Dodaj do ulubionych

ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ...

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 12:49
Co za bzdury wypisał ktoś cytując rzokomo Talmud. Ludzie, nie wierzcie temu.
Jestem po wielu religijnych szkołach, tego nie ma! to wypisują ci, którzy chcą
szerzyc nienawiść. Nie chcę napisać, że Żydzi że my jesteśmy święci bo tak nie
jest, jak w każdym, powtarzam w k a ż d y m narodzie są jednostki i grupy
ludzi - różne. Łobuzy i ludzie uczciwi! Ale świete księgi takie jak Talmud,
Miszna - nie wiem czy ten człowiek wie, co to jest Miszna to jest pierwsza
część Talmudu, Gemara komentarz. Ale nieważne. Odmawia się trzy razy dziennie
modlitwy w których znajduje się i ta... wszystkich sprawiedliwych narodu
Izraela i sprawiedliwych innych narodów zbaw i ocal... Więc nie jest tak, jak
pisze człowiek, który zatytułował swój list dlaczego powiniiśmy się bać Żydów.
To nieprawda. Bzdury. Śmieszne ale niebezpieczne jeżeli właśnie tak,
indoktrynalnie podane. Pozdrawiam Was serdecznie, którzy będziecie może czytali
co napisałam. Szalom!
Obserwuj wątek
    • Gość: TEREK Chcę odpowiedzieć....... IP: *.chello.pl 14.06.01, 13:24
      Dlaczego Miriam nie chcesz uczciwie powiedzieć, tylko wpadasz w histerię: tak
      to prawda; w Talmudzie było tak napisane, w jego pierwotnej wersji; pewne
      fragmenty źle odnoszące się do goizmu kościół katolicki wycinał w
      średniowieczu - przecież obowiązywała cenzura kościelna, która miała również
      zastosowanie do ksiąg żydowskich. Gdy KK zliberalizował swój kurs do Żydów,
      fragmenty te powróciły do komentarzy. Nie zapominajmy jednocześnie, że do końca
      lat pięćdziesiątych XX wieku czytanie Biblii przez katolików było zabronione
      przez papiestwo, jako nieprzyzwoite i mogące poprzewracać w głowach.

Świat się zmienił i po stronie chrześcijańskiej i żydowskiej; Talmud
      (komentarze w nim zawarte należy czytać jako wyraz epoki, dawnej epoki, w
      której były one tworzone, wyraz poglądów i obyczajów, ideałów i niedoli) należy
      interpretować z dystansem. Żaden oświecony Żyd dzisiaj nie będzi głosił
      cytowanych myśli.

A może niektórym wydać się nieprawdą, że wydania Talmudu podlegały cenzurze,
      podlegały nawet w XIX w. Właśnie zdjąłem z półki cudem ocalałe z Shoah księgi.
      Na odwrocie okładek jest napisane Dozwoljeno cienzuroju, 1892.

Mówimy Talmud, Talmud. A cóż to słowo znaczy? Pochodzi od słowa lomed:
      szczególny sposób studiowania i argumentowania, analizy i krytyki. Dla osób
      wychowanych na logice arystotelejskiej schematy wnioskowania w interpretacji
      talmudycznej wydadzą się przedziwnie pokraczne, ale nie stoją one w
      sprzeczności z logiką, powiedziałbym więcej, o kilka wieków wyprzedziły
      analigiczne schematy rozumowania stosowane w logice wielowartościowej.

Shalom
      • Gość: emilian Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.radom.pl 14.06.01, 13:57
        No i co na to miriam???

Z tego co napisala wnioskuje ze nie jest zydowka tylko jedna z tych
        nawiedzonych filosemitow.

Do tereka: Czy to prawda ze miriam jako kobieta mogla chodzic do wielu szkol
        religijnych ???

• Gość: Miriam Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 18:21
          Mogła chodzić. W New York - i w Israel. Wiele szkół
          chasydzkich.
      • Gość: Miriam Do: TEREK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 18:30
        Byłoby interesujące porozmawiać może nie na forum, jeśliś zainteresowany. Ty
        masz wiedzę teoretyczną, ja trochę praktycznej na temat Talmudu, moglibyśmy
        sobie pewne jego fragmenty przedyskutować. To, że jestem "niewiastą" oznacza
        dla niektórych niemożność znania tych ksiąg. Oczywiście - jest to zbiór do
        studiowania całe życie i jeszcze za mało. Ale oprócz mojego pochodzenia i
        statusu kobiety w rodzinie żydowskiej ( uważam, że bardzo wiele złego w tej
        kwestii uczyniła książka Anki Grupińskiej) może ona czytać talmud. Oczywiście
        zawiłości hebrajskie - ale teraz tłumaczony jest przez art scrolla na jęz.
        angielski i to bardzo bardzo dokładnie. No i przy znajomości tegoż można czytać
        ile dusza zapragnie. Nieprawdaż? Lehitraot. Miriam
        • Gość: TEREK Re: Do: Miriam mądrej jak Yentel kobiety IP: *.chello.pl 15.06.01, 01:39
          Gość portalu: Miriam napisał(a):

> Byłoby interesujące ..............

Miriam,
          1. Napisz do mnie, proszę, terek@poczta.gazeta.pl.
          2. Jestem zawsze pod wrażeniem kobiet żydowskich: żon, matek, przyjaciółek od
          serca (nic więcej). Są najwspanialsze i bardzo, bardzo mądre. Pełne ciepła i
          dobroci (jak moja kochana żona).
          3. Re. Anka Grupińska. Absolutnie nie zgadzam się z Twoją opinią. Bezpośredni
          obraz jest taki: prymitywne niewolnice. Ale to jest pozorny obraz. Ile tam
          miłości i oddania dla domu i męża z dziećmi, i dla Tradycji. Jestem pod
          niestamowitym wrażeniem poświęcenia tych kobiet, którym tak trudno jest żyć w ich
          środowisku.
          4. Re. poziom intelektualny kobiety żydowskiej. Nie wierzcie, że jest to baba z
          ogoloną głową i chustą na głowie, jak je opisuje w przekomicznych opowiadaniach
          Isaak Singer - to obraz dawno miniony. Kobieta żydowska była znacznie lepiej
          wykształcona niż kobieta chrześcijańska (vide książka Israela Abrahamsa o życiu
          codziennym Żydów w średniowieczu). Z mądrą kobietą zawsze łatwiej jest żyć (NB
          bardzo mnie poruszył jakiś czas temu post Scana o swojej mądrej żonie, jak mu
          odczytywała macewy), choć to też wymaga i pewnej gimnastyki intelektualnej ze
          strony mężczyzny.
          5. Re. moja wiedza teoretyczna. Tak, zgadza się, nie mam wiedzy praktycznej, mam
          tylko teoretyczną. Obydwoje moi rodzice pochodzili z mieszanych małżeństw. Ja nie
          wiem z autopsji, co było w 68 r. Ale mój brat, który jest dużo starszy ode mnie
          mówił mi, że rodzice wtedy postanowili pozostać w Polsce, bo to jest i była ich
          Ojczyzna. Jednocześnie dla dobra dzieci postanowili zerwać ze swoją
          żydowskością...... Dla mojego brata ta decyzja była normalna, była to zapewne
          konsekwencja rozsądku.......... Tematy żydowskie w domu były objęte niepisaną
          zasadą milczenia. Tak też było i jest i w innych domach o korzeniach żydowskich.
          6. Gdy wychodziłem z domu rodzinnego rodzice wręczyli mi bez słowa ich talizmany:
          menorę i 10-omarkową monetę z getta łódzkiego. Do dzisiaj to mam i to są dla mnie
          skarby.......
          7. Ja jestem bezwyznaniowcem, ale Talmud jest dla mnie rzeczą świętą (jeśli to
          nie brzmi nielogicznie w kontekście bezwyznaniowości), to corpus juris judaizmu.
          O tym się nie dyskutuje, to przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza.
          8. Sięgam do jednej z książek z mojej półki (Izaak Kramstuck, Talmud, 1869) i są
          tam takie słowa: <<Nie masz podręcznika poświęconego różnym gałęziom nauki
          biblijnej, geografii, historyi świętej, chronologii i numizmatyki, któryby nie
          odwoływał się do Talmudu. Obrońcy wszystkich opinii religijnych powołują się na
          jego zasady. Co więcej, nietylko wszyscy uczeni, erudyci judaizmu i
          chrześcijanizmu, ale nawet potęgi islamizmu i dogmatu Zoroastra uciekają się do
          niego w swych rozbiorach nauk, dogmatów, legend i literatury>>.
          7. I dla Miriam cytat z Traktatu Berachotha: <<Przede wszystkim ucz się, gdyż
          jakiekolwiek mogą być przyczyny, które Tobą z początku powodują, pokochasz
          wkrótce naukę dla niej samej.>> Czytając mądrą i spokojną Twoją narrację, myślę,
          że masz to w sercu.
          8. A tak na koniec, spotkajmy się - niezależnie od poglądów na Talmud - na
          Festiwalu Kultury i Muzyki Żydowskiej w Kazimierzu krakowskim 30 VI i w tygodniu
          następnym.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich postmenów i -menki.
          • Gość: Mosze siedze i nie wieze... :-)) IP: *.inter.net.il 15.06.01, 16:33
            Do moich towarzyszow "Forum". Juz dawno nie widzalem tak inteligenty forum
            i tyle szacunku dla drugiego. Nie zawsze zgadzamy sie - ale wszystko z godnoscia
            • Gość: emilian Re: siedze i nie wieze... :-)) IP: *.efekt.pl 15.06.01, 16:53
              Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Do moich towarzyszow "Forum". Juz dawno nie widzalem tak inteligenty forum
              > i tyle szacunku dla drugiego. Nie zawsze zgadzamy sie - ale wszystko z godnosci
              > a
              >
              • Gość: Mosze re: Do Emiliana IP: *.inter.net.il 15.06.01, 17:04
                Ja chce powiedziec, ze Bibla - Pismo Swiete, zostalo przetlumaczone na duzo
                jezykow, ale nie tlumaczyli tez co znaczy kazde Imie, i to ma duzo do czynienia
                i porozumienia co pisze i o czym pisze. Tlumaczenie tylko jak jest to bardzo
                blade i nie zawsze mozna zrozumiec o co idzie i dlaczego...
                Pozdrawiam... smile)
                • Gość: emilian Re: re: Do Emiliana IP: *.efekt.pl 15.06.01, 17:27
                  Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Ja chce powiedziec, ze Bibla - Pismo Swiete, zostalo przetlumaczone na duzo
                  > jezykow, ale nie tlumaczyli tez co znaczy kazde Imie, i to ma duzo do czynienia
                  >
                  > i porozumienia co pisze i o czym pisze. Tlumaczenie tylko jak jest to bardzo
                  > blade i nie zawsze mozna zrozumiec o co idzie i dlaczego...
                  > Pozdrawiam... smile)

Rozumiem ze to ma cos wspolnego z tymi cytatami z talmudu (nie wnikajmy w ich
                  prawdziwosc), ktore pojawialy sie czasami na tym forum.
                  Miriam im zaprzecza ich prawdziwosci a ty twierdzisz ze sa tylko niewlasciwie
                  przetlumaczone.

Nie traktuj tego postu jako agresji z mojej strony, wytlumacz mi tyko jedno (nie
                  wnikajac w ich prawdziwosc tych cytatow), skad tyle sprzecznych opinii na ich
                  temat?
                  Oczywiscie jestem bardziej sklony, mysle ze jak wiekszosc uczestnikow forum,
                  przyjac do wiadomosci twoje tlumaczenie niz "niepewnej plciowo i etnicznie"
                  Miriam.

Czyzby nikt, ale to nikt nie wiedzial do konca co zawiera talmud? Albo moze jest
                  kilka talmudow?
                  • Gość: Mosze Re: re: Do Emiliana IP: *.inter.net.il 15.06.01, 17:59
                    Teraz mnie zlapales....
                    Jest jeden Talmud tylko, uczy sie jego i mozna sie uczyc cale zycie - jest
                    gleboki jak morze.
                    Sa rozni rabiny i nauczyciele i kazdy oczywiscie uczy co on sie uczyl od jego
                    rabina itd... nie zawsze to wszyscy zgadzaja sie i kazdy tez rozumie inaczej...
                    smile)
      • Gość: Blong Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.06.01, 19:39
        Gość portalu: TEREK napisał(a):

> Nie zapominajmy jednocześnie, że do końca
        >
        > lat pięćdziesiątych XX wieku czytanie Biblii przez katolików było zabronione
        > przez papiestwo, jako nieprzyzwoite i mogące poprzewracać w głowach.
        >

Pierwszy raz slysze cos takiego.
        • Gość: jfriend Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 13:51
          Gość portalu: Blong napisał(a):

> Gość portalu: TEREK napisał(a):
          >
          > > Nie zapominajmy jednocześnie, że do końca
          > >
          > > lat pięćdziesiątych XX wieku czytanie Biblii przez katolików było zabronio
          > ne
          > > przez papiestwo, jako nieprzyzwoite i mogące poprzewracać w głowach.
          > >
          >
          > Pierwszy raz slysze cos takiego.

Albo mało czytasz albo czytasz tylko cenzurowane przez imprimatur katolicki.
          Jak czytam biblię, to ludzie z mojej miejscowosci (większosc katolicka) stukają się w głowę jak mnie widzą i pytają się
          czy jestem swiadkiem jehowy... Cóż się dziwić, skoro proboszcz starej daty nadal trzyma ich w zabobonie
        • Gość: Rych Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.06.01, 12:47
          No to teraz słyszysz. Na czytanie Starego Testamentu trzeba było mieć
          pozwolenie przełożonego klasztoru. Taki Dawid, co kazał zabić Uriasza, to nie
          gorszyciel? A Abizag, która go ogrzewała to taki dobry przykład dla
          dorastających dzieci? A Abraham, który kazał kłamać Sarze, że jest jego
          siostrą, a nie żoną? Jeśli robiono pewne ograniczenia to z takich przyczyn.
        • Gość: Blong Co do Pisma Swietego i zakazu czytania IP: 213.77.156.* 17.06.01, 17:30
          Powtorze cytat:

> Nie zapominajmy jednocześnie, że do końca
          >
          > lat pięćdziesiątych XX wieku czytanie Biblii przez katolików było zabronione
          > przez papiestwo, jako nieprzyzwoite i mogące poprzewracać w głowach.
          >

I wyjasniam skad moje zdziwienie. Nie jestem milosnikiem KK, ale wydaje mi sie
          to jako nonsens. Kilka powodow dlaczego.
          1. na pzelomie 15-16 wieku mistrz Jan Hus - ksiadz katolicki, zachecal ludnosc
          do czytania biblii. Co wiecej - polecal zwyklej ludnosci biblie pisana po
          staroslowiansku - czyli biblie dostepna szerokiej ludnosci. Biblia ta byla
          napisana dla prostych ludzi, bo elita i kler przeciez znala lacine. Ktos moze
          powiedziec ze Husa przeciez spalono i nazwano heretykiem, ale to bylo z
          zupelnie innych powodow - krytyka kleru, odrzucenie odpustow etc a nigdy jako
          zarzut mu nie postawiono rozpowszechnianie Pisma Swietego miedzy zwykla
          ludnoscia.
          2. Czesciowo zwiazane z wyzej napisanym - dlaczego juz od sredniowiecza sie
          pojawialy Biblie katolickie pisane w innych jezykach niz lacina. Pzeciez
          najprostszym sposobem zablokowania dostepu do Pisma by bylo wydawanie go tylko
          w lacinie.
          3. Skad w katolickich rodzinach na calym swiecie tyle ekzempolarzy Biblii z 19
          wieku i poczatku 20? Moze samizdat smile
          Na koniec maly dodatek. Nie twierdze ze czesc kleru jest i byla niechetna
          czytaniu Biblii przez prosty lud, ale nigdy sie nie zetknalem z jakimkolwiek
          dokumentem zakazujacym czytanie jej. Jesli cos takiego jest to chetnie swoja
          wiedze wzbogace. Tylko prosze nie podawajcie argumentow typu moj ksiadz nie
          lubi jak owieczki czytaja, tylko jakis dokument wydany przez Watykan i date
          jego wydania.
          Pozdrawiam
      • Gość: Woj Re: Chcę odpowiedzieć....... IP: *.proxy.aol.com 14.06.01, 20:09
        ZABÓJSTWO

"Żydowskie sady religijne i świeckie
        zobowiązane są do karania każdego winnego
        zamordowania Żyda. Żyd, który nieumyślnie
        przyczyni się do śmierci Żyda, popełnia
        jedynie grzech wobec "prawa
        Niebios", podlega więc raczej karze boskiej niż karze
        wymierzonej przez człowieka
        "Żyd, który dopuści się zamordowania nie- Żyda
        winien jest jedynie popelnienia
        grzechu wobec "prawa Niebios", i nie podlega
        karze sadowej.
        NIEUMYŚLNE SPOWODOWANIE ŚMIERCI GOJA NIE JEST
        W OGÓLE GRZECHEM. (MAJMONIDES)"
        Halevi , jeden z dwóch najważniejszych
        komentatorów Szulchan Aruch wyjaśnia, ,
        ze gdy chodzi o goja , "nie należy podnosić na
        niego ręki, można jednak wyrządzić mu krzywdę
        niebezpośrednio, np. usuwając drabinę, by nie mógł
        wydostać sie z rozpadliny w którą wpadł... taki czyn
        nie jest zabroniony, ponieważ nie został popełniony
        bezpośrednio.".
        Wskazuje on jednak, ze czyn prowadzący do
        śmierci goja jest
        zabroniony o ile może spowodować wybuch
        wrogości wobec Żydów.

Jeżeli morderca goj, który zabił innego goja i
        podlega jurysdykcji żydowskiej,
        przejdzie na judaizm, to nie podlega karze.

RATOWANIE ŻYCIA

"Halacha nakazuje ratowanie życia drugiemu
        Żydowi. (...)
        Co się tyczy nie-Zydow ,podstawowa zasada
        talmudyczna mówi, ze goja ratować
        się nie powinno, z drugiej jednak strony
        zabrania także Żydom umyślnego ich
        mordowania.
        Sam Talmud wyjaśnia to w maksymie "gojów nie
        należy wyciągać [ze studni] ani [do niej[ wrzucać]'."

"ŻYDOWSKIEMU LEKARZOWI NIE WOLNO LECZYĆ NIE-
        ŻYDA. (...)
        Majmonides stwierdza:
        'i stad się dowiadujesz, ze leczenie nie-
        Żyda , nawet za pieniądze, jest
        zakazane', a ponieważ odmowa ratowania życia
        może spowodował wybuch wrogości wobec Żydów,
        dodaje, 'jeżeli się go lękasz lub obawiasz się jego
        wrogości, lecz go za pieniądze, albowiem leczenie za
        darmo jest zakazane'.
        To samo można powtarza się w Bet Josef ,
        Szulchan Aruch, Arba Turin."

"Z wydanej niedawno Jerozolimie "Księgi
        lekarza ":
        'Istnieje w pełni legalna metoda udzielania
        pomocy pacjentom nieżydowskim,
        pozwalająca uniknąć naruszenia obowiązującego
        prawa nawet w sytuacjach, gdyby
        pogwałcone było prawo biblijne. Sugeruje się
        mianowicie, by w czasie udzielania
        pomocy nie-Zydowi główna intencja żydowskiego
        lekarza nie było wcale wyleczenie
        pacjenta, lecz chęć uchronienia siebie i
        społeczności żydowskiej od oskarżeń o
        dyskryminacje religijna, a także od zemsty,
        której skutki mogłyby być groźne
        zarówno dla lekarza jak i dla społeczności
        żydowskiej. Przy takiej intencji,
        dowolny zabieg lekarski staje
        się "czynnością , której rzeczywisty skutek nie
        jest zamierzonym celem" (jest to swoisty
        rodzaj dyspensy), a takie czynności
        zabronione są w szabat przez prawo
        rabiniczne.'
        Mimo , iż kwestie te poruszone były na lamach
        prasy izraelskiej, Izraelskie
        Stowarzyszenie Lekarzy nabrało wody w usta"

PRZESTĘPSTWA SEKSUALNE
        "Stosunek płciowy pomiędzy zamężna Żydówka i
        innym mężczyzna, poza jej mężem,
        jest w przypadku obojga przestępstwem
        zagrożonym kara śmierci zarazem jednym z
        najohydniejszych grzechów."
        "Ponieważ nie uznaje się związków małżeńskich
        wśród pogan, stosunek płciowy
        pomiędzy Żydem i nie-Zydowka nie jest grzechem
        cudzołóstwa. Talmud (Berachot)
        przyrównuje to do zezwierzęcenia (zoofilii -
        bestiality)"
        Wg "Encyklopedii Talmudycznej":
        'Ten, kto doświadczył cieleśnie żony goja, nie
        podlega karze śmierci, ponieważ
        napisane jest :" żony bliźniego", a nie "żony
        obcego" (..)chociaż zamężna
        kobieta niezydowska jest dla goja zakazana,
        Żyda ten zakaz nie obowiązuje'.
        Nie wynika z tego, ze jest to dozwolone, wręcz
        przeciwnie. Jednakże główna kara
        spada w tym przypadku na kobietę. Musi ona
        zostać stracona, nawet , jeżeli była
        zgwałcona, ponieważ stosunek ten był świadomym
        czynem, kobieta musi być stracona, jak zwierze, gdyż
        z jej powodu Żyd popadł w tarapaty'.
        Zyd natomiast powinien zostać wychłostany".

STOSUNEK DO CHRZEŚCIJAN

"Zgodnie z tym, co podaje Talmud, Jezus został
        stracony za bałwochwalstwo., za
        namawianie innych do tego i lekceważenie władz
        rabinicznych, z wyroku prawnie
        działającego sądu rabinackiego. Wszystkie
        klasyczne źródła żydowskie,
        wspominając jego stracenie, z satysfakcja
        biorą na siebie odpowiedzialność za
        te śmierć; w pismach talmudycznych nie
        wspomina się nawet słowem o Rzymianach."

"Hebrajska forma imienia Jezus - Jeszu -
        interpretowana była jako akronim
        przekleństwa "niech imię jego i pamięć o nim
        zostaną wymazane" i jest jedna z
        najcięższych obelg.
        I rzeczywiście, antysyjonistyczni Żydzi
        ortodoksyjni czasem nazywają
        Herza "Herzl Jezus", a w religijnych pismach
        syjonistów znalazłem takie
        określenia jak "Nasser Jezus", "Arafat
        Jezus"."

"Nie szczędząc obelżywych insynuacji
        dotyczących seksualnego życia Jezusa,
        Talmud stwierdza, ze Jezus będzie za karę
        gotować się w piekle, zanurzony w
        ekskrementach..
        • Gość: chrizz Woj co chcesz powiedzieć?? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.06.01, 22:25
          a w której części Talmudu jest mowa o Jezusie mądralo?
          • Gość: Miriam Re: Woj co chcesz powiedzieć?? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 22:48
            Gość portalu: chrizz napisał(a):

> a w której części Talmudu jest mowa o Jezusie mądralo?
            Pisałam, że wogóle nie ma o nim mowy ale kościól i władze papieskie twierdziły że
            jego osoba jest tam szkalowana. Wolałabym bez tych epitetów ale widocznie
            róóóożne bywaja poziomy wchodzących tu na forum. Nie masz się w razie czego o co
            obrażać bo nie Ciebie ani siebie mam na mysli.

• Gość: Miriam Re: Woj IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 22:53
          Co za brednie! To drukują antysemickie wydawnictwa. Naprawde - to bzdury.
          Szkoda że zasmiecasz sobvie głowę takimi smieciami. Wszędzie wychodzą takie
          rzeczy nawet w Israel o Arabach. Wszędzie ludzie różni. Trzeba to wszystko
          przesiać przez sito zdrowego rozsądku. Jesli chcesz pogadać zapraszam.
          Pozdrawiam.
    • luzer Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... 14.06.01, 17:31
      Miriam droga, proszę, nie przejmuj się oszołomami. Poważnie te bzdury mogą
      wziąć jedynie podobni tym, którzy je piszą. Ale na to nie ma już rady - "z
      głupotą i bogowie..."
      Terku, dzięki za tę garść informacji na temat Talmudu, bardzo ciekawe. Wiadomo,
      że dosłownie nie można wszystkiego rozumieć, zresztą w Ewangeliach takoż.
      Emilianie dlaczego u Ciebie z rzeczownikiem "filosemita" nierozłączna jest
      przydawka: "nawiedzony"? Czy są filosemici nienawiedzeni? Byłbym wdzięczny za
      wyjaśnienie.
      Pozdrawiam serdecznie Miriam i Terka.
      • Gość: chrizz do Tereka i Emiliana IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.06.01, 19:17
        No sorry panowie ale naprawdę mocno przeginacie (czytajcie: piszecie głupoty)
        Talmud ani żadna inna księga żydowska nie przechodziła przez jakąkolwiek
        cenzure kościelną. Kościół Katolicki nie miał żadnych zapędów do interesowania
        się świętymi pismami Żydów. W średniowieczu książki wydawane były
        poza "oficjalnym obiegiem" i nie podlegały cenzurze kościelnej. Kahały czyli
        gminy żydowskie były autonomiczne i ich wydawnictwa były niezależne. Nie
        istniało nic takigo jak cenzura kościelna bo kościół nie miał wpływu na żadne
        publikacje. Dlatego też palił ksiązki na stosach (czyli były wydane).Dzieła
        Lutra i ich popularnośc jest zasługą wynalezienia druku i jego powszechności
        cenzura w pierwszym rzucie zniszczyłaby jego pisma...
        Tak Miriam mogła chodzić do szkół gdyż chasydyzm (XVIIwiek) propagował
        szkolnictwo dla dziewcząt, w wiekach wcześniejszych dziewczynki żydowskie w
        znacznej częsci umiały pisać i czytać a zdobywanie przez nich wiedzy nie było
        źle postrzegane
        Co do treści Talmudu nie występuje tam słowo goj gdyż powstało ono już po
        napisanie Talmudu. Niestety cytowane fragmenty w Talmudzie się nie znajdują.
        Znajduje się tam np. taki fragment:"Nie-Żydzi nie są bałwochwalcami, Lecz
        zachowują wierzenia przejęte od przodków" "W wypadku prozelity bacz, byś nie
        gardził nim do dzięsiątego pokolenia bo był kiedyś Aramejczykykiem" (Aramejczyk
        to w Talmudzie Nie-Żyd!!!)
        PS Cenzura Rosyjska była natomiast wszechobecna i sprawdź może macie w domu
        jakieś egemplarze ocenzurowanego katechizmu (i znacie go tylko z carskiej
        wersji!!!)
        • Gość: Miriam Re: do Tereka i Emiliana IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.01, 19:24
          Cenzura koscielna Panowie wielokrotnie cenzorowała
          ksiegi zydowskie szczególnie talmud (jako księgę
          obrażającą Jezusa, gdzie nie ma o Nim słowa) Skazywała
          te księge na spalenie na stosie i wielokrotnie ja
          palono. Przypadkowo urzędnicy kościelni nie
          odróżniając talmudu od np modlitewników konfiskowali i
          palili wszystkie ksiegi jakie wpadły im w ręce byle
          pisane hebrajska czcionka przez co prowadzący modlitwy
          kantorzy musieli często modlic sie z pamięci. Kto chce
          dokładniejsze informacje - bardzo prosze do mnie pisać.
          • Gość: chrizz Do Miriam IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 14.06.01, 19:32
            Cenzura, o której pisałem to cenzura prewencyjna, Która cenzuruje dzieło przed
            drukiem - bądź wykreślając fragmenty bądź niedopuszczając w ogóle do druku.
            Pzeczytaj uważnie mój post. Palenie ksiązki na stosie wymaga jej istnienia i to
            istnienia ze wszelkimi kontrowersyjnymi ustępami. Moi poprzednicy pisali o
            ocenzurowanych wersjach Talmudu czyli jakoby Kościół miał wpływ na książkę
            przed oddaniem jej do druku, a tak na szczęście nie było
          • Gość: Vinc Re: do Tereka i Emiliana IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 15.06.01, 08:28

> Cenzura koscielna Panowie wielokrotnie cenzorowała
            > ksiegi zydowskie szczególnie talmud (jako księgę
            > obrażającą Jezusa, gdzie nie ma o Nim słowa) Skazywała
            > te księge na spalenie na stosie i wielokrotnie ja
            > palono. Przypadkowo urzędnicy kościelni nie
            > odróżniając talmudu od np modlitewników konfiskowali i
            > palili wszystkie ksiegi jakie wpadły im w ręce byle
            > pisane hebrajska czcionka przez co prowadzący modlitwy
            > kantorzy musieli często modlic sie z pamięci. Kto chce
            > dokładniejsze informacje - bardzo prosze do mnie pisać.

Chetnie do Ciebie napisze, podaj tylko adres.
            Pozdrawiam Vinc..
      • Gość: emilian Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... IP: *.efekt.pl 15.06.01, 07:32
        luzer napisał(a):

> Emilianie dlaczego u Ciebie z rzeczownikiem "filosemita" nierozłączna jest
        > przydawka: "nawiedzony"? Czy są filosemici nienawiedzeni? Byłbym wdzięczny za
        > wyjaśnienie.

Nie, wedlog mnie nie ma filosemitow i antysemitow ktorzy nie sa "nienawiedzeni".
        Oba te style zachowan maja znaczne zabarwienie emocjonalne co z gory wyklucza ich
        racjonalnosc.
        Miriam wydala mi sie "nawiedzona filosemitka" bo:
        1. Poddala w watpliwosc wypowiedzi innych foromow ktorzy mimo ze sa napewno
        zydami (pisali z izraela) potwierdzili autentycznosc podawanych cytatow z talmudu.
        2. Miriam mimo ze podawala sie za zydowke to pisala z polski. Wiem ze jej miejsce
        zamieszkania jeszcze nie swiadczy o tym ze klamala co do swojej narodowosci ale
        przyznacie to sami; jezeli gosc z izraela (niewatpliwy zyd) potwierdza cytaty a
        dziewczyna (kobieta) z Lodzi zaprzecza t oczywiscie predzej dam wiare temu z
        izraela jako czlowiekowi bardziej w temacie.
        3. Miriam stwierdzila ze chadzala do szkol chasydzkich. Nie znam sie na ich
        kulturze dlatego w moim pierwszym poscie dalem zapytanie czy to jest mozliwe. Z
        tego co slyszalem a takze widzialem na wlasne oczy to kobieta u chasydow sluzy do
        rodzenia dzieci (i to juz od najmlodszych lat) a nie do nauki tory.

Pozdrawiam
    • Gość: iLdek Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 00:00
      kikss@tenbit.pl
      Podziwiam Twoją cierpliwość, jestem pod wrażeniem, naprawdę i Twojej wiedzy i
      sposobu pisania. Będę czuł się naprawde zaszczycony jeśli zechcesz sie do mnie
      odezwać.
      • Gość: chrizz Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 15.06.01, 00:11
        "So do I" jak mawiają anglicy:izdeba@christopheres.neostrada.pl
        • Gość: Perła Re: do chrizza IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 00:18
          Witaj chrizz

Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy z tematu

pozdrawiam serdecznie

ps. przepraszam za nieeleganckie słowa. które użyłem w stosunku do Ciebie

• Gość: Datsh Re: do Perly IP: *.150.202.77.cm-upc.chello.se 15.06.01, 00:31
            Co slychac ?
            • Gość: emilian Re: do Perly IP: *.efekt.pl 15.06.01, 14:36
              Gość portalu: Datsh napisał(a):

> Co slychac ?

Zauwazylem Datsh ze nie masz nic do powiedzenia. Po co sobie robic odciski na
              opuszkach. Idz lepiej na spacerek.

• Gość: jfriend Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 14:26
          Gość portalu: chrizz napisał(a):

> "So do I" jak mawiają anglicy:izdeba@christopheres.neostrada.pl

"And I" jak także mawiają anglicy: jfriend@poczta.gazeta.pl
      • Gość: emilian ale jaja. IP: *.efekt.pl 15.06.01, 07:58
        Miriam pisze do samej siebie.

Porownajcie sobie adresy:
        1. Autor: Gość portalu: iLdek adres: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl
        2. Autor: Gość portalu: Miriam adres: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl

mowielem ze to "nawiedzona filosemitka" w dodatku mitomanka i klamczuch.
        Moze to nawet chlop !!!!!
        • Gość: TEREK Re: ale jaja robisz z siebie ! IP: *.chello.pl 15.06.01, 09:26
          Oznaczo to tylko, że korzystają z modemu za pośrednictywem TP okręgu łódzkiego.
          Nic więcej tu nie wyczytasz. A jaja robisz z siebie, przykro mi.
          • Gość: emilian Re: ale jaja robisz z siebie ! IP: *.efekt.pl 15.06.01, 10:09

> Oznaczo to tylko, że korzystają z modemu za pośrednictywem TP okręgu łódzkiego.
            >
            > Nic więcej tu nie wyczytasz. A jaja robisz z siebie, przykro mi.

Coz za przypadek !

• Gość: emilian Re: ale jaja robisz z siebie ! IP: *.efekt.pl 15.06.01, 10:15

> Oznaczo to tylko, że korzystają z modemu za pośrednictywem TP okręgu łódzkiego.
            >
            > Nic więcej tu nie wyczytasz. A jaja robisz z siebie, przykro mi.

Miriam wydala mi sie osoba zdolna do tego typu posuniec. Nic wiecej. Chcialem
            tylko zwrocic wszystkim uwage na ten przypadek.
            Ty terek oczywiscie mozesz czuc sie zdegustowany bo napisales:
            "...Miriam,
            1. Napisz do mnie, proszę, terek@poczta.gazeta.pl.
            2. Jestem zawsze pod wrażeniem kobiet żydowskich: żon, matek, przyjaciółek od
            serca (nic więcej). Są najwspanialsze i bardzo, bardzo mądre. Pełne ciepła i
            dobroci (jak moja kochana żona). ..."
            No coz w internecie kazdy moze byc kim zechce, nie wylaczajac plci ...

• Gość: Efan Re: ŻYDÓWKA CHCE POWIEDZIEĆ... IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 15.06.01, 08:26
      Jak na Zydowskim Jarmarku............
      • Gość: Miriam Do: EFAN IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 10:38
        Gość portalu: Efan napisał(a):

> Jak na Zydowskim Jarmarku............
        A byłeś kiedyś na żydowskim jarmarku? Wiesz jak to jest? czy czytałeś i
        wyobraziłeś sobie albo ktoś Ci podstawił własne wyobrażenia ? No? jak to jest?

• Gość: emilian Re: Do: EFAN IP: *.efekt.pl 15.06.01, 10:46

> A byłeś kiedyś na żydowskim jarmarku? Wiesz jak to jest? czy czytałeś i
          > wyobraziłeś sobie albo ktoś Ci podstawił własne wyobrażenia ? No? jak to jest?

Oczywiscie jest tam czysto, schludnie, nikt sie nie kluci i nie robi tloku.
          Istna sielanka. W odruznieniu oczywiscie od jarmarkow chrzescijanski, a w
          szczegolnosci katolickich, gdzie wszyscy mysla tylko o zysku za wszelka cene.

A propo, czy mozna podzielic jarmarki na wyznania ?
        • Gość: Efan Re: Do: EFAN IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 15.06.01, 16:39

> Gość portalu: Efan napisał(a):
          >
          > >
          > A byłeś kiedyś na żydowskim jarmarku?
          Wyobraz sobie ze bylem.....

Wiesz jak to jest?
          Jest dokladnie tak , jak tu natym post przez Ciebie otwartym

czy czytałeś i
          > wyobraziłeś sobie albo ktoś Ci podstawił własne wyobrażenia ?
          Nie ulegam sugestji, autorytetow wszedobylsich i wszystkowiedzacych,bazoje na
          wlasnych obserwacjach.

>No? jak to jest?

Jest to tak, jak ktos niewie czego oczekoje od drugiej osoby, ale wie ze nalezy
          poddac krytyce jego myslenie.

A coz zlego jest w stwierdzeniu "zydowski jarmark", czyz tam wlasnie bralas
          nauki, jakie tutaj starasz sie glosic, i dlatego kaka dynamiczna reakcja.

Czyzbym byl juz Antysemita?

Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

• Gość: mar Do: EFAN IP: 207.86.71.* 15.06.01, 18:07
            od kilku dni sledze dyskusje na postach na temat talmudu, antysemityzmu itp.
            Jestem Polakiem i z przykroscia stwierdzam ze oprocz epitetow,
            szyderstw,demagogii i przeinacznia faktow zaden z moich rodakow nie ma NIC do
            powiedzenia.Pewnie juz kazdy mysli ze jestem pomylonym zydem, a powrotu do
            zdrowia to chyba potrzebuje Efan.nara
    • Gość: Gienio Dosc tej kompromitacji. Przeczytaj "Zydzi i goje" Shahaka IP: 209.187.169.* 16.06.01, 21:23
      Dosc tej kompromitacji. Twoja wiedza o Talmudzie jest zenujaca, tyle co ty moze
      wiedziec nie-Zyd, ale ja na Zydowke jest to kompromitujace.
      Przeczytaj "Zydzi i goje" Shahaka. Ja przeczytalem.
      Przeczytaj o "18 blogoslawienstwach", o przeklenstwach w poblizu cmentarzy itd.
      Trzeba sie samemu douczyc, zanim chce sie kogos uczyc.

A cytaty przytaczane przez innych maja konkretnie podane zrodla. Jezeli jest
      jakis blad, to udowodnij! Tylko merytoryczna dyskusja.
      Fanatycy zydowscy, w dodatku ignowanci, nie sa zbyt dobrym partnerem do rozmow.
      • Gość: Miriam Re: Dosc tej kompromitacji biednego Gienia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 22:36
        Gość portalu: Gienio napisał(a):

> Dosc tej kompromitacji. Twoja wiedza o Talmudzie jest zenujaca, tyle co ty moze
        >
        > wiedziec nie-Zyd, ale ja na Zydowke jest to kompromitujace.
        > Przeczytaj "Zydzi i goje" Shahaka. Ja przeczytalem.
        > Przeczytaj o "18 blogoslawienstwach", o przeklenstwach w poblizu cmentarzy itd.
        > Trzeba sie samemu douczyc, zanim chce sie kogos uczyc.
        >
        > A cytaty przytaczane przez innych maja konkretnie podane zrodla. Jezeli jest
        > jakis blad, to udowodnij! Tylko merytoryczna dyskusja.
        > Fanatycy zydowscy, w dodatku ignowanci, nie sa zbyt dobrym partnerem do rozmow.

Biedny Gieniu, ja 18 błogosławieńst znam, bo je sama odmawiam. Nie grzej się tak,
        juz ci odpowiem w ten sposób. Więcej wogóle nie będę patrzeć cos napisał.
        Nienawiści w tobie strasznie dużo. Indyjskie religie i kabała zreszta także,
        mówią, że taka energia jaką człowiek w stosunku do innych wytwarza, wraca do
        niego samego z podwójną siłą. Przemyśl to sobie. Sam sobie przeczytaj książkę
        Talmud Abrahama Cohena wydany w jezyku polskim przez wydawnictwo Cyklady 1995
        jest to "syntetyczny wykład na temat Talmudu i nauk rabinów dotyczących religii,
        prawodawstwa i etyki".

• Gość: Gienio Re: Dosc tej kompromitacji biednej Miriam IP: *.dialinx.net 17.06.01, 07:07
          Ktora wersje 18 blogoslawienstw odmawiasz codziennie?
          Jest ich kilka. Chyba to wiesz?

"W najwazniejszej czesci na dni powszednie (18 blogoslawienstw) znajduje
          specjalne przeklenstwo, wymierzone poczatkowo w chrzescijan, przechrzczonym
          Zydom i innym heretykom.:
          ' I odbierz odszczepiencom nadzieje, a wszystkich chrzescijan zgladz
          natychmiast.'.
          Okolo XIV w. tekst ten zostal nieco zlagodzony:
          ' I odbierz odszczepiencom nadzieje, a wszystkich heretykow zgladz
          natychmiast.',
          zas po kolejnych naciskach:
          ' I odbierz nadzieje donosicielom, a wszystkich heretykow zgladz natychmiast.'.
          Poustanowieniu panstwa Izrael proces cenzurowania zostal odwrocony i wielu
          modlitwnikach zostal przywrocony tekst w jego czternatswiecznym brzmieniu.
          Po 1967 kilka kongregacji zblizonych do Gusz Emunim wrocilo do pierwotnego
          tekstu (na razie w formie ustnej) i tak ludzie ci modla sie dzisiaj kazdego
          dnia : 'a wszystkich chrzescijan zgladz natychmiast'."
          • Gość: Mosze Re: Dosc tej kompromitacji biednej Miriam IP: *.inter.net.il 17.06.01, 11:31

> Ktora wersje 18 blogoslawienstw odmawiasz codziennie?
            > Jest ich kilka. Chyba to wiesz?
            >
            > "W najwazniejszej czesci na dni powszednie (18 blogoslawienstw) znajduje
            > specjalne przeklenstwo, wymierzone poczatkowo w chrzescijan, przechrzczonym
            > Zydom i innym heretykom.:
            > ' I odbierz odszczepiencom nadzieje, a wszystkich chrzescijan zgladz
            > natychmiast.'.
            > Okolo XIV w. tekst ten zostal nieco zlagodzony:
            > ' I odbierz odszczepiencom nadzieje, a wszystkich heretykow zgladz
            > natychmiast.',
            > zas po kolejnych naciskach:
            > ' I odbierz nadzieje donosicielom, a wszystkich heretykow zgladz natychmiast.'
            > Poustanowieniu panstwa Izrael proces cenzurowania zostal odwrocony i wielu
            > modlitwnikach zostal przywrocony tekst w jego czternatswiecznym brzmieniu.
            > Po 1967 kilka kongregacji zblizonych do Gusz Emunim wrocilo do pierwotnego
            > tekstu (na razie w formie ustnej) i tak ludzie ci modla sie dzisiaj kazdego
            > dnia : 'a wszystkich chrzescijan zgladz natychmiast'."

Drogi Genio:
            Czytalem twoj wytlumaczony wiersz, wszystko prawda co pisales, tylko jedyna
            rzeczy nie ma: "a wszystkich chrzescijan Zgladz natychmiast"...Jestem tez troche
            przyblizony do "Gush Emunim" i mowie tobie ze nigdy, nigdy nie slyszalem co ty
            pisales. Nie wiem skad bierzesz to tlumaczenia, szkoda ze nie rozumiesz heb.
            to moglbym tobie wysylac cale 18 wierszy.
            Czy twoim uwazaniem nie mozna prosic Pana zeby zagladzil donosicielow, przez
            ktorych nasz narod tyle cierpial ? (mysle ze Polska tez cierpiala od
            koloraboratorow)
            Zaglada proszona jest dla tych, ktorzy nie maja Boga (nie chrzescijanow i nie
            mozulmanow i innych, tylko tych ktorzy sie smieja z wiary Boskiej). Mozesz byc
            ateista, ale nie smiej sie w czym ja wierze.
            Z powazaniem
            Mosze
            • Gość: Andy Re: Dosc tej kompromitacji biednej Miriam IP: *.ds.univ.gda.pl 17.06.01, 13:55
              Mam pytanie do Żydów.Czy prawdą jest,że pobożny Żyd nie wejdzie do domu
              goja,ani goj do domu Żyda?Jezus,który był Żydem nigdy nie wszedł do domu
              Rzymian,albo Samarytan.Poproszę o odpowiedź.
              • Gość: Mosze Do Andy... IP: *.inter.net.il 17.06.01, 14:15
                Gość portalu: Andy napisał(a):

> Mam pytanie do Żydów.Czy prawdą jest,że pobożny Żyd nie wejdzie do domu
                > goja,ani goj do domu Żyda?Jezus,który był Żydem nigdy nie wszedł do domu
                > Rzymian,albo Samarytan.Poproszę o odpowiedź.

Moge tylko powiedziec o siebie: Zyd przyjdzie do kazdego czlowieka (jak bedzie
                zaproszony) Jesc to inna rzecz-jak chyba wiesz to ortodoksyjni - jedza
                tylko "koszerne". Jak podaja wode to wypije-bo woda nazywa sie:"wody zycia"
                Mysle ze tak samo nie zyd jak bedzie zaproszony od zyda bedzie sie zachowywal..
                (specjane mowie czlowiek-nie zalezy jakiej wiary)
                Pozdrawiam
                Mosze

• Gość: Andy Re: Do Andy... IP: *.ds.univ.gda.pl 17.06.01, 14:22
                  Dzięki Mosze!Ale czy zawsze tak było?Interesuję się tym z punktu widzenia
                  historii religii.Wiem,że nie wolno ortodoksom jeść niekoszernych straw i tych
                  potraw które są złożone w ofierze bożkom. Chcę jednak zadać Ci jeszcze jedno
                  pytanie, wolno np. nie-Żydowi przyjąć judaizm?Z tego co słyszałem,to jeżeli
                  nawet ktoś i przyjmie judaizm,to dopiero po 10 pokoleniach jego potomstwo
                  będzie dopiero przyję te do wspólnoty Izraela.
                  • Gość: Mosze Re: Do Andy... IP: *.inter.net.il 17.06.01, 14:40
                    To nie jest prawda. Judaism to nie misjonerna wiara. Jak ktos chce przejsc na
                    Zydowska wiare to pytaja sie jego dlaczego i mowia ze jest ciezko i moze nie
                    oplaca sie zeby przeszedl (bo jak juz wiesz - nas nie lubia to po co to
                    zrobic...)ale jak postanowil i przychodzi i pobiera regulaminy to odrazu jest
                    zydem tak jak ja. Nawet kto, ktory przeszedl na Judaism ma wiekszy honor niz
                    ja...
                    Mozesz tez czytac ksiedze RUT, i zobaczysz jaki honor dostala i zniej pokolenia
                    (3 pokolenia) przyszedl Dawid i zalozyl nasze krolestwo...

Pozdrawiam
                    • Gość: Andy Re:Do Mosze IP: *.ds.univ.gda.pl 17.06.01, 14:51
                      Dzięki Ci Mosze za informacje.Widzisz w tym kraju nie znalazłbym już Żyda z
                      którym można byłoby pogadać.A mam dużo pytań.Bo wiele się mówi o Żydach w
                      Polsce, ale sam wiesz,ze wiekszość do poprostu antysemici na tym forum.Zakładam
                      jednak,że żadnego Żyda w życiu nie widzieli, zresztą tak jak i ja.A mieszkam na
                      stałe w miejscowości,gdzie przed wojną mieszkało ok. 2000 Żydów(Ejszyszki,Litwa)
                      Został tam jeszcze budynek synagogi, którą sowieci przerobili na hale
                      sportową.Nie wiem czemu rząd izraelski nie zwróci na to uwagi,bo to już stoi i
                      się rozwala, bo wybudowano inną halę sportową,a ta stara(synagoga)już
                      nieczynna.Poza tym jest cmentarz zydowski i kilka budynków które przed wojną
                      były zydowskie.Pozdrawiam
                      • Gość: Mosze Do Andy IP: *.inter.net.il 17.06.01, 15:00
                        smile)
                        Mysle ze tez polski rzad potrzebuje pilnowac co bylo w dawnych czasach:
                        " Narod, ktory nie pamieta przeszlosci-teraznieszosc jest blada i przyszlosc
                        nie wiadoma..."
                        (zalozylem watek "dwa nieszczescia... zapraszam)
                        Pozdrawiam,
                        Mosze
                        • Gość: Andy Re: Do Mosze IP: *.ds.univ.gda.pl 17.06.01, 15:12
                          Nie mogę znaleźć pańskiego nowęgo wątku pt. dwa nieszczęścia.A propos rządu
                          polskiego i izraelskiego: nie chodziło mi tak do końca o to,zeby rząd izraelski
                          zaopiekowal sie wszystkimi bylymi zydowskimi nieruchomosciami,bo wiekszosc z
                          nich juz ma nowych wlascicieli, ale ta synagoga to naprawde smutny widok.Moze
                          sa w Izraelu jakies fundacje religijne,ktore sie tym zajmą,nie wiem.Bo podobno
                          przyjezdzali ludzie z Izraela,pokiwali tylko glowami i pojechali.Pozdrawiam
                          • Gość: Mosze Do Andy IP: *.inter.net.il 17.06.01, 16:19
                            Ha Ha.... jestes slodki, widzisz jak trzeba otwierac kieszenia - to tylko
                            kiwaja glowy, Najpierw potrzebuja otwierac serca...
                            (watek 2 nieszczescia zaraz bedzie na gorze...)
                            pozdrawiam
                            • Gość: Andy Re: Do Mosze IP: *.ds.univ.gda.pl 17.06.01, 16:25
                              Juz znalazlem twój wątek. Właśnie jego przeglądam,dowiedziałem się również,że
                              od dziecka mieszkasz w Telawiwie.Dobrze znasz polski! pozdrawiam
      • Gość: adam Re: Dosc tej kompromitacji. Przeczytaj IP: *.cvx-koln.ipdial.viaginterkom.de 17.06.01, 14:45

> Dosc tej kompromitacji. Twoja wiedza o Talmudzie jest zenujaca, tyle co ty moze
        >
        > wiedziec nie-Zyd, ale ja na Zydowke jest to kompromitujace.
        > Przeczytaj "Zydzi i goje" Shahaka. Ja przeczytalem.
        > Przeczytaj o "18 blogoslawienstwach", o przeklenstwach w poblizu cmentarzy itd.
        > Trzeba sie samemu douczyc, zanim chce sie kogos uczyc.
        >
        > A cytaty przytaczane przez innych maja konkretnie podane zrodla. Jezeli jest
        > jakis blad, to udowodnij! Tylko merytoryczna dyskusja.
        > Fanatycy zydowscy, w dodatku ignowanci, nie sa zbyt dobrym partnerem do rozmow.

Obrzucanie innych powyzszymi epitetami jest bynajmniej nie na miejscu. Jednak o
        zydowskich przeklenstwach w poblizu katolickich cmentarzy i swiatyn czytalem juz
        w ksiazce M.J.Chodakiewicza, Zydzi i Polacy 1918-1956, w ktorej podaje
        wspomnienia polskich Zydow z okresu miedzywojennego (oczywiscie z przypisami-
        jedna trzecia ksiazki to mniej wiecej przypisy), ktorzy sie do tego otwarcie
        przyznawali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka