Dodaj do ulubionych

Był taki minister, Szeremietew mu było.

27.06.05, 13:03
Z niego to dopiero zrobiono wielokrotnego przestępcę, od ustawiania
przetargów po budowę domku jednorodzinnego. Rozpoczęła bodaj Rzepa. I co? Ano
nic.
Obserwuj wątek
    • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 27.06.05, 18:10
      hymen napisał:

> I co? Ano
      > nic.

Niezupełnie nic, toczy się śledztwo. Cała ta sprawa jest bardzo dziwna.
      Rzeczpospolita rzuciła nieco światła na szemrane interesy Szeremietiewa w 2001
      r. a dopiero w ubiegłym roku wpłynął do sądu akt oskarżenia. I zdaje się, że
      to paskudne, podejrzane indywiduum jest cały czas na wolności.

--------------------------------------------
      subtelna, normalna jednostka biologiczna
      ewa8a
      • canaris.jr Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 27.06.05, 18:20
        nic mnie w tym kraju juz nie zdziwi....
        chyba ten idiota abprall , napisał kiedyś "nic mnie nie zdziwi , od czasu gdy
        moja ciotka cycki wkręciła w magiel"....
        nie lubie tego bełkot-foruma , jest b.prymitywny ale chyba tu mial rację...
        • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 27.06.05, 18:24
          canaris.jr napisał:

> nic mnie w tym kraju juz nie zdziwi....

A mnie bardzo dziwi szum, jaki robi się wokół jakiś durnych teczek, czy Rywina,
          a afera z Szeremietiewem gdzieś nieśmiało stoi w kąciku.

ewa8a
          • canaris.jr Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 27.06.05, 18:37
            ten kraj nie ma szansy a nawet alternatywy przetrwania...
            jest to fenomenem przy wspolczenesnym stanie wiedzy....
            dlaczego kraj w center-europa jest tak intelektualnie uposledzony ???
            wot vopros...
            ale nauczać inne narody , to bardzo skorzy ,nieść "posłania" i inne "rady"...
            psycholodzy - psychiatry maja duże szanse zrobic kasę na tych
            geo-współrzędnych....
      • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 09:03
        ewa8a napisała:

> hymen napisał:
        >
        > > I co? Ano
        > > nic.
        >
        > Niezupełnie nic, toczy się śledztwo. Cała ta sprawa jest bardzo dziwna.
        > Rzeczpospolita rzuciła nieco światła na szemrane interesy Szeremietiewa w
        2001
        > r. a dopiero w ubiegłym roku wpłynął do sądu akt oskarżenia. I zdaje się, że
        > to paskudne, podejrzane indywiduum jest cały czas na wolności.

A NIE wszystko zdementowało. Ani śledztwo ani proces się nie toczy.
        • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 09:09
          Skoro wpłynął akt oskarżenia, nie mógł tak sobie wypłynąć. Sprawa musi mieć
          jakiś finał. Cisza, jaka zapanowała jest zastanawiająca.

ewa8a
          • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 09:26
            ewa8a napisała:

> Skoro wpłynął akt oskarżenia, nie mógł tak sobie wypłynąć. Sprawa musi mieć
            > jakiś finał. Cisza, jaka zapanowała jest zastanawiająca.

Czy to znaczy, że w tym przypadku nie obowiązuje zasada, dopóki się nie
            udowodni winy człowiek jest niewinny? Należy to szemrane indywiduum zamknąć i
            nie ptyczkować się w wysłuchiwanie jego racji.
            • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 09:32
              Zanim postawiono go w stan oskarżenia sledztwo toczyło się przez 3 lata. Nie są
              to więc zarzuty bezpodstawne, a na tyle poważne, że nie powinien być na
              wolności.

ewa8a
              • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:36
                ewa8a napisała:

> Zanim postawiono go w stan oskarżenia sledztwo toczyło się przez 3 lata. Nie

>
                > to więc zarzuty bezpodstawne, a na tyle poważne, że nie powinien być na
                > wolności.

Dlaczego? W koncu nie chodzi tu zabójstwo a dowody nie są na tyle mocne, by
                jednoznacznie stwierdzić o winie. Zarzuty zmieniają w się w czasie.
                Łapówkarstwo nie jest tego typu przestępstwem, wobec którego stosuje się
                bezwzględny areszt zapobiegawczy.
                • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:50
                  > Łapówkarstwo nie jest tego typu przestępstwem, wobec którego stosuje się
                  bezwzględny areszt zapobiegawczy.

Zapewne tak, jeżeli chodzi o lekarza, który wziął za przyjęcie do szpitala.
                  Rywin był oskarżony nie o wzięcia, a o sam zamiar wzięcia i sprawy potoczyły
                  się inaczej.

ewa8a
                  • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:54
                    ewa8a napisała:

> > Łapówkarstwo nie jest tego typu przestępstwem, wobec którego stosuje się
                    > bezwzględny areszt zapobiegawczy.
                    >
                    > Zapewne tak, jeżeli chodzi o lekarza, który wziął za przyjęcie do szpitala.
                    > Rywin był oskarżony nie o wzięcia, a o sam zamiar wzięcia i sprawy potoczyły
                    > się inaczej.

Inaczej też niż przedstawiała to inna wielka gazeta.

>
                    > --------------------------------------------
                    > subtelna, normalna jednostka biologiczna
                    > ewa8a
    • marianna.rokita A byl 27.06.05, 23:50
      Jego wina polegala na wcale czyms ogromnym,czyli szczerej checi udostepnienia
      Rosjanom amerykanskiego systemu TUCAN.Otoz,koles wiedzac, ze wszystko jest tajne
      /przez poufne, za lapowe postanowil ,ze to Ruscy beda modernizowac samolociki do
      TUCANA. USA dostaly zawalu i wszystko utajniono smile)))))))))
      • jaski Re: A byl 28.06.05, 00:19
        On byl ministrem od obrony?
        • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 00:35
          tak Jaśkismile
          Piekny numer nie? Sprawie dziub zakneblowano.Nie dowiedzialabym sie tego,gdyby
          nie jeden ze znajomych....
          • marianna.rokita DZIÓB oczywiscie - ale ortograf upsss:D n/t 28.06.05, 00:42
          • jaski Re: A byl 28.06.05, 18:07
            Aha, ale ja nie o tym akorat. Tal mi sie przypomnialo, chyba o tym pamu kiedys
            mi koles opowiadal(moge sie mylic, to juz daaaawno), jak to pan minister
            przyjechal na manewry pierwszego cyrku warszawskiego, jakis poruczniczyna, co
            plutonem czy tez kompania(chyba to drugie) BWP dowodzil pieknie i widowiskowo z
            krzakow wyjechal, dal gazu, rozwinal wozy i poganl strzelajac gesto, co panu
            ministrowi tak sie spodobalo, ze doprowadzili goscia przed swiatle oblicze
            dostojnika. Ow dostojnik, pogratulowal postawy i wzorowego wykonania zadania i
            nastepnie rzucil-maniuje pana kapitanem Wojska Polskiego. I tu wielki huk sie
            rozlegl, bo wszystkim obecnym oficerom kopary o ziemie jebly jak meteory, a
            swierzo mianowany kapitam wywalil galy i nawet ku chwale ojczyzny zapomnial.
            • marianna.rokita Jaśki 28.06.05, 20:47
              ten facet to po prostu zdrajca.
              sad(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Ale opowiadanko cudnebig_grin
      • hymen Re: A byl 28.06.05, 09:05
        marianna.rokita napisała:

> Jego wina polegala na wcale czyms ogromnym,czyli szczerej checi udostepnienia
        > Rosjanom amerykanskiego systemu TUCAN.Otoz,koles wiedzac, ze wszystko jest
        tajn
        > e
        > /przez poufne, za lapowe postanowil ,ze to Ruscy beda modernizowac samolociki
        d
        > o
        > TUCANA. USA dostaly zawalu i wszystko utajniono smile)))))))))
        >

Czy masz na to dowody? Jakiś wyrok sądowy czy coś innego? Inaczej będzie to
        zwykle pomówienie. Takie, za które przed sądem możesz odpowiadać.
        • owca_czarna Re: A byl 28.06.05, 09:10
          hymen napisał:

> marianna.rokita napisała:
          >
          > > Jego wina polegala na wcale czyms ogromnym,czyli szczerej checi udostepni
          > enia
          > > Rosjanom amerykanskiego systemu TUCAN.Otoz,koles wiedzac, ze wszystko jes
          > t
          > tajn
          > > e
          > > /przez poufne, za lapowe postanowil ,ze to Ruscy beda modernizowac samolo
          > ciki
          > d
          > > o
          > > TUCANA. USA dostaly zawalu i wszystko utajniono smile)))))))))
          > >
          >
          > Czy masz na to dowody? Jakiś wyrok sądowy czy coś innego? Inaczej będzie to
          > zwykle pomówienie. Takie, za które przed sądem możesz odpowiadać.

i znowu Mani kompjuter skonfiskują. smile)

czarna_owca
        • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 09:10
          No dawaj skarz mnie smile
          • hymen Re: A byl 28.06.05, 09:11

> No dawaj skarz mnie smile

Nie mogę, nie jestem zainteresowany.
            • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 09:14
              to powiadom zainteresowanego smile
              Chetnie przedstawie swiadkow w sadzie smile))))Bedzie skandal numer 378 smile

A co do kompa taki walek, tym razem smile)))))
              • hymen Re: A byl 28.06.05, 09:18

> to powiadom zainteresowanego smile
                > Chetnie przedstawie swiadkow w sadzie smile))))Bedzie skandal numer 378 smile
                >
                > A co do kompa taki walek, tym razem smile)))))

Walecznie pierś nadstawisz? A sam zainteresowany z niecierpliwością oczekuje na
                jakikolwiek ruch w swojej sprawie i nie może się doczekać. Masz te dowody, czy
                tylko na doniesieniach Rzepy się opierasz?
                • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 09:23
                  Heee ! A co ma Rzepa wspolnego z tym, o czym mowie dokladnie? he?
                  • hymen Re: A byl 28.06.05, 09:27

> Heee ! A co ma Rzepa wspolnego z tym, o czym mowie dokladnie? he?

Nie wiem i tego usiłuje się od Ciebie dowiedzieć. Jakie masz dowody na to
                    przestępstwo Szeremietiewa?
                    • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 09:31
                      Hymen, przeciez nie podam nazwisk powaznych informatorow na forum.Chorys?
                      Zebym juz pol info potem nie miala?
                      • hymen Re: A byl 28.06.05, 10:05

> Hymen, przeciez nie podam nazwisk powaznych informatorow na forum.Chorys?
                        > Zebym juz pol info potem nie miala?

Ja co prawda z tym co mi sąsiadka na ucho wyszepcze do prokuratore nie lecę ale
                        spytam się na wszelki wypadek, odpowiednie doniesienie złożyłaś?
                        • marianna.rokita Re: A byl 28.06.05, 10:11
                          Ty sze nie martwwink
                          Swoja droga trzba byc nieco meszuge, zeby taki numer wywinac jak pan od
                          Tucanasmile
                          • marianna.rokita hymen :) pytanie mam: 28.06.05, 10:13
                            Swoja droga jak sadzisz czy TACAN = TUCAN ?
                            smile

Wiesz z czym to sie je ?
                            • hymen Doprawdy nie wiem jakim systemem nawigacji 28.06.05, 12:54
                              do swojega sąsiada docierasz i czy on ci (ten system) jest amerykański czy
                              ruski. Wiem natomiast, że to co Ci sąsiad do ucha napluł to o szpiegostwo się
                              ociera i dowodami o tym chcesz się z jednej strony tu na forum
                              pochwalić smile))))))))))))) i z drugiej wykazujesz zadziwiającą litość dla tego
                              podłego szubrawca Szeremietiewa.
                              • ewa8a Re: Doprawdy nie wiem jakim systemem nawigacji 28.06.05, 12:59
                                Z Marianną teraz nie pogadasz. Zjadła obiad, z góry na cały tydzień i poszła
                                spać.

ewa8a
                                • marianna.rokita Re: Doprawdy nie wiem jakim systemem nawigacji 28.06.05, 20:06
                                  Heh EwosmileA zebys wiedziala, wlasnie wstalam.

Hymen, tak masz racje,ze pachnie to szpiegostwem. Trudno,zeby od zawodowca
                                  slyszec cos innego smile On bedzie/musi zeznawac z racji zajmowanego stanowiska.
                                  Dla S., to ja nie mam litosci ani pol grama, tylko smieszy mnie jego debilizm.
                                  Boze, jak mozna byc tak glupim ?

• hymen Re: Doprawdy nie wiem jakim systemem nawigacji 28.06.05, 20:11

> Heh EwosmileA zebys wiedziala, wlasnie wstalam.
                                    >
                                    > Hymen, tak masz racje,ze pachnie to szpiegostwem. Trudno,zeby od zawodowca
                                    > slyszec cos innego smile On bedzie/musi zeznawac z racji zajmowanego stanowiska.
                                    > Dla S., to ja nie mam litosci ani pol grama, tylko smieszy mnie jego debilizm.
                                    > Boze, jak mozna byc tak glupim ?

No ale ja nigdy nie twierdziłem, że akurat ten minister był mądry.
                                    • marianna.rokita Re: Doprawdy nie wiem jakim systemem nawigacji 28.06.05, 20:41
                                      Widzisz zgubila go pazernosc i poczucie pewnosci siebiesmile
                                      A tlumaczyl sie ponoc,ze on nie wiedzial,...ze prace nad systemem zlecil
                                      ruskiej firmie.........

big_grinDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                            • jaski Re: hymen :) pytanie mam: 29.06.05, 00:47
                              Hmm, tiajciajen, to taki vector-vertical operating range(finder). Historia
                              juz, nie uzywa sie w military. Ostatnia aplikacja to jakies 90. lata. Nie byl
                              taki swietny, ale lepszy jak stare systemy. A tucan to ptak taki jest, gdzies w
                              tropiku mieszka ten zwierz. Zgadlem?
                              • marianna.rokita Re: hymen :) pytanie mam: 29.06.05, 00:49
                                Rzeczywiscie tUcan sluzy do latania big_grin I tu i tam smile

• hasz0 Canaris co ty chcesz od "tego kraju"?Kraje to mogą 28.06.05, 09:23
          być ciepłe, górzyste, lesiste, obce, ojczyste, rodzinne, bliskie sercu,
          gościnne albo nie. Kraj lat dziecinnych.
          Kraj to określone terytorium stanowiące zazwyczaj całość państwową, państwo,
          ojczyznę. Były kraje socjalistyczne, kapitalistyczne, związkowe, neutralne,
          kraje 3-go swiata, podbite, okupowane...

Nie można oceniać kraju wg ludzkich cech np. "intelektualnie uposledzony"...

Może istnieć tęsknota albo nostalgia za krajem. Może tez być uprzedzenie do
          danego kraju.
          Mozna pracować dla dobra kraju.
          Ale mozna też odwrotnie...--------------->

ten kraj nie ma szansy a nawet alternatywy przetrwania...
          jest to fenomenem przy wspolczenesnym stanie wiedzy....
          dlaczego kraj w center-europa jest tak intelektualnie uposledzony ???
          wot vopros...
          ale nauczać inne narody , to bardzo skorzy ,nieść "posłania" i inne "rady"...
          psycholodzy - psychiatry maja duże szanse zrobic kasę na tych
          geo-współrzędnych....
    • t-800 Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 13:18
      Proces asystenta Szeremietiewa

Paul Bester, obywatel RPA związany z jednym z koncernów zbrojeniowych, po raz
      kolejny nie stawił się na przesłuchanie przed sądem, w którym toczy się proces
      Zbigniewa Farmusa. Asystent byłego wiceszefa MON Romualda Szeremietiewa jest
      oskarżony o żądanie 150 tys. dolarów łapówek od firm zbrojeniowych, przyjęcie 20
      tys. dolarów i ujawnienie tajnych dokumentów. Śledztwo w sprawie wiceministra i
      jego asystenta zaczęło się w lipcu 2001 r. po publikacji w "Rz" pt. "Kasjer z
      Ministerstwa Obrony". Proces przeciwko Farmusowi nie może się zakończyć z powodu
      niemożności przesłuchania ostatniego świadka. Sam Szeremietiew, również
      oskarżony o korupcję, jeszcze nie odpowiada przed sądem, ponieważ nie wyznaczono
      terminu pierwszej rozprawy.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050604/kraj/kraj_a_11.html

I jeszcze: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040821/kraj/kraj_a_6.html
      • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:30
        To są zarzuty Rzepy, która nie jest organem uprawninym do wydawania orzeczeń,
        jak na razie. I jak na razie sąd zastanawia się co z tym fantem zrobić. Wyroku
        nie ma, więc twierdzenie, że jest już po bólu, jak pisze gazeta nie jest
        uprawnione. Podstawowy zarzut dotyczący korupcji nie znajduje potwierdzenia w
        wydatkach szubrawca, którego dokładnie i precyzyjnie prześwietlił urząd
        skarbowy.
        • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:42
          To nie są zarzuty Rzepy, tylko prokuratury.

Co rozumiesz, pisząc :

> Podstawowy zarzut dotyczący korupcji nie znajduje potwierdzenia w
          > wydatkach szubrawca, którego dokładnie i precyzyjnie prześwietlił urząd
          > skarbowy.

ewa8a
          • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:52
            ewa8a napisała:

> To nie są zarzuty Rzepy, tylko prokuratury.
            >
            > Co rozumiesz, pisząc :
            >
            > > Podstawowy zarzut dotyczący korupcji nie znajduje potwierdzenia w
            > > wydatkach szubrawca, którego dokładnie i precyzyjnie prześwietlił urząd
            > > skarbowy.

Rozumiem dokładnie to co napisałem. Właściwy urząd skarbowy, w tym przypadku w
            Piasecznie, który prowadził postępowanie umorzył je uznając, że jego majątek
            pochodzi z legalnych i jawnych źródeł.
            • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 15:58
              Nie wiesz przypadkiem z jakich źródeł pochodził majatek ?

,,Minister Szeremietiew, mając tylko urzędnicze zarobki posła-ministra, w ciągu
              4 lat kupił samochód wartości 100 tys. zł i działkę w Zalesiu Dolnym wartości
              450 tys. zł oraz wybudował dom, za który zapłacił firmie budowlanej 420 tys.
              zł. Podobno pożyczył 200 tys. zł od Farmusa, który twierdzi, że nie ma żadnego
              majątku, mieszka w mieszkaniu komunalnym i zarabia w MON 4 tys. zł. Prokuratura
              zajęła na jego kontach 170 tys. zł.”

Jeżeli w międzyczasie Szeremietiew zmienił zeznania, o czym mogę nie wiedzieć,
              masz powód, dla którego powinien być wcześniej przymknięty – utrudnienie
              możliwości mataczenia.

ewa8a
              • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 16:03
                ewa8a napisała:

> Nie wiesz przypadkiem z jakich źródeł pochodził majatek ?
                >
                > ,,Minister Szeremietiew, mając tylko urzędnicze zarobki posła-ministra, w
                ciągu
                >
                > 4 lat kupił samochód wartości 100 tys. zł i działkę w Zalesiu Dolnym wartości
                > 450 tys. zł oraz wybudował dom, za który zapłacił firmie budowlanej 420 tys.
                > zł. Podobno pożyczył 200 tys. zł od Farmusa, który twierdzi, że nie ma
                żadnego
                > majątku, mieszka w mieszkaniu komunalnym i zarabia w MON 4 tys. zł.
                Prokuratura
                >
                > zajęła na jego kontach 170 tys. zł.”
                >
                > Jeżeli w międzyczasie Szeremietiew zmienił zeznania, o czym mogę nie
                wiedzieć,
                > masz powód, dla którego powinien być wcześniej przymknięty – utrudnienie
                >
                > możliwości mataczenia.

Ja tego nie wiem, jednak akurat te zarzuty nie znajdują potwierdzenia ani w
                akcie oskarżenia ani w postępowaniu skarbowym.

> --------------------------------------------
                > subtelna, normalna jednostka biologiczna
                > ewa8a
                • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 16:09
                  Jeżeli to prawda, to znaczy, że coś wymyślił, ostatecznie miał na to czas. W
                  kazdym razie na goraco, bez zastanowienia podał taką nonsensowną wersję.

ewa8a
                  • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 16:16
                    ewa8a napisała:

> Jeżeli to prawda, to znaczy, że coś wymyślił, ostatecznie miał na to czas. W
                    > kazdym razie na goraco, bez zastanowienia podał taką nonsensowną wersję.

To nie szubrawiec sformułował oskarżenie a prokuratur. Jest w nim zarzut o
                    korupcje z powodu zakupu samochodu Lancia za 60tys.
                    • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 16:29
                      Zarzutów jest sporo. Gdyby chodziło tylko o Lancię, sprawa już dawno byłaby
                      wyjasniona i nie groziłoby mu 10 lat.

ewa8a
                      • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 19:52
                        ewa8a napisała:

> Zarzutów jest sporo. Gdyby chodziło tylko o Lancię, sprawa już dawno byłaby
                        > wyjasniona i nie groziłoby mu 10 lat.

Za Lancię wg kodeksu grozi 10 lat, a wśród zarzutów w akcie oskarżenia nie ma
                        żadnego, który by potwierdzał zarzuty tu sformułowane
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=25717490&a=25775263
                        Zdaje się, że nie bardzo możesz uwierzyć, że postępowanie karno-skarbowe wobec
                        Szeremietiewa nie wykazało nadużyć.
                        • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 20:33
                          ,,Prokuratura Apelacyjna w Warszawie oskarżyła o korupcję Romualda
                          Szeremietiewa, byłego wiceministra obrony w rządzie Jerzego Buzka. Grozi mu do
                          10 lat więzienia. Śledztwo w sprawie korupcji w MON zostało wszczęte po
                          publikacji "Rz".
                          - Akt oskarżenia został przesłany do Sądu Rejonowego dla Warszawy Śródmieścia -
                          powiedział "Rz" Zbigniew Jaskólski, rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej w
                          Warszawie.
                          Prokuratura oskarżyła Szeremietiewa o przekroczenie uprawnień, działanie na
                          szkodę interesu publicznego, ujawnienie informacji niejawnych osobom
                          nieuprawnionym oraz żądanie i przyjmowanie korzyści majątkowych. Zdaniem
                          prokuratury dopuścił się on tych przestępstw między sierpniem 1998 r. a majem
                          2000 r. "

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040424/kraj/kraj_a_2.html

Czy to jest tylko za Lancię ? A jeśli twierdzisz, że postępowanie karno-
                          skarbowe nie wykazało nadużyć, nie mam nic do dodania ponad to, co już napisałam

,,Jeżeli to prawda, to znaczy, że coś wymyślił, ostatecznie miał na to czas. W
                          kazdym razie na goraco, bez zastanowienia podał taką nonsensowną wersję.’

ewa8a
                          • abprall Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 20:44
                            bo to qrwa cywil , ktory przez niezrownowazonych solidaróchow wpier'dolił się
                            do mono-wskiego (jest taka fajna melody z refrenem mono,mono,mono
                            tatarataatatata) gabinetu...
                            on o armii tyle wiedział , że z trudem odrózniał okręt od samolotu...

-------------------------
                            pieprzone cywile
                            • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 21:28
                              abprall napisał:

> bo to qrwa cywil , ktory przez niezrownowazonych solidaróchow wpier'dolił się
                              > do mono-wskiego (jest taka fajna melody z refrenem mono,mono,mono
                              > tatarataatatata) gabinetu...
                              > on o armii tyle wiedział , że z trudem odrózniał okręt od samolotu...

MNiej więcej się z Tobą zgadzam. Facet wszedł w nie swoje układy i za to płaci.

> -------------------------
                              > pieprzone cywile
                          • marianna.rokita Dżizas jasne,że nie za Lancie 28.06.05, 20:49
                            smile
                            Powyzej napisalam co zrobil.

• hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 20:53
                            ewa8a napisała:

> ,,Prokuratura Apelacyjna w Warszawie oskarżyła o korupcję Romualda
                            > Szeremietiewa, byłego wiceministra obrony w rządzie Jerzego Buzka. Grozi mu
                            do
                            > 10 lat więzienia. Śledztwo w sprawie korupcji w MON zostało wszczęte po
                            > publikacji "Rz".
                            > - Akt oskarżenia został przesłany do Sądu Rejonowego dla Warszawy
                            Śródmieścia -
                            >
                            > powiedział "Rz" Zbigniew Jaskólski, rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej
                            w
                            > Warszawie.
                            > Prokuratura oskarżyła Szeremietiewa o przekroczenie uprawnień, działanie na
                            > szkodę interesu publicznego, ujawnienie informacji niejawnych osobom
                            > nieuprawnionym oraz żądanie i przyjmowanie korzyści majątkowych. Zdaniem
                            > prokuratury dopuścił się on tych przestępstw między sierpniem 1998 r. a majem
                            > 2000 r. "
                            >
                            > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040424/kraj/kraj_a_2.html

>
                            >
                            > Czy to jest tylko za Lancię ? A jeśli twierdzisz, że postępowanie karno-
                            > skarbowe nie wykazało nadużyć, nie mam nic do dodania ponad to, co już
                            napisała
                            > m
                            >
                            > ,,Jeżeli to prawda, to znaczy, że coś wymyślił, ostatecznie miał na to czas.
                            W
                            > kazdym razie na goraco, bez zastanowienia podał taką nonsensowną wersję.’

Dokładnie o to Tobie chodzi, zdaje się:

"Jeżeli w międzyczasie Szeremietiew zmienił zeznania, o czym mogę nie wiedzieć,
                            masz powód, dla którego powinien być wcześniej przymknięty – utrudnienie
                            możliwości mataczenia."

Patrzysz w Rzepę jak w świety obrazek. Ta Lancia jest najpoważniszym zarzutem z
                            oskarżenia (zagrożonym najwyższą karą). Poza jest mniej więcej jak w wypowiedzi
                            Jaskólskiego, tyle że pod tymi sformułowaniami nie ma tego, czym zasugerowałaś
                            się czytając świętą Rzepę. Nie ma o działce domie i pożyczkach. Zas pisząc
                            swoje spostrzeżenie o zmianie zeznania, pomijasz to, czym naprawde jest
                            postępowanie karno-skarbowe.
                            • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 21:11
                              > Patrzysz w Rzepę jak w świety obrazek.

Rzepa tu nie ma nic do rzeczy. To są suche fakty, podawane niemal identycznie
                              przez wiele gazet. Akt oskarzenia jest tak sformułowany, że nie możesz
                              wiedzieć jak ważną role odgrywa tu lancia.

> Nie ma o działce domie i pożyczkach

Są korzyści majątkowe i to wystarczy.

> Zas pisząc
                              swoje spostrzeżenie o zmianie zeznania, pomijasz to, czym naprawde jest
                              postępowanie karno-skarbowe.

Jeśli mi podasz, skąd urzędnik państwowy, mający żonę nauczycielkę czy
                              bibliotekarkę w ciągu paru lat pracy dorobił się takich dóbr, to może uwierzę,
                              że nie brał łapówek. Jeśli facet na początku twierdzi, ze pożyczył mu ktoś, kto
                              sam jest nieźle umoczony i niezbyt majętny, a w trakcie dochodzenia legalizuje
                              pożyczkę, to chyba normalne, ze przypuszczam, że coś się za tym kryje. A tak w
                              ogóle masz jakiś link odnośnie wyników tego postępowania ?

ewa8a
                              • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 21:26
                                Najszerzej o ty pisało chyba NIE, ale nie mam do tego linku. Poszukaj może na
                                stronach "Wprost" lub biuletynach min sprawiedliwości. Zarzut dotyczący
                                przejęcia korzyści majątkowych jest prosty i dotyczy właśnie tej jednej lanci i
                                powiązane jest to z przetargiem na samochody dla wojska. Niestety uzasadnienie
                                wyroku w postepowaniu skarbowym jest utajnione, ale nie ma żadnych podstaw do
                                twierdzenia, że majątek Szeremietewa pochodził w owym czasie ze źródeł
                                nielegalnych. O tym świadzy ten wyrok.
                                • marianna.rokita Hymen ? Czemu go w pewnym sensie bronisz? n/t 28.06.05, 21:28
                                  • hymen Re: Hymen ? Czemu go w pewnym sensie bronisz? n/t 28.06.05, 21:31
                                    NIe bronię go, jedynie wskazuję na manipulację Rzepy (najprawdopodobniej
                                    nieświadomą) oraz na zbyt łatwe oskarżanie ludzi o niecne postepki. Dopóki
                                    człowiek nie jest sakzany, dotąd jest niewinny, podobno smile))))
                                    • abprall Re: Hymen ? Czemu go w pewnym sensie bronisz? n/t 28.06.05, 21:48
                                      a ja go pierdulę , brał nie brał...mi to zwisa...
                                      razi mnie tylko cywil w sluzbach wojskowych...i to wszystko...
                                      zresztą yankeesi tez sa walnieci i cywili na army-stanowiskach mają....
                                      qrwa, ileż to społ-opiumowe słowo "demokracja" szkody światu przynosi...

----------------------------
                                      pieprzone cywile
                                • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 21:48
                                  > Zarzut dotyczący
                                  przejęcia korzyści majątkowych jest prosty i dotyczy właśnie tej jednej lanci i
                                  powiązane jest to z przetargiem na samochody dla wojska.

Ciągle swoje. A skąd to wiesz ? Ja Ci cytuję dokładne sformułowania aktu
                                  oskarzenia, a Ty wciąż o tej Lancii.

A skoro nie ma jak piszesz podstaw do twierdzenia, ze majątek pochodził z
                                  nielegalnych źródeł, z jakich – nie wiemy, wobec zagadkowości tej całej
                                  sprawy, naiwnych kłamstwach Szeremietiewa o pożyczkach, można przypuszczać,
                                  choć zapewniam Cię, że nie mam skłonnosci do ulegania teoriom spiskowym, ze coś
                                  sie za tym kryje. Sam fakt, że ciągnie się to tak długo jest zastanawiający.

ewa8a
                                  • hymen Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 21:55
                                    Nie cytujesz z aktu oskarżenia, tylko z Rzepy.
                                    • ewa8a Re: Był taki minister, Szeremietew mu było. 28.06.05, 22:08
                                      Naprawdę sądzisz, że poważny dziennik fałszowałby treść aktu oskarżenia, co
                                      można bez problemu udowodnić ? Przypuszczam, że gdyby nieco poszperać w
                                      googlach, znalazłoby się więcej identycznych, suchych informacji.

inny link, (nie wiem dlaczego nie chce się uaktywnić)
                                      www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz196/

,,Były wiceminister obrony w rządzie J. Buzka, Romuald Szeremietiew, został
                                      oficjalnie postawiony w stan oskarżenia, w związku z zarzutami korupcji. Grozi
                                      mu kara do 10 lat więzienia. Dodatkowo oskarżony jest o ujawnianie informacji
                                      niejawnych ‘’

ewa8a
                                      • hymen Ewo. Jest też dla Pauliny. 29.06.05, 09:21
                                        ewa8a napisała:

> Naprawdę sądzisz, że poważny dziennik fałszowałby treść aktu oskarżenia, co
                                        > można bez problemu udowodnić ? Przypuszczam, że gdyby nieco poszperać w
                                        > googlach, znalazłoby się więcej identycznych, suchych informacji.
                                        >
                                        >
                                        > inny link, (nie wiem dlaczego nie chce się uaktywnić)
                                        > www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz196/
                                        >
                                        > ,,Były wiceminister obrony w rządzie J. Buzka, Romuald Szeremietiew, został
                                        > oficjalnie postawiony w stan oskarżenia, w związku z zarzutami korupcji.
                                        Grozi
                                        > mu kara do 10 lat więzienia. Dodatkowo oskarżony jest o ujawnianie informacji
                                        > niejawnych ‘’

Już wcześniej pisałem, że zarzut ten dotyczy zakupu Lanci. W internecie jest
                                        bardzo mało informacji na temat tego oskarżenia. M.in. tu:
                                        wprost.pl/ar/?O=59322
                                        Z tekstu wynika, że postawiono mu jeden zarzut o korupcję (kodeksowe zagrożenie
                                        do 10 lat), jeden zarzut o próbie wymuszenia łapówki i trzy związane ze
                                        sposobem sprawowania funkcji w ministerstwie. Z tego absolutnie nie wynika
                                        osiąganie korzyści z korupcji obliczanej wg rzepy na kilkaset tysięcy PLN. Sam
                                        zarzut zakupu tego nieszczęsnego samochodu jest wręcz śmieszny. Jeśli chodzi o
                                        samą Rzepę to również w niej pojawił się artykuł powątpiewający w rzetelność
                                        Marszałek ("Farmusowy redaktor Marszałek" z nr 43/2004). Zaś wspomniane
                                        wcześniej przeze mnie "NIE" pisało o tym w nr 27/2004. Tu muszę powiedzieć
                                        Mariannie, że z całym szacunkiem dla niej, jednak wiewióry Urbana jakoś mają
                                        większe wzięcie u mnie niż sąsiedzi Marianny. Nawet biorąc pod uwagę manierę
                                        naciągania faktów przez dziennikarzy z NIE, gdy piszą o swych głównych
                                        zamiłowaniach, tzn o klerze i służbach specjalnych.
                                        • marianna.rokita Re: Ewo. Jest też dla Pauliny. 29.06.05, 11:49
                                          Zamawia Pan tekst w NIE ? Tak, nie?
                                          Psze o szybka odp smile)))))))))))))))))
                                          • hymen Re: Ewo. Jest też dla Pauliny. 29.06.05, 12:08

> Zamawia Pan tekst w NIE ? Tak, nie?
                                            > Psze o szybka odp smile)))))))))))))))))

To efekt tych telefonów? Myślę, że błądzisz.
                                            Odp: nie
                                    • ewa8a Wiesz Hymen, 28.06.05, 22:23
                                      mam przeczucie, że tym wątkiem wywołamy wilka z lasu i zaraz usłyszymy, że coś
                                      się dzieje w tej sprawie. Tak było z łowcami skór. Niejaki aldo59 bardzo się
                                      gorączkował, ze GW zrobiła szum wokół tej afery, posądza niewinnych ludzi, a
                                      tymczasem wszystko jest ok .Rzeczywiście był okres takiego zastoju, wszystko
                                      przycichło. Niemal równocześnie z apelem tego obrońcy niewiniątek ( jak
                                      twierdzi jest lekarzem, jeżdżącym w pogotowiu), znów zrobiło się głośno, ale
                                      jego nie przekonują żadne argumenty, bo wbił sobie do głowy, ze to spisek GW.

ewa8a
                                      • abprall Re: Wiesz Hymen, 28.06.05, 22:26
                                        Autor: ewa8a
                                        mam przeczucie, że tym wątkiem wywołamy wilka z lasu ....
                                        --------------------------------
                                        a co nie zatańczyłabys z wilkiem ???

----------------------
                                        pieprzone cywile

• ewa8a Morskim ? /nt 28.06.05, 22:30

ewa8a
                                      • marianna.rokita Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 00:50
                                        Wiesz Ewa mam to samo przeczucie smile
                                        Az mnie korci zeby jutro podzwonic big_grin
                                        • hymen Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 09:25

> Wiesz Ewa mam to samo przeczucie smile
                                          > Az mnie korci zeby jutro podzwonic big_grin

A ja nie sądzę, aby szybko i cokolwiek mogło pojawić się w tej sprawie. Wynika
                                          to z utajnienia całej sprawy. Dlaczego sprawy korupcji trzymane są w tajemnicy
                                          mogę się jedynie domyślać.
                                          • owca_czarna Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 11:46
                                            hymen napisał:

> marianna.rokita napisała:
                                            >
                                            > > Wiesz Ewa mam to samo przeczucie smile
                                            > > Az mnie korci zeby jutro podzwonic big_grin
                                            >
                                            > A ja nie sądzę, aby szybko i cokolwiek mogło pojawić się w tej sprawie. Wynika
                                            > to z utajnienia całej sprawy. Dlaczego sprawy korupcji trzymane są w tajemnicy
                                            > mogę się jedynie domyślać.
                                            >

I tu Hymenie masz całkowitą rację, sprawy przeciwko "wojennym" w większości
                                            przypadków są utajnianie, albo jest jest im łeb ukręcany. I to bez względu na
                                            instancje, w kórej sie toczą. Naprawdę, potrzeba cierpliwości i zaparcia, aby
                                            sprawę doprowadzić do końća, bo tam jeden drugiemu krzywdy nie zrobi. Nawet
                                            jeśli widzisz, że coś jest białe oni z upartościa wmawiają, że to czarne a jak
                                            to nie pomaga to, że nie na to patrzysz. Sprawa Szeremietiewa też ulegnie z
                                            czasem przedawnieniu, bo akta wpadną pod za szafę - ja tak myślę.

czarna_owca
                                            • hymen Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 12:10
                                              Szeremietew to teoretyk i to na dodatek spoza układu. Nie powinien być tym
                                              zainteresowany.
                                              • owca_czarna Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 13:03
                                                hymen napisał:

> Szeremietew to teoretyk i to na dodatek spoza układu. Nie powinien być tym
                                                > zainteresowany.
                                                >

No, nie powinien być tym zainteresowany, ale czy rzeczywiście nie jest, to
                                                trudno powiedziec. Sz. to nawet nie teoretyk, lepiej gdyby wtopił się w
                                                śrdowisko bab jarmarczynych niż piastował stanowisko wiceministra. Dla niego
                                                (pamiętam jak dziś tę wypowiedź), największym osiągnieciem w reformowaniu armii
                                                było przywrócenie korony orłom na guzikach mundurów. Rozumiem, że chciał od
                                                czegoś zacząć, ale chełpił się tym, jakby nie wiem co zrobił.

czarna_owca
                                                • hymen Re: Wiesz Hymen, 29.06.05, 14:44
                                                  owca_czarna napisała:

> hymen napisał:
                                                  >
                                                  > > Szeremietew to teoretyk i to na dodatek spoza układu. Nie powinien być ty
                                                  > m
                                                  > > zainteresowany.
                                                  > >
                                                  >
                                                  > No, nie powinien być tym zainteresowany, ale czy rzeczywiście nie jest, to
                                                  > trudno powiedziec. Sz. to nawet nie teoretyk, lepiej gdyby wtopił się w
                                                  > śrdowisko bab jarmarczynych niż piastował stanowisko wiceministra. Dla niego
                                                  > (pamiętam jak dziś tę wypowiedź), największym osiągnieciem w reformowaniu
                                                  armii
                                                  > było przywrócenie korony orłom na guzikach mundurów. Rozumiem, że chciał od
                                                  > czegoś zacząć, ale chełpił się tym, jakby nie wiem co zrobił.

Czy rzeczywiściwe nie jest, nie wiem. On sam twierdzi, że utajnienie
                                                  uniemożliwia mu obronę. Sądząc po wykształceniu, ma jakieś podstawy teoretyczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka