Dodaj do ulubionych

Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa..

25.05.25, 06:18

Na wstępie, nie wiem jaka jest właściwa odpowiedź na pytanie, czy drzewo cisu nadaje się do pieczenia na ruszcie, ale podejrzewam, że tak. AI daje odpowiedź negatywną, ale sądzę, że się myli, analizując specyfikę tego drzewa, formułuje jednak mylny wniosek. Problem jest, że w średniowieczu takie drzewo było bardzo cenne i towar eksportowy na Wyspy Brytyjskie, do łuków refleksyjnych, pierwsze drzewo pod ochroną na terytorium PL. Więc trudno znaleźć źródło pisane w temacie użycia go do rusztu, lub wędzenia. Niedziela rano to moment na kontemplację w sprawach boskich, ale ta sprawa mnie nurtuje od wczoraj, kiedy rozwalałem siekierą olbrzymie korzenie (ograniczałem użycie piły, ze względu na piasek). Twarda bestia z tego cisu..
Obserwuj wątek
    • tymek.rota Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 25.05.25, 07:26
      Sztuczna inteligencja nie zdała matury. a jeden z moich kontrahentów z centralnej Polski zadzwonił do mnie i w oparciu o sztuczną inteligencję zaczął nadawać że przyjąłem złe rozwiązania. Musiałem mu wytłumaczyć że ta sztuczna inteligencja podpowiedziała rozwiązania na etapie projektowania a nie te ostateczne, które są prawidłowe.
      Nie znam się na wędzeniu ale u mnie na wsi ludzie używają drewna owocowego lub bukowego czy z olchy. a cis to chuj wie co to jest. Ani to drzewo ani krzak, takie nie wiadomo co właśnie.
      • chocolate_dog123 Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 16.06.25, 11:03
        sekurak.pl/700-inzynierow-z-indii-udawalo-chatboty-historia-upadku-builder-ai/
        • pijatyka Żaden inżynier z Indii nawet nie ma szansy udawać 26.08.26, 00:04

...mojej AI - zwłaszcza jak sobie ją zainstaluję lokalnie na kompie i wyłączę internet.

• summerland Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 25.05.25, 08:34
      Cis jest trujący.
      • qwardian Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 25.05.25, 08:41
        Nie zamierzam jeść jego owoców, igieł, pnia, albo korzenia, ani robić wywaru na zupkę.
    • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 26.05.25, 09:57
      Cis ma ładny zapach, więc jest szansa że ten aromat przejdzie do pieczonego mięsa jako pożądana przyprawa, tym bardziej że z cisu wyrabia się paclitaxel - medykament antyrakowy.

Cis to cenny materiał, więc nie używa się go na podpałkę, co nie znaczy że się nie nadaje.

Bardzo ciekawe drzewo:
      • qwardian Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 26.05.25, 11:28
        To jestem zdziwiony bo rezultaty wyszukiwań skupiają się na trujących aspektach i algorytm z nich czerpie, podczas kiedy rzetelne badania potwierdzają tylko trujący charakter igieł, które kształtem przypominają bardzo wąskie listki. Niektóre źródła na internecie ostrzegały nawet, żeby to drzewo ścinać w masce na twarzy, co jest zupełnym absurdem..

www.kew.org/read-and-watch/analysis-of-yew-wood
    • hymenoz To zależy jak zdefiniujesz inteliencję. 16.06.25, 09:51
      SI oto próba odwzorowania działania ludzkiego umysłu. Jeśli tak, do hipotetycznie, gdyby udało się odtworzyć algorytm działania rozumu benka24, to byłaby to sztuczna inteligencja czy nie? Wydaje się więc, że nie istnieje jedna precyzyjnie zdefiniowana SI, stąd zadając pytania możesz uzyskiwać różne odpowiedzi. Podobnie zresztą jak z problemem cisu.
      • hordol Re: To zależy jak zdefiniujesz inteliencję. 26.08.26, 09:16
        Im IA
        będzie coraz bardziej inteligentna tym mózg ludzki coraz głupszy. Wkrótce nikt nie będzie podejmował żadnego działania bez podparcia się tym tworem
        • hymenoz Re: To zależy jak zdefiniujesz inteliencję. 13.09.26, 12:46
          A jak zdefiniujesz mądrość i głupotę? Wiedza to nie to samo co mądrość. AI to jedynie narzędzie. Czy nafaszerowany wiedzą niezbędną to sterowania samolotem airbus to sztuczna inteligencja? Podpieranie się AI to nic innego jak podpieranie się wieloma innymi narzędziami. Są coraz doskonalsze ale to tylko narzędzia.
    • hordol Wypróbuj to empirycznie 26.08.26, 04:58
      A nie pytaj ai
    • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 26.08.26, 05:08
      Minął ponad rok i t.zw. Sztuczna Inteligencja się coraz bardziej uwiarygadnia. Sztuczną Inteligencją są zasoby internetu wykorzystywane błyskawicznie dzięki matematycznym algorytmom. To już nie jest lipa, tylko co najmniej cis wink
      Osobiście wolę ejajować niż guglować.
      • perla.roztocza Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 28.08.26, 23:12
        boomerang napisał:

> Osobiście wolę ejajować niż guglować.

no popatrz kangur a kiedyś encyklopedie musiały ci wystarczyć.
        A tak przy okazji, po kiego ty siedzisz tam w tych tropikach?
        Wracaj do Krakowa, piwo już wszędzie jest właśnie.
        • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 29.08.26, 09:46
          Motywacji do powrotu nie mam, gdyż piwo już mnie tak nie kręci jak dawniej. Akurat dziś odwiedziłem narożny pub, aczkolwiek nie było tam tego młodego Niemca-barmana, który dolewa mi piwo z meniskiem wypukłym, pomimo że nie przyznałem mu się że jestem Polakiem. On by ci szybko piwem spłacił te kury i rower, z którymi Niemcy ci zalegają.
          Przy stolikach paliły się dziś świeczki na okazję tych 41 australijskich ofiar lawiny błotnej w Nepalu.
          • polski_francuz Menisk wypukly 29.08.26, 13:42
            boomerang napisał:

"Motywacji do powrotu nie mam, gdyż piwo już mnie tak nie kręci jak dawniej. Akurat dziś odwiedziłem narożny pub, aczkolwiek nie było tam tego młodego Niemca-barmana, który dolewa mi piwo z meniskiem wypukłym, pomimo że nie przyznałem mu się że jestem Polakiem."

Interesujace. Na Twoim miejsce bym sprawdzil co zawiera to piwsko. Jest chyba ciut za geste...?

PF
            • boomerang Re: Menisk wypukly 30.08.26, 00:52
              Nie. To stara zapomniana szkoła nalewania piwa "do pełna".
          • perla.roztocza Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 29.08.26, 14:30
            widzę, że szyldy są po angielsku i ty tam po takiemu rozmawiasz?
            To przykre.
            No i to zdjęcie z wewnątrz pubu...
            Teraz w Polsce bary mleczne lepiej wyglądają właśnie.
            • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 30.08.26, 00:48
              >widzę, że szyldy są po angielsku i ty tam po takiemu rozmawiasz?
              To przykre.

Co za różnica? Słowo na K można używać w angielskim równie skutecznie.
        • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 30.08.26, 10:19
          Przed chwilą na spacerze, idąc ulicą Harris St w Pyrmont, spotkałem prof. Sadurskiego. Siedział z kielichem przy stoliku, obok przystojnej pani. Następnym razem postaram się doń zagadać, zwłaszcza że jak się okazuje lubi rollingstonsów. No i zakwaterowany jest tu gdzieś niedaleko, sądząc po widoku z balkonu na 2 kasyna. Czy mam mu, Perło, coś przekazać od ciebie?

www.youtube.com/watch?v=EFlvuJ1fCjM

• perla.roztocza Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 30.08.26, 12:47
            boomerang napisał:

> Czy mam mu, Perło, coś przekazać od ciebie?

ale co miałbym przekazać komunistycznemu socjopacie?
            Ewentualnie możesz mu powiedzieć, że ma z Polski zdanie do wykonania.
            A mianowicie niech stanie 20 metrów od ściany, rozpędzi się i niech przypie... głupim łbem właśnie.
            • boomerang Re: Wydaje się, że Sztuczna Inteligencja to lipa. 02.09.26, 06:00
              A ja osobiście zdziwiony jestem że Profesor wali w bębny w bloku mieszkalnym, gdyż jest to zabronione w Sydney, no chyba że perkusista płaci kary.
              Oto co wyejajowałem:
              Dlaczego bębny akustyczne stanowią naruszenie przepisów dotyczących nieruchomości w Nowej Południowej Walii (sekcja 153): Zgodnie z ustawą o zarządzaniu nieruchomościami w budynkach w Nowej Południowej Walii z 2015 r. (Strata Schemes Management Act) mieszkańcom prawnie zabrania się tworzenia uciążliwości lub zagrożeń, które zakłócają „spokojne korzystanie” innym właścicielom działek. Bębny akustyczne regularnie przekraczają dopuszczalne limity decybeli dla mieszkańców. Przenoszenie dźwięku przez konstrukcję: Nawet na najwyższym piętrze, bębny akustyczne i stojaki generują wibracje o niskiej częstotliwości, które bez wysiłku przemieszczają się w dół przez betonowe płyty, poważnie zakłócając spokój sąsiadów znajdujących się poniżej i w pobliżu.
              Kontynuowanie grania po otrzymaniu formalnej skargi lub „Zawiadomienia o konieczności przestrzegania przepisów” może skutkować rosnącymi karami finansowymi nakładanymi przez Trybunał Cywilny i Administracyjny Nowej Południowej Walii (NCAT).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka