Dodaj do ulubionych

Jestem prorokiem!

06.09.17, 15:19
Gęsto się robi na Aquanecie od proroków. Co robić - muszę i ja zgłosić akces.

Dowód jest taki. Miałem w sygnaturce (własny, nie zerżnięty) prosty program gospodarczy.
Najprostszy program gospodarczy - zróbmy z całej Polski specjalną strefę ekonomiczną.
Czytam ci ja dziś, że Morawiecki właśnie zapowiedział jego realizację. Nikt jeszcze do mnie nie dzwonił w sprawie objęcia odpowiedniej teki, ale to pewnie przez procedury.

Cytat
Każda gmina bez względu na wielkość i swój charakter, każdy kilometr z ponad 312 tysięcy kilometrów kwadratowych Polski, może stać się atrakcyjną strefą inwestycyjną - powiedział Mateusz Morawiecki w Krynicy.

Ministerstwo rozwoju chce skończyć z rozproszonym systemem specjalnych stref ekonomicznych, które wydzielane są na terytorium Polski. Obecnie w naszym kraju działa 14 takich stref, gdzie inwestorzy mogą ulokować swój biznes licząc na niższe podatki i inne zwolnienia. Po co jednak bawić się w wydzielanie specjalnych stref, skoro cała Polska może być taką strefą?
Obserwuj wątek
    • piq to już kiedyś było,... 06.09.17, 17:44
      ...tylko lepiej i nazywało się "ustawa Wilczka". A na dodatek nie było "niższych podatków i innych zwolnień", bo nie były potrzebne, a już zwłaszcza, że "inne zwolnienia" to naruszenie zasad równości podmiotów gospodarczych i rzecz nadzwyczaj korupcjogenna.
      • oleg3 Re: to już kiedyś było,... 06.09.17, 18:56
        Zgoda. Nie bardo to widzę. Skończy się na dawaniu łapówek korporacjom (zwolnienia podatkowe, granty i co tam jeszcze się da), by u nas raczyły budować montownie. To jest bez sensu. Trzeba tworzyć warunki ( czyli niskie podatki, przyjazna biurokracja i liberalizacja kodeksu pracy) dla polskich firm.
        • piq podstawowa kwestia dla rozwoju kraju... 06.09.17, 23:24
          ...to zwiększenie produkcji zaawansowanej technologicznie, które to projekty w większości wymagają, zwłaszcza przy małych i średnich firmach, partnerstwa publiczno-prywatnego z powodu wielkości finansowania etapu badawczego. Które to partnerstwo w Polsce praktycznie nie istnieje. A jak przestaną napływać ojro z UE, to będzie jeszcze gorzej. Lepiej by Morawiecki coś zrobił w tej sprawie, bo w 2015 roku zapowiadał wspieranie innowacyjności. I góvvno.
    • qwardian Re: Jestem prorokiem! 06.09.17, 20:28
      W Poznaniu, ani wokół, żadnej specjalnej strefy nie ma i nie będzie. Ale jest ukryta forma pomocy inwestorom. Kiedy na Euro budowano stadion i remontowano Bułgarską, jednocześnie podciągnięto nową sieć wody, prądu i gazu pod osiedle Marcelin (inwestor Ikea) i tak mi wyrosło sąsiedztwo. A ścisłe centrum miasta zdycha z braku komunikacji, pozamykano ulice, urządzono skansen i hula tam jedynie wiatr, do najbliższych wyborów, wyrzuci się odpowiedzialnych za stan rzeczy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka