Dodaj do ulubionych

Interesujacy wywiad z bpem Orszulikiem w Trybunie

11.02.05, 08:35
www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2005021128
Ciekawe, polecam.
Obserwuj wątek
    • patience Re: Interesujacy wywiad z bpem Orszulikiem w Tryb 11.02.05, 11:00
      Ze biskup wreszcie sie przyznal, ze w klerze byli agenci? Przeciez to wszyscy
      wiedza.
      • gini Re: jak nisko to forum spadlo 11.02.05, 11:21
        Zaczynaja sie na nim produkowac, czytelnicy TRYBUNY.i reklamowac ten wspanialy
        dzienniczek .
        • indris Do czego prowadzi wildofilia ? 11.02.05, 11:46
          M.in do tego, że gini "nie zauważyła", że przywołany jest raczej bp Orszulik
          niż dziennik, który zamieścił wywiad. Stąd już blisko do "zarzutów" prof. J.R.
          Nowaka przeciw Gieretychowi o to, że udzielił wywiadu Gazecie Wyborczej.
          • gini Re: Do czego prowadzi komunofilia 11.02.05, 11:53
            indris napisał:

> M.in do tego, że gini "nie zauważyła", że przywołany jest raczej bp Orszulik
            > niż dziennik, który zamieścił wywiad. Stąd już blisko do "zarzutów" prof.
            J.R.
            > Nowaka przeciw Gieretychowi o to, że udzielił wywiadu Gazecie Wyborczej.
            Do tego, ze Indris nie zauwazyl, ze przywolany zostal tytul gazetki, ktora dla
            Indrisa, jest bardzo obiektywna.
            Ostatnio zblaznila, sie informacja, ze na liscie ponoc sa oficerowie, WP.
            Indris zamordysta, uwaza, ze wszystkie dziennikiu tak jak za komuny, powinny
            byc lewicowe, miejsce prawicy zas w podziemiu.
            Czyli stare wraca.A wlasciwie nigdy nie odeszlo.
            >
            >
            >
            • indris Wyjaśniam 11.02.05, 12:27
              1. Nigdy i nigdzie nie pisałem, że uważam Trybunę za gazetę obiektywną.
              Zdarzało mi się napisać, że ważniejsze jest co ikto napisał, niż gdzie to
              opublikowano.

2. Zdanie "Indris zamordysta, uwaza, ze wszystkie dzienniki tak jak za komuny,
              powinny byc lewicowe, miejsce prawicy zas w podziemiu" jest bardziej odbiciem
              wyobrażeń gini niż rzeczywistości. Ani tak nie uważam, ani nie jestem
              zamordystą.
              • gini Re: Wyjaśniam 11.02.05, 12:37
                indris napisał:

> 1. Nigdy i nigdzie nie pisałem, że uważam Trybunę za gazetę obiektywną.
                > Zdarzało mi się napisać, że ważniejsze jest co ikto napisał, niż gdzie to
                > opublikowano.
                >
                > 2. Zdanie "Indris zamordysta, uwaza, ze wszystkie dzienniki tak jak za
                komuny,
                > powinny byc lewicowe, miejsce prawicy zas w podziemiu" jest bardziej odbiciem
                > wyobrażeń gini niż rzeczywistości. Ani tak nie uważam, ani nie jestem
                > zamordystą.
                >
                Alez jestes, jestes, skoro przeszkadza Ci, ze w RZEPIE publikuje prawica, i
                jedynym Twoim marzeniem jest by ja usunac.
                Co w takim razie zostanie?Trzy dzienniki lewicowe.
                A skoro twierdzisz, ze z pracy nalezy wyrzucac ludzi za poglady , swiadczy o
                zamordyzmie, to juiz przeciez przerabiano.
                Jutro powola sie instytucje Pawki Morozowa, i brdzie sie namawiac dzieci by
                donosily o pogladach rodzicow, jak niesluszne, nielewicowe, to won z pracy, a
                nastepnie moze jakis oboz karny,itd...
        • babariba666 aniu, aniu... 11.02.05, 12:43
          arcy jeden nie miał obrzydliwości, zeby z trybuną rozmawiac, a cytowanie tego ma byc tu obrzydliwe???
          Bez przesady są obrzydlistwa większe na tym forum i nie tylko na tym
          • gini Re: aniu, aniu... 11.02.05, 12:46
            babariba666 napisał:

> arcy jeden nie miał obrzydliwości, zeby z trybuną rozmawiac, a cytowanie tego
            m
            > a byc tu obrzydliwe???
            > Bez przesady są obrzydlistwa większe na tym forum i nie tylko na tym

A gdzie ja pisalam , ze obrzydliwe?To jest po prostu pewien sygnal, ze zjawiaja
            sie tu ludziki co do kawki porannej czytuja TRYBUNR.Tyle.
            .
            • babariba666 a czemu na przykład nie??? 11.02.05, 13:39
              ja sobie różne takie czytam co rano smile))
              Chodzi o to, co Orszulik powiedział - bez obrzydliwości - Trybunie. I tyle.
              A ty się zabuldoczyłaś jakby na tytuł sam, chociaż w różnych tu miejscach widziałaś jak niezasłużenie różności różni o uczestnikach forum (choćby) wypisywali.
        • kropekuk A ty dzialan wroga nigdy nie chcialas poznac? Coz, 11.02.05, 15:26
          KRETYNKA.
      • krzys52 Re: Interesujacy wywiad z bpem Orszulikiem w Tryb 11.02.05, 15:54
        patience napisała:

> Ze biskup wreszcie sie przyznal, ze w klerze byli agenci? Przeciez to wszyscy
        > wiedza.
        ;
        ;;
        Jak to wszyscy wiedza?! Co Ty za dziwne rzeczy opowiadasz Patience?!

Gdy ja wytykalem powyzsze przy roznych okazjach, w ciagu ostatnich 4 lat, to od
        tutejszych kretynow slyszalem jedynie, ze mam jakies fobie czy tez inna
        antykoscielna szajbe. Niezmiennie pukali sie w czolo, jakby w zmowie byli.
        Slyszalem tez ze szkaluje kler bo nienawidze kosciola i wiary katolickiej.
        Cos tu nie gra zatem. Nie sadzisz?
    • owca_czarna Re: Interesujacy wywiad z bpem Orszulikiem w Tryb 11.02.05, 13:31
      pierre_doua napisał:

> www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2005021128
      > Ciekawe, polecam.
      >
      W żaden sposób nie mogę wejść na "Trybunę" i przeczytać wywiadu O czym mówił
      Orszulik? Dopiszcie ze dwa zdania! Pierre_doua napisał, że wywad był
      interesującysad(((

czarna_owca
      • babariba666 otwiera się z tego linku 11.02.05, 13:34
        • owca_czarna u mnie nie :(( 11.02.05, 13:52
          a chciałabym zapoznać się z tym artykułem, bo biskup Orszulik jest znaną osobą
          na arenie politycznej,Jestem po prostu ciekawa...

czarna_owca
          • babariba666 to masz tu in extenso 11.02.05, 14:05
            Niewinni poszkodowani
            Z biskupem seniorem ks. Alojzym Orszulikiem, pośrednikiem w rozmowach między władzą a ?Solidarnością? w latach 80. i jednym z autorów porozumienia Okrągłego Stołu, rozmawia Piotr Skura
            Jak Ksiądz ocenia upublicznienie tzw. listy Wildsteina?
            ? Ubolewam nad jednym ? że przy okazji lustracji szuka się i publikuje nazwiska tych, którzy w skutek różnych okoliczności zostali zwerbowani albo byli tylko nagabywani przez SB, a nie mamy listy tych, którzy kazali deprawować. Dziś spokojnie siedzą sobie i śmieją się, jak ich ofiary się zamartwiają. To mnie najbardziej irytuje. Mamy do czynienia z całkowitym zaprzeczeniem sprawiedliwości. Żal mi niewinnych osób i tych, którzy na skutek różnych okoliczności bądź szantażu zaplątali się w przeszłości.
            Lista Wildsteina jest wymierzona w niewinnych ludzi?
            ? Tak. Przecież nie jednemu na imię Burek. Na liście jest mnóstwo tych samych imion i nazwisk. Każdy się więc zastanawia: ?Czy to o mnie chodzi??. Mogę tylko ubolewać, że niektórzy ulegli i pozwolili się szantażować, a teraz znaleźli się w tych teczkach. Wokół nich powstaje szum, a wokół funkcjonariuszy panuje cisza.
            Jak w tej sytuacji powinien zachować się Kościół? Czy nie powinien uspokajać i łagodzić nastroje?
            ? Powinien powiedzieć, że nie wszyscy się dali zwerbować. Można ubolewać nad tym, że niektórzy podpisali zobowiązanie, a nawet brali pieniądze.
            Prymas Józef Glemp uważa, że dobrze się stało, iż lista została opublikowana i to krok w dobrym kierunku, a obywatele będą mogli przejść egzamin ze swojej przeszłości.
            ? To jest pogląd księdza prymasa. Lista funkcjonuje. Znajdują się na niej też księża. Nie było przecież dla nas tajemnicą, że w różnych strukturach reżimowych, jak np. w Zrzeszeniu Katolików Caritas znajdowali się duchowni. Zarząd tej organizacji liczył ponad 50 osób, z czego 2/3 to księża. Kiedy pracowałem w sekretariacie Episkopatu, mówiono nam, że w Kościele jest ok. 700 ?księży patriotów? na 20 tys. wszystkich. To nie było więc dużo. Ale ci, którzy ich zwerbowali cieszą się, widząc, jak ich ofiary się zagryzają. To nazwiska tamtych powinno się opublikować, a nie ich ofiar.
            Dziękuję za rozmowę.
            • patience ciekawe jest to 'mowiono'. 11.02.05, 19:35
              To znaczy nie zrozumialam kto 'mowiono' i na jakiej podstawie oraz dlaczego 700
              a nie 199 albo 2000?
              • babariba666 patience, takim, 'ezopowym' językiem... 11.02.05, 19:52
                ...mówiono nam przez lata całe o wszystkim. O zyciu, o bzykaniu i innych takich...
                Chyba, ze o kasę chodziło.
                I nikomu to nie przeszkadzało smile))
                Teraz, jak stary biskup mówi coś, co ci się nie podoba - masz dysonans poznawczy.
                Psychologiczna jest formuła ten stan rzeczy opisująca, ale pijany jestem i nie chce mi się myśleć o tym specjalnie.
                Jak sobie przypomnę, to tu wejdę znowu.
                I daj boh, sztob nieposlednij
                • patience Re: patience, takim, 'ezopowym' językiem... 11.02.05, 19:59
                  pijanys? szczesliwy czlowiekwink

Dobra, moge poczekaz ce zrozumieniem, na objasnienie fenomenu biskupiego
                  dysonansu poznawczego. Na zdarowiewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka