30.12.16, 12:25
Posłowie PiS chcą zmienić prawo farmaceutyczne. "Apteki dla aptekarzy" oraz określona liczba mieszkańców przypadająca na jedną placówkę - to główne założenia projektu.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21179080,liczba-aptek-w-dol-cena-lekow-w-gore-pis-chce-zmienic-prawo.html#MTstream

Dlaczego mamy się ograniczać tylko do aptek. Pójdźmy dalej.
Serwis samochodowy tylko dla mechaników, piekarnie dla piekarzy, masarnie dla rzeźników.
Dodatkowo wyznaczyć dokładne rewiry, w których będzie tylko jeden sklep/zakład z danej branży. Będzie porządek i sprawiedliwość....

PiS w głowach ma komunę, to wiem. Ale nawet za komuny , aż takich regulacji nie wprowadzali. Uczeń prześciga nauczyciela.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Zgoda Andrzeju n/t 30.12.16, 12:27

• perla tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 13:03
      które dewastują rodzinne polskie apteki.
      Sieci maja pieniądze aby apteka jechała na stratach cenowych tylko po to aby wykończyć taką rodzinną aptekę.
      Prowadzisz Andrzeju polską rodzinną firmę i ciekaw jestem co byś powiedział jakby ci się obok otworzyła sieciówka sprzedająca produkty poniżej kosztów produkcji.
      No i jeszcze jest problem z wyprowadzaniem leków za granicę przez te sieciówki. To afera na miliardy zł, ale gorsze to, że dla naszych poważnie chorych brakuje leków.
      Natomiast jestem za likwidacją recept. Każdy dorosły powinien mieć prawo kupić sobie lek jaki potrzebuje. Bez recepty. A to, że ktoś umrze? No cóż, najwyżej powiększy się lista Darwina właśnie.
      • xiazeluka Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 13:11
        "określona liczba mieszkańców przypadająca na jedną placówkę"

Czyli jak "rodzinnych aptek" będzie na określoną liczbę mieszkańców za dużo, to się jak nakazowo zamknie. Zechcesz wskazać korzyści, jakie ta zamknięta rodzinna apteka będzie miała?

Po drugie - dekretowanie, ile ma być sklepów na lb/mieszk. to zamordystyczny bolszewizm.
        • perla Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 13:30
          xiazeluka napisała:

> Po drugie - dekretowanie, ile ma być sklepów na lb/mieszk. to zamordystyczny bo
          > lszewizm.

Mości Książę, to tylko zasłona dymna. Po to aby przykryć to co istotne, czyli won zagraniczne sieciówki. A jak znikną to odkręci się ilość aptek na ilość mieszkańców. Jeżeli Wła zna projekt ustawy to tam jest napisane, że właścicielem apteki może być tylko magister farmacji co ukatrupia sieciówki.
          Podobną zasłonę chce zastosować Ziobro ograniczając koszt pożyczek do 11,5% w skali roku. Oczywiście dla dobra konsumenta. A w rzeczywistości chodzi o to aby wypie...ć z Polski te zagraniczne Providenty, Wongi czy inne Vivusy. Angielski Provident który zresztą jest zabroniony na Wyspach, zarabiał w Polsce krocie i wszystko wyprowadzał za granicę, to po tym infie Ziobry poleciał w dól na giełdzie o 50%
          Rząd nie może powiedzieć, że kapitał ma narodowość bo zostałby okrzyknięty jako faszystowski, mimo, że np. Niemcy mają ustawę zabraniającą przejmowanie ich mediów przez obcych.
          Dlatego rząd musi stosować zasłony właśnie.
          • qwardian Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 22:07
            Za góra dekadę wszystko z wyjątkiem kartofli i kapusty będzie kupowane w sieci, ale nie tych fizycznych tylko wirtualnych za darmową dostawą i jednym kliknięciem...
            • piq no i właśnie, qwardian, to jest klucz do... 31.12.16, 17:21
              ...bzdurności rozwiązań tego typu, w tym "repolonizacyjnych". Ja, gdy się żeniłem, kupiłem piękny pierścionek zaręczynowy z brylantem na e-bayu w Izraelu, pas i muchę wiazaną 100% naturalnego jedwabiu na e-bayu w UK i spinki takie, jak należy, w USA - na wszystkim zaoszczędziłem jakieś 1000 zł. W Polsce ceny były kosmiczne, a jakość mierna. Niedawno sprowadziłem za grosze świetne okulary przeciwsłoneczne z Chin. Dizajnerski zegarek Komono za pół ceny z Niemiec. Tak samo wkrótce będzie ze wszystkim. Z ziemniakami i kapustą także; będziesz zamawiać u rolnika, a on ci podrzuci pod dom albo przyśle. Usługi szybkich przewozów detalicznych to w tej chwili najszybciej rozwijająca się gałąź transportu. Wystarczy spojrzeć na stałą komunikację między Polską a UK, z dostawami białego sera dla Polaków (i Rosjan) włącznie.
              • perla Re: no i właśnie, qwardian, to jest klucz do... 31.12.16, 18:15
                oprócz zamawiania hoteli to jeszcze nic nie kupiłem w necie.
                Jestem 50+ i widać mam swoje nawyki.
                Niemniej pewnie będzie tak jak piszecie. Wszystko przez net i minimalizacja kontaktów międzyludzkich.
                Auta będą tylko elektryczne a lekarze niepotrzebni. Będzie można sobie kupić laptop z odpowiednią kamerą, która nas przeskanuje i wydrukuje raport jakie mamy choroby i jakie trzeba łyknąć leki. W razie konieczności operacji zamówimy sobie kliknięciem ambulans, który autonomicznie (GPS) podjedzie pod naszą chałupę a roboty umieszczone w ambulansie nas zoperują.
                Boże, jak to dobrze, że już kupiłem sobie grób na cmentarzu i nie będę musiał tego oglądać, choć widok z grobu mam super właśnie.
                • marynazmlyna Wszystko zamawia sie w necie. 31.12.16, 18:33
                  perla napisał:

> oprócz zamawiania hoteli to jeszcze nic nie kupiłem w necie.
                  > Jestem 50+ i widać mam swoje nawyki.

No to wg standardow amerykanskich jestes typowym przykladem Ciemnogrodu.
                  Ja zaczalem kupowac w necie jakies 20 lat temu i teraz wiekszosc rzeczy kupuje w necie.
                  Ostatnio kupiel opony do naszych rowerow w necie oraz latarki do rowerow bo czasami jezdzimy po zmroku.
                  Jaka jest roznica kupowania w necie a w sklepie.
                  Duzy sklep rowerowy mam jakies 15-20 minut od siebie. W sklepie nie ma az takiego wyboru jak w necie.Nawet w duzym sklepie.W sklepie jest zawsze drozej niz w necie.
                  No wiec pojechalbym do tego sklepu,kupil 4 opony po 20 dol kazda+tax,postal troche w kolejce i po okolo 1 godzinie bylbym w domu.
                  W necie zalatwilem to w ciagu 5 minut i zaplacilem po 14 dol za opone.
                  Acha,te oppony z netu sa duzo lepsze niz ze sklepu,bo sa z kevlarem a w sklepie takich nie ma.
                  Opony z kevlarem w sklepie kosztuja w granicach 50 dol za sztuke.

> Niemniej pewnie będzie tak jak piszecie. Wszystko przez net i minimalizacja kon
                  > taktów międzyludzkich.

Na kontakty masz czas jak sobie tym rowerem wyjedziesz na dwor,zamiast stac w sklepie.

> Auta będą tylko elektryczne a lekarze niepotrzebni.

Juz dosc duzo aut elektrycznych jezdzi po NYC.
                  Lekarze beda potrzebni,ale mozesz im ulatwic prace doksztalcajac sie.
                  To nie lekarz ma cie leczyc,to ty masz sie leczyc przy pomocy lekarza.
          • xiazeluka Towarzyszu Perła 30.12.16, 23:38
            Segregacja ilości aptek na określoną liczbę mieszkańców zmiecie z rynku także te Wasze rodzinne apteki. A jak interes padnie, to trudno go potem odtworzyć. Gdzie tu towarzysz widzi korzyść dla rodzinnych aptek - Mła nie ma pojęcia.

Po drugie - "A jak znikną to odkręci się ilość aptek na ilość mieszkańców. " - jest jedynie dobrym żartem. Uśmialiśmy się z niego porządnie. Żadna dorosła osoba nie uwierzy, że jak politycy coś zmienili, to jedynie "na chwilę". Tak jak "na chwilę" mamy 23% VAT. I to pełowskie łajdactwo jest podtrzymywane przez łajdaków z LiN.
            • perla Re: Towarzyszu Perła 31.12.16, 00:03
              xiazeluka napisała:

> A jak interes padnie, to trudno go potem odtworzyć.

trudno?
              Czasami jest to niemożliwe o czym przekonali się arystokraci gdy im plebs ścinał zboczone łby na gilotynce w Paryżu. W sumie to spieprzyliście ten biznes i to dzięki wam mieliśmy komunizm, faszyzm, a teraz demokrację. Za dużo było wśród was sodomitów, i ludzie was wyrżnęli.
              Skoro ja jestem towarzysz to ty jesteś ultra bolszewik właśnie.
              • marynazmlyna Jak to wyglada w wolnym swiecie. 31.12.16, 00:28
                No wiec aptek w NYC jest od cholery i wszystkie jakos funkcjonuja.
                W tych gesciej zaludnionych terenach na kazdej ulicy jest apteka.
                Niemal we wszystkich sieciowkach spozywczych sa apteki. Idzie czlowiek na zakupy i tam apteka jest.
                W sieciowkach jest taniej i maja wiekszy wybor.
                Niektore firmy ubezpieczeniowe nakazuja realizacje recept w scisle okreslonych aptekach sieciowych bo jest to duzo tansze niz w malych aptekach.
                Ja praktycznie nie dostaje recepty do reki,bo moj lekarz ma zanotowane z ktorej apteki korzystam i tam faxuje recepte.
                No wiec wychodzac od lekarza ide spacerkiem do apteki i recepta juz czeka.
                Jak chce odnowic recepte to dzwonie do apteki i podaje numer recepty,co jest nagrywane na tasme i ide po odbior.
                Uwazam ze kombinacje by zlikwidowac sieciowki na korzysc rodzinnych aptek podniosa ceny lekow.
                • perla Re: Jak to wyglada w wolnym swiecie. 31.12.16, 00:35
                  marynazmlyna napisał(a):

> Uwazam ze kombinacje by zlikwidowac sieciowki na korzysc rodzinnych aptek podni
                  > osa ceny lekow.

sieciówki to korporacje, a korporacje to czysty bolszewizm.
                  Opanowali Polskę przy pomocy agentów ale teraz zaczyna się tych bolszewików wypędzać.
                  Odzyskaliśmy duży bank, i czas na innych bolszewickich łajdaków właśnie.
                  • perla a propos cen 31.12.16, 00:39
                    może w końcu Polacy się nauczą czy warto kupować tyle leków.
                    W każdym polskim domu zalega mnóstwo leków, które choć kupione nigdy nie zostały użyte właśnie.
                  • marynazmlyna Re: Jak to wyglada w wolnym swiecie. 31.12.16, 12:15
                    perla napisał:

> sieciówki to korporacje, a korporacje to czysty bolszewizm.

Korporacje sa na calym swiecie i nikomu nie przeszkadzaja.

> Opanowali Polskę przy pomocy agentów ale teraz zaczyna się tych bolszewików wypędzać.

A co z cena lekow dla Kowalskiego?
                    Bo jesli ceny wzrosna przy wypedzaniu korporacji,to wpedzicie Kowalskiego w nedze.
              • xiazeluka Re: Towarzyszu Perła 31.12.16, 14:28
                Trudno. Szczególnie, gdy pisowscy narodowi socjaliści zrujnują mały, rodzinny interes.

Reszta wypowiedzi towarzysza jest od rzeczy, co oznacza, że już zaczęliście świętować i przekroczyliście swoje możliwości.
                • perla Re: Towarzyszu Perła 31.12.16, 14:47
                  xiazeluka napisała:

> Reszta wypowiedzi towarzysza jest od rzeczy, co oznacza, że już zaczęliście świ
                  > ętować i przekroczyliście swoje możliwości.

fakt, nie mam takiej głowy jak wy, wyznawcy korporacyjnych bolszewii.
                  Mości Dzierżyński, idź lepiej walczyć z kułakami skoro tak ideologicznie bronisz korporacyjnych kołchozów.
                  Najlepszego właśnie!
                  • xiazeluka Re: Towarzyszu Perła 31.12.16, 15:30
                    Korporacja może szarogęsić się jedynie w państwie socjalistycznym, towarzyszu Czapajew.
                  • qwardian Re: Towarzyszu Perła 31.12.16, 16:06
                    Wykup Pekao przez PZU to największy sukces 2016 roku, przypomnijmy, że lokalna Targowica w osobie Wąsacza chciała sprzedać ubezpieczyciela, maszynkę do robienia pieniędzy za grosze. Ale Perła o korporacjach Lenin poświęcił rozdziały i to jedyne co czyni je wspólnym z bolszewizmem..
      • oleg3 Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 13:12
        > które dewastują rodzinne polskie apteki.

Niestety PiS ma poważny problem z realizacją słusznych celów. Zrobią zamieszanie na rynku leków i umocnią pozycje sieci. Zaczem pokrzyczą o układzie i zażyczą sobie naszych głosów ( i pieniędzy).
      • andrzejg Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 13:42
        Niejedna sieciówka otwierała sklepu obok mnie. Ja jestem, a ich już nie ma.
        To porównanie nie jest trafne, ponieważ ja mam swój, niepowtarzalny towar, prosto spod noża.
        Apteki rzeczywiście to coś innego. Wielka sieć aptek wynegocjuje niższe ceny. Takie działanie rzeczywiście może chronić rodzinnego aptekarza, ale z punktu widzenia klienta to nie jest korzyść. Po pierwsze te apteki nie mają siły przebicia w targowaniu się z hurtownią, a po drugie - zmniejszona ilość aptek dodatkowo podniesie ceny leków. Jest to działanie anty rynkowe, bo na rynku pracuje pieniądz. Masz pieniądze , to jak chcesz to inwestujesz w sieć aptek. To Twój biznes.
        • perla Andrzeju, apteka to nie KFC czy MakDonald 30.12.16, 15:37
          do firm, które sprzedają śmieciowe żarcie chodzić nikt nie musi.
          A do apteki musi. Dla siebie czy dla innych.
          Dlatego apteki mają strategiczną pozycję. Zarówno zdrowotną, społeczną, polityczną a nawet militarną
          Rozdrobnienie aptek na małe firmy to konieczność. Tu wolny rynek jest ograniczony.
          Bo załóżmy, że 90% aptek w Polsce będzie miał kapitał rosyjsko-niemiecki.
          I w sytuacji jakiegoś ostrego napięcia między krajami dostaną odpowiednie polecenie, np. - nie mamy antybiotyków na stanie i co nam zrobicie?
          To jak z chlebem. Ważniejsza od ceny jest jego ciągła dostawa właśnie.
        • t_ete Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 19:40
          andrzejg napisał:

> Niejedna sieciówka otwierała sklepu obok mnie. Ja jestem, a ich już nie ma.
          > To porównanie nie jest trafne, ponieważ ja mam swój, niepowtarzalny towar, pros
          > to spod noża.
          > Apteki rzeczywiście to coś innego. Wielka sieć aptek wynegocjuje niższe ceny. T
          > akie działanie rzeczywiście może chronić rodzinnego aptekarza, ale z punktu wid
          > zenia klienta to nie jest korzyść. Po pierwsze te apteki nie mają siły przebici
          > a w targowaniu się z hurtownią, a po drugie - zmniejszona ilość aptek dodatkowo
          > podniesie ceny leków. Jest to działanie anty rynkowe, bo na rynku pracuje pien
          > iądz. Masz pieniądze , to jak chcesz to inwestujesz w sieć aptek. To Twój bizne
          > s.

W Szczecinie jest zatrzesienie aptek. Sa male, sa i sieciowe. Nie zauwazylam by ktorakolwiek zamknieto. A tak, przepraszam, jedna w mojej okolicy sie zamknela na czas remontu kamienicy i po zakonczeniu remontu - sie nie otworzyla. W promieniu 5-min spaceru sa 4 inne MALE apteki., 10-min spacer - kolejne Do sieciowej apteki (2 w najblizszej okolicy) trzeba sie wysilic na 15 min spacer.
          Stad moj wniosek : apteka to biznes oplacalny pomimo dzialajacych na rynku sieciowek.
          Fatalnie znosze tego typu pomysly 'porzadkowania' rynku.

tete
          • andrzejg Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 20:03
            W zasadzie, to ja powinienem być za. Powstaną cechy aptekarzy,którzy będą przeprowadzać szkolenia i dopuszczać do rynku. W takim cechu działałbym aktywnie smile
            • czuk1 Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 20:19
              andrzejg napisał : W zasadzie, to ja powinienem być za. Powstaną cechy aptekarzy,którzy będą przeprowadzać szkolenia i dopuszczać do rynku. W takim cechu działałbym aktywnie smile

Cechy to możecie/mogliście utworzyć bez ustawy nakazującej by właścicielem apteki był mgr farmacji. . Taka decyzja państwa obciążać będzie tysiące najlepszych farmaceutów obowiązkami administracyjnymi a właściciele aptek nie będący farmaceutami (co zrobią?) - zlikwidują swój biznes.
              • andrzejg Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 20:28
                Cechy to pozostałoś po PRL. Za PRL obowiązkowa przynaleność, dziś dobrowolna. Powstały konkurencyjne stowarzyszenia, a to tylko dlatego,ze poszczególni rzzemieślnicy mieli swoje ambicje.

W przypadku nakazu określonych kwalifikaci cechy będą znów obowiązkowe. Korzyść taka, zę skłądki będą mogli wpisywać w koszty
                • czuk1 Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 20:48
                  andrzejg napisał: Cechy to pozostałość po PRL. ....przynależność, dziś dobrowolna.
                  Powstały konkurencyjne stowarzyszenia, a to tylko dlatego,ze poszczególni rzemieślnicy mieli swoje ambicje. W przypadku nakazu określonych kwalifikaci cechy będą znów obowiązkowe. Korzyść taka, zę skłądki będą mogli wpisywać w koszty

Czyli...niewielka zmiana i korzyść ....z powrotu do cechów, pod nazwą Cech Farmaceutów.
                  • andrzejg Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 21:00
                    Dla drobnych aptekarzy ogromna korzyść
            • kalllka Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 21:04
              No prosze,naczelny ciastkarz Rzeczpospolitej/ pstryk/ aptekarzem..pardonsik /pstryk/ farmaceuta.
              😷

• andrzejg Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 21:08
                Możesz prościej, dla ludzi drugiego sortu?
                O co Ci chodzi?
                • kalllka Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 21:56
                  Rozbawiłeś mnie swoim postem, po prostu.
                  Jesteś ciastkarzem.. w e-gwarze znaczy zarządca cookies indifferent
                  Implikacji językowych,., wynikających ze zmiany zawodu, nie muszę już chyba tłumaczyć...

• czuk1 Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 21:46
                kalllka napisała: No prosze,naczelny ciastkarz Rzeczpospolitej/ pstryk/ aptekarzem..pardonsik /pstryk/ farmaceuta.
                > 😷

Nie sądzę by partia rządząca administrowała aptekami / cechami aptek ... z Warszawy
                Wg mnie. Tu nie da się zastosować zasady - TKM.
                • kalllka Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 22:22
                  Cóż, nie może administrować, jeśli się do tego logistycznie/ informatycznie nie przygotuje;
                  Likwidacja aptek /dokładnie to widać na podwórku/ wynika raczej z ich nadmiaru. Tak jak salonów fryzjerskich, w swoim czasie...
                  Ze zmian w systemie zarządzania i gospodarowania,Health-data, widać,ze cała administracja/ leczenie-terapie- leki, pomoc społeczna/ przeniesiona zostanie do sieci. Sprzedaż leków-uslug, fizycznie odbywać się będzie tylko za pomocą sieci autoryzowanych małych punktów/aptek-sklepów, poradni.. itp.
                  Takie, małe rodzinne apteczki domowe.. skimpilowane z wielkimi Health-domenami w chmurze czy innym wirtualnym bitmedzie.

• czuk1 Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 31.12.16, 08:47
                    kalllka napisała:
                    ... cała administracja/ leczenie-terapie- leki, pomoc społeczna/ przeniesiona zostanie do
                    > sieci. Sprzedaż leków-uslug, fizycznie odbywać się będzie tylko za pomocą si
                    > eci autoryzowanych małych punktów/aptek-sklepów, poradni.. itp.
                    > Takie, małe rodzinne apteczki domowe.. skimpilowane z wielkimi Health-domenami
                    > w chmurze czy innym wirtualnym bitmedzie.

Zgoda. Dlatego uważam,ze powalczyć z korporacjami trzeba kompleksowo... przez koncesje,opodatkowanie, nadzór, kontrole finansowe, kontrole leków, bariery celne na zagraniczne leki , itd... a na końcu przez taką ustawę jak ta proponowana, która może odbić się rykoszetem i trafić w polskie apteki.
                    >
      • marynazmlyna Re: tu chodzi o likwidację zagranicznych sieci 30.12.16, 14:02
        perla napisał:

> które dewastują rodzinne polskie apteki.
        > Sieci maja pieniądze aby apteka jechała na stratach cenowych tylko po to aby wy
        > kończyć taką rodzinną aptekę.

Zadna apteka nie jedzie na stratach. Sieciowki stac na nizsze ceny,bo maja wiekszy obrot.

> Prowadzisz Andrzeju polską rodzinną firmę i ciekaw jestem co byś powiedział jak
        > by ci się obok otworzyła sieciówka sprzedająca produkty poniżej kosztów produkcji.

Bzdury opowiadasz.
        Ceny lekow sa uzaleznione od ilosci ich zakupow w hurcie.
        Jesli kupujesz 200 sztuk w hurcie to placisz 2-4x wyzsza cene niz wtedy gdy kupujesz 10 tys sztuk.
        Male apteki zamawiaja male partie w hurcie a duze apteki(sieciowki) zamawiaja potezne ilosci w hurcie a pozniej rozprowadzaja miedzy swoje jednostki.

> Natomiast jestem za likwidacją recept. Każdy dorosły powinien mieć prawo kupić
        > sobie lek jaki potrzebuje. Bez recepty. A to, że ktoś umrze? No cóż, najwyżej p
        > owiększy się lista Darwina właśnie.

To juz jest glupota,bo sa coraz nowsze, lepsze leki o ktorych konsument pojecia nie ma.
        Sa tez stare leki,ktorych sie rzadko uzywa a ktore sa bardzo skuteczne.
        Wiekszosc lekow rzeczywiscie powinno byc bez recepty ale wtedy kupujacy musi byc bardzo dobrze obeznany w temacie. Przecietny czlowiek niestety nie jest obeznany w temacie i dlatego sa recepty.
      • piq towarzysz fjurer podobnie walczył z żydowskimi... 31.12.16, 17:26
        ...zakładami i sklepami, perła, wyznaczając licencjonowaną normę uszewczenia, uaptekowienia i ukrawczenia na liczbę mieszkańców. Chyba cię posrało ze szczętem.
    • wikul Ziemia dla ziemniaków 30.12.16, 13:27
      Niepotrzebnie znów grzebią w tej dziedzinie co zaowocuje zmniejszeniem liczby aptek. Koło mnie już dwie zniknęły (na pięć), może zostanie jedna albo nic.
    • czuk1 Re: Apteki 30.12.16, 17:02
      andrzejg napisał: Posłowie PiS chcą zmienić prawo farmaceutyczne. "Apteki dla aptekarzy" oraz
      > określona liczba mieszkańców przypadająca na jedną placówkę - to główne założenia projektu.

Proceder wyprowadzenia zysków za granicę z sieci aptek i firm zagranicznych można ukrócić przez zmianę prawa podatkowego czy finansowego a potem ścigając przestępców .... ale nie tak prymitywnie i szkodliwie, jak ktoś zamierza.
      Wg mnie. Aptek mamy dużo i to jest korzystne dla klientów.Ich liczbę określa,reguluje rynek.... i niech tak będzie nadal. Po co wylewać dziecko z kąpielą.
    • qwardian Re: Apteki 30.12.16, 18:29
      Niedorzeczność, którą PiS musiał nierozważnie obiecać jakimś wąskim grupom farmaceutów, ale wydaje mi się to badaniem gruntu raczej niż konkretną propozycją. Natomiast zakazałbym sprzedaży wyrobów cukierniczo-podobnych w wielkich sieciach, bo to trucizna.
    • piq to znane rozwiązanie lewicowe z III rzeszy:... 31.12.16, 17:24
      ...tam także określono liczbę poszczególnych zakładów usługowych i sklepów na liczbę mieszkańców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka