Dodaj do ulubionych

NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 22:06
Szkoda tylko ze nie kazdy jest to w stanie pojac. Rozumiem jeszcze Amerykanow ktorzy wciaz sa w zlosci i szoku po tragedii ktora ich dotknela,
ale zeby atakowac kazdego napotkanego Araba w Polsce ?
W urzedzie miejskim miasta Lodzi tlum petentow zaatakowal czlowieka o ciemnej
karnacji, ktory nawet nie byl Arabem tylko Polakiem, wyzywajac go od mordercow.
Malo nie skonczylo sie linczem. Szykanowani sa rowniez studiujacy w Polsce
Palestynczycy.
Ludzie opamietajcie sie. Winnych trzeba ukarac, ale zostawcie normalnych ludzi
w spokoju. Troche pomyslunku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Blong Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 13.09.01, 23:25
      Niestety, ale ta tragedia jest dla niektorych swietnym usprawiedliwieniem dla
      ich ksenofobii a dla kilku innych pomylencow tylko nastepnym narzedziem do ich
      brudnych gierek.
      Zalosne, do czego niektorzy wykorzystuja takie tragedie.
      • Gość: M. Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 00:35
        O to wlasnie chodzi. Ale to musimy w naszych sercach sami sobie ulozyc. Zeby
        nie bac sie irracjonalnie, kiedy uslyszymy arabski jezyk pasazerow siedzacych
        obok, na przyklad. Jestem juz zmeczona po dlugim dniu. Jutro postaram sie ten
        temat rozwinac.
        Pozdrawiam.
        M.
        • Gość: Blong Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.09.01, 00:42
          Gość portalu: M. napisał(a):

> O to wlasnie chodzi. Ale to musimy w naszych sercach sami sobie ulozyc. Zeby
          > nie bac sie irracjonalnie, kiedy uslyszymy arabski jezyk pasazerow siedzacych
          > obok, na przyklad. Jestem juz zmeczona po dlugim dniu. Jutro postaram sie ten
          > temat rozwinac.
          > Pozdrawiam.
          > M.

Z przyjemnoscia poczekam do jutra smile
          Pozdrawiam

• Gość: max czekacz... IP: *.net.bialystok.pl 14.09.01, 02:39
            > Z przyjemnoscia poczekam do jutra smile
            > Pozdrawiam

moze chociaz sie zdżemnij? siły bedziesz miał na wklepanie tekstciora!
            • Gość: Blong Re: czekacz... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.09.01, 07:01
              Gość portalu: max napisał(a):

> > Z przyjemnoscia poczekam do jutra smile
              > > Pozdrawiam
              >
              >
              > moze chociaz sie zdżemnij? siły bedziesz miał na wklepanie tekstciora!

nie boj sie, praca sie skonczyla i juz ide spac, by nabac sily na teksciora smile
          • Gość: M. Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.tele2.pl 14.09.01, 15:23
            Bardzo trudno jest mi ujac w zwiezla tresc to, co chce powiedziec. Ale
            sprobojmy.
            Była era ciezkich maszyn, wojny toczyly się w tradycyjny sposób. Dzisiaj
            najwiekszym kapitalem kazdego przsedsiebiorcy jest mysl techniczna – umysl stal
            się bronia najgrozniejsza. Popatrzcie, jaki genialny w swojej nienawisci jest
            ten, kto wymyslil każdy detal tej strasznej operacji . (Podobno probowano
            porwac kolejny samolot – czyli koszmar nadal trwa.)
            Ile będzie kosztowac odbudowa WTC? Ile wyniosly straty linii lotniczych? Ile
            stracila gospodarka swiatowa? Jak się pod wplywem tych wydarzen zmieni?
            To można oszacowac. Straty można odrobic.
            Stalo się cos duzo gorszego. Ten geniusz nienawisci wymyslil bron, która
            uderzyla w nasze umysly budzac niepewnosc. Posluze się przykladem: zaraz po
            przeczytaniu listy podejrzanych zaczelam wczoraj wyobrazac sobie, w jakim
            samolocie dzis, jutro poczulabym się bezpieczna, techniczne aspekty pomijam.
            Czy jest możliwe, ze linie lotnicze będą rozbierac pasazerow mowiacych po
            arabsku do stroju Adama i Ewy i dawac kazdemu trykocik, jak teraz daja kocyk i
            skarpetki, pozbawiajac nawet pilnika do paznokci, czy inhalatora – bo z
            twardego materialu obudowa?
            Nie każdy Arab jest terrorysta. Zgoda. Ale w moich rozwazaniach nie zajaknelam
            się nawet znajdujac recepte. Dlaczego? Bo Bliski Wschod, bo wiele atakow. A
            teraz jeszcze czuje strach, ze nie ma bezpiecznego zakatka.
            Na strachu rosnie nienawisc jak na najlepszej pozywce.
            Bush uzyl okreslenia: walka dobra ze zlem.
            Ksiadz Chrostowski dzisiaj rano tlumaczyl pojecie – zlo dobrem zwyciezac.
            Wedlug niego należy to realizowac przez akcje ratownicza na zgliszczach WTC i
            pomoc rannym.
            A dla mnie to za przeproszeniem g..o prawda!
            To o inna plaszczyzne dzialania chodzi. Gdyby każdy czlowiek miał „porządek”
            wokół siebie(chodzi mi znowu o czyny i uczucia), to swiat skladalby się z
            uporzadkowanych porzadkow. I nie istanialyby dzisiejsze problemy. Tutaj czytam
            rozne wypowiedzi, czasem bardzo naukowo brzmiace. Swiadczace o wyrobieniu
            politycznym.
            Ja nie chce nad polityka się zastanawiac. Bo moja decyzyjnosc dotyczy 1 glosu w
            wyborach. Mogę jeszcze w rodzinie i u przyjaciol zrobic lobbying na rzecz
            ktoregos polityka i that’s it.
            Po wyborach jestem w rekach innych, to znaczy ja ponosze odpowiedzialnosc tylko
            za to, czym ja kieruje. A jak się temu przyjrze, to widac, ze na moim podworku
            pojawily się „upiory”, z którymi dac sobie rady nie mogę. Na przykład –
            podswiadomie utozsamiam Araba z terrorysta i żaden rozumny wywod mnie z takiego
            przekonania nie wyprowadzi, tak jest od dawna. Teraz jeszcze widze, ze nie ma
            miejsca na ziemi, w którym mnie, lub moich bliskich nie moglby zaatakowac.
            Jestem przekonana, ze takie uczucia obudzily się w milionach ludzi na swiecie.
            Ile na tym urosnie nienawisci? Ile zla ta nienawisc usprawiedliwi?
            Tych strat nikt nie policzy.
            Tematu oczywiście nie wyczerpalam.
            Pozdrawiam,
            M.
            • wojcd Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA 14.09.01, 16:57
              Pani M.,
              proszę zobaczyć jak jest to niebezpieczny mechanizm - ja wielokrotnie nie mogę
              rozróżnić ZYD - ARAB. Co mam czuć przerażenie wobec wszystkich ludzi Wschodu?
              Wojciech
              • Gość: M. Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 18:39
                Przyjmuje Pana wypowiedz jako drobna zlosliwosc.
                Staralam sie pisac jezykiem prostym i uzywajac namacalnego przykladu.
                Prosze pomyslec nad tym, moze kilka dni nawet, wrocimy do dyskusji.
                Pozdrawiam,
                M.
            • Gość: Blong Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 14.09.01, 19:07

Dlugo siedzialem nad twojim tekstem i zastanawialem sie jak ci odpowiedziec.
              Zdecydowalem sie na przyklad chyba najlepiej wyjasniajacy moj sprzeciw przeciwko -
              nawet jesli podyktowanemu emocjami - okreslaniu calej grupy za winowajcow. Ale
              jeszcze przed podaniem tego przykladu, zapewniam cie, ze rozumiem, nie akceptuje,
              ale rozumiem twoje podejscie.
              Na polodnie od Polski sa dwa male krajiki - Czechy i Slowacja. Duza role w zyciu
              zwyklych ludzi odgrywa tam stosunek do Cyganow /czy jak kto woli Romow/.
              Mniejszosc ta stanowi tak naprawde tylko kilka procent w calej ludnosci, ale dla
              odmiany jej udzial w przestepczosci i ilosc ludzi wybierajacych zycie na
              zasilku /takzwane zarabianie na dzieciach/, jest nieproporcjonalnie wysoki do
              wlasnie ich liczebnosci. I co to spowodowalo? Dla zwyklych ludzi nie jest wazne,
              dlaczego wlasnie akurat oni wola bezrobocie czy przestepczosc i nie zastanawiaja
              sie nad tym czy przypadkiem nie maja /albo nie mieli/ w tym swoj udzial. Dla
              nich jest wazne ze KAZDY Cygan to przestepca, albo czlowiek zyjacy za ich
              podatki. Podam ci jedna cyfre -> ponad 80% ludzi w Czechach /a na Slowacji jest
              to jeszcze wyzsze/ deklaruje niechec do mniejszoci Romow.
              Nie bede dodawal juz zadnych analiz czy przemyslen nad tym stanem rzeczy, bo
              mysle ze juz rozumiesz dlaczego po prostu nie bylem zdolny zaakceptowac takiej
              reakji pomimo duzych sympatii co do ciebie mam.
              Pozdrawiam
              • Gość: M. Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 19:26
                Brawo!
                O to mi chodzilo, zebysmy mogli sie zrozumiec, bo ten temat jest strasznie
                gleboki.
                Specjalnie nie napisalam, ze poczulam wstyd za swoje mysli o tych trykotach.
                Poznalam kiedys kilku Albanczykow w Szwecji. To byli wspaniali ludzie. Bolalo
                mnie to, co dzialo sie w Kosowie.
                Ja boje sie teraz dwoch rzeczy: broni ABC i nowego oblicza swiatowego
                antysemityzmu. Antysemityzm rozumiany jako nienawisc do Zydow - bo
                niezrozumiani, bo gdzies wspolpracowali nie z tym co trzeba - przelozyl sie na
                straszna zbrodnie. Gdyby nastapilo teraz takie samo przelozenie... tamte powody
                byly calkowicie irracjonalne w porownaniu z tym, co stalo sie w USA. Znam
                Ameryke i Amerykanow naprawde dobrze. Z wieloma sie wrecz przyjaznie. Rozumiem,
                czym jest dla nich emocjonalnie to, co sie stalo. To kraj prostych ludzi,
                prosto myslacych. Troche na modle "chlop zywemu nie przepusci".
                Ja caly czas pisze o sposobie odczuwania, o sposobie myslenia i zmianach, ktore
                nastapily przez to wydarzenie.
                Pozdrawiam.
                M.
              • Gość: M. Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 19:27
                Brawo!
                O to mi chodzilo, zebysmy mogli sie zrozumiec, bo ten temat jest strasznie
                gleboki.
                Specjalnie nie napisalam, ze poczulam wstyd za swoje mysli o tych trykotach.
                Poznalam kiedys kilku Albanczykow w Szwecji. To byli wspaniali ludzie. Bolalo
                mnie to, co dzialo sie w Kosowie.
                Ja boje sie teraz dwoch rzeczy: broni ABC i nowego oblicza swiatowego
                antysemityzmu. Antysemityzm rozumiany jako nienawisc do Zydow - bo
                niezrozumiani, bo gdzies wspolpracowali nie z tym co trzeba - przelozyl sie na
                straszna zbrodnie. Gdyby nastapilo teraz takie samo przelozenie... tamte powody
                byly calkowicie irracjonalne w porownaniu z tym, co stalo sie w USA. Znam
                Ameryke i Amerykanow naprawde dobrze. Z wieloma sie wrecz przyjaznie. Rozumiem,
                czym jest dla nich emocjonalnie to, co sie stalo. To kraj prostych ludzi,
                prosto myslacych. Troche na modle "chlop zywemu nie przepusci".
                Ja caly czas pisze o sposobie odczuwania, o sposobie myslenia i zmianach, ktore
                nastapily przez to wydarzenie.
                Pozdrawiam.
                M.
                • Gość: Blong Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 16:42

Milo jest dojsc do porozumienia, co prawda chyba pelnej zgody miedzy nami w tej
                  sprawie nie ma, ale dobrze, ze potrafimy sie wczuc chociaz troche w mysli
                  drugiego czlowieka.
                  Pozdrawiam
        • Gość: grogreg Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: 212.160.165.* 14.09.01, 08:23
          Widzisz, swoich podrozy lotniczych nie pamieta. Mam taki zwyczaj, ze od momentu
          oderwania sie samolotu od pasa zasypiam i budze sie w zasadzie przed samym
          ladowaniem. Zawsze tak jest. Jednak nie wydale sie mi abym mogl zasnac gdyby
          usiadl przy mnie pasazer o oliwkowej cerze. A juz na pewno wysiadlbym, gdybym
          zobaczyl grupe Arabow. Moze to i iracjonalne i krzywdzace, ale dziwisz mi sie?
    • Gość: max Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.net.bialystok.pl 13.09.01, 23:58
      Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Szkoda tylko ze nie kazdy jest to w stanie pojac. Rozumiem jeszcze Amerykanow k
      > torzy wciaz sa w zlosci i szoku po tragedii ktora ich dotknela,
      > ale zeby atakowac kazdego napotkanego Araba w Polsce ?
      > W urzedzie miejskim miasta Lodzi tlum petentow zaatakowal czlowieka o ciemnej
      > karnacji, ktory nawet nie byl Arabem tylko Polakiem, wyzywajac go od mordercow.
      > Malo nie skonczylo sie linczem. Szykanowani sa rowniez studiujacy w Polsce
      > Palestynczycy.
      > Ludzie opamietajcie sie. Winnych trzeba ukarac, ale zostawcie normalnych ludzi
      > w spokoju. Troche pomyslunku.

to pewnie Ci co uwazaja sie za tych ktorzy bronią "wartosci zachodu" (?)
      Lincz? "bo sie popatrzył na mnie!"

Ale powiedz jak łatwo zmanipulowac takich ludzi nie? są jak kolektywistyczna masa
      skora do pokazywania pazurków - straszne!
    • Gość: jerkub Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.alsv1.occa.home.com 14.09.01, 00:25
      To jest tak paskudne, ze az nieprawdopodobne! Napewno to widziales? Jesli tak -
      no to, Panie Boze, miej nas w swojej opiece!
      • Gość: Balzer Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 00:59

Gość portalu: jerkub napisał(a):

> To jest tak paskudne, ze az nieprawdopodobne! Napewno to widziales? Jesli tak -
        >
        > no to, Panie Boze, miej nas w swojej opiece!

Informacje ta podano w glownym wydaniu Wiadomosci.
    • Gość: Robert Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 01:41
      Tak się skłąda, że znam dobrze Arabów. Pracowałem z nimi.
      Jednak na bazarze widziałem Araba, który dawał wyraz swojej radości, z tego co
      się stało. Posunęlem go jobami. No cóż, jestem tylko człowiekiem.
      R.
      • Gość: kama Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 14.09.01, 03:39
        Nie mam najmniejszego zamiaru tłumaczyć sprawców tej okrutnej zbrodni. Ale też
        staram się zrozumieć zachowanie tych cieszących się ludzi. Myślę, że oni po
        tylu latach prześladowań widzą w Ameryce i Izraelu wroga, przez którego cierpi
        cały ich naród i jeżeli zobaczyli, że wrogowi przydarzyło się nieszczęście
        trudno było opanować w zasadzie całkiem ludzki odruch. Migawkę z tym
        wydarzeniem pokazano w chwilę po uderzeniu samolotów. Pewnie nie wiedzieli
        jeszcze jaki będzie rozmiar nieszczęścia. A swoją drogą zastanawiam się jak w
        tak krótkim czasie znaleźli się tam reporterzy?
        • Gość: .... Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.prem.tmns.net.au 14.09.01, 06:42
          Gość portalu: kama napisał(a):

> Nie mam najmniejszego zamiaru tłumaczyć sprawców tej okrutnej zbrodni. Ale też
          > staram się zrozumieć zachowanie tych cieszących się ludzi. Myślę, że oni po
          > tylu latach prześladowań widzą w Ameryce i Izraelu wroga, przez którego cierpi
          > cały ich naród i jeżeli zobaczyli, że wrogowi przydarzyło się nieszczęście
          > trudno było opanować w zasadzie całkiem ludzki odruch. Migawkę z tym
          > wydarzeniem pokazano w chwilę po uderzeniu samolotów. Pewnie nie wiedzieli
          > jeszcze jaki będzie rozmiar nieszczęścia. A swoją drogą zastanawiam się jak w
          > tak krótkim czasie znaleźli się tam reporterzy?

No wlasnie! A zdjecia z "przypadkowej" kamery jakiegos "przechodnia" byly jakies
          takie malo "amatorskie" Kadr, ujecia nawet te podskoki kamery wygladaly troche na
          udawane.

• Gość: MOSZE ...ALE POPIERA I CIESZY SIE...TO NIE WYSTARCZA? IP: *.inter.net.il 14.09.01, 07:16
            Gość portalu: .... napisał(a):

> Gość portalu: kama napisał(a):
            >
            > > Nie mam najmniejszego zamiaru tłumaczyć sprawców tej okrutnej zbrodni. Ale
            > też
            > > staram się zrozumieć zachowanie tych cieszących się ludzi. Myślę, że oni p
            > o
            > > tylu latach prześladowań widzą w Ameryce i Izraelu wroga, przez którego ci
            > erpi
            > > cały ich naród i jeżeli zobaczyli, że wrogowi przydarzyło się nieszczęście
            >
            > > trudno było opanować w zasadzie całkiem ludzki odruch. Migawkę z tym
            > > wydarzeniem pokazano w chwilę po uderzeniu samolotów. Pewnie nie wiedzieli
            >
            > > jeszcze jaki będzie rozmiar nieszczęścia. A swoją drogą zastanawiam się ja
            > k w
            > > tak krótkim czasie znaleźli się tam reporterzy?
            >
            > No wlasnie! A zdjecia z "przypadkowej" kamery jakiegos "przechodnia" byly jakie
            > s
            > takie malo "amatorskie" Kadr, ujecia nawet te podskoki kamery wygladaly troche
            > na
            > udawane.
            >

NO TAK, TO TEZ ZYDOWSKA AFERA. DLATEGO AGENCJA PRASOWA AP PODALA OSKARZENIE
            PRZECIW PALESTYNY. ZE ZABRALI WSZYSTKIE FILMY JEJ REPORTEROW I GROZA ZYCIEM ZE
            PODALI NA TV TE PARADY I RADOSC !!!!
            SWIAT JESZCZE NIE WIDZIAL CO BYLO W NABLUS ZE TAM TYSIACE SZLI I POLICJANCI
            STRZELALI W POWIETRZE NA RADOSC !!!
            (TO CHYBA AKTORZY) TO NIEMOZLIWE ZE TO PRAWDA...
            • Gość: jad Re: ...ALE POPIERA I CIESZY SIE...TO NIE WYSTARCZA? IP: *.silvershark.com.pl 14.09.01, 08:29
              Gość portalu: MOSZE napisał(a):

> Gość portalu: .... napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: kama napisał(a):
              > >
              > > > Nie mam najmniejszego zamiaru tłumaczyć sprawców tej okrutnej zbrodni
              > . Ale
              > > też
              > > > staram się zrozumieć zachowanie tych cieszących się ludzi. Myślę, że
              > oni p
              > > o
              > > > tylu latach prześladowań widzą w Ameryce i Izraelu wroga, przez które
              > go ci
              > > erpi
              > > > cały ich naród i jeżeli zobaczyli, że wrogowi przydarzyło się nieszcz
              > ęście
              > >
              > > > trudno było opanować w zasadzie całkiem ludzki odruch. Migawkę z tym
              > > > wydarzeniem pokazano w chwilę po uderzeniu samolotów. Pewnie nie wied
              > zieli
              > >
              > > > jeszcze jaki będzie rozmiar nieszczęścia. A swoją drogą zastanawiam s
              > ię ja
              > > k w
              > > > tak krótkim czasie znaleźli się tam reporterzy?
              > >
              > > No wlasnie! A zdjecia z "przypadkowej" kamery jakiegos "przechodnia" byly
              > jakie
              > > s
              > > takie malo "amatorskie" Kadr, ujecia nawet te podskoki kamery wygladaly tr
              > oche
              > > na
              > > udawane.
              > >
              >
              > NO TAK, TO TEZ ZYDOWSKA AFERA. DLATEGO AGENCJA PRASOWA AP PODALA OSKARZENIE
              > PRZECIW PALESTYNY. ZE ZABRALI WSZYSTKIE FILMY JEJ REPORTEROW I GROZA ZYCIEM ZE
              > PODALI NA TV TE PARADY I RADOSC !!!!
              > SWIAT JESZCZE NIE WIDZIAL CO BYLO W NABLUS ZE TAM TYSIACE SZLI I POLICJANCI
              > STRZELALI W POWIETRZE NA RADOSC !!!
              > (TO CHYBA AKTORZY) TO NIEMOZLIWE ZE TO PRAWDA...

a zastanow sie jakby zachowywali sie polacy jakkby w 1952 roku Kreml wybuchl.
              Pewnie by plakali rzewnymi lzami ..
            • Gość: civic_vtec Arab = muzulmanin = terrorysta ? IP: 10.240.68.* / *.adtranz.se 14.09.01, 18:12
              Sprobuje zebrac kilka faktow:
              1. Zbrodni dokonali islamscy terrorysci pochodzenia arabskiego.
              2. W Palestynie (i nie tylko) Arabowie cieszyli sie z ataku.
              3. Kraje arabskie i islamskie nie oglosily w tej sprawie jednakowych stanowisk.
              4. Nie znamy pogladow wszystkich Arabow i muzulmanow z dokladnoscia do
              pojedynczego czlowieka.

Uwaga: Wyznawcy islamu to nie tylko Arabowie, nie kazdy Arab musi byc
              muzulmaninem.

Wnioski:
              Istnieje grupa ludzi, ktora angazuje sie w islamskie dzialania terrorystyczne.
              Wiekszosc moze wszyscy to Arabowie. Istnieja ludzie, ktorzy to jawnie lub
              niejawnie popieraja.
              Nie mozna stawiac znaku rownosci pomiedzy slowami Arab, wyznawca islamu,
              terrorysta.

pozdrawiam

vtec
              • Gość: M. Re: Arab = muzulmanin = terrorysta ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 18:47
                Ja to jak najbardziej rozumiem Witku i popieram. Ale powiedz to mojemu
                zoladkowi?
                Ja z nim dyskutuje od kilku lat na ten temat, przy kazdej prodrozy lotniczej.
                Podalam to jako przyklad. W jednym z wywiadow na pytanie, czy islamisci zdaja
                sobie sprawe, ze zniszczyli wszystko to, co w oczach opinii publicznej zyskali
                w ostatnich latach, padla odpowiedz, ze nienawisc tak bardzo ich zaslepia, ze
                moga tego nie widziec i nie rozumiec.
                Na naszym podworku mamy MMM-a. Czytales jego wypowiedzi? To tez aslepienie
                nienawiscia. On tez nie rozumie, ze nie siebie i swoich osmiesza.
                M.
                • civic_vtec Re: o samolotach do M. 14.09.01, 19:27
                  O samolotach nie musisz mi mowic. Sam latam czesto, wlasnie jutro zamierzam
                  dokonac skoku przez Baltyk. Cale szczescie lot krotki i linia niezbyt popularna
                  wsrod nie-Europejczykow. Nie jestem w stanie przewidziec swoich reakcji, za
                  czesto kieruje sie w pierwszym odruchu emocjami. Mysle, ze teraz dyskusje
                  forumowe pomoga mi stlumic takie zachowanie.
                  Na MMM-a do tej pory nie zwracalem wiekszej uwagi. Posty, ktore sa wprost
                  glupie lub dysza nienawiscia od razu odrzucam i nie skupiam sie ani na ich
                  tresci ani autorow nie szukam. Blad? Moze tak.
                  Co do islamistow (nie - wyznawcow islamu) to czytalem dzis wywiad z francuskim
                  znawca tematu. Mowil o podlozu terroryzmu islamskiego. To jest zatrwazajace, bo
                  sa to ludzie ktorzy z gory odrzucaja mozliwosc jakiegokolwiek dialogu. Oni
                  wiedza lepiej - i juz! Przyklady takiego myslenia (bezmyslenia byloby lepiej)
                  mamy tez w Polsce, nie dotyczy to juz jednostek (te zawsze sie znajda) ale
                  grup. Jak mozna to zmienic? Sadze, ze to jest podstawowym tematem do dyskusji o
                  wychowaniu spoleczenstw w najblizszym czasie.

Pozdrawiam dziekujac za wizyte w moich progach

vtec
                • Gość: Scan Re: Arab = muzulmanin = terrorysta ? IP: *.home.net.pl 14.09.01, 19:42
                  Pozwolicie, że wtrące się. Ja myślę:
                  Islam to wiara. Nie zabija. To pozytywna wiara. Żadna wiara nie zakłada
                  zabijania. Islamizm - to fanatyzm. (Vide - Inkwizycja, pogromy etc) Pytanie z
                  czego on się bierze. Bo jeśli z biedy, niedostatku i frustracji - to swiat musi
                  i może temu zaradzić. Tak samo jak powinien to zrobic z głodem, AIDS, długami
                  etc.
                  Gorzej - gdy islamizm = fanatyzm religijny, biorący się z fundamentalizmu -
                  wiary - zaślepienia, ksenofobii (tak, tak) Bo tu żadnej możliwości zmiany
                  myślenia nie ma. Obawiam się, że w wypadku "działaczy, zwolenników i
                  wykonawców" - to drugie wchodzi w rachubę...
                  • civic_vtec Re: Arab = muzulmanin = terrorysta ? 14.09.01, 19:55
                    Wtracaj sie Scanie do woli bo madrze sie wtracasz.

Doszedlem dzis do tych samych wnioskow co Ty. Widac dwa powody, dla ktorych
                    swiat islamski doszedl do takiego poziomu zwyrodnienia.
                    Pierwszy na mysl mi przyszedl, gdy przeczytalem informacje pochodzace z agend
                    ONZ o ilosci ludzi w Afganistanie otrzymujacych pomoc (zywnosc) ze srodkow
                    swiatowych. To 3 miliony obywateli tego kraju! A ile ludzi zyje tam w ogole?
                    Dlaczego Talibowie nie potrafia zapewnic im podstawowych warunkow do zycia?
                    Przeciez nie mozna nakarmic tylko fanatycznym podejsciem do religii. Co zatem
                    zamiast? Zbiorowe samobojstwo w imie - nie napisze tu imienia zadnego Boga, bo
                    zaden na to nie zasluzyl.
                    Rzeczywiscie, zastanawiajace jest jaki sposob swiat znajdzie na walke z ta
                    druga odmiana terroryzmu. To jest kluczowe zagadnienie - i dla biezacego
                    problemu i dla przyszlego likwidowania jego przyczyn.
                    • Gość: M. Re: Arab = muzulmanin = terrorysta ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 20:04
                      Otoz to Panowie! Otoz to!
                      Piwem ide zapijac frustracje, ze o moim (naszym ) jutrze decyduje nie ta partia,
                      na ktora glos oddalam, nie ten polityk. Ojciec Bush zapewnia, ze jego syn jest
                      silny. Oby silny madroscia chocby swojego gabinetu!
                      Swiat jest maly, zycie kruche!
                      Ale jedno i drugie piekne!
                      M.
                      civic_vtec napisał(a):

> Wtracaj sie Scanie do woli bo madrze sie wtracasz.
                      >
                      > Doszedlem dzis do tych samych wnioskow co Ty. Widac dwa powody, dla ktorych
                      > swiat islamski doszedl do takiego poziomu zwyrodnienia.
                      > Pierwszy na mysl mi przyszedl, gdy przeczytalem informacje pochodzace z agend
                      > ONZ o ilosci ludzi w Afganistanie otrzymujacych pomoc (zywnosc) ze srodkow
                      > swiatowych. To 3 miliony obywateli tego kraju! A ile ludzi zyje tam w ogole?
                      > Dlaczego Talibowie nie potrafia zapewnic im podstawowych warunkow do zycia?
                      > Przeciez nie mozna nakarmic tylko fanatycznym podejsciem do religii. Co zatem
                      > zamiast? Zbiorowe samobojstwo w imie - nie napisze tu imienia zadnego Boga, bo
                      > zaden na to nie zasluzyl.
                      > Rzeczywiscie, zastanawiajace jest jaki sposob swiat znajdzie na walke z ta
                      > druga odmiana terroryzmu. To jest kluczowe zagadnienie - i dla biezacego
                      > problemu i dla przyszlego likwidowania jego przyczyn.

• Gość: Scan Re: Do M. - Arab = muzulmanin = terrorysta ? IP: *.home.net.pl 14.09.01, 20:48
                        A czy sądzisz, M. droga, że piwa świata wystarczy dla zapicia tych frustracji
                        które były, są i będą pewnie w dwójnasób wzmożone?
                        A może polityków świata w lekki rausz wprowadzić?
                        A "kif" dla "bohaterów" może ? Żeby świeczek więcej nie palić.
                        Jaka recepta na dobro? Religie - nie wychodzi,ekonomia - syty głodnego nie
                        zrozumie i vice versa. Do Adama i Ewy wrócić i wszystko od nowa? Armageddon?
                        Albo - (co bardziej prawdopodobne) - było, będzie. Jak w życiu człowieka,
                        rodziny, społeczeństw, świata.
                        My tylko tę scenę obserwujemy - o ile w niej nie uczestniczymy.
                        • Gość: M. O piwie i nie tylko. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 12:58
                          Drogi Skanie!
                          Nic mi innego nie pozostaje dzisiaj jak to piwo i cytrynowa Margerite szumiaca
                          jeszcze w skroniach chodzac po Lazienkach wyspacerowac.
                          Wieczorem moze Quo Vadis, choc nie recenzje a teledysk Bajora mnie tam ciagna.
                          Pozdrowienia,
                          M.
      • Gość: Tomek Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.bychawa.sdi.tpnet.pl 14.09.01, 20:57
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> Tak się skłąda, że znam dobrze Arabów. Pracowałem z nimi.
        > Jednak na bazarze widziałem Araba, który dawał wyraz swojej radości, z tego co
        > się stało. Posunęlem go jobami. No cóż, jestem tylko człowiekiem.
        > R.
        Popieram Roberta, powinienieś go był zjebać i zmusić go zjedzenia kotleta ze
        świnki, to dopiero by miał ubaw hujek jeden, utopić go trza w szambie

• Gość: grogreg Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: 212.160.165.* 14.09.01, 07:51
      Pomyslunku? Jakiego pomyslunku. Motloch nie mysli. Motloch postepuje wedlug
      niezmiennego od ..000 lat schematu. Z drugiej strony bylo to do przewidzenia.
      W koncu jestesmy antysemitami, a Arabowie to tez Semimici.
    • Gość: Balzer SWIECZKA W OKNIE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 19:58
      Mieszkam na duzym osiedlu w Szczecinie. Przed niecala godzina prawie
      w kazdym oknie pojawila sie palaca swieczka. To wspanialy symbol solidarnosci
      z narodem amerykanskim. Widok jest naprawde niesamowity.
      Prosze Was, zapalcie w swoich miastach, w swoich domach swieczki w oknach
      Badzmy duchem tego wieczora z mieszkancami Nowego Jorku i Waszyngtonu.
      • Gość: M. Re: SWIECZKA W OKNIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 20:06
        Melduje swieczki - obecne.
        Pozdrawiam
        M.

ps; ales mnie Wacpan do gimnastyki rozumu sprowokowal tym watkiem!
        • Gość: Balzer Re: SWIECZKA W OKNIE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 20:35
          Kajam sie M. , ale wydarzen tych nie moglem pozostawic obojetnie.
          Z reszta trudy myslenia oplacily sie bo doszlas do podobnych wnioskow jak ja.
          Pozdrawiam.
    • Gość: AniaK Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: 212.160.239.* 15.09.01, 15:27
      Oczywiście, że nie każdy Arab jest zły i winny zamachu w USA.Ale wściekłość
      która opanowała ludzi nie tylko w Polsce ale i na całym świecie jest zrozumiała
      powiem nawet usprawiedliwiona, a wciekłość rzadko ma coś wspólnego z
      rozsądkiem.Najgorsze w tym wszystkim jest to, że w USA ponieśli śmierć niewinni
      ludzie którzy nawet pewnie nie mieli pojęcia o konfliktach państw arabskich z
      Ameryką.Teraz będą ginąc również niewinni ludzie którzy zapewnie nie mieli nić
      wspólnego z przygotowanym zamachem.Ale niestety taka MUSI być cena za to co się
      stało 11 września.Terroryści oprócz tego, że skrzywdzili tysiące ludzi z innego
      kraju, skrzywdzili również swoich /mam na myśli narodowość/ którzy będą
      tępieni,mordowani,linczowani i przepędzani na całym świecie.Zastanawiające jest
      w takiej sytuacji kto zyskał na tym zamachu - bo jak na razie sądzę, że wszyscy
      stracili.
    • jacek#jw Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA 15.09.01, 23:00
      Tak jak nie każdy biedny jest głupi,
      nie każdy chrześćjanin jest dobry,
      nie każdy Amerykanin jest bez winy,
      nie każdy Polak jest patriotą,
      nie każdy w rządzie jest Żydem,
      nie każdy bogaty jest złodziejem,
      nie każdy .....................
      • Gość: Terek Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA, ale każdy terrorysta jest arabem IP: *.chello.pl 15.09.01, 23:57
        jacek#jw napisał(a):

> Tak jak nie każdy biedny jest głupi,
        > nie każdy chrześćjanin jest dobry,
        > nie każdy Amerykanin jest bez winy,
        > nie każdy Polak jest patriotą,
        > nie każdy w rządzie jest Żydem,
        > nie każdy bogaty jest złodziejem,
        > nie każdy .....................

Aktualna propaganda admin. amerykańskiej zdaje się powiadać:

nie każdy Arab jest terrorystą, ale każdy terrorysta jest Arabem.

Niestety jest to wbrew logice, a cały świat to podchwycił i poluje na czarownice.
        Czy to nie przedsionek kolejnej wyprawy krzyżowej?

Żeby nie było niejasności: nie popieram terroryzmu, a arabowie są mi obojętni.

Zadaję sobie pytanie: ale czy są dla nas jasne źródła terroryzmu? Co tworzy
        przemoc w tak ogromnej skali i zachęca do niej. Czy wyprawa całego
        niemuzułmańskiego świata przeciwko jednemu człowiekowi nie jest śmieszna? Chcemy
        zlikwidować widoczną przyczynę terroryzmu (pośredniego sprawcę), a nie dociekamy
        przyczyny zjawiska.

Sprowadzanie terroryzmu do patologii współczesnego świata jest zbyt daleko idącym
        uproszczeniem.

A może ta tragedia powinna być wstrząsem dla Ameryki w obszarze psychiki, czy
        czasami nie zapomniała o trzecim świecie, czy dobrobyt nie przesłonił jej oczu.
        Może warto byłoby rozliczyć się z samym sobą, a nie szukać pośpiesznego odwetu w
        stylu oko za oko... A może USA mają moralny obowiązek wobec innych narodów i
        ludów i zaniedbanie w tym zakresie spowodowało tę ogromną tragedię? To pytanie,
        które sobie zadaję i nie mogę sobie odpowiedzieć. Wiem, nie jest ono typowe.

I ostatnie pytanie, które mnie trapi: czy chęć odwetu nie spowoduje, że USA
        będzie chciało bez żadnego skrępowania dyktować światu wszystko, będzie dążyło do
        zdominowania w najdrobniejszym elemencie? Odpowiedź jest bardziej na tak niż na
        nie. Amerykanie zostali rzuceni na kolana, czy będą umieli z podniesioną głową
        podnieść się nie bijąc wszystkich na oślep???????????????????????

• Gość: jurek1 Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 16.09.01, 01:10
      Co prawda wszyscy najbardziej poszukiwani terroryści są Arabami, ale ogólnie
      zgadzam się z Tobą.
      O skali panującej psychozy niech świadczy jaka panikę wśród ochroniarzy
      wzbudziło zaanonsowane przez radiotelefon wejście na salę jednego z
      hipermarketów w Szczecinie "Palestyńczyka czy jakiegoś innego Araba" (cytat).
      Wyszedłem z MedMarktu, żeby tego nie oglądać.
    • Gość: nyq KAZDY! IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 16.09.01, 01:27
      • Gość: Gajah Re: KAZDY! IP: *.mega.tmns.net.au 16.09.01, 03:08
        Jurek1:
        "O skali panującej psychozy niech świadczy jaka panikę wśród ochroniarzy
        wzbudziło zaanonsowane przez radiotelefon wejście na salę jednego z
        hipermarketów w Szczecinie "Palestyńczyka czy jakiegoś innego
        Araba" (cytat).
        Wyszedłem z MedMarktu, żeby tego nie oglądać. "
        I jeszcze grogreg:
        "(...)Jednak nie wydale sie mi abym mogl zasnac gdyby
        usiadl przy mnie pasazer o oliwkowej cerze. "

Dziesiec lat temu, moj maz, urodzony w Singapurze , (rodzice pochodzili z Indii)
        potraktowany zostal na lotnisku w Rzymie, jak pospolity przestepca, po chamsku,
        bo ma "oliwkowa skore". No coz europejczycy nie sa w stanie uchwycic
        indywidualnych roznic w wygladzie tych ras. Jego wyglad czynil
        go "podejrzanym".
        Jego australijski paszport poddany zostal doglebnemu "badaniu" ochroniarza -
        malo dziury w nim nie zrobil tak paluchem tarl wszystkie podpisy i zdjecie.
        Jak sie domyslacie przeprosin po wszystkim nie bylo.

No coz, aj tez poznalam w moim zyciu wielu Arabow, poznalam tez dosc dobrze
        Islam i ich , Arabow, uparta religijnosc. Na szczescie byli to przedstawiciele
        jednej z sekt islamu, glownie Iranczycy. Zgadzam sie, ze nawet gloszac
        tolerancje, twierdza, ze ich religia to jedyna wiodaca do zbawienia, Tak, jak
        inne religie na tym swiecie. No coz, "Allah''u Akhbar " To nie zawsze okrzyk
        samobojcow, czy zabijajacych w imieniu Boga.
        Ja to wiem!
        Szkoda tylko, ze izolacja kultur, czy tez niechec ich poznawania, w sytuacjach
        i po wydarzenach ostatnich dni, moze prowadzic do niepokoju czy wrecz strachu.
        Co gorsze, powodem tego jest fakt, ze tak malo o sobie wiemy.

Pozdrawiam
        Gajah
        PS.Nie pisalam tu o terroryzmie arabskim i , bynajmniej, go nie neguje
    • Gość: Egon Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 05:10
      Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Szkoda tylko ze nie kazdy jest to w stanie pojac. Rozumiem jeszcze Amerykanow k
      > torzy wciaz sa w zlosci i szoku po tragedii ktora ich dotknela,
      > ale zeby atakowac kazdego napotkanego Araba w Polsce ?
      > W urzedzie miejskim miasta Lodzi tlum petentow zaatakowal czlowieka o ciemnej
      > karnacji, ktory nawet nie byl Arabem tylko Polakiem, wyzywajac go od mordercow.
      > Malo nie skonczylo sie linczem. Szykanowani sa rowniez studiujacy w Polsce
      > Palestynczycy.
      > Ludzie opamietajcie sie. Winnych trzeba ukarac, ale zostawcie normalnych ludzi
      > w spokoju. Troche pomyslunku.

Atta byl tez o.k. Zyl w Hamburgu,biegal do meczetu,Allaha o szczescie prosil... i
      to szczescie islamskie zostalo jemu ziscione,kosztem zycia tysiecy niewinnych
      ludzi,pfuj na ISLAM!
      • Gość: Toll Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.cambr1.on.wave.home.com 16.09.01, 06:03
        Gdy nam Ruskie w zupie mieszali to my mamy prawo psy na nich wieszac . Ale gdy
        Arabowie chca wyjac amerykanska chochle ze swojej zupy - to my tego nie
        rozumiemy . Terroru na ludnosci cywilnej nic nie usprawiedliwi , ale
        amerykanska administracja uczciwie na to zapracowala . Syn Bush zbiera plony z
        tego , co tata Bush posial . A tak na marginesie - co takiego Polacy wywineli
        Arabom , ze tak okrutnie boja sie ich zemsty ? Czy to aby nie analogia do
        dowcipu o zajacu , ktory uciekal w panice bo "niedzwiedzie beda kastrowane" ?
        • Gość: Egon Re: NIE KAZDY ARAB JEST TERRORYSTA IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 06:14
          Gość portalu: Toll napisał(a):

> Gdy nam Ruskie w zupie mieszali to my mamy prawo psy na nich wieszac . Ale gdy
          > Arabowie chca wyjac amerykanska chochle ze swojej zupy - to my tego nie
          > rozumiemy . Terroru na ludnosci cywilnej nic nie usprawiedliwi , ale
          > amerykanska administracja uczciwie na to zapracowala . Syn Bush zbiera plony z
          > tego , co tata Bush posial . A tak na marginesie - co takiego Polacy wywineli
          >
          > Arabom , ze tak okrutnie boja sie ich zemsty ? Czy to aby nie analogia do
          > dowcipu o zajacu , ktory uciekal w panice bo "niedzwiedzie beda kastrowane" ?

HAHAHAHA,zajac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka