Dodaj do ulubionych

ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ

IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 07.09.01, 19:44
Dzisiaj zauważyłam na ulicy Nowy Świat, w samym centrum Warszawy obrzydliwe
świadectwo polskiej ksenofobii. Wszystkie plakaty wyborcze kandydata Unii
Wolności Edwarda Wende pomazane były czarnym markerem. Jakiś "prawdziwy polak "
pozwolił sobie na makabryczny "żart" pisząc na plakatach "ŻYD". Chciałabym
wierzyć,że jest to tylko żart ale niestety jest to nasza smutna polska
rzeczywistość. Tak nie wiele zostało z pieknej tradycji polskiej tolerancji,
którą podobno chcemy wnosić do Europy. Najpierw należałoby zrobić porządek na
własnym podwórku. Nikt nie zareagował, ani policja, ani żaden z przechodniów,
uważam że tak być nie powinno. I niech nikt mi nie mówi, że w POlsce nie ma
antysemityzmu. Jak widać można go zaobserwować nie tylko w małych miasteczkach
i doświadczyć w przysłowiowej taksówce, ale w biały dzień w stolicy. Smutne i
żałosne.
Obserwuj wątek
    • civic_vtec Re: OBOJETNOSC W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ 07.09.01, 20:33
      Noemi, durniow nie sieja, sami jakos sobie radza w przyjsciu na ten swiat.
      Najwiekszy klopot, gdy koniecznie MUSZA zaistniec a do otwartego starcia brak
      im odwagi, wiedzy i inteligencji (wszak durniami sa tylko).
      Niestety, martwi bardziej fakt, ze tylu ludzi (Nowy Swiat) przeszlo obok ludzi
      smarujacych po czyims (niewazne czyim) wizerunku. Stopien zobojetnienia na to
      co nas bezposrednio nie dotyczy mamy bardzo wysoki (my czyli spoleczenstwo),
      stad nie jest zbyt daleko do zezwolenia na naruszenie wszelkich zasad moralnych
      tym ktorzy sa silni, cwani lub po prostu bezczelni. Jakie jest stad wyjscie???
      • jajacek Re: OBOJETNOSC W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ 07.09.01, 21:01
        Tak bedzie dotad az stosunek Zydow do Polakow nie zmieni sie .
        Jesli slyszy sie ,ciagle zadania pod adresem Polakow okarza sie ich o
        mordowanie Zydow na rowni z Niemcami.
        To trudno sie dziwic reakcji.
        A poza tym powiedzmy prawde ,ze Zydow w II RP tez nie kochano,i przkazywane
        jest to z pokolenia na pokolenie.
        • civic_vtec do jajacka o Zydach w II RP 08.09.01, 15:30
          Chce Ci przytoczyc pewna historie, ktora miala miejsce w mojej rodzinie:

Moj dziadek, ulan Pilsudskiego spod Kijowa dzierzawil sad Zydowi (transakcja
          handlowa). Zyd postawil szalas wsrod drzew i mieszkal w nim przez lato pilnujac
          jablek. Moj wuj powodowany takim samym szczeniackim mysleniem jak "bazgracze"
          zebral chlopakow ze wsi i zaczal platac Szmulowi brzydkie figle. Niektore
          bardzo brzydkie.
          Za ktoryms razem Zyd nie wytrzymal i przy okazji poskarzyl sie dziadkowi.
          Jaki byl final? Chlopak zostal poglaskany po glowce pod haslem "my tu w Polsce
          Zydow nie kochamy"? Nic z tego. Do roboty zaprzegnieto pozadny pas i przez
          miejsce do siedzenia dziadek wbijal synowi do lba zdanie: "Syn polskiego ulana
          nie moze krzywdzic swojego sasiada!"

To tez jest przekazywane z pokolenia na pokolenie, a ja tylko zaluje, ze
          zaginela dziadkowa szabla, bo mozna by nia niezle wyplazowac po d... tego kogo
          trzeba.
        • Gość: snajper Re: OBOJETNOSC W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.waw.cdp.pl 11.09.01, 17:24
          jajacek napisał(a):

> Tak bedzie dotad az stosunek Zydow do Polakow nie zmieni sie .
          > Jesli slyszy sie ,ciagle zadania pod adresem Polakow okarza sie ich o
          > mordowanie Zydow na rowni z Niemcami.
          > To trudno sie dziwic reakcji.
          > A poza tym powiedzmy prawde ,ze Zydow w II RP tez nie kochano,i przkazywane
          > jest to z pokolenia na pokolenie.

Znów pojawia się teoria o antysemityzmie wysysanym z mlekiem matki. smile)
    • Gość: Porter Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.ppp.polbox.pl 07.09.01, 21:08
      Zgadzam sie z toba, ze bargranie po plakatach wyborczych to rzecz naganna, ale
      czy mozesz wyjasnic mi, dlaczego piszesz, ze napisanie na plakacie slowa "Zyd"
      bylo zartem makabrycznym? Po drugie, czy chodzi Ci o to, ze mec. Wende zostal
      obrazony (tzn. ze nazywajac kogos Zydem obrazamy go)? Dlaczego uwazasz, ze
      nazywajac kogos Zydem dokonuje sie aktu antysemityzmu?
    • Gość: P.C. Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.chem.usu.edu 07.09.01, 21:17
      Gość portalu: Noemi napisał(a):

> Dzisiaj zauważyłam na ulicy Nowy Świat, w samym centrum
      Warszawy obrzydliwe
      > świadectwo polskiej ksenofobii.

Ja w powyzszym widze raczej smutne swiadectwo zydowskiej
      paranoi prowadzace do obrzydliwego antypolonizmu:
      Nietrudno sobie wyobrazic, ze Szeremietiewowi ktos
      napisze na plakacie "Rosjanin", Millerowi albo Mikkemu
      "Niemiec", albo, mnie, gdybym kiedys zdecydowal sie
      kandydowac - "Litwin".
      I co z tego? Taka to ohydna "ksenofobia"? Robota dla
      policji? A moze dla ONZ? Puknijcie sie w glowki odrobine
      a najlepiej zapiszcie na leczenie.

A do drugiej strony: wariat to czlowiek nieszczesliwy.
      Dla elementarnego poczucia przyzwoitosci: nie znecajcie
      sie nad paranoikami i nastepnym razem piszcie: "Eskimos",
      jesli juz musicie.

P.C.
      • Gość: Mag Re: Epitety IP: 64.95.214.* 07.09.01, 21:32
        Gość portalu: P.C. napisał(a):

> Gość portalu: Noemi napisał(a):
        >
        > > Dzisiaj zauważyłam na ulicy Nowy Świat, w samym centrum
        > Warszawy obrzydliwe
        > > świadectwo polskiej ksenofobii.
        >
        > Ja w powyzszym widze raczej smutne swiadectwo zydowskiej
        > paranoi prowadzace do obrzydliwego antypolonizmu:
        > Nietrudno sobie wyobrazic, ze Szeremietiewowi ktos
        > napisze na plakacie "Rosjanin", Millerowi albo Mikkemu
        > "Niemiec", albo, mnie, gdybym kiedys zdecydowal sie
        > kandydowac - "Litwin".
        > I co z tego? Taka to ohydna "ksenofobia"? Robota dla
        > policji? A moze dla ONZ? Puknijcie sie w glowki odrobine
        > a najlepiej zapiszcie na leczenie.
        >
        > A do drugiej strony: wariat to czlowiek nieszczesliwy.
        > Dla elementarnego poczucia przyzwoitosci: nie znecajcie
        > sie nad paranoikami i nastepnym razem piszcie: "Eskimos",
        > jesli juz musicie.
        >
        > P.C.

"Eskimos" jako epitet to zdecydowanie za dlugie. Czlowiek zdazy napisac ZYD i
        uciec, zanim skonczy ESKIMOS. A poza tym to Eskimosow w Polsce sie lubi,
        nieprawdaz?
      • Gość: agulha Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: 10.129.135.* / *.acn.pl 09.09.01, 02:59
        A czy wiecie, że w Ameryce Północnej słowo "Eskimos" jest politycznie
        niepoprawne i oni piszą "Inuit"?
        Więc Eskimos też będzie źle...
        A co do reakcji ludzi:
        1. w trakcie, kiedy ktoś smaruje coś takiego - a kto chce dostać w zęby od
        takiego gnojka? Przecież policjanta na milę wokół nie uświadczysz..
        2. kiedy już jest napisane - a co niby przechodzień ma z tym fantem zrobić?
        Przechodząc krzyknąć "ojejku"? Zadzwonić z komórki do biura numerów i ustalać
        telefon do administracji budynku? Wezwać policję (która takie drobiazgi to już
        ma głęboko w nosie, w ogóle im się nie chce nawet zapisywać zawiadomień o
        przestępstwie, a o poszukiwaniu sprawców to dawno zapomnieli...)
      • Gość: . Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ+++ IP: *.swipnet.se 11.09.01, 00:05
        Pan, co w idiote sie zabawia?
        Nie wie ,Pan, o co tuchodzi?
        • Gość: P.C. Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ+++ IP: *.chem.usu.edu 11.09.01, 05:04
          Gość portalu: . napisał(a):

> Pan, co w idiote sie zabawia?
          > Nie wie ,Pan, o co tuchodzi?

Prosze nas oswiecic.

P.C.
    • civic_vtec __________Jajacek, Porter, P.C. 07.09.01, 21:38
      Ja swoje Panowie, Wy swoje.
      Ja staram sie problem uogolnic - wy go sprowadzacie na plaszczyzne oceny
      relacji polsko-zydowskich, i to tych nienajlepszych.
      Jajacku, dlaczego piszesz "tak dlugo jak..." to brzmi jak grozba. Doceniam to,
      gdy ktos potrafi otwarcie wystapic w walce politycznej. Mazanie po plakatach,
      po twarzach ludzi to gowniarstwo.
      Porterze, skad taka reakcja Noemi na slowo Zyd? Ano stad, ze istnieja w Polsce
      ludzie, ktorzy uzywaja go jako slowa bardzo obrazliwego. Nie udawaj, ze tak nie
      jest i ze jest to dla Ciebie nowina.
      P.C., j.w. + co bys powiedzial gdyby w Stanach nazwano Ciebie Polakiem majac na
      mysli synonim drobnego, zacofanego cwaniaczka o poziomie inteligencji ɘ. Tam
      tak bywa.

Pozdrawiam Panowie

vtec
      • civic_vtec __________P.S. do Mag 07.09.01, 21:40
        Dobrze to ujelas - napisac i uciec
        Bo na to by stanac obok i pochwalic sie swoim dzielem odwagi nie starcza.

vtec
      • Gość: P.C. Re: __________Jajacek, Porter, P.C. IP: *.chem.usu.edu 07.09.01, 22:43
        civic_vtec napisał(a):
        >
        > P.C., j.w. + co bys powiedzial gdyby w Stanach nazwano Ciebie Polakiem majac na
        > mysli synonim drobnego, zacofanego cwaniaczka o poziomie inteligencji ?. Tam tak bywa.

Znakomity przyklad. Otoz nie zrobil bym NIC, albo, jesli osobnik bylby upierdliwy, doradzil bym mu by
        splywal. Gdybym robil publicznie raban i domagal sie interwencji policji, to zaslugiwalbym na miano -
        wariata wlasnie.
        P.C.

• civic_vtec Re: do P.C. 07.09.01, 22:50
          Ja nie pytalem co bys zrobil. Ja pytalem co bys powiedzial, a teraz dodam
          jeszcze - jakbys sie czul. Drobna roznica ale istotna jakby.

pozdrawiam

vtec
          • Gość: P.C. Re: do P.C. IP: *.chem.usu.edu 07.09.01, 22:58
            civic_vtec napisał(a):

> Ja nie pytalem co bys zrobil.

Dyskusja dotyczy wlasnie tego, co zalozyciel watku ZROBIL(a).

> Ja pytalem co bys powiedzial, a teraz dodam
            > jeszcze - jakbys sie czul.

Nijak. Mialbym to w nosie, nie jestem paranoikiem.
            P.C.
            • civic_vtec Re: do P.C. 07.09.01, 23:06
              A ja Ci moge powiedziec co bym czul...
              Czulbym odraze do tego czlowieka, i to w zaleznosci od jego statusu spolecznego
              im wyzszy - tym wieksza.

Paranoikiem nie jestem, uzyles tego sformulowania takze w stosunku do mnie
              (p.wyzej) aczkolwiek poprzez definicje a nie osobowo.

Polacz teraz jedno z drugim.

Jak na razie nie lubie Ciebie - prosta reakcja.
              I nie pisz, ze Ci nie zalezy, choc pewnie tak jest.

Szacunek - vtec
              • Gość: P.C. Re: do P.C. IP: *.chem.usu.edu 08.09.01, 00:54
                civic_vtec napisał(a):

> Paranoikiem nie jestem, uzyles tego sformulowania takze w stosunku do mnie
                > (p.wyzej) aczkolwiek poprzez definicje a nie osobowo.

W stosunku do mnie (aczkolwiek przez definicje, a nie osobowo) uzyto sformulowania "obrzydliwy polski
                antysemityzm" i to rozpoczelo dyskusje. Zaplata bylo "wariactwo i paranoja", ktora to diagnoze
                podtrzymuje.

> Jak na razie nie lubie Ciebie - prosta reakcja.
                > I nie pisz, ze Ci nie zalezy, choc pewnie tak jest.

Prosbe spelniam i nie pisze. Kazdy z kazdym lubic sie nie musi.
                Uszanowanie,
                P.C.

• Gość: Porter Re: __________Jajacek, Porter, P.C. IP: *.ppp.polbox.pl 07.09.01, 23:53
        Czy mozesz troszke bardziej merytorycznie?
        Zadalem proste pytanie: czy mec. Wende zostal obrazony, bo ktos go nazwal Zydem.
        A ty o stosunkach.
        Co do nazywania Polakiem w Stanach, to mieszkalem tam ponad 7 lat i - po pierwsze
        nie przyszlo mi do glowy, by ukrywac swoje polskie pochodzenie, po drugie
        nazywano mnie Polakiem wielokrotnie i nigdy nie poczulem sie tym dotkniety. Po
        trzecie, tam gdzie mieszkalem, polskie pochodzenie rozmowcy kazalo domniemywac,
        ze ma sie do czynienia z doktorem matematyki albo fizyki, a nie debilem-
        pomywaczem.

• civic_vtec Re: do Portera 08.09.01, 15:14
          Gość portalu: Porter napisał(a):

Dobrze, w tym duchu w jakim piszesz.
          Mysle, ze jezeli mec. Wende ma pochodzenie zydowskie (nie wiem) i od niego nie
          ucieka to nazwanie go Zydem tylko (!) dla okreslenia jego narodowosci nie
          obrazilo go. Podobnie jak Ciebie nie obrazalo w Stanach nazywanie Polakiem. Coz
          kazdy jest tym kim sie urodzil. Jest to wylacznie prosta kwalifikacja. Z tego
          punktu widzenia nie widze sensu tej bazgraniny.
          Niestety, uwazam, ze napisy na plakatach mialy inny cel. Sadze, ze dla ludzi je
          wykonujacych slowo Zyd ma wyraznie pejoratywne znaczenie i nie wnikam w to jakie
          (to nie jest przedmiotem naszej dyskusji, prawda?). Problem lezy wiec nie w
          znaczeniach slow, a w intencjach ludzi.
          Na marginesie: Czy zrownanie przez Ciebie pomywacza i debila nie jest forma
          kreowania nowych znaczen? Czy kazdy pomywacz jest debilem? Moze widziany przez
          naukowca - tak?

Pozdrawiam

vtec

P.S. Porter jest moim najbardziej ulubionym rodzajem piwa. Mam nadzieje, ze slowo
          porter nie nabierze dla mnie odcienia negatywnego wink
          • Gość: Porter Czy mam prawo wiedziec, kogo wybieram? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 15:14
            Tak sobie mysle, ze nie ma sie co specjalnie wzruszac tym, ze jakis baran
            zamazal plakaty mec. Wendego slowem "ZYD". To zadna zniewaga, nawet, jezeli
            intencje bazgracza byly zlosliwe. Gdyby jakis oszalaly przeciwnik Polakow
            napisal na moim (ewentualnym) plakacie "Polak" (co nie do konca byloby prawda,
            ale niech tam), nie obrazilbym sie, nawet gdybym wiedzial, ze tym samym
            przypisuje mi wszystkie wady Polakow, obecne np. w literaturze pisarzy
            zydowskich, czy tejze kinematografii, albo popularnych niemieckich talk shows.
            Z drugiej jednak strony uwazam, ze mam prawo wiedziec, czy wybierany przeze
            mnie polityk jest Polakiem, Niemcem, Litwinem, Ukraincem, czy Zydem. Gdybym
            wyjechal do Izraela, zdobyl tamtejsze obywatelstwo, zmienil nazwisko na
            zydowskie i sprobowal startowac w wyborach do Knessetu, nie informujac
            wyborcow, ze Zydem bynajmniej nie jestem, to awanture zrobilaby sie z tego
            straszna, a mnie uznano by za oszusta. I bardzo slusznie.
            Co do pomywacza - Tak. mysle, ze czlowiek, ktorego szczytem mozliwosci jest
            stanowisko pomywacza w knajpie (bo tam mozna jeszcze zjesc za darmo), jest
            debilem.
            • civic_vtec Re: Czy mam prawo wiedziec, kogo wybieram? 09.09.01, 15:22
              A sadzilem, ze porter to piwo smaczne choc ciemne...

Masz prawo wiedziec, kogo wybierasz, a jakze. Tyle, ze jezeli zrodlem tej
              informacji jest dla Ciebie dzielo otumanionego pacykarza to cos nie w porzadku
              z Twoim naukowym podejsciem do swiata.

Co do pomywacza - nie dla kazdego jest to szczyt jego mozliwosci, czasem
              koniecznosc. I wykonywanie tej potrzebnej funkcji nie moze byc zrodlem takiej
              oceny jakiej Ty dokonales. By the way: kto zmywa w Twoim domu? Chyba nie Ty,
              bos za swiatly na tak durna funkcje?

Nie po drodze nam Porterze, zegnam

vtec
              • Gość: Porter Re: Czy mam prawo wiedziec, kogo wybieram? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 01:25
                civic_vtec napisał(a):

> A sadzilem, ze porter to piwo smaczne choc ciemne...

Ja tez jestem ciemny... Bo w dzisiejszych czasach lepiej byc takim wlasnie
                ciemniakie, na zdrowy chlopski rozum probujacym brac problemy, niz oswieconym
                powtarzaczem sloganow...

>
                > Masz prawo wiedziec, kogo wybierasz, a jakze. Tyle, ze jezeli zrodlem tej
                > informacji jest dla Ciebie dzielo otumanionego pacykarza to cos nie w porzadku
                > z Twoim naukowym podejsciem do swiata.

Calkowicie sie z Toba zgadzam. To co pisal pacykarz o mec. Wendem moze byc,
                owszem, zrodlem wiedzy, ale na temat pacykarza, a nie mecenasa.
                Tylko - trafiamy tu na problem. Bo skoro mam prawo znac pochodzenie kandydata na
                urzad obieralny, to powiedz skad powinienem czerpac taka wiedze? Czy kandydat
                powinien sam wypelnic jakis formularz, gdzie bedzie rubryka "pochodzenie"? Czy
                tez jakis urzad powiniem to badac i publikowac?
                >
                > Co do pomywacza - nie dla kazdego jest to szczyt jego mozliwosci, czasem
                > koniecznosc. I wykonywanie tej potrzebnej funkcji nie moze byc zrodlem takiej
                > oceny jakiej Ty dokonales.

To moja przekleta sklonnosc - nie potrafie jasno wylozyc swego stanowiska. Dzieki
                za przywolanie do porzadku. Otoz osoby, ktorych aspiracje zyciowe wyczerpuje
                zmywanie talerzy w knajpie, nawet w Ameryce, uwazam za debili. Natomiast nie
                oznacza to bynajmniej, ze wszyscy pomywacze sa debilami. Z drugiej strony ta
                grupa zawodowa jakimis specjalnymi walorami intelektualnymoi sie raczej nie
                wyroznia...

> By the way: kto zmywa w Twoim domu? Chyba nie Ty,
                > bos za swiatly na tak durna funkcje?

Malzonka jest jeszcze swiatlejsza, a dzieci to juz calkiem..., wiec czesto spada
                to na mnie. Ale mam swiadomosc, ze sie przy tej czynnosci marnuje.

>
                > Nie po drodze nam Porterze, zegnam

Obawiam sie, ze musialem straszliwie obrazic cie, piszac, ze wsrod pomywaczy
                mozna spotkac debili... Nie bylo to moim zamiarem. Tak w ogole pisalem o
                stereotypie Polaka w Ameryce. Najmocniej przepraszam.

> vtec

• Gość: jajacek Re: NOEMI IP: *.kabel.telenet.be 08.09.01, 01:09
        Napisalem ".. tak dlugo.." majac na mysli ciagle walkowanie wzajemnych pretesji.
        Nie mozna nie pisac o tym wandalizmie w swietle ogolnych relacji polsko-
        zydowskich.
        Bo dlaczego ten wandal nie napisal np.palant tylko Zyd.
    • radca Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ 07.09.01, 23:14

> Dzisiaj zauważyłam na ulicy Nowy Świat, w samym centrum Warszawy obrzydliwe
      > świadectwo polskiej ksenofobii. Wszystkie plakaty wyborcze kandydata Unii
      > Wolności Edwarda Wende pomazane były czarnym markerem. Jakiś "prawdziwy polak "
      >
      > pozwolił sobie na makabryczny "żart" pisząc na plakatach "ŻYD". Chciałabym
      > wierzyć,że jest to tylko żart ale niestety jest to nasza smutna polska
      > rzeczywistość. Tak nie wiele zostało z pieknej tradycji polskiej tolerancji,
      > którą podobno chcemy wnosić do Europy. Najpierw należałoby zrobić porządek na
      > własnym podwórku. Nikt nie zareagował, ani policja, ani żaden z przechodniów,
      > uważam że tak być nie powinno. I niech nikt mi nie mówi, że w POlsce nie ma
      > antysemityzmu. Jak widać można go zaobserwować nie tylko w małych miasteczkach
      >
      > i doświadczyć w przysłowiowej taksówce, ale w biały dzień w stolicy. Smutne i
      > żałosne.

Tak,to bardzo przykre.Brak mi w tym momencie slöw.

radca
      • Gość: Diano Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.09.01, 00:22
        Aby bylo jasno:
        Nie popieram "wyczynow", jakie mialy miejsce na Nowym Swiecie;
        ale i tez nie jestem zwolennikiem braku tolerancji widocznego w wielu postach
        tego watku.
        A o tym braku tolerancji pisza Ci, ktorzy sami nie okazuja tolerancji innym.

No, bo przeciez w Stolicy, w bialy dzien (codziennie !) mozna spotkac <jawne>
        ANTY-:

-semityzm,
        -kapitalizm,
        -komunizm,
        -klerykalizm,
        -prywatyzowanie,
        -dulszczyzne,
        -uwlaszczanie,
        -aborcyjnosc,
        -rydzykowosc,
        -chlopstwo,
        -mieszczanstwo,
        -wegetarianizm,
        -balwochwalczosc,
        -rusycyzm,
        -supermarket-owosc,
        -feminizm,
        -cyganskosc,
        -amerykanizm, etc,etc,

Wystarczy tylko patrzec i sluchac a tych ANTY- spostrzeze sie znacznie wiecej.
        Taka to juz uroda ludzi nad Wisla, ze sa ANTY-. smile))

Bycie ANTY- antysemityzmowi, nie zda sie na wiele.
        Tolerancji PRAKTYKOWANIE bedzie z pozytkiem przynajmnej dla nas samych.

Zas Tolerancja... - oczywiscie rozne spektra dla roznych osob;
        Ale ...Babcia mowila: BADZ WSPANIALODUSZNY !!!

Z calkowitym brakiem tolerancji dla wszelkich ANTY-
        Diano smile))

• Gość: qwas Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.due.tli.de 08.09.01, 00:56
          Ciekawe kto to napisal?Moze to Ty Naomi?
          • Gość: Diano Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.09.01, 01:03
            Gość portalu: qwas napisał(a):

> Ciekawe kto to napisal?Moze to Ty Naomi?

Nie !!!
            To ja, Diano !

• Gość: XXL Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.echostar.pl 08.09.01, 01:06
          Gość portalu: Diano napisał(a):

> No, bo przeciez w Stolicy, w bialy dzien (codziennie !) mozna spotkac <jawne

> ANTY-:

Ja to nawet widziałem ( o zgrozo ) ANTY-KWARIAT
          Bezwstydnie z wielkim napisem !

PS.
          Na kilku murach widziałem też napis : Bacha jest k.....
          Toż to czysty seksizm, też w biały dzień ! Straszne !
          Co na to kobiety Warszawy ?
          • Gość: Diano Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.09.01, 01:16
            Gość portalu: XXL napisał(a):

> Gość portalu: Diano napisał(a):
            >
            >
            > > No, bo przeciez w Stolicy, w bialy dzien (codziennie !) mozna spotkac <
            > jawne
            >
            > > ANTY-:
            >
            > Ja to nawet widziałem ( o zgrozo ) ANTY-KWARIAT
            > Bezwstydnie z wielkim napisem !

No, to teraz strzezmy sie nagonki K-WARIATOW na nas ! wink))
          • Gość: jajacek Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.kabel.telenet.be 08.09.01, 02:07
            Ja widzialem na szalecie nastepojacy napis:
            Tu jest fabryka miodu dla braci ze wschodu !smile))
            • Gość: Diano Re: ANTY- .......... W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.09.01, 02:16
              Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Ja widzialem na szalecie nastepojacy napis:
              > Tu jest fabryka miodu dla braci ze wschodu !smile))

Jajacku, nie rob w takie miejsca.
              Zafunduj sobie cos przyjemniejszego.
              Diano

• Gość: PMWD Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.proxy.aol.com 08.09.01, 09:05
      Nie rozumiem w czym problem . Jezeli nie jest Zydem to faktycznie obraza .
      Zastanawiam sie rowniez jakim cudem Zyd dostal sie na nowy swiat.
      • Gość: borsuk Grecy i inni IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.01, 10:29

Nie udawaj Greka Porterze. Dobrze wiesz, ze slowo Zyd zostalo w Polsce
        sprowadzone do obelgi. Dlatego pisanie slowa Zyd na plakacie nie jest
        wprawdzie a k t e m antysemityzmu, ale jego
        w y r a z e m.
        Wspaniale przyklad dal PMWD piszac:
        „Nie rozumiem w czym problem . Jezeli nie jest Zydem to faktycznie obraza .
        Zastanawiam sie rowniez jakim cudem Zyd dostal sie na nowy swiat.“

Serdecznie Ci estem wdzieczny PMWD za tego posta i w nagrode zdradze Ci
        tajemnice: AOL jest w zydowskich rekach. Mysle ze powinienes zrobic z tego
        uzytek .

P.C. uwaza, ze Zydzi sa przewrazliwieni, i ze na wszystkie tego typu zaczepki
        nalezy reagowac z godnoscia. tak przynajmnie zrozumialem jego cytat : „Otoz nie
        zrobil bym NIC, albo, jesli osobnik bylby upierdliwy, doradzil bym mu by
        splywal. Gdybym robil publicznie raban i domagal sie interwencji policji, to
        zaslugiwalbym na miano wariata wlasnie. „
        Nie powtarzalbym tego wiecej tu na tym forum. Narazisz sie strasznie tym
        patriotom, ktorzy poswiecaje caly swoj wolny czas na walczenie z zydowskimi
        kalumniami, w formie opracowan historycznych, artykulow, czy chociazby polish
        jokes.
        Co do patriotyzmu, to ja go tak rozumiem, jak rozumial go dziadek civic-vtec.
        Zachowuj sie tak, zeby inni na podstawie Twojego zachowania, mogli szanowac
        Twoj narod.
        Boje sie ze w dziedzinie tak pojetego patrotyzmu jest jeszcze w Polsce mnostwo
        do zrobienia.
        Pozdrawiam
        borsuk
        • civic_vtec Re: Grecy i inni___do Borsuka 09.09.01, 13:48
          Dziekuje borsuku zes wyrazil to z czym ja meczylbym sie jeszcze dlugo.
          W termin vtec, w termin - a masz na tym forum terminowac u kogo smile

Pozdrawiam i czekam na Twoje starcie z Hiacyntem. Czy bedzie o Ukrainie?

vtec
      • Gość: Wan Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 10:47
        Ktoś, kto wyrósł i wychował się tu, nie ma wątpliwości, co pragnął osiągnąć
        malujący napisy. W pewnych środowiskach, niestety dość licznych, o których pisał
        na początku chyba Jajacek ("u nas Żydów się nie lubi..."?), jest to element
        "kultury" przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tego się nie zmieni, bez długiej
        i uporczywej pracy inicjowanej przez przywódców i autorytety moralne. Ogromną
        robotę wykonał tu Jan Paweł II, ale na jedno pokolenie dla takich jak Jajacek to
        za mało. Poza tym Papież jest daleko, mówi rzadko. Blisko jest ojciec Rydzyk. Ten
        mówi dużo - i dokładnie odwrotnie.
        Co do mnie to chciałem głosować na Platformę, ale teraz zagłosuję na UW - chociaż
        pewnie będzie to głos stracony.
        • Gość: jajacek Re: Wan IP: *.kabel.telenet.be 09.09.01, 14:48
          Gość portalu: Wan napisał(a):

> Ktoś, kto wyrósł i wychował się tu, nie ma wątpliwości, co pragnął osiągnąć
          > malujący napisy. W pewnych środowiskach, niestety dość licznych, o których pisa
          > ł
          > na początku chyba Jajacek ("u nas Żydów się nie lubi..."?), jest to element
          > "kultury" przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tego się nie zmieni, bez długi
          > ej
          > i uporczywej pracy inicjowanej przez przywódców i autorytety moralne. Ogromną
          > robotę wykonał tu Jan Paweł II, ale na jedno pokolenie dla takich jak Jajacek t
          > o
          > za mało. Poza tym Papież jest daleko, mówi rzadko. Blisko jest ojciec Rydzyk. T
          > en
          > mówi dużo - i dokładnie odwrotnie.
          > Co do mnie to chciałem głosować na Platformę, ale teraz zagłosuję na UW - choci
          > aż
          > pewnie będzie to głos stracony.
          Twoj mozg ma wyprostowane zwoje!!
          Ja jajacek mieszkam od 14 lat wsrod Zydow i jednych lubie drugich nie-poprostu
          jak ludzi.
          A pisalem "..u nas Zydow sie nie lubi.." bo taka jest prawda i nie rob z siebie
          sprawiedliwego wsrod narodow swiata.
          W Polsce nazwanie kogos Zydem to obraz i tak jest i bedzie jeszcze dlugo!
          A ze niezmieni sie dlugo widac po tobie ,jesli glosojesz na partje sprzedawczykow.
          Moze UW ma dobry program ,ale pokazala jak moze zrezygnowac z niego dla doraznych
          kozysci,stanowisk itp.

• Gość: Wan Re: Wan IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 18:58
            Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Twoj mozg ma wyprostowane zwoje!!
            > Ja jajacek mieszkam od 14 lat wsrod Zydow i jednych lubie drugich nie-poprostu
            > jak ludzi.
            > A pisalem "..u nas Zydow sie nie lubi.." bo taka jest prawda i nie rob z siebie
            >
            > sprawiedliwego wsrod narodow swiata.
            > W Polsce nazwanie kogos Zydem to obraz i tak jest i bedzie jeszcze dlugo!
            > A ze niezmieni sie dlugo widac po tobie ,jesli glosojesz na partje sprzedawczyk
            > ow.
            > Moze UW ma dobry program ,ale pokazala jak moze zrezygnowac z niego dla dorazny
            > ch
            > kozysci,stanowisk itp.

Prawdziwy z ciebie jajcarz. Ale zgoda. W politykę w Polsce z zasady bawią się
            karierowicze. Wracaj do Polski - robisz tam kasę, a my tu potrzebujemy takich
            zdecydowanych facetów jak ty.
      • Gość: Abe Re: nie do wszystkich IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 10:53
        Bo schizofrenia - rozdwojenie
        Istoty na kwiat i korzenie,
        Poczucie, że te moje czyny
        S p e ł n i a m n i e j a, a l e k t o ś i n n y.
        Kark skręcić komuś jest drobnostką,
        Potem Komedię czytać Boską,
        Czy stary oklaskiwać kwartet,
        Lub dyskutować awangardę.

Na mniejszą skalę to codzienne,
        Ktoś mówi: zło jest bezimienne,
        A nas użytto jak narzędzi.
        Ma rację. I ku zgubie pędzi.
        • Gość: Tytus Re: Do wszystkich IP: *.ti.telenor.net 09.09.01, 18:10
          Racja !
          Jak bede chcial naftykac takiemu Zanussiemu od kinematografii to powiem mu :
          TY WLOCHU !
          W ten oto sposob zostane okrzykniety wlochozerca . antyitaliancem ,
          ksenofobem , nacjonalista , faszysta ,wspolnikiem Hitlera i zlodziejem
          wszystkich majatkow jakie Italiancy kiedykolwiek pozostawili w Polsce od
          najazdu Hunow !
          Zanussi pewnie tak sie obrazi , ze wytoczy mi proces o znieslawienie i zazada
          5000 zl na PCK jako odszkodowanie za naruszenie jego dobr osobistych .

Tak calkiem powaznie , czy internauta Mosze , ktory jest Zydem z narodowosci i
          zydem z wyznania ( tak przypuszczam ) moze czuc sie obrazony jsli nazwe go
          Zydem albo zydem ?
          Ja sie nie obrazam jak mnie nazywaja Polakiem !

A jesli Polaka nazwano Zydem , albo zydem , to czy to jest obraza ?
          Czy slowo Zyd jest perojatywem samym w sobie , zeby sie az tak obrazac !
          Ja nie rozumiem kto tu zostal obrazony : Czy ten facet na plakacie bo niechce
          byc Zydem bo nie przystoi , czy tez Zydzi ,za to , ze takiego typa ktos
          probuje wpisac im do narodu !
          Dla mnie to pomylenie z poplataniem !
          Bo byc Zydem brzmi dumnie , a wisiec na plakacie wyborczym do sejmu jeszcze
          dumniej , dlaczego wiec polaczenie tych dwoch pozytywow staje sie nagle
          perojatywem ?
          Czyzby ten facet na plakacie podpadl tylko troche Zydom i oni nie chca miec z
          nim nic wspolnego przynajmniej w bialy dzien ?

Tytus
          • civic_vtec Re: Do wszystkich 09.09.01, 18:22
            Gość portalu: Tytus napisał(a):

> Dla mnie to pomylenie z poplataniem !
            > Bo byc Zydem brzmi dumnie , a wisiec na plakacie wyborczym do sejmu jeszcze
            > dumniej , dlaczego wiec polaczenie tych dwoch pozytywow staje sie nagle
            > perojatywem ?

Tytusie, tego sposobu argumentacji uzywal juz w tym watku Porter. Dobrej
            odpowiedzi udzielil mu borsuk:

> Dobrze wiesz, ze slowo Zyd zostalo w Polsce sprowadzone do obelgi.
            > Dlatego pisanie slowa Zyd na plakacie nie jest wprawdzie a k t e m
            > antysemityzmu, ale jego w y r a z e m.

Przeczytaj to powoli, spokojnie...

vtec
          • Gość: Scan Re: Do Zyda Tytusa IP: *.home.net.pl 09.09.01, 18:27
            Tytus - jestes Zydem! (w)ftykam Ci to!
            To brzmi dumnie!
            Scan

Gość portalu: Tytus napisał(a):

> Racja !
            > Jak bede chcial naftykac takiemu Zanussiemu od kinematografii to powiem mu :
            > TY WLOCHU !
            > W ten oto sposob zostane okrzykniety wlochozerca . antyitaliancem ,
            > ksenofobem , nacjonalista , faszysta ,wspolnikiem Hitlera i zlodziejem
            > wszystkich majatkow jakie Italiancy kiedykolwiek pozostawili w Polsce od
            > najazdu Hunow !
            > Zanussi pewnie tak sie obrazi , ze wytoczy mi proces o znieslawienie i zazada
            > 5000 zl na PCK jako odszkodowanie za naruszenie jego dobr osobistych .
            >
            > Tak calkiem powaznie , czy internauta Mosze , ktory jest Zydem z narodowosci i
            > zydem z wyznania ( tak przypuszczam ) moze czuc sie obrazony jsli nazwe go
            > Zydem albo zydem ?
            > Ja sie nie obrazam jak mnie nazywaja Polakiem !
            >
            > A jesli Polaka nazwano Zydem , albo zydem , to czy to jest obraza ?
            > Czy slowo Zyd jest perojatywem samym w sobie , zeby sie az tak obrazac !
            > Ja nie rozumiem kto tu zostal obrazony : Czy ten facet na plakacie bo niechce
            > byc Zydem bo nie przystoi , czy tez Zydzi ,za to , ze takiego typa ktos
            > probuje wpisac im do narodu !
            > Dla mnie to pomylenie z poplataniem !
            > Bo byc Zydem brzmi dumnie , a wisiec na plakacie wyborczym do sejmu jeszcze
            > dumniej , dlaczego wiec polaczenie tych dwoch pozytywow staje sie nagle
            > perojatywem ?
            > Czyzby ten facet na plakacie podpadl tylko troche Zydom i oni nie chca miec z
            >
            > nim nic wspolnego przynajmniej w bialy dzien ?
            >
            > Tytus

• Gość: Perła Re: Czy przypadkiem nie przesadzcie? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 20:01
              Chyba nie warto dramatyzować z powodu idiotycznych napisów. Amerykanie przez
              kilkadziesiąt lat widzieli w Europie na murach: go home. To tylko dziecinada. A
              poza tym jak ktoś coś tam maluje to ma widocznie swoje powody. Im bardziej
              będzie się to krytykować, to tym bardziej będą zacięci. - Perła
    • Gość: piotrq Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 18:29
      Chce zauwazyc, ze antysemityzm w Polsce ma dwa oblicza: antysemickie i - ot!
      paradoks! - filosemickie. Jezeli ktos paprze plakaty wyborcze wypisujac na
      nich "Zyd", a robi sie z tego alarm ogolnopolski z oburzeniem naleznym
      wystepujac przeciwko antysemityzmowi, to samemu jest sie winnym antysemityzmu,
      bo UMACNIA SIE w roznego rodzaju kretynach przekonanie, ze slowo "Zyd" jest
      pejoratywne i obrazliwe. Gdyby ktos napisal na tym plakacie "Szkop"
      albo "Szwab" albo na przyklad "Rusek" (bo juz nie mowie o napisie "Niemiec"
      albo "Rosjanin"), to pies z kulawa noga by sie nie zainteresowal, a zwlaszcza
      nie dorobil do chuliganskiego wybryku ideologii - ze to na przyklad
      skandaliczny wybryk antygermanski.
      Moim zdaniem wyroznianie, a wiec jakby wylaczanie jakiejkolwiek grupy
      narodowosciowej czy religijnej ze spoleczenstwa na zasadzie i wedlug
      kryterium "innosci" jest tylko poglebianiem tej innosci, kopaniem fos i
      budowaniem gett. A przeciez o to chodzi, zeby wszystkich traktowac rowno i tak
      samo.

pzdr
      • Gość: Perla Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ - do piotraq IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 19:06
        Gość portalu: piotrq napisał(a):

> Chce zauwazyc, ze antysemityzm w Polsce ma dwa oblicza: antysemickie i - ot!
        > paradoks! - filosemickie. Jezeli ktos paprze plakaty wyborcze wypisujac na
        > nich "Zyd", a robi sie z tego alarm ogolnopolski z oburzeniem naleznym
        > wystepujac przeciwko antysemityzmowi, to samemu jest sie winnym antysemityzmu,
        > bo UMACNIA SIE w roznego rodzaju kretynach przekonanie, ze slowo "Zyd" jest
        > pejoratywne i obrazliwe. Gdyby ktos napisal na tym plakacie "Szkop"
        > albo "Szwab" albo na przyklad "Rusek" (bo juz nie mowie o napisie "Niemiec"
        > albo "Rosjanin"), to pies z kulawa noga by sie nie zainteresowal, a zwlaszcza
        > nie dorobil do chuliganskiego wybryku ideologii - ze to na przyklad
        > skandaliczny wybryk antygermanski.
        > Moim zdaniem wyroznianie, a wiec jakby wylaczanie jakiejkolwiek grupy
        > narodowosciowej czy religijnej ze spoleczenstwa na zasadzie i wedlug
        > kryterium "innosci" jest tylko poglebianiem tej innosci, kopaniem fos i
        > budowaniem gett. A przeciez o to chodzi, zeby wszystkich traktowac rowno i tak
        > samo.
        >
        > pzdr

Od dawna piszę na tym forum, że filosemityzm w polskim wydaniu jest odmianą
        rasizmu. Przynajmniej jedna osoba się z tym zgadza.

pozdrawiam - Perła
      • Gość: XXL Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.echostar.pl 10.09.01, 19:21
        O właśnie !
        A mi to jeszcze przypomina czasy, gdy napisanie
        na płocie - "sekretarz X kradnie" było dowodem, że piszący jest :
        przeciwko Partii, klasie robotniczej, narodowi, sojuszom
        z bratnimi krajami budującymi socjalizm i co najgorsze
        przeciwko Wielkiemu, Bohaterskiemu Krajowi Rad.

A tak na marginesie, jeżeli jakaś nacja w Polsce parała się
        przez 600 lat bankierstwem i lichwą to minie wiele czasu
        zanim przestanie być synonimem sknerstwa i wyzysku.

pozdrowienia
    • Gość: Szaron Fajnie by bylo gdyby zydy wyjechachy z Polski w cholere... IP: *.focal-chi.corecomm.net 11.09.01, 06:38
      • Gość: # Re: Fajnie by bylo gdyby zydy wyjechachy z Polski w cholere... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 11.09.01, 08:12
        Gość portalu: Szaron napisał(a):

I do takiego wniosku dojdzie kazdy przecietny
        obywatel, kazdego kraju - gdy przeczyta te glupia, prymitywna i uzywajaca
        argumentow straganiarki (wkurzonej na drobnego zlodzieja) dyskusji
        w wykonaniu ludzi po studiach.

Problem to jest nadreprezentacja osob, majacych za nic polski interes, na
        roznych szczeblach wladzy, nieczulych na glosy glodnychdzieci i bezrobotnych rodzicow.

Oczywiscie lepiej dla odwrocenia uwagi, zajac sie napisami, od ktorych nie przybywa
        ani glodnych, ani rannych, ani zabitych, ,ani walczacych o utrzymanie szpitali, szkol,itd. itp.
        Tylko urazony w dumie forumowicz - propagandysta, nie raz obrazajacy "wlasny" narod.
        Po co Polaczki maja o tym myslec lepiej wmawiac
        goscinnym ograbianym, porzadnym i niemsciwym ludziom
        ANTYSEMITYZM ... polegajacy na ..... pisaniu ... prawdy !!!!!!!!!!! ( Zyd).

To DLACZEGO do cholery sam WENDE UKRYWA pochodzenie ?
        Dlaczego Kwasniewski i inni nie pisza o pochodzeniu tylko wlaza, jako jedyni na swiecie,
        do papamobilu a nie moga sie utrzymac na nogach nad grobami polskich ofiar.
        A pilnuje przede wszystkim wysokich emerytur katow Polakow.
        Czy kandydat, ktorego NIKT nie zmusza do kandydowania, (szczegolnie SLD
        biadoli co to nie zastanie) nie ma obowiazku nie KLAMAC i jak na spowiedzi
        powiedziec WSZYSTKO o sobie, bo bedzie w imieniu 40 mln zarzadzal ich pieniedzmi
        i zyciem ?
        I co to za checa, by zmieniac nazwiska od Bermana i Borowskiego poczynajac ?
        A ukrywanie nazwisk za "norme" dla Polakow bo jak nie, to anty...
        Jesli ktos cos ukrywa i sie wstydzi wlasnej narodowosci to znowu Polak winien ?
        A nie ten szubrawiec co sie wstydzi ?
        Ja tu widze TYLKO ASENTYMIZM do ludzi, ktorzy nie chca byc oszukani !
        I wstretnych politrukow, ktorym 4 mln berobotnych i drugie tyle na wsi, nie kojarzy sie z nedza i
        beznadzieja, glodem dzieci i rozpacza matek a koniecznoscia - w kraju, gdzie Zydzi maja szczegolne
        przywileje, chronione prawem, beczelnego interpretowania glupich napisow, jakich wiele,
        jako aktow pogromow. Tak zachwianych proporcji maga bronic wariaci albo wrogowie naszego kraju !
        I w tej sytuacji gdy Szmul Waserstein "nie jest NKWDzista", zeby nie splamic
        "wiarygodnego swiadka" zdanie:
        cytuje - """Nie powtarzalbym tego wiecej tu na tym forum. Narazisz sie strasznie tym
        patriotom, ktorzy poswiecaje caly swoj wolny czas na walczenie z zydowskimi
        kalumniami, w formie opracowan historycznych, artykulow, czy chociazby polish
        jokes. """""
        Jest wyraznie nie na miejscu !!!!! Dowodzi kto przeciw a kto za przypisaniem Polakom nowej roli.
      • Gość: mikron Re: Fajnie by bylo gdyby zydy wyjechachy z Polski w cholere... IP: 131.169.150.* 11.09.01, 12:50

a czy wowczas nie zostalyby w Polsce tylko polaki?
        • Gość: # Re: Fajnie by bylo gdyby zydy wyjechachy z Polski w cholere... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 11.09.01, 14:23
          Gość portalu: mikron napisał(a):

> Gość portalu: Szaron napisał(a):
          > a czy wowczas nie zostalyby w Polsce tylko polaki?

"Zostalyby nie polaki" tylko "zostaliby Polacy" z duzej litery.
          I ich dzieci ssalyby mleko niekrytykowane przez setki tysiecy "autorytetow" !!!
          A Matka Polka znow przygarnelaby nowych niewdziecznikow...
          ktorzy TU sie Ja osmielaja czly czas obrazac.
          Odwa..a.a .lcie sie... nie od gggeeenerala - ale od NIEJ. Dobrze ?

• Gość: mikron Re: Fajnie by bylo gdyby zydy wyjechachy z Polski w cholere... IP: 131.169.150.* 11.09.01, 15:20

Szanowny Panie #,

>
            > > Gość portalu: Szaron napisał(a):
            > > a czy wowczas nie zostalyby w Polsce tylko polaki?
            >
            > "Zostalyby nie polaki" tylko "zostaliby Polacy" z
            > duzej litery.

Otoz obawiam sie, ze gdyby urzeczywistnila sie wizja
            Szarona, to zostalyby tu tylko "polaki" - podobni mu
            kmiotkowie mowiacy o innych narodowosciach pogardliwie
            "zydy", "ruskie", "szwaby" itp.

> I ich dzieci ssalyby mleko niekrytykowane przez setki
            > tysiecy "autorytetow" !!!

W tej Panskiej wizji kto lub co byloby niekrytykowane?
            Wyznam szczerze nie jestem pewien: skladnia sugeruje
            mleko niekrytykowane, ale pewnie nie o tym Pan myslal,
            goraczkowo odpisujac na moj post.

> A Matka Polka znow przygarnelaby nowych
            > niewdziecznikow...

prosze jasniej - chodzi Panu o udzielenie azylu
            politycznego i danie praw obywatelskich?
            To praktykowane jest w wiekszosci panstw majacych cos
            wspolnego z europejska tradycja panstowosci.
            Nie tylko w Rzeczposopolitej Polskiej.

> ktorzy TU sie Ja osmielaja czly czas obrazac.

Czy sadzi Pan, ze swoim postem jakos obrazilem Polske,
            jej historie czy nasz narod? (o ile wg Pana nalezymy do
            tego samego narodu: pradziadek Wegier, ale jego syn,
            juz w Legionach Pilsudskiego, drugi dziadek Czech, lub
            moze Niemiec Sudecki, mowil on, ze Czech, ale nazwisko
            niemieckie, -no co tu zrobic, jak z tym zyc- rodzice
            zgodnie zeznaja, ze Polacy, no jak, co bedzie z mna,
            Panie #? Razem z Szaronem wywalicie mnie do "szwabow"
            czy "pepikow"?)

> Odwa..a.a .lcie sie... nie od gggeeenerala -
            > ale od NIEJ. Dobrze ?

zaryzykuje rade: jesli chce Pan powaznego traktowania
            w dyskusjach, lepiej unikac plaskich chwytow, w koncu z
            choroby czyniacej zrodlo facecji.
            • Gość: Szaron do mikron IP: *.focal-chi.corecomm.net 11.09.01, 15:43
              Przepraszam, ze napisalem zydy. Chcialem napisac parchy albo parszywe zydy.Obiecuje poprawe!
              • Gość: mikron Re: do mikron IP: 131.169.150.* 11.09.01, 15:59

> Przepraszam, ze napisalem zydy. Chcialem napisac
                > parchy albo parszywe zydy.Obiecuje poprawe!

Mnie nie musisz przepraszac.
                Twoja kondycja intelektualana to Twoj problem, nie moj.
                No chyba ze historia sie powtorzy i takie
                prymitywne typy nagle, razem, zaloza brunatne koszule.
                No ale wtedy Panie Boze uchowaj.
                Mikron.
    • Gość: snajper Re: ANTYSEMITYZM W STOLICY W BIAŁY DZIEŃ IP: *.waw.cdp.pl 11.09.01, 18:00

> Dzisiaj zauważyłam na ulicy Nowy Świat, w samym centrum Warszawy obrzydliwe
      > świadectwo polskiej ksenofobii. Wszystkie plakaty wyborcze kandydata Unii
      > Wolności Edwarda Wende pomazane były czarnym markerem. Jakiś "prawdziwy po
      > lak" pozwolił sobie na makabryczny "żart" pisząc na plakatach "ŻYD". Chciałabym
      > wierzyć,że jest to tylko żart ale niestety jest to nasza smutna polska
      > rzeczywistość. Tak nie wiele zostało z pieknej tradycji polskiej tolerancji,
      > którą podobno chcemy wnosić do Europy. Najpierw należałoby zrobić porządek na
      > własnym podwórku. Nikt nie zareagował, ani policja, ani żaden z przechodniów,
      > uważam że tak być nie powinno. I niech nikt mi nie mówi, że w POlsce nie ma
      > antysemityzmu. Jak widać można go zaobserwować nie tylko w małych miasteczkach
      > i doświadczyć w przysłowiowej taksówce, ale w biały dzień w stolicy. Smutne i
      > żałosne.

Moją pierwszą reakcją było: skandal. Jednak po chwili zastanowiłem się i chyba
      się z Tobą nie zgodzę. Dlaczego się oburzasz ? Taki napis to jedynie dowód, że
      jest w Warszawie co najmniej jeden antysemita, który określenie Żyd uważa za
      epitet. Czy to dla Ciebie nowina ? Jeden antysemita ? Więc chyba nie o to chodzi.
      A może to TY uważasz określenie Żyd za obraźliwe ? A gdyby ktoś napisał: blondyn,
      albo Kurp, albo pedał ? Czy to nie NASZE nastawienie decyduje o tym, co uważamy
      za określenie obraźliwe ???

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka