karlin 14.10.04, 12:16 przez Moskwę. Komu może zależeć na przyciemnianiu świetlanego wizerunku Redaktora moskiewskim parasolem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danek4 Re: Obrona Michnika 14.10.04, 12:26 karlin napisał: > przez Moskwę. > > Komu może zależeć na przyciemnianiu świetlanego wizerunku Redaktora > moskiewskim parasolem? mnie Michnik ani brat ani swat, ale obciążanie winą za ostatnie 15 lat "zbrodniczych rządów transformacyjnych" na 1/3 narodu polskiego już teraz a więcej niż 1/3 już niedługo, jednego człowieka i jedną gazetę, to...ktoś znowu chce zagrać na niezdrowych emocjach może z tamtąd też jest ten "moskiewski parasol" Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski To trwało tylko 2 lata. 14.10.04, 13:01 danek4 napisała: > 15 lat "zbrodniczych rządów transformacyjnych" A potem czerwona hołota się zbuntowała przeciwko Balcerowiczowi i zatrzymała Polskę w połowie drogi między socjalizmem a kapitalizmem. Od tej pory Polską rządzą lewicowi sabotazyści i złodzieje - postkomuniści (w tym PSL) i związkowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # A mnie sie wydaje, ze 5 miesiecy a z hołotą prawda IP: *.finemedia.pl 14.10.04, 13:29 Popieram w całęj rozciągłości sformułowanie " rządzą lewicowi sabotazyści i złodzieje - postkomuniści (w tym PSL) i związkowc>y" Połączeni uściskiem Magdalenki. Kolejny raz w 100% Cie popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
k.promny Re: A mnie sie wydaje, ze 5 miesiecy a z hołotą p 14.10.04, 13:46 Moi drodzy, kochani antysemici, chamy bez cienia odwagi. Czy to prawda, że władze PRL planowały...nie wiem. Wiem natomiast, że to bardzo prawdopodobne. Gdybym był na ich miejscu i gdyby zależało mi na utrzymaniu stanu obecnego, to takie posunięcie (umiejętna eliminacja Michnika) wydaje się być całkiem logiczne, wręcz wskazane. A co do spraw ogólnych, to powiem wam tylko, kochani antysemici, co tak bardzo was boli w Adamie Michniku. Otóż sprawa jest prosta jak seks z prostytutką. Ona ma jaja, a wy...cóż, jaj nie macie. No, może w gębie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: A mnie sie wydaje, ze 5 miesiecy a z hołotą p IP: *.finemedia.pl 14.10.04, 13:50 Mnie nie dotyczy, Danka. Zgłosiłem się przeciez do konkursu przed tym postem. k.promny napisał: > Moi drodzy, kochani antysemici, chamy bez cienia odwagi. Czy to prawda, że > władze PRL planowały...nie wiem. Wiem natomiast, że to bardzo prawdopodobne. > Gdybym był na ich miejscu i gdyby zależało mi na utrzymaniu stanu obecnego, to > takie posunięcie (umiejętna eliminacja Michnika) wydaje się być całkiem > logiczne, wręcz wskazane. A co do spraw ogólnych, to powiem wam tylko, kochani > antysemici, co tak bardzo was boli w Adamie Michniku. Otóż sprawa jest prosta > jak seks z prostytutką. Ona ma jaja, a wy...cóż, jaj nie macie. No, może w > gębie... Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: A mnie sie wydaje, ze 5 miesiecy a z hołotą p 14.10.04, 19:32 Gość portalu: # napisał(a): > Mnie nie dotyczy, Danka. Zgłosiłem się przeciez do konkursu przed tym postem. > > ???????? ja nie ogłaszałam żadnego konkursu ja jedynie... eh szkoda mi już z wami gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A mnie sie wydaje, ze 5 miesiecy a z hołotą p IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 20:04 > Wiem natomiast, że to bardzo prawdopodobne. > Gdybym był na ich miejscu i gdyby zależało mi na utrzymaniu stanu obecnego, to > takie posunięcie (umiejętna eliminacja Michnika) Raczej wysłanie go z Geremkiem do stoczni Gdanskiej aby sprawy nie wymknely sie spod esbeckiej kontroli [patrz, J. Staniszkis] > Ona ma jaja, a wy...cóż, jaj nie macie. No, może w > gębie... Twojej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: To trwało tylko 2 lata. IP: *.aster.pl 17.10.04, 11:25 Rządzi Azef......... Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Obrona Michnika 14.10.04, 12:41 Tu nie chodzi o "jedną gazetę",ale o największą gazetę Europy Wschodniej,co zawsze podkreślał p.Michnik. Ta gazeta miała możność wpływania na opinię większości Polaków. Ta gazeta osłaniała przestępców/odpieprzcie się od generała/,a jej redaktor naczelny był na "ty"z wieloma z nich. Ta gazeta przez całe lata prowadziła kampanię antypolską. P.Michnik wywodzi się z rodziny aktywnie budującej zbrodniczy ustrój, którego był beneficjentem przez cały czas. Moskwa oczywiście interesowała się jego osobą,ale po to by go chronić i popierać.Teraz,gdy coraz więcej faktów wychodzi na jaw,chętnie przybrałby szaty męczennika,tyle,że naiwnych jest coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Obrona Michnika i wyrok jednocześnie 14.10.04, 12:53 elde23 napisał: > Tu nie chodzi o "jedną gazetę",ale o największą gazetę Europy Wschodniej,co > zawsze podkreślał p.Michnik. > Ta gazeta miała możność wpływania na opinię większości Polaków. > Ta gazeta osłaniała przestępców/odpieprzcie się od generała/,a jej redaktor > naczelny był na "ty"z wieloma z nich. > Ta gazeta przez całe lata prowadziła kampanię antypolską. > P.Michnik wywodzi się z rodziny aktywnie budującej zbrodniczy ustrój, > którego był beneficjentem przez cały czas. > Moskwa oczywiście interesowała się jego osobą,ale po to by go chronić i > popierać.Teraz,gdy coraz więcej faktów wychodzi na jaw,chętnie przybrałby szaty > męczennika,tyle,że naiwnych jest coraz mniej. po udowodnieniu tych oskarżeń-ściąć mu głowę, a co najmniej odciąć język aby więcej nie miał mozliwości mieszać ludziom w głowach "wpływania na opinie większosci Polaków" to już ta Moskwa jakby bliżej Warszawy już jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Danka czy Ty aby jesteś w tym sporze obiektywna IP: *.finemedia.pl 14.10.04, 13:02 czy może tez jesteś rodzinnie zainteresowana w utajnianiu niewygodnych faktów a obciążających funkcjonariuszy systemu i obrony uzgodnionego w Magdalence układu. Rycho7 cos wspominał.A pamietasz brudzia Michnika z Kiszczakiem - nieprawdopodobne w 1989! Co takiego opijali? Odcięcie języka? Jakiego? Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Kolejny zidiociały antysemita 14.10.04, 13:29 elde23 napisał: > Ta gazeta przez całe lata prowadziła kampanię antypolską Ta gazeta zrobiła najwięcej dla wolnej Polski. Dzięki m.in. Michnikowi nasz naród odzyskał godność, wszedł do NATO i UE, ma wolną prasę i demokrację. Właśnie GW zrobiła najwięcej dla dobrego wizerunku Polaków na świecie. Wystarczy porównać to z tym jak hańbiąco zachowywali się ludzie tacy jak Moskal czy Jankowski. Gdyby nie Michnik, wszyscy bylibyśmy postrzegani tak, jak postrzegany jest Lepper i Wszechbydlaki Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kolejny zidiociały antysemita 14.10.04, 14:44 dokowski napisał: > elde23 napisał: > > > Ta gazeta przez całe lata prowadziła kampanię antypolską > > Ta gazeta zrobiła najwięcej dla wolnej Polski. Dzięki m.in. Michnikowi nasz > naród odzyskał godność, wszedł do NATO i UE, ma wolną prasę i demokrację. No i dlatego jest przez niektórych tak nienawidzona. S. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Może to przypadek 14.10.04, 13:22 że sprawa Michnika "wyskoczyła" przy okazji notatki Górnickiego. Może się ktoś tej dziwnej roli Moskwy w pośpiechu nie dopatrzył. Nie wiem. Ala ja wiarę w przypadki w obecnej Polsce zostawiam językoznawcom. Prędzej jestem skłonny uwierzyć, że burza wokół Orlenu zaczyna sięgać szczytów władzy w naszym kraju. I to nie tylko tych oficjalnych. Jeśli rzeczywiście dotyczy ona rywalizacji różnych grup wpływu z Rosji o to, która z nich będzie w Polsce trzymała za kurek i właściwe gardła, zachwiać się mogą stołki i pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Może to przypadek 14.10.04, 19:37 karlin napisał: > Ala ja wiarę w > przypadki w obecnej Polsce zostawiam językoznawcom. > > Prędzej jestem skłonny uwierzyć, że burza wokół Orlenu zaczyna sięgać szczytów > władzy w naszym kraju. I to nie tylko tych oficjalnych. Jeśli rzeczywiście > dotyczy ona rywalizacji różnych grup wpływu z Rosji o to, która z nich będzie w > > Polsce trzymała za kurek i właściwe gardła, zachwiać się mogą stołki i pomniki. > mnie zastanawia , czy przypadkiem jedna z tych grup nie jest.... via Berlin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra Michnik zaczął oddychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:12 na razie RAZ odetchnął, ale za z ulgą, Otóż doktor Jan K. z Poznania powiedział, że "gdyby wiedział, że Władimir Ałganow jest rosyjskim szpiegiem", nie spotkałby się z nim. "Nie miałem o tym zielonego pojęcia" - zapewnił. oczekiwane są następne oddechy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Michnik chcial dobrze ! IP: *.dc.dc.cox.net 15.10.04, 16:01 Swiadczy o tym cala jego dzialalnosc, a ze nie wszystko poszlo tak jakby sobie wymarzyl, to wina okolicznosci zewnetrznych, a konkretnie bandyckiej korpo- globalizacji, ktora zarzucila petle na szyi calemu swiatu i zamienia ludnosc w tepych niewolnikow-roboli-konsumentow. Michnik wielokrotnie pisal o tym, bardzo zaniepokojony tym stanem rzeczy. Dzis w PL ponad polowa ludzi zyje w nedzy - taka jest obiektywna prawda i trzeba sie wspolnie zastanowic, jak temu zaradzic. Poniewaz przyczyny z sa znane, tj. - przejecie i zniszcenie polskich przedsiebiorstw przez globalny kapital i zalew rynku przez azjatyckie- korporacyjne towary - rozwiazanie jest oczywiste. Nalezy zebrac sie na odwage i zamknac Pl rynki dla globalnego importu (z wyjatkami) - tak wlasnie jak to robia kwitnace Chiny - i Pl gospodarka sie odrodzi. Innego wyjscia NIE MA i kazdy, kto go szuka dowodzi, ze ma problemy z glowa. Nalezy wrocic do gospodarek lokalnych, bo zycie toczy sie lokjalnie! Korporacyjne wieprze naturalnie beda przekonywac, ze ich globalizacja (czytaj totalitaryzm) jest nieodwracalna, lecz tylko durnie w to wierza. Nieodracalna jest tylko smierc, wszystkio inne jest odwracalne/korygowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Czas przeszły? 15.10.04, 16:32 No właśnie, a jeśli odsunięcie od kierowania GW jest rzeczywiste i będzie długotrwałe (trwałe), to... Co po Michniku? Charakterologicznie i charyzmatycznie rzecz biorąc, ma on kubaturę gruzów po tysiącu Pałaców Kultury. Po usunięciu na jego miejscu nie pojawi się jedna, ale wiele budowli. Czy coś lub ktoś znów powiąże je w cytadelę? Czy wręcz przeciwnie, dojdzie do odideologizowania GW, a misję "ewangelizacyjną" zastąpią w jej działaniu funkcje rozrywkowa i infomacyjna połączone z doraźnym lobbingiem? A może nie zauważyliśmy, że czas herosów już się skończył, wirtualne gruzy zaśmiecają jedynie naszą pamięć i żadnego heroicznego odejścia nie będzie, bo być nie może? To nie Adam M. kreował naszą rzeczywistość, ale spuszczone ze smyczy, przy jego walnym ongiś udziale, siły wewnątrz i zewnątrz Polski, kierujące od lat rzeczy koleją. Może nie zauważył tego sam Adam M. i właśnie dlatego musiał odejść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: Czas przeszły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 17:50 karlin napisał: > No właśnie, a jeśli odsunięcie od kierowania GW jest rzeczywiste i będzie > długotrwałe (trwałe), to... > > Co po Michniku? Czy to nie przedwczesne wnioski? Czy to przypadkiem nie są m rzenia? A może on jest po prostu chory? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ****** czasy bohaterow wlasnie nadchodza! IP: *.dc.dc.cox.net 15.10.04, 18:10 teraz pora zaczac walke z korpofaszyzmem, ktory jak napalm niszczy caly swiat. PL jest jedna z jego ofiar. Pora rozpoczac walke z nowym totalitaryzmem korporacyjnym, wiec BOHATEROWIE nadal sa potrzebni i zawsze beda, bo zawsze istniec beda sily zla. Tyle, ze trzeba dac juz odpoczac wczesniejszym bohaterom. Teraz pora na dzialalnosc mlodych, ktorych zycie zalezec bedzie od tego, czy wywalcza sobie ludzka godnosc, czy biernie poddadza sie korporacyjnej obrobce i stana sie korpo-salcesonem, albo tzw. nawozem historii, kreowanej przez mafie. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: do ****** 15.10.04, 19:13 dwa twoje posty tu i....oba uchwyciły to co najważniejsze na teraz i przed nami tylko ilu z naszych polityków zdaje sobie sprawę z ważności tych wyzwań? żaden z nich jeszcze sensownie nie wyartykuował tych niezbędnych reform dla Polski, które dawałyby młodym Polakom szansę na...nie bycie zniewolonymi jak byli ich rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ******** Re: do ****** IP: *.dc.dc.cox.net 15.10.04, 22:48 news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3737282.stm Witaj Danusiu, smutno sie robi, kiedy na wiadomosc, ze Adam Michnik jest ciezko chory, zaraz pojawiaja sie pod jego adresem klatwy i zlorzeczenia. To takie nieludzkie. Chcialabym ,zeby ludzie zrozumieli, ze ich los znajduje sie w ich wlasnych rekach i sami musza sobie WYWALCZYC wlasna przyszlosc, ale najpierw musza zrozumiec mechanizmy, ktore rzadza tym swiatem. A. Michnik poomagal im w zrozumieniu tych mechanizmow swymi tekstami oraz tekstami zapraszanych tu autorow. Powyzszy link do BBC pokazuje nedze dzieci w Europir wschodniej po tzw. reformach wolnorynkowych, ktore byly gigantycznym skokiem "elyt" wladzy na publiczna kase. Michnik jest ideowcem i walczyl o wolnosc i demokracje w PL, a ze IIIRP zostala porwana przez lokalne i zagraniczne korpomafie, to przeciez nie jego wina. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: do ****** 17.10.04, 12:47 Gość portalu: ******** napisał(a): > smutno sie robi, kiedy na wiadomosc, ze Adam Michnik jest ciezko chory, zaraz > pojawiaja sie pod jego adresem klatwy i zlorzeczenia. To takie nieludzkie. > Chcialabym ,zeby ludzie zrozumieli, ze ich los znajduje sie w ich wlasnych > rekach i sami musza sobie WYWALCZYC wlasna przyszlosc, ale najpierw musza > zrozumiec mechanizmy, ktore rzadza tym swiatem. A. Michnik poomagal im w > zrozumieniu tych mechanizmow swymi tekstami oraz tekstami zapraszanych tu > autorow. Powyzszy link do BBC pokazuje nedze dzieci w Europir wschodniej po > tzw. reformach wolnorynkowych, ktore byly gigantycznym skokiem "elyt" wladzy na > > publiczna kase. Michnik jest ideowcem i walczyl o wolnosc i demokracje w PL, a > > ze IIIRP zostala porwana przez lokalne i zagraniczne korpomafie, to przeciez > nie jego wina. > pozdrawiam serdecznie i ja pozdrawiam UŚMIADOMIONĄ a wię już ŚWIADOMĄ ****** JEŚLI NA TWOJE UŚWIADOMIENIE MIAŁ WPŁYW MICHNIK TO..sadził dobre drzewo jeśli chodzi o moje uświadamianie, to...jako jego prawie równolatka ...uświadamiały mnie podobne okoliczności w jakich przyszło nam żyć czy uświadomiły nas tak samo? to raczej niemożliwe, bo... po piersze jestem kobietą a po następne.... jeden kraj, jedna mowa i....40 mln wokół że o przodkach nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra Re: Najbardziej poszukiwane przedmioty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 19:54 karlin napisał: > Terminarze spotkań? na marginesie terminarzy - Życie Wołka podało, że terminarze służb śledzących Ałganowa mają dwutygodniową Juracką luką. Zadziwiające. A forumowi plastelinowi ludzie, podchwytują "modne" poglądy, są bałamuceni politpoprawną żonglerką w sferze wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Najbardziej poszukiwane przedmioty 15.10.04, 20:05 Gość portalu: rekontra napisał(a): > > A forumowi plastelinowi ludzie, podchwytują "modne" poglądy, są bałamuceni > politpoprawną żonglerką w sferze wartości. > > żonglować w celu bałamucenia można nie tylko modnymi politpoprawnymi "sferami wartości" w polityce żongluje się wszystkimi sferami ...na ogół bez wartości a która z tych sfer miała naprawdę wartość, to widać dopiero z perspektywy historycznej i to im odleglejszej tym lepiej widocznej...ale nie dla wszystkich niestety niestety tylko widocznej dla nielicznych a co do "plastelinowych ludzi" to...bez plastyczności swoich poglądów , a też i "niestałych" wartości nie ma co mówić o rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra a fe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 20:14 danek4 napisała: > a która z tych sfer miała naprawdę wartość, to widać dopiero z perspektywy > historycznej i to im odleglejszej tym lepiej widocznej... To mi zalatuje relatywizmem. Mam całkowicie odmienne zdanie. > a co do "plastelinowych ludzi" to...bez plastyczności swoich poglądów , a też > i "niestałych" wartości nie ma co mówić o rozwoju tak uważasz? bardzo się różnimy w poglądach. Pewnie jesteś postmodernistyczną szermierką nowoczesności i tolerancji. a fe Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: a fe 16.10.04, 16:42 Gość portalu: rekontra napisał(a): > tak uważasz? bardzo się różnimy w poglądach. > Pewnie jesteś postmodernistyczną szermierką nowoczesności i tolerancji. > a fe nie, nie jestem pomyliłeś się bardzo w mojej ocenie radzę ci....zmień perspektywę a jak? nie ma innej rady musisz wejść o szczebel wyżej choć na chwilę jak potrafisz oczywiście w swojej "plastyczności" Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Re: Michnik oddycha z trudem 15.10.04, 23:37 Jeśli, jak piszą, znajduje się w Instytucie Gruźlicy. A potem, może do Davos, do sanatorium "Berghof"? Cofnąć się o sto lat... Naphta czy Peeperkorn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily o Michniku i GW za granica - b. dobrze pisza IP: *.dc.dc.cox.net 16.10.04, 01:02 www.axess.se/english/currentissue/interview.php Zalaczam wiersz Ryszarda Krynickiego, ktory zdaje se byl ulubionym poeta A. Michnika. Obywatele innego świata, nie czytajcie gazet, nie tylko dlatego, że gazety kłamią tak, że nie warto porównywać ich kłamstw. Nie czytajcie gazet dla zabicia czasu, bo to czas niepostrzeżenie was zabija, skraca wasze życie dając w zamian ochłapy urojonego życia innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: o Michniku do Emily 16.10.04, 16:46 Gość portalu: Emily napisał(a): > Zalaczam wiersz Ryszarda Krynickiego, ktory zdaje se byl ulubionym poeta A. > Michnika. > > Obywatele innego świata, nie czytajcie gazet, > nie tylko dlatego, że gazety kłamią tak, > że nie warto porównywać ich kłamstw. > Nie czytajcie gazet dla zabicia czasu, > bo to czas niepostrzeżenie was zabija, > skraca wasze życie dając w zamian ochłapy > urojonego życia innych ludzi. > napisałaś -był czyżby przestał być z chwilą kiedy sam zajął się .... sprawdzeniem czy ulubiony wiersz nie kłamie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: o Michniku do Emily IP: *.dc.dc.cox.net 16.10.04, 23:20 ja naprawde, nie wiem, tak mi sie w pospiechu napisalo, moze Krynicki nadal jest ulubionym poeta Adama M. Przeczytalam o tym w eseju Toeplitza na temat ostatniej ksiazki M. Nie mniej, mnie tez ciekawi, jaki jest stosunek M. do tego wlasnie wiersza. Czy tez mysli tak jak autor? W tym wierszu jest jednak madrosc, nie sadzisz? Ale moze takie wlasnie nadeszly czasy, ze wirtualne zycie zastepuje ludziom realne. Pelna post-post-moderna? pozdro E Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: o Michniku do Emily 17.10.04, 12:39 Gość portalu: Emily napisał(a): > W tym wierszu jest jednak > madrosc, nie sadzisz? tak sądzę powiem więcej jestem tego nawet pewna >Ale moze takie wlasnie nadeszly czasy, ze wirtualne zycie > > zastepuje ludziom realne. Pelna post-post-moderna? > pozdro > E a mnie się podoba, ze moje realne życie mogłam ubogacić o życie wirtualne )) czy to jest post-post-moderna? post za postem to jest na pewno i jak najbardziej ten post za postem jest realny ale czy moderna? takim filozofem to ja już nie jestem jednak wolę trzymać się pewnych realiów nawet w filozofii mnie to akurat nie jest takie trudne do wykonania, bo "fiozofowaniem" zajmuję się....amatorsko zawód i codzienność mam na ogół bardziej realistyczne, choć...z filozoficznego punktu widzenia...jednak surrealistyczne coś jak Gombrowicz przeplatany Mrożkiem wcale nie musze ich czytać, abym wiedziała o czym piszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Michnik oddycha z trudem IP: *.aster.pl 17.10.04, 11:24 TO Azef............ Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Davos sprzed stu lat 17.10.04, 12:25 już nie istnieje. W dzisiejszym spotykają się koledzy Ałganowa... I dyskutują o drobnych formach literackich. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Obrona Michnika, Magdalenka, gruzy i antysemici 16.10.04, 15:21 karlin napisał: > przez Moskwę. > Komu może zależeć na przyciemnianiu świetlanego wizerunku Redaktora > moskiewskim parasolem? Kochani, to nie Michnik odpowiada za surrealistyczne wystapienia Paczkowskiego, profesora Historii Stosowanej. Jesli Michnik zostal odsuniety od kierowania GW na stale, to nie ma i nie bedzie zadnych gruzow. Co wiecej, zadnych zmian tez nie bedzie. Tak naprawde, Michnik odpowiada tylko za jedno, za uksztaltowanie sposobu myslenia, ktorego wyrazem jest post autorstwa k.promny w tym watku, zaczynajacy sie od slow: "Moi drodzy, kochani antysemici, chamy bez cienia odwagi. Czy to prawda, że władze PRL planowały...nie wiem. Wiem natomiast, że to bardzo prawdopodobne. Gdybym był na ich miejscu i gdyby zależało mi na utrzymaniu stanu obecnego, to takie posunięcie (umiejętna eliminacja Michnika) wydaje się być całkiem logiczne, wręcz wskazane." Jesli ktos uwaza, ze nazywanie swoich oponentow antysemitami jest swietnym sposobem na osmieszenie przeciwnika w dyskusji, to inni biora z niego przyklad i konczy sie wlasnie na takich postach, jak ten cytowany Soros, kiedy poszedl na wojne z G.W.Bushem, napisal swietny tekst, w ktorym detalicznie wyluszczal, dlaczego niektore sposoby 'pomagania' Izrealowi w rzeczywistosci mu szkodza i co wiecej, przyczyniaja sie do wzrostu antysemityzmu. Jezeli ktos mowi ze w Magdalence bylo cos nie w porzadku i slyszy ty ch.. antysemito! zamiast jakiejkolwiek przyzwoitej polemiki, to zaczyna sie po prostu zgadzac z Sorosem. Co wcale oczywiscie nie znaczy, ze w chorze przeciwnikow Magdalenki nie ma antysemitow. Sa. Ale sa rowniez po stronie zwolennikow Magdalenki, i to w duzych ilosciach - a tego juz owi sklonni do 'ucinania lba hydrze antysemityzmu' jakos juz nie widza. Panie k.promny - w Magdalence a rowniez przy okraglym stole jedna ze stron byli watazkowie antysemickich akcji z 1968 roku. Wyzywanie od antysemitow przybralo tak surrealistyczne rozmiary, ze tacy jak pan na przyklad uzywaja argumentu antysemityzmu broniac.. antysemitow wlasnie. Ze wspomne tylko Wojciecha Jaruzelskiego, ziecia Mieczyslawa Moczara i obecnego kumpla Michnika. Co pozwole sobie w ten sposob skomentowac, ze polskiej scenie politycznej bardzo by sie przydal... Soros. Po drugie, post k.promnego, a jeszcze bardziej telewizyjny kabaret urzadzony przez Profesora Historii Stosowanej Paczkowskiego wskazuja na bardzo smutne zjawisko naszej sceny politycznej, ktore bynajmniej nie dotyczy tylko osoby Michnika. W gloweach ludzi siedzi bardzo gleboka potrzeba... Wodzow Sloneczko, ktorych mozna bezgranicznie uwielbiac i chodzic dla nich na barykady. Kult wodza, przezytek po epoce totalitaryzmu... Jesli Michnik odejdzie, a to kiedys na pewno sie stanie, to zadnych gruzow nie bedzie, ludzie sobie nowe Sloneczka znajda. Jest sekta wyznawcow Michnika, ale jest rowniez sekta wyznawcow Rokity, no nie? To co sie dzieje wokol Michnika, a ostatnio zaczyna narastac wokol Rokity, to homo sovieticus w formie czystej. Obawiam sie, ze z tym zjawiskiem niepredko pozegnamy Panie k.promny, nie jest zadna ujma dla czlowieczenstwa Michnika przyjecie do wiadomosci, ze w czasach o ktorych pan pisze Michnik byl po prosu mlodzieza KOR. Nikim wiecej. Nawet Walesa nie byl w stanie - i nigdy nie rzadzil - jednoosobowo Solidarnoscia. Obalenie komuny nie zalezalo od tego czy Michnik istnieje czy nie, ale od zupelnie innych czynnikow. Michnik nie byl i nie jest bogiem, ktory nas nawiedzil na padole ziemskim)) Nie jest rowniez demonem ))))) Byl tylko jednym z uczestnikow Magdalenki, i to wcale nie najwazniejszym. Jego rola przy okraglym stole tez nie jest imponujaca. A czym sie rozni od pozostalych uczestnikow obu tych imprez? Ano, mozna powiedziec, ze reszta uczestnikow - po obu stronach zreszta - skupila sie glownie na poprawianiu wlasnego losu i wyciaganiu korzysci dla siebie. Przewaznie finansowych zreszta. Jak Michnik zakladal GW, to wszyscy wiedza. Ale przynajmniej nie skoncentrowal sie na okradaniu panstwa na wlasne potrzeby. Zrobil cos, co jego przetrwa. Mysle, ze moze sie czuc spelniony jako mezczyzna, zgodnie z chinskim przyslowiem, ze mezczyzna zostajesz dopiero wtedy, kiedy zasadzisz drzewo. On to drzewo zasadzil. Czego o innych Sloneczkach powiedziec nie mozna. I wlasciwie tego zycze wszystkim sloneczkom. Na przyklad Rokicie, zeby mu sie policzki mniej swiecily tluszczem, a bardziej pracowaly rece. Paczkowskiemu i tym wszystkim sekciarzom, niezaleznie od tego, do ktorej sekty naleza, zycze po prostu... wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Obrona Michnika, Magdalenka, gruzy i antysemi 16.10.04, 17:05 Patience! aleś ty boska )) zwłasza w tej Najnowszej Historii Stosowanej )) a Michnikowi Adamowi przekaż (jak będziesz miała okazję), że jego drzewo powinno wydać dobre owoce niech sobie tymczasem pod nim siądzie i....odpocznie trochę )) noo i niech popatrzy, czy rzeczywiscie własciwe drzewo posadził bo może ono....dla jakiego węża bardziej przeznaczone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra red. Nieskazitelny ...............przyczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:59 www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=1977&token= "Michnik wypuścił dżina z butelki, zapominając, że nie da się nad nim zapanować, ale był tak nadęty i pewny siebie, iż sądził, że jemu właśnie się to powiedzie. Po Rywinie, jeśli choć część elity chce się uratować, musi pozwolić na zadanie pytania o genezę systemu oligarchicznego w Polsce, a więc również o prawdziwy charakter wydarzeń lat 1988-1990 i ludzi, którzy wtedy rozgrywali teatralny scenariusz dla maluczkich oraz wskazać na odpowiedzialnych za zrodzono wówczas zło – swoich kolegów. Prof. Paczkowski wykonał zadanie; dokument ujawnił, ale jako historyk nie mógł się ośmieszać, więc musiał przyznać, iż jego wartość prawna jest zerowa, a historyczna – znikoma. Inaczej niż jeszcze przed kilku laty nie odezwała się orkiestra na temat miłości Jaruzelskiego do wolności i demokracji, a zatem również genialności historycznej i bezbłędnej taktyki jego kolaborantów z „okrągłego stołu”, którzy uchronili po raz kolejny Polskę przed złymi Milewskimi (kiedyś jeszcze posługiwano się nazwiskiem Molczyka, ciekawe dlaczego teraz o nim zapomniano). Milewscy i Molczycy jak wiadomo służyli Sowietom, natomiast Jaruzelski – chyba Marsjanom. Zmieniła się sytuacja. Michnik już nie stanowi jedynego centrum rządzenia mediami w Polsce. Koryto jest puste, dezintegracji uległ układ okrągłego stołu, a następnie sama władza. Teraz by pozostać w grze trzeba kogoś poświęcić, najlepiej na niego spychając odpowiedzialność za genezę potworka okrągłego stołu – III Rzeczpospolitą i dlatego operacja się nie udała. Mam tylko dwa istotne pytania: kto porozmawiał z prof. Paczkowskim zanim ten wykonał zadanie? Oraz: gdzie są ludzie, którzy w latach 1989-1990 zadawali pytanie co z tą Polską i twierdzili, że buduje się u nas system oligarchiczny, którego jedynym celem jest systematyczne dojenie społeczeństwa przez staro-nową elitę, której trzon stanowi bezpieka i agentura, za parawanem imitacji ustroju demokratycznego i politycznego teatru organizowanego dla ludu? Są i pozostaną na śmietniku. Bo nie sztuka mieć rację, trzeba ją mieć wtedy gdy już ją posiadać wolno, inaczej wypada się z gry. Bohaterami „oczyszczenia” pozostaną ci sprytniejsi, którzy będą potrafili zwalić odpowiedzialność na swoich byłych kolegów Do tej roli najlepiej nadaje się Michnik i „Wybiórcza”. Kiedy przeczytamy jak red. Paradowska odkrywa trefny wpływ „Wybiórczej” na stan wolności mediów – będzie już po pogrzebie Michnika. A jego miejsce zajmą sieroty po nim, które będą za wszelką cenę uzasadniały słuszność własnych wyborów, by nie stracić pozycji społecznej, dzięki tym wyborom uzyskanej. Plusem więc będzie brak jednego centrum dyspozycyjnego, co umożliwi wyzwolenie się myśli w ciągu, powiedzmy, jednego pokolenia, ale poza tym sytuacja będzie przypominała tę po 1956 roku: Dla dobra ludzkości, a nie dla kasy i pozycji, musieliśmy wykonywać polecenia red. Nieskazitelnego, choć osobiście się niemi brzydziliśmy i głęboko się z nimi nie zgadzaliśmy, ale dobro narodu wymagało poświęceń, dlatego koryto dalej nam się należy. Ach co stało się z tą Polską – będzie odkrywał red. Lis 15 lat po termnie." "niepoprawnym" dyskutantom z forum polecam "Za zasłonami historii" www.abcnet.com.pl/pl/za_zaslonami.php?token= Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: red. Nieskazitelny ...............przyczynki 16.10.04, 20:36 zgrabnie napisane, ale....bez wartości oj, daleko ci rekontro do Profesora Historii Stosowanej nie umiesz wyprzedzić czasu choćby do...teraźniejszości czyli... znowy jakiś pasztet dla głupiego ludu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekontra Fizjologia smaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 21:28 danek4 napisała: > zgrabnie napisane, ale....bez wartości wartości znajdujesz takie jakich poszukujesz. > czyli... > znowy jakiś pasztet dla głupiego ludu? Anthelme Brillat-Savarin w "Fizjologii smaku" dokonał podziału smakoszy według dochodu. Oto ten podział: Domniemany dochód: 5000 franków. (Średnia zamożność) Spory zraz cielęcy szpikowany słoniną, we własnym sosie; indyk wiejski nadziewany kasztanami z Lyonu; gołębie z ptaszarni tłuste, szpikowane i upieczone w sam raz; danie z kwaszonej kapusty (saur-kraut) utkane kiełbaskami i przybrane wędzonym boczkiem sztrasburskim; Domniemany dochód: 15000 franków. (Dostatek) Polędwica wołowa różowa w środku, szpikowana, we własnym sosie; ćwiartka sarny, sos z siekanymi korniszonami; tubot au naturel; udziec barani d la provencale', indyk nadziewany truflami; groszek zielony, nowalijka. Domniemany dochód: 30 000 franków i więcej. (Bogactwo) Sztuka drobiu wagi siedmiu funtów, nadziana perigrodzkimi truflami; ogromny pasztet sztrasburski w kształcie bastionu; wielki karp reński d la Chambord, z bogatym garniturem i przybraniem; przepiórki nadziewane mózgiem, na grzankach z masłem bazyliowym; szczupak rzeczny szpikowany, nadziany, w kremie z raków, secundi artis; bażant dojrzały, ze szpikowanym czubem, na grzance, a la Święte Przymierze; sto szparagów mierzących pół cala w obwodzie, nowalia, sos mięsny; dwa tuziny ortolanów d la provenęale, Pasztet umieścił w grupie dań dla bogaczy (sic). Wspomina, że brał udział w obiedzie dla smakoszy czwartej kategorii. Po pierwszym wybornym daniu wniesiono między innymi pasztet z wątróbek sztrasburskich. > czyli... > znowy jakiś pasztet dla głupiego ludu? Twój lud "ogłupiono" i karmiono pasztetową. Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Fizjologia smaku 16.10.04, 21:52 Gość portalu: rekontra napisał(a): > > Twój lud "ogłupiono" i karmiono pasztetową. > tym razem smacznie napisane...ale ja o tej poże nie jadam nawet najwykwintniejszych CZY najdroższych potraw )) mój drogi rekontro czy może moja droga rekontro złość w tobie na moją...przyganę...przez chwilę zatruła ci smak moich postów ja ten "pasztet" napisałam NIE z niewiedzy co lud lubi, ale WŁAŚNIE z wiedzy, czego ludowi jednak podawać w takiej formie nie należy chcąc aby bardziej wyrobiony w smaku lud zechciał jednak przeczytać coś z dzieł (niekulinarnych czyli nie od kuchni-a może odwrotnie?)Profesora Historii Stosowanej )) przepraszam jeśli uraziłam poprzednio swoim ...prostactwem nieowiniętym w ciepłe kluski na oczy i uszy( no, przecież ten post o kulinariach jest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tokFM Re: red. Nieskazitelny ...............przyczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 22:20 Fajnie, ale mam nadzieję, że jako jedyny zwrócę Ci uwagę - głupole mają ograniczony dostęp do internetu (dlatego jest tyle samoobrony w TV jeden), i na szczęście nie widzą cosie odbywa min przy pomocy twojej odbytnicy... Bo z ust normalnego człeka tajie coś wyjść by nie mogło........................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patience Coz tam pan nadajesz, panie rekontro? :))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.04, 12:53 Gość portalu: rekontra napisał(a): > Prof. Paczkowski wykonał zadanie; dokument ujawnił, ale jako historyk nie > mógł się ośmieszać, więc musiał przyznać, iż jego wartość prawna jest zerowa, Ja bym zaryzykowala, ze nie ujawnil, a zeprezentowal. Oraz niekoniecznie dokument, a takze, ze wartosc tego co zaprezentowal jest zerowa nie tylko z prawnego punktu widzenia Ja juz nie chce dywagowac na ile jest prawdopodobne aby w ogole Gornicki zajmowal sie dokumentowaniem zbrodniczych mysli Jaruzelskiego, szczegolnie jesli sie uwzgledni jakie stosunki byly miedzy obydwoma generalami. I na ile jest prawdopodobne, aby tego rodzaju notatki, o ile je w ogole sporzadzil, zostawil je beztrosko na wierzchu, zeby Profesor Paczkowski je mogl znalezc)))))))) Orlen, panie Rekontro, Orlen)))) Najlagodniejszy wariant dla Paczkowskiego, to taki, ze sie nawiedzil na tle Blogoslawionego Michnika, ktos mu kwita w reke wcisnal i zaprowadzil do telewizji, zeby mogl uroczyscie swoje Objawienie przedstawic telewidzom. Z cala pewnoscia Michnik w tym Objawieniu palcow nie maczal, bo rozne przywary mu zarzucaja, ale nie taka glupote)))) Ciekawe pytanie brzmi wiec tak: kto przydzielil dobry czas antenowy gosciowi plotacemu bzdury, i to jak on sam przyznaje, o wartosci zerowej? Jesli chodzi o geneze systemu w Polsce, to (gwoli scislosci) nie jest oligarchiczny, tylko kronistyczny. Aczkolwiek podzielam panska niechec do okraglego stolu, to pozwole sobie zauwazyc, ze sytemy kronistyczne pojawiaja sie w roznych poanstwach na swiecie, w ktorych nie miala miejsca ani, jak to pan laskawie byl sklonny zauwazyc, 'kolaboracja' ani w ogole jakokolwiek mebel, okragly czy kwadratowy. To poszukiwanie winnych jest troche bardziej skomplikowane) > Kiedy przeczytamy jak red. Paradowska odkrywa trefny wpływ „Wybiórczej > 221; na stan > wolności mediów – będzie już po pogrzebie Michnika. Tu rzeklabym tylko, ze wiesci o zgonie Michnika sa mocno przesadzone))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
danek4 Re: Coz tam pan nadajesz, panie rekontro? :))) 17.10.04, 13:31 Gość portalu: patience napisał(a): > Orlen, panie Rekontro, Orlen)))) Najlagodniejszy wariant dla Paczkowskiego, > to taki, ze sie nawiedzil na tle Blogoslawionego Michnika, ktos mu kwita w reke > > wcisnal i zaprowadzil do telewizji, zeby mogl uroczyscie swoje Objawienie > przedstawic telewidzom. Z cala pewnoscia Michnik w tym Objawieniu palcow nie > maczal, bo rozne przywary mu zarzucaja, ale nie taka glupote)))) > ośmielę się w tym miejscu na drobną uwagę w sprawie "Objawień" dwa Objawienia w jednej gazecie pod redakcją naczelną Michnika to już nawet najbardziej przyzwyczajony do Objawień naród by nie wytrzymał )) a nawet jakby jakimś cudem naród wytrzymał (co naród to przecież nie jednostka) to już powtórnie Objawiony sam Naczelny by nie wytrzymał rywigate orlengate nawet komisje sejmowe musiały zmienić swoje składy wytrzymałości na Objawienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patience Hihi tak, objawienia i jawienia mow pogrzebowych:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.04, 13:44 > ośmielę się w tym miejscu na drobną uwagę w sprawie "Objawień" > dwa Objawienia w jednej gazecie pod redakcją naczelną Michnika to już nawet > najbardziej przyzwyczajony do Objawień naród by nie wytrzymał )) > a nawet jakby jakimś cudem naród wytrzymał (co naród to przecież nie > jednostka) > to już powtórnie Objawiony sam Naczelny by nie wytrzymał > rywigate > orlengate > nawet komisje sejmowe musiały zmienić swoje składy wytrzymałości na Objawienia Hehe ten kawalek powinien sie znalezc na 1 stronie Gazety Wyborczej jako podsumowanie ponad 10letnich osiagniec naszej elity politycznej, hihiii Tak mi sie tez wydaje, ze wlasnie Narod przestaje wytrzymywac te Objawienia, Naczelny juz nie wytrzymal i poszedl na urlop, komisje sejmowe sa ewidentnie w stanie blogoslawionym i mnoza sie jak kroliki, a nad swiezo wykopanym dolkiem w ziemi dla Samego Naczelnegop trwa przepychanka, kto wyglosi mowe pogrzebowa, zgodnie z Narodowa Zasada, ze na Pogrzebie Panstwowym nie liczy się Swietej Pamieci Nieodzalowany, tylko ten, co Wyglasza. Tyle, ze nieboszczyk nawial, wiec rozpoczyna sie poszukiwanie jakiegos trupa po szafach, gotowego do pochowku)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-zyd Re: Obrona Michnika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.10.04, 23:32 www.nkusa.org/images/flag-ani.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Obrona Michnika..AZEFA jednego IP: *.aster.pl 17.10.04, 11:23 Azafe Azafie giń.... Odpowiedz Link Zgłoś