Dodaj do ulubionych

Historia w krzywm zwierciadle

21.01.05, 12:56
W jednym z watkow mianowano pewnego Norwega Zydem a to z racji nazwiska.

Bo rzeczywiscie nazwiska skandynawskie bez racji moga byc za zydowskie brane.

Juz na to nabierali sie moczarowcy.

A przed nimi hitlerowcy.

W czasie okupacji niemieckiej ciagle dzialaly przedstawicielstwa szwedzkich
firm takich jak Asea, Ericsson i inne. Czesc zreszta z tych stacjonujacych w
Polsce Szwedow bardzo sie w polski ruch oporu zaangazowala. Bez doswiadczenia
konspiracyjnego jednak nastapily wsypy. Ale to zupelnie inna historia.

Otoz jedna z rodzin spolszczona byla juz na tyle, ze nawet polski paszport i
polskie papiery posiadala, co z powodu nazwiska typu wlasnie Steinfeld
wpedzalo jej czlonkow w niemale klopoty. W zwiazku z czym wystarali sie o
oficjalne zaswiadczenia, ze nn jest mimo nazwiska czystym aryjczykiem
szwedzkiego pochodzenia.

Nie wiem czy Hans Wilhelm Steinfeld(t) powinien dla tutejszej sfory wyjacych
potepiencow i lunatykow o jakies zaswiadczenie sie starac - byc moze
wystarczy przeze mnie przywolana anekdota.

Z jakich wzorow korzystaja ci "prawdziwi polacy" jest chyba jasne.
Obserwuj wątek
    • Gość: # Re: Historia w krzywm zwierciadle IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 13:03
      Ty u tutejszej sfory wyjacych potepiencow i lunatykow o żadne zaswiadczenie sie
      starac nie musisz. Sam se je właśnie wystawiłeś tym postem.

Już możesz zacząć o Moczarze nota bene... Ukraińcu.
      • Gość: AndrzejG pogięło Cie Haszu?/nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:12
        • leje-sie Zydowskie papiery 21.01.05, 13:43
          W pamietnym roku 1968 pewien przedstawiciel wielce zasluzonego dla Polski rodu
          postanowil zakpic sobie z moczarowcow. A byl obdarzony poteznym poczuciem
          absurdalnego humoru i wiele z jego wyczynow zatykalo dech w piersiach.

Nazwisko rodowe brzmialo, powiedzmy, jak np Szembek, tyle, ze podwojnej mocy,
          kilku biskupow rod tez wydal.

Ale dla lustratorow Moczara sprawa byla jasna - podobnie jak dla popaprancow
          forumowych i giertychowcow w realu. Niepolskie nazwisko, znaczy Zyd.

Nie stwarzano mu wiec w ministerstwie spraw nieodgadnionych zadnych problemow i
          dostal paszport w jedna strone w ramach "szczegolnych ulatwien dla osob
          narodowosci zydowskiej w celu emigracji" (byc moze ktos zna dokladny cytat).

Zaczal z tym paszportem biegac po Warszawie chwalac sie i pokazujac wszystkim
          znajomym i nieznajomym.

Nie wiadomo, czy ktos doniosl. Wersja anekdotyczna twierdzi, ze agent
          zatrudniony na stanowisku intelektualisty interweniowal u mieciowych psow
          slowami:

- Kogo wy chcecie wyrzucac /.../? Przeciez o jego pradziadku wasze dzieci ucza
          sie w szkole na lekcjach historii.

Wezwano wiec zartownisia do palacu Mostowskich i przepraszajac za pomylke
          paszport odebrano.
        • Gość: # Re: pogięło Cie Haszu? Nie. Zobacz czy nie pisze o IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 13:59
          Moczarze, jak zgadłęm uprzedzajaco - zamiast o meritum sprawy i kolejnym
          opluwaniu Polaków przez autorytet, tym razem norweski.

Sfora to m. in. Ty.
          Czemu myslisz, że ja się zginam przed oszczerstwem?
          • andrzejg nie osłabiaj mnie 21.01.05, 14:39
            Gość portalu: # napisał(a):

> Sfora to m. in. Ty.
            > Czemu myslisz, że ja się zginam przed oszczerstwem?

wszędzie widzisz spisek

A.
          • Gość: AndrzejG Zobacz czy nie pisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:43

> Moczarze, jak zgadłęm uprzedzajaco - zamiast o meritum sprawy i kolejnym
            > opluwaniu Polaków przez autorytet, tym razem norweski.

Nie mam czasu wszystkiego śledzić.
            Wszedłem sobie do tego wątku,a tu nagle Hasz grzmi i wyzywa
            Nie rozumiem dlaczego?
            Czyz dlatego,ze kogoś nazwisko zmyliło?

A.
            • Gość: # Re: Zobacz czy nie pisze !!!!!!!!Obudź się Andrzej IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:53
              Link Ci dałem!
              • Gość: AndrzejG już zobaczyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:57
                ale ja tylko na chwilę,bo babcie i dziadki mnie atakują

A.

• Gość: # J..A..S..N..E...kiedy się wreszcie dorobisz?/nt IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 15:36
      • dachs Re: Historia w krzywm zwierciadle 21.01.05, 13:45

> Ty u tutejszej sfory wyjacych potepiencow i lunatykow o żadne zaswiadczenie
        > sie starac nie musisz.

"Dla". Lejek napisal:"dla tutejszej sfory"
        Oj, chyba bedzie musial.
        sad(
        borsuk
        • leje-sie Dachsie, a takiego ch..a 21.01.05, 13:52
          Slowko mocne oczywiscie nie w Twoim kierunku.

> Oj, chyba bedzie musial.

Wiesz, ze jakakolwiek pochwale z tej strony za obelge bym mial.

I odwrotnie, slowa w pianie wscieklej toczone, zaszczytem sa dla mnie.

Pozdrowienia.

PS. Dzisiaj znowu jakies szlajanie sie na mnie spada.
          • Gość: # <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13& w=1970" IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:02
            • Gość: # (2) & & #35; 60;a href="<a href="https://forum.gazeta.pl/fo IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:03
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19702274
              • gini Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:07
                Nasz forumowy Sie nkiewicz nie ma za ste Steinfeldowi, ze wlasnie w krzywym
                zwierciadle ukazuje historie Polski .
                Jedne co naszemu Sienkiewiczowi sie nie podoba, to to, ze ktos sie zastanawia,
                czy ten pan nie jest Zydem.
                Tak to nam tu pokrzepia serca, pan forumowy Sienkiewicz, ten kto opluwa i
                klamie to porzadny gosc.
                • dachs Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:20
                  gini napisała:

> Nasz forumowy Sie nkiewicz nie ma za ste Steinfeldowi, ze wlasnie w krzywym
                  > zwierciadle ukazuje historie Polski .
                  > Jedne co naszemu Sienkiewiczowi sie nie podoba, to to, ze ktos sie
                  > zastanawia, czy ten pan nie jest Zydem.

Bo tu jest pewien zwiazek logiczny.
                  Ktos kto nie zna Polski i moze jest jej nawet niezyczliwy, znajdzie w takich
                  rozwazaniach bezposrednie potwierdzenie gloszonej przez siebie tezy.
                  Mnie to tez sie nie podoba, zeby jakis ciemny matol swoimi antysemickimi
                  fobiami rzucal zle swiatlo na ogol Polakow.

• gini Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:27
                    dachs napisał:

> gini napisała:
                    >
                    > > Nasz forumowy Sie nkiewicz nie ma za ste Steinfeldowi, ze wlasnie w krzyw
                    > ym
                    > > zwierciadle ukazuje historie Polski .
                    > > Jedne co naszemu Sienkiewiczowi sie nie podoba, to to, ze ktos sie
                    > > zastanawia, czy ten pan nie jest Zydem.
                    >
                    > Bo tu jest pewien zwiazek logiczny.
                    > Ktos kto nie zna Polski i moze jest jej nawet niezyczliwy, znajdzie w takich
                    > rozwazaniach bezposrednie potwierdzenie gloszonej przez siebie tezy.
                    > Mnie to tez sie nie podoba, zeby jakis ciemny matol swoimi antysemickimi
                    > fobiami rzucal zle swiatlo na ogol Polakow.
                    >

Zaraz zaraz, czyli fakt, ze jakis Norweg rzuca zle swiatlo na Polakow Cie w
                    ogole nie oburza?Przypominam, ze artykul zdaje sie ukazal sie w prasie, moze
                    sie z nim zapoznac duzo wiecej osob niz z wypowiedzia matola, po polsku na
                    forum.
                    Sprawa druga nie zastanawia Cie skad Norweg wzial sie raptem za pietnowanie
                    polskiego antysemityzmu?W dodatku w tak idiotyczny sposob?
                    W sumie z Norwegia mamy stosunki poprawne,nawet juz ze Szwedamiu powinnismy sie
                    poklocic chocby o potop, a Norwegowie chyba nie maja do nas jakichs strasznych
                    pretensji, no chyba, ze o Narwik....
                    • dachs Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:35
                      gini napisała:

> Zaraz zaraz, czyli fakt, ze jakis Norweg rzuca zle swiatlo na Polakow Cie w
                      > ogole nie oburza?Przypominam, ze artykul zdaje sie ukazal sie w prasie, moze
                      > sie z nim zapoznac duzo wiecej osob niz z wypowiedzia matola, po polsku na
                      > forum.

Oburza mnie i jeden i drugi. Z tym ze na to co mowi Norweg, nie mam duzego
                      wplywu, natomiast (jak kazdy z nas) staram sie wywrzec wplyw na to, co sie mowi
                      na forum.
                      Przeciw wypowiedzi Norwega zaprotestowalo juz sporo roznych oranizacji z
                      ambasada wlacznie, natomiast przeciwko wypowiedzi naszego rodzimego matolka,
                      jak dotad tylko Lejek.

> Sprawa druga nie zastanawia Cie skad Norweg wzial sie raptem za pietnowanie
                      > polskiego antysemityzmu?

Prawdopodobnie napuscil go ktos, kto sie z przejawami tego antysemityzmu
                      zetknal. Bo nie zaprzeczysz, ze takie przejawy sa.
                      Bardzo mozliwe, ze byl to jakis Zyd.
                      smile

borsuk
                      • gini Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:44
                        dachs napisał:

> gini napisała:
                        >
                        > > Zaraz zaraz, czyli fakt, ze jakis Norweg rzuca zle swiatlo na Polakow Cie
                        > w
                        > > ogole nie oburza?Przypominam, ze artykul zdaje sie ukazal sie w prasie, m
                        > oze
                        > > sie z nim zapoznac duzo wiecej osob niz z wypowiedzia matola, po polsku n
                        > a
                        > > forum.
                        >
                        > Oburza mnie i jeden i drugi. Z tym ze na to co mowi Norweg, nie mam duzego
                        > wplywu, natomiast (jak kazdy z nas) staram sie wywrzec wplyw na to, co sie
                        mowi
                        >
                        > na forum.

To dobrze, ze sa jeszcze inni, ze staraja sie prostowac jego klamstwa, ale jak
                        zwykle widac u Ciebie, ze oburzasz sie jedynie na jedna strone.

> Przeciw wypowiedzi Norwega zaprotestowalo juz sporo roznych oranizacji z
                        > ambasada wlacznie, natomiast przeciwko wypowiedzi naszego rodzimego matolka,
                        > jak dotad tylko Lejek.

Tyle, ze ludzie protestuja tu na forum, ani lejek ani Ty nie uwazacie za
                        stosowne.
                        Nie wim czy rodak matolek, czy samo zastanawianie sie czy ktos jest Zydem to
                        juz antysemityzm wg Was?
                        Doprawdy idiotyzm, nad tym samym wyobraz sobie deliberuja zydowscy rabini.

>
                        > > Sprawa druga nie zastanawia Cie skad Norweg wzial sie raptem za pietnowan
                        > ie
                        > > polskiego antysemityzmu?
                        >
                        > Prawdopodobnie napuscil go ktos, kto sie z przejawami tego antysemityzmu
                        > zetknal. Bo nie zaprzeczysz, ze takie przejawy sa.
                        > Bardzo mozliwe, ze byl to jakis Zyd.
                        > smile
                        >
                        > borsuk

No widzisz, ale ten kto pisal, ze to Zyd, nie widzial, a poniewaz tak naprawde,
                        wsrod Zydow przejawy antypôlonizmu rowniez wystepuja, to skad zdziwienie, ze
                        jak sie ktos spotyka z takim tekstem, to mu przychodzi z miejsca na mysl, ze
                        autorem jest Zyd?
                        • jureek Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 16:05
                          Borsuk: "Oburza mnie i jeden i drugi."

Gini: "oburzasz sie jedynie na jedna strone."

Jureek: "Oburza mnie to, co napisał Norweg"

Gini, czy jestem właściwie obustronnie oburzony?
                          Jura

• gini Re: Jureek 21.01.05, 16:18
                            jureek napisał:

> Borsuk: "Oburza mnie i jeden i drugi."
                            >
                            > Gini: "oburzasz sie jedynie na jedna strone."
                            >
                            > Jureek: "Oburza mnie to, co napisał Norweg"
                            >
                            > Gini, czy jestem właściwie obustronnie oburzony?
                            > Jura
                            >
                            >
                            To nie pierwsza moja dyskusja z Borsukiem w kontekscie oburzen na temat
                            niektorych wypowiedzi, wiec z autopsji wiem, ze Borsuk zawsze oburza sie
                            jednostronnie.
                            Takie wlasnie wypowiedzi jak tego pana Norwega czesto wrecz usprawiedliwia.
                            To wlasnie mnie zlosci i jeden i drugi pan jak widac przechodza do porzadku
                            dziennego nad tym co mowil Norweg, Borsuk sie oburzyl na Norwega dopiero po
                            moim poscie, ze o innych ciezko oburzonych na tym forum nie wspomne.
                          • dachs Czesc Jura 21.01.05, 16:34
                            Nie przegadasz jej. smile
                            Ona wie swoje, a na logike ma uczulenie smile)
                            Bede dzis nawet w Twoim miescie, ale pozno, a jutro o piatej rano dalej.
                            Pozdrawiam

borsuk
                            • gini Re: Czesc Jura 21.01.05, 16:43
                              dachs napisał:

> Nie przegadasz jej. smile
                              > Ona wie swoje, a na logike ma uczulenie smile)
                              > Bede dzis nawet w Twoim miescie, ale pozno, a jutro o piatej rano dalej.
                              > Pozdrawiam
                              >
                              > borsuk

Straaszne uczulenie na logike Borsukowa mam rzeczywiscie.
                              Pamietasz Borsuku nasza rozmowe o "Listach o zagladzie"?Jak ladnie
                              usprawiedliwiales ich autora, i wszystko tak ladnie logicznie tlumaczyles, ze
                              az nie wiedzialam czy sie smiac czy plakac.
                  • Gość: # Re: Historia w krzywym zwierciadle IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:29

Ale który konkretnie, Leje_sie, czy Steinfeld?
                    Bo to, że obaj przysparzaja wrogów Żydom, nie tylko wśród Polonii
                    i obcokrajowców znających Polskę, czyli spełniaja kryterium antysemityzmu
                    - to dość oczywiste.

Miałem Cię odwiedzić, ale strasznie śnieg padał całą drogę od Witten.

• dachs Re: Historia w krzywym zwierciadle 21.01.05, 14:37
                      O kurcze, kiedy byles? ja sniegu w ogole w okolicach Hannoveru tej zimy nie
                      pamietam
                      • Gość: # Re: Historia w krzywym zwierciadle IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:47
                        Po południu z 20 na 21. XII.2004 AD.
                        Miałem skręcic ale system nawigacyjny gubił satelity w płatkach sniegu a
                        i złomowy spryskiwacz nie działał...
                        odcięła mi dopiero dobra baba w Polszcze 5 cm wężyka paliwowego
                        i połaczyłem pękniety plastikowy przewód od pompki.
                        Srednice od bezyny i płynu spryskiwacza pasowały ciasniutko jak ulał!
                      • biedronka24 :) 21.01.05, 14:52
                        byl bialy trawnik. No moze jeden dzien. Gdzies tak sporo przed Swietami.
                        Gradobicie bylo wczoraj.
                        Ale masz racje.
                        Chociaz borsuku - wez pod uwage, ze robi sie zamkniete kolo. Prowokatorow a la
                        niejaki Fredzio z FS tez nie brakuje.
                        Podpuscil- nie podpuscil, wstyd dla podpuszczajacego bo tez skad by sie taki
                        wzial? Z Polski moze? Kraju zespolow hasydzkich piosenek? itp? To tez jest b.
                        ciekawe...
                        Ja kilku Norwegow tez znam. I rzeczywiscie poza widocznym pedem tego pana do
                        szybkiej kariery to jakos nie widze realnych przyczyn robienia takich afer na
                        skale miedzynarodowa. Predzej - to wygodna pozycja - do tzw, kontrolowanego
                        skandalu- zwlaszcza wobec i tak nieraz zle komentowanego wejscia Polski do
                        Europy...Jakies interesa inne tez mogly tu zawazyc- masz racje.
                        Ale zastanowienie sie jakie tez moze wcale nie byc takie malo interesujace.
                        Zwlaszcza, ze sprawa dot. kwestii antysemityzmu w najbardziej antysowieckiej
                        sposrod krajow wschodnich Polsce. Pan zas specjalizowal sie zdaje sie w polityce
                        sowieckiej Rosji.
                        Moze byc tak, ze teraz odwracanie uwagi od takich spraw jak zbrodnie komunizmu
                        jest bardzo wygodne...
                        Dachs- ustalmy cos. Nikt nie nadaje w dzienniku ogolnopanstwowym, ze w jakiejs
                        szkole dzieci nie wiedza ze to nie Polacy zaatakowali Hitlera. Nikt nie robi z
                        tego afery antypolskiej- prawda?
                        Chociaz moze gdybym nazywala sie np kamienny jezyk, albo goraca woda, to ciekawe
                        czy czegos takiego nie powinnam zrobic. Jak myslisz borsuku- zapewniloby mi to
                        dobre zycie i dobre szkoly dla moich dzieci ? wink
                        • Gość: # Re: :) & #35; ----& & #35; 62; :-)/nt IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:55
                        • dachs kiedy czwarta klasa idzie na wojne 21.01.05, 15:12
                          biedronka24 napisała:
                          > Dachs- ustalmy cos. Nikt nie nadaje w dzienniku ogolnopanstwowym, ze w jakiejs
                          > szkole dzieci nie wiedza ze to nie Polacy zaatakowali Hitlera. Nikt nie robi z
                          > tego afery antypolskiej- prawda?

Pamietam, ze pisalas o tym, ze w czwartej klasie tego nie ucza. Moze w czwartej
                          klasie jeszcze jest na to za wczesnie. 10-latki jeszcze nie bardzo takie rzeczy
                          kapuja.
                          Przez 22 lata w Niemczech spotykalem duzo roznych dziwnych pogladow na II
                          Wojne. Od pelnej pokory i samobiczowania do zalu, ze sie jej jednak nie
                          wygralo. Rozne byly tez poglady na temat przyczyn jej wybuchu. Od manii
                          wielkosci Hitlera, poprzez napad na radiostacje w Gliwicach, do niegodziwosci
                          Polakow, co nie chcieli oddac Korytarza.
                          Ale nie spotkalem, ani jednego Niemca, ktory by twierdzil, ze to Polacy napadli
                          na Niemcy. Wiec nie bardzo Cie tu rozumiem.
                          Czy teraz tak ucza w szkole? Ja nie ma dzieci w wieku szkolnym, wiec nie wiem.

borsuk
                          • biedronka24 No zgoda 21.01.05, 15:42
                            ale nie sadzisz ze okrzyki jednych narodow do drugich narodow o to ze te nie
                            lubia trzecich narodow, zanim nie ma sie pewnosci ze sa tam obozy
                            koncentracyjne- to lekka przesada?
                            Czy na podstawie jakichs niepewnych danych i czyichs wtornych opinii versus
                            fakty takie jak straty materialne i ludzkie ktore poniosla Polska w wojnie z
                            Hitlerem mozna bawic sie w takie dywagacje?
                            A powiem ci ze moze i nie spotkales. Tu sie zgadzam. Ja tez nie. Za to mam taka
                            malenka ksiazeczke ktora Ci kiedys pokaze- jesli sam na nia nie wpadles...
                            Zgadnij gdzie wydana... A tam sa konkretne nazwiska i zdjecia. Tam nie ma ze
                            Polska napadla... Tam jest taka...hm. Krzysiowa pogarda dla ´religiantow´. Cos
                            jak- he, he. Osmielili sie podniesc reke na bohaterow. Zreszta znasz niemiecki-
                            skopiuje i ci przesle kiedys moze. Albo pozycze- po prostu. To wlasnie blizej
                            tej ´niegodziwosci Polakow´.
                            Powiem Ci tez dlaczego troche sie zastanawiam skad sie to wzielo od Norwega.
                            Co zas sie tyczy nazwisk- to akurat od Niemcow slyszalam (ja sie nigdy w zyciu
                            nad tym nie zastanawialam- przyznaje- chocby dlatego ze nie podobal mi sie
                            niemiecki i nie znalam go) a wlasciwie bylam swiadkiem swobodnej rozmowy pewnej
                            milosniczki Izraela- naukowca- z Niemiec z naukowcami z Izraela..
                            I pamietam z tej rozmowy, ze pytala tego pana czemu nazwiska Zydow z Niemiec
                            byly takie osobliwe. Bo dla Niemcow takie charakterystyczne i wrecz troche
                            smieszne. Pytala sie czy byl jakis konkretny powod? Dlaczego wszystkie zwiazane
                            byly z jakims zlotem, bogactwem, choinka i takie tam.. Generalnie wszyscy sie
                            smiali. Wiem na pewno, ze ten Pan z Izraela nie obrazil sie. Sam smial sie ze ma
                            zone szikse.
                            Ale mniejsza o to. Przyszlo mi na mysl, ze ktos to nazwisko skojarzyl wlasnie na
                            tej podstawie. Moze znajac niemiecki. No bo niby dlaczego Norweg mial sie
                            interesowac antysemityzmem a nie np wlasnie zbrodniami hitlerowskimi na swoim
                            narodzie. Ja mysle - ze bylo mu wygodnie dla kariery. Jak lejek i ty. Ale ktos
                            mogl tez pomyslec ze jest Zydem, wcale nie dlatego nawet, ze ma na tym punkcie
                            obsesje...No ale moze niepotrzebnie usprawiedliwiam.
                            I pytanie do znawcy Lejka. Czy nazwiska norweskie tez sa takie smieszne? Tez
                            przypominaja imiona wodzow indian zafascynowanych zlotem? Ci znajomi ktorych
                            pamietam nie mieli takich...
                            • Gość: # Jaka tam zgoda - bedzie mamona wtedy sie skonczy IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 15:55
                              Pisałem paręl at temu protesty do znanych gazet wielkonakładowych
                              i nawet do rządu brytyjskiego.
                              Otrzymywałem pozornie poprawne ale dla Polaka bezczelnie cyniczne odpowiedzi
                              typu:
                              Od Ministerstwa Edukacji Królestwa.

"Zdolni uczniowie colege'ów sami znajdą w bibliotekach, że pisze się nieprawwdę
                              w podręcznikach historii o Polsce..."

A "Soire" belgiski odpisał, że: "solidaryzuje sie z uczciwymi Polakami
                              w ich oburzeniu przeciw nazistom z czasów II WS."

Ani słowa o niemieckich zbrodniach ani polskim wysiłku zbrojnym i kto kogo,
                              gdzie i kiedy. Żadnych sprostowań!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dobrze wiem, że ludzie zwyczajni cenią Polaków, pomimo stereotypu pijanicy i
                              złodzieja samochodów.

• biedronka24 W Niemczech nie ma zadnego 21.01.05, 16:07
                                stereotypu pijanicy. Cosik sie Panu drogi - pomylilo. Jak Pan z paru platkow
                                sniegu zawieje robisz, w dodatku o tydzien albo i dwa za pozno, to co tu duzo
                                gadac....
                                Od tego sa firmy norweskie na terenie Polski. I ludzie tu zatrudnieni. To im tez
                                powinno zalezec na prostowaniu pomowien. A sadze, ze zalezy.
                                Martwilabym sie gdyby nikt nie zaprotestowal. A zaprotestowal nawet Davies.
                                A Polacy teraz wielu nie beda sie podobac. Z racji na konkurencje. I trzeba sie
                                bedzie do tego przyzwyczaic. A klamstwa? Wstyd dla tego kto je bezmyslnie powiela.
                                Poza tym antysemityzm to jest ideologia, ktora dla Hitlera byla pretekstem do
                                mordowania ludzi pochodzenia zydowskiego. Bez nawet ich deklaracji czy sa czy
                                nie sa Zydami- bo to go nie interesowalo. Natomiast krytyka Izraela, czy tez
                                komunistow zasiedzialych na stolkach to nie jest zaden antysemityzm. To wlasnie
                                pani Veil powinna nazwac banalizacja... A szkoda, ze w takim kontekscie na to
                                nie spojrzala..
                                • Gość: # Awantura o płatek sniegu? IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 16:27
                                  Wybaczy pani! Pijanica juz nie?
                                  To ja jechałem autostradą, nie Pani, bez spryskiwacza
                                  z brudną szybą w niemieckim złomie a nie "prószyło" może na odcinku 50 km.

Siedziała pani w godz 14:00 24:00 w ogródku na poprószonej trawie?

Czy stereotyp złodziei aut też zanika?

Dta pisałem koło 20-go. Samas Pani pisała łaskawie o paru dniach przed Swietami
                                  - to skad uszczypliwość:

"Jak Pan z paru platkow sniegu zawieje robisz, w dodatku o tydzien albo i dwa
                                  za pozno, to co tu duzo> gadac....

Tka niemiecka dokładność czy me poglądy nie przystają?
                                  Serdecznie pozdrawiam i miłych snów...bo przecież w tej samej sprawie
                                  stanelismy.

-
                            • dachs Re: No zgoda 21.01.05, 16:00
                              biedronka24 napisała:

> ale nie sadzisz ze okrzyki jednych narodow do drugich narodow o to ze te nie
                              > lubia trzecich narodow, zanim nie ma sie pewnosci ze sa tam obozy
                              > koncentracyjne- to lekka przesada?

Alez naturalnie. To nawet duza przesada.

> Zgadnij gdzie wydana... A tam sa konkretne nazwiska i zdjecia. Tam nie ma ze
                              > Polska napadla... Tam jest taka...hm. Krzysiowa pogarda dla ´religiantow´. Cos
                              > jak- he, he. Osmielili sie podniesc reke na bohaterow. Zreszta znasz
                              > niemiecki-
                              > skopiuje i ci przesle kiedys moze. Albo pozycze- po prostu. To wlasnie blizej
                              > tej ´niegodziwosci Polakow´.

Dziekuje, chetnie przeczytam.
                              > I pamietam z tej rozmowy, ze pytala tego pana czemu nazwiska Zydow z Niemiec
                              > byly takie osobliwe. Bo dla Niemcow takie charakterystyczne i wrecz troche
                              > smieszne. Pytala sie czy byl jakis konkretny powod? Dlaczego wszystkie
                              zwiazane
                              > byly z jakims zlotem, bogactwem, choinka i takie tam.. Generalnie wszyscy sie
                              > smiali. Wiem na pewno, ze ten Pan z Izraela nie obrazil sie. Sam smial sie ze
                              > ma zone szikse.

Ton macht die Musik smile
                              A powod smiesznych nazwisk, rzeczywiscie jest. Sa to nazwiska nadane w sposob
                              absolutnie dowolny przez urzednikow niemieckich. Wladze niemieckie postanowily
                              Zydom nadac nazwiska niesemickie.

> narodzie. Ja mysle - ze bylo mu wygodnie dla kariery. Jak lejek i ty. Ale ktos
                              > mogl tez pomyslec ze jest Zydem, wcale nie dlatego nawet, ze ma na tym punkcie
                              > obsesje...

Ale dla tego, ze mu to jako pierwsze przyszlo na mysl. smile
                              Ty Lejek i ja dostrzegamy przyczny zla w czynnikach takich jak niewiedza, chec
                              kariery, zla wola. Moga byc rozne.
                              Zanim cos powiemy, zastanowimy sie.
                              A tamten juz wiedzial, od razu : przyczyna zla lezy w... zydostwie.

Przyklad inny.

Ja: Jestes antyklerykalem Krzysiu.
                              Krzys: Ty klecho!

Czy Krzys potwierdzil swoj antyklerykalizm czy nie? smile)

pozdrawiam

borsuk

• Gość: # ______________________Tuwim i Mickiewicz. IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 16:14
                                Ja:
                                Jestes antyklerykalem Krzysiu.
                                > Krzys:
                                Ty klecho!
                                > Czy Krzys potwierdzil swoj antyklerykalizm czy nie? smile)

To żadna analogia. A nawet wręcz przezciwnie!

Nikt nie zaczął pierwszy wyzywać Zydów od antypolaków, jak raczyłęś porównać w
                                Twym przykładzie - Krzysiu kleryków.

Dopiero gdy nachalnie i bez powodu, nagle na apel Singera, aby Polska
                                zapłaciłą 65 mrd $ wg roszczeń za rzekome krzywdy na biznes holocaust, wszyscy
                                asarmaci wrzasnęli jak Krzycho: Ty klecho - Ty antysemito.

I buch Jedwabne! I buch pogromy! I buch sfałszowane Kielce.
                                I bach uroczystosci! I bach klątwy. I puff...gazety!
                                I puf Steinbecki! I ciach Marzynski! I prach Kosinski!!!
                                Fuch Nichniki! I łup Grossiki. I pedzi pociag. I huczą koła...

A my słuchamy... a nikt nie woła.
                                • dachs Re: ______________________Tuwim i Mickiewicz. 21.01.05, 16:24

> Dopiero gdy nachalnie i bez powodu, nagle na apel Singera, aby Polska
                                  > zapłaciłą 65 mrd $ wg roszczeń za rzekome krzywdy na biznes holocaust,
                                  wszyscy
                                  > asarmaci wrzasnęli jak Krzycho: Ty klecho - Ty antysemito.
                                  >
                                  > I buch Jedwabne! I buch pogromy! I buch sfałszowane Kielce.
                                  > I bach uroczystosci! I bach klątwy. I puff...gazety!
                                  > I puf Steinbecki! I ciach Marzynski! I prach Kosinski!!!
                                  > Fuch Nichniki! I łup Grossiki. I pedzi pociag. I huczą koła...
                                  >
                                  > A my słuchamy... a nikt nie woła.

Alez wolaja, wolaja. Ciagle ktos wola "Ty Zydzie, parchu, czosnkowcu"
                                  Zamiast spokojnie powiedziec "Odpie..sie durniu".
                                  Bo to duren jest, Haszu. Akurat zydowski duren, ale duren. I to jest istotne.
                                  Nie ze Zyd, tylko ze duren.

smile
                                  borsuk

• biedronka24 Naprawde? 21.01.05, 16:21
                                wogole nie mialam o tym pojecia. O tych urzedowych narzuconych. Bo chodzi o ten
                                czas przedwojenny. Rzeczywiscie byly takie prawa? Nikt nie mial wplywu na
                                nadawane nazwiska? To bardzo ciekawe co piszesz.

Nie- tamta rozmowa po prostu byla na luzie. Po prostu szczera. Mysle ze ta osoba
                                naprawde chciala sie tego dowiedziec. Zreszta nie musze dedukowac- widac to po
                                tym co robi. Mniejsza o to.

A co do ludzi- tego co wrzeszczal o tym ze Zyd- miej troche litosci. Jestesmy
                                zaszczutym ludkiem. Wymeczonym. Potrzeba nam troche oddechu. Daj nam szanse.
                                Wiesz jak bylo przed IIga wojna? Merton pisal, ze rosla spirala agresji. Zreszta
                                nie tylko on. Wszyscy zdrowo gadali o polityce. O bzdurach. Tylko o tym. Dopiero
                                gdy agresja naprawde sie zaczela, na chwile ucichli. Wtedy- mniej wiecej, gdy
                                dogorywal nasz kraj, nikt nie chcial sluchac. Wszyscy nagle ogluchli. A wizje
                                bombardowan i okrucienstw to oni mieli jeszcze na dlugo przed wojna...

Ja tam wole dac Krzysiowi ksiazke. Nie przeczyta- ja na tym nie strace, a on
                                udowodni, ze czytac nie potrafi.. Ot i tyle
                                Pozdrawiam Borsuku.
                                Musze leciec bo mnie z pracy wygnaja i bede musiala dusze zaprzedac, albo
                                zaglodzic dzieci.
                                • Gość: # Re: Naprawde? IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 16:36
                                  Naprawdę antysemickie nazwiska Silberman
                                  Goldman itp. nadawali antysemiccy Niemcy, ośmieszjąc ich.
                                  Zydzi o tym wiedza dlatego żartują.
                                  Mam przyjaciól dumnych ze smiesznych i obrazliwych nazwisk
                                  Oszust, Ciul itp.
                                  Piszą w ulotkach wyborczych (nie do partii)np. że w odróznieniu od innych
                                  kandydatów, oni mają tylko takie nazwiska.
                                  • biedronka24 Widac nie wszyscy 21.01.05, 16:43
                                    czy o tym nie powiedzialby? Ten Pan na pewno wiedzial ze mogl.
                                    Powiedzialby chociaz mi potem- a skadinad byl bardzo zyczliwy Polakom.
                                    Poza tym co to za ´Zydzi o tym wiedza´ wszyscy? Jak jeden maz? Ho, ho.
                                    Pozazdroscic wymiany informacji.
                                    Musze pedzic naprawde. Mikroskop nie zajac, ale czas dla dzieci to juz szarak
                                    siedmiokoniowy wink
                  • tomek.giebultowicz TO JEST DOKŁADNIE CO JA TEŻ CAŁY CZAS 21.01.05, 18:04
                    POWTARZAM!!!!

dachs napisał:

> Bo tu jest pewien zwiazek logiczny.
                    > Ktos kto nie zna Polski i moze jest jej nawet niezyczliwy, znajdzie w takich
                    > rozwazaniach bezposrednie potwierdzenie gloszonej przez siebie tezy.
                    >

Ja nie rozumiem, jak mozna tak prostej rzeczy nie widziec!!!!

Niejaki # jest człowiekiem, któremy złość odbiera rozum i zdolność do logicznego
                    muyślenia. Człowiek ten wpada w szał i zaczyna oponenta wyzywać od
                    "antypolaków", no matter of what is the discussed issue. On powinien sie zmienic
                    nick na albo: (a) CIETRZEW, albo (b) "Po #-u".

Dla mnie, Polaka mieszkającego na stałe poza Krajem, bardzo istotna jest sprawa,
                    jak ludzie, wśród których zyję, Polskę widzą. Innymi słowy, sprawa tzw. "image"
                    Polski w oczach swiata.

No i obrona przed insynuacjami Steinfelda polegająca na "robieniu Żyda ze
                    Steinfelda" MA EFEKT KATASTROFALNY!!!

Niestety, jak zauważyłem, bardzo wielu Polaków chyba uważa, że Polska leży po
                    drugiej stronie Księżyca, w izolacji od reszty świata. W związku z tym sprawę
                    tego "image" Polski on "serdecznie mają w d...".

Nie przypadkowo chyba Lejej i Borsuk podniesli te sprawy - żyjąc za granicą, tak
                    samo jak ja są oni przypuszczalnie uczuleni na "image" Polski.
                    • gini Re: TO JEST DOKŁADNIE CO JA TEŻ CAŁY CZAS 21.01.05, 18:15
                      No wlasnie bzdury mowicie panowie .
                      Swojego czasu niejaki pan Vesely napisal brzydki artykul o Polsce w belgijskim
                      Le Soir.Bylo cos o papiezu ,z kraju, ktory wymyslil obozy koncentracyjne.
                      Jak myslicie panowie, ilu Belgow przyswoilo sobie te opinie o Polakach?
                      A ilu Belgow czytuje polskie forum na dodatek?Ilu Norwegow w dodatku po polsku.
                      Probujecie tutaj wmawiac ludziom, ze opinia jakiegos anonimowego forumowicza,
                      bedzie znana jutro na calym swiecie,opinia w dodatku wypowiedziana na polskim
                      forum.
                      Wy odwracacie kota ogonem, probujecie tu wmawiac, ze publikowane w prasie
                      swiatowej klamliwe artykuly na temat Polski nie przynosza jej szkody.
                      Glupota czy podlosc?
                      • andrzejg coś mi się wydaje ,że to Ty odwracasz kota ogonem 21.01.05, 18:32
                        Wy odwracacie kota ogonem, probujecie tu wmawiac, ze publikowane w prasie
                        > swiatowej klamliwe artykuly na temat Polski nie przynosza jej szkody.
                        > Glupota czy podlosc?

z tego co wyczytałem,to każdy jest przeciw takiemu przedstawianiu Polski w zagranicznych mediach i nie doczytałem się ,aby bioracy udział w dyskusji przeciwstawili sie głosom krytyki zamieszczonej w prasie norweskiej przez Polonię.Czytałem głosy oburzenia ludzi ,których w żaden sposób nie mogę nazwać antysemitami,a to znaczy co najmniej obojetnych wobec Żydów.

Głupotą jest przypisanie komuś pochodzenia żydowskiego,tylko za wygłaszane pogądy,chocby były kłamstwem i na podstawie nazwiska.Głupotą dlatego,że dyskredytuje do protestującego przeciw praktykom ,których dopuscił się ow Norweg.

Przecież o to rozgorzał spór,a nie o popieranie antypolskiego wystapienia .

A.
            • Gość: # Andrzeju tu masz link..do zginania IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:04
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19702274
              • Gość: AndrzejG A kto to jest Tomasz G.?/nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:45
                • Gość: # Re: A kto to jest Tomasz G.?/nt IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:51
                  A taki co mnie powiesił
                  na tablicy z Moczarem i Bierutem i innymi megaludobójcami -
                  o których ucza na amerykańskich uniwerkach, że to niby wszyscy tacy jesteśmy-
                  na www.groszek.uczelniaamerykanska ,
                  za to, że mu przygadałęm by nie pluł na Polskę.
                  • Gość: AndrzejG Re: A kto to jest Tomasz G.?/nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:56
                    aa cees

a skąd wiesz,że o tym ucza na uczelniach?
                    Moje dzieci siedzą teraz za granicą ,tez na uczelniach i pisza o bardzo pozytywnym nastawieniu do Polaków.

A.
                    • Gość: # No po co ja sie tak tu vqżam? IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 15:43
                      No popatrz!
                      Że też do tego naszego zaścianka to wcześniej nie dotarło.
                      Chyba już nie będę zazdrościł Etiopii, czytając naszych forumowiczów..
                      • tomek.giebultowicz Andrzeju G., przykro mi, ale przekonałem się 21.01.05, 18:15
                        że niejaki #, mimo swego wykształcenia, nie jest osobą, z która sie da prowadzić
                        dyskusję na bazie logiki. Poza tym jest nieuczciwy, często łże jak pies. W tym
                        wątku juz zdażył powiedziec o mnie dwie nieprawdziwe rzeczy. Bojownik o prawdę,
                        którego bronia jest kłamstwom he,he!
                        • rycho7 Tomus o sobie 22.01.05, 12:38
                          tomek.giebultowicz napisał:

> Bojownik o prawdę,
                          > którego bronia jest kłamstwom he,he!

Giebultowiczowi filosemityzm zalewa oczy. Nie widzi nie nawet tego, ze sam
                          klamie. Zalosne.
    • leje-sie O nazwiskach zydowsko-norweskich 21.01.05, 16:50
      Nie jest tez zupelnie przypadkiem, ze sa do siebie nieco podobne.

Wspomnial Dachs, ze byly przez Niemcow narzucane.

A i owszem, po zaborze trzecim, a przed wojnami napoleonskimi Prusacy na gwalt
      Polske cywilizowali. Na temat calosci tego wysilku cywilizacyjnego rozprawki
      historyczne sa. W ramach misji i potrzeby uporzadkowania alfabetycznego
      obywateli zabroniono uzywania patronimikow i przydomkow. Wcielal w zycie
      reforme w Polsce niejaki E T A Hoffmann - ten ci wlasnie od "Dziadka do
      orzechow".

Kto mogl i chcial dobieral sobie nazwisko pieknie brzmiace, chetnie pieniezne
      (Goldberg, Geldhagen). Inni, bardziej ku poezji zwroceni stawali sie
      Weintraubem, Baumgartenem czy Blomem po prostu. Kto zas trafil na zly humor
      pisarza mogl odejsc nazwany Sztokfiszem, czy Sledzionym.

I w Norwegii i w Szwecji tez w modzie bylo, zwlaszcza jak kto sie troche na
      drabince spolecznej wspial, porzucac dawne chlopskie patronymiki w rodzaju
      Johanssen na rzecz ladniej brzmiacych, poetycznych nazwisk dwuczlonowych
      zwiazanych z prawdziwie wyznawana religia Skandynawow - uwielbieniem przyrody.

Stad tez tutaj nazwiska, ktore tlumaczyc na polski mozna jako Gorski Strumien,
      Morska Zatoka, Debowy Pien czyli på miejscowemu Bergström, Sjövik, Ekestam. No
      i nieszczesny Steinfeld czyli kamieniste pole. Co jest dosc realistyczna
      konstatacja o jakosci skandynawskich pol uprawnych.

Wiele nazwisk rzeczywiscie bywa wspolnych - Rosenberg moze byc protestantem lub
      protestantem inaczej. Blomow tez w Sztokholmie zatrzesienie.

Stwierdzajac powyzsze chce dodac, ze nie wiem, o czym pisze #, nie rozumiem co
      chce powiedziec Biedronka, natomiast wiem, ze Gini niczego nie rozumie.
      • biedronka24 Szanowny lejku 21.01.05, 16:56
        jezeli o mnie chodzi- to nie klam szpetnie bo wiesz.
        A na dowod tego postarales sie nawet o zgrabna odpowiedz smile
        Ale to nic. Przyzwyczailam sie do tej szufladki, i do tego, ze nie zauwazasz,
        jak bardzo z niej wyroslam wink
        • leje-sie Nie wiem, ale probuje sie domyslac. 21.01.05, 17:03
          Czasami, jak widac, udaje mi sie smile

Choc ciagle nie wiem, co odgadlem :::smile

PS. moim oponentom: Jest jeszcze mnostwo innych, nieslychanie slusznych spraw
          przeciwko ktorym w moich trzech powyzszych wpisach nie zaprotestowalem -
          poczawszy od prob atomowych a skonczywszy na dreczeniu zwierzat laboratoryjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka