cepekolodziej 06.04.19, 16:20 Idealny wybór miejsca. Jeśli kadzić, to tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Kadzidło 10.04.19, 09:00 ….o jakim kadzeniu mowa ? Jeśli ktoś kadzi, to miejsca nie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Kadzidło 10.04.19, 21:17 Teraz kadzidło jest/odbywa się przed Pałacem Prezydenckim. Trwa kolejny dziesiątek imprez dla uczczenia tej samej katastrofy, tragicznego wydarzenia. Słucham prawdy o prawdzie. Co piąte słowo jest o "prawdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Kadzidło 11.04.19, 08:40 Kiedy byłem mały - to już dawno temu - używało się czasownika w specyficznym znaczeniu, słyszałem to dość często. Typu: 'znowu się skadził'. Albo : 'e tam, znowu kadzi'. W znaczeniu - pierdzi. Dzisiejszy Słownik Języka Polskiego nie zna tego znaczenia. Ale ja je pamiętam. Może to były jeszcze resztki przedwojennej polszczyzny. Ale ale. Wikisłownik, kadzić: pot. wypuszczać gazy trawienne. Synonimy: pierdzieć. pl.wiktionary.org/wiki/kadzi%C4%87 Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Kadzidło 11.04.19, 08:44 Przykład: Pierdzą panny, dobrodzieje, Księża, szlachta i złodzieje, Nawet papież chociaż miernie, Też kadzidłem sobie pierdnie. To z Aleksandra Fredry, "O pierdzeniu" pl.wikisource.org/wiki/O_pierdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Kadzidło 11.04.19, 08:49 Przykład: Pierdzą panny, dobrodzieje, Księża, szlachta i złodzieje, Nawet papież chociaż miernie, Też kadzidłem sobie pierdnie. To z Aleksandra Fredry, "O pierdzeniu" pl.wikisource.org/wiki/O_pierdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś