kokabura 25.09.04, 02:11 Czy ktos ma juz ten komiks w rece? mieszkam na drugim koncu swiata i raczej tutaj go nie znajde.. chetnie bym go zobaczyl. jak ktos ma skaner i komiks prosze o kontakt: student_pl@dodo.com.au Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rawkaz Re: Wojna w komiksie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 11:33 Kupuj tu www.komiksiarnia.pl/ jak chcesz i nie wyjeżdżaj mi tu ze skanami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Wojna w komiksie IP: *.elisa-laajakaista.fi 25.09.04, 18:48 ..spokojnie...to bylo tylko prosba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Q Re: Wojna w komiksie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 09:21 Na www.wrak.pl albo Gildii Komiksu jest taki gosc = co sie podpisuje RAWKAZ. Stąd taka jego miła odpowiedz na antypody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wojna w komiksie IP: *.sympatico.ca 25.09.04, 21:30 A jesli w serwisach do tego przeznaczonych maja problemy ze sprzedaza za granice, czego doswiadczylem juz pare razy, to pozostaje zawsze allegro. Kupujac tam zgromadzilem prawie wszystkie Zbiki i pare Tytusow z pierwszych wydan. Ze nie wspomne o ciekawych ksiazkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixin Re: Wojna w komiksie IP: *.rivrw2.nsw.optusnet.com.au 26.09.04, 03:35 a ja chcialam sie zarejastrowac na allegro zeby moc kupowac i zero odzewu ((( wiec sama juz nie wiem.... a co do komiksu, to bardzo interesujaca rzecz, sama tresc no i ze komiks, tak pogardzany w Polsce, a szanowany na zachodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
zaklynty Zrobmy komiks prawdziwy o Holocauscie 26.09.04, 06:19 Proponuje zrobienie polskiej wisji komiksu Maus tzn. komiksu o Holocauscie. Zrobmy to tak samo dokladnie jak ten o wrzesniu 1939 roku i zrobmy to po angielsku. Zrobmy tak, zeby pokazac w koncu jak bardzo Maus jest paszkwilancki. jesli zrobimy go zgodnie z faktami historycznymi, to powinno sie to dac rozprowadzic po bibliotekach na Zachodzie. Zwracam uwage, ze obecnie na niektorych uniwersytetach naucza sie o Holocauscie na podstawie Mausa - doslownie daje sie Maus jako lekture do przeczytania studentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rdk Re: Zrobmy komiks prawdziwy o Holocauscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:59 gdzie tak jest, na ktorym uniwersytecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Wojna w komiksie IP: *.sympatico.ca 26.09.04, 07:18 mixin: masz host z Australii czy Austrii, dobrze mowie? W kazdym razie przy rejestracji podawalas swoj prawdziwy adres, telefon itd? Ja tez tak robilem i nie chcialo rejestrowac - podalem wiec swoj adres, pod ktorym mieszalem w Polsce i jest OK. To serwis przystosowany do dzialania tylko w Polsce. Jak tylko cos wygram, zaraz pisze do sprzedajacego jaka jest sytuacja i nigdy jeszcze nie bylo problemu, zeby ktos sie nie zgodzil. Kaske wysylam przekazem. Troche kosztuje oplata, ale raz na ruski rok mozna zaszalec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrazt Re: Wojna w komiksie IP: *.cise.ufl.edu 26.09.04, 09:23 niestety, komiks Maus wystawil juz nam wizerunek....jako swinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Wojna w komiksie IP: 212.122.214.* 26.09.04, 10:03 Gość portalu: skrazt napisał(a): > niestety, komiks Maus wystawil juz nam wizerunek....jako swinie. adam michnik się uradował z tego powodu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Wojna w komiksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 13:37 Widać, że nie czytaliście "Mausa" tylko receznje - ja przczytałem i wiem, że -po pierwsze jest to pewna przenośnia nawiązujaca do układu pokarmowego - Niemcy (koty) polują na Żydów (myszy) bojąc się jedynie Amerykanów (psów) a Polacy (świnie) są poza układem -po drugie z treści komisksu wynika, że autor przede wszystkim jest wściekły na tetrycznego ojca, który zatruł mu dzieciństwo - poprzez komiks próbuje go zrozumieć. Poza tym świnia jest zwierzęciem intelignentym o inteligencji najbliższej człowiekowi Jak ktoś sprowadza "Maus" do stwierdzenia, że "Polacy to świnie" jest, co tu dużo mówić, żałosny. A komiks o Westerplatte przedstawiający rzeczywisty a nie wyidealizowany obraz walk, myśle warto przeczytać - swoją drogą jeśli na Westerplatte zginęło tylko dwudziestu Polaków to tych "czwórek" o których pisał Gałczyński (w wierszu, który pewnie wsyzsyc znamy z dzieciństwa, wiec nie ma sensu go przytaczac) nie było zbyt dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek Re: Wojna w komiksie 27.09.04, 06:10 Ja czytalem i niepodzielam twojego zdania. Swinie nie sa tam wcale przedstawione jako inteligentne, lecz raczej jako zdradliwe swinie, tak jak w powiedzeniu: ty swinio. Po angielsku: you pig! Zdradliwy czyli na przyklad donosiciel, szpicel itd. Policz sobie na przyklad ile ten komiks przedstawia swin jako wiezniow w obozie a ile swin jako kapo. To samo zrob z myszami. Potem zajrzyj do podrecznikow i wyciagnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek Re: Wojna w komiksie 27.09.04, 06:17 I jeszcze jedno. Uwazasz, ze Niemcy w czasie wojny ni epolowali na Polakow? no i jest jeszcze inny aspekt. Taki Slonimski na przyklad. To co. uwazal sie za Zyda i Polaka i co mialby miec glowe myszy i swini. Takich ludzi jak on w Galicji Wschodniej byly dziesiatki tysiecy, jesli nie setki tysiecy w calym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek Maus o polskich obozach koncentracyjnych 27.09.04, 06:39 Jak nisko spadla nauka o Holocausie niech siwadczy nastepujacy fragment ze strony Georgetown University: "Maus opowiada o hororze polskich obozow koncentracyjnych" Link ponizej: www.georgetown.edu/faculty/bassr/218/projects/oliver/MausbyAO.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Nie przesadzajmy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 27.09.04, 10:10 Takiego zdania nie znalazłem ale takie jest 4 zdanie tego artykułu: Written by a second generation Holocaust survivor, MAUS fuses the story of the terrible historical occurrence with a Jewish American's struggle to forge his own understanding of the brutal extermination of his people by the Nazi regime in the Second World War. A tak poza tym to wiadomo, że różnie to podczas wojny bywało, każdy chciał przeżyć i różna była tego cena. Byli polscy kapo w Auschwitz, mój dziadek który był też tam, opowiadał jak u schyłku wojny będąc już w Sahsen Hausen w fabryce Heinkla, spotkał takiego kapo ewakuowanego z Oświęcimia - jak chwalił się, ze zabawiał się z dziewczynami przywiezionymi z powstania warszawskiego, które "oddawały się za łyżkę marmolady". Ten gó.niarz miał nieco ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
witaschek THE POLISH CONCENTRATION CAMPS 27.09.04, 11:03 No to slabo szukales, lub nie chcesz znalezc. Oto one (podkreslenie moje): Not only does the book narrate THE HORRORS OF THE POLISH CONCENTRATION CAMPS, it also displays the enormous difficulties of second generation Holocaust survivors to find a way to come to terms with the horrendous plight of their ancestors. Ten fragment jest tuz pod conclusions. No byli takze kapo Zydzi, ale jakos ich w Mausie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Dodać należy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 27.09.04, 10:28 że dokładnie tłumaczył to Szpigelman - żydzi - myszy były to szkodniki, które należało wytępić a polacy - świnie mieli być "hodowani" by służyć niemcom, tak jak świnia służy człowiekowi do... Generalnie Maus jest świetny. Jedno co mnie tknęło to mimo wszystko brak całkowitej asymilacji polskich żydów. Władek nie był w ogóle religijny, walczył w polskiej armii we wrześniu, ale czuć w tym wszystkim, że on zawsze był tam polak ale żyd. Widocznie tak właśnie było. Padaja nazwy Sosnowiec i inne jako miejsca życia i pracy ale nie pada Polska, ojczyzna itd., może to wynik zniekształcenia przekazu przez lata - w końcu nową ojczyznę znalazł Władek w USA a opowieść przechodzi przez filtr w postaci Arta - chłopaka urodzonego już tam. Ale nawet w USA żydzi mieli problemy - przypomnijmy jakie szykany zgotowali koledzy bohaterowi Młodych Lwów Shaw'a. Z innej beczki. Widziałem ostatnio Pianistę - świetny film, blisko genialnego a gdy pomyślimy że zrealizowany w Polsce ... Jest tam genialna jedna scena, która w jednym kilkudziesieciu sekundowym ujęciu przekazuje tak wielką prawdę o Powstaniu Warszawskim - gdy po ustaniu walk Szpilmann przechodzi przez mur. Jedno ujęcie a jaką ma wymowę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dodać należy IP: *.levels.unisa.edu.au 27.09.04, 11:10 Wydaje mi sie, ze ideologia o kotach i myszach oraz swiniach zostala dorobiona pozniej. Na poczatku byl zwykly sterotyp w zamysle autora. Zopacz, ze Francuz jest tam zaba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungf Re: Wojna w komiksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 19:11 15 ośle, było chodzić do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś