego interfejsu na komputer. I ósemka realizuje to konsekwentnie.

No właśnie. Nie wyczułem specjalnie "więzi" ósemka - smartfon. Ze smartfonem nie mam specjalnie problemów... Myślałem, że bliskość ósemki i smartfonów to możliwość korzystania ze sklepu microsoftu tak jak smartfon korzysta ze sklepu Play w celu nabycia lub otrzymania potrzebnych nam aplikacji.

> !0-ka jest tu bardziej elastyczna. Być może to co używam, to nie prawdziwa siód
              > emka, ale po prostu interfejs siódemki pod 10-ką. Też możliwe.

Mój syn nabył jakiś czas temu komputer z siódemką i twierdzi, że to całkiem dobry program. Ciekawostka - już trzy lata mu się nie zawiesił.

• wikul I jeszcze jedno ... 03.10.15, 17:40
      ... dzisiatka szpieguje.

www.pcworld.pl/artykuly/402851/Windows.10.jak.wrocic.na.Windows.7.lub.8.1.html
      • wikul Re: I jeszcze jedno ... 04.10.15, 12:31
        3. Na jakich urządzeniach będzie działać Windows 10?

Na wszystkich. Microsoft zakomunikował jasno - jest to system dla komputerów, laptopów, tabletów, smartfonów, a także mniejszych urządzeń elektronicznych - jak smartwatche. "Od czterech do osiemdziesięciu cali". ...

www.pcworld.pl/news/399063/Windows.10.12.najwazniejszych.informacji.na.temat.nowego.systemu.html
        • kalllka Re: I jeszcze jedno ... 04.10.15, 13:30
          No i super, ze nowka Microsofta, przygotowana jest na wszystkie urządzenia. Tyle tylko, ze, pisząc ogólnie oczywiście, Polska sieć, nie jest przygotowana na jego możliwości./Co widać, zwłaszcza po kadrze-czyli tzw. Bazowym supporcie, help deskach itp.
          Od razu,by nie być posadzona o nadmierna drobiazgowość, dopisze, ze support dla wszystkich nowych osow jeśli nie jest wystarczajaco często updatowany, jest niekompatybilny z praktyka. I stanowi skomplikowana zagadkę, nie tylko dla prostych użytkowników.,
          No i jeszcze jedno, kluczowe zagadnienie "informatyczne"; tempo zmian i wprowadzonych technologii, za którymi nie nadąża dwuletnia komórka / typowy dla eu, okres spłat abonament+ urządzenie/ a także ilośc dziur/ luk/ znalezionych w ostatnim czasie we wszystkich wersjach systemów,u wszystkich" konstruktorow" wskazuje raczej na zmianę kierunku myślenia. zmianę koncepcji zarządzania informatycznego. W której główna role będzie grała spójność znaczeniowa przy jednoczesnej dużej dywersyfikacji podmiotów.
      • pikrat Re: I jeszcze jedno ... 04.10.15, 22:08
        wikul napisał:

> ... dzisiatka szpieguje.
        >
        > www.pcworld.pl/artykuly/402851/Windows.10.jak.wrocic.na.Windows.7.lub.8.1.html

To poważny problem, ale zastanawiam się co takiego mogliby "te une" wyszpiegować? Mam nadzieję, że PiS, kiedy już dojdzie do władzy nie będzie miał możliwości wyłapywać nieprawomyślnych surferów. wink
        • wikul Re: I jeszcze jedno ... 04.10.15, 22:49
          pikrat napisał:

> wikul napisał:
          >
          > > ... dzisiatka szpieguje.
          > >
          > > www.pcworld.pl/artykuly/402851/Windows.10.jak.wrocic.na.Windows.7.lub.8.1.html
          >
          >
          > To poważny problem, ale zastanawiam się co takiego mogliby "te une" wyszpiegowa
          > ć? Mam nadzieję, że PiS, kiedy już dojdzie do władzy nie będzie miał możliwości
          > wyłapywać nieprawomyślnych surferów. wink

To szpiegowanie, jak sądzę, dotyczy raczej zainteresowań właściciela po to by podsuwać mu łakome kaski do opchnięcia. Tak robi obecnie wiele aplikacji ściąganych i internetu. Szpieguje umiejscawiając w komputerze ofiary swój programik szpiegowski np. Sweet page.

productforums.google.com/forum/#!topic/chrome-pl/SdV5m7SatDQ
          • pikrat Re: I jeszcze jedno ... 05.10.15, 09:19
            Szpiegowanie poprzez "ciasteczka" trwa już długi czas. Wystarczy, że się kiedyś zainteresowałem kupnem jakiegoś przedmiotu to mimo, że sprawa już dawno zamknięta wciąż kuszą mnie do popełnienia zakupu smile
            • pikrat I coś jeszcze o szpiegowaniu... 05.10.15, 10:46
              natemat.pl/156799,posiadacze-iphone-ow-strzezcie-sie-jestescie-inwigilowani-na-masowa-skale-raport-apple-nie-pozostawia-watpliwosci
              Od słynnego "gwoździa" Ziobry....
    • oleg3 Dziękuję 05.10.15, 11:00
      wszystkim, którzy zechcieli odnieść się do mojego pytania.
      Co zrobię - poczekam, bo to co mam nieźle działa, a nie mam poczucia nienadążania. Z natury jestem konserwatystą.
    • pikrat Re: jaceq jest... 07.10.15, 09:48
      w górę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka