Dodaj do ulubionych

Hermogenes - przemilczana polska zbrodnia ?

24.04.02, 10:32
Podobno w czasie pobytu Polaków w Moskwie na pocz. XVII wieku został tam przez
nich zagłodzony na śmierć patriarcha Hermogenes. Został on później ogłoszony
świętym Cerkwi Prawosławnej. Czy ktos zna jakieś szczegóły na ten temat ? W
literaturze historycznej polskiej nic na ten temat nie spotkałem, a rosyjskiej
nie znam. A może to jest jakas antypolska manipulacja historyków rosyjskich ?
Autentycznie nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: luka Re: Hermogenes - Indrisowi na łeb padło IP: 217.67.196.* 24.04.02, 10:56
      indris napisał(a):

> Podobno

Skoro nie wiesz, to dlaczego użyłeś takiego jątrzącego tytułu swego wątku?

> w czasie pobytu Polaków w Moskwie na pocz. XVII wieku został tam przez
      > nich zagłodzony na śmierć patriarcha Hermogenes.

Hermogenes zmarł 17 lutego 1612 r. W tym czasie Polacy byli oblężeni na Kremlu i
      cierpieli głód, więc jeśli Hermogenes był tam więziony, to mógł umrzeć z
      wycieńczenia. Jeśli go na Kremlu nie było, to Twoje podejrzenia są raczej
      nonsensowne.
      Czy wymordowanie części polskiej załogi po kapitulacji to też "zapomniana
      zbrodnia" Rosjan?
      • Gość: n0str0m0 Indrisowi na ?eb pad?o...? IP: 202.108.191.* 24.04.02, 11:13
        zgadza sie...
        padlo...

indris
        nie wiesz o tym nic
        ale w lascaux sa na to dowody

polacy zbrodniczo
        zamalowali
        oryginalne malowidla scienne
        w tej jaskini

dzielo pra-bizonow
        malowanych polska krwia...

wiec ci zbrodniarze
        domalowli z zemsty facecikow goniacych za bizonami

tak, to wlasnie polacy
        tak, to nasza historia
        zbrodni i krwi
        i hanby...

jezu, a rozumu na gwiazdke nikt nie dostal?

nostromo
        • Gość: # Re: Indrisowi na ?eb pad?o...? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 24.04.02, 11:27
          Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):

> zgadza sie...
          > padlo...
          > nostromo

To za hetmana Zolkieskiego zbrodnicze zajecie Moskwy, Kwas
          jeszcze nie przeprosil ? Ale niedopatrzenie.
          • Gość: siedem Re: Indrisowi na ?eb pad?o...? IP: *.tgory.pik-net.pl 24.04.02, 13:11
            Gość portalu: # napisał(a):

> Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):
            >
            > > zgadza sie...
            > > padlo...
            > > nostromo
            >
            > To za hetmana Zolkieskiego zbrodnicze zajecie Moskwy, Kwas
            > jeszcze nie przeprosil ? Ale niedopatrzenie.

a
            Może przeprosi /na fali przeprosizmu/ za Gajosa, Szarika, Marusię oraz Rudego
            Stodwa i chniejsze zbrodnie na narodzie niemieckim.

7,00
            • Gość: tkiygfy Idioto siedem-siedź tam w Tar. Górach i palec w d. IP: *.zoi.elb.pl / 172.16.60.* 25.04.02, 09:24
              Gość portalu: siedem napisał(a):

> Gość portalu: # napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: n0str0m0 napisał(a):
              > >
              > > > zgadza sie...
              > > > padlo...
              > > > nostromo
              > >
              > > To za hetmana Zolkieskiego zbrodnicze zajecie Moskwy, Kwas
              > > jeszcze nie przeprosil ? Ale niedopatrzenie.
              >
              > a
              > Może przeprosi /na fali przeprosizmu/ za Gajosa, Szarika, Marusię oraz Rudego
              > Stodwa i chniejsze zbrodnie na narodzie niemieckim.
              >
              > 7,00

• indris Hermogenes 24.04.02, 11:32
        O wymordowaniu części polskiej załogi wiadomo z prawie każdej polskiej
        publikacji nt dymitriad. Ale o Hermogenesie nie znalazłem ani słowa. O sprawie
        dowiedziałem sie przypadkiem, bo prawosławne uroczystości ku czci Hermogenesa
        zbiegły się w tym roku z telemostem Watykan - Moskwa, co prawosławni oczywiście
        odpowiednio skomentowali. A tytuł dałem taki, bo uważam, że o polskich
        zbrodniach należy mówić równie wyraźnie jak o antypolskich.
        • Gość: luka Re: Hermogenes IP: 217.67.196.* 24.04.02, 11:38
          indris napisał(a):

> O wymordowaniu części polskiej załogi wiadomo z prawie każdej polskiej
          > publikacji nt dymitriad.

Z polskiej tak. A z rosyjskiej?

> Ale o Hermogenesie nie znalazłem ani słowa. O sprawie
          > dowiedziałem sie przypadkiem, bo prawosławne uroczystości ku czci Hermogenesa
          > zbiegły się w tym roku z telemostem Watykan - Moskwa, co prawosławni oczywiście
          > odpowiednio skomentowali.

"Odpowiednio" to znaczy jak?

> A tytuł dałem taki, bo uważam, że o polskich
          > zbrodniach należy mówić równie wyraźnie jak o antypolskich.

Nie wiesz jeszcze, czy w ogóle doszło do jakiejś zbrodni, ale postanawiasz już ją
          ścigać. Towarzyszu, czy zbliżająca się data waszego socjalistycznego "święta" tak
          na Was działa? Nie potraficie się opanować, zachować jak mężczyzna?
          • indris Re: Hermogenes 24.04.02, 11:47
            Nie wiem z całą pewnością, czy do zbrodni doszło, ale mam tzw uzasadnione
            poszlaki. A poszlaki te opierają się właśnie na milczeniu historiografii
            polskiej wobec nagłośnienia tej sprawy u Rosjan. Gdyby to nagłośnienie opierało
            się na jakimś fałszu, nic prostszego byłoby jak ten fałsz odsłonić. Data nie
            ma tu nic do rzeczy, nigdy nie uznawałem hagiograficznego stosunku do własnej
            historii.
            • Gość: # Re: Hermogenes pasuje do Jedwabnego... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 24.04.02, 11:56
              ...jeszcze sie na pewno nie wie ale..

"A tytuł dałem taki, bo uważam, że o polskich
              zbrodniach należy mówić równie wyraźnie jak o antypolskich."

Przecie o antypolskich w podrecznikach nic nie pisala ani Helena M.
              ani zadna pani prof. K. a atak na podrecznik historii pana Sczsniaka
              (Szczesnego?) zakrzyczano huralnie i niedopuszczono do szkol !!!!

Zas te unijne, uzgodnione z historykami zagranicznymi i nasz elyta
              eneteliktualnom maja nie draznic "mniejszosci" !!!!!

Piszesz "wyraznie" (partia) a na mysli masz ... (Lenin).
            • Gość: luka Re: Hermogenes IP: 217.67.196.* 24.04.02, 11:57
              indris napisał(a):

> Nie wiem z całą pewnością, czy do zbrodni doszło, ale mam tzw uzasadnione
              > poszlaki. A poszlaki te opierają się właśnie na milczeniu historiografii
              > polskiej wobec nagłośnienia tej sprawy u Rosjan.

Wiesz zapewne, że w historiografii wnioskowanie z milczenia źródeł to metoda
              wyjątkowo ryzykowna i najczęściej prowadząca na manowce.
              Post wcześniej sam napisałeś, że sprawa jest nieznana, teraz, po kilku minutach,
              nabyłeś nagle wiedzy, że Rosjanie sprawę nagłaśniają. To proszę - zacytuj jakieś
              fragmenty z ichnich publikacji, będziemy poruszali się na gruncie lepszych lub
              gorszych, ale zawsze konkretów, a nie poszlak wziętych z sufitu.

>Gdyby to nagłośnienie opierało
              > się na jakimś fałszu, nic prostszego byłoby jak ten fałsz odsłonić.

Szopka urządzona przez GroSSa opierała się właśnie na fałszu - i została
              nagłośniona.

> Data nie
              > ma tu nic do rzeczy, nigdy nie uznawałem hagiograficznego stosunku do własnej
              > historii.

Co ma piernik do wiatraka: data zgonu ze stosunkiem do własnej historii?
              Towarzyszu, podałem fakt - datę śmierci. Dla Was to dowód hagiograficzne stosunku
              do własnych dziejów? "Dzieła" zebrane Lenina spadły Wam na głowę?
              Data jest ważna - przecież wtedy Polacy nie władali Moskwą, ale tylko Kremlem. I
              nie mieli zbyt wiele żarcia.
    • sceptyk Re: Wariactwo. Indris sie urznal od rana. 24.04.02, 11:55
      400 lat temu! To jest jakies wariactwo co sie z ludzmi dzieje. Zbrodnie komuny
      w Polsce sprzed 50 lat ida w zapomnienie, a w miejsce tego szukamy powodow do
      bicia sie w piersi za cos co sie wydarzylo, albo i nie, 400 lat temu. O Swiety
      Izydorze z Sewilli, patronie Internautow, zajrzyj na portal Gazety i pomoz
      zagubionym. Chocby raz na kwartal!
      • Gość: # Re: Wariactwo. Indris sie urznal od rana. IP: *.wroclaw.tpnet.pl 24.04.02, 11:58
        Sceptyku!

Wybacz im Panie, bo nie wiedza (???) co czynia.
      • indris Czego nie widzi trzeźwy sceptyk 24.04.02, 12:25
        Sceptyk nie zauważył tego, że wydarzenia sprzed 400 i więcej lat mogą mieć
        swoje znaczenie współczesne (np obchody milenijne z 1966). A historia z
        Hermogenesem odezwała się bardzo konkretnie w czasie tegorocznego telemostu
        Watykan - Moskwa. Nie chodzi o to, żeby się bić w piersi ale o to, żeby
        wiedzieć o czym mówią prawosławni. Bo tylko wtedy można próbować im
        odpowiedzieć. Lepiej być urżniętym i poinformowanym niż trzeżwym ignorantem.
        A nadmiar pewności siebie nie pasuje do sceptyków.
        • sceptyk Re: Widzi, widzi... 24.04.02, 12:45
          Alez drogi Indrysie, jestem jak najbardziej za rozwojem wiedzy, zarowno wsrod
          calej ludzkosci, jak i jednostek. Ostatnim jestem, ktory by byl przeciwny
          dochodzeniu prawdy, nawet jesliby dotyczyla epoki kamienia lupanego. I zgadzam
          sie w 100% z Toba, ze rzetelna wiedza historyczna pomaga rozumiec dzisiejsza
          rzeczywistosc. Ale chodzilo mi o Twoj alarmistyczny tytul w pierwszym rzedzie
          (nie jestem narodowym masochista, ani nihilista), oraz zachwianie (wedlug mnie)
          zdrowo-rozsadkowych proporcji. Na Twoim miejscu bym sie wycofal z tego tytulu.
          Uznanie bledu ujmy na honorze nie przynosi. Popros panne Maas, by watek na osla
          lawke przeniosla. Albo napisz cos o Zydach w tytule kolejnego postu. Przeniosa
          automatycznie. Bo pod tym tytulem 'Przemilczana polska zbrodnia' to wroze
          watkowi dlugie zycie na forum. Wlasciwie wieczne.

Chyba, ze dolaczyles do grona polsko-plujkow. A wtedy to co innego.
          • indris Ani plucie ani kadzenie 24.04.02, 12:58
            Nie wiem co rozumiesz przez "polsko-plujków". Jeżeli takich, którzy plują na
            wszystko TYLKO dlatego, że polskie, to nigdy do nich nie należałem. Ale nie
            należałem też do tych, którzy adorują wszystko tylko dlatego, że polskie, a jak
            się już nie da to przemilczają.
            • sceptyk Re: Ani plucie ani kadzenie. To tak samo jak ja. 24.04.02, 13:29
              No to bardzo dobrze. Dziele w pelni Twoj punkt widzenia. Chcialbym jedynie
              dodac, ze ten nihilistyczny nurt wypowiedzi jaki obserwuje na forum (i nie
              tylko na Forum) uwazam nie tyle za niemoralny, co za destruktywny. Tluczenie
              sie w piersi, przesciganie sie w zawodach kto bardziej opluje polska
              rzeczywistosc (i przeszlosc) itp nie prowadzi do wyksztalcenia postaw
              'entuzjastycznych' wobec zadan, jakie przed ludzmi stoja. Do poswiecen, chocby
              niewielkich. Malo mamy Katonow, a potencjalnych - zniechecamy. Wez Amerykanow z
              ich patriotyzmem. Autentyczny zapal, by cos zrobic dla kraju - zwlaszcza gdy
              jest w potrzebie.

Oczywiscie zdaje sobie swietnie sprawe, ze na tym Forum bawimy sie w krytyke w
              pierwszym rzedzie. Ale czasem mozna jakies wnioski z krytyki wyciagnac. Kto
              wie, moze uczestnicy/czytelnicy forum maja jakis wplyw w swych lokalnych
              spolecznosciach. Moze sie nawzajem uczymy czegos? Natomiast nie jestem pewien
              jaki wniosek na dzis moznaby wyciagnac z faktu, ktory sie zdarzyl, lub nie,
              przed 400 laty.
            • Gość: # Re: Ani plucie ani kadzenie IP: *.wroclaw.tpnet.pl 24.04.02, 13:33
              indris napisał(a):

...którzy adorują wszystko tylko dlatego, że polskie, a jak
              > się już nie da to przemilczają.

Indris, kto przemilczy najblahsza okazje do przywalenia Polakom?
              Czy Ty ocipiales albo spadles z Ksiezyca?

Mozesz wymienic jakas instytucje panstwowa, ambasade, gazete polskojezyczna
              Telwizje, politykow ? Rwa sie wszyscy przed szereg?
              Rewiduja podreczniki szkolne, wydawnictwa, awantura we Frakfurcie
              z wydawnictwem Norblin i awans Nowakowskiego po zamknieciu stoiska Norblina,
              sledztwo i konfiosakty ksiegarni w Katowicach, wezwania do sadu albo wrecz
              nakazy badan u psychiatry autorow podnoszacych sprawy zbrodni na Polakach.

Gdybys czul sie Polakiem, przyznalbys, ze instytucje powolane do
              scigania zbrodni na Polakach, wybielaja mordercow a szukaja
              incydentalne przypadki pomijajac zapomniane hekatomby ofiar polskich.

Cos Ci sie pokrecilo na odwrot. Wie ktokolwiek np.
              ze w 1938 Niemcy sila usuneli ze swego kraju 15 tysiecy Zydow
              - ze przyjela ich Polska. Ze rzad w Warszawie stosujac retorsje wydalil tysiace
              Niemcow a Slawoj Skladkowski w Tel Awiwie jesienia 1926 mowil
              o 600.000 Zydow!!!!!!
              ktorzy uciekli z Ukrainy, Bialorusi i kr. nadbaltyckich do Polski.
              Marszalek Pilsudzki stwierdzil, ze "nie stac nas na obywateli II kategorii"
              i zdecydowal, ze wszyscy nawet niepolskiego pochodzenai otrzymali obywatelstwo i
              polskie paszporty !

A terz czuja sie Polacy w swym kraju jak obywatele II kategorii,
              czytajac nawet Ciebie !!! Czy dlatego, ze wtedy nie robiono szumu
              propagandowego - czyjesz sie uprawniony do takich bezsensownych zarzutow?

Powielasz Tyu, ktory mi zarzucil, ze ja przemilczam zbrodnie Polakow
              , chowajac glowe w piasek !!!

Poczytaj Dore Kacnelson, dzialaczke zydowska walczaca o dobre imie Polski !

Pochodzi z okolic Jedwbnego. "Podkreslam. nikt z nas Zydow nie bal sie
              ze dozna cos zlego od Polakow !Gdyz Polska dawala swobode wszystkim organizacjom
              syjonistycznym!"
              "Winne sa wszystkie rzady z wyjatkiem rzadu Olszewskiego. Gdyby Polacy spalili
              Zydow nie przerwano by ekshumacji. Takie a nie inne dzieje Polski sa konsekwencja
              mamienia Polakow, dotknietych plaga obojetnosci, najgorsza plaga, ktora moze
              dotknac narod. Nie ma elit, inteligencji. Jest za to inteligencja skomunizowana.
              Napisalam dwie ksiazki o Mickiewiczu wspolczesni dobrze rozumieli, ze narod musi
              byc zjednoczony. Gdzie jest ta Polska ? Gdzie nie dopuszcza sie do konferencji
              IPN w Krasiczynie profesora swiatowej slawy Ryszarda Szawlowskiego autora
              monografii o UPA. Tzn. ze kraj jest pod okupacja !!!!!!!!!"

Tylko tyle Ci przytaczam z przemyslen Zydowki mieszkanki
              okolic Jedwabno !
              • Gość: Daisy Do # IP: *.ok.ok.cox.net 25.04.02, 09:38
                Czy cos do niego dotarlo? Prosze Cie, przenies swoja odpowiedz na nowy watek.
                Moze dotrze do innych.
    • Gość: Scan Hermogen - patriarcha Moskwy - do Indrisa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.04.02, 14:19
      Na temat pochodzenia różnie żródła rosyjskie podają – jedne, że pochodził z
      naddońskiej kozackiej stanicy, inne – że pochodził z książąt Golicynów. Rok
      urodzenia nieznany. Przebywał w młodości w Kazaniu, w klasztorze Spaso-
      Preobrażeńskim, w 1595 został archimandrytą, poźniej patriarchą Kazania. 3
      czerwca 1606 wybrano go patriarchą Moskwy. Przeciwnik Szujskich, zwolennik
      Romanowów, orędownik osadzenia na tronie młodszego syna patriarchy Filareta –
      Michała Fiodorowicza..
      Wysłał poselstwo ( patriarcha Filaret Romanow, książeta Golicyn i Miezieckoj)
      do Zygm.III pod Smoleńsk, akceptując Wład. IV na cara Rosji, pod warunkiem jego
      przejścia na prawosławie, rozdziału z Rzymem i ożenku z panną z bojarskiego
      rodu. Król odrzuca warunki, chcąc samemu objąć tron w Moskwie. Przeciwnik
      współpracy z Żółkiewskim a później Gosiewskim ( podczas okupacji Moskwy).
      Organizator powstania przeciwko załodze polskiej „apostolski przewodnik
      świętej cerkwi , Hermogen, dusze swoją oddaje za wiarę, a za nim idą wszyscy
      prawosławni chrześcijanie” – takie pisma krążyły po Moskwie. Osadzony w
      więzieniu ( w klasztorze Czudowskim) zaraz po wejściu Polaków do Moskwy.
      Wypuszczono go na krótko z więzienia w Niedzielę Palmową w kwietniu 1611
      licząc na opanowanie antypolskich nastrojów, szczególnie wobec groźby odsieczy
      rosyjskiej z Niznego Nowogrodu.
      Osadzony ponownie, 5 sierpnia 1611 potajemnie przekazał do Niżnego Nowgorodu
      ( przez niejakiego Rodiona Mojsiejewa) gramotę nakazującą powstanie.
      Zagłodzony przez Polaków, zmarł 17lutego 1612 roku. 40 lat później ciało
      przeniesiono do Soboru Uspienskiego.
      Z tym zagłodzeniem to różnie może być, bo i nasi nie mieli czego do gęby
      włożyć - skądinąd na skutek gramoty Hermogena, zakazującej pod klątwą
      jakiegokolwiek handlu z Polakami.
      • horwicz Re: Hermogen - patriarcha Moskwy - do Indrisa 24.04.02, 15:30
        Gość portalu: Scan napisał(a):

> Zagłodzony przez Polaków, zmarł 17lutego 1612 roku.

Czy został pomszczony?
      • indris Podziękowanie - do Scana 24.04.02, 16:39
        Dziękuję za informacje. Czy mógłbyś jeszcze podać źródła Twoich wiadomości ?
        • Gość: Scan Żródło - Indris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 00:10
          Fonetycznie:
          "Swiaszcziennomuczienik Patriarch Germogen" - ok. 10 stron tekstu w rosyjskim,
          dostałem faksem od znajomego z cerkwi na Woli. Jutro odpytam skąd to wzięte.
    • Gość: Daisy Re: Hermogenes - przemilczana polska zbrodnia ? IP: *.ok.ok.cox.net 25.04.02, 00:45
      Nie baw sie w dedektywa na forum, a siegnij po odpowiednia historyczna
      literature. Sa rowniez ciekawe pamietniki z tego okresu. Jesli jestes naprawde
      zainteresowany tym okresem ( a nie tylko jedna postacia, bo to za malo) moge Ci
      podac odpowiednia literarure. Piszesz z W-wy, wiec nie powinienes miec problemu
      z dostepem do ksiazek, mozesz z nich skorzystac nawet w zakladowej bibliotece
      historii UW. Ja moge Cie jedynie zachecic do wglebienia sie w ten niezwykle
      ciekawy a jednoczesnie tragiczny okres rownie dla Polski jak i Rosji.
      Oblezeni na Kremlu Polacy umierali z glodu. Po zjedzeniu ostatniego szczura,
      doszlo wtedy do kanibalizmu.
      N.b. nie rozumiem dlaczego do tej pory nie nakrecono (wspolnie z Rosjanami)
      filmu z okresu dymitriady; historia dala nam tu niesamowity scenariusz.
    • Gość: U Re: Hermogenes - przemilczana polska zbrodnia ? IP: *.gis.net 25.04.02, 02:30
      Do prof.Grossa:

Bedac na uslugach sznownego profesora upszejmnie donosze,ze w czasie bitfy pod Zultymy
      Wodamy Jasiek z Kijowa usiek Dymitra zaporoskiego.Upszejmnie prosze o wszczeci postepowania
      w/g wlasciwosci.Do nozek sie klaniam.......

Kret.
      • Gość: # Re: Hermogenes - przemilczana polska zbrodnia ? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 25.04.02, 08:23
        Gość portalu: U napisał(a):

> Do prof.Grossa:
        >
        > Bedac na uslugach sznownego profesora upszejmnie donosze,ze w czasie bitfy pod
        > Zultymy Wodamy Jasiek z Kijowa usiek Dymitra zaporoskiego.Upszejmnie prosze
        > o wszczecie postepowania w/g wlasciwosci.Do nozek sie klaniam.......
        >
        > Kret.

Przydatny Krecie!
        Przekazalem Kieresowi, ktory obiecal wyjazd do Zwiazku Niepodleglych Panstw z
        przedsledczym potepieniem Polski i Polakow.

Michnik obiecal przyznanie mi nagrody Nike za broszurke, zas kancelaria
        prezydenta juz sle depesze w celu przygotowania Wielkich Uroczystosci
        zaglady Kozakow w Prerejaslawiu polaczonymi z rownoczesnym wybudowaniem
        pomnikow ku czci hetmanow Chmielnickiego i Iwana Wyhowskiego w Warszawie.

Nie bedzie zadnej ekshumacji bo cerkiew Kijowska zagrozila przerwaniem
        jej w pierwszym dniu. Spadkobiercy Iwana z Kijowa juz zlozyli pozew
        do sadu grodzkiego w Kijowie o odszkodowanie w wysokosci 65 mlrd hrywien
        od rzadu polskiego.

Zawsze gotowy do zadbania o dobre imie Polski
        ... Iwan Wieliki izwienitie Gross.
        • Gość: Daisy Re: Hermogenes - przemilczana polska zbrodnia ? IP: *.ok.ok.cox.net 25.04.02, 09:19
          Tu nie ma zartow panowie. Jeszcze przyjdzie przepraszac nie tylko Rosjan i
          Cerkiew ale np. Dunczykow. Nie mowcie tego Indris (bo na pewno nie wie), ale
          kiedys w Danii dlugo straszono dzieci Polakami. Zoldacy Czarnieckiego niezle
          tam pohulali.
          • Gość: m4 Samosierra IP: 194.151.168.* 25.04.02, 09:46
            W Hiszpanii wciaz pamietaja o mordach popelnionych przez Francuzow w czasi
            wojen napoleonskich.Na czele jest rzez Saragossy , ktora Francuzi zdobyli
            dzieki szarzy Kozietulskiego.Na szczescie dla nas Hiszpanie jeszcze tego nie
            odkryli, a moze polski udziel w tym "sukcesie" militarnym Napoleona nie byl tak
            znowu wazny jak nam w szkole do wierzenia podawali.Na wszelki wypadek w
            Hiszpanii cicho z ta Samosierra bo cie obija.
            • Gość: # A Poludnie USA ? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 25.04.02, 10:26
              Szybko, Polacy w Ameryce, cichcem i po kryjomu
              zburzyc mi pomniki Pulaskiego i Kosciuszki
              - nie wiem nawet, ile ich jest.

Tylko zeby nie bylo tak nieudolnie jak z pomnikiem Lenina.

Jak nas poludniowcy pozwa - to sie nigdy nie wyplacimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka