Gość: bubus IP: *.nyc.rr.com 15.08.02, 16:56 Dziekuje Ci za zamieszczanie tych demaskujacych wiadomosci. Nigdy bysmy sie o tych kryzysach nie dowiedieli gdyby nie ty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanka Dzieki V.C. - z calego serca. 15.08.02, 17:10 V.C ja tobie tez niezmiernie dziekuje. Bez ciebie, mieszkajac w tym zaklamanym kraju, nigdy nie bylabym w stanie sie zorietowac ze zyje w takim kryzysie. Oni nam tak tu glowe piora ze my nawet niezdajemy sobie sprawy ze jest tak zle. Zycie przez lata w falszywym dobrobycie jest naprawde okropne. Bez ciebi zycie byloby nadal beztroskliwe. Dzieki V.C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Dzieki V.C. - z calego serca. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 10:28 kochanka napisała: > V.C ja tobie tez niezmiernie dziekuje. Bez ciebie, mieszkajac w tym zaklamanym > kraju, nigdy nie bylabym w stanie sie zorietowac ze zyje w takim kryzysie. > Oni nam tak tu glowe piora ze my nawet niezdajemy sobie sprawy ze jest tak zle. > > Zycie przez lata w falszywym dobrobycie jest naprawde okropne. Bez ciebi zycie > byloby nadal beztroskliwe. > Dzieki V.C > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy A co byś nam polecił? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 16.08.02, 11:08 Deidealizacja USA. Ciekawe. A masz może kraj, który jest dla ciebie wzorem. A jeżeli tak to podaj powody i nie bądź gołosłownym pacanem. Dyskusja nad wskazanym przez ciebie krajem idealnym (lub zbliżonym do ideału) może być niezwykle zajmująca. I nie przejmuj sie tym, że ktoś zarzuca ci głupotę. A może to jednak ty masz rację i twoje poglądy są słuszne. Nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: A co byś nam polecił? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:10 Gość portalu: Nowy napisał(a): > Deidealizacja USA. Ciekawe. A masz może kraj, który jest > dla ciebie wzorem. A jeżeli tak to podaj powody i nie > bądź gołosłownym pacanem. > Dyskusja nad wskazanym przez ciebie krajem idealnym (lub > zbliżonym do ideału) może być niezwykle zajmująca. > I nie przejmuj sie tym, że ktoś zarzuca ci głupotę. A > może to jednak ty masz rację i twoje poglądy są słuszne. > Nowy Krajów idealnych nie było , nie ma i - niestety - raczej nie będzie . Najbardziej zbliżona do mojego ideału była .... Nie . Nie Kuba Szwecja lat 70. i 80. Gdyby w Szwecji panował kubański klimat to prawie byłby ideał ... Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Dzieki V.C. - z calego serca. 16.08.02, 11:25 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie przedstawiam fałszywego obrazu Ameryki - posługuję się wyłącznie > wiadomościami renowanych agencji informacyjnych np. Reuters . W malowaniu OBRAZU Ameryki uzywa Pan tylko jednej barwy - czerni. I to zabawnie chce Pan nazwac obiektywizmem. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Dzieki V.C. - z calego serca. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:01 wojcd napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > Nie przedstawiam fałszywego obrazu Ameryki - posługuję się wyłącznie > > wiadomościami renowanych agencji informacyjnych np. Reuters . > > W malowaniu OBRAZU Ameryki uzywa Pan tylko jednej barwy - czerni. I to zabawnie > chce Pan nazwac obiektywizmem. > Wojciech Nie aspiruję do miana obiektywnego obserwatora Ameryki . Celowo chcę być maksymalnie krytyczny i ukazywać jej słabe strony . Napisałem jedynie ,że nie przedstawiam jej "fałszywego obrazu" . Czy to moja wina ,że tematów nie brakuje ,że niemal już codziennie czytamy o kolejnej aferze z "twórczą księgowością" , następnym bankructwie , jeszcze jednej amerykańskiej firmie w tarapatach finasowych ? Takie wiadommości przekazują agencje informacyjne . Niestety , Reuters nie podaje do publicznej wiadomości newsów o nowym aucie Bubusa , a BBC za nic ma sukcesy kulinarne Kochanki Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Re: Dzieki V.C. - z calego serca. 16.08.02, 20:12 Ja tez ci serdecznie dziekuje V.C. Nareszcie sie dowiedzialam jak w tej Ameryce jest strasznie i co kobiety powinny robic w zyciu. Ameryka to kraj totalitarny, a kobiety powinny siedziec w kuchni. Coz, chlopcze, masz kompleksy helga.netfirms.com/conti/01.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do Helgi IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:26 _helga napisała: > Ja tez ci serdecznie dziekuje V.C. Nareszcie sie dowiedzialam jak w tej Ameryce > > jest strasznie i co kobiety powinny robic w zyciu. Ameryka to kraj totalitarny, > > a kobiety powinny siedziec w kuchni. Skądże , Helgo ! Opacznie mnie zrozumiałaś ! To był prztyczek adresowany jedynie do Kochanki . Ona wyraźnie mnie nie lubi , więc ... Ja - jako zdeklarowany lewicowiec - jestem za pełnym równouprawnieniem kobiet . Realizuję to także w życiu prywatnym . Np. obiady przyrządzam z moją kobietą wspólnie . Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Re: do Helgi 16.08.02, 20:44 Gość portalu: V.C. napisał(a): > _helga napisała: > > > Ja tez ci serdecznie dziekuje V.C. Nareszcie sie dowiedzialam jak w tej > Ameryce > > > > jest strasznie i co kobiety powinny robic w zyciu. Ameryka to kraj > totalitarny, > > > > a kobiety powinny siedziec w kuchni. > > Skądże , Helgo ! Opacznie mnie zrozumiałaś ! To był prztyczek adresowany > jedynie do Kochanki . Ona wyraźnie mnie nie lubi , więc ... Ja - jako > zdeklarowany lewicowiec - jestem za pełnym równouprawnieniem kobiet . Realizuję > > to także w życiu prywatnym . Np. obiady przyrządzam z moją kobietą wspólnie . > Ok. Niemniej postarac sie przytykac inaczej. Ja sie wcale nie dziwie ze kochanke wnerwiles. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Dzieki V.C. - z calego serca. 16.08.02, 20:51 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Takie wiadommości przekazują agencje informacyjne . Panie VC wlasnie jestesmy w domu. 2 miesiace temu optymizm Polakow spadl do najnizszego poziomu (jak w koncowce rzadow Buzka), ale w naszych masmediach nadal trwa miesiac miodowy dla rzadu Millera. I wlasnie TAKIE WIADOMOSCI PRZEKAZUJA AGENCJE INFORMACYJNE. Co - i oceny o rzadach SLD bedzie Pan formulowal przez pryzmat AGENCJI INFORMACYJNYCH. Moze troche chlopskiego rozumu. To samo w odniesieniu do USA. Informacje trzeba umiec wywazyc. Amerykanie maja BARDZO silny i niezalezny system sadowniczy, bardzo silne masmedia. Dlatego zawsze bedzie sie wiecej mowilo o aferach, skandalach,... . I Pan dumnie wyciaga z tego wniosek, ze Ameryka upada. Ja tez chetnie krytykuje USA, ale sa granice krytyki. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka Re: Dzieki V.C. - z calego serca. 16.08.02, 20:00 Gość portalu: V.C. napisał(a): > kochanka napisała: > > > V.C ja tobie tez niezmiernie dziekuje. Bez ciebie, mieszkajac w tym > zaklamanym > > kraju, nigdy nie bylabym w stanie sie zorietowac ze zyje w takim kryzysie. > > > Oni nam tak tu glowe piora ze my nawet niezdajemy sobie sprawy ze jest tak > > zle. > > > > Zycie przez lata w falszywym dobrobycie jest naprawde okropne. Bez ciebi > zycie > > byloby nadal beztroskliwe. > > Dzieki V.C > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Dzieki V.C. - z calego serca. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:07 kochanka napisała: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > kochanka napisała: > > > > > V.C ja tobie tez niezmiernie dziekuje. Bez ciebie, mieszkajac w tym > > zaklamanym > > > kraju, nigdy nie bylabym w stanie sie zorietowac ze zyje w takim kryz > ysie. > > > > > Oni nam tak tu glowe piora ze my nawet niezdajemy sobie sprawy ze jes > t tak > > > > zle. > > > > > > Zycie przez lata w falszywym dobrobycie jest naprawde okropne. Bez ci > ebi > > zycie > > > byloby nadal beztroskliwe. > > > Dzieki V.C > > > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubus Re: V.C demaskuje USA.............. IP: *.nyc.rr.com 16.08.02, 20:40 Drogi V.C. Hyunday byl tylko dla przykladu ja jezdze troche lepiej, a kupno 90 tysiecy jajek zajmuje tylko kilka minut i w godzine dostarcza to do domu albo pod wskazany adres. Teraz powaznie. Mogac byc chlopcem albo mezczyzna wybrales to pierwsze. USA nie sa idealne. Twoje ataki z drugiej strony sa zupelnie nie trafne, gdyz nie znasz realiow zycia tutaj. Prawdziwym problemem Ameryki nie jest Enron czy WorldCom. To epizody, o ktorych nikt nie bedzie pamietal za kilka miesiecy. Gospodarka jest elastyczna i sama sie oczysci. Edukacja jest rzeczywista pieta Achillesowa. Publiczne szkoly podtawowe i srednie zupelnie nie ucza. Jest to szczegolnie prawdziwe stwierdzenie w odniesieniu do duzych miast. Absolwenci po ukonczeniu szkoly sredniej sa ze swoja wiedza na poziomie polskiego 6-klasisty. 40% nie potrafi przeczytac swojego dyplomu. Nie wspomne juz o matematyce. Zamozniejsi ludzie przeprowadzaja sie do zamoznych dzielnic, gdzie szkoly publiczne sa lepsze, albo tez posylaja swoje dzieci do szkol prywatnych, za te trzeba slono placic. Bedzie to olbrzymi problem w niedalekiej przyszlosci, gdyz gospodarka amerykanska dawno przestala byc przemyslowa a stala sie uslugowa. Wobec tego liczba miejsc pracy przy tasmie produkcyjnej, gdzie wyksztalcenie nie ma tak duzego znaczenia jak sprawnosc manualna, ciagle sie zmniejsza. Produkcja przemyslowa stad ucieka w sposob naturalny do Meksyku, do Polski, do Indii, wszedzie tam gdzie koszt produkcji jest nizszy i gdzie regulacje prawne dotyczace ochrony srodowiska, BHP i innych sa mniej restrykcyne. Ludzie ci, z tak niskim wyksztalceniem nie beda w stanie obsadzic stanowisk pracy, ze wzgledu na coraz wyzsze wymagania. I tutaj wlasnie jest nastepna bariera w rozwoju gospodarki USA, Ale to dopiero jutro, a na dzisiaj nikt sie tu tym zbytnio nie martwi poza mala grupa zatroskanych. Moge przytoczyc przynajmniej 10 innych rzeczywistych problemow ale ty V.C. nie chcesz o nic zapytac. Wydaje ci sie, ze wiesz lepiej. W okresie Polski Ludowej codziennie bylismy karmieni propaganda o tym jak na Zachodzie i w USA jest zle, Jaki tam panuje straszny kryzys. Na dowod przytaczali nam opinie zReuters, AssociateD Press, France Press itp. Nie radze ci powielac tych wzorow, gdyz one nie odnosza zamierzonego skutku. Prosze przemysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. to Bubus and not only IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:54 Gość portalu: bubus napisał(a): > Drogi V.C. > Hyunday byl tylko dla przykladu ja jezdze troche lepiej, a kupno 90 tysiecy > jajek zajmuje tylko kilka minut i w godzine dostarcza to do domu albo pod > wskazany adres. > Teraz powaznie. > Mogac byc chlopcem albo mezczyzna wybrales to pierwsze. > USA nie sa idealne. Twoje ataki z drugiej strony sa zupelnie nie trafne, gdyz > nie znasz realiow zycia tutaj. > Prawdziwym problemem Ameryki nie jest Enron czy WorldCom. To epizody, o ktorych > > nikt nie bedzie pamietal za kilka miesiecy. Gospodarka jest elastyczna i sama > sie oczysci. > Edukacja jest rzeczywista pieta Achillesowa. Publiczne szkoly podtawowe i > srednie zupelnie nie ucza. Jest to szczegolnie prawdziwe stwierdzenie w > odniesieniu do duzych miast. Absolwenci po ukonczeniu szkoly sredniej sa ze > swoja wiedza na poziomie polskiego 6-klasisty. 40% nie potrafi przeczytac > swojego dyplomu. Nie wspomne juz o matematyce. > Zamozniejsi ludzie przeprowadzaja sie do zamoznych dzielnic, gdzie szkoly > publiczne sa lepsze, albo tez posylaja swoje dzieci do szkol prywatnych, > za te trzeba slono placic. Bedzie to olbrzymi problem w niedalekiej > przyszlosci, gdyz gospodarka amerykanska dawno przestala byc przemyslowa a > stala sie uslugowa. Wobec tego liczba miejsc pracy przy tasmie produkcyjnej, > gdzie wyksztalcenie nie ma tak duzego znaczenia jak sprawnosc manualna, > ciagle sie zmniejsza. Produkcja przemyslowa stad ucieka w sposob naturalny > do Meksyku, do Polski, do Indii, wszedzie tam gdzie koszt produkcji jest nizszy > i gdzie regulacje prawne dotyczace ochrony srodowiska, BHP i innych sa mniej > restrykcyne. Ludzie ci, z tak niskim wyksztalceniem nie beda w stanie obsadzic > stanowisk pracy, ze wzgledu na coraz wyzsze wymagania. I tutaj wlasnie > jest nastepna bariera w rozwoju gospodarki USA, Ale to dopiero jutro, a na > dzisiaj nikt sie tu tym zbytnio nie martwi poza mala grupa zatroskanych. > > Moge przytoczyc przynajmniej 10 innych rzeczywistych problemow ale ty V.C. nie > chcesz o nic zapytac. Wydaje ci sie, ze wiesz lepiej. > > W okresie Polski Ludowej codziennie bylismy karmieni propaganda o tym jak na > Zachodzie i w USA jest zle, Jaki tam panuje straszny kryzys. Na dowod > przytaczali nam opinie zReuters, AssociateD Press, France Press itp. > Nie radze ci powielac tych wzorow, gdyz one nie odnosza zamierzonego skutku. > Prosze przemysl > Dziękuję Ci za ten post . Wykazałeś ,że Ameryka ma jednak ( lub będzie miała ) jakieś problemy . Może w końcu będziemy mogli spokojnie podyskutować . Jednak porównywanie mojej skromnej działalności do PRL-owskiej machiny propagandowej to gruba przesada. Cóż znaczą moje wątki z linkami w porównaniu z relacjami zachwyconego Ameryką Maxa Kolonko , całostronicowymi artykułami pana Gadomskiego w "Gazecie Wyborczej" czy wreszczie bałwochwalczym tekstem niejakiego Przemysława Garczarczyka z Chicago we "Wprost" z 22.07.2001 , który dowodził , iż w USA żyje ... 16 milinów milionerów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubus Re: to Bubus and not only IP: *.nyc.rr.com 16.08.02, 21:04 twoje metody sa takie same jak PRL-owskie. 16 milionow milinerow nie jest liczba przesadzona, zwazywszy na fakt, ze dla okreslenia milionera uzywany jest wskaznik net worth ( wartosc wszystkiego co masz ) ja tez niedlugo bede milionerem. Jesli zapytasz o liczbe osob zarabiajacych 1 milion i wiecej w ciagu roku to 16 milionow jest przesadzone. Zawsze mozesz pojsc na strony IRS, Department of Treasury i zobaczyc kto placi podatki od jakich dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. My questions IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 21:41 Gość portalu: bubus napisał(a): > twoje metody sa takie same jak PRL-owskie. Czy PRL-owska propaganda w walce ideologicznej używała internetu !? > 16 milionow milinerow nie jest liczba przesadzona, zwazywszy na fakt, ze dla > okreslenia milionera uzywany jest wskaznik net worth ( wartosc wszystkiego co > masz ) ja tez niedlugo bede milionerem. > Jesli zapytasz o liczbe osob zarabiajacych 1 milion i wiecej w ciagu roku to 16 > > milionow jest przesadzone. > Zawsze mozesz pojsc na strony IRS, Department of Treasury i zobaczyc kto placi > podatki od jakich dochodow. Zarzucałeś mi ,że nie zadaję pytań o USA . A czy odpowiedziałeś na pytanie o poziom bezrobocia ( nie long-term unemployment ) w stanach Kalifornia i Oregon ? Jaki procent PKB ( lub jak wolisz GDP ) tworzą w USA firmy państwowe ? Czy amerykańskie koleje są całkowicie prywatne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubus Re: My questions IP: *.nyc.rr.com 17.08.02, 07:45 Gość portalu: V.C. napisał: "Zarzucałeś mi ,że nie zadaję pytań o USA . A czy odpowiedziałeś na pytanie o poziom bezrobocia ( nie long-term unemployment ) w stanach Kalifornia i Oregon Jaki procent PKB ( lub jak wolisz GDP ) tworzą w USA firmy państwowe ? Czy amerykańskie koleje są całkowicie prywatne ? " Podaje ci link do danych o bezrobociu w poszczegolnych stanach USA po raz drugi ( przedtem w temacie "150mld $ deficytu budzetowego w USA" ). www.dol.gov/ albo www.fedstats.gov/ % PKB przez firmy panstwowe? Prawie zaden, poszukam dokladnie i natychmiast ci przekaze. Dodam jednak, ze rzad USA jest w businessie rzadzenia a od businessu jest business. Amerykanskie koleje sa calkowicie prywatne z wylaczeniem kilku polaczen pasazerskich ( Amtrak, do ktorego trzeba doplacac, 200 milionow, zeby utrzymac firme przy zyciu do konca lata www.forbes.com/home/2002/06/27/0627amtrak.html ) Posiada okolo 2200 wagonow i 440 lokomotyw link www.amtrak.com/index.html . Dodam, ze tory kolejowe tez sa wlasnoscia prywatna.Bilet na trasie Nowy Jork-Boston-Nowy Jork kosztuje $246, Delta Airlines pobiera tylko $167. Odpowiedz Link Zgłoś