Dodaj do ulubionych

Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow.

IP: *.nas38.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 18.06.02, 06:00
Bo o to chodzi. Bez tego muzeum kiedy wypedzono miliony Palestynczykow nie
mozna mowic o sprawiedliwosci. O to chodzilo Michnikowi. O sprawiedliwosci.
Obserwuj wątek
    • Gość: snajper Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow. IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 18.06.02, 12:41
      Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Bo o to chodzi. Bez tego muzeum kiedy wypedzono miliony Palestynczykow nie
      > mozna mowic o sprawiedliwosci. O to chodzilo Michnikowi. O sprawiedliwosci.

Masz rację. Bo miało to by być muzeum przeciwko wszelkim wypędzeniom. Także
      przeciwko wypędzeniu Palestyńczyków.
      • Gość: EUROMIR Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow. IP: *.cm-upc.chello.se 19.06.02, 20:33
        Szanowny Panie Snajperze,
        czy Pan naprawdę wierzy w bezstronność i apolityczność Muzeum (Centrum) Przeciw Wszystkim Wypędzeniom
        w Berlinie, lub Wrocławiu, pod egidą niemieckiego związku wypądzonych ?
        Ja mam duże wątpliwości, a dotyczą one głównie szczerości niemieckich intencji.

Pozdrawiam Pana :

Euromir
        • Gość: snajper Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow. IP: *.acn.waw.pl 20.06.02, 00:15
          Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Szanowny Panie Snajperze,
          > czy Pan naprawdę wierzy w bezstronność i apolityczność Muzeum (Centrum) Przeciw
          > Wszystkim Wypędzeniom w Berlinie, lub Wrocławiu, pod egidą niemieckiego związku
          > wypądzonych ? Ja mam duże wątpliwości, a dotyczą one głównie szczerości niemiec
          > kich intencji.
          >
          > Pozdrawiam Pana :
          >
          > Euromir

Witam !

A czyżbym, broń Boże, sprawiał takie wrażenie, iż wierzę w bezstronność
          niemieckiego związku wypędzonych ??? wink) Centrum PWW w Berlinie, po opieką
          związku wypędzonych, stało by się (w najlepszym wypadku) ośrodkiem antypolskiej
          propagandy. Dlatego doceniam kontrpropozycję Michnika, blokującą w pewnym stopniu
          tamtą inicjatywę. Gdyby była tylko propozycja Berlina, szansa na realizację tego
          pomysłu byłaby większa, niż teraz, gdy Berlin konkuruje z Wrocławiem. A wszak
          Wrocław jest bardziej predestynowany, aby powstało w nim Centurm. Choćby dlatego,
          że oprócz zwiąku z przesiedleniem Niemców związany jest on także z przesiedleniem
          Polaków, wypędzonych z Kresów.
          Choć obiektywnie patrząc i ta lokalizacja nie jest idealna. Tak jak berlińskie
          Centrum byłoby Centrum niemieckim, tak Centum wrocławskie - będzie polsko-
          niemieckim. Nadal brak będzie uniwersalizmu, którego po takim Muzeum bym
          oczekiwał.

Pozdrawiam.

Snajper.
          • Gość: EUROMIR Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow. IP: *.cm-upc.chello.se 20.06.02, 01:29
            Szanowny Panie Snajperze,
            w naszej części Europy, w kontekście II wojny, obecnej sytuacji politycznej, dużej przewagi gospodarczej i
            kulturowej Niemiec - trudno jest mówić o Centrum Przeciw Wypędzeniom nie biorąc pod uwagę Czech i ich
            dzisiejszych problemach związanych z naciskiem Niemiec żądających unieuważnienia dekretów Benesza.
            Sprawa Niemców sudeckich...odbiciem poniekąd naszych jest problemów.
            Problem wypędzeń - czystek etnicznych, wydawałoby się uregulowany przez prawo międzynarodowe już
            kilkaset lat temu, teraz po II wojnie ożył na nowo. To co sią działo w Jugosławii i faktyczne zaaprobowanie przez
            społeczność międzynarodową czystek i "wędrówek ludów", które tam miały miejsce, potwierdza tezę, że nie
            wszystkie wydawałoby sią normy zastałe i ustalone żyją wiecznie.
            Napawa mnie to nieco niepokojem, gdyż istnieje możliwość, iż poddanie w wątpliwość zasadności (moralnej)
            przesiedleń Niemców z Ziem Odzyskanych i Sudetów, może (rozwojowo) zagrażać naszemu polskiemu
            interesowi zachowania integralności terytorialnej.
            Nie powinniśmy zapominać, że status naszych granic zachodnich nie jest uregulowany w 100%
            Faktem jest, iż Niemcy podpisując z nami rozmaite układy o granicach, pokojowe itd. pozostawili sobie kilka
            ścieżek, które w sprzyjających okolicznościach mogliby przeciw nam wykorzystać. Rządy i nastroje społeczne
            również w Niemczech się zmieniają, o czym świadczy choćby projekt Centrum Wypędzeń w Berlinie, jeszcze
            kilkanaście lat temu tam nie do pomyślenia.
            Sądzę, że ważne jest, aby nasza dyplomacja, teraz w okresie rokowań nad przystąpieniem do UE, tę sprawę
            ostatecznie uregulowała zarówno na płaszczyśnie unijnej, jak i polsko-niemieckiej w formie "nieprzemakalnego",
            nie pozostawiającego interpretacyjnej dowolności układu.

Pozdrawiam Pana :

Euromir
        • Gość: wikul Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczykow. IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 00:48
          Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Szanowny Panie Snajperze,
          > czy Pan naprawdę wierzy w bezstronność i apolityczność Muzeum (Centrum) Przeciw
          > Wszystkim Wypędzeniom
          > w Berlinie, lub Wrocławiu, pod egidą niemieckiego związku wypądzonych ?
          > Ja mam duże wątpliwości, a dotyczą one głównie szczerości niemieckich intencji.
          >
          > Pozdrawiam Pana :
          >
          > Euromir

Przepraszam , ale mam wrażenie że Pan ma wątpliwosci do wszystkiego co nie pasuje
          do Pańskiej wizji świata nawet do tego czego jeszcze nie ma .

• Gość: EUROMIR DO PANA WIKULA IP: *.cm-upc.chello.se 24.06.02, 01:09
            Szanowny Panie Wikul,
            napisał Pan :

" Przepraszam , ale mam wrażenie że Pan ma wątpliwosci do wszystkiego co nie pasuje
            do Pańskiej wizji świata nawet do tego czego jeszcze nie ma ."

I nie mogę Panu odmówić racji. Sformułowanej, krótko, dosadnie i lapidarnie.

Mam swoją - podobnie jak i Pan (tak się domyślam) - wizję świata i panujących na nim porządków. Jeśli mam
            wątpliwości - a miewam je często - daję im - tak jak i Pan - wyraz pisząc np. tu na Forum.
            Nazywa się to potocznie - posiadaniem i artykułowniem własnego zdania. Nie muszę Panu życzyć tego samego,
            gdyż z treści Pańskiego postu wynika, że i Pan swoim zdaniem samowolnie rozporządza.

Zawsze życzliwy :

Euromir
    • Gość: U Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczyk IP: *.gis.net 18.06.02, 12:47
      No to jak to jest z tym faszyzmem Michnika?
      • Gość: Bert Re: Michnik mowi o Muzeum Wypedzonych Palestynczyk IP: *.214.126.250.Dial1.Boston1.Level3.net 20.06.02, 03:34
        Zydzi powinni zbudowac je w Jerozolimie?
        • Gość: Krzys W Jerozolimie to buduja Mur Berlinski i silosy z IP: *.proxy.aol.com 20.06.02, 04:32
          Gość portalu: Bert napisał(a):

> Zydzi powinni zbudowac je w Jerozolimie?

z bronia jadrowa .
          • d_nutka Re: W Jerozolimie to buduja Mur Berlinski i silosy z 20.06.02, 05:52
            Gość portalu: Krzys napisał(a):

> Gość portalu: Bert napisał(a):
            >
            > > Zydzi powinni zbudowac je w Jerozolimie?
            >
            > z bronia jadrowa .

Krzysiu!
            ktokolwiek nazwał cię kretynem to sam ...
            a ja jestem taka sama kretynka jak ty!-a może jeszcze bardziej.
            pzdr.
            a na poważnie.
            Żydzi swoje "muzeum wypędonych" niosą na swoim grzbiecie- jak ślimaki.
            • Gość: wikul Re: W Jerozolimie to buduja Mur Berlinski i silosy z IP: *.acn.waw.pl 24.06.02, 00:57
              d_nutka napisał(a):

> Gość portalu: Krzys napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Bert napisał(a):
              > >
              > > > Zydzi powinni zbudowac je w Jerozolimie?
              > >
              > > z bronia jadrowa .
              >
              > Krzysiu!
              > ktokolwiek nazwał cię kretynem to sam ...
              > a ja jestem taka sama kretynka jak ty!-a może jeszcze bardziej.
              > pzdr.
              > a na poważnie.
              > Żydzi swoje "muzeum wypędonych" niosą na swoim grzbiecie- jak ślimaki.

I tak oto na naszych oczach rodzi sie miłość między ucywilizowanym Krzysiem
              a wszedobylską beserwiserską d_nutką . A może raczej odwrotnie . Moje gratulacje.
              Wart Pac pałaca .

• Gość: zyx W Polsce Palestynczycy chca budowac? IP: *.rdu.bellsouth.net 20.06.02, 06:00
      Czemu nie pozwolic? Ja za tym! Przyjac wszystkich do Polski na dodatek. To
      sprawiedliwe! Mowmy to co sprawiedliwe. Pomniki i azyl dla Palestynczykow, w
      Polsce , sa doskonalym pomyslem. Popieram cie szynka. Panie Michnik. Licze ze Pan
      tez to poprze.
      Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Bo o to chodzi. Bez tego muzeum kiedy wypedzono miliony Palestynczykow nie
      > mozna mowic o sprawiedliwosci. O to chodzilo Michnikowi. O sprawiedliwosci.

• Gość: # Re: W Polsce Palestynczycy ? IP: *.wroclaw.tpnet.pl 20.06.02, 08:12
        Gość portalu: zyx napisał(a):

> Czemu nie pozwolic? Ja za tym! Przyjac wszystkich do Polski na dodatek. Pomniki
        i azyl dla Palestynczykow, w Polsce , sa doskonalym pomyslem. Popieram cie
        szynka. Panie Michnik. Licze ze Pan tez to poprze.

> Gość portalu: polishAM napisał(a):
        >
        > > Bo o to chodzi. Bez tego muzeum kiedy wypedzono miliony Palestynczykow nie
        > > mozna mowic o sprawiedliwosci. O to chodzilo Michnikowi. O sprawiedliwosci

Ja tez popieram!
        Tylko co im biedakom zaoferujemy?
        Telewizja zajeta, prasa zajeta, kancelaria prezydenta zajeta,
        RPP tez, .... moze jest kilka vacatow w Ministerstwie Finansow, albo w radach
        nadzorczych?
        No bo majatku do zwrotu dla gmin palestynskich tez jakby malo.

• Gość: snajper Re: W Polsce Palestynczycy ? IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 20.06.02, 14:01
          Gość portalu: # napisał(a):

> Ja tez popieram!
          > Tylko co im biedakom zaoferujemy?
          > Telewizja zajeta, prasa zajeta, kancelaria prezydenta zajeta,
          > RPP tez, .... moze jest kilka vacatow w Ministerstwie Finansow, albo w radach
          > nadzorczych?
          > No bo majatku do zwrotu dla gmin palestynskich tez jakby malo.

Jak to, co im zaoferujemy ? Sektor rozrywkowy. Wszak to są specjaliści od
          rozrywania. wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka