Dodaj do ulubionych

Dwa tytuły

05.06.17, 13:16
Idzie o to samo zdarzenie.
Jacek Kurski zwyzywany i obrzucony kubkami na stadionie Legii Warszawa (strona 0.0 gazeta.pl)

Kibice Legii zaatakowali Prezesa TVP. Przyszedł na mecz w barwach Lechii Gdańsk (do rzeczy.pl)

Źródła, na które powołują się obie redakcje też są inne. Opis zdarzenia prawie identyczny. Ale niech ktoś nie kliknie w materiał ze strony gazeta.pl, to zostanie mu tylko, że szef pisowskiej TV źle został przyjęty na stadionie. Ot potęga manipulacji.
Obserwuj wątek
    • t_ete Re: Dwa tytuły 05.06.17, 18:00
      oleg3 napisał:

> Źródła, na które powołują się obie redakcje też są inne. Opis zdarzenia prawie
      > identyczny. Ale niech ktoś nie kliknie w materiał ze strony gazeta.pl, to zosta
      > nie mu tylko, że szef pisowskiej TV źle został przyjęty na stadionie. Ot potęga
      > manipulacji.

1. Jacek Kurski zwyzywany i obrzucony kubkami na stadionie Legii. Prezes TVP przyszedł... w szaliku Lechii (tytul po kliknieciu)

2. Kibice Legii zaatakowali prezesa TVP. Kurski przyszedł na mecz w barwach Lechii (tytul po kliknieciu)

Nie widze szczegolnej roznicy. Gdzie manipulacja ?
      Czy chodzi o to, ze gdy ktos czyta tylko tytuly - to zostanie wprowadzony w blad ?

Oleg, tak robia chyba wszystkie redakcje ... nie wiem jak sie to fachowo (po dziennikarsku) okresla, ja nazywam to 'stopniowaniem napiecia'. To zacheta by sie wczytac. Im bardziej 'szokujacy' tytul - tym wieksza szansa, ze 'ktos kliknie'.
      To oczywiscie okropnie tabloidowe - w stylu ... 'znana celebrytka przylapana ....' (a po kliknieciu - cd. testu 'znana celebrytka przylapana przez mlode fanki - rozdaje autografy').

smile

tete

• monalisa2016 Re: Dwa tytuły 05.06.17, 18:14
        Takie przypadki spotyka sie też w zachodnich mediach, ta sama treść rożni autorzy, nawet spotkałam przykłady w zaoceanicznych rożnych mediach. Dowód na to, że sa teksty pisane przez specjalne agencje, rozsyłane i autoryzowane przez rożnych pismaków, dla mnie sa to fake news których nie biorę poważnie.
    • institoris2 niepotrzebnie sie czepiasz Oleg 06.06.17, 01:54
      GW znana jest z solidnej roboty dziennikarskiej i jeden nieszczesliwie dobrany tytul nie zmieni tej oceny.
      Moglbym przytoczyc wiele przykladow, ale, lenistwo, ogranicze sie do jednego, dzisiejszego.
      Artukul jest tutaj:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21915401,skrajna-prawica-zebrala-cwierc-miliona-zlotych-by-sabotowac.html
      Autor- Patryk Strzalkowski
      I wszystko sie zgadza, co Pan Stzralkowski napisal. Skrajna prawica, do ktorych zaliczyl Identitäre, wysuwa tak skajne postulaty jak:
      Chcemy otwartej debaty w kwestii tożsamości w 21 wieku. Das etablierte Meinungsspektrum (czyt. Mainstreem) zawęża to pytanie tylko do utopii jednolitej One-Word Ideologi. My jednak chcemy na świecie różnorodności narodów i kultur. Zachowanie naszej tożsamości etniczno-kulturowej musi stac sie podstawowym konsensusem i zostac zapisane jako podstawowe prawo spoleczenstw."
      albo taki kwiatek:
      "potrzebujemy w koncu zdrowych relacji do patriotyzmu i miłości do kraju i prawdziwej wolności wypowiedzi. Przez wiele lat lewica dominowala media i scenę kulturalną. Teraz nadszedł czas, by inne glosy dotarly do ludzi.
      Patriotyzm nie jest przestępstwem, to coś zupełnie normalnego. Chcemy, aby każdy mógł przyznać się do własnej kultury i tradycji otwarcie i szczerze, bez konieczności narazania sie na wykluczenie, czy dyskryminacje."
      itd. jak kogos interesuje, to niech sobie sam poczyta.
      Noz sie w kieszeni otwiera, czytajac ten nazistowski belkot.

Pan Strzalkowski zapomnial napisac (moze nie wiedzial), ze aktualnie wloska prokuratura prowadzi sledztwo przeciwko "aktywistom od lat ratujacym ludzkie zycie" pod zarzutem wspolpracy z przemytnikami. Stara sie rowniez wyjasnic (prokuratura) skad pochodza pieniadze na te oraganizacje.
      Nie wyjasnil tez, jak wyglada to "ratowanie" w praktyce.
      Juz dawno minely czasy, ze przemytnik sam prowadzil lodz i zawozil "uciekinierow" do Europy.
      Obecnie laduje sie ludzi na tanie pontony produkcji chinskiej, ktore nigdy nie przeplynelyby te sto kilkadziesiat kilometow do Wloch, instruuje sie ich, jak wezwac pomoc na morzu i to w zasadzie wszystko.
      Z reguly jakis statek w poblirzu sie znajdzie i "uciekinierzy" sa ratowani ponad 100 kilometrow do Wloch, chociaz wszystko dzieje sie pare kilometrow od wybrzeza libijkiego i mozna by wpasc na pomysl,by rozbitkow odstawiac do pobliskiej Libii.
      W proceder ten zamieszane sa nie tylko "charytatywne" organizacje, ale i przykladowo Frontex (nazywany przez niektorych zlosliwie "europejska sluzba transportowa!), czy tez marynarki niektorych panstw europejskich.
      Sprawa jest glosna, bo co prawda udalo sie Identitäre zebrac mase forsy (cale 50 tys. funtow), ale musza za te pieniadze pozyczyc jakas lodz, czy statek.
      Jesli oburzenie spoleczne bedzie odpowiednoi duze, to mozliwe, ze nikt sie nie zdecyduje na wspolprace.
      Tak wiec sam widzisz Oleg, ze Twoje zarzuty sa kompletnie bezpodstawne.
      • institoris2 Re: niepotrzebnie sie czepiasz Oleg 06.06.17, 13:09
        temat chyba zostal zakwalifikowany jako wazny, bo dzisiaj powrocil na pierwsza strone GW.
        • oleg3 Re: niepotrzebnie sie czepiasz Oleg 06.06.17, 13:26
          Zauważyłem.
          Kurski to właściwie drobiazg, niewart wzmianki. Tyle, że akurat przeglądałem tytuły na gazeta.pl i, bezpośrednio po tym, na dorzeczy.pl. Tam bez konieczności otwierania strony już wiedziałem w czym rzecz. No i zrobiłem z tego posta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka