Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI

31.12.22, 11:35
Odszedł Benedykt XVI, wielki teolog, odważna postać historii, niewątpliwie przyjaciel Żydów (jako kardynał, potępiał rok 1968, dwie sprzed pontyfikatu wstrząsające wypowiedzi, kiedy prowadził Drogę Krzyżową "módlcie się za mnie bym nie zginął między wilkami", to On mówił o "brudnej twarzy Kościoła")
Zdesakralizował "urząd papiestwa".

Chylę głowę. Jego odejście kończy, myślę, erę widzenia urzędu papiestwa w Stolicy Piotrowej.
Symboliczny koniec pewnej w życiu Kościoła i Świata, Europy.

Niezwykły zupełnie był dialog kardynała Josepha Ratzingera z Jurgenem Habermasem.
Elżbieta II Benedykt XVI - ostatnie autorytety, czasami uciążliwe ale jednak łączniki z erą, która nieuchronnie się - skończyła.
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Benedykt XVI 31.12.22, 11:56
      każdy papież nosi jarmułkę więc siłą rzeczy jest przyjazny Żydom.
      a w Sydney już trwają przymiarki do przywitania N.Roku

• qwardian Re: Benedykt XVI 31.12.22, 16:55
        Monsieur Boomerangof i wszystkim forumowiczom Aqua, Szczęśliwego Nowego Roku, obyśmy następny celebrowali w Moskwie, albo oni w Warszawie, Boh jeden to wie..
        • boomerang Re: Benedykt XVI 01.01.23, 02:11
          Ich człowiek w Warszawie nas obroni.
    • qwardian Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wojny.. 31.12.22, 11:59
      Coś, czego ja nie potrafię zrobić. Był wielkim przyjacielem teutońskich bohaterów z żydowskim pochodzeniem, służących w liczbie sto tysięcy włącznie z Führerem, najdzielniejszych ludzi na tej planecie. Skromny, bez cienia aktorstwa i celebrytyzmu, zupełna odwrotność Jana Pawła II. Chciałbym znaleźć się po śmierci gdzie dobrzy ludzie, ale na to trzeba zasłużyć..
      • boomerang Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 31.12.22, 12:38
        Do aktorstwa trzeba mieć głos, a on go akurat nie miał.
        • qwardian Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 31.12.22, 13:13
          Powiedzmy sobie otwarcie, Niemcy w sztukach wokalnych nigdy nie zachwycali, ale na instrumentach nie ma im równych. Benedykt XVI grał na takiej perkusji, po której sowieckie, czerwone łotry podskakiwały w górę na dwa metry i opadały główką w dół, stąd wzięły się tańce kaukaskie..

• boomerang Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 01.01.23, 02:14
            Od czasu kiedy Niemcy ulegli Prusom, zamilkła tam wszelka muzyka, poza marszami.
            • qwardian Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 01.01.23, 11:20
              Jesteś Boomerangu jedyną osobą na Forum Aqua, którą szanuję jeżeli chodzi o sprawy muzyki i masz rację w tym względzie. Ale wyjątkiem jest najpiękniejszy utwór pruskiego poety Maxa von Schenkendorfa z Tylży koło Królewca, który napisał słowa utworu, "Wenn alle untreu werden, so bleiben wir doch treu" (If all become unfaithful, we remain loyal), potem hymn Waffen SS, który prezentuję poniżej..

• boomerang Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 01.01.23, 12:18
                Generalnie sprowadza się to do tego co 2000 lat temu wyraził poeta Horacy (cytuję z pamięci, jako że uczęszczałem do dobrego liceum):
                dulce et decorum est pro patria mori
                słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę
                • qwardian Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 01.01.23, 18:23
                  Prusy to naród męczenników, zawsze walczy przeciw całemu światu. Dzisiaj ludzie nie potrafią skonfrontować się ze śmiercią, troską o los świata i nazich dzieci. Najchętniej zapychaliby się ciastkami i dubali w nosie. No, ale mamy rok 2023 i Narodowy Robotnik popija grzane winko zamiast siedzieć w okopach, więc przyganiał kocioł garnkowi..
                  • qwardian Re: Wybaczył polatschken kunktatorstwo podczas wo 01.01.23, 18:39
                    Kurcze, zamówiłem żarówkę LED-ową żeby zastąpić normalną w lampce do czytania książki, okazało się, że nie działa. Cztery baterie "C", żarówka 3,7 Volt. W sieci poradzono, żeby odwrócić polaryzację wszystkich baterii i voila, zadziałało. Ale nie mam pojęcia co to niby zmieniło w schemacie. OK, funkcjonuje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka