Dodaj do ulubionych

Urolog profesor Chłosta z Krakowa

08.12.23, 07:29
Wychłostał już prostaty kilku moim znajomym w Krakowie i żyją dalej. Wskaźnik PSA na podstawie którego się chłosta jest ponoć dość kontrowersyjny.

Profesor Chłosta to ten gitarzysta z prawej, platynowy blondyn, w repertuarze który mnie osobiście nie leży.

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Orly a Marco 08.12.23, 08:16
      boomerang napisał:

" Profesor Chłosta to ten gitarzysta z prawej, platynowy blondyn, w repertuarze który mnie osobiście nie leży."

Juz wole Orly z Alabamy zazdroszczace mlodemu gwozdziowismile A Krakowowi honor przynanosil Marco Greco spiewajacy w piwnicy...

PF
      • boomerang Re: Orly a Marco 08.12.23, 09:03
        a jaki ty masz wskaźnik PSA, profesorze, że zapytam?
        • polski_francuz Re: Orly a Marco 08.12.23, 09:11
          boomerang napisał:

" a jaki ty masz wskaźnik PSA, profesorze, że zapytam?"

Dobrze, ze mi przypomniales ze mam sobie zrobic coroczne badania laboratoryjne. A co do prostaty to im jest sie starszym tym delikatniejszy jest ten temat...

PF
          • boomerang Re: Orly a Marco 08.12.23, 09:20
            im jest sie starszym tym delikatniejszy jest ten temat...

Fortuny budują się tym temacie.
            • polski_francuz Re: Orly a Marco 08.12.23, 10:17
              boomerang napisał:

" Fortuny budują się tym temacie. "

Zerknelem ba badania sprzed 2 lat. Mialem PSA=1.2 ng/ml. Poza tym internet wiaze PSA z wiekiem i 4 jest granica normalnosci w wieku 60 do 70 lat. Innymi slowy PSA=8 wyglada na zbyt duza wartosc. I, raz jeszcze, prostata jest delikatnym organem u mezczyzn. Idz do lekarza, bo operacji prostaty sam sobie nie zrobisz.

PF
              • boomerang Re: Orly a Marco 08.12.23, 11:22
                Idz do lekarza

Jeszcze raz zapytam kto to jest lekarz. Przecież leków już nie ma.
                • polski_francuz Re: Orly a Marco 08.12.23, 11:27
                  boomerang napisał:

" Jeszcze raz zapytam kto to jest lekarz. Przecież leków już nie ma".

OK, idz do szpitala z sekcja urologii. Ajerkoniak Co pownie poradzi do jakiego.

PF
                  • boomerang Re: Orly a Marco 08.12.23, 11:31
                    Mam pozwolić Wietnamczykowi żeby mnie wykastrował?
                    • polski_francuz Re: Orly a Marco 08.12.23, 11:50
                      boomerang napisał:

"Mam pozwolić Wietnamczykowi żeby mnie wykastrował?"

Masz sie dac wybadac a decyzje co dalej podejmiesz sam. Nikt juz nie operuje na sile jak dr Mengele w okolicach Krakau. The issue jest rak prostaty bardzo czesty u mezczyzn.

PF
                      • boomerang Re: Orly a Marco 08.12.23, 12:05
                        Powiększona prostata nie oznacza raka. Prostata wielkości orzecha włoskiego, czy dwóch, produkuje więcej PSA niż prostata wielkości ziarnka grochu. The issue jest biznes.
                        • polski_francuz Re: Orly a Marco 08.12.23, 12:30
                          boomerang napisał:

" Powiększona prostata nie oznacza raka. Prostata wielkości orzecha włoskiego, czy dwóch, produkuje więcej PSA niż prostata wielkości ziarnka grochu. The issue jest biznes. "

The issue
                          jest zdrowie. Wielkosc prostaty jest elementem dyskusji. Ale rak jest zagrozeniem i zdrowia i zycia.. A ze sa lekarze i uczciwi i nieuczciwi to inna sprawa.

PF
              • oleg3 Re: Orly a Marco 08.12.23, 13:50
                polski_francuz napisał:

> Zerknelem ba badania sprzed 2 lat. Mialem PSA=1.2 ng/ml.

Zainspirowany zajrzałem do własnych badań dokładnie sprzed roku (12-12-2022). PSA 0,680. Zdjęcie USG wykazało powiększenie prostaty. Nie dostałem żadnych komentarzy lekarskich w tej sprawie. Mój ojciec, zmarł niestety, na raka prostaty.
              • boomerang Re: Orly a Marco 09.12.23, 05:45
                Wysokie PSA jest niekoniecznie efektem obecności prostacie komórek rakowych. Może wynikać z wysokiej zawartości testosteronu. Zbyt niskie PSA z kolei może być wynikiem zaburzeń hormonalnych. Usuwanie prostaty na podstawie PSA>4 może być (i najczęściej jest) błędem, z punktu widzenia pacjenta oczywiście, choć jest bezsprzecznie w interesie chirurga urologa.
                • polski_francuz Next step 09.12.23, 08:41
                  boomerang napisał:

" Wysokie PSA jest niekoniecznie efektem obecności prostacie komórek rakowych. Może wynikać z wysokiej zawartości testosteronu. Zbyt niskie PSA z kolei może być wynikiem zaburzeń hormonalnych. Usuwanie prostaty na podstawie PSA>4 może być (i najczęściej jest) błędem..."

OK, zacznij poszukiwania n/t jak stwierdzic czy sie ma raka prostaty i jaki jest zwiazek istnienia raka z wartoscia PSA. Np. Jakie PSA mieli ci, ktorzy zmarli na raka prostaty.

PF
                  • boomerang Re: Next step 09.12.23, 10:18
                    Jakie PSA mieli ci, ktorzy zmarli na raka prostaty.

Mieli bardzo różne PSA. Statystyk jednak na ten temat nie znalazłem.
      • boomerang Re: Orly a Marco 10.12.23, 03:28
        A Krakowowi honor przynanosil Marco Greco spiewajacy w piwnicy...

za Neptuna nie wiem o kim piszesz.
        • polski_francuz Re: Orly a Marco 10.12.23, 09:11
          boomerang napisał:

" za Neptuna nie wiem o kim piszesz."

O Marku Grechucie, moim ulubionym, obok Andrzeja Zauchy, piosenkarzu krakowskim.

PF
      • boomerang Re: Orly a Marco 10.12.23, 03:31
        Juz wole Orly z Alabamy zazdroszczace mlodemu gwozdziowi

Masz na myśli The Eagles z Los Angeles?
        • polski_francuz Re: Orly a Marco 10.12.23, 09:17
          boomerang napisał:

" Masz na myśli The Eagles z Los Angeles?"

Spiewajacych o kalifornijskim hotelu, ktory ponoc byl centrem odwykowych. I od pojedynku gitarowego ktory pozostaje w pamiecismile

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka