Dodaj do ulubionych

Wywiad z prof Strzemboszem

10.03.16, 21:17
wyborcza.pl/duzyformat/1,151084,19740411,adam-strzembosz-wszystko-dla-jarka.html
www.tvn24.pl/prof-adam-strzembosz-w-programie-tak-jest,626387,s.html
Przyznam, ze mna to wstrzasnelo. Tak otwarta i twarda krytyka Prezesa Kaczynskiego i obozu PiS - ze strony czlowieka zwiazanego z prawica 'od zawsze', czlowieka, ktory kiedys byl traktowany przez wielu politykow prawicy - jak autorytet.

Nie znalazlam komentarzy 'pis-owcow' na temat wypowiedzi Profesora Strzembosza. Moze i dobrze ... Balam sie, ze beda podobne do tych, ktorych doswiadczyl prof Bartoszewski sad

.................. Gdy czytalam wywiad z prof Strzemboszem w dzisiejszym DF Gazety (stojac na przystanku) pomyslalam, ze swiat sie przewrocil. Oto czlowiek - tak niechetny Gazecie i wszystkiemu co soba owo medium reprezentuje - udziela jej wywiadu, w ktorym nie szczedzi krytyki i prawej stronie polityki, i samemu Kaczynskiemu ... To znaczy, ze jest tragicznie...
Boje sie. Wcale sie nie wyglupiam. Naprawde strach mnie oblecial.

tete

Obserwuj wątek
    • benek231 Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 10.03.16, 21:57
      Prawdziwy Polak-katolik nie mysli lecz slucha autorytetow. To ladnie, ze Strzembosz zabral glos i nieco wiecej odslonil osobowosc Kaczynskiego, ale tym samym przestal byc autorytetem dla tych z prawej. Oni go nie uslyszeli i nie uslysza. W kregu ich autorytetow nie ma juz Strzembosza. Takze w ramach ich jednej wielkiej rodziny, w ktorej sie gryza, a ktorej Strzembosz nadal jest czlonkiem.

Odnioslem wrazenie, ze sam Strzembosz niewiele sie zmienil - jak mial zamordystyczne ciagotki, w imie celow wyzszych, i w ramach pielegnowania tradycji (katolickiej oczywiscie), takim pozostal.
      Zabawne przy tym, ze do swoich pobratymcow ma pretensje o to, ze wytworzyli sobie jego falszywy obraz i tegoz kliszami sei posluguja, a jednoczesnie prezentuje dokladnie to samo gdy idzie o jego wyobrazenia o ludziach bliskich Wyborczej - czyli i takich jak ja. Ktory takze wcale np. nie jest "za rozwodami" ale jest zdania, ze taki Srzembosz nie ma prawa ograniczac czyjejs swobody podejmowania decyzji, w tym zakresie. On w dalszym ciagu chetny jest do udupiania jednostek na staro-katolicka modle, bo wydaje mu sie, ze skoro on przezyl w swoim malzenstwie ponad 50 lat to wszyscy inni tez moga.

Co do Kaczora, natomiast, dolozyl do poprawnosci opinii, ze Kaczor (ze swym glupawym bratem) to kretacz, lawirant, klamczuch i manipulant. No bo przeciez nie musial manipulowac Strzemboszem, i utrzymywac go w niewiedzy odnosnie tych komitetow wyborczych. Mogl postawic sprawe jasno: cos za cos. Czyli my organizujemy ci wybory a ty zgadzasz sie na uzycie komitetow dla naszych celow. Kaczor, co nalezy przyznac, odwalal wtedy "kawal roboty" wiec niby dlaczego mialby to robic z czysto altruistycznych pobudek. Chcial cos z tego miec i to jestem w stanie zrozumiec. Tyle, ze tych jego kretych, sliskich i nieuczciwych sciezek - absolutnie nie.

A teraz zastanow sie, Tete, w jaki sposob ksztaltowaly sie charaktery dwoch knypkow blizniakow, ktorzy wyrastali w swiecie chlopakow wiekszych i silniejszych. Jak musieli postepowac by wychodzic "na swoje"(?)
      • t_ete Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 10.03.16, 23:14
        Wlasnie w tym rzecz Benku, ze prof Strzembosz sie NIE ZMIENIL ; z tym wszystkim - czego w nim nie akceptujesz, krytykujesz - zdobyl sie na otwarty krytyczny glos wobec rzadzacych i nad-Prezesa.
        I to wlasnie mnie przerazilo. To jak powiekszajace lustro ...

tete
        • benek231 Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 11.03.16, 10:37
          Nie rozumiem dlaczego Cie to "przerazilo". Czy moglabys nieco zglebic uzycie tego sformulowania. Zaintrygowalo mnie to wiec dociekam, jesli nie masz nic przeciwko temu.
          • t_ete Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 11.03.16, 13:46
            Zwykle 'staram sie' (nie zawsze wychodzi) nie ulegac emocjom. Biore jednak pod uwage, ze moja krytyczna ocena/opinia na temat polityki PiS i Prezesa - moze byc nieco wykrzywiona emocjami. Byc moze - czegos dobrego nie potrafie dostrzec, nie jestem obiektywna.
            Wywiad tylko potwierdza, ze sie nie myle, ze nie myli sie tak wiele osob - i tak wiele osob kompletnie nie dostrzega grozy sytuacji.

tete

• oleg3 Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 11.03.16, 14:27
              t_ete 11.03.16, 13:46
              > Wywiad tylko potwierdza, ze sie nie myle

Jakże ci zazdroszczę, Tete.
              Ta Biblia lepszych i wykształconych potrafi ukoić serce. Wystarczy czytać wybiórczo (!, sic).

Pan sędzia mówi (prawie) otwartym tekstem, że ma w doopie Gazetę Wyborczą, a jest przeciwnikiem politycznym jarkacza co najmniej od 1995 (klapa w wyborach prezydenckich). Najśmiwszniejsze, że GW drukuje opinie rozwalające jej model wychowawczy za cenę krytycznych opinii w stosunku do jarkacza.

Brawo prof. Adam Strzembosz!
              • t_ete Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 17.03.16, 00:05
                oleg3 napisał:

> Jakże ci zazdroszczę, Tete.
                > Ta Biblia lepszych i wykształconych potrafi ukoić serce. Wystarczy czytać wybió
                > rczo (!, sic).
                >
                > Pan sędzia mówi (prawie) otwartym tekstem, że ma w doopie Gazetę Wyborczą, a je
                > st przeciwnikiem politycznym jarkacza co najmniej od 1995 (klapa w wyborach pre
                > zydenckich). Najśmiwszniejsze, że GW drukuje opinie rozwalające jej model wych
                > owawczy za cenę krytycznych opinii w stosunku do jarkacza.
                >
                > Brawo prof. Adam Strzembosz!

Wiele osob mowi ze ma gdzies (a nawet gorzej) GW - i ja wcale nie dostaje w zwiazku z tym wysypki. Wiele osob krytykuje z roznych powodow Prezesa Kaczynskiego - i niekoniecznie rzucam sie im na szyje. Ale prof Strzembosz - to zupelnie inna sprawa. Byc moze przegapilam jego krytyczny wobec Kaczynskiego glos w ciagu wielu ostatnich lat ? A moze tak twardej oceny - nie bylo ? Cos sie jednak zmienilo - ze udzielil wywiadu medium, ktoremu byl tak niechetny - i na temat, w ktorym wg mnie byl do tej pory - powsciagliwy.

tete

• benek231 Re: Wywiad z prof Strzemboszem :O) 11.03.16, 21:17
              A, rozumiem, ze wstrzasnelo Toba potwierdzenie grozy sytuacji, w ktorej ten przewrotny gnojek ma tyle do powiedzenia - w ktorej Nikodem Duda, z innymi Nikodemami, pod wodza Nkodema Kaczynskiego, trzesa panstwem i narodem. Przy czym Nikodem Kaczynski coraz bardziej odslaniany jest jako bardzo pokretna kreatura, nie wahajaca sie siegac po klamstwo, insynuacje, oszczerstwo i demoagogie, byle tylko odpowiednio zagrac na najnizszych instynktach parafialnych Polakow.

Zastanawiam sie nad tym czego nie powiedzial Strzembosz o swych zwiazkach z Kaczynskim bo to co wyjawil to jednak za malo by tak niechetny Wyborczej skostnialy tradycjonalista mogl przelamac wlasne obrzydzenie i, mimo wszystko, udzielic tej samej Wyborczej wywiadu, w ktorym wbija noz w plecy czlonka wlasnej rodziny. No szlachetne oraz honorowe - a sa to ponoc wylacznie prawicowe cechy - to to zdecydowanie nie bylo.
              Bardzo dobrze, ze Wyborcza wykorzystala okazje i, po raz kolejny, pokazala jaki to w rzeczywistosci gnoj ta polska prawica - bogoojczyzniana, szlachetna, honorowa i chrzescijanska.

Dla mnie to akurat nic nowego ale moze ten wywiad pomoze niektorym przejrzec na oczy.
              Powie ktos, ze to nieladnie pomagac komus by sie zeszmacil. Moze, ale w tym przypadku Wyborcza pomogla jedynie zeszmaceniu by moglo ono ujrzec swiatlo dzienne.
    • polski_francuz Wiek gra role 10.03.16, 23:21
      I u Strzembosza i u Kaczynskiego. U pierwszego idzie w dystans i w spokoj w ocenianiu faktow. Co mu latwo przychodzi bo dostaje dobra emeryture. U szefuncia, bo siem w koncu zalapal. I nie pusci wladzy latwo o nie. Bo jak pusci to juz nie wroci.

Powiem moze troche o szefunciu jak Pete Townsend o Micku Jaggerze: "nie mozna sie starac byc wiekszym niz zycie".

A co powiedziec Polakom: chcieliscie to macie. Ja mam tez indiote za prezydenta. Ale w Polsce jeszcze gorzej: szefuncia nie da rady pozbawic wladzy na drodze wyborow.

Pozostaje chodzic do kosciola i sie modlic...

PF
    • kalllka Re: Wywiad z prof Strzemboszem 11.03.16, 13:07
      Kiedyś czytałam DF, warto było
      / wielkością formatu dorównywali poziomem roznorodnoscia artykułów/
      dzisiaj, przez piekielny pomysł gazetowych peerowcow, limitacji czytelnictwa , na głupich i głupszych
      ., jednym słowem chodzi mi o to, ze wywiad przeczytałam tylko dzieki temu, ze go zarekomendowałas i ze ukazał się w wyborczej.pl
      za probe przywrócenia wysokiego poziomu, chwała wiec nalezy się, literalnie- ' Wyborczej' a nie 'gazecie'
    • ada08 Re: Wywiad z prof Strzemboszem 11.03.16, 16:23
      t_ete napisała:

> Przyznam, ze mna to wstrzasnelo. Tak otwarta i twarda krytyka Prezesa Kaczynski
      > ego i obozu PiS - ze strony czlowieka zwiazanego z prawica 'od zawsze', czlowie
      > ka, ktory kiedys byl traktowany przez wielu politykow prawicy - jak autorytet.
      >
      > Oto czlowiek -
      > tak niechetny Gazecie i wszystkiemu co soba owo medium reprezentuje - udziela j
      > ej wywiadu, w ktorym nie szczedzi krytyki i prawej stronie polityki, i samemu K
      > aczynskiemu ... To znaczy, ze jest tragicznie...
      > Boje sie. Wcale sie nie wyglupiam. Naprawde strach mnie oblecial.
      >

Stłucz pani termometr, nie będziesz pani miała gorączki wink

Odkąd, niedawno, przestałam czytać GW - jakoś mniej się boję, a właściwie wcale smile

A'propos Jarosława Kaczyńskiego i jego znaczenia w Polsce polecam, tym którzy nie czytali, dwa ostatnie numery Polityki, a w nich fragmenty najnowszej książki Roberta Krasowskiego.
      Trzeba, niestety, wykupić dostęp, żeby przeczytać te fragmenty, ale warto, bo facet ma dobre pióro. Zamówiłam tę książkę (i wczesniejsze), bo od dawna dręczą mnie pytania:

jak to się stało, że Jarosław Kaczyński stał się głównym rozgrywającym polskiej polityki?

dlaczego każda osoba zajmująca się w Polsce polityką (a nawet tylko interesująca się) uważa go za punkt odniesienia?

dlaczego każda partia uważa niejako za swój obowiązek programowy odniesienie się do osoby Kaczyńskiego?

itd

Mam nadzieję znaleźć jakieś podpowiedzi w książkach Krasowskiego, pisanych z pewnego dystansu, a na razie unikam politycznej bieżączki-świerzbiączki, bo zanurzanie się w nią nie daje nic poza niepotrzebnym zdenerwowaniem.
      a.
      • benek231 Re: Wywiad z prof Strzemboszem 12.03.16, 21:10
        ada08 napisała:

Odkąd, niedawno, przestałam czytać GW - jakoś mniej się boję, a właściwie wcale smile

Czy poczulas tez splywajaca na Ciebie swiatlosc, oraz blogie cieplo?
      • t_ete Re: Wywiad z prof Strzemboszem 17.03.16, 00:11
        ada08 napisała:

> Stłucz pani termometr, nie będziesz pani miała gorączki wink

Raczej : wez pani ibuprom (to po ostatniej grypie - przetestowane). Ale co moze byc ibupromem na PiS i Prezesa ?

No i zapisalam : Krasowski - dzieki smile

tete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka