Gość: Zybi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 16:39 AM zawsze byl WOLNYM CZLOWIEKIEM! Nawet siedzac na Rakowieckiej w stanie W. W odroznieniu od ujadajacych na Forum kundelkow o duszy niewolnika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luka Re: Uwazalbym za zaszczyt byc psem Michnika! IP: 217.67.196.* 29.05.02, 16:40 Gość portalu: Zybi napisał(a): > AM zawsze byl WOLNYM CZLOWIEKIEM! Nawet siedzac na Rakowieckiej w stanie W. W o > droznieniu od ujadajacych na Forum kundelkow o duszy niewolnika Te, Zybi, sprawdź sobie definicję psa Michnika w wiadomym wątku, a dopiero potem szczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re: Uwazalbym za zaszczyt byc psem Michnika! IP: *.216-194-1-37.nyc.ny.metconnect.net 29.05.02, 18:34 > AM zawsze byl WOLNYM CZLOWIEKIEM! Nawet siedzac na Rakowieckiej w stanie W. W o > droznieniu od > ujadajacych na Forum kundelkow o duszy niewolnika Michnik nigdy nie był wolnym człowiekiem. Ma duszę serwilisty. Odpowiedz Link Zgłoś
wild może inaczej - ma ciągotki by zawładnąć duszami :) 29.05.02, 18:50 Gość portalu: nik napisał(a): > > > AM zawsze byl WOLNYM CZLOWIEKIEM! Nawet siedzac na Rakowieckiej w stanie W > . W o > > droznieniu od > > ujadajacych na Forum kundelkow o duszy niewolnika > > Michnik nigdy nie był wolnym człowiekiem. Ma duszę serwilisty. czy regułą jest to że zwolennik wszędobylskiego państwa-etosu-etatystycznego anty- kapitalistycznego jest taki a nie inny?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi I KTO TO PISZE? NIK(T) NIEWOLNIK FRUSTRACJI. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 17:18 Gość portalu: nik napisał(a): > Michnik nigdy nie był wolnym człowiekiem. Ma duszę serwilisty. SLUCHAJ NIK-T. ZAUWAZYLEM PEWNA PRAWIDLOWOSC. IM KTOS W TAMTYCH CZASACH MIAL BARDZIE PELNE PORY TYM BARDZIEJ TERAZ MUSI ODREAGOWAC SWOJ STRACH Z TAMTYCH CZASOW! TERAZ JESTES ODWAZNY. AM SIEDZAC NA RAKOWIECKIEJ W ST. W. PRZEMYCIL DO GAZET ZACHODNICH TEKST W KTORYM NAUBLIZAL JARUZELOWI I KISZCZAKOWI OD FACETOW O MENTALNOSCI PROFOSOW. MOGL STRACIC LEB. TY NIE ROZUMIESZ TEGO CO PISZESZ BO MASZ DUSZE NIEWOLNIKA I LUDZI WOLNYCH NIGDY NIE ZROZUMIESZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do NIK -a co pierdoły wtyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 20:43 Michnik serwilista?????? Chyba się tobie kompletnie pojebało. To najbardziej niezależny facet, jakiego znam. Wypominasz serwilizm gościowi, dzięki któremu (oczywiście pośrednio, ale jednak) możesz publicznie głosić swoje opinie. Niezależna prasa to przecież zasługa tego pana, na którego teraz pyszczysz. Gdyby nie tacy ludzie jak A.M., srałbyś jeszcze długo pod siebie, bojąc się nawet słuchać Wolnej Europy. Teraz tacy jak ty to najwięksi kombatanci. Trzeba było ruszyć dupę, kiedy to było niebezpieczne, ty spóźniony bohaterze. Teraz każdy może sobie bezkarnie poszczekać. Wara od bohatera, chamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Do NIK -a co pierdoły wtyka IP: 5.2R1D* / 212.166.137.* 01.06.02, 21:33 Do Tomasza,zgadzam sie z toba w 100 procentach.Dwadziescia lat temu srali ze strachu.W tej chwili demokracja dala im prawo do szczekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Do NIK -a co pierdoły wtyka IP: *.radom.net / 192.168.200.* 05.06.02, 08:29 Gość portalu: Alex napisał(a): > Do Tomasza,zgadzam sie z toba w 100 procentach.Dwadziescia lat temu srali ze > strachu.W tej chwili demokracja dala im prawo do szczekania. Michnik tez by sral ze strachu gdyby mial do tego powody. Sadze jednak, w swietle jego pozniejszego zaangazowania sie w obrone wszelkiej masci "ludzi honoru" i zwalczanie jakiejkolwiek formy lustracji, ze tak naprawde to nie mial sie czego obawiac. No chyba ze kaca po Magdalence .... Przypomnijcie sobie zreszta tzw. komisje Michnika, ktora pierwsza miala dostep do ubeckich archiwow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zybi Do Emiliana z Radomia i jego amnezji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 14:14 Gość portalu: emilian napisał(a): > jego pozniejszego zaangazowania sie w obrone wszelkiej masci "ludzi honoru" i > zwalczanie jakiejkolwiek formy lustracji, ze tak naprawde to nie mial sie czego > > obawiac. > > No chyba ze kaca po Magdalence .... > > Przypomnijcie sobie zreszta tzw. komisje Michnika, ktora pierwsza miala dostep > do > ubeckich archiwow. > Wuju Emilianie. Pogadaj z robotnikami z Radomia z 76 r. Dowiesz sie ile pmogl KOR ktorego jednym z czolowych czlonkow byl dam Michnik! A co do ludzi HONORU to inna kategoria niz sluszne poglady. O ile takie wystepuja. Trzeba umiec cenic honor nawet u przeciwnika. Ale te rycerskie zwyczaje dawno unurzaly sie w gownie i dupki robia z tego zarzut. A jezeli chodzi o kaca to mam po takich jak Twoj postach. Dla takich ludzi jak Ty nie warto bylo nadstrawac dupy! Bez powazania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Do Emiliana z Radomia i jego amnezji IP: *.radom.net / 192.168.200.* 05.06.02, 15:40 Gość portalu: Zybi napisał(a): > Wuju Emilianie. Pogadaj z robotnikami z Radomia z 76 r. Dowiesz sie ile pmogl K > OR ktorego jednym z czolowych .... Postawilem teze ze Michnikowi nic nie grozilo za jego dzialalnosc, jak np. Popieluszcze czy jakiemus innemu "jankowi wisniewskiemu". Czy potrafisz udowodnic ze tak nie bylo? Jezeli nie to radomskich robotnikow bo to do nich strzelali i palowali a do michnika nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Do Emiliana z Radomia i jego amnezji IP: *.radom.net / 192.168.200.* 05.06.02, 15:42 Gość portalu: emilian napisał(a): > Jezeli nie to radomskich robotnikow bo to do nich strzelali i palowali a do > michnika nie. Pomoimo ze przeciez stanowil, przynajmniej "na pokaz", znacznie wieksze zagrozenie dla systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do Emiliana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 00:58 A ty w którym internacie siedziałeś, fachowcu od martyrologii? A może tak jak Maniuś Krzaklewski wylizłeś z norki, jak już było po wszystkim? Michnikowi wypominasz jego przebaczenie udzielone np. Kiszczakowi. Czy z tego samego powodu potępiłbyś papieża za wybaczenie Agcy? A może Michnik to większy chrześcijanin niż niejeden polski katabas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Do Emiliana IP: *.radom.net / 192.168.200.* 06.06.02, 08:58 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > A ty w którym internacie siedziałeś, fachowcu od martyrologii? A co to kurwa ma do rzeczy cwoku? Zreszta nie slyszalem aby Michnik specjalnie ucierpial, pewnie "ludzie honoru" nie robia sobie na wzajem nic zlego. > Michnikowi wypominasz jego przebaczenie udzielone np. Kiszczakowi. Czy z tego > samego powodu potępiłbyś papieża za wybaczenie Agcy? Sluchaj matole, Michnik to sobie moze wybaczac komu kurwa chce ale tylko za siebie samego a nie za wszystkich polakow. Takze tych ktorzy w ptrzeciwienstwie do Michnika stracili zycie i zdrowie w wiezieniach i aresztach. Jezeli zas nie tylko wybacza mu prywatnie ale i prywatnie sie angazuje w ochrone ich bezkarnosci to jest ich wspolnikiem. Powiedz mi lepiej za co to wybaczyl mu Michnik? Moze za zatrucie nieswierzymi sledziami ktorymi zakanszali w Magdalence? A moze wybaczyl mu za tych gornikow ktorzy stracili zycie w kopalni Wojek? Napewno mial do tego prawo ..... I jeszcze jedno, Agca to nie jest dobry przykled bo on siedzi w wiezieniu a nasi ludzie honoru nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: Do Emiliana IP: *.tgory.pik-net.pl 06.06.02, 09:14 Gość portalu: emilian napisał(a): > I jeszcze jedno, Agca to nie jest dobry przykled bo on siedzi w wiezieniu a nas > i > ludzie honoru nie. a poza tym Agca to durny zmanipulowany arabus. Zmanipulowany przez KGB i ich bułgarskie pacholęta. trudno żywic urazę do pistoletu. 'czerwone' wciąż zapomina[? moze nie chce pamietac] ze gdy SB i ich pupile ala Michnik budowali "wolną" Polskę to wciąż z powodów politycznych ginęli prawdziwi patrioci i ludzie choćby w najmniejszym stopniu zagrażający temu KŁAMSTWU [rok 1998-9]. 7,12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Do Emiliana IP: *.wroclaw.tpnet.pl 06.06.02, 09:31 Panowie... panowie... ten Tomek to tak z niewiedzy... naczytal sie artykulow "Adasia" jak walczyl z bratem Stefanem by mniej niewinnch Polakow wysylal na potworna smierc... - zaraz zaraz , on tak nawet nie pisal... On pisal, ze Stefan jest niewinny, bo byl za mlody, y rozumiec co robi, choc byl na tyle stary, by byc prokuratorem ludobojca, w wielkim artykule Gazety Wyborczej utworzonej wysilkiem 11 mln doroslych Polakow i pieniedzy Polonii dla opozycji przeciw.... tamtej wladzy wlasnie, reprezentowanej przez Stefana Mihnika. Morela,Wolinska, Rozanskich, Swiatlych, Borow.. pardon Bermanow, Umer..pardon Humerow i tysiecy innych. Oni wszyscy nie rozumieli i nie rozumieja - jak Tomek. Wybaczcie Mu panowie a nie napadajcie na "niewiedzacego" - oni zwykle nie wiedza co czynia w kazamatach a coz dopiero gdy pisza... '. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Do Emiliana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 00:23 Oczywiście, Gazeta zaprzepaściła według ciebie wszystkie cele, jakie wytyczyła jej hojna Polonia. Tylko na jakim formu szerzysz te madrości dla, jak mawiasz, "nieoświeconych"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do Siedem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 00:13 Agca to "arabus"? Od kiedy to, etnografie od siedmiu boleści? A Lenin mówił: "Uczitsia, uczitsia, uczitsia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Do Emiliana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 00:07 Kilka spraw: 1. Kto mówi, że Michnik wybacza w imieniu wszystkich Polaków? Nigdy tego nie słyszałem i sądzę, że ty również. 2. Dla ciebie porównanie Papież/Agca i Michnik/Kiszczak jest niewłaściwe. OK, to polecę z grubej rury. A Jezus Chrystus? Z tego to był, kierując się twoją logiką, dopiero cham. On przecież przebaczył w imieniu wszystkich ludzi (nie tylko Polaków jak Michnik). Czy, parafrazując twoje słowa, mam napisać: "Jezus to sobie moze wybaczac komu kurwa chce ale tylko za siebie samego a nie za wszystkich ludzi". 3. Skoro Michnik jest dla ciebie be, to kto jest cacy? Chciałbym poznać gust takich jak ty. Zaznaczam, że jeśli usłyszę imię Maniusia K., możesz poczuć się przeze mnie wirtualnie obrzygany. 4. Po czwarte "nieświerzy (!) śledziu": facet, który tak lekko wyzywa kogoś od matołów i ćwoków, powinien zdecydowanie popracować nad ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Do Emiliana IP: *.radom.net / 192.168.200.* 07.06.02, 10:07 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Kilka spraw: > 1. Kto mówi, że Michnik wybacza w imieniu wszystkich Polaków? Nigdy tego nie > słyszałem i sądzę, że ty również. Michnik zaangazowal sie prywatnie w obrone bylych politycznych bandytow, ktorzy maja na sumieniu smierc wielu ludzi, i tylko to w swoich postach twierdzilem. Temat o rzekomym "przebaczaniu" (za co??) michnika ty zaczales. > 2. Dla ciebie porównanie Papież/Agca i Michnik/Kiszczak jest niewłaściwe. OK, > to polecę z grubej rury. A Jezus Chrystus? Z tego to był, kierując się twoją > logiką, dopiero cham. On przecież przebaczył w imieniu wszystkich ludzi (nie > tylko Polaków jak Michnik). Czy, parafrazując twoje słowa, mam napisać: "Jezus > to sobie moze wybaczac komu kurwa chce ale tylko za siebie samego a nie za > wszystkich ludzi". Michnik - Chrystus, dobre, mocne. Jednego okupanci (rzymianie) ukrzyzowali a drugi niczym judasz zabawial sie z okupantami (radzieckimi) w Magdalence. Jeden zyje i to niezle oraz ma swoich wyznawcow, drugiemu zostali juz tylko wyznawcy (vide Tomasz) ... Jeszcze tylko znajdz mi jakis cytat z PS w ktorym pisze ze chrystus wybaczyl za "wszystkich ludzi". Ja slyszalem co innego, mianowicie ze "cierpial za wszystkich ludzi" oraz ze wypowiedzial slowa "... ojcze przebacz im bo nie wiedza co czynia ...". A top z panem Judaszem Michnikiem ma niewiele wspolnego, bo jak juz kiedys napisalem; Michnik nie ma za co wybaczac Kiszczakowi bo nigdy nawet kopa w dupe nie dostal za swoja walke o wolnosc. > 3. Skoro Michnik jest dla ciebie be, to kto jest cacy? Pamela Anderson. > Chciałbym poznać gust > takich jak ty. Zaznaczam, że jeśli usłyszę imię Maniusia K., możesz poczuć się > przeze mnie wirtualnie obrzygany. No tak, jezeli nie lubisz Michnika to jestes automatycznie zaliczany jako milosnik pieknego mariana. Dla mnie to sa ludzie tego samego pokroju, czyli odwazni zawsze wtedy gdy nic im nie grozi. Byc moze maja racje, bo ci co sa odwazni naprawde jud dawno wachaja kwiatki od spodu. Nie .... nie mam szacunku ani do manka ani do adasia ... > 4. Po czwarte "nieświerzy (!) śledziu": facet, który tak lekko wyzywa kogoś od > matołów i ćwoków, powinien zdecydowanie popracować nad ortografią. Znajdz sobie lepiej forum ortografia i gramatyka aby podzielic sie z kims swoimi spostrzezeniami odnosnie mojej, przyznaja ze nienajlepszej, ortografii. Ja nie bede dla ciebie z wiadomych powodow dobrym dydkutantem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do Emiliana "dydkutanta" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:34 Nie wiem, czy ten "dydkutant" z końca twojego postu był zamierzony, ale copywritersko jest to świetny pomysł. Czytam i czytam i o zdrowie (umysłowe) cię pytam. Piszesz, że: 1. "Michnik zaangazowal sie prywatnie w obrone bylych politycznych bandytow" Kiedy i gdzie? Czyżbym coś przeoczył? 2. "Temat o rzekomym "przebaczaniu" (za co??) michnika ty zaczales". Kurwa, chyba się pogubiłem w twojej przepastnej logice. Skoro uważasz, że Michnik nie ma za co wybaczać, to o co taka piana? Łotry na krzyżu też bezpośrednio nie zrobili nic Jezusowi Chrystusowi (JCh), ale im przebaczył. Chyba, że jestes wyznawca logiki trójwartościowej... 3. "Michnik - Chrystus, dobre, mocne". Zgadzam się, lepsze to niż Michnik - Różański. 4. Michnik "niczym judasz zabawial sie z okupantami (radzieckimi) w Magdalence". Specyficznie rozumiesz zabawę. Zazdroszczę twojej remizowej partnerce. 5. "Jeszcze tylko znajdz mi jakis cytat z PS w ktorym pisze ze chrystus wybaczyl za "wszystkich ludzi". A "miłujcie nieprzyjacioły swoje". A rezygnacja z odwetu (nadstawianie drugiego policzka)? 6. "Pamela Anderson"? Wiedziałem, ta to dopiero dostała w dupę od komuny. To od tego cyce tak jej napuchły. 7. "Byc moze maja racje, bo ci co sa odwazni naprawde jud dawno wachaja kwiatki od spodu". Czy to "jud" to ukłon wobec żydowskich ofiar reżimu? Patrzcie, patrzcie, antysemita, a jaki sprawiedliwy. 8. "Ja nie bede dla ciebie z wiadomych powodow dobrym dydkutantem". No i wreszcie dochodzimy do dydkutanta, za którego skłaniam przed toba myckę z głowy. Rzeczywiście, źle cię oceniłem. Tobie pozostaje już tylko ortografia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Do Emiliana z Radomia i jego amnezji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 19:18 Gość portalu: emilian napisał(a): > Gość portalu: Zybi napisał(a): > > > Wuju Emilianie. Pogadaj z robotnikami z Radomia z 76 r. Dowiesz sie ile pm > ogl K > > OR ktorego jednym z czolowych .... > > Postawilem teze ze Michnikowi nic nie grozilo za jego dzialalnosc, jak np. > Popieluszcze czy jakiemus innemu "jankowi wisniewskiemu". > Czy potrafisz udowodnic ze tak nie bylo? > Jezeli nie to radomskich robotnikow bo to do nich strzelali i palowali a do > michnika nie. Wuju Emilianie. Cala strategia KORu polegala na jawnosci dzialan i informowaniu swiatowej opinii publicznej o dzialaniach i represjach SB. Dlatego KORu nie mordowano. Dlatego KOR upublicznial represje w stosunku do nieznanych w innym przypadku robotnikow i dalo to efekt. Wiec nie pieprz. Albo nie pamietasz jak bylo albo nie wiesz. Wolna Europa i dziennikarze zachodni dostawali natychmiast info o kazdym wypadku szykan czy bicia o ktorym wiedzial KOR. I to dzialalo. Niestety nie zawsze udawalo sie dowiedziec o wszystkich bestialstwach SB. Takich odwaznych dzialajacych pod wlasnym nazwiskiem bylo bardzo malo. Glownie srodowisko KOR. Szykanowano ich zamykano alei wypuszczano bo jednak swiatowaq opinia liczyla sie. Potrzebe byly kredyty, trzeba bylo udawac cywilizowane panstwo. Wszyscy usilujacy opluc Michnika, Kuronia, Wujca i reszte sa dla mnie ludzmi niegodnymi, nieuczciwymi i podlymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Zybi, Tomaszku i jak sie tam jeszcze nazwiesz IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.02, 21:28 To prawda, ze Michnika, nie mozna nazwac serwilista, to prawda ze polozyl ogromne zaslugi w obaleniu komuny, to prawda, ze wielu dzisiejszych bohaterow balo sie po katach, kiedy Michnik nie bal sie na Rakowieckiej. Prawda tez jest, ze pies wolnego czlowieka pozostaje tylko psem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Tomaszku??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 21:41 Jaki Tomaszku? Skąd nagle to zdrobnienie, ten przypływ czułości? Pierdolił się z tobą przecież nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Re: Tomaszku??? IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.02, 22:09 jak juz wyjdziesz z pampersow bede ci mowil Tomku. Jezeli wogole bede chcial z toba rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Tomaszku??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.02, 23:10 Z pampersów? Czyżbyś podejrzewał u mnie starczy niedowład? No no, nie będziesz ze mną rozmawiał... Smutno mi Boże, żeby już polecieć wieszczem. Nie obrażaj się tak, bo obrażają się tylko kucharki i lokaje. Ja już bym wolał zdecydowanie problemy ze zwieraczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk szczeniak Michnika IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.02, 20:58 Na moj post, w ktorym nie bylo zlosliwosci odpisales mi: "Jaki Tomaszku? Skąd nagle to zdrobnienie, ten przypływ czułości? Pierdolił się z tobą przecież nie będę." Gdybys napisal tylko: "Jaki Tomaszku? Skąd nagle to zdrobnienie, ten przypływ czułości? Odpowiedzial bym Ci zgodnie z prawda, ze byla to literowka. Rownie dobrze moglo byc Tomaszju, albo Tomaszmu. I przeprosilbym Cie za nieporozumienie. Poniewaz zachowales sie jak szczeniak, zostales odpowiednio potraktowany. Pampersy traktuj jako etap przejsciowy. Wierze ze wyrosnisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: szczeniak Michnika IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 00:25 Zgadzam się, ta cała zabawa w słówka to zwykła logomachia, w którą poszedłem jedynie dlatego, że twój post był rzeczowy. Nie miałem do niego wiele do dodania. Z jedną różnicą: myślę, że fajnie jest być psem Michnika. Koszerna kuchnia jest, wbrew pozorom, odpowiednia dla psów (które, jak wiadomo, nie powinny jeść wieprzowiny). Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Dobrze odzywiony szczeniak Michnika IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.02, 12:15 Z tego punktu widzenia przyznaje Ci jak najbardziej racje. Tez jestem za racjonalnym zywieniem psow. Choc jako purysta, jestem przeciwny dawaniu im jakichkolwiek resztek ze stolu. Nawet koszernych. W koncu ostre przyprawy tez psom nie sluza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Dobrze odzywiony szczeniak Michnika IP: *.wroclaw.tpnet.pl 05.06.02, 14:30 Ktorego Michnika? Tego przyjaciela Kiszczaka i Jaruzelskiego ? Czy przyjaciela Bermana i Rozanskiego? Wszyscy walczyli o wolnosc i pokoj. Zybi tego moze nie pamnietac. Odpowiedz Link Zgłoś
bykk do Tomasza?Tomka?Tomusia? 07.06.02, 00:56 Tomek,Ty zbyt krótką pamięć masz,jeśli już! Tyś kutafonem jest i tyle! Nie pioerdol bzdur,bo gówno wiesz o czasach,kiedy Cie nie było,lub byłeś z drugiej strony!Jesteś po prostu gównem! O Michniku wiesz tyle ile Ci napisali w odpowiednich "środkach"! Jesteś tumanem i tyle.Jesteś przygłupem,powalonym pajacem. Poczytaj innych,nie tylko GuWno! Pajac jesteś i tyle! Zapytaj gdzie Adaś był w 79'roku w grudniu! Zapytaj gdzie Adaś był w 80'roku w kwietniu? Nie dupcyj popierdoleńcu,nie nabieraj ludzi,pajacu! Gówno wiesz,w dupie siedziałeś,gówno widziałeś! Chcesz adres? Stuknij pajacu do mnie,to Ci podam więcej "wiadomości"łącznie ze Stefanem M.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: do Tomasza?Tomka?Tomusia? Do cymbała... IP: 217.67.196.* 07.06.02, 08:22 ...po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # do Tomasza?Do cymbała... Nie!!! do prowokatora IP: *.wroclaw.tpnet.pl 07.06.02, 09:08 Tomaszu~wlozyles niewierny swoj paluch w niezagojona rane. Pokazales swa ograniczonosc w nietaktownej prowokacji wobec osob, ktorych Michnik stale obraza "maleszkowaniem" tzn bedac niehonorowa szmata poucza o honorze honorowych. Pokazales swoj brak wiedzy o najwazniejszych faktach z najnowszej historii. I o gorsza pokazales swoja tepote w rozumowaniu. Nabzdyczyles sie a nie wiesz, ze JN Jezioranski, zostal za oszustwo, samowole i zlamanie statutu wylany z Kongresu PolAm po przekazaniu Wybiorczej 980 tys $. I co pisze Michnik o Moskalu za jego i Polonii pieniadze? A co pisze o Jezioranskim? Twe dywagacje o Chrystusie, ktory to niby "wybaczyl" Zydom, swiadcza dobitnie jaki z Ciebie prowokator i dywersant ideologiczny walczacy z kk niczym Urban z inteligencja Krzysia52. Piszesz: ". A Jezus Chrystus? Z tego to był, kierując się twoją logiką, dopiero cham. On przecież przebaczył w imieniu wszystkich ludzi (nie tylko Polaków jak Michnik). Czy, parafrazując twoje słowa, mam napisać: "Jezus to sobie moze wybaczac komu kurwa chce ale tylko za siebie samego a nie za wszystkich ludzi". Jezus odkupil swa ofiara grzechy a rozga przegonil z kosciola takih jak Ty i Michnik, brzydzac sie klamstwem i matatwem! Michnik nie nawoluje do pokuty i cierpien za grzechy - komunistow, on wskazuje na Kiszczaka - to idol do nasladowania a Jaruzelski - bohater. Taki jestes glupi, ze nie widzisz tak prostych sprzeznosci????? 3. Skoro Michnik jest dla ciebie be, to kto jest cacy? Chciałbym poznać gust takich jak ty. Zaznaczam, że jeśli usłyszę imię Maniusia K., możesz poczuć się przeze mnie wirtualnie obrzygany. To nie wiesz, ze Manius K. pojechal na slub swej siostry do Izraela, zgodzil sie na koalije z Unia Wolnosci i na Balcerowicza? choc w kampanii oszukal Polakow "nigdy z Unia" "precz z Balkerowizem"? ze dopiero Buzek jako 7-my kandydat a 1-szy, ktory pozytywnie wypowiedzial sie o Balcerowiczu pasowal Krzaklewskiemu mimo przeciwnej retoryki? Moze Ty tez inazej myslisz a inaczej piszesz i masz siostre w Izrelu? Twe pytania swiadcza, ze NIC ale to NIC nie rozumiesz!!!!!! Tym smieszniejsze jest Twe stawianie sie starszym i madrzejszym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do ...a za kratą IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:02 1. Co do niewiernego palucha, który rzekomo gdzieś włożyłem, to wolę go wkładać w sprawdzone arschlochy, a nie jakieś podejrzane ...ostwo za kratą. Rana się tobie nie goi? Czyżby SIDA? Chyba nie z bykkiem? 2. "Pokazales swa ograniczonosc" - jak ja ci pokażę swoją ograniczoność, to się odkochasz w bykku. 3. Piszesz, że dopuściłem się "nietaktownej prowokacji" - ot, znalazł się arbiter elegantiarum. A krowy w oborze niewydojone... 4. Michnik to "niehonorowa szmata" w przeciwieństwie do takich jak ty "honorowych". Wiesz, pod Warszawą są Tworki i słynny zakład, którego pensjonariusze mają o sobie jeszcze lepsze zdanie. Znajdziesz tam równych sobie Napoleonów. Polecam wstrząsy albo kurację Zyprexą. 5. Podobno "Pokazalem swoj brak wiedzy o najwazniejszych faktach z najnowszej historii". Za to z ciebie chodzący Norman Davies. 6. Sram na Kongres Polonii, który wynosi na piedestał Moskala, a szkaluje Jeziorańskiego. 7. Wiesz, przyjmuję do wiadomości fakt, że istnieją na świecie ludzie głęboko nieszczęśliwi, ale to, że "walczę z kk niczym Urban z inteligencja Krzysia52"?! Stary, po którym byłeś już piwie, jak pisałeś takie bzdety? Przecież to szczyty pezetpeerowskiej nowomowy. Gratuluję wzorców. Z twoim zdaniem mógłbym się ewentualnie zgodzić, pod warunkiem, że kk byłby to Kodeks Karny. 8. Moje "dywagacje o Chrystusie" uważasz za prowokację i dywersję ideologiczną. Przywołanie naczelnej zasady chrześcijańskiej wiary, która brzmi "miłość do bliźniego" jest dla ciebie sprzecznością. A to niby dlaczego? Na tym polega fenomen i trwałość tej religii, której odkrywczość polegała między innymi na sztuce wybaczania i "miłowania nieprzyjacioły swoje". Kultura judeochrześcijańska stała się potężna i dominująca, ponieważ uczyła się wyciągać wnioski na przyszłość z bolesnej historii oraz szanować wrogów. 9. Zgadzam się, że "Michnik nie nawoluje do pokuty i cierpien za grzechy", bo on najzwyczajniej w świecie do niczego nie nawołuje. Od tego mamy Leppera. 10. Piszesz, że rzekomo "Manius K. pojechal na slub swej siostry do Izraela". A jakby nawet pojechał, no to co z tego? Mówisz jak bywszy kacyk od reglamentowania podróży zagranicznych. 11. Piszesz "Moze Ty tez inazej myslisz a inaczej piszesz i masz siostre w Izrelu?" - Tutaj to już poleciałeś późnym Gomułką i jego "ile macie ojczyzn". W ogóle w tej twojej pisaninie tyle światłych, minionych inspiracji. Musiał być z ciebie kiedyś gorliwy uczeń w czerwonym krawacie. 12. To, że jesteś starszy, już wiem (świadczy o tym twój umysłowy uwiąd), ale pozwól, że na stwierdzenie, czy jesteś mądrzejszy, jeszcze poczekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do luka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:08 "Po prostu"? Tylko tyle? Jestem rozczarowany. Rozumiem, że oszczędzasz prąd, ale żeby aż tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Byku zwal sobie konia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 22:17 O ile go masz, bezpłodny (umysłowo) mule. Ten twój wszechwiedzący i apodyktyczny ton, że to jedynie ty masz wyłączność na cały życiorys AM i znasz go lepiej od samego zainteresowanego! To żałosne, ciotko rewolucji. Kiedy słyszę takie opinie, zaczyna mi śmierdzieć głęboką wiochą. Powinieneś słuchać z pokorą ludzi ze Stolycy, wieśniaku z Kasinki Dolnej nad Bzdurą. Co takiego niesłychanego wiesz o Michniku? Podajesz jakieś daty, w których rzekomo AM dokonał kolejnej Zbrodni na Narodzie... Człowieku, czyżbyś był aż taki naiwny i bawił się w sensacje, w które wierzą jedynie wyznawcy Radia Mającego Ryja? Nie rozśmieszaj mnie tymi newsami, które są tyle warte, co carskie podróby o Mędrcach Syjonu i inne paszkwile. Skoro jestem dla ciebie "gównem, kutafonem, tumanem, przygłupem, powalonym pajacem, pajacem (2 razy), popierdoleńcem", to dlaczego poświęcasz mi tyle uwagi? Człowieku, skąd w tobie tyle agresji? Czyżby żona znowu się puściła? Nie martw się, jutro też jest dzień. I nowy numer Gazety Wyborczej, bez której przecież nie potrafisz żyć. Twoja nienawiść to przecież skrywana zazdrość do kolesia, który odważył się być od ciebie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi do bykka niezweryfikowanego w 90 roku SBka IP: 2.4.STABLE* / 10.0.12.* 08.06.02, 09:59 bykk napisał(a): > Tomek,Ty zbyt krótką pamięć masz,jeśli już! > Tyś kutafonem jest i tyle! > Nie pioerdol bzdur,bo gówno wiesz o czasach,kiedy Cie nie było,lub byłeś > z drugiej strony!Jesteś po prostu gównem! O Michniku wiesz tyle ile Ci > napisali w odpowiednich "środkach"! > Jesteś tumanem i tyle.Jesteś przygłupem,powalonym pajacem. > Poczytaj innych,nie tylko GuWno! > Pajac jesteś i tyle! > Zapytaj gdzie Adaś był w 79'roku w grudniu! > Zapytaj gdzie Adaś był w 80'roku w kwietniu? > Nie dupcyj popierdoleńcu,nie nabieraj ludzi,pajacu! > Gówno wiesz,w dupie siedziałeś,gówno widziałeś! > Chcesz adres? > Stuknij pajacu do mnie,to Ci podam więcej "wiadomości"łącznie ze Stefanem M.! Naprawde ciesze sie z poziomu argumentacji bykka! To milo jak mozna nie szanowac przeciwnika. Ja zapytam gdzie bykk byl w kwietniu 79r? A w maju 81? Bykku! Nie zweryfikowali Cie w 90r? Musiales odejsc ze sluzby? To przykre! Naublizal bym Ci ale byle komu nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Tomasz albo Zibi....różnie gadają że niby ten sam 08.06.02, 16:31 Tomaszu opowiadasz tu ciekawie o nadstawianiu policzka o milowaniu nieprzyjaciol wrecz poemacie o milosci Szawla z Tarsu /wiesz o ktorym fragmencie mowie?/ mysle ze nie zawadzi jeszcze troche Mertona albo brata Roger albo Vanier moze sw Jan od Krzyża czy sw Augustyn a niech tam nawet de Mello tylko jakos malom przekonany co do rzeczywistych intencji jesli powolujesz sie w debacie na prawdy plynace z Ewangelii to przytomnym byloby pytanie po co? czy bronisz prawa do zycia moze cos o godnosci czlowieka? bo chyba nie do prawa do walenia konia chyba nie predzej rozchodzi sie o to by ustawic sobie przeciwnika w przykleku spiesze doniesc ze to chwyt juz na forum ograny i daremny jestes pewien ze to uczciwy trik? jestes pewien ze nie popelniasz naduzycia dla jednych AM to byl ktos teraz jest szmata dla drugich byl szmata teraz jest wielki bardzo to dziwne byloby gdyby nie prosty fakt czy mozemy o AM mowic nadazajac za najnowszymi wizjami rzeczonego czy mozemy oceniac postac Michnika w calosci biorac przy tym pod uwage wszystkie wypowiedzi caly kontekst chwile dobre i paskudne taka calosciowa ocena tak historii jak i dzisiaj uprawnia do formulowania ocen nawet skrajnych od slepej milosci /tu bylem/ do wrecz nienawisci /tu jestem/ ulubiona wymowka tych co Michnika nie uwazaja to fakty czy Pan Tomasz gotow? nurni ps wytykanie komus ortografii w necie swadczy o bezradnosci albo o braku argmentow wytykanie miejsca zamieszkania i wysylanie do obory swiadczy tylko o Hamstwie jaka to tZode radzi mi Pan teraz dogladac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do nurni Jak Cham nie mogę się pohamować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 21:18 Drogi nurni! Parę słów i dla porządku punkty: 1. Przywoływanie przeze mnie Ewangelii uważasz za bezcelowe. Skąd więc twój Szaweł (Paweł) z Tarsu? (Czy z cytatami jest tak, że są one przydatne tylko wówczas, kiedy służą naszym celom?) Czy zastanowiłeś się, co by było, gdyby Szaweł spotkał na swej drodze ludzi tak nieprzejednanych jak bykk? Czy doszłoby do założenia Kościoła, gdyby ktoś go w porę nie zrehabilitował, nie dał mu szansy? Szaweł-celnik stał się Pawłem-założycielem Kościoła, w który prawdopodobnie wierzy bykk i jemu podobni. Bez wybaczenia Szawłowi dzisiejsi księża byliby bezrobotni, a bykk prawdopodobnie wierzyłby w Świętopełka. 2. Szanowny teologu, gdybyś zadał sobie trud dokładnego przeczytania Mertona, a nie tylko przeczytania o nim, wiedziałbyś, co to prawdziwe chrześcijaństwo. Surowość przy jednoczesnej tolerancji. Jak widać jedno nie wyklucza drugiego. Po co aż tak dalekie skojarzenia, jak wezwanie do miłości A. de Mello, po co św. Augustyn? A nie prościej brać z naszego podwórka? A wezwanie polskiego Episkopatu do biskupów niemieckich: Przebaczamy i prosimy o przebaczenie? Czy, potępiając wybaczenie Kiszczakowi, również piętnujesz polski kler? 3. Wypominasz mi, że powołuję się na Ewangelię. Wiesz, to ciekawe z punktu widzenia socjologa. W tak katolickim kraju jak Polska każde przywołanie PS jest przyjmowane z niedowierzaniem, rozbawieniem i lekceważeniem. Kiedy ten naród, zarzekający we wszelkich sondażach swoją prastarą wiarę ojców, wierzy i przestrzega, jak sam napisałeś, „prawd płynących z Ewangelii”? 4. Nie jesteś przekonany do moich intencji? Wybacz, ale się nie zabiję z tego powodu. Jesteśmy tutaj w dużej sprzeczności, bo ja nie zamierzam nikogo przekonywać. W tym sęk. 5. Piszesz, że „bronię prawa do życia”. Wiesz, kiedy słyszę niektóre opinie na tym forum, nie mam nic przeciwko zabijaniu. Ja bronię prawa do decydowania we własnym imieniu o wybaczeniu. Wot, po prostu tylko tego. (A propos, co ty masz do prawa do walenia konia?) 6. Jakie kurwa stawianie „przeciwnika w przykleku”? Daruj sobie tę kulawą psychologiczną interpretację moich intencji. Ja, podobnie jak Gombrowicz, gardzę otchłanią i nie znoszę myśli nadmiernych. 7. Dla mnie AM to przyzwoity człowiek. I tyle, żadne bóstwo, guru albo ikona. To facet, który ma odwagę mówić i robić w każdych okolicznościach to, co myśli. W Polsce to cenna rzecz. Kiedy widzę zastępy nagle odważnego wolnomyślicielstwa, to wiem, że rosną w siłę nowe szeregi Zbowidowców. Skoro tutaj wszyscy tacy sprawiedliwi, to kto za komuny miał czerwoną karteczkę? 8. Widzisz, nie mieszczę się w Twojej wyliczance, na tych, dla których AM był „przed” albo „po” szmatą. Dla mnie to był i jest przyzwoity, ciekawy i inteligentny facet. 9. Według ciebie wytykanie komuś ortografii to bezradność i brak argumentów. Czyżby? A według mnie ten, kto niechlujnie pisze, również niechlujnie myśli. Jak mam cenić faceta i doszukiwać się sensu w jego pisaninie, jeśli czytam coś, co jest dla mnie językową flegmą? 10. Piszesz „wytykanie miejsca zamieszkania i wysylanie do obory swiadczy tylko o Hamstwie”. Ponieważ jestem starym zgredem, wolę być mimo wszystko Chamem. (A propos – czy ja kiedykolwiek powiedziałem, że nim nie jestem?) Co do miejsca zamieszkania: nie wiem, skąd jest bykk. Obora to dla mnie nie kwestia adresu, ale poglądów. W porównaniu z bykkiem uważam się za prawdziwą metropolię. CHYBA CZAS KOŃCZYĆ. Wszystko już wiem: do opinii bykkopodobnych, żem pajac, ćwok itp., dochodzi z twojej strony „bezradność, brak argumentów, chamstwo”. Zawsze się człowiek czegoś ciekawego o sobie dowie. Tylko czy te obelgi to nie za duży wiatr, jak na moją wełnę? Brak argumentów i bezradność? Z pewnością, zważywszy jak bogate w argumenty są doniesienia np. bykka albo luka. Duży obiektywizm z twojej strony. Powiedz mi, jak to jest: spośród tych jaśnie oświeconych forumowiczów, których wymieniłem, to mnie (chama) wybrałeś na swojego interlokutora. Dlaczego, skoro podobno brak mi argumentów? Jako cham życzę tobie dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni ponawiam propozycje 10.06.02, 00:22 > 1. Przywoływanie przeze mnie Ewangelii uważasz za bezcelowe. potwierdzam przywolywanie Ewangelii do biezacych polajanek budzi moja pogarde i zarazaem pytania egzegeza tego co stalo sie na drodze do damaszku budzi wzruszenie ramion o tym jeszcze na koniec > 2. Szanowny teologu, gdybyś zadał sobie trud dokładnego przeczytania Mertona, a > nie tylko przeczytania o nim, wiedziałbyś, co to prawdziwe chrześcijaństwo. > Surowość przy jednoczesnej tolerancji. surowoosc to chybione okreslenie raczej prostota Merton-tolerancja? to ciekawostka czy aby raczej nie 'prawda'? postronnym czytelnikom watku sugeruje uwaznie przeczytac chocby wstep do...zreszta niewazne ktorejkolwiek ksiazki Mertona uwagi by nie przelatywac nad slowami... o co sam pan Tomasz wydaje sie tez apelowac > A nie prościej brać z naszego podwórka? A wezwanie polskiego > Episkopatu do biskupów niemieckich: Przebaczamy i prosimy o przebaczenie? Czy, > potępiając wybaczenie Kiszczakowi, również piętnujesz polski kler? kolejne naduzycie wezwanie biskupow skierowano do narodu ktory odpowiedzial za zbrodnie poniosl kare ktory dokonal glebokiego rachunku swoich win zreszta nie bede wyliczal zdaje sie ze warunki uzyskania czyjegos przebaczenia zna Pan dobrze poczulem sie troche oniesmielony Panska interpretacja Mertona zdaje sie ze pisze do kogos kto wie w czym rzecz jesli chodzi o Kiszczaka czy te warunki zostaly spelnione? a niech tam dla ulatwienia prosze podac choc jeden > 3. Wypominasz mi, że powołuję się na Ewangelię. Wiesz, to ciekawe z punktu > widzenia socjologa. W tak katolickim kraju jak Polska każde przywołanie PS jest > przyjmowane z niedowierzaniem, rozbawieniem i lekceważeniem. Kiedy ten naród, > zarzekający we wszelkich sondażach swoją prastarą wiarę ojców, wierzy i > przestrzega, jak sam napisałeś, „prawd płynących z Ewangelii”? dobre pytanie a wypominal bede na koniec > 4. Nie jesteś przekonany do moich intencji? Wybacz, ale się nie zabiję z tego > powodu. Jesteśmy tutaj w dużej sprzeczności, bo ja nie zamierzam nikogo > przekonywać. W tym sęk. szkoda ze na wstepie o tym Pan oszczedziles wielu stracilo tu czas powody Panskiego pisania na forum niech zatem pozostana tajemnica (...) duzo wycialem bo niewiele wnosi a wyrazy znam i uzywam zapowiadane podsumowanie pisalem juz wczesniej ze ustawianie kogos w przykleku mowienie pismem czy odwolywanie sie do tego co w nas dobre i szlachetne budzi pytania o intencje jakos malo przekonywujacy bylby glos ze pan Tomasz czyni to w trosce o poglebienie naszej duchowosci dowody tego w watku wiec po co? chyba dla tych samych powodow dla ktorych AM zionie przebaczeniem cokolwiek selektywnym na przebaczenie przypadkowo zasluguja wszyscy obecni sojusznicy moralisty prawdziwi bohaterowie ak-owcy ofiary komunistycznych zbrodni ci ktorych zdradzono o swicie jakos malo predcy do przebaczania czy i ich Pan Tomasz do obory posle? jakos przeoczony zostal pewien fragment ocena AM na podstawie faktow autor co prawda pisze ze on nie po to tu by kogos przekonywac czyli jakos malo ochotny do rozmowy na tych regulach za to bardzo ochotny do kazan wskazywania cudzych /bo nie swoich/niedostatkow kierowania opornych na "argumenta" do obory argumenta na ktore zreszta czasu nie tracil Panie Tomaszu nie chcialbym tracic czasu ponawiam pytanie czy jest Pan gotow na rozmowe o AM opartej na faktach latwych do zweryfikowania? podejmuje sie udowodnic że AM to: "manipulator czlowiek zlych intencji" za wiesniakiem Herbertem z pamieci cytowanym > Jako cham życzę tobie dobrego samopoczucia. zyczenia odwzajemniam tez mnie chamem wolaja wiem ze to nie boli boli tylko zarzucenie klamstwa ponawiam propozycje rozmowy w oparciu o fakty nurni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurmi Re: ponawiam propozycje IP: *.gjsd.k12.pa.us 10.06.02, 09:18 oj la boga cosik mnie sie zdaje, że nurni w tym wątku polegnie na polu niechwały czy Herbert musi wszystkim się podobać? co powiedział Herbert to "święta prawda"? Prawd jest zawsze więcej i nie wszystkie są święte. Czekamy wspólnie: ja - na Twoją porażkę Ty - na interlokutora nurmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Wal Pan IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 22:45 1. Dla ciebie przywoływana przeze mnie Ewangelia to okazja do połajanek. A kiedy i gdzie ja kogokolwiek łajałem Ewangelią? Co ja jestem – masochista? „Egzegeza tego co stalo sie na drodze do damaszku budzi wzruszenie ramion”. Czyżby? Mój drogi, zastępy biblistów rosną z roku na rok, bo wciąż przybywa ludzi, którzy w PS widzą nie tylko jakieś nieaktualne panoptikum, ale fascynującą, nieodgadniętą a przy tym żywą lekturę. Każde moje porównanie jest według ciebie chybione: i Papież/Agca, i polscy/niemieccy biskupi, i Chrystus/Trzech Łotrów... I tylko twój Herbert lśni tu nieskalaną czystością... Zwracam tobie uwagę, że nasza (przynajmniej moja) kultura nazywa się JUDEOCHRZEŚCIJAŃSKA, a nie np. islamska, w której nakaz zemsty (arab. sar) przekazuje się ze śmiertelną powagą z pokolenia na pokolenie. Tobie, bykkowi i wampodobnym polecam arabską przypowieść o Wojnie Bassusy. Jak świat światem ludzie we własnym imieniu i w imieniu zbiorowości, które w jakiś sposób reprezentowali, wybaczali sobie wiele rzeczy. Tylko dlaczego Michnik ma z tego powodu być świnią? Czy wytłumaczenie tego waszego zacietrzewienia nie jest o wiele banalniejsze? Czy nie jest tak, że nie możesz znieść jednego: tego, że „z obcej matki krew jego”? Mówiąc prościej: Michnik razi współczesnych speców od czystych życiorysów dlatego, że jest Żydem i jako Żyd a nie Czysty Rasowo Polak z Dziada Pradziada wywalczył dla Polski niepodległość. Bohaterowie są dobrzy, pod warunkiem, że Słowianie. 2. Odnośnie Mertona: dla ciebie jest on prosty, a nie surowy, prawdziwy, a nie tolerancyjny. A może strzyżony-golony? Czy mertonowska dyscyplina, czyli posłuszeństwo wobec mistrza, negacja filozofii platońskiej, odpowiedzialność za wojnę (na równi z Hitlerem!), skrajna dychotomia, odwrócenie się od świata i radykalnie krytyczny stosunek do rzeczywistości – czy to jest zaledwie prostota? Dla mnie to trochę za dużo, żeby to zamknąć w ów segregator. Ale przecież – de gustibus non est disputandum. 3. Uważasz, że naród niemiecki „odpowiedzial za zbrodnie poniosl kare, dokonal glebokiego rachunku swoich win”. Według mnie nie dokonało się w narodzie niemieckim nic z twojej wyliczanki. Ani nie odpowiedział za zbrodnię (bo jak odpowiedzieć za śmierć circa 6.000.000?), ani nie poniósł kary (bo o jakiej karze można mówić), ani nie dokonał głębokiego rachunku win (rachunek – owszem, ale z tą głębokością bym nie przesadzał). No i co z tego? Czy to znaczy, żeby do dzisiaj piętnować Niemców? 4. Otóż ja rzeczywiście nie zamierzam nikogo przekonywać. Nie na tym forum, które przecież jest rozrywką przyjemną i frywolną, a przypisywanie tej trybunie właściwości katartycznych uważam za naiwne. 5. Piszesz, że „mowienie pismem” (Co to jest?) czy odwolywanie sie do tego co w nas dobre i szlachetne budzi pytania o intencje”. Mój Boże, a co ich nie budzi!!! I do czego mamy się odwoływać? Wybacz, ale ten „przyklek” jest już dla mnie niestrawny. Daruj sobie, bo, jak napisałem, nie dla mnie ten ontologiczny nadmiar. 6. Według ciebie wszystko, co piszę, czynię z troski o „poglebienie naszej duchowosci”. (To ją trzeba jeszcze pogłębiać?) Mój drogi interlokutorze: jedyne, co chciałbym pogłębić, to przyszły grób A. Leppera. 7. Uważasz, że „prawdziwi bohaterowie ak-owcy (...) jakos malo predcy do przebaczania”. Otóż tu się mylisz, bo jest akurat odwrotnie. Wiesz, nie znoszę wplatania na forum jakichś wątków osobistych, ale w mojej rodzinie prawdziwy Bohater, jeden z niewielu żyjących uczestników Powstania Warszawskiego, przy wszystkich rodzinnych spędach zazwyczaj milczy. Głośne są za to moje ciotki rewolucji, co to ani nie widziały, ani nawet w pysk nie zarobiły. To one, żrąc tłuste udka, drą się w niebogłosy: „Zajebać komunistów!”, „Won z żydokomuną”. A Bohater co na to? Bohater się uśmiecha, wstaje, wkłada berecik i wychodzi. I tyle. I jakoś nie pokazuje zębów i nie wpija ich w komunistów. 8. No i dochodzimy do faktów, z których podaniem do publicznej wiadomości certolisz się, jak dziewica z defloracją. A wal Pan śmiało i wstydu (sobie) oszczędź. Co to za umizgi, jakbyś, niczym Stan Tymiński, miał w zanadrzu jakąś Czarną Teczkę? Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać od lekkiego uśmieszku zażenowania, kiedy słyszę takie dictum. Dokonaj już Waćpan tego aktu zaślubin z Najwyższą Prawdą Adieu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurmi Re: Wal Pan IP: *.gjsd.k12.pa.us 10.06.02, 23:19 Brawo. To się nazywa retoryka. Stary cap nie da się zreformować. Pewnie byłby w stanie ale nie chce. Swoje żale chce przeszczepić innym. Wierny do końca jak ci co przysięgali Hitlerowi. Jak trzeba być naiwnym i ile jeszcze cięgów zebrać by zrozumieć Wiedziałem, że kiedyś trafi na swego pogromcę. Pogromcy gratuluję za: słowo, argumenty, rację. Bądź pozdrowiony nurmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni Re: Wal Pan IP: 212.76.37.* 10.06.02, 23:58 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > 1. Dla ciebie przywoływana przeze mnie Ewangelia to okazja do połajanek. A > kiedy i gdzie ja kogokolwiek łajałem Ewangelią? Co ja jestem – masochista szanowny Panie zdajmy sie tutaj na amnezje komu by sie chcialo czytac watek od poczatku > I tylko twój Herbert lśni tu nieskalaną czystością... szczesliwie nie jest on ani moja ani Panska wlasnoscia ale fakt swiadomie Go tu przywolalem lubie tych co mowia tak-tak nie-nie > Zwracam tobie uwagę, że nasza (przynajmniej moja) kultura nazywa się > JUDEOCHRZEŚCIJAŃSKA, a nie np. islamska, w której nakaz zemsty (arab. sar) > przekazuje się ze śmiertelną powagą z pokolenia na pokolenie. Tobie, bykkowi i > wampodobnym polecam arabską przypowieść o Wojnie Bassusy. przykro mi nie znam > Czy wytłumaczenie tego waszego > zacietrzewienia nie jest o wiele banalniejsze? Czy nie jest tak, że nie możesz > znieść jednego: tego, że „z obcej matki krew jego”? Mówiąc prościej > : Michnik > razi współczesnych speców od czystych życiorysów dlatego, że jest Żydem i jako > Żyd a nie Czysty Rasowo Polak z Dziada Pradziada wywalczył dla Polski > niepodległość. Bohaterowie są dobrzy, pod warunkiem, że Słowianie. eureka! czyzby tu pies pogrzebany? > 2. Odnośnie Mertona: dla ciebie jest on prosty, a nie surowy, prawdziwy, a nie > tolerancyjny. A może strzyżony-golony? > Czy mertonowska dyscyplina, czyli posłuszeństwo wobec mistrza, negacja > filozofii platońskiej, odpowiedzialność za wojnę (na równi z Hitlerem!), > skrajna dychotomia, odwrócenie się od świata i radykalnie krytyczny stosunek do > > rzeczywistości – czy to jest zaledwie prostota? Dla mnie to trochę za du > żo, > żeby to zamknąć w ów segregator. Ale przecież – de gustibus non est > disputandum. o Mertonie proponuje skonczyc dziwnie mietki sie robie jak slysze to nazwisko co wnosze oczywista ze streszczen a Pan z "kurw" pardon z uwaznych lektur rzeczonego > 3. Uważasz, że naród niemiecki „odpowiedzial za zbrodnie poniosl kare, do > konal > glebokiego rachunku swoich win”. Według mnie nie dokonało się w narodzie > niemieckim nic z twojej wyliczanki. Ani nie odpowiedział za zbrodnię (bo jak > odpowiedzieć za śmierć circa 6.000.000?), ani nie poniósł kary (bo o jakiej > karze można mówić), ani nie dokonał głębokiego rachunku win (rachunek – o > wszem, > ale z tą głębokością bym nie przesadzał). No i co z tego? Czy to znaczy, żeby > do dzisiaj piętnować Niemców? tu sie zgubilem ktos wyzej przywolywal przyklad biskupow jako szczytny wlasciwy i na czasie kto znas dwoch Panie Tomaszu zmienil zdanie? nastapilo osadzenie w Norymberdze w samych Niemczech odbyla sie ogolnonarodowa debata cos tam pogrzebano w kodeksach wielu zawislo wielu znalazlo ciasne lokum zdaje sie ze do dzis poluja tam na "czarownice" tak dziwni ci polscy biskupi > 4. Otóż ja rzeczywiście nie zamierzam nikogo przekonywać. Nie na tym forum, > które przecież jest rozrywką przyjemną i frywolną, a przypisywanie tej trybunie > właściwości katartycznych uważam za naiwne. ladnie Pan pisze przyjemnie to sie czyta pytania o sens nie stawiam postawilem wczesniej > 5. Piszesz, że „mowienie pismem” (Co to jest?) czy odwolywanie sie > do tego > co w nas dobre i szlachetne budzi pytania o intencje”. Mój Boże, a co ich > nie budzi!!! I do czego mamy się odwoływać? Wybacz, ale ten „przyklek” > jest już dla mnie niestrawny. Daruj sobie, bo, jak napisałem, nie dla mnie ten > ontologiczny nadmiar. czy sugeruje Pan bym w rozmowie odpowiadal tylko na Panskie pytania przeciez to nie przesluchanie! > 6. Według ciebie wszystko, co piszę, czynię z troski o „poglebienie nasze > j duchowosci”. (To ją trzeba jeszcze pogłębiać?) wlasnie tak to nie wiedziec czemu czytam > Mój drogi interlokutorze: > jedyne, co chciałbym pogłębić, to przyszły grób A. Leppera. Lepper akurat malo mnie rusza to zjawisko raczej niz osoba kiedy brak otwartej dyskusji do ktorej ani zaklecia ani ornamenty nie potrzebne zycia Panu nie starczy na robote przy lopacie > 7. Uważasz, że „prawdziwi bohaterowie ak-owcy (...) jakos malo predcy do > > przebaczania”. Otóż tu się mylisz, bo jest akurat odwrotnie. Wiesz, nie z > noszę > wplatania na forum jakichś wątków osobistych, ale w mojej rodzinie prawdziwy > Bohater, jeden z niewielu żyjących uczestników Powstania Warszawskiego, przy > wszystkich rodzinnych spędach zazwyczaj milczy. Głośne są za to moje ciotki > rewolucji, co to ani nie widziały, ani nawet w pysk nie zarobiły. To one, żrąc > tłuste udka, drą się w niebogłosy: „Zajebać komunistów!”, „Wo > n z żydokomuną”. A > Bohater co na to? Bohater się uśmiecha, wstaje, wkłada berecik i wychodzi. I > tyle. I jakoś nie pokazuje zębów i nie wpija ich w komunistów. z tymi akowcami to u mnie jak z Mertonem przyjmijmy ze nie znam gdybym mial udowodnic jedno czy drugie wole polec > 8. No i dochodzimy do faktów, z których podaniem do publicznej wiadomości > certolisz się, jak dziewica z defloracją. A wal Pan śmiało i wstydu (sobie) > oszczędź. Co to za umizgi, jakbyś, niczym Stan Tymiński, miał w zanadrzu jakąś > Czarną Teczkę? Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać od lekkiego uśmieszku > zażenowania, kiedy słyszę takie dictum. > > Dokonaj już Waćpan tego aktu zaślubin z Najwyższą Prawdą > Adieu dobrze pozdrawiam bez glupiego usmieszku nurni cdn..jak do domu wroce ale raczej tej nocy jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Tomasz albo Zibi....różnie gadają że niby ten sam IP: 2.4.STABLE* / 10.0.12.* 12.06.02, 12:03 nurni napisał(a): > Tomaszu opowiadasz tu ciekawie > > czy mozemy o AM mowic > nadazajac za najnowszymi wizjami rzeczonego > czy mozemy oceniac postac Michnika w calosci > > biorac przy tym pod uwage wszystkie wypowiedzi > caly kontekst chwile dobre i paskudne Nie znajduje nic w zyciorysie AM ani w tym co mowil ani w tym co robil nic nagannego. A rodziny sie nie wybiera. Najlepszy dowod zycie dwoch braci. Nurni. Inaczej widzimy swiat. W stanie wojennym caly czas pracowalem dla sentymentalnej panny "S". Kiszczaka i Jaruzela bylbym wtedy w stanie przegryzc im tetnice. Minelo. Przyszly refleksje bez emocji wywolanych wsciekloscia i wlasnym strachem. Doceniam ich wklad w oddanie pokojowo wladzy bez przelewu krwi. Doceniam chec zminimalizowania daniny krwi w stanie wojennym. W Turcji gdzie w tym samym wlasciwie czasie dokonal sie wojskowy zamach stanu 15000 ludzi poszlo do piachu. 100 000 ludzi wyladowalo w wiezieniach. Docen przeciwnika. Jaruzel zawsze mowi ze za decyzje o stanie wojennym on odpowiada. Nigdy nie powiedzial ze dopiero w drugiej polowie roku dowiedzial sie o stanie finansow Panstwa jak to powiedzial Buzek pracujacy jako Premier RP! Dlatego nie mam za zle AM jego stosunku do w/w. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Tomasz albo Zibi....różnie gadają że niby ten sam 12.06.02, 15:55 przepraszam za tytul pomylilem sie Gość portalu: zybi napisał(a): > Nie znajduje nic w zyciorysie AM ani w tym co mowil ani w tym co robil nic naga > nnego. A rodziny sie nie wybiera. > Najlepszy dowod zycie dwoch braci. akurat odwrotnie to oceniam choc przyznaje ze fakt rodziny nie wybieramy cala reszta to juz nasze wybory > Nurni. Inaczej widzimy swiat. W stanie wojen > nym caly czas pracowalem dla > sentymentalnej panny "S". Kiszczaka i Jaruzela bylbym wtedy w stanie przegryzc > im tetnice. Minelo. mi nie minelo wymienieni panowie nie dali nam tej szansy uciekaja od odpowiedzialnosci za zdrade za ruine kraju za lata beznadziei + iles zgonow ludzi ktorych wina byla niezgoda na klamstwo > Przyszly refleksje bez emocji wywolanych wsciekloscia i wlasnym strachem. > Doceniam ich wklad w oddanie pokojowo > wladzy bez przelewu krwi. Doceniam chec zminimalizowania daniny krwi w stanie w > ojennym. niestety mam inne zdanie byly sily i srodki na kilkadziesiat 'wujkow' to ze do tego nie doszlo to Bogu dzieki pokojowe oddanie wladzy oddalilo grozbe Rumunii twierdze ze decyzja zapdla gdzie indziej > Docen przeciwnika. Jaruzel zawsze mowi ze za decyzje > o stanie wojennym on odpowiada. Nigdy nie powiedzial ze dopiero w drugiej > polowie roku dowiedzial sie o stanie finansow Panstwa jak to > powiedzial Buzek pracujacy jako Premier RP! tylko widzisz Zybi to sa tylko slowa przedwojenny oficer strzelilby sobie w leb generalowie patrioci zadbali o spalenie sladow swojej heroicznej sluzby Ojczyznie teraz choruja na potege to wcale nie smieszne za to ocene Buzka w pelni podzielam > Dlatego nie mam za zle AM jego stos > unku do w/w. dlatego mam AM za zle ze wybiela to co pogardy godne szkoda za wojny jaruzelskiej wszyscy dalibysmy sie za AM czy Kuronia pokroic dzis widzimy cala perspektywe oceniamy nie tylko gole fakty ale i owoce > Pozdrawiam wzajemnie przeprosiny za pomylke na wstepie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zybi Re: Tomasz albo Zibi....różnie gadają że niby ten sam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 16:46 Z innego adresu ale to ja. Z Tomaszem nie mam nic wspolnego oprocz czesciowo zblizonych pogladow. Rzeczywiscie inaczej postrzegamy swiat. Mnie sie marzyla Polska skupiona na przyszlosci a nie usilujaca isc do przodu z glowa do tylu. To zrobili Hiszpanie po Franco. Maja jeden zwiazek kombatantow do ktorego naleza frankisci i republikanie dawni wrogowie w krwawej wojnie. Jak nasz Sejm RP chyba w 91r. probowal odebrac upawnienia kombatanckie czterdziestu staruchom, komuchom, Polakom, ktorzy walczyli w Hiszpanii to ich wspolny zwiazek zagrozil, ze jezeli zostana odebrane im uprawnienia (gowniane w istocie) to oni zwroca sie do rzadu hiszanskiego o przyznanie tych uprawnien przez Hiszpanie. Zwroceni sa ku wspolnej przyszlosci i niezle im idzie. Ja im zazdroszcze! Dlatego nie rozumiemy sie! Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni cd nastapil... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 02:54 lustracja cala kampania przeciw ‘dzikiej’ lustracji grzebaniu w sb-ckich kwitach litosc dla lustrowanych i zaklecia: ‘polowanie na czarownice’ ‘znam czlowieka’ sa bardzo ciekawe... zwlaszcza w kontekscie czy opowiadan Smolenskiego pelnych „podobno’ i ‘wiarygodne zrodlo’ czy urbanowskich przeciekow zbywanych w GW milczniem czy w kontekscie dzikiej w koncu lustracji Maleszki która po herbacie „budzi moralne obrzydzenie” i wyklecie wiara w te zaklecia o zbrodniczej lustracji odmawiania ludziom poznania prawdy budzi moj smiech tym bardziej gorzki ze malom juz ciekaw kto w szkole kapowal / to osobista opinia bo innym tego prawa nie odmawiam/ ale kto nami rzadzi to chyba nie za duzo wiedziec manipulator Michnik odmawia mi tego prawa broniac przy okazji tych których uczciwosc czy honor predysponuje do posady kierownika szatni a nie posla ministra czy premiera ........................................ zbrodnie komunizmu wybielanie czerwonych zbrodniarzy jako ludzi honoru deprecjonowanie ofiar zrywow niepodleglosciowych od odpierdol się od generala przez obrone stalinowskich katow az po certyfikat czlowieka honoru dla Kiszczaka wszystko w sosie wlasnym juz mi znanym czyli „chrzescijanskiego” przebaczenia którego taki Macierewicz czy Świtoń któremu kawalek zdrowia ci ludzie honoru w sowieckich przebraniach zabrali dostapic od zionacego wybiorczym przebaczeniem widac niegodni ale co tam Michnik Dobrą Księgę widać czytał uważniej ode mnie ................................... granie karta antysemityzmu dlaczego granie? bo na zyczenie podam lamenty nad polskim antysemityzmem a zaraz potem zydowskim antypolonizmem w pewnym taktycznym odstepie czasu starczy zarzucic mi ze klamie tylko uwaga ostroznie ktos potem będzie musial to odszczekac ............................................. kultura promowanie ewidentnych zdrajcow kreowanie bohaterow z miernot i zalosnych figur szczypiorskie konwicke kosinskie iwaszkiewicze kapuscinskie szymborskie woroszylskie moglbym tak jeszcze dlugo nadmuchane autorytety z przetraconym kregoslupem pekajace jak banka mydlana przy pobieznej konfrontacji z moja ulubiona wymowka faktami nazwiska tych pseudoautorytetow budza opor? a to ciekawym czemu dla ulatwienia tak jak przy przemilczanej wyzej propozycji przy okazji przebaczenia dla kiszczaka starczy zakwestionowac jedno nazwisko /slownie jedno/ czekam... nazwiska tych którzy dla kultury polskiej zrobili wiecej niż cala ta zgraja razem wzieta albo przemilczane jak np.Hertz albo wyslane do obory czy psychiatry /vide Herbert/ zaslugi AM i jego pisma w tym dziele godne chyba zauwazenia przekret na miare fozzu choc dyscyplina inna szkody takie same choc niepoliczalne ................................................. ostatnie promocja jezyka rodem z 1984 dla nieznanych ogolowi powodow od czasu slawetnej debaty z Kaczynskim przed wyborami w 1991 /chyba?/ i sromotnej kleski zaklec i jekow AM nie ryzykuje już publicznych debat ze swymi przeciwnikami chyba przytomnym byloby pytanie dlaczego teraz przykleja swoje etykiety bezkarnie swiadom braku rzeczywistej i prawdziwej debaty a taka ma tu na forum czesto miejsce! tu nie uda się ustawic nikogo wszystko co piszemy zostawia swój slad i trzeba zawsze się liczyc z kontra przykład kolegi edo który skompromitowal się a teraz wraca jako nurmi jest pouczajacy warto pisac prawde by potem nie trza było takich figur i szpagatow odstawiac nie bardzo tez rozumiem Panski jezyk dyskusji przyzna Pan tak do Mertona pasujacy jak igla i nitka do reki kowala ja staralem się może nieudolnie ale jednak Pana nie obrazic gadamy dalej Panie Tomaszu? szacunek nurni ps proszę wybaczyc może być ze zamilkne na czas jakis ale postaram się pamietac gdzie skonczylem swoja pisanine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: cd nastapil... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 00:51 Witaj nurni! Mając w perspektywie obcowanie z Najwyższym Absolutem, dokonałem już niezbędnej ablucji. No to wio z tymi faktami, które, jak przystało na tragifarsę, podałeś w dwóch aktach. Akty, mam nadzieję, będą nagie, jak prawda. AKT I 1. Zalecasz amnezję? I ty to mówisz, OPOKO? No, no, a tak okrutnie oceniałem moje zdolności dydaktyczne. Tym samym dokonałem rzeczy niepojętej: nie marząc nawet o przekonywaniu kogokolwiek, jednak kogoś przekonałem. Kto nie wierzy w cuda, ten nie jest realistą... 2. Co do Herberta, na którego nie mamy wyłączności, to zwracam uwagę, że nie mamy jej również w stosunku do Michnika. Ale tutaj prawa własności wyraźnie lubisz naruszać. Lubisz „tych co mowia tak-tak nie-nie”? Poczytaj Nietzschego. Wiesz, z tymi inspiracjami jest tak, że zarówno Herbert jak i Nietzsche mieli i mają kiepskich, ale, co gorsza, demagogicznych apologetów. 3. Jest w twoim poscie ciekawy fragment. To ten, w którym mowa o „mietkości” do Mertona. Zbaraniałem. Co do „mietkości”, to o twojej impotencji faktograficznej właśnie się przekonuję, a jeśli chodzi o cielesną – pozwól, że opuszczę na to zasłonę miłosierdzia. 4. Niemiecka ekspiacja... Piszesz: „osadzenie w Norymberdze” , „ogolnonarodowa debata w Niemczech”, „cos tam pogrzebano w kodeksach”, „wielu zawislo”, „do dzis poluja tam na czarownice”. Chyba pomyliłeś adresatów: wezwanie Episkopatu nie było skierowane do „osadzonych w Norymberdze”. Nie rozumiem też wątpliwości, jakie tobą targają w związku z przywołanym przeze mnie gestem polskich biskupów wobec niemieckich duchownych. Nie widzę żadnej sprzeczności. „Wielu, coś tam, o ile wiadomo” – i to jest język faceta, który miał mówić o faktach? Gratuluję, bo chyba metodyki nauczyłeś się od Anusza. Otóż jeśli chodzi o niemieckie oczyszczenie z win, to fakt ów skłonny jesteś przyjąć. Jaka wielkoduszność! Z Kiszczakiem idzie tobie gorzej, już prędzej wybacza się Goebbelsowi. 5. Mój sposób konwersacji nazywasz przesłuchaniem. Jak na tak zasłużonego kombatanta to ciekawa opinia. Myślę, że jeśli chodzi o mówienie o charakterze przesłuchań, to mimo wszystko bardziej wiarygodnym źródłem jest AM. AKT II W drugiej odsłonie rzekomo mają się pojawić fakty. Zobaczmy, zmieniam półdupek. I co tu mamy? 1. Lustrację, polowanie na czarownice, grzebanie w kwitach SB, litość dla lustrowanych i zaklęcia (?), zbrodnie komunizmu, deprecjonowanie ofiar zrywow niepodleglosciowych (???)... Wszystko bardzo fajnie, tylko mam jedno pytanie: co z tym wspólnego ma AM? Jeśli chodzi o Mertona, to bardziej cyzelujesz słowa. Jakiż on dla ciebie cudownie wyrafinowany, jaki finezyjny, podczas gdy AM – ten jest (cytując Jerofiejewa) tak ordynarny, jak okoliczności. 2. Wiesz, jeśli chodzi o zaklęcia, to zdaje się ty masz tu więcej do powiedzenia. Całe to twoje pisanie jest bardziej życzeniowe niż oparte na faktach. Ale nie gańmy postu przed zachodem słońca. Co my mamy dalej? 3. Macierewicz i Świtoń - tak myślałem. Szkoda, że Świtoniowi nie wypominasz jego zachłyśnięcia się Ewangelią na Żwirowisku. 4. Na „polski antysemityzm” masz w zanadrzu „zydowski antypolonizm”. Ale podobno ten pies pogrzebany leży w moim ogródku. 5.„promowanie ewidentnych zdrajcow kreowanie bohaterow z miernot i zalosnych figur szczypiorskie konwicke kosinskie iwaszkiewicze kapuscinskie szymborskie woroszylskie moglbym tak jeszcze dlugo” Tylko tyle tych „miernot”? Jesteś specjalistą od qui pro quo. 6. Twój Areopag to Hertz, Herbert, Macierewicz, Świtoń.... Trochę mało, jak na sąd kapturowy. 7. „Promocja jezyka rodem z 1984”. Co podmiot liryczny miał na myśli? W porównaniu z tobą M. Białoszewski to betka. 8. „AM nie ryzykuje już publicznych debat ze swymi przeciwnikami” – nieprawda, widziałem niedawno w kilku kanałach telewizji. I co my tu mamy jeszcze: „sromotna kleska zaklec i jekow” (?????). No nie, za to zabiłby cię każdy stylista. Dosyć. To przecież kpiny. Przecież ten samolot rozbił się przed startem. I po to siedzę przed monitorem, chłonę jakieś wredne komputerowe promieniowanie, żeby napchać się tymi ogólnikami, które szumnie nazwałeś faktami? Stary, szczwanego lisa chcesz nabrać na plewy? Mam dla ciebie radę. Kiedy zaczynasz poważną dyskusję (tak się przynajmniej nadymałeś), pomyśl o wyczerpującym przygotowaniu źródłowym. Jedno zdanie Herberta to za mało, żeby osądzić człowieka. Wiesz, kiedyś pisałem pewną pracę na temat średniowiecznego poety. U średniowiecznego poety pojawiło się pewne sformułowanie (chodziło konkretnie o formę zaimka), którego autentyczności nie byłem pewien. Dopiero korespondencja z wydawnictwem Ojców Pallotynów w miejscowości Harissa w Libanie pomogła rozwiązać wątpliwości. Widzisz, jak to jest: ty osądzasz człowieka na podstawie tej mizerii, którą śmiesz zwać pojedynkiem na fakty, a ja w poszukiwaniu jakiegoś zaimka kopnąłem się do speców w libańskiej dziurze. Co do ewentualnego obrażania się: otóż mnie tak łatwo nie można urazić. Wszak obrażają się tylko subretki i lokaje. Nie licz na obrazę, za to rozbawić mnie możesz zawsze. Co niniejszym się dokonało Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # trafilem na humaniste... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 12.06.02, 11:49 Do ...a za kratą Autor: Gość portalu: Tomasz Data: 07-06-2002 23:02 adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl -------------------------------------------------------------------------------- 1. Co do niewiernego palucha, który rzekomo gdzieś włożyłem, to wolę go wkładać w sprawdzone arschlochy, a nie jakieś podejrzane ...ostwo za kratą. Rana się tobie nie goi? Czyżby SIDA? Chyba nie z bykkiem? ------------------------------------------------ #: ...no coż, sam sie ukaralem, gdy uzylem popularnej przenosni w dyskusji z manipulatorem broniacym mistrza manipulacji. Gdziez mi do Was... ------------------------------------------------- 2. "Pokazales swa ograniczonosc" - jak ja ci pokażę swoją ograniczoność, to się odkochasz w bykku. #: ...a tu trafiony, zatopiony. Po o ta wscieklosc? Nie lepiej przyznac racje? --------------------------------------------------- 3. Piszesz, że dopuściłem się "nietaktownej prowokacji" - ot, znalazł się arbiter elegantiarum. A krowy w oborze niewydojone... #:..pisalem wielokrotnie zem ze wsi. Nie moja wina! ---------------------------------------------------- 4. Michnik to "niehonorowa szmata" w przeciwieństwie do takich jak ty "honorowych". Wiesz, pod Warszawą są Tworki i słynny zakład, którego pensjonariusze mają o sobie jeszcze lepsze zdanie. Znajdziesz tam równych sobie Napoleonów. Polecam wstrząsy albo kurację Zyprexą. ----------------------------------------- #: Podalem pare wazkich uzasadnien tezy. Nie widze tu kontrargumentow... Byles lekarzem psychiatrii telepatycznej czy to tylko SBeckie skierowanie? ---------------------------------------- 5. Podobno "Pokazalem swoj brak wiedzy o najwazniejszych faktach z najnowszej historii". Za to z ciebie chodzący Norman Davies. #: I coz tu dodac...? Nie jestem nawet humanista a co dopiero historykiem. Dziekuje za niezasluzone i nieuprawnione porownanie. ---------------------------------------------------- 6. Sram na Kongres Polonii, który wynosi na piedestał Moskala, a szkaluje Jeziorańskiego. #: Tak tez myslalem, ze wolisz choragiewki - hitl. zarzadcy mienia pozydowskiego po poplecznika zydowskiego lobby, od autora rzetelnych sprawozdan w latach 40- tych po potakiewicza antypolskich lobby z obozu Michnika od Moskala, ktorego nie mozesz oskarzyc o zadne antypolskie dzialanie na rzecz obcych grup nacisku. Dzieki za szczerosc! -------------------------------------------- 7. Wiesz, przyjmuję do wiadomości fakt, że istnieją na świecie ludzie głęboko nieszczęśliwi, ale to, że "walczę z kk niczym Urban z inteligencja Krzysia52"?! Stary, po którym byłeś już piwie, jak pisałeś takie bzdety? Przecież to szczyty pezetpeerowskiej nowomowy. Gratuluję wzorców. Z twoim zdaniem mógłbym się ewentualnie zgodzić, pod warunkiem, że kk byłby to Kodeks Karny. ----------------------------- #: Przepraszam Cie za K52. Osadzilem pochopnie! Inteligencji Ci nie brakuje. Nie o to chodzi... Za Urbana tez przepraszam choc jest inteligentny. Podejrzana tylko wydala mi sie Twa recydywa z powtarzana parokrotnie "...przynajmniej moja) kultura nazywa się JUDEOCHRZEŚCIJAŃSKA" to taka "zab za zab, oko za oko" - aha!... nie rozumiem, bo optujesz za wybaczeniem bez przyznania i pokuty.... ------------------------------------ 8. Moje "dywagacje o Chrystusie" uważasz za prowokację i dywersję ideologiczną. Przywołanie naczelnej zasady chrześcijańskiej wiary, która brzmi "miłość do bliźniego" jest dla ciebie sprzecznością. A to niby dlaczego? Na tym polega fenomen i trwałość tej religii, której odkrywczość polegała między innymi na sztuce wybaczania i "miłowania nieprzyjacioły swoje". Kultura judeochrześcijańska stała się potężna i dominująca, ponieważ uczyła się wyciągać wnioski na przyszłość z bolesnej historii oraz szanować wrogów. ------------------------------ #: "judeochrzescijanska, powiadasz? To dlatego mam szanowac Kiszczaka ale laczego stawiac mlodziezy za wzor - jak Michnik? -------------------------------------------- 9. Zgadzam się, że "Michnik nie nawoluje do pokuty i cierpien za grzechy", bo on najzwyczajniej w świecie do niczego nie nawołuje. Od tego mamy Leppera. #: Czyli potwierdasz, ze kat ma wieksze prawa od ofiary! Zlodziej od okradzionego! O to Ci i Michnikowi chodzilo... "robta co chceta" ------------------------------------------- 10. Piszesz, że rzekomo "Manius K. pojechal na slub swej siostry do Izraela". A jakby nawet pojechał, no to co z tego? Mówisz jak bywszy kacyk od reglamentowania podróży zagranicznych. # Nie! Pamietam jak Polacy zazdroscili w 1968 roku zydowskim kolegom, czekajacym z drzeniem na paszport czy rezrewowe miejsce na wycieczke do Jugoslawii. I chcialem mocno obali Twoj zarzut, ze moim idolem jest Krzaklewski. Pisalem o jego klamliwych obietnicach wyborczych bez UW i Balcerowicza. Nie odnosisz sie do zadnych przytaczanych moich dowodow... A za to inwektywy szykanowanemu niejeden raz przez SB #-owi... W mysl planu Szechtera Przechera. ------------------------------------------------- 11. Piszesz "Moze Ty tez inazej myslisz a inaczej piszesz i masz siostre w Izrelu?" - Tutaj to już poleciałeś późnym Gomułką i jego "ile macie ojczyzn". W ogóle w tej twojej pisaninie tyle światłych, minionych inspiracji. Musiał być z ciebie kiedyś gorliwy uczeń w czerwonym krawacie. #: Nie mam takich skojarzen nie bywalem na zebraniach czy PZPR czy ZMSu. Chodzilo mi o dziwna jednomyslnosc zydowska w wychodzeniu i wchodzeniu w role Polaka lub Zyda. Pisze o tym Michnik, ktory nawet sie nazwal "niewierzacym katolikiem Polakiem" ale za granica Zydem!!!! Pomowienia o komunizm sa smieszne. To Ty ich z Michnikiem bronisz przed rozliczeniem!!! --------------------------------- 12. To, że jesteś starszy, już wiem (świadczy o tym twój umysłowy uwiąd), ale pozwól, że na stwierdzenie, czy jesteś mądrzejszy, jeszcze poczekam... #: humanisto! nie potrafisz podac ilosc lat? albo swoje IQ ? musisz tak krecic tym kotem... jak... cyklista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do # IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 02:04 1. O mojej skromnej osobie łaskaw byłeś pisać „Ograniczoność”, „brak wiedzy”, „tępota”, „głupota”, „nic ale to nic nie rozumie”, „stawia się z niewiedzy”. Ze wszystkimi zarzutami jestem w stanie się zgodzić, ewentualnie je rozstrzygnąć. Rzeczywiście, jestem na tyle głupi, żeby się z tobą bawić w jakieś bzdurne poszukiwanie zeszłorocznego śniegu. Ale co ja słyszę z twoich Prawdomównych Warg parę dni później? Wyraźnie awansowałem! Jestem już co najmniej „inteligentny”. Zgniła ma dusza spąsowiała dziewiczym rumieńcem. Z Zasromanych Warg znawcy taki komplement trzeba odpłacić podzięką. Tylko, że ja, kurwa, nie wiem teraz, co ja jestem! Debil, czy inteligent? Zdecyduj się wreszcie, bo mam spore kłopoty z tożsamością. Szybko zmieniasz zdanie. Na podstawie jakiejś mojej pisaniny przypinasz, to znowu odpinasz mi etykietki. Jeśli to się nazywa poszukiwanie Najwyższej Prawdy, to widzisz, jaka ona zawodna. 2. Gazeta Wyborcza według ciebie została „utworzona wysilkiem 11 mln doroslych”. Otóż przy tworzeniu GW brało udział niewiele więcej ludzi, niż przy twoim poczęciu. 3. Piszesz o sobie: „Nie jestem nawet humanista a co dopiero historykiem” Wybacz, ale o tym nie musisz nawet mówić. 4. Według ciebie „Jeziorański to „hitl. zarzadca mienia pozydowskiego, poplecznik zydowskiego lobby, autor rzetelnych sprawozdan w latach 40-tych, potakiewicz antypolskich lobby z obozu Michnika”. Czytałeś Protokoły Mędrców Syjonu? Jeśli nie, to polecam. Autor tego wiekopomnego dzieła był tak samo przywiązany do faktografii jak ty. 5. „Moskal, ktorego nie mozesz oskarzyc o zadne antypolskie dzialanie na rzecz obcych grup nacisku” Mało tego: ja nawet nie mogę go oskarżyć o żadne propolskie działanie. 6. Jeśli według ciebie kultura JUDEOCHRZEŚCIJAŃSKA to „zab za zab, oko za oko”, to w tym miejscu powinienem zakończyć tę owocną pogawędkę. Stary, to są rudymenty. Kultura j-ch trwa już jakieś 2000 lat, miałeś tyle czasu, żeby się nauczyć. 7. Michnik „stawia Kiszczaka mlodziezy za wzor”. Wann und wo? 8. To, że Michnik do niczego nie nawołuje, jest dla ciebie równoznaczne ze stwierdzeniem, że „kat ma wieksze prawa od ofiary” i „zlodziej od okradzionego”. Rzeczywiście, ty chyba jesteś od logiki trójwartościowej. 9. Pamietam jak Polacy zazdroscili w 1968 roku zydowskim kolegom, czekajacym z drzeniem na paszport czy rezrewowe miejsce na wycieczke do Jugoslawii. Dziwne, ale ja nie zapamiętałem, żeby ktokolwiek zazdrościł Żydom wyjazdu. 10. „Nie odnosisz sie do zadnych przytaczanych moich dowodow...” Tu masz rację, bo jak się odnosić do czegoś, czego nie ma? 11. Byłeś „szykanowany niejeden raz przez SB (...)... W mysl planu Szechtera Przechera.” Czy ty Michnika również obarczasz odpowiedzialnością za twoją biegunkę? 12. Wyrzucasz Michnikowi, że mówi o sobie "niewierzacy katolik Polak" ale za granica Zyd!!! Nie widzę sprzeczności w takiej tytulaturze. Poza tym, sformułowanie „niewierzący katolik Polak” tyle obchodzi ludzi za granicą i jest w równym stopniu czytelne, co zdanie „panieńskim rumieńcem dzięcielina pała”. 13. „musisz tak krecic tym kotem... jak... cyklista!” Jakim kotem kręci cyklista? Czyżbym nie znał jakiegoś szmoncesu? W jakimś innym wątku łaskaw byłeś nakreślić moją przynależność rasową. Wiadomo, jestem Żyd. Koniec i kropka, klamka zapadła, role rozdane. Autorytatywne to stwierdzenie sprawiło mi wiele radości, chociaż przyznam, że taki ze mnie Żyd, jak z ciebie Baal Szem Tow. Mój drogi #! Mahomet powiedział: szukajcie nauki, nawet u Żydów. Usłuchaj Proroka. Tomasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # # do Tomasza jak najbardziej zyczliwie... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 13.06.02, 12:21 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Otóż przy tworzeniu GW brało udział niewiele więcej ludzi, niż przy twoim > poczęciu.......... > ...Autorytatywne to stwierdzenie sprawiło mi wiele radości, chociaż przyznam, > że taki ze mnie Żyd, jak z ciebie Baal Szem Tow. > Mój drogi #! Mahomet powiedział: szukajcie nauki, nawet u Żydów. Usłuchaj > Proroka. Tomasz. > Tomaszu! Miales prawo sie wkurwic, na to, ze zmusilem Cie w koncu, za trzecim razem, do czesciowego chociaz odniesienia sie do faktow. Kazdy sobie juz doczyta, "komu i o co biega" a takze jakie "zna szmoncesy" - (czy to tricki polemiczne - po polsku?) Ja tez sie mam prawo wkurwic na metode zastapienia faktow "faktami prasowymi" - tak skutecznie stosowana przez innego guru - Gieremka. Przypisujesz mi praktyku "logiki" rozmytej, - trojstanowa... ...tak Prorokowi Tomaszowi nie uchodzi! Masz tu mala wyliczanke Twego "rozmywania", bo sie oburzasz na cyklizm i kociokręt; - przy moim poczeciu brala udzial 1-a osoba, wiec twierdzisz, ze warunki do zmuszenia wladzy komunistycznej by wyrazila zgode na dziennik dla strony opozycyjnej przed koncesjonowanymi wyborami, tez wywalczyla jedna osoba? Czyzby Pan Adam? - JNJ przegral w niemieckim sadzie sprawe. Nie on jeden przeszedl na strone antypolska. Przyklad pierwszy z brzegu Karski, z ktorym polemizowalem osobiscie na ostatnim spotkaniu w Lublinie. Jego wypowiedzi przyjmowano w gronie profesorow ekonomii i dziennikarzy, niewatpliwie "tolerantow" z zazenowaniem. "Nie jestem juz Polakiem", "jesliby byl choc jeden Zyd w Polsce, to Polacy powinni Go na rekach nosic i calowac mu stopy!" "Jestem im wdzieczny za wszystko, za przyznane mi, podwojne stypendium w Anglii i profesure", itp. JNJ wcielil sie dzis w taka role. Pisze sie juz ksiazki o Jego fenomenie "Glosu z oddali"!!! -Moskal przynajmniej bezkompromisowo demaskuje oszczercow Polski w przeciwienstwie do srodowiska Gazety Wybiorczej! - Udajesz, czy o droge pytasz? Przetoczyla sie przez prase dyskusja nad wielkim, bulwersujacym artykulem Michnika o "idolu" do nasladowania dla mlodego pokolenia, gen. Kiszczaku! - Caly oboz za "zelazna kurtyna" chcial wyjechac na zachod. A jeszcze legalnie z paszportem? Jedyni, ktorzy nie chcieli wyjezdzac, ale musieli uciekac przed odpowiedzialnoscia za terror, morderstwa sadowe, eksterminacje Polakow to i ktorym do dzis wyplaca sie renty!!! Nie radze tylko czerpac wiedzy o 1968 z pamietnego artykulu Adama Michnika, oskarzajacego znowu... zwyklych obywateli o wypedzenie Zydow w "najbardziej haniebnym okresie historii Polski", opublikowanego w 1992 czy 93 roku. Ani z artykulow panow typu Stefan Michnik-Szwedowski ze Szwecji, ktora to nie chce wydac go polskim... antysemitom. Zadzwon, jak bylo do np. Bombarda Michala w Izraelu i zapytaj czy nie modlil sie o rezerwowe miejsce na wycieczke do Jugoslawii w 1968 roku? >>>Rozmywa<<<< Ci sie tez logika w sprawie wychodzenia z narodu zydowskiego i odpowiedzialnosci za zbrodnie na narodzie polskim, a potem wchodzenia po przyjezdzie do Izraela ale juz bez odpowiedzialnosci. Celuje w takiej logice Twoj Pan "polski katolik niewierzacy w Polsce" .... bo piszesz: "Wyrzucasz Michnikowi, że mówi o sobie "niewierzacy katolik Polak" ale za granica Zyd!!! Nie widzę sprzeczności w takiej tytulaturze. ------------------Przyznajesz tez, ze zdanie Polakow "przefarbowanych etosowcow" malo obchodzi - ale tzw. "zagranicy" bardzo!!! -------->"Poza tym, sformułowanie „niewierzący katolik Polak” tyle obchodzi ludzi za granicą i jest w równym stopniu czytelne, co zdanie „panieńskim rumieńcem dzięcielina pała"." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Tylko jedna kwestia IP: *.chello.pl 13.06.02, 13:05 Z p. # polemika jest właściwie niemożliwa, gdyż swoje patriotyczne obowiązki przedkłada ponad wszystko: rozum, uczciwość, elemntarną logikę. Nie widzi zapewne, że ten zapał szkodzi Ojczyźnie. Trudno. Widać się już nie nauczy, skoro itd. Sprostowanie jedno: Gość portalu: # napisał(a): > > - Caly oboz za "zelazna kurtyna" chcial wyjechac na zachod. > A jeszcze legalnie z paszportem? Jedyni, ktorzy nie chcieli wyjezdzac, ale > musieli uciekac przed odpowiedzialnoscia za terror, morderstwa sadowe, > eksterminacje Polakow to i ktorym do dzis wyplaca sie renty!!! > > Nie radze tylko czerpac wiedzy o 1968 z pamietnego artykulu Adama > Michnika, oskarzajacego znowu... zwyklych obywateli o wypedzenie Zydow > w "najbardziej haniebnym okresie historii Polski", opublikowanego > w 1992 czy 93 roku. Ani z artykulow panow typu Stefan Michnik-Szwedowski > ze Szwecji, ktora to nie chce wydac go polskim... antysemitom. > > Zadzwon, jak bylo do np. Bombarda Michala w Izraelu i zapytaj > czy nie modlil sie o rezerwowe miejsce na wycieczke do Jugoslawii w 1968 roku? 1. Legalnym paszportem był ten, który zarazem zmuszał do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego. Może p. # rowiązanie to skłania(skłaniało)do dumy, ale wśród ludzi cywilizowanych uważane jest za hańbiące. 2. Może pan # był na tyle prymitywny, iż uważał za wielki przywilej wyrzucenie z ojczyzny i o tym marzył. Ja znam ludzi, dla których wyjazd był tragedią, a nie wyjeżdżali z powodu swojej zachcianki, tylko dlatego, że wyrzucano ich (i całe rodziny, łącznie z dziećmi, zdarzało się, że i z "aryjskimi" współmałżonkami) z pracy oraz uczelni i szykanowano. Znam też ludzi, którzy skorzystali z tego, że Żydzi wyjechali. A pan tego nie widział? Gdzie pan wtedy był, na księżycu? 3. Nie wiem, kim jest pan Bombard i jakie miał koleje losu i prawdę mówiąc nie mam potrzeby wiedzieć, po cholerę zajął miejsce w wycieczce do Jugosławii (czyżby p. #?), gdy mógł wyjechać komfortowo jako Żyd (oczywiście to ten komfort, jakiego cały "obóz", stosując terminologię p. #, zazdrościł polskim Żydom). Nie wiem, co p. # robił w roku 1968, ale wygląda, że tylko zazdrościł. Teraz i on może skorzystać z dobrodziejstw posiadania paszportu, w dodatku bez utraty obywatelstwa... RnSVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Tylko jedna kwestia IP: *.wroclaw.tpnet.pl 13.06.02, 13:29 Gość portalu: ALK napisał(a): > Z p. # polemika jest właściwie niemożliwa, gdyż swoje patriotyczne obowiązki > przedkłada ponad wszystko: rozum, uczciwość, elemntarną logikę. Nie widzi > zapewne, że ten zapał szkodzi Ojczyźnie. Trudno. Widać się już nie nauczy, skor ........... p. #, zazdrościł polskim Żydom). > Nie wiem, co p. # robił w roku 1968, ale wygląda, że tylko zazdrościł. Teraz i > on może skorzystać z dobrodziejstw posiadania paszportu, w dodatku bez utraty > obywatelstwa... > RnSVP. ------------------------------- ALK chciales mi przywalic? Udalo Ci sie! Z elementarna logika, rozumem i co najwazniejsze UCZCIWOSCIA #-a! Szkodze Ojczyznie! Oraz zadroscilem Zydom w 1968! Szkoda, ze tak jak Adam Mchnik w tamtym artykule, nie oskarzyles mnie o wypedzenie ich z Polski! Czemu zrezygnowales? Przeciez strajkowalem na uczelni w obronie komuny, w obronie klamstw prasy... a nawet sam sie relegowalem! Przesliznales sie obok najistotniejszych prowokacji i zagrywek politycznych jak stary wyga. Napisz mi tylko kto Ciebie czy -"ludzi, dla których wyjazd był tragedią, a nie wyjeżdżali z powodu swojej zachcianki, tylko dlatego, że wyrzucano ich (i całe rodziny, łącznie z dziećmi, zdarzało się, że i z "aryjskimi" współmałżonkami) z pracy oraz uczelni i szykanowano"- ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Re: Tylko jedna kwestia IP: *.chello.pl 13.06.02, 19:03 Czy chodziło mi o "przywalenie"? Do pewnego stopnia - tak, aczkolwiek nie mam w zwyczaju osądzać kogokolwiek publicznie ani tym bardziej wchodzić w zwarcie osobiste. Szkodliwe jest bowiem i niewiele ma z uczciwością odsądzanie wszystkich, którzy mają inne p o g l ą d y od czci, honoru i robienie z nich szkodników. Powiem więcej (za Talleyrandem): "to gorzej niż zbrodnia, to błąd". Dlaczego? Pewnie tego nie rozumiesz, ale powtarzam jesscze raz - według mojej oceny - tym rodzajem swojej uczciwości szkodzisz dobremu imieniu Ojczyzny i swoich Rodaków (a więc też mojemu). Twierdzisz, że Michnik kłamie opisując rok 1968. Nie trudno się domyślić, że jego optyka z twoją się nie pokrywa. A jak zakwalifikujesz to, co sam mówisz? Jako prawdę i tylko prawdę? O tym kto kogo wyrzucał (nazwiska, kontakty), możesz sobie poczytać w publikowanych książkach, choćby u Eislera. Ode mnie nie oczekuj donosów. Możesz też popytać na uczelniach (np. U. Warszawski), w instytutach (choć nie tylko, bo znana jest mi historia zwolnionego krawca). Jeżeli idzie o tę naszą polemikę, to "wypadek przy pracy", poniosło mnie, bo wcale nie mam ochoty narażać się na zbieranie od ciebie cenzurek i określeń w rodzaju "Polak inaczej", kłamca itd. Cóż, jak widać na Twoim przykładzie, uczciwość w stosunku do swoich poglądów to jeszcze nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # ALKa metodologia synkretyczna.... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 14.06.02, 08:08 Gość portalu: ALK napisał(a): Poswiec chwilke ALK na Twoja METODOLOGIe SYNKRETYCZNA, tak latwo, >>>godzaca sprzecznosci<<<, lub jak Tomasz -latwo >>>zamieniajacy miarki przy ocenianiu ludzi.<<< Jak na przykladzie Switonia i Michnika. To nie Switon grasowal w Archiwach by zapewnic jednym bezkarnosc - a na innych miec "haka". Jako trzymajacy najwieksza "tube" w obronie zdradzieckiej Magdalenki. Tak PRL-owska kloake przenosi "inteligencja", pozal sie Boze, do niepodleglego panstwa polskiego, uzywajac metod jak w "nocnej zmianie", gdy bez zenady, zarzucono "swojemu" (mec. ich obronca za czasow komuny) rzekomy zamach stanu i odebrano stolek a oddano "wrogowi" czerwonemu Pawlakowi. To wzor waszego SYNKRETYZMU - jak sie sami sie deklarowaliscie? ..... Michnika. Pamietacie Michnika artykuly, wtedy i przy kazdej innej okazji, gdy trzeba "dowalic" Polakom na zyczenie zydowskich mocodawcow zza oceanu i nie tylko. Pieknie CI nasladownitwa guru wychodzi - jak ponizej!!!!!!!!! Wpierw pol sprzecznosci ----> ----------------- > Szkodliwe jest bowiem i niewiele ma z uczciwością odsądzanie > wszystkich, którzy mają inne p o g l ą d y od czci, honoru i robienie z nich > szkodników. Powiem więcej (za Talleyrandem):"to gorzej niż zbrodnia, to błąd". -------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Re: # Krytyka... rozumu IP: *.chello.pl 14.06.02, 09:45 Pan # we mnie synkretyzmem, ja w niego Krytyką czystego rozumu. A tak w ogóle: słuchać hadko. Jak zawsze, gdy nie można się porozumieć już na poziomie faktów. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: # Krytyka... rozumu IP: *.wroclaw.tpnet.pl 14.06.02, 09:58 Szkoda! Bo tym gorzej dla faktow! Po to sa tzw. fakty prasowe jak w art. Michnika o 68! Poobrazal w nim m.inn. mnie. Tak trudno zrozumiec ze przestalem kupowac GW po tych oszczerstwach? A ilu oplul nie sam a Maleszką, Cichym, Skalskim tym jak mu tam co rozwalil Przekroj i wydal paszkwil "Maus"? wymieniac dalej? ALK lubisz, jak sie pisze oszczercze klamstwa o Polakach? I wychwala Jaruzelskich, Kiszczakow, Grossa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Re: # Krytyka... rozumu IP: *.chello.pl 14.06.02, 10:48 Oszczerczych kłamstw o kimkolwiek nienawidzę. Pisanie per Maleszki, Michniki itd. to brzydka zabawa stalinowskich prokuratorów. Pogoda wietrznie piękna (u nas, a mam nadzieję że i we Wrocławiu?), niedługo mecz (pewnie przegramny, ale nie bądźmy tacy interesowni, rozkoszujmy się l'art pourt a'rt), może mimo wczesnej pory sięgnijmy po zimnego żywczyka? Można się różnić pięknie. W końcu dżentelmeni o fakty się nie spierają. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # # nareszcie -pochwala rozumu :) IP: *.wroclaw.tpnet.pl 14.06.02, 11:08 Dzieki ALK, bo przez ta swoja cholerna nienawisc, w jaka juz sam, po Waszych pomowieniach zaczalem wierzyc,prezgapilbym mecz. Zdaje sie ze o 13:25? Wybieram terazniejszosc i optymizm. Zobacze czy Twoje pokolenie umie sie podniesc z upodlenia i dokopac najwiekszej potedze gospodarczej! Moje ruskim dokopywalo i w sporcie i w gospodarce i, jak sam wiesz, w polityce. Czy zostalo jeszcze tej dobrej gliny dla Was, by z gorszej miekkiej nie wyrwano propaganda kregoslupow ze scierwa ? Bo jak inaczej nazwac ciala bezkregowcow? No.... przeszlo mi, wybacz. Moge teraz z Toba pokibicowac! Bez obrazy ALK, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALK Teraźniejszość i optymizm IP: *.chello.pl 14.06.02, 11:13 Gość portalu: # napisał(a): > Dzieki ALK, bo przez ta swoja cholerna nienawisc, > w jaka juz sam, po Waszych pomowieniach zaczalem wierzyc,prezgapilbym mecz. > Zdaje sie ze o 13:25? > Wybieram terazniejszosc i optymizm. Mecz 13.20. > Zobacze czy Twoje pokolenie umie sie podniesc z upodlenia > i dokopac najwiekszej potedze gospodarczej! Nie piszę nigdzie o swoim wieku, czyżby moje uwagi były tak młodzieńcze? To (chyba) miłe. > Bez obrazy ALK, ok? Ścierwa bezkręgowców pomijam i - bez urazy! Oglądam mecz w towarzystwie dwóch moich synów, a ty? Sam? Dołącz do nas! Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: cd nastapil... 12.06.02, 14:43 krotkie wyjasnienie jestem pewien ze posiadasz Pan cala palete narzedzi niezbednych do przelewania pustego w prozne czuje się tez poinformowany o nalezytym wyksztalceniu autora które widac same w sobie jest wartoscia widac niezbedna do odroznienia prawdy od klamstwa tusze zes Pan również przystojny i „twardy’ o czym swiadczyc maja liczne aluzje erotyczne zwlaszcza owa ‘twardosc’ o ktorej Pan tu przemyca przyjmuje te zapewnienia w dobrej wierze powody dla których uznal Pan za pozyteczne w debacie nad ocena Michnika zawstydzac mnie swoja sprawnoscia piora a wlasciwie obu pior pozostawiam czytelnikom a może i psychoanalitykom ........................................... duzy odstep ........................................... > 1. Zalecasz amnezję? I ty to mówisz, OPOKO? rzucilem kolo ratunkowe kilka linijek wyzej ktos pisal ‘a kiedy i gdzie ja kogo lajalem ewangelia’ już rozumiem ze nie masz Pan szacunku do mojego pisania to może nie za duzo poprosic by oddal się Pan prawdziwej uczcie jaka sa wlasne listy moze pora wreszcie zarzut odszczekac > 2. Co do Herberta, na którego nie mamy wyłączności, to zwracam uwagę, że nie > mamy jej również w stosunku do Michnika. Ale tutaj prawa własności wyraźnie > lubisz naruszać. apologeci Michnika z definicji maja te lepsze przymioty? krytycy nadaja z obory swiat jest prosty a Pan Tomasz wielki > Nie rozumiem też wątpliwości, jakie tobą targają w związku z przywołanym > przeze mnie gestem polskich biskupów wobec niemieckich duchownych. Nie widzę > żadnej sprzeczności. otoz jest spojrz laskawie z innej perspektywy dlaczego apel biskupow mial miejsce dopiero w 60-siatych a przeciez znaja oni opowiastke by przebaczac jeszcze przed zachodem slonca dlaczego tak zwlekali na co czekali? wlasnie na to co w Niemczech sie dokonalo u nas zchorowani Jaruzel i Kiszczak ci ludzie Chonoru bo nie honoru migaja sie jak moga od elementarnej sprawiedliwosci > Otóż jeśli chodzi o niemieckie oczyszczenie z win, to fakt ów skłonny jesteś > przyjąć. Jaka wielkoduszność! Z Kiszczakiem idzie tobie gorzej, już prędzej > wybacza się Goebbelsowi. warunki podalem wyzej tu czytam tylko te same szpagaty > 5. Mój sposób konwersacji nazywasz przesłuchaniem. Jak na tak zasłużonego > kombatanta to ciekawa opinia. Myślę, że jeśli chodzi o mówienie o charakterze > przesłuchań, to mimo wszystko bardziej wiarygodnym źródłem jest AM. jesli gdzies zrobilem z siebie kombatanta to ze wstydem to wycofuje i o przebaczenie blagam wszystko to nieprawda o czym tak Pana jak i innych zapewniam przy okazji gdzie ten dowod mego klamstwa? > 1. Lustrację, polowanie na czarownice, grzebanie w kwitach SB, litość dla > lustrowanych i zaklęcia (?), zbrodnie komunizmu, deprecjonowanie ofiar zrywow > niepodleglosciowych (???)... Wszystko bardzo fajnie, tylko mam jedno pytanie: > co z tym wspólnego ma AM? Am jest glowna w Polsce tuba gloszaca o nieprwdopodobnych nieszczesciach jakie spadna na Polske gdy otworzymy teczki jakos to plagi nie spadly na inne kraje co najwyzej kilka do tej pory powazanych figur zmienilo branze i wypadlo z telewizora jak nie przymierzajac Mroziewicz czy Maleszko lustracja nie szkodzi Polsce za to szkodzi i rujnuje kariery klamcom > 3. Macierewicz i Świtoń - tak myślałem. Szkoda, że Świtoniowi nie wypominasz > jego zachłyśnięcia się Ewangelią na Żwirowisku. o Świtoniu ten watek? twierdzil Pan ze lata w wiezieniach uprawniaja Michnika do patrzenia z gory rzucilem kilka innych nazwisk ktorymi jak widze poczul sie Pan rozczarowany rozumiem ze teza o jakis nadzwyczajnych prawach wlasnie pekla jak banka > Twój Areopag to Hertz, Herbert, Macierewicz, Świtoń.... Trochę mało, jak na > sąd kapturowy. to jedyne miejsce gdzie tylko sie zgodzic malo tych co nie zrobili z siebie szmate caly orszak za to haniebnych wyborow tekstow apeli i napompowanych figur > „AM nie ryzykuje już publicznych debat ze swymi przeciwnikami” & > #8211; nieprawda, > widziałem niedawno w kilku kanałach telewizji. fakt teatrzyk u Czajkowskiej ................... odsialem ornamenty i szpile widze zes Pan troche rozczarowany moja pisanina bo nie tego niektorzy rozczarowani mowa Michnika bo sie jaka w kazdym zdaniu dla niezrozumialych powodow idzie Pan na te latwizne krytyczna ocene dzialn Michnika mial chociazby zmarly mec Wende poki zyl pisal chyba z obory motyw chrzescijanskiego przebaczenia padl nadzwyczajne cierpienia w wiezieniu nie wytrzymaly porownan pozostala obrona wyborow a zwlaszcza nastepstw tychze ktore oceniam b krytycznie nurni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Do Zybiego poszukiwacza... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 12.06.02, 15:00 Nie znajduje nic w zyciorysie AM ani w tym co mowil ani w tym co robil nic nagannego. W stanie wojennym caly czas pracowalem dla sentymentalnej panny "S". Kiszczaka i Jaruzela bylbym wtedy w stanie przegryzc im tetnice. Minelo. Przyszly refleksje bez emocji wywolanych wsciekloscia i wlasnymstrachem. Doceniam ich wklad w oddanie pokojowo wladzy bez przelewu krwi. Doceniam chec zminimalizowania daniny krwi w stanie wojennym. W Turcji gdzie w tym samym wlasciwie czasie dokonal sie wojskowy zamach stanu 15000 ludzi poszlo do piachu. 100 000 ludzi wyladowalo w wiezieniach. Docen przeciwnika. Jaruzel zawsze mowi ze za decyzje o stanie wojennym on odpowiada. Nigdy nie powiedzial ze dopiero w drugiej polowie roku dowiedzial sie o stanie finansow Panstwa jak to powiedzial Buzek pracujacy jako Premier RP! Dlatego nie mam za zle AM jego stosunku do w/w. Pozdrawiam Przeciez Zybi to nie chodzi ani o wlasny strach, ani o wscieklosc ani o emocje, ani o nieuprawnione porownanie z Turcja i Kurdami. Nie mozna budowac niczego na klamstwie. Bo wychodzi, ze kazdy z listy Milczanowskiego czy Maciarewicza chodzi dzis w glorii niemal bohatera, po 12 latach wymyslania absurdalnych tlumaczen i takichze ustaw jak ostatnia zamieniajaca klamstwo w prawde (popr. lustracyjna). A pokrzywdzeni ... Nie wyczyscili sobie papierow jak Uczestnicy nielegalnej i lamiacej wszelkie reguly Komisji Michnika. Za to jest wdzieczny Kiszczakowi i Jaruzelskiemu, Panie Zybi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Soap opera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 01:44 Witaj nurni! Według ciebie moja tzw. paleta służy jedynie do przelewania z pustego w próżne. Ten sam problem miał już król Salomon – mam zatem godnego prekursora. Z chęcią chciałbym się zrehabilitować i przelać choć raz z pełnego w próżne, ale jakoś nie dajesz mi takich możliwości. Zgadzam się z jednym – uprawianie z tobą dysputy to wyłącznie logomachia, którą ty nazywasz z niewyjaśnionych do dzisiaj przyczyn dostarczaniem dowodów. I tu dochodzimy do wątku, który jest dla ciebie drażliwy – tak mi się przynajmniej wydaje. Poruszasz mianowicie temat nieistotny w moim odczuciu – moje wykształcenie. No cóż, nie jest to argument, którym szczególnie zwykłem szafować. Czym tu się chwalić, jakimś papierkiem? Z pewnością są lepiej wykształceni, nawet na tym forum. Tylko gdzie ja ciebie o tym poinformowałem wprost? Wydaje mi się, że masz na myśli moje poszukiwanie pewnego zaimka w Libanie. A jeśli tak, zmienia to postać rzeczy. Dochodzimy bowiem do poważnego zagadnienia – badawczej uczciwości oraz profesjonalizmu. Moją opinię na temat forum i jego funkcji znasz. Jak już powiedziałem, według mnie to rozrywka bardziej niż Akademia. Ale ty z niezmiennym uporem drążysz jeden temat – DOWODY, które to oczywiście jedynie ty posiadasz. Otóż mój drogi, czy ty kiedykolwiek przeprowadzałeś jakikolwiek dowód w jakiejkolwiek pracy na piśmie? Czy wiesz, co to znaczy solidna i wyczerpująca bibliografia, zbieranie źródeł, badawcza dociekliwość, ważenie sądów, wyważanie opinii, odpowiedzialność w odrzucaniu fałszywych tropów albo przyjmowaniu pewnych spraw jako pewniki? Co tu dużo gadać – czy ty zajmowałeś się kiedykolwiek jakimkolwiek życiorysem (nie tylko życiem AM) nie z perspektywy partacza, ale (wybacz Jahwe!) f a c h o w c a? Wiem, że nie. A przecież osądzasz życie, bądź co bądź, człowieka. Nie drgnęła ci dłoń, kiedy pisałeś te bzdury, które są raczej totalnym uprzedzeniem niż opinią? Radzę ci, zapoznaj się z metodologią historyczną, bo w przeciwnym razie do końca życia będziesz amatorem, który swoich wyznawców owszem i znajdzie – ale tylko na forum albo u cioci na imieninach. Ja twardy? Bywa, owszem, że zdarzają mi się takie chwile. Ale o tym, wybacz, nie zamierzam cię dokładnie informować, bo znowu powiesz, żem sodomita. Podobno „Zawstydzam cię sprawnością pióra”. Zawsze mi się wydawało, że sprawność w jakiejkolwiek dziedzinie to raczej zaleta niż wada. Widać tyle czasu żyłem w ciemnocie. Mój miły nurni, według mnie zawstydzałbym cię raczej wówczas, gdybym niesprawnym piórem jął kalać twoje. Posty dwóch inwalidów umysłowych – wyobrażasz sobie coś takiego? Co do obu piór – nie rozumiem, co masz na myśli. Sugerujesz rozdwojenie jaźni? Rzuciłeś mi koło ratunkowe? Tylko, że ja nie czuję, żebym tonął. Raczej gdzie się rozejrzę wokół – posucha. Chcesz, żebym oddał się „prawdziwej uczcie jaka sa wlasne listy”. Rzeczywiście, może w tym odnajdę sens życia. Czytanie własnych listów, upajanie się własnym stylem daje mi, jako bufonowi, możliwość niemal fizycznego obcowania z jedyną osobą, jaką kocham – czyli z samym sobą. Co do apelu biskupów: akt ten odbył się dla ciebie „dopiero”, a dla mnie „już” w połowie lat 60-tych. Jak wcześniej pisałem, nie dokonało się wówczas w narodzie niemieckim nic takiego, co można by nazwać narodową debatą, zważywszy chociażby prozaiczny fakt, jakim był podział Niemiec. Orędzie biskupów dopiero zapoczątkowało ten proces, którego kulminację przeżywaliśmy na własnych oczach. To dzięki wyciągnięciu ręki przez Wyszyńskiego, możliwy był gest W. Brandta w Warszawie. I to dopiero poruszyło lawinę sumień. Gest polskiego Episkopatu był sprawą bez precedensu: to ofiara wyciąga rękę do kata, mało tego – prosi kata o wybaczenie. Nie muszę chyba przypominać, z jaką reakcją u ówczesnych władz spotkała się inicjatywa Kardynała. Dlatego dziwi mnie fakt, że za swój gest podobnie potraktowany został AM – chociaż on występuje jedynie w swoim imieniu i nie prosi o wybaczenie. Mówisz, że AM to „glowna w Polsce tuba”. O ile wiem w Polsce wydawane jest obecnie jakieś tysiąc ze sporym hakiem czasopism (tu mogę się mylić, w każdym razie jest tego sporo). Ludzie, z niejasnych tobie powodów, kupują GW. Zazwyczaj jednak robią to dobrowolnie, więc określenie tuba nie ma chyba większego sensu. Owszem, GW to największy w Polsce dziennik, o wielkim znaczeniu opiniotwórczym. I to chyba boli najbardziej, bo tak rozumiem zarzut odnośnie tuby. Zadaję tobie jednak pytanie: czy według ciebie istnieje dziennik nie mający jakichkolwiek ambicji opiniotwórczych, nie chcący być „tubą”? Ja uważam, że nie. Moje rozbawienie budzi jeszcze jedna rzecz: za pomocą owej tuby właśnie ze sobą dyskutujemy. W związku z tym, czy twoje zarzuty nie są komiczne? Co do Świtonia – dla mnie to przykład takiego typowego, polskiego bohatera. Człowieka, który niewątpliwie miał swój „dobry czas”, który zasłużył się krajowi. Dla mnie Świtoń to postać niejednoznaczna i, w pewnym sensie, tragiczna. To przykład roztrwonionego daru odwagi. Jego ostatnie poczynania na żwirowisku to religijne, patriotyczne, socjologiczne curiosum, mało tego – absurdalna, podła i antysemicka nagonka. Ale czy można tego człowieka oceniać jednoznacznie negatywnie? Z pewnością nie. To chyba na razie tyle. Kończę, bo nie ma nic gorszego jak długie listy. Do wielu wątków nie odniosłem się zupełnie, bo ta logomachia wydaje mi się absurdalna. Miałeś podawać dowody, nie podałeś. To, co miałem okazję przeczytać, znajdę w byle numerze Naszego Dziennika albo w eterze pod znanym toruńskim adresem. Nie traktuję tych mediów poważnie, ale raczej jako nieunikniony slums demokracji. Kiedyś porównałem twoją celebrę przed podaniem OBCIĄŻAJĄCYCH DOWODÓW NA MANIPULATORA WSZECHCZASÓW do rozterek dziewicy przed „pierwszym razem”. Tylko czy ta dziewica kiedykolwiek miała wianek? Pozdrawiam Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3 Re: Soap opera 14.06.02, 08:21 przeczytałam z uwagą pomimo, że długi post. ale Tomaszów jest tu tylu! pzdr. pyza P.S. a co do rozdwojenia o którym tu na forum pisze wiele osób. istnieje tzw. "dezintegracja pozytywna". może więc nie należy się bać tego rozdwojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni znuzony autokreacja p Tomasza mowie tak: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 22:58 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Zgadzam się z jednym – uprawianie z tobą > dysputy to wyłącznie logomachia, którą ty nazywasz z niewyjaśnionych do dzisiaj > przyczyn dostarczaniem dowodów przypomnijmy bo toniemy chyba pozwolilem sobie sobie zauwazyc na wstepie ze epatowanie Ewangelia czy policzkami do nadstawiania by usprawiedliwiac historyczny geszeft z Chonorowymi jeneralami budzi moj smiech miast wyjasnien tej gimnastyki uslyszalem: "A kiedy i gdzie ja kogokolwiek łajałem Ewangelią?" poprosze czytelikow watku o wydanie osadu w tej sprawie jeden z nas na pewno klamie niech kto inny bedzie sedzia w tej sprwie ......................................... porownanie bruderszaftow ze zbrodniarzami do listu biskupow to duza rzecz musialem tylko przeoczyc kiedy ta polska nNorymberga miala miejsce nazwalem to naduzyciem i potwierdzam zbrodniarze na Polsce nie tylko nie zostali osadzeni ale maja sie calkiem dobrze chyba ze autor staral sie zasugerowac ze biskupi przebaczali hitlerom czy goebalsom taki ten kler nieuwazny wszak nie zyli juz obaj pewnikiem ze starosci na serce pomarli bezwzgledny warunek przebaczenia uznanie wlasnych win i zadoscuczynienie odbyl sie......tylko czy aby w Polsce ludzie domagajacy sie elementarnej sprawiedliwosci to zoologiczni antykomunisci i nienawistnicy tu ciekawostka przy okazji autor wypominal Niemcom ze nie poniesli odpowiedzialnosci jako zbiorowosc ale wszak jakos tam poniesli troche pieniazkow troche ziemi ale co innego ciekawe ja domagam sie sprawiedliwosci od katow jaruzela kiszczaka morela wolinskiej i czyjegos brata p Tomasz rozszerza baze oskarzonych o caly narod ciekawe czemu nie cierpi nie tylko zbrodniarzy z SS ale i jakiegos Helmuta kowalskiego? a za co? prosilem o chocby 1/slownie jeden/przyklad dla ktorego kiszczak czy jaruzel /chwilowo schorowani podobnie jak ich papugi/ godni sa naszego przebaczenia uslyszalem na to...juz nie pamietam ktos moze wie? chyba ze predzej Goebelsowi bym wybaczyl rece opadaja widac przywolani Macierewicz czy Świtoń wymiekaja przy Goebelsie czy naruszam tym jakies zasady logiki? pytalem wreszcie o intencje dla ktorych wyciaga p.Tomasz gruba berte czyli chrzescijanskie przebaczenie na potrzeby tego sporu lepszym od AM specjalista byl imc Goryszewski vel kobra budowniczy Polski katolickiej taka sama pogarde mam dla obu wykazalem ze AM przebaczenie ma wybiorcze jak jego gazeta banka pekla jakos malo sklonny nasz bohater by wyciagnac reke do tych ktorzy gnili w wiezieniach tracili zdrowie dla Polakow ktorych zamknieto w ich nieszczesciu a tym byly lata sowieckiego namiestnika ktory bronil Polski radzieckiej jak niepodleglosci pytalem o lustracje podobno najwieksze nieszczescie tego kraju p tomasz pyta z glupia frant: a co AM ma z tym wspolnego? czy tylko ja zbaranialem? fakt juz nie pamietam w ktorym dzienniku wielokrotnie slyszalem piesn na jedna melodie pewnikiem w jakiejs gazetce szkolnej w tej szolnej gazetce cytalem zaklecia Kuronia o Mroziewiczu ;znam go to uczciwy czlowiek a wszystko to nagonka' /z pamieci/ mi juz opada to o czym p Tomasz zapewnia ze jemu nigdy zwlaszcza jak ma okolicznosc z dziwica zajety budowaniem wizerunku macho bo jak rozumiec te wtrety erotyczno-snobistyczne p Tomasz tego tez nie wyluskal p Tomasz wysmial mnie jako kombatatanta zapytany o dowody na to wraz z sugestia odszczekania farby nie puscil przywolany przyklad Wende z ktorym w ocenie AM jakos mi blisko przemilczany jak pijanstwo kwasa w charkowie w gazetce prawdziwej tyle ze zapominalskiej slabo u mnie z materialem dowodowym pewno Wende z Radia Maryja gadal albo z innego paskudztwa szukalem tam ale nie znalazlem z braku innych pomyslow p Tomasz zarzuca mi ze korzystam z portalu gazety w czym racje ma oczywista i dowodow duzo bez bicia przyznaje sie ze tak jest malo tego deprecjonujac Autorytet robie to swiadomie znaczy tlumaczenia dla mnie nie ma ale ja tlumaczenie niezgorsze tez mam: regulaminu forum nie chcialo mi sie przeczytac moze jakies streszczenie? co mi tu wolno a co nie uchodzi przyznaje szczerze ze rzucajac Macierewicz i Świtonia spodziewalem sie napasci tak sie nie stalo przeczytalem: "Co do Świtonia – dla mnie to przykład takiego typowego, polskiego bohatera. Człowieka, który niewątpliwie miał swój „dobry czas”, który zasłużył się krajowi. Dla mnie Świtoń to postać niejednoznaczna i, w pewnym sensie, tragiczna. To przykład roztrwonionego daru odwagi. Jego ostatnie poczynania na żwirowisku to religijne, patriotyczne, socjologiczne curiosum, mało tego – absurdalna, podła i antysemicka nagonka. Ale czy można tego człowieka oceniać jednoznacznie negatywnie? Z pewnością nie" odsiewajac oceny z ktorymi sie nie zgadzam wychodzi na to ze z grubsza to samo pisalem o AM i jego terazniejszych dzialaniach wyslano mnie do obory ale nie narzekam bo towarzystwo tu przednie a poniewaz przyzwyczilem sie po swojemu myslec to taka dolegliwosc od czasu jak mi dowod dali moja ocena AM nie jest jednoznaczna z dziejow honoru w Polsce czeka na nowe wydanie a czytalem chyba ze 20 lat temu wydanie angielskie bodaj /chyba/ czlowiek ktory tak pieknie pisal dokonuje wolty o 180% zdezorientowany nurni wyraznie nie nadaza a poniewaz wobec takiego dictum stawia pytania slyszy o chrzescijanskim przebaczeniu i inne pierdoly nie od rzeczy jest chyba teza ktora wyjakalem pardon napisalem wczesniej: ocena AM wyplywa nie tylko z historii z chwil przyznaje dla Polski dobrych ale przede wszystkim z tego co dzis z owocow wczorajsze bruderszafty i imieniny u jurka b jakos wiaza sie w jedna calosc dla jednych to byla walka o Polske dla drugich o miejsce w tym kraju p Tomasz zdziwony ze dowodow nie przedstawiam zdaje sie ze na forum od wczoraj Max widac sledzacy bieg rzeczy wrzucil swoj watek 'Michnik manipulator' linkow pelen zatem zachecam szczesliwie zaden z wrazej prasy nie mam wyksztalcenia historycznego tako samo jak jeden glosny pisarz nominowany do Nike w kategorii literatura faktu /sic!/ tudziez nagrod Kisiela gdzie nominacje dostal od...mh...zapomnialem zaluje nie podam od kogo... p Tomasz pewno skroci moje meki i zapoda wszystkim kim byl ten zgrywus dowod na klamstwo jest prosty jesli jeneralowie w sowieckich laszkach to raz wrogowie raz przyjaciele to dowod na glupote /wersja light/ albo zdrade i klamstwo /wersja strong/ konczac zapewniam ze jako o mezczyznie prawdziwym twardzielu mam o Panu najwyzsze zdanie zatem dlaszych filipek erotycznych tudziez wyrazow jakos specjalnie nie czekam przekonany jako zywo ze na tym polu szans nie mam ostrozne /przodem/ uklony nurni /prosze przyjac na wiare nie dziewica ale przyznaje nie udowodnie/ jedno pytanie mam jeszcze w watku Ludka czy Lutka /ach ta moja dokladnosc/ do zobaczenia i tam Odpowiedz Link Zgłoś
miou Nurni, nie wydurniaj się 15.06.02, 14:54 Czy tego nie widzisz, żeś sromotnie pokonany? Spotkałeś przeciwnika, który cię przewyższa w całej rozciągłości; w stylu, argumentach i dowcipie. Pakuj manatki i przenoś się na inne forum. Tutaj spotkała się kompromitacja. Dla Tomasza moje słowa uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni i moje uznanie dla Pani IP: 212.76.37.* 15.06.02, 15:03 "Żydzi to najładniejsi faceci na Ziemi. Pytasz, co dobrego nam zrobili? Otóż mi jeden Izraelczyk zrobił kiedyś tak dobrze, że do dzisiaj mile to wspominam. Życzę Tobie, żeby jakiś przystojny Żyd również Tobie zrobił dobrze. Może wtedy pozbędziesz się swojego chorego antysemityzmu." .............................. nie wazyl bym sie zgadywac co tak Pania tu ujelo nie moja rzecz uklony nurni Odpowiedz Link Zgłoś
miou Re: i moje uznanie dla Pani 15.06.02, 16:10 Nie musisz zgadywac co mnie ujeło w pewnym Żydzie. Jaśniej tego nie moglam już napisac. Jaki cel ma cytowanie mojego wątku? Czy taki, ze jako kobieta, ktora zaznała Zyda, niegodna jestem pogawedki z Panem? Czy tylko Wanda, co nie chciała Niemca, może byc dopuszczona przed panskie purytanskiee oblicze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni to chyba nie za duzo... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 16:26 zastanowic sie nad Pani napascia a poniewaz nie mielismy wczesniej przyjemnosci uruchomilem wyszukiwarke znalazlem i wkleilem domniemuje ze to celne odniesienie jesli twierdzi Pani ze chybione to ja jestem sklonny uwierzyc > Czy taki, ze jako kobieta, ktora zaznała > Zyda, niegodna jestem pogawedki z Panem? Czy tylko Wanda, co nie chciała > Niemca, może byc dopuszczona przed panskie purytanskiee oblicze? Pani wybaczy Pani opinia o mnie pogawedki nie przypominala zycze wielu dobrych chwil na forum nurni Odpowiedz Link Zgłoś
miou Re: to chyba nie za duzo... 15.06.02, 22:36 W dalszym ciągu nie rozumiem panskiego rozumowania. I nie rozumiem tez, dlaczego odbiera to pan jako napaśc. Zastanaiwa mnie jedno: dlaczego wybral pan akurat ten wątek. W panskiej korespondencji z Tomaszem tez jakos wyczulony pan na odniesienia erotyczne. Czy nie jest to pana slabostka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do nurni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 21:43 Witaj nurni! W nieprzebranym bogactwie wątków, jakie łaskaw byłeś przedstawić, wyłowiłem kilka zasadniczych. Oto one: 1. Wątek kłamstwa Podobno skłamałem, pisząc, żeś kombatant. A jakże nie miałem odnieść takiego wrażenia? Tyle męczeńskiej krwi pojawia się w tym, co piszesz, że każdy odniósłby wrażenie, żeś ty weteran pierwszego sortu. Znałem kilku bohaterów, ale żaden z nich nie był tak głośny jak nurni. 2. Wątek łajania Mój drogi, nigdy i nigdzie nikogo nie łajałem Ewangelią. I to zdanie mogę po stokroć powtórzyć. Do łajania mam takie prawo jak ty do autorytatywnych sądów o AM. Czyżbyś nie zrozumiał moich intencji? Jeśli nie, to powtarzam. Otóż moje kolejne porównania, których używałem wcześniej (np. Agca, Episkopat, no i, oczywiście, „gruba berta” czyli Jezus), służyć miały jednemu: „oswojeniu” ludzi, dla których boską obrazą jest przebaczenie, jakie AM udzielił dwóm generałom. Przywołałem podobne gesty pojednania, nie budzące już żadnych negatywnych skojarzeń. Cóż chciałem w ten sposób osiągnąć? To mianowicie, że Michnik, dokonujący we WŁASNYM imieniu przebaczenia swoim adwersarzom, nie jest samotną planetą, słoniem, który wszedł w skład porcelany zwany DUMĄ NARODOWĄ, nie jest też burzycielem narodowego etosu. Co mnie tak upupiasz tym łajaniem? 3. Wątek „episkopalny” Chyba „wymietkne”, używając twojej terminologii. Porównanie gestu Episkopatu do wyciagnięcia ręki przez Michnika uważasz za nadużycie. Dnie i noce spędzam nad wytłumaczeniem sobie twojego rozumowania, ale jakoś nie mogę. Mało tego – nadal uważam, że gest polskich biskupów był aktem bez precedensu w historii Polski. A gest AM był zaledwie skromną namiastką doniosłości inicjatywy Wyszyńskiego, zważywszy chociażby rozmiar tego gestu. Był to jednak akt tożsamy, jeśli wziąć pod uwagę jego moralną pobudkę. Piszesz „autor (czyli ja – T.) wypominal Niemcom, ze nie poniesli odpowiedzialnosci jako zbiorowosc”. W chwili wystosowania orędzia biskupów nie dokonał się taki akt. Orędzie było jego katalizatorem. Kto wie, czy bez inicjatywy polskich biskupów niemieckie społeczeństwo mogłoby dokonać rachunku sumień? Poza tym zwracam tobie uwagę, jak bardzo różnił się niemiecki nazizm od polskiego „komunizmu”. Chodzi mi o to, w jakim stopniu obie idee były „made in Deutsch” albo „made in Poland”. Jeśli odpowiesz sobie na to pytanie, wówczas będziesz mógł rozstrzygnąć zasadność „rozszerzenia bazy oskarzonych o caly narod”. 4. Wątek generalski, czyli za co przebaczać Pytasz mnie, za co np. Jaruzelski godny naszego wybaczenia? A co ja jestem – spec od wybaczeniowej masówki, moje imię Milion? Wiem, za co JA go usprawiedliwiam. Usprawiedliwiam go za konsekwencję i godność, z jaką niesie ten balast w postaci decyzji o stanie wojennym. Dla mnie Jaruzelski to polski Tukidydes (poczytaj u Herberta). Ja należę do tych, którzy decyzję o wprowadzeniu stanu wojennego uważają za nieuniknioną. Teraz tak na to patrzę. Widzę też, że nie tylko mi zmienia się optyka. Zaręczam, że 13. grudnia czułem chyba to samo, co ty. 5. Wątek „wykazania się” Piszesz, że rzekomo coś wykazałeś, że pękła jakaś bańka. Wiesz, jestem dość uważnym i (wbrew pozorom) życzliwym czytelnikiem, ale jakoś nie zauważyłem. Wykazałeś się, ale całkowitym partactwem w dziedzinie podstawowej rzetelności historycznej. Ale tego wątku jakoś nie chcesz rozwijać. Mało tego, chcesz teraz żebym przeniósł się do jakiegoś Maxa, który poda mi „linki” (sic!). Za to zabiłby ciebie każdy historyk, mało tego – zostałby natychmiast uniewinniony. 6. Wątek „braku życzliwości” albo empatii (oczywiście mojej) wobec ofiar reżimu Z Księżyca ten zarzut czy z Marsa? 7. Wątek erotyczny Ten wątek łaskaw byłeś już zganić. Trudno, nie dość że jestem dla ciebie manipulatorem, to jeszcze erotomanem. Tylko że moją twardość sam byłeś łaskaw wydedukować. Co do mojej kondycji w stosunkach damsko-męskich, to, jak mówił W. Allen, nie mam żadnych problemów z seksem – spuszczam się natychmiast. Ale żebyś od razu nazywał mnie twardzielem? 8. Wątek mecenasa, czyli E.W. koronnym świadkiem Boże mój, jaki z ciebie tropiciel. Nie odniosłem się do „wątku mecenasa”, bo... zasnąłem. Gdyby w twojej pisaninie było więcej werwy i humoru, przyrzekam na mój nieistniejący honor – nigdy bym się nie dopuścił ohydnego i kompromitującego zaśnięcia. Widziałem i słyszałem E. Wende podczas jakiejś publicznej debaty, świeżo po publikacji „Pożegnania z bronią” – słynnego wywiadu, który pewnie spędza tobie sen z powiek. Mecenas był krytyczny wobec gestu AM, uważał, że za wcześnie na takie wydarzenie. Ale ja się pytam: no i co z tego, że EW nie poparł w tej sprawie AM? Czy to przesądza o manipulatorstwie, zeszmaceniu i ogólnym skurwysyństwie Redaktora? Znam stosunek EW do AM i daję słowo, że panowie byli wobec siebie pełni szacunku. Czy koronnym dowodem na winę AM jest krytyczny stosunek EW wobec konkretnego wyboru redaktora? Stary, nie jesteśmy na plenum KC PZPR, gdzie ceniono 100% jednomyślność. Czy to są twoje DOWODY, jak to szumnie obwieszczałeś? A Gombrowicz mawiał, że naiwność jest grzechem... 9. Wątek Świtonia Moje uwagi o Świtoniu to według ciebie „napaść”. No nie, tego to już mi nie wmówisz. Przeczytaj uważnie jeszcze raz, to może więcej zrozumiesz. Piszesz, że moja ocena Świtonia jest tożsama z twoją oceną Michnika. Chyba kpisz, kolego! Czyżbym nie czytał w twoich postach następujących opinii o AM: „szmata”, „manipulator”, osoba, która „promuje zdrajców, wybiela czerwonych zbrodniarzy, deprecjonuje ofiary zrywów niepodległościowych”, dla której „masz pogardę, wreszcie która „jąka się” (ten ostatni zarzut jest rzeczywiście niewybaczalny). Gdzie ta twoja niejednoznaczna ocena Michnika? I ty to porównujesz z moją oceną Świtonia? A to dobre sobie! 10. Wątek niezasłużonej nominacji czyli dlaczego Gross został wytypowany do Nike. Oburzasz się na kategorię, w jakiej stawali „Sąsiedzi” (literatura faktu). Miej jednak na uwadze wspaniałych przedstawicieli tego gatunku, jak niezastąpiony M. Brandys i jego „Koniec świata szwoleżerów”. To majstersztyk. „Literatura faktu” - ten młodopolski twór - już w swej definicji zakłada twórcze pożenienie faktu z beletrystyką. Chyba że boli cię jedno – nie to mianowicie, czy dany utwór zasługuje na nominację, ale to czego dotyczą „Sąsiedzi”. A tu już rozpoczynamy zupełnie inny temat... *** Czy to koniec wątków? Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem. Wiesz, to ciekawe. Z tego, co piszesz, mogę w sposób prowizoryczny wysnuć bardzo okrojoną, niekompletną i amatorską charakterystykę twojej osoby. Otóż myślę o tobie tak: jesteś z pewnością fajnym gościem, prawdopodobnie porządnym człowiekiem (twoja miłość do ojczyzny). Można na przykład bez obaw powierzyć tobie w opiece psa (o kobiecie już nie wspominając). Ty przecież muchy byś nie skrzywdził. Zakładam, że i ja nie jestem zombi. Po tej krótkiej charakterystyce nas obu można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem: oto stoją obok siebie dwie w gruncie rzeczy podobne istoty. Zastanawiam się tylko nad jednym: dlaczego nam obu do siebie tak daleko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurni Re: Do Tomasza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 21:32 1 "Podobno skłamałem, pisząc, żeś kombatant." twierdze Toamaszu ze jestes kretynem potem zaprzecze ze tak napisalem a przylapany napisze ze ja tylko odnioslem takie wrazeniwe marne myslalem ze stac Cie na wiecej 2 "Mój drogi, nigdy i nigdzie nikogo nie łajałem Ewangelią. I to zdanie mogę po stokroć powtórzyć" Re: Do Emiliana Gość portalu: Tomasz 07-06-2002 00:07 2. Dla ciebie porównanie Papież/Agca i Michnik/Kiszczak jest niewłaściwe. OK, to polecę z grubej rury. A Jezus Chrystus? Z tego to był, kierując się twoją logiką, dopiero cham. On przecież przebaczył w imieniu wszystkich ludzi (nie tylko Polaków jak Michnik). Czy, parafrazując twoje słowa, mam napisać: "Jezus to sobie moze wybaczac komu kurwa chce ale tylko za siebie samego a nie za wszystkich ludzi". Do Emiliana "dydkutanta" Gość portalu: Tomasz 07-06-2002 Łotry na krzyżu też bezpośrednio nie zrobili nic Jezusowi Chrystusowi (JCh), ale im przebaczył A "miłujcie nieprzyjacioły swoje". A rezygnacja z odwetu (nadstawianie drugiego policzka)? Do ...a za kratą adres: *.Gość portalu: Tomasz 8. Moje "dywagacje o Chrystusie" uważasz za prowokację i dywersję ideologiczną. Przywołanie naczelnej zasady chrześcijańskiej wiary, która brzmi "miłość do bliźniego" jest dla ciebie sprzecznością .......................................... Tomaszu jakie wrazenie tym razem odniosles? "Co mnie tak upupiasz tym łajaniem?" to zestaw te kazania z przeklenstwami pod adresem forumowiczow ktorych nie chcialo mi sie wklejac 3."Porównanie gestu Episkopatu do wyciagnięcia ręki przez Michnika uważasz za nadużycie' wczesniej: 'Orędzie biskupów dopiero zapoczątkowało ten proces, którego kulminację przeżywaliśmy na własnych oczach.' czy "I to dopiero poruszyło lawinę sumień" przeciesz to sa kpiny! przypominam po raz ktory najpierw dokonala sie sprawiedliwosc zbrodniarzy osadzono i skazano nikt katow w mundurach ss nawet nie smie wybielac piszesz w innym miejscu ze nie sposob okupic wszystkiego Niemcy maja jeszcze wiele do zrobienia to prawda tyle ze rozmywasz sprawe elementarna sprawiedliwosc dokonala sie funkcjonariusze gestapo w najlepszym razie ogrodki piela a nie jodluja w gazetach "Poza tym zwracam tobie uwagę, jak bardzo różnił się niemiecki nazizm od polskiego „komunizmu”. " wiem ze sie roznil i co z tego? zabitego w Gdansku mniej bolalo od tego w Palmirach? 4"Usprawiedliwiam go za konsekwencję i godność, z jaką niesie ten balast w postaci decyzji o stanie wojennym" tu moje zrenice kwadratowymi uczyniles wytlumacz biednemu nurni o co chodzi konsekwencje akurat rozumiem wiezienia pelne za niewinnosc skazanych konsekwentnie ten refren powtarzajacych ale z ta godnoscia mam spory problem czlowiek ktory cale zycie sluzyl interesom moskwy bronil socjalizmu /czytaj wlasnego stolka/ jak niepodleglosci godnosc posiada? rozwin Tomaszu bo biedny nurni pilnie doktora potrzebuje tego od oczu "Zaręczam, że 13. grudnia czułem chyba to samo, co ty." o tym na koniec 5"Piszesz, że rzekomo coś wykazałeś, że pękła jakaś bańka" (..)Za to zabiłby ciebie każdy historyk, mało tego – zostałby natychmiast uniewinniony. pekla banka nadzwyczajnych praw AM z tytulu czesto chwalebnej przeszlosci nie uprawnia ona do niczego inni bohaterowie prlu przeszli niemniej a jakos malo predcy by zionac przebaczeniem za tych zdradzonych o swicie tak czy nie? 6. nie zrozumialem 7. nie wart uwagi 8 "Mecenas był krytyczny wobec gestu AM, uważał, że za wcześnie na takie wydarzenie." czyli z grubsza to co ja przy okazji biskupow "Czy to przesądza o manipulatorstwie, zeszmaceniu i ogólnym skurwysyństwie Redaktora?" przesadza o Twoim naduzyciu dokonales ksiezycowego porownania teraz zbierasz owoce 9. "Piszesz, że moja ocena Świtonia jest tożsama z twoją oceną Michnika. Chyba kpisz, kolego! " nie o droge pytam terazniejsza ocena jest dramatycznie rozna ale o przeszlosci OBU panow udalo nam sie wspolnie pare slow wydukac dobrych slow "AM: „szmata”, „manipulator”, osoba, która „promuje zdrajców, wybiela czerwonych zbrodniarzy, deprecjonuje ofiary zrywów niepodległościowych”, przewertuj gazetke haslo 'Switon' oceny chyba tez jednoznaczne wiec co chciales udowodnic? 10." Oburzasz się na kategorię, w jakiej stawali „Sąsiedzi” (literatura faktu" to chyba oczywiste ksiazka juz dawno zostala wysmiana wiem ze nie lubisz glosu czy naszego dziennika to moze: www.tygodnik.com.pl/numer/275517/szarota.html a moze nie mialbys nic przeciwko gdyby ktos pozenil taka literature jak 'protokoly medrcow' z literatura faktu? no to zostales sam dla mnie jedno i drugie gowna warte a nie nominacji "Chyba że boli cię jedno – nie to mianowicie, czy dany utwór zasługuje na nominację, ale to czego dotyczą „Sąsiedzi”. A tu już rozpoczynamy zupełnie inny temat..." wstaw sobie w miejsce "sasiadow" "protokoly" bedziesz wiedzial czy 'zasluguje' sasiadow nie czytalem nie chcialo mi sie okazalo sie ze dobrze zrobilem ................................. "W nieprzebranym bogactwie wątków, jakie łaskaw byłeś przedstawić, wyłowiłem kilka zasadniczych" coz skoro tak piszesz to te pozostale zasadnicze nie byly 'Czy to koniec wątków? Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem.' sam wiesz jak z ta nadzieja bywa ciekawe na konie: "Zastanawiam się tylko nad jednym: dlaczego nam obu do siebie tak daleko?" a widzisz tu pies Michnika pogrzebany odsiewajac szpile ktorych dzis jakby mniej mysle sobie tak: na pewno w sytucjach tzw zyciowych sluzymy sobie w tym malym miescie pomoca pewno tak samo reagujemy i czujemy w wielu sprawach tyle ze robaczku miales tu mocne wejscie obraziles KAZDEGO w tym watku kto pozwolil sobie na inne zdanie o AM pomyslalem sobie ze wiele nie strace jak naczytam sie o sobie jakim glupi /tu nie zawiodles/ stawiasz pytanie wazne istotnie po tej samej stronie stalismy razem pewno uciekalismy przed girmkami kiszczaka po waskich uliczkach starego miasta pytanie naprawde dobre tylko raczej Ty odpowiedz pozdrowienia nurni gdybym zamilkl w tym watku poprosze o cierpliwosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Do nurni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 22:49 Witaj nurni! Tłumaczenie po raz setny, co miałem na myśli pisząc to i owo, znużyło mnie śmiertelnie. Taki już jestem – szybko mnie nudzi wielokrotne i bezpłodne wałkowanie tematów. Jak już powiedziałem, nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji. Na forum wstępuję w celach, nazwijmy to, rozrywkowych. I tutaj spotkał mnie forumowy chochlik – miałem to szczęście, że napotkałem takiego nudziarza jak ty. Bo stwierdzam to z przykrością, żeś nudziarz, amator i melancholik w kiepskim stylu. Żartowanie z tobą, to jak wsadzanie dupy w mrowisko. Wybacz, nie napijemy się nigdy wódki, bo, jak już napisałem, daleko nam obu do siebie. ŁAJANIE Przytaczasz moje wątki. To ja pytam cię po raz kolejny: gdzie tu łajanie, skoro większość z moich uwag miała charakter pytania. Czy łajający pyta? Zwracam też uwagę szanownego dyskutanta na charakter i styl uwag, jakie pod moim adresem byli łaskawi wystosować bykk albo emilian. Toutes proportions gardees. ORĘDZIE Co do orędzia, to powtarzam po raz setny: był to gest tożsamy z gestem jakiego udzielił AM. GENERAŁ Jaruzelski bronił socjalizmu? Wyjaśnij, bo czuję się socjalistą, ale nie widzę, żeby WJ bronił tej idei. Chyba, że tobie socjalizm pierdoli się z komunizmem, jak to się często zdarza. LITERATURA FAKTU Porównujesz „Protokoły Mędrców Syjonu” do „Sąsiadów”. A czy wiesz, w jaki sposób dokonywano dokumentacji tego pierwszego dzieła? „Protokoły” to dla ciebie literatura faktu? A to dobre sobie! Wiem, że z ciebie niezły ignorant, ale żeby coś takiego! Misiu, przecież ty się na niczym nie znasz. Potrafisz tylko dmuchać w surmy, a i to za późno. W przeciwieństwie do ciebie, który, jak sam piszesz, nie czytałeś ani jednej ani drugiej książki, ja czytałem obie. Ale to ty najwięcej masz do powiedzenia na ten temat. Piszesz, żem obraził wszystkich (!) forumowiczów w tym wątku. Widać nieścisłość (ujmując to najdelikatniej) jest twoją drugą naturą. Całusy T. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Do Tomasza 17.06.02, 23:39 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Witaj nurni! > > Tłumaczenie po raz setny, co miałem na myśli pisząc to i owo, znużyło mnie > śmiertelnie. starczyloby raz przyznac racje ale za duzo czekalem myslalem ze z mezczyzna rozmawiam > Taki już jestem – szybko mnie nudzi wielokrotne i bezpłodne > wałkowanie tematów. Jak już powiedziałem, nie mam zamiaru nikogo przekonywać do > swoich racji. Na forum wstępuję w celach, nazwijmy to, rozrywkowych. masochizm mi czasu tu straconego szkoda > I tutaj > spotkał mnie forumowy chochlik – miałem to szczęście, że napotkałem takie > go nudziarza jak ty. > Bo stwierdzam to z przykrością, żeś nudziarz, amator i melancholik w kiepskim > stylu. Żartowanie z tobą, to jak wsadzanie dupy w mrowisko. Wybacz, nie > napijemy się nigdy wódki, bo, jak już napisałem, daleko nam obu do siebie. nie pije wodki z zasady a z gnidami nawet kawy to mnie od Michnika rozni > ŁAJANIE > Przytaczasz moje wątki. To ja pytam cię po raz kolejny: gdzie tu łajanie, skoro > większość z moich uwag miała charakter pytania. Czy łajający pyta? toz ja tez tylko pytalem czy z kretynem mam okolicznosc o co burza? powazny problem widze choc raz racje przyznac dzis juz wiem ze ten typ tak ma > Zwracam też uwagę szanownego dyskutanta na charakter i styl uwag, jakie pod > moim adresem byli łaskawi wystosować bykk albo emilian. Toutes proportions > gardees. no fakt nie mile to bylo nie to co do mnie pelen wersal > ORĘDZIE > Co do orędzia, to powtarzam po raz setny: był to gest tożsamy z gestem jakiego > udzielił AM. wykazalem ze gowno prawda > GENERAŁ > Jaruzelski bronił socjalizmu? Wyjaśnij, bo czuję się socjalistą, ale nie widzę, > > żeby WJ bronił tej idei. Chyba, że tobie socjalizm pierdoli się z komunizmem, > jak to się często zdarza. mowil 'bronimy socjalizmu jak niepodleglosci' spytaj go sam czy klamal czy tylko sie zgrywal zaleznie od odpowiedzi sam wnioski wyciagnij o Chonorze > LITERATURA FAKTU > Porównujesz „Protokoły Mędrców Syjonu” do „Sąsiadów”. A > czy wiesz, w jaki > sposób dokonywano dokumentacji tego pierwszego dzieła? „Protokoły” > to dla > ciebie literatura faktu? A to dobre sobie! Wiem, że z ciebie niezły ignorant, > ale żeby coś takiego! Misiu, przecież ty się na niczym nie znasz. to prawda nie wiele wiem nie za wiele umiem latwo za to klamce poznaje > Potrafisz tylko dmuchać w surmy, a i to za późno. > W przeciwieństwie do ciebie, który, jak sam piszesz, nie czytałeś ani jednej > ani drugiej książki, ja czytałem obie. Ale to ty najwięcej masz do powiedzenia > na ten temat. zdalem sie na opinie tych co czytali ergo czasu nie stracilem na dyrdymaly > Piszesz, żem obraził wszystkich (!) forumowiczów w tym wątku. tego tez nie moge udowodnic mowie jak czuje ktos z nas dwoch klamie to pewne > Widać nieścisłość > (ujmując to najdelikatniej) jest twoją drugą naturą. pogarda dla klamstwa raczej > Całusy > T. zegnam tracilem czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: cd nastapil... IP: 194.204.186.* 16.06.02, 22:11 Piszesz dużo lecz nie masz nic do powiedzenia. Taka jest prawda, być może przykra dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Uwazalbym za zaszczyt byc psem Michnika! 12.06.02, 15:01 Moj Boze, toz to masochizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Taki był brutalny? IP: *.mofnet.gov.pl 12.06.02, 15:32 draconessa napisał(a): > Moj Boze, toz to masochizm... Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Taki był brutalny? 12.06.02, 15:44 Nie wiem, na ile Michnik jest brutalny i nie zamierzam tego sprawdzac - chodzi mi raczej o masochizm psychiczny i estetyczny... Ale, chec bycia czyims psem jest podzszyta nutka perwersji... )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Ostrożność godna podziwu IP: *.mofnet.gov.pl 13.06.02, 11:17 draconessa napisał(a): > Nie wiem, na ile Michnik jest brutalny i nie zamierzam tego sprawdzac Koleżanki nie chciały opowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Ostrożność godna podziwu 13.06.02, 16:14 Nie obracam sie kregach, w ktorych ktokolwiek bylby zainteresowany nawiazaniem kontaktow z tym panem, tak wiec nie moge zaspokoic niczyjej ciekawosci co do owej brutalnosci. ( o, zrymowalo mi sie ) Sama tez nie jestem sklonna do takiego posiwecenia - znam przystojniejszych facetow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Odpukać ... IP: *.mofnet.gov.pl 14.06.02, 15:29 draconessa napisał(a): > Nie obracam sie kregach, w ktorych ktokolwiek bylby zainteresowany nawiazaniem > kontaktow z tym panem ... w niemalowane > tak wiec nie moge zaspokoic niczyjej ciekawosci nawet mojej > co do owej brutalnosci. ( o, zrymowalo mi sie ) I nie tylko. Błysnęłaś też poczuciem humoru i w ogóle fajnie zafechtowałaś > Sama tez nie jestem sklonna do > takiego posiwecenia - znam przystojniejszych facetow... Piękny przykład świadomości nieświadomej strategii genów - kobiety walczą ze sobą o dostęp do genów facetów bogatych, a jedną ze stosowanych sztuczek jest usypianie przeciwniczek twierdzeniem (w które wierzą, jeśli mają sprawne geny), że szukają przystojnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem albo suszone ucho świńskie /nt IP: *.tgory.pik-net.pl 13.06.02, 08:40 7,09 Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Uwazalbym za zaszczyt byc psem Michnika! 13.06.02, 14:25 Gość portalu: Zybi napisał(a): > AM zawsze byl WOLNYM CZLOWIEKIEM! Nawet siedzac na Rakowieckiej w stanie W. W o > droznieniu od > ujadajacych na Forum kundelkow o duszy niewolnika Nie miałam przyjemności poznać osobiście Pana Michnika, ale Pan Michnik miał możliwość poznać mnie. Czy z tej okazji skorzystał? Nie wiem do dnia dzisiejszego. Ale i tak niczyim pieskiem nie chciałabym być! Ponieważ od pewnego czasu korzystam z gościny Pana AM więc przy okazji pozdrawiam Pana Panie Adamie. Panu się udało-mnie NIE. Teraz wielu chce być Pana pieskiem-mnie zdeptali nawet jako mrówkę. Pozdrawiam d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wild Danuśka! jesteś Człowiekiem nie Mrówką! :) IP: *.net.bialystok.pl / 192.168.1.* 14.06.02, 02:00 d_nutka napisał(a): > Teraz wielu chce być Pana pieskiem-mnie zdeptali nawet jako mrówkę. przepraszam a jaki reagujesz na mrówki w swojej kuchni? wykładasz kostki cukru i je dokarmiasz? Opamiętaj sie Kobiecino! jesteś Człowiekiem - Kobietą! a nie Mrówką! ) Poprostu śmieszne! przestań o sobie myśleć jako Mrówka! Mrówka kojarzy mi sie z niewolnikiem ( czy z niewolnikiem kompleksu narodowościowo-bioologicznego? ) pozdrawiam Danuśke ( nie z filmu animowanego mrówka Z. ) świerszcz.w Odpowiedz Link Zgłoś
pyza3 Re: Danuśka! 14.06.02, 06:49 A czy Pan Adam lubi pyzy? Takie polskie ze skwarkami? ja uwielbiam. pyza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BSM Re: Uwazalbym za zaszczyt byc psem Michnika! IP: *.wprost.pl / *.zabrze.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 20:08 BSE - choroba wscieklych michnikow ciebie tez obejmuje czy nie. Gdzie sie odlewasz pod ktora latarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Do zajadlych krytykow AM apel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 19:24 To anonimowe forum. Napiszcie co zrobiliscie dla POLSKI za komuny, za RP! Smialo. Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 Basiu, Basiu, pusciłas bąka w salonie... 18.06.02, 10:41 ...przecież wszyscy tutejsi krytycy AM czynnie walczyli z niesłusznym ustrojem! Co prawda jako ludzie niewątpliwie inteligentni czynili to metodą Wallenroda, ale po co było się narażać na represje? Wystarczy, że robił to głupi Michnik. A odwaga w czasach obecnych staniała bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia hazet_95 jaki salon? To szambo frustrantow!!!!!! IP: 2.4.STABLE* / 10.0.12.* 18.06.02, 10:46 hazet_95 napisał(a): > ...przecież wszyscy tutejsi krytycy AM czynnie walczyli > z niesłusznym ustrojem! Co prawda jako ludzie > niewątpliwie inteligentni czynili to metodą Wallenroda, > ale po co było się narażać na represje? Wystarczy, że > robił to głupi Michnik. > > A odwaga w czasach obecnych staniała bardzo... Mamy inne wyobrazenia o salonie. Pozdrawiam serdecznie Basia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: hazet_95 jaki salon? To szambo frustrantow!!!!!! IP: *.wroclaw.tpnet.pl 18.06.02, 10:58 Basiu skonczylas juz 39 a moze 40? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Uderz w stół a nożyce się odezwą. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 15:07 Odpowiedz Link Zgłoś