Dodaj do ulubionych

dlaczego skladki ida przez ZUS

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 21:30
niektorzy sa ubezpieczeni w drugim filarze. wolno im wiec czemu nie. nie
rozumiem tylko po co wszelkie skladki przechodza przez ZUS, ktory trzyma kase
przez niewiadomo ile - nie przekazuje jej w calosci a w zasadzie przekazuje
same odsetki. Czy nie mozna byloby bezposrednio wplacac na drugi filar z
pominieciem ZUS'u?

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: wild a dlaczego mam płacić składki na ZUS? IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 09.05.02, 21:38
      Gość portalu: ABeCe napisał(a):

> niektorzy sa ubezpieczeni w drugim filarze. wolno im wiec czemu nie. nie
      > rozumiem tylko po co wszelkie skladki przechodza przez ZUS, ktory trzyma kase
      > przez niewiadomo ile - nie przekazuje jej w calosci a w zasadzie przekazuje
      > same odsetki. Czy nie mozna byloby bezposrednio wplacac na drugi filar z
      > pominieciem ZUS'u?
      >
      > pzdr

o drugim filarze to już nie wspomne

czy posiadając dwie firmy ktoś potrzebuje emeryturę Nr1 i emeryturę Nr.2?

itd...
      • Gość: ABeCe Re: a dlaczego mam płacić składki na ZUS? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 21:42
        ale pytalem czysto teoretycznie - tak mnie tylko to nurtuje. Masz racje po co
        wogole skladki. do banku na lokate bardziej sie oplaca nawet jak belka
        zabierze na koniec 20 procent odsetek. a drugi filar po to zeby OFErmy mialy z
        czego kupowac PEO i inne spolki na gieldzie. przydalby sie jakis ruch do gory
        przeciez...pzdr.
        • Gość: wild ZeUS rząda! ZeUS gromi! ZeUS strąca! IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 09.05.02, 21:50
          Gość portalu: ABeCe napisał(a):

> ale pytalem czysto teoretycznie - tak mnie tylko to nurtuje. Masz racje po co
          > wogole skladki. do banku na lokate bardziej sie oplaca nawet jak belka
          > zabierze na koniec 20 procent odsetek. a drugi filar po to zeby OFErmy mialy z
          > czego kupowac PEO i inne spolki na gieldzie. przydalby sie jakis ruch do gory
          > przeciez...pzdr.

wchodząc do Zamków "Zus" te pytania to TABU a widząc biedne myszki systemu jak smutno mrugają oczkami robi sie romantycznie! crying

pzpr przepraszam pzdr...
    • Gość: Agent Krasnoludki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.02, 22:41
      To bardzo proste: gdyby składki szły bezpośrednio do OFE, krasnoludki (rząd i
      przyjaciele) by się nie nakradli - proste ? Nie ma innego logicznego
      wytlumaczenia. Jest to jawny dowód na obłude naszej władzy, a także na to, że
      krasnoludki (to do Blongawink jednak istnieją !!! Bo czemu rząd SLD/PSL/UP nie
      skoryguje tej błędnej ustawy rządu AWS/UW ? Bo, jako złodzieje i przyjaciele
      AWS/UW, nie maja w tym interesu. To jest niepisana umowa pomiedzy "prawica" a
      lewica. Nikt nic nie mowi, bo tak jest lepiej (dla tych ktorzy sa przy korycie).

Proste ? smile

Jak ktos zna inne wytlumaczenie, to chetnie uslysze.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka