Dodaj do ulubionych

PAPIEŻ POLAK, czy po prostu PAPIEŻ?

01.04.05, 22:13
ciekawi mnie to niezmiernie, tym bardziej że czesto zdarzło mi się widzieć ołtarzyki przed procesją na Boże Ciało strojone, na których (wysokością mierząc zawieszenia) wizerunek papieża najbardziej był wyeksponowany, nawet Jasnogórską przewyższał. Nie mówiąc już o Chrystusie.
To co bedzie, jak się stanie, co się stac musi w najblizszym czsie, że będzie następny PAPIEŻ, ale z pewnością POLAKIEM on nie będzie?
Obserwuj wątek
    • hasz0 Nie boj żaby damy mu honorowe obywatelstwo. 01.04.05, 22:21
      • babariba666 i albumy z mocno śniadym np. papieżem... 01.04.05, 22:32
        ...w takich samych nakładach sie będa rozchodzić, jak te autorstwa Bujaka np.???
        A poza tym, w kwestii obywatelstwa, sprawa jest jakby skomplikowana. Bo jakby został PAPIEŻEM następnym śniady obywatel jakiegoś kraju afrykańskiego albo z Ameryki Południowej np., to przeciez obywatelstwo jakieś by już miał.
        A obywatelstwo polskie by musiał chcieć mieć dopiero. Nie jestem pewien, że by chciał...
        Sam proces nadania obywatelstwa bywa nietrudny, nie tylkow Polsce (przykład - Olisadebe), ale we Francji np. też (ekspresowo nadano obywatelstwo kiedyś siostrom Tlałkównym).
        Mnie ciekawi natomiast, czy przedmiotem kultu papież następny będzie, jak on już PAPIEŻEM POLAKIEM nie będzie.
      • owca_czarna Re: Nie boj żaby... hehe 01.04.05, 22:41
        Nie bój żaby.... a bociana? Ja się bardziej boję boćków, bo one klekocą smile))))

czarna_owca

ps Z drugiej strony, to gdyby nie papież, to duża grupa ludzi nie wiedziałaby
        gdzie leży Watykan.
    • kropekuk [...] 01.04.05, 22:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • babariba666 którego kościoła??? 01.04.05, 22:34
        ...bo z różnych źródeł wynika, że nauka i polityczna praktyka Karola Wojtyły w wielu katolickich krajach silnie kontestowana bywała.
        • kropekuk Zwykla rozbieznosc pogladow pomiedzy reformatorami 03.04.05, 06:55
          i tradycjonalistami... Spory oznaczaja tu wspolne dochodzenie
          prawdy, "kontestacja" bylaby po prostu schizma... A moze bys sie wpierw
          katechizmu douczyl?
      • kropekuk CENZOR! DO KATECHIZMU, ALE JUZ: NAPISALEM 03.04.05, 06:52
        JEDYNIE, ZE ZGODNIE Z DOGMATEM PAPIEZ NIE MA NARODOWOSCI I DLATEGO KAZDY PAPIEZ
        JEST POCHOWANY W WATYKANIE, NIE NA ZIEMI, Z KTOREJ POCHODZIL. Moze was by jakis
        ksiadz (a nie rabbi) z katolicyzmu douczyl?
        • kropekuk PS: CENZOR - lekcja katechizmu nr 2. Nie wiesz 03.04.05, 06:59
          to przypadkiem, CZEMU kazdy papiez obiera nowe imie? I co to ma symbolizowac?
          Nie ma papieza-Polaka, papieza-Wlocha, papieza-Niemca: jest tylko Namiestnik
          Bozy zasiadajacy na Tronie Piotrowym, papiez wszystkich katolikow swiata. A ze
          tych katolikow jest aktualnie 1,1 miliarda, to 38 milionow Polakow nie powinno
          sobie tego papieza zawlaszczac...Co za pazerna nacja. I - co widac po cenzurze -
          z zenujaca wiedza na temat wlasnego ponoc wyznania.
    • wikul Re: PAPIEŻ POLAK, czy po prostu PAPIEŻ? 03.04.05, 00:18
      Masz wątpliwości ? Czy trudności w odróżnieniu od innych Papieży ?
      Wydaje mi się że "przeżyłeś" co najmniej trzech papieży .
      Polskość nie przeszkodziła mu w dokonaniach . Moze nawet pomogła .
      • kropekuk Ufff...Jeden katolik... 03.04.05, 07:00

• aaki oczywiście że papież ale czy to dziwne 03.04.05, 08:40
          że polacy są dumni z jego polskości i myślą o Nim papież-polak?
          niewiele mieliśmy jednostek w swojej historii, z których możemy być dumni wobec całego świata
          • t0g Re: oczywiście że papież ale czy to dziwne 03.04.05, 08:50
            aaki napisała:

> że polacy są dumni z jego polskości i myślą o Nim papież-polak?

No właśnie. Ale mnie smuci i gorszy, że dla wielu Polaków na tej dumie z
            polskosci Papieża ich myślenie się w zasadzie kończyło. Papież, oprócz tego, że
            był Polakiem, to głosił również pewne nauki. Ale wielu chyba uważało, że tymi
            naukami nie ma już co sobie zawracac głowy i koncentrowało sie na czysto
            ceremonialnych aspektach miłosci do Papieża.
            • aaki jeśli nawet choć troszkę 03.04.05, 08:54
              jesteśmy dzięki Niemu lepsi to jest to czego chciał
              >
              > No właśnie. Ale mnie smuci i gorszy, że dla wielu Polaków na tej dumie z
              > polskosci Papieża ich myślenie się w zasadzie kończyło. Papież, oprócz tego, że
              > był Polakiem, to głosił również pewne nauki. Ale wielu chyba uważało, że tymi
              > naukami nie ma już co sobie zawracac głowy i koncentrowało sie na czysto
              > ceremonialnych aspektach miłosci do Papieża.
              >
          • kropekuk Mysle, aaki, ze lepiej myslec: Polak - dar dla 03.04.05, 18:12
            swiata i ludzkosci. I sadze, ze takie myslenie byloby blizsze mysleniu samego
            Jana Pawla II.
    • karmin-cynober Re: PAPIEŻ POLAK, czy po prostu PAPIEŻ? 03.04.05, 19:01
      Nadal beda nosic obrazki z JPII .
      Ale co zrobia nacjonalisci -rasisci z nastepnym, jak im do swiatopogladu nie
      bedzie pasowal?
      • hugo_w2 Re: PAPIEŻ POLAK, czy po prostu PAPIEŻ? 03.04.05, 19:15
        wielkość człeka nie zależy od nacji, jeno od brain'u....
        polaki, mający kompleksy ,do wszystkiego muszą dopracować polish-ideology...
        wyjątkowo upierdliwa nacja, dlatego mało kto ich lubi w europie, wsrod high-
        life ma to zwiazek jeno z kurtuazją i protokollem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka