Dodaj do ulubionych

Polaryzacja spoleczenstw

19.05.24, 09:41
Strzaly w kierunku premiera Slowacji byly objawem glebokiego podzialu spoleczenstwa pisze GW. Co mnie poruszylo to porownanie z Polska. Co prawda czytajac forum czuc ten podzial, ale nie sadzilem, ze jest az tak zle...

PF
Obserwuj wątek
    • benek231 Twoja wina, twoja wina... :O) 19.05.24, 16:10
      polski_francuz napisał:

Co mnie poruszylo to porownanie z Polska. Co prawda czytajac forum czuc ten podzial, ale nie sadzilem, ze jest az tak zle...
      **
      Podczas ostatniego pobytu w Polsce rozmawialem z jednym z kolegow z czasow 'S', teraz zacieklym pisiorem. Probowalem wytlumaczyc mu na czym polegalo odchodzenie PiSu od demokracji, ale nie udalo mi sie. Gdy stwierdzil "niezle poprzestawiali ci w glowie w tej Ameryce", uznalem, ze dalsza knwersacja (telefoniczna) nie ma sensu.
      Bo jak znam zycie to cala swoja wiedze o zyciu i polityce czerpal on z przemowien Kaczynskiego i tych kretynskich prawicowych gazetek. O przeczytaniu jakiejs specjalistycznej literatury nawet nie wspomne. Niemniej on WIEDZIAL a ja nie. Pomimo kilku lat pracy i wielu tysiecy dolarow poswieconych studiowaniu amerykanskiej polityki.

Na szczescie nie mam podobnych problemow w mojej rodzinie, ale to jest wlasnie ten polaryzacyjny fenomen, o ktorym mowisz. Kaczynski i jego ludzie klamali i klamali przynajmniej od 2005 roku, a za czasow swych rzadow klamali jeszcze wiecej i przy pomocy tego zlodziejskiego kosciolka. A mnie nie wydaje sie bym mogl miec przyjemnosc obcowania z klamca, ktory koniecznie musi postawic na swoim badz gotow jest mnie zamordowac.

Ale co bedziemy daleko szukac - wezmy nasza konwersacje w "watku o zdejmowaniu". Nie bedac przygotowanym na moja argumentacje zatkales sobie uszy i udawales, ze nic nie zostalo powiedziane. Czy taka postawa moze zachecac mnie do dalszej rozmowy z toba? A z tego co wiem tak dzieje sie w wielu rodzinach czy gronach znajomych. Nie mowie przyjaciol gdyz ci miewaja zazwyczaj duzo czasu by odpowiednio sie dobrac - pod kazdym wzgledem. Grono przyjaciol jest jednak dosc waskie, zazwyczaj. Czyli poza nim, co i rusz, zatrzymuje sie czlowiek nad brzegiem przepasci powstalej dzieki polaryzowaniu przestrzeni politycznej, i miedzyludzkiej, przez kk i PiS.

W efekcie odmawiasz chocby przyjecia pod rozwage argumentow o koniecznosci pozdejmowania krzyzakow ze scian budynkow publicznych, jak Sejm czy urzedy. Jestes kompletnie niewrazliwy na moje argumenty. I nie moze byc inaczej - trzymasz przeciez palce w uszach. A ty dziwisz sie, ze tam, w realu podzialy osiagnely tak niewyobrazalne rozmiary. Nie dziw sie - nie troskaj.
      Zacznij od siebie.

--
      KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
      • polski_francuz Palce na uszach 19.05.24, 16:56
        benek231 napisał:

"I nie moze byc inaczej - trzymasz przeciez palce w uszach. A ty dziwisz sie, ze tam, w realu podzialy osiagnely tak niewyobrazalne rozmiary. Nie dziw sie - nie troskaj. Zacznij od siebie."

Jezyk ci sie poprawil i charaszo. Co do mnie, Z racji zawodu staram sie rozumiec rozmowce. I zaskoczyly mnie te dolce wydane na studowanie polityki. Rozwin ten temat jesli mozesz..

PF

• benek231 A jak bardzo sie starasz? :O) 19.05.24, 17:39
          polski_francuz napisał:

Z racji zawodu staram sie rozumiec rozmowce.
          **
          No i co? Masz jakies osiagniecia?

--
          KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
          Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
          • polski_francuz Z pustego i Salomon nie naleje 19.05.24, 18:34
            benek231 napisał:

" No i co? Masz jakies osiagniecia?"

by cokolwiek zrozumiec musze miec jakies wiarygodne dane.

PF
            • benek231 Ale nie potrzeba Salomona by nalac do pustego :O) 19.05.24, 20:11
              polski_francuz napisał:

> benek231 napisał:
              >
              >
              > " No i co? Masz jakies osiagniecia?"
              >

>
              > by cokolwiek zrozumiec musze miec jakies wiarygodne dane.
              **
              Znaczy osiagniec nie masz. Przykro.

Dlatego, ze wiarygodne dane tylko wtedy sa dla ciebie wiarygodne gdy potwierdzaja to co juz, i tak, wiesz.

A co z polaryzacja spoleczenstw? Przestales sie juz tym interesowac? Oj ty slomiany ogien ty... smile

--

• polski_francuz Stare i nowe Slonca 19.05.24, 20:50
                benek231 napisał:

"A co z polaryzacja spoleczenstw? Przestales sie juz tym interesowac? Oj ty slomiany ogien ty... smile"

No coz. Pytanie jest jak to mozliwe, ze z Solidarnosci, ktora wszyscy patriotyczni Polacy popierali, powstal sie PiS, ktory popierala ich czesc (beze mnie). Demokracja na tym polega, ze sie daje wszystkim wypowiedziec. Problemem obecnym jest oddalanie sie od srodka, co ma miejsce i w Stanach i we Francji i w Niemczech i w Polsce.

Czescia odpowiedzi jest to, ze jest panstwo imperialne zagrazajace demokracji europejskiej. I demokracje europejskie staja sie troche slabawe. Pytanie jest jak to sie dzieje, ze Stanach, rzadzacych swiatem tak jest? Mysle, ze w glowie wielu waszych elit Chiny sa tym nowym Sloncem, ktore amerykanskie elity oslepia.

A tu co myslisz?

PF
                • benek231 Sloncebylo i jest jedno :O) 19.05.24, 21:57
                  polski_francuz napisał:

Pytanie jest jak to sie dzieje, ze Stanach, rzadzacych swiatem tak jest?
                  **
                  To znaczy - jak?

--
                  • polski_francuz Slonce bylo i jest jedno 20.05.24, 08:09
                    benek231 napisał:

" To znaczy - jak?"

Mowimy o polaryzacji. Chodzi wiec o polaryzacje.

PF
                    • benek231 Slonce bylo i jest jedno :O) 20.05.24, 08:33
                      polski_francuz napisał:

> Mowimy o polaryzacji. Chodzi wiec o polaryzacje.
                      **
                      Dzieje sie to tak samo jak w Polsce, czyli dzieki klamstwom, szkalowaniu i szczuciu. Po to by porozgrywac wyborcow, wygrac wybory i dorwac sie do wladzy. Sklocenie spoleczenstwa, wrogosc w rodzinach itp. robi sie niejako samo. Ale co to obchodzi takiego Trumpa czy Kaczynskiego, czy Jedraszewskiego... Liczy sie wylacznie wladza.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukrainco w, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
                      • xiazeluka Re: Slonce bylo i jest jedno :O) 20.05.24, 08:36
                        "dzieki klamstwom, szkalowaniu i szczuciu"

Kretynie52, jesteś niezwykły.
                      • polski_francuz Stany vs. Europa 20.05.24, 08:57
                        benek231 napisał:

" Dzieje sie to tak samo jak w Polsce, czyli dzieki klamstwom, szkalowaniu i szczuciu. Po to by porozgrywac wyborcow, wygrac wybory i dorwac sie do wladzy."

No skomplikujmy troche sytuacje, bo inny, sadowniczy, filar wladzy stara sie kandydata repow dopasc. I stawia go przed sadem. Poza tym, sadze, ze przyczyny sa bardziej ekonomiczne. Stany, w odroznieniu od Jewropy, mniej pomagaja biednym. I uwazaje, ze jeslis biedny to Twoja wina. I masz sobie sam dac rade. I moze ta wladza sadownicza jest elementem wyrownywania szans.

PF
      • hordol Re: Twoja wina, twoja wina... :O) 19.05.24, 17:40
        jakie ty konwersacje/argumentacje prowadzisz?
        w każdym wpisie wylewasz łajno z gęby
    • boomerang Re: Polaryzacja spoleczenstw 19.05.24, 22:26
      Społeczeństwo polskie nie jest dziś bardziej spolaryzowane niż było za PRLu.

• polski_francuz Dark side of the moon 20.05.24, 08:59
        boomerang napisał:

" Społeczeństwo polskie nie jest dziś bardziej spolaryzowane niż było za PRLu."

Swietna plyta...

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka