Dodaj do ulubionych

"oczy lzawia,uszy slyszec nie chca..."

IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 01.07.01, 04:46
Listy sld jakze oczy lzawia czytajac te zapomniane stare komunistyczne
nazwiska: ADAM GIEREK , GRZESIU LATO (zhanbiles sie przyjacielu , przyniosles
wstyd wielkiemu Trenerowi), wielki aktor Cislak (pijak wstretny) a wszystko pod
przewodnictwem lesia millera (proponuje kilka lekcji u Miki Mouse w LA) Kochany
Narodzie przebudzenia , na wiezy dzwonia ..... ., hejnal grac chca w Starym
Grodzie Krakow .......lecz czy jest dla kogo? pozdrawiam mariusz
Obserwuj wątek
    • perelka! Re: 01.07.01, 14:58
      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Listy sld jakze oczy lzawia czytajac te zapomniane stare komunistyczne
      > nazwiska: ADAM GIEREK , GRZESIU LATO (zhanbiles sie przyjacielu , przyniosles
      > wstyd wielkiemu Trenerowi), wielki aktor Cislak (pijak wstretny) a wszystko pod
      >
      > przewodnictwem lesia millera (proponuje kilka lekcji u Miki Mouse w LA) Kochany
      >
      > Narodzie przebudzenia , na wiezy dzwonia ..... ., hejnal grac chca w Starym
      > Grodzie Krakow .......lecz czy jest dla kogo? pozdrawiam mariusz

Witaj Mariusz

Naród ogłupiał, ale to tylko sinosoida taka. Dostanie po łbie to się ocknie.
      tylko dlaczego ja mam przez matołków na to patrzeć?

pozdrawiam - Perła
      • Gość: TYU Re: IP: *.BMJ.net.pl 01.07.01, 15:10
        Perło, Perełko!

Fakt, ta sinusoida występuje, tylko jest kwestia punktu widzenia: kto patrzy z
        góry a kto z dołu. Nie myśl, że taki z Ciebie Joker, co to zawsze głową do góry
        siedzi a inni to blotki, w najlepszym wypadku jakieś podrzędne figury - zawsze
        gorsze i do góry nogami pół świata widzące.
        Poza tym: ja - wytrzymałem 5 lat Wałęsy i 4 lata Buzka, Pałubickiego... tak,
        tak, rozumiem - zasłona miłosierdzia!

No to pozdrawiam Was obu.
        • Gość: Perła Re: IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 15:13
          Ale ja SLD 4 lata nie wytrzymam. Ponoc z BB ktoś będzie? Oglądałeś? Znasz
          faceta? Bo ja nie. Napisz cos o tym przyszłym POŚLE.
          • Gość: tyu Re: Perła do BB! IP: *.BMJ.net.pl 01.07.01, 15:56
            Sam nie wiesz, ile człowiek jest w stanie wytrzymać. Dla mnie 5 lat WSTYDU za
            MOJEGO (choć ręki nie przyłożyłem !) Prezydenta też było wstrętne. Teraz cierp
            i milcz - twoi ciężko zapracowali na sukces moich. (Piszę "twoi", bo mimo
            wszystko jakoś ich nie potępiasz, a drugą, czyli moją stronę - jak najbardziej,
            a nawet jeszcze trochę.
            Tych z BB nie znam, ale tym razem Ty masz bliżej - do Sękocina.
          • jurek1 do Perły! 02.07.01, 02:26
            Perełka przyjacielu,

a za czasów Waldka Pawlaka to gdzie byłeś? Na Antarktydzie?
            a do 1989 roku to szanowny Pan w Londynie mieszkał?
            Udasz się na emigrację wewnętrzną i wytrzymasz.
            To tylko cztery lata. potem wróci prawica, a potem znów .... Niektórzy mówią
            sinusoida. To nie jest sinusoida. To jest teoria drgań gasnących. Za 20 lat w
            Polsce będzie system dwupartyjny. Jak w Wielkiej Brytanii. I wyniki wyborów
            będą takie same. Raz jedni raz drudzy.
            Chyba nie chcesz powrotu do idei jedynej słusznej siły narodu. Już to było.
            Teraz tylko kolor by się zmienił z czerwonego na czarny.

Pozdrawiam
        • Gość: Fnoll Re: do Tyu IP: *.ds.uj.edu.pl 01.07.01, 15:48
          nie rozumiem co masz do palubickiego - ma taki ladny sweter wink
          a jak patrze na millera, waniek, oleksia i reszte ferajny, to lepiej rozumiem
          historie polski - bo toz to zywa historia jest!
          a dzialacz pzpr w koncu tez czlowiek, przyznaje
          tylko taki specyficzny...

dla mnie aws i sld to dwie strony tej samej monety,
          dawni kaci i ich ofiary, ktore sie do nich upodobnily
          • Gość: tyu Re: do Fnolla IP: *.BMJ.net.pl 01.07.01, 19:36
            Co do Pałubickiego: fakt, uśmiech ma trochę jakby krzywy, ale jakże
            ZNIEWALAJĄCY! Tak bardzo, że chętnie kupiłbym mu NOWY sweter: z bardzo długimi
            i bardzo mocnymi rękawami...
            Pozostali - tu chyba trochę się różnimy. Np. pani Waniek - popełniasz podwójny
            nietakt: zaglądasz kobiecie do metryki, a na dodatek, o ile wiem, w jej
            papierach NIE MA pracy w "aparacie". Inni - rzecz gustu. Fakt, że mam w SLD
            trochę innych idoli (co do Oleksego - nie ma to NIC WSPÓLNEGO z prowokacjami
            wobec jego osoby).
            I jeszcze poważniej. Piszesz: "dawni kaci i ich ofiary, które się do nich
            upodobniły".
            Uogólniając sprawę (bo to nie tylko sprawa między SLD i AWS), zastanawiam się
            jak potraktować dwa przypadki, z których pierwszy uważam za b. pozytywny:
            A.Małachowski i W.Gomułka.
            Ten pierwszy - BYŁ I JEST SOCJALISTĄ w najlepszym tego słowa znaczeniu. Kiedyś
            był za to szykanowany... dożył czasu, gdy to JEGO poglądy triumfują.
            Ten drugi - był ofiarą stalinowskich oprawców. Co było dalej? Dobre pytanie...
            tu już admiratorem nie jestem, choć potępić do końca też nie potrafię, nie
            uważam go w każdym razie za postać z czarno-białego filmu - czarną, oczywiście.
            Fakt, że im dalej, tym było z nim gorzej...
            Jak może widzisz - nie lubię być politycznym daltonistą - może to słabość?
          • jurek1 Re: do Tyu 01.07.01, 19:54
            Pałubicki mógłby od czasu do czasu ten sweterek wyprać
            • Gość: maurycy Re: do Tyu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 01.07.01, 20:31
              Miałem profesora w liceum, starego kawalera, który
              nosił ceglasty sweter z wielka tłustą plamą na
              przodzie.Pewnego razu przyszedł do klasy i coś się
              zmieniło....wyprał plamę, nie piorą reszty swetra. I
              tyle się właśnie zmieni u nas po wyborach.

Maurycysmile))
              • Gość: tyu Re: do Maurycego IP: *.BMJ.net.pl 01.07.01, 23:08
                Cieszę się, że - podobnie jak ja - jesteś optymistą.
                Sam piszesz, że plamy nie będzie (ja bym to ujął tak: liczę, że MOI plamy nie
                dadzą..wink
                Pozdrawiam!
                • Gość: sin Re: do tyu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 23:28
                  Gość portalu: tyu napisał(a):

> Cieszę się, że - podobnie jak ja - jesteś optymistą.
                  > Sam piszesz, że plamy nie będzie (ja bym to ujął tak: liczę, że MOI plamy nie
                  > dadzą..wink
                  > Pozdrawiam!

Gratuluję WIARY, bo nie rozumem się kierujesz licząc na cud.
                  • Gość: tyu Re: do sina IP: *.BMJ.net.pl 01.07.01, 23:30
                    Witaj, człowieku małej wiary!
                    Wybaczam Ci ją, bo ładnie piszesz o Miłoszu.
                    • Gość: sin Re: do tyu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 23:52
                      Gość portalu: tyu napisał(a):

> Witaj, człowieku małej wiary!
                      > Wybaczam Ci ją, bo ładnie piszesz o Miłoszu.
                      Twoja wiara Cię zgubi,ale nie usprawiedliwi , bo dość było przykładów na jej
                      zwodnicze działanie ,by w czas ją porzucić.
                      Ja też wierzyłem, że będzie lepiej, chociaż zawsze biorę poprawkę na swój
                      wrodzony optymizm. Pozostała mi Nadzieja i Miłość z czego Ty korzystasz, bo też
                      Ci wybaczam to smutne dla mnie tkwienie w czerwonym grzechu.
    • Gość: noico Re: Co wiecej ... IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.07.01, 00:03
      Niektorzy dalej mysla, ze Lenin chcial dobrze.
      • Gość: Fnoll Re: Co wiecej - wcale sie nie myla! IP: *.ds.uj.edu.pl 02.07.01, 00:11
        Gość portalu: noico napisał(a):

> Niektorzy dalej mysla, ze Lenin chcial dobrze.

no bo chcial wink tylko mial kiepskie rozeznanie w sytuacji polaczone z
        duzym darem przekonywania - bo jak nauczaja w szkolach biznesu :
        LICZY SIE SKUTECZNOSC
        dlatego tak cenne jest zwatpienie - ktorego nie znosza dyktatorzy i
        sprzedawcy coca-coli
        • Gość: noico Re: Co wiecej - wcale sie nie myla! IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.07.01, 00:15
          Moze chcial dobrze. Dla kogo pytanie tylko.
          • Gość: bykk Re: Co wiecej - ? IP: *.chello.pl 02.07.01, 01:19
            Adaś Gierek,Sławek Wiatr,tylko patrzeć jak synalek millera znajdzie się na
            liście.
            A poseł Syczewski? który wychwalał "demokrację" Łukaszenki,ganiąc nasz ustrój?
            miało go nie być na liście,ale jest.
            A "07 zgłoś się",który jeździ pod prąd oraz po chodniku po pijaku uciekając
            policji i głupio tłumaczy,że się spieszył po choinkę dla dziecka,to jest
            poseł i fachowiec, od czego?
            A ten Florek z BB,ludzieeee toż to kpina,co ten facet umie?sam miller
            robi z siebie pośmiewisko.
            Moim zdaniem,to miller musi jednak coś przeczuwać,że trudno będzie zdobyć
            połowę mandatów,skoro zabiera ze sobą takie towarzystwo.
            Jeszcze p.Gucwińska ?(przyda się wśród zwierząt)!
            I wy sld-owcy mówicie o fachowcach?Przecież to ich stare towarzycho BMW(bierny,
            mierny,ale wierny)!
            pozdrawiam prawych,śodek,boczek,Tyu,przód i lewych,czyli wszystkich
            • Gość: Fnoll Re: Hu, hu, hu ;-/ IP: *.ds.uj.edu.pl 02.07.01, 11:20
              > A ten Florek z BB,ludzieeee toż to kpina,co ten facet umie?sam miller
              > robi z siebie pośmiewisko.

no to transmisje obrad sejmu beda teraz powazna konkurencja dla programow
              w stylu BB !! mysle, ze miller tak w ogole to chcial byc aktorem - amantem usmiechajacym
              sie zalotnie do kamery, wychodzacym z hoteli w blysku fleszy, a ze byl zbyt sztywny na
              ta profesje, ale ladnie czytal wiersze broniewskiego - to poszedl w pezetpeery,
              w koncu na mownicy tez sie czlowiek czuje taki WYJATKOWY

a miller WYJATKOWY jest
    • jurek1 Do Mariusza! - Więc kto? 02.07.01, 02:13
      Mariusz po raz chyba setny stawiam to samo pytanie. Kto? Kto w chwili obecnej
      nadaje się w Polsce do tego aby mieć większość w parlamencie i sformować
      stabilny rząd. Mnie obecne preferencje wyborców też nie bardzo odpowiadają, ale
      jeżeli będzie to większość i SLD wygra wybory (a na to się zanosi) - "Vox
      Populi Vox Dei". Myślę, że nie w porządku jest zarzucanie większości braku
      rozumu. Należy spokojnie zapytać się co ich do tego przywiodło i co należy
      zrobić, aby to się zmieniło. Jeżeli Unia Wolności adresuje swoją kampanię do 5%
      Polaków to to jest chyba pomyłka. Jeżeli AWS dzieli się jak w mitozie, a
      premier się wygłupia przy lada okazji to to też nie jest alternatywa. Platforma
      Obywatelska w swoich szczytnych założeniach przygarnęła wszystkich
      nieudaczników i karierowiczów z innych ugrupowań.
      Popatrz co jest atutem SLD przed wyborami - konsekwencja i jedność. Może nam
      się to nie podobać, ale tak właśnie jest. Wygląda na to, że z SLD będziemy
      tonąć powoli. Wszyscy inni gwarantują, że ten proces będzie szybszy.

Powiem szczerze. Nie widzę zwycięstwa SLD jako katastrofy. Po prostu nic się
      nie stanie. Myślę, że tym bardziej rząd SLD nie spowoduje wzrostu zagrożenia
      trzęsieniem ziemi w San Francisco i okolicach.

Ponawiam moje pytanie: KTO???

Pozdrawiam
      • Gość: mariusz do Jurka IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 02.07.01, 02:55
        witaj , jednym z najwiekszych problemow jaki ja ososbiscie mam wobec
        przedstawicieli partii sld jest powrot na tzw."stare smieci" do starych
        steerotypow,nazwisk,hasel z lat 60,70,80 tych. Pan Gierek (hallo ? kiedy
        przeczytale to nazwisko gwozdzie chcialem gryzc), pani Gucwinska (proponuje
        dalej calowac zwierzaczki - jakie sa tej tow. kwalifikacje polityczne?!) ,
        Lato ? (mialem wiele szacunku dla tego kogos,kiedys nawet lecialem z nim przez
        Atlantyk i wowczas zupelnie inaczej spiewal ?! ),dziekuje za przypomnienie "07
        zglos sie" -szczytowe osiagniecie artystyczne tego pana helloooooo! podtrzymuje
        co kiedys pozwolilem sobie napisac, z takimi "kandydatami" sami sobie
        przygotowywuja podium z gilotynka. Niestety nie znam dobrze obecnej sceny
        politycznej w Polsce (szczegolnie nowych twarzy, jedno jest dla mnie pewne
        lewica jak zatwardziala byla tak jest obecnie i przypuszczam bedzie w
        przyszlosci).Czy przypominacie sobie gornika Pstrowskiego (proste chlopisko
        ktore lyknelo hasla uwczesnych lat, co sie stalo ?szybko zjechal z tego swiata
        ale legenda i % pozostaly). czego sie obawiam to podobnej sytuacji obecnie lecz
        na wieksza skale (ogolnokrajowa). Bardzo serdecznie pozdrawiam mariusz.
        Co do trzesienia w S.F ciagle zyjemy ze swiadomoscia iz moze nastapic , cale
        szczescie ,ze lewica nie ma na ten stan wplywu smile).
        • Gość: jurek1 Do Mariusza IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 02.07.01, 12:30
          Ok, sorry za ten żart z trzęsieniem w S.F.

Problem Mariuszku jest w tym, że obecnie polska scena polityczna na prawo od
          SLD (trzymając się konwensji lewica-prawica) wygląda jakby pioru walnął w
          rabarbar. Chłopcy z tak zwanej prawej strony z dumą realizują hasła wyborcze
          typu:
          1. Gdzie dwóch Polaków tam pięć zdań
          2. TKM (to już klasyka)
          3. Po nas choćby potop

Od pierwszego dnia po wyborach robili wszystko, żeby następnym razem naród ich
          nie wybrał. jeszcze rządu nie było jak zaczęli się kłócić. Tam jest sporo
          mądrych ludzi, ale sęk w tym, że partii i komitetów wyborczych jeszcze więcej
          bo każdy chce zostać premierem. Pewne dokonania historia na pewno oceni
          pozytywnie (choć ludzie dostali w d...), ale generalnie bilans jest mocno
          ujemny.
          - zadłużenie pomimo spłaty starych długów wzrosło
          - gospodarka miała zostać schłodzona, a została zamrożona
          - wyprzedano za granicę prawie wszystko co dało sie wyprzedać
          - sektor bankowy jest kontrolowany przez obce państwa czyli już nie jesteśmy
          państwem suwerennym, oddano kontrolę nad telekomunikacją w ręce rządu
          francuskiego
          - państwo zamiast ustanowić dobry management w dochodowych przedsiębiostwach
          państwowych i ciągnąć z tego rozsądną dywidendę pozbyło się ich i zastanawia
          się skąd brać na pokrycie deficytu budżetowego
          - istniejące firmy państwowe płacą taką wariacką dywidendę skarbowi państwa, że
          muszą paść.
          - rozłożono wiele strategicznych firm (nie chodzi tylko o zbrojeniówkę)
          - każdy rachunek ekonomiczny był robiony tylko z uwzględnieniem następstw w
          ciągu góra 5 lat (np. gospodarka morska i rybołówstwo)
          - bezwzględnie poddano się dyktatowi UE i niestety Stanów Zjednoczonych. Pytam
          o co tu chodzi jeżeli z byle pierdułą premier konsultuje się z Brukselą czy
          Waszyngtonem (kiedyś był tylko telefon do Moskwy).

Powiesz, że przesadzam. Za mało tu miejsca na opisanie po szczególnych
          przypadków fakt po fakcie.

W tym wszystkim pojawia się zadowolony profesorek ze Śląska (czy nic Ci to nie
          przypomina), który dostał urząd tylko dlatego, że napisał komuś doktorat i z
          tym swoim durnym uśmieszkiem mówi - Wszystko jest w porządku idziemy do przodu.
          To przypomina mi słynne: Przed wojną staliśmy na skraju przepaści, a obecnie
          uczyniliśmy potężny krok naprzód.

Powinieneś pamiętać jak uczono nas, że świadomość kształtuje byt. Historia
          udowodniła, że jest odwrotnie. To byt kształtuje świadomość. Jeżeli ludziom w
          widoczny sposób się pogorszyło, jeżeli po sześciu miesiącach pozostaja nawet
          bez zasiłku, jeżeli w mieście pólmilionowym mającym 47 tysięcy bezrobotnych
          pojawia sie tylko osiem ofert pracy w tym sześć dla akwizytorów to jak myślisz
          kogo w pierwszym odruchu ludzie obwiniają. Rządzących. Czytałem tu sporo
          mądrych rzeczy i bzdur na temat przedsiębiorczości i działalności na własny
          rachunek. Przestańmy się okłamywać. Nie każdy ma predyspozycje, aby być
          Gatesem. Dużo ludzi ma dobre pomysły, ale co z tego jeżeli nie mają możliwości
          ich realizacji. W Stanach są banki które specjalizują się w pożyczaniu
          pieniędzy na ryzykowne przedsięwzięcia. W Polsce bank nawet amerykański nie
          pożyczy nikomu kasy jeżeli zabezpieczenia nie sięgają 200% kredytu. Nawet
          jeżeli pożyczy to 20% odsetek plus różne prowizje i koszty dodatkowe zabiją
          każde przedsięwzięcie.
          Gdy zaczynałem swoją działalność to chciałem produkować kable do drukarek i
          inny osprzęt do komputerów. Na targach w Hannowerze Chińczyk z ołówkiem w ręku
          wyliczył mi, że jeden kabel wyprodukowany w Chinach wysłany pocztą lotniczą do
          Polski będzie tańszy od produkcji miejscowej. Po pierwsze dlatego, że Chińczyk
          wyprodukuje ileś tych kabli za dwa-trzy dolary miesięcznie, a po drugie
          dlatego, że mój wyrób będzie miał cenę powiększoną dwu-trzykrotnie o różne
          podatki, opłaty celne, składki ZUS. Potem próbowałem ruszyć z produkcją
          urządzeń ochrony środowiska przed smogiem elektronicznym. Okazało się, że Szwed
          zrobił kalkulację i oddalonym o kilka tysięcy kilometrów Hong-Kongu wyszło mu
          taniej niż w Polsce oddalonej o 300 km. Udało mi sie dopiero jak wpadłem na
          pewien pomysł i nie sprzedaję towaru tylko licencje tzn. kasuję drobną opłatę
          od każdego wyprodukowanego urządzenia w którym jest mój układ. Nie wiesz kolego
          ile musiałem się natłumaczyć jak zaczęły spływać na moje konto opłaty
          licencyjne. Czy aby nie jest to pralnia. W Polsce zatrudniam czternaście osób w
          tym sześciu to wysokiej klasy elektronicy, a pozostałe osiem to sekretariat,
          księgowość, prawnik i informatyk.

W Austrii mam w tej chwili tylko dwóch pracowników i dochód z nich jest o 40%
          wyższy niż z firmy w Polsce.

Zgadnij nad czym się w związku z tym zastanawiam.

Wszystko to powoduje, że ludzie wybierają tego kto obieca im zmianę. Powstaje
          niebezpieczna sytuacja bo otwiera się pole dla wszelkiej maści populistów i
          demagogów. Sięgnij do historii. Na takiej fali wypłynął w jednym z europejskich
          państw pewien malarz, który obiecał ludziom pracę i poprawę warunków życia oraz
          przywrócenie państwu należnego miejsca w europie. Zręcznie wykorzystał
          niezadowolenie ludzi, znalazł prawdziwych lub wyimaginowanych winnych i dalej
          poszło z wiadomym finałem.

Na koniec jeszcze jedno.
          Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że opuściłeś Polskę ładnych parę lat temu
          (jeszcze za komuny). Sam napisałeś, że nie znasz sceny politycznej w Polsce.
          Problem z emigracją czy raczej z polonią jest taki, że bazujecie na dawnym
          obrazie Polski. Bez obrazy, ale dla znacznej części polonii to po Polsce
          jeszcze biegają białe niedźwiedzie, a jedynym dopuszczalnym kandydatem do
          rządzenia jest Wałęsa, natomiast ludzie z SLD tylko biegają i składaja raporty
          rezydentom KGB.
          Moglibyście wreszcie uwierzyć, że parę rzeczy w tym kraju się zmieniło. Jak
          napisałem, SLD to nie jest moja bajka i nie będę na nich głosował, ale
          większości z nich jest tak blisko do Lenina i komunizmu jak Tobie do Mao-Tse-
          Tunga. Prawdą jest, że blisko SLD trzyma się jeszcze grupa starego betonu PZPR-
          owskiego licząc na powrót dobrych starych czasów, ale to raczej jest skansen.
          Byli dogmatyczni komuniści rozdzielili się sprawiedliwie po wszystkich
          ugrupowaniach polskiej sceny politycznej, ale dostrzegacie ich tylko w SLD.
          Znaczna grupa młodych działaczy SLD to prężni menedżerowie dobrze wykształceni
          najczęściej na amerykańskich uniwersytetach. Tatusiowie - sekretarze chociaż w
          tym jednym zrobili Polsce przysługę. Wysyłali dzieci za państwowe pieniądze
          państwa socjalistycznego na niekoniecznie państwowe uczelnie w Stanach,
          Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Zapewnili Polsce kadrę wykształconych ludzi.
          Ci młodzi wykształceni ludzie zapewne o niczym innym nie marzą jak tylko o
          powrocie czasow dominacji Moskwy i centralnym planowaniu. Tego ich nauczono w
          Yale, Stanfordzie czy Princeton.

Obecne SLD tak naprawdę jest bardziej prawicowe niż obecny obóz rządzący, który
          ma ciągoty lewackie. Stary beton wykruszy się czyli wymrze. Młodym wywietrzeją
          socjalistyczne ciągoty tak jak wywietrzały Piłsudskiemu.
          Tak jak napisałem nie widzę w zwycięstwie SLD żadnej katastrofy.
          Na pewno gorzej nie będzie. A prawej strony tak na prawdę nie ma.

Parę lat temu prorokowałem, że polska scena polityczna będzie zachowywać się
          jak wahadło. W prawo a potem w lewo i powtórka. Na razie się to sprawdza.
          Potrzeba jeszcze trochę czasu, aby zmieniła się mentalnośc Polaków w wielu
          sprawach

Pozdrawiam
          • Gość: Fnoll do Jurka1 - uwagi uwaznego czytelnika - i o nieuczciwej reklamie ;-) IP: *.ds.uj.edu.pl 02.07.01, 14:23
            > Historia
            > udowodniła, że jest odwrotnie. To byt kształtuje świadomość.

nie historia, ale Marks - to jego haslo
            w rozwinieciu - bycie robotnikiem ksztaltuje swiadomosc proletariacka i wrazliwosc
            klasowa smile

> Gdy zaczynałem swoją działalność to chciałem produkować kable do drukarek i
            > inny osprzęt do komputerów. Na targach w Hannowerze Chińczyk z ołówkiem w ręku
            > wyliczył mi, że jeden kabel wyprodukowany w Chinach wysłany pocztą lotniczą do
            > Polski będzie tańszy od produkcji miejscowej. Po pierwsze dlatego, że Chińczyk
            > wyprodukuje ileś tych kabli za dwa-trzy dolary miesięcznie, a po drugie
            > dlatego, że mój wyrób będzie miał cenę powiększoną dwu-trzykrotnie o różne
            > podatki, opłaty celne, składki ZUS. Potem próbowałem ruszyć z produkcją
            > urządzeń ochrony środowiska przed smogiem elektronicznym. Okazało się, że Szwed
            > zrobił kalkulację i oddalonym o kilka tysięcy kilometrów Hong-Kongu wyszło mu
            > taniej niż w Polsce oddalonej o 300 km.

Zapraszam do grona antyglobalistow zatem smile)))

> Wszystko to powoduje, że ludzie wybierają tego kto obieca im zmianę. Powstaje
            > niebezpieczna sytuacja bo otwiera się pole dla wszelkiej maści populistów i
            > demagogów. Sięgnij do historii. Na takiej fali wypłynął w jednym z europejskich
            > państw pewien malarz, który obiecał ludziom pracę i poprawę warunków życia oraz
            > przywrócenie państwu należnego miejsca w europie.

I zrobil to! W przeciwienstwie do naszych politykow, ktorzy tylko obiecuja. Zycze im uczciwosci
            i skutecznosci Hitlera - naturalnie nie jego metod i swiatopogladu. Np. Kwasniewski jak
            pierwszy raz wybierany byl prezydentem, to mi. pod haslem - mieszkania dla mlodych! I co?
            Moja siostra konczaca wtedy studia napisala do kancelarii prezydenta. Kancelaria grzecznie
            odpisala, zeby sie zwrocila do prezydenta miasta, bo kwestia mieszkan nie lezy w gestii
            prezydenta wink))) No wlasnie. Czytalem ostatnio ciekawy artykul, ze jak to jest, ze nieuczciwa
            reklama jest karalna - a nieuczciwa kampania wyborcza nie. Kupujesz taki produkt (to jest
            polityka) i okazuje sie, ze jakosc, ba, sam produkt odbiega od tego, co napisano na wyborczym
            opakowaniu! Tak dzialajaca demokracja jest bez sensu. To przypomina raczej loterie dla
            chetnych do wladzy, jakis rodzaj hazardu.

> Prawdą jest, że blisko SLD trzyma się jeszcze grupa starego betonu PZPR-
            > owskiego licząc na powrót dobrych starych czasów, ale to raczej jest skansen.

smile))))) Tylko dlaczego ten skansen mozna wciaz ogladac na zywo w telewizji?

> Byli dogmatyczni komuniści rozdzielili się sprawiedliwie po wszystkich
            > ugrupowaniach polskiej sceny politycznej, ale dostrzegacie ich tylko w SLD.

smile)))))) No prosze. A ja slyszalem, ze swoj do swego ciagnie - dlaczego akurat
            "byli dogmatyczni komunisci" ulegli tak doskonalej dyfuzjii? Teza, ze w AWS, UW
            i SLD (nie wspominajac o UPR smile)) ) jest tyle samo postepezetpeerowskiego
            betonu jest, hmm... zabawna.

> Znaczna grupa młodych działaczy SLD to prężni menedżerowie dobrze wykształceni
            > najczęściej na amerykańskich uniwersytetach. Tatusiowie - sekretarze chociaż w
            > tym jednym zrobili Polsce przysługę.

Taaaa, wyksztalcenie to jednak nie jedyny warunek, by byc dobrym politykiem. Liczy
            sie jeszcze cel, dla ktorego sie wchodzi do polityki, czyli cos zwiazanego ze swiatopogladem
            i etyka. Wyksztalcony zlodziej, popelniajacy przestepstwa gospodarcze na wielka skale - co
            robia przeciez niektorzy politycy - jest dla panstwa tysiackroc bardziej niebezpieczny niz
            pospolity wlamywacz. Ja uwazam, ze SLD ma jeden feler - jest partia wladzy, nie reform.
            Taki AWS to partia i wladzy i reform - co dalo dosc wybuchowa mieszanke. UW zas jest
            partia glownie reformatorska. Takie widze kontinuum. Ja ufam tylko tym, ktorzy chca:
            minimum panstwa. Inni beda konserwowac rozne problemy spoleczne, zeby zbijac na
            nich kase. W uproszczeniu to wyglada tak, ze im wieksza rola panstwa, tym wieksza
            kasa ono dysponuje i tym wiecej ludzi chciwych - zwyczajnie chciwych - bedzie szlo do
            polityki. Czekam na czasy, kiedy zacznie sie pokazywac politykom, ze zasady etyczne
            ich tez obowiazuja. Jak na razie to sie powtarza - polityka to bagno, kazdy sie musi
            ubrudzic, i to daje takie przyzwolenie dla zlodziejstwa na najwyzszych szczeblach, dla
            funkcjonowania tam ludzi, dla ktorych liczy sie interes wlasny, a nie spoleczny, ktorzy
            beda oszukiwac i przekupywac, byle dostac sie do koryta.

Ale - moze sa po prostu odbiciem nas samych?

> Obecne SLD tak naprawdę jest bardziej prawicowe niż obecny obóz rządzący, który
            > ma ciągoty lewackie.

Nie obecnie - zawsze. Przeciez to jest partia posiadaczy - bo czy byla nomenklatura zasilila
            rzesze "proletariatu" czy wlascicieli? A SLD reprezentuje interesy bylej nomenklatury, czyli
            swoje. wink

> Stary beton wykruszy się czyli wymrze. Młodym wywietrzeją
            > socjalistyczne ciągoty tak jak wywietrzały Piłsudskiemu.

Kto w SLD ma socjalistyczne ciagoty?????????? Jedyna partia socjalistyczna w Polsce
            po 1989 BYLA UP, no i elementy AWSu.

> Tak jak napisałem nie widzę w zwycięstwie SLD żadnej katastrofy.
            > Na pewno gorzej nie będzie. A prawej strony tak na prawdę nie ma.

Co za optymizm. Za czasow koalicji SLD-PSL reformy w Polsce stanely.
            Szkoda straconaego czasu. Gorzej moze nie bedzie - ale czy bedzie lepiej?
            Poza tym obawiam sie, ze SLD moze pojsc na znaczne ustepstwa w
            negocjacjach z UE - by szybko osiagnac spektakularny sukces, czyli wstapienie
            do UE. Potem beda sie puszyc - my, SLD, do UE Polske wprowadzilismy!
            Tacy prozachodni jestesmy!

To po prostu partia wlascicieli, pragmatyczna i wyzuta z jakiejkolwiek ideologii.

Zycze wszystkim optymistom, by sie nie zawiedli. wink

I pozdrawiam
            • jurek1 Re: do Jurka1 - uwagi uwaznego czytelnika - i o nieuczciwej reklamie ; 02.07.01, 14:55
              Ok to widzę, że poglądy mamy zbieżne, a we wszystkim nie musimy się zgadzać bo
              nie byłoby dyskusji. Tylko nie zrozumiałem tego tytułu o nieuczciwej reklamie.
              Być może czegoś nie doczytałem.

Odnośnie rozkładu byłych PZPR-owców to nie chcę już sypać nazwiskami, ale tak
              się złożyło, że do Solidarności już wcześniej przykleiło się sporo ludzi m.in.
              działaczy kultury którzy kiedyś aktywnie popierali socrealizm w sztuce, a po
              1980 pierwsi legli krzyżem i przybrali szaty uciśnionych przez reżim. O różnych
              komisjach weryfikacyjnych w policji i środkach musowego przymusu nie wspomnę.

Socjalistyczne ciągoty to nie to co było u nas czy w Rosji. Mówię o państwie
              socjalnym. Przykładem zablokowanie zmian w Kodeksie Pracy.

No widzisz reformy stały w miejscu. Napisałem wcześniej, że z SLD grozi nam
              powolne tonięcie poprzez zastój i to podtrzymuję. Na pewno w ciągu najbliższych
              czterech lat katastrofa nie nastąpi bo można powiedzieć, że już jest.
              Ponadto trochę wcześniej napisałem w innych wątkach, że za cztery lata SLD ma
              przegrane wybory i to dziś się założę.

Jednocześnie twierdzę, że SLD powinno mieć możliwość wypróbowania tych swoich
              genialnych pomysłów. Nie będa mogli mówić - mysmy byli w opozycji i nikt nas
              nie słuchał. Naprawdę dużo już nie spieprzą.

Pozdrawiam
              • Gość: Fnoll Re: do Jurka1 - tylko o nieuczciwej reklamie ; IP: *.ds.uj.edu.pl 02.07.01, 15:04

> Tylko nie zrozumiałem tego tytułu o nieuczciwej reklamie.
                > Być może czegoś nie doczytałem.

To sie tyczy tego fragmentu, wydaje mi sie waznego, gdzie cytuje pytanie postawione
                w jednym z wolnosciowych magazynow, ktory ostatnio czytalem:
                dlaczego nieuczciwa reklama jest karalna, a nieuczciwa kampania wyborcza nie?
                wiesz, chodzi o takie sprawy jak dyskredytowanie konkurencyjnego produktu i
                rozpowszechnianie falszywych informacji co do wlasciwosci wlasnego produktu,
                gdyby wprowadzic te zasady do kampanii wyborczych politycy mieliby niezly rebus
                jak przy takich ograniczeniach "zachecic" wyborce - bo akurat te dwa elementy
                stanowia trzon kampanii wink, chyba zostaly by im tylko slodkie ogolniki, ze jak ich
                wybierzemy, to, no, fajnie bedzie i juz smile))))))))))))))

ciagle mi zal tych czterech lat, ale coz, i tak jest lepiej niz sto lat temu, nie? wink
                jak to niektorzy mowia - jestesmy bardzo mlodym wszechswiatem smile

pozdrawiam
    • Gość: Indris O wstręcie IP: *.ibspan.waw.pl 02.07.01, 12:13
      Lepszy pijany Cieślak niż trzeźwy Buzek. Zresztą nie słyszłem pijanego 07 w Sejmie. A wynik
      porównania jego i Buzka wystąpień jest jednoznaczny.
      • Gość: bykk Re: do Indrisa IP: *.chello.pl 02.07.01, 12:35
        Indris,teraz to deko przewaliłeś.
        Moim zdaniem,to obojętne kto tak się zachowuje jak Cieślak nie ma obrony
        na to,czy to jest Buzek,Glemb,miller,wszyskich powinna spotkać kara i proszę
        nie bredź,że lepszy Cieślak,bo jak na chodniku zabił by kogoś,to co?
        a słyszałeś jak idiotycznie się tłumaczył?jeszcze opowiadał,że jechał
        pod Halę Targową,a ja mieszkam w Królewskim Mieście i wiem,że to nie tędy droga!
        A Syczewski Cię nie razi?
        pozdrawiam
        • Gość: Indris obrona kandydatury 07 IP: *.ibspan.waw.pl 02.07.01, 16:29
          "Nie wybieram szwagra tylko prezydenta" miał
          odpowiedzieć jakiś Amerykanin na personalne zarzuty
          wobec kandydata. Uważam, że 07 jest niezłym posłem (na
          podstawie jego sejmowych wystąpień).
          Właśnie usłyszałem, że 07 zrezygnował z kandydowania.
          I TO właśnie mam za złe SLD, bo w spontaniczność tej
          rezygnacji jakoś nie wierzę. W dosyć obrzydliwy sposób
          ulękli się ujadania.
          • Gość: bykk Re: do Indris IP: *.chello.pl 03.07.01, 12:31
            Indris,"07-Cieślak" wcale nie zrezygnował z kandydowania na posła!
            sld tak kręci,żeby zakręcić.Tober pewiedział przed kamerami TV i mikrofonami
            radia na żywo TOK-FM,że Syczewski oraz Cieślak sami zrezygnowali ze startu
            w wyborach,aby nie szkodzić dobremu wizerunkowi sld,mimo,że rada krajowa
            pozytywnie zaopiniowała ich.I oni (sld) bardzo z tego są dumni jacy to ci
            posłowie są cacy.
            Jednak rzeczywistość okazała się inna.Sam Cieślak był barzdo zdumiony
            wypowiedzią rzecznika Tobera,ponieważ on tylko zawiesił swoje kandydowanie
            (osobiście słyszałem w TVP-3 Kronika Krakowska) i jeśli okaże się...,
            jeśli wyrok ...,jeśli ...to zrzeknie się ...,jesli,jeśli,jeśli!
            Dowiemy się 14 sierpnia.A co do Syczewskiego,to również startuje tylko,że
            do senatu.
            Taka jest manipulacja sld,wierzmy im, oni jak mówią to mówią!
            pozdrawiam
    • Gość: gibki do mariusza IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.07.01, 14:18
      a gowno cie co sie w polsce dzieje palancie z usa
      • Gość: mariusz do gibki IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 02.07.01, 21:41
        Gość portalu: gibki napisał(a):

> a gowno cie co sie w polsce dzieje palancie z usa

co za skladnia , co za styl . To ludziska z Plocka "takie mundre so...".Znajdz w
        slowniku kto to "palant", popracuj nad gramatyka i slownictwem. serdecznie
        pozdrawiam mariusz.
        A tak wlasciwie o co Ci chodzi?
    • Gość: Indris o kandydatach SLD IP: *.ibspan.waw.pl 02.07.01, 16:40
      Nic nie mam przeciwko wskazanym osobom. Ale wystawienie osoby, która występowała w "Big
      Brother" jest obrzydliwe - podobnie jak byłoby wystawienie znanej prostytutki.
      • Gość: Hiacynt Re: o kandydatach SLD IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 02.07.01, 21:47
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Nic nie mam przeciwko wskazanym osobom. Ale wystawienie osoby, która występował
        > a w "Big
        > Brother" jest obrzydliwe - podobnie jak byłoby wystawienie znanej prostytutki.

Większość facetów wybierze znaną prostytutkę, a nie znanego pedała. Polacy są
        zbyt mało europejscy, niestety.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka