Gość: rypski Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: 24.90.48.* 07.09.02, 18:35 Towarzyszowi Gierkowi zawdzieczamy tez wpis do konstytucji o wiecznej przyjazni ze zwiazkiem radzieckim, naszym wielkim bratem. Towarzyszowi Gierkowi zawdzieczamy tez alkoholizm znacznej czesci spoleczenstwa Towarzyszowi Gierkowi zawdzieczamy tez wiele innych malo pozytywnych rzeczy, ktorych ani wislostrada ani zamek nie sa w stanie wymazac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biskup. Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.12.14.vie.surfer.at 08.09.02, 12:11 Dzieki waszej wnikliwej obserwacji,juz wiem co z waszego punktu widzenia zawdzieczamy Gierkowi.Natomiast Solidarnosci, poza zrujnowaniem i rozkradzeniem Panstwa Polskiego,umozliwieniem wyplyniecia na powierzchnie wszelakim mentom spolecznym,rozlozeniem systemu prawnego i rozwojowi anarchii,nie mowiac juz o mafii koscielnej i jej wplywowi na mentalnosc spoleczna, zawdzieczamy jeszcze jeden istotny prezent,"Konkordat".Umowe jednostronna z panstwem Watykan, zawarta przez prawicowych sprzedawczykow za cene ich poparcia przez K.Kat. w utrzymaniu sie u wladzy,/czyt.przy korycie/choc dzien,tydzen,miesiac dluzej.Umowe niekorzystna dla panstwa i calego narodu polskiego,mimo licznych protestow we wszystkich grupach spolecznych.Utrzymanie sie przy wladzy za ten prezent nie trwalo wprawdze dlugo,narod w wolnych wyborach ocenil ta "korzystna" dla ojczyzny dzialalnosc,i nawet interwencja kleru nie pomogla i nie zapobiegla klesce wyborczej.Odsunieci od wladzy nie pozostali jednak bez opieki kosciola i zostali poobsadzani na wysokich stanowiskach roznych dziedzin zycia spolecznego i politycznego,skad dalej czynia "dobro"dla swoich pryncypalow,oczywiscie kosztem calego narodu.Polska Prokuratura powinna czyny te potraktowac,jako wykorzystywanie stanowisk panstwowych dla celow prywatnych i zgodnie z istniejacym prawem rozliczyc tych "dzialaczy".Czytajac wsciekle ataki i bzdury wypisywane przez prawicowe popluczyny,jestem przerazony stanem skazonych umyslow i bezmyslna glupota ludzi nie oceniajacych obiektywnie rzeczywistosci,jej konsekwencji na przyszlosc i zachowaniem nie majacym nic wspolnego z mianem Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proboszcz Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.waw.cdp.pl 08.09.02, 12:21 Gość portalu: Biskup. napisał(a): > Dzieki waszej wnikliwej obserwacji,juz wiem co z waszego punktu widzenia > zawdzieczamy Gierkowi.Natomiast Solidarnosci, poza zrujnowaniem i rozkradzeniem > > Panstwa Polskiego,umozliwieniem wyplyniecia na powierzchnie wszelakim mentom > spolecznym,rozlozeniem systemu prawnego i rozwojowi anarchii,nie mowiac juz o > mafii koscielnej i jej wplywowi na mentalnosc spoleczna, zawdzieczamy jeszcze > jeden istotny prezent,"Konkordat".Umowe jednostronna z panstwem Watykan, > zawarta przez prawicowych sprzedawczykow za cene ich poparcia przez K.Kat. w > utrzymaniu sie u wladzy,/czyt.przy korycie/choc dzien,tydzen,miesiac > dluzej.Umowe niekorzystna dla panstwa i calego narodu polskiego,mimo licznych > protestow we wszystkich grupach spolecznych.Utrzymanie sie przy wladzy za ten > prezent nie trwalo wprawdze dlugo,narod w wolnych wyborach ocenil > ta "korzystna" dla ojczyzny dzialalnosc,i nawet interwencja kleru nie pomogla i > > nie zapobiegla klesce wyborczej.Odsunieci od wladzy nie pozostali jednak bez > opieki kosciola i zostali poobsadzani na wysokich stanowiskach roznych dziedzin > > zycia spolecznego i politycznego,skad dalej czynia "dobro"dla swoich > pryncypalow,oczywiscie kosztem calego narodu.Polska Prokuratura powinna czyny > te potraktowac,jako wykorzystywanie stanowisk panstwowych dla celow prywatnych > i zgodnie z istniejacym prawem rozliczyc tych "dzialaczy".Czytajac wsciekle > ataki i bzdury wypisywane przez prawicowe popluczyny,jestem przerazony stanem > skazonych umyslow i bezmyslna glupota ludzi nie oceniajacych obiektywnie > rzeczywistosci,jej konsekwencji na przyszlosc i zachowaniem nie majacym nic > wspolnego z mianem Polaka. Popieram w 100 %. Ale czy te gnidy solidaruchy to zrozumieją ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 16:42 Gość portalu: Proboszcz napisał(a): > Popieram w 100 %. Ale czy te gnidy solidaruchy to zrozumieją ... ? Chyba dopiero wtedy, gdy już nie będzie co kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hryn. Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.12.14.vie.surfer.at 09.09.02, 10:32 Gość portalu: Proboszcz napisał(a): > Gość portalu: Biskup. napisał(a): > > > Dzieki waszej wnikliwej obserwacji,juz wiem co z waszego punktu widzenia > > zawdzieczamy Gierkowi.Natomiast Solidarnosci, poza zrujnowaniem i > rozkradzeniem > > > > Panstwa Polskiego,umozliwieniem wyplyniecia na powierzchnie wszelakim ment > om > > spolecznym,rozlozeniem systemu prawnego i rozwojowi anarchii,nie mowiac ju > z o > > mafii koscielnej i jej wplywowi na mentalnosc spoleczna, zawdzieczamy jesz > cze > > jeden istotny prezent,"Konkordat".Umowe jednostronna z panstwem Watykan, > > zawarta przez prawicowych sprzedawczykow za cene ich poparcia przez K.Kat. > w > > utrzymaniu sie u wladzy,/czyt.przy korycie/choc dzien,tydzen,miesiac > > dluzej.Umowe niekorzystna dla panstwa i calego narodu polskiego,mimo liczn > ych > > protestow we wszystkich grupach spolecznych.Utrzymanie sie przy wladzy za > ten > > prezent nie trwalo wprawdze dlugo,narod w wolnych wyborach ocenil > > ta "korzystna" dla ojczyzny dzialalnosc,i nawet interwencja kleru nie pomo > gla > i > > > > nie zapobiegla klesce wyborczej.Odsunieci od wladzy nie pozostali jednak b > ez > > opieki kosciola i zostali poobsadzani na wysokich stanowiskach roznych > dziedzin > > > > zycia spolecznego i politycznego,skad dalej czynia "dobro"dla swoich > > pryncypalow,oczywiscie kosztem calego narodu.Polska Prokuratura powinna cz > yny > > te potraktowac,jako wykorzystywanie stanowisk panstwowych dla celow > prywatnych > > i zgodnie z istniejacym prawem rozliczyc tych "dzialaczy".Czytajac wsciekl > e > > ataki i bzdury wypisywane przez prawicowe popluczyny,jestem przerazony sta > nem > > skazonych umyslow i bezmyslna glupota ludzi nie oceniajacych obiektywnie > > rzeczywistosci,jej konsekwencji na przyszlosc i zachowaniem nie majacym ni > c > > wspolnego z mianem Polaka. > > Popieram w 100 %. Ale czy te gnidy solidaruchy to zrozumieją ... ? Zrozumieja,ale tylko i wylacznie, przy zastosowaniu metod, jakie im wpoili rodzice z "Wolynskiej Dywizji AK." ktore stosowali z zadowalajacym skutkiem.Nieprawomyslnych,nawet bez udowodnienia winy zamyka sie w stodole,wrota zakreca drutem i polewa benzyna.Podpala sie zapalka,lub strzela z rakietnicy.Twierdzili,ze skutecznosc jest 100%,moze nalezy IM uwierzyc i sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 15:00 Gość portalu: Hryn. napisał(a): >Zrozumieja,ale tylko i wylacznie, przy zastosowaniu metod, jakie im wpoili >rodzice z "Wolynskiej Dywizji AK." ktore stosowali z zadowalajacym >skutkiem.Nieprawomyslnych,nawet bez udowodnienia winy zamyka sie w >stodole,wrota zakreca drutem i polewa benzyna.Podpala sie zapalka,lub strzela >z >rakietnicy.Twierdzili,ze skutecznosc jest 100%,moze nalezy IM uwierzyc i > >sprobowac. Widać że kończyłeś sowieckie szkoły na Ukrainie i uzupełniałeś wiedzę u swoich pociotków z UPA . Od ,w ten sposób "wykształconego" homoida nie sposób wymagać elementarnej wiedzy historyczne , to beznadziejne . PS. Po co się wcinasz w dyskusje o Gierku . Ty masz swoich gierków na Ukrainie a efekty są aż nadto widoczne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy von Trotta. Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 20:11 Sz.Wikulu,nie interesuje mnie specjalnie jakie Ty kończyłeś szkoły,interesują mnie natomiast skutki szkolenia,jakie przeszedłeś najprawdopodobmniej u Abp.Paetza.Są one identyczne jak u innych kursantów tam "studiujących".Wpajana oddolnie "wiedza" kieruje sie samoczynnie do mózgu i powoduje stany paranoidalno-maniakalne,charakterystyczne dla tego typu pobieranych nauk.Obserwacje czynione przezemnie potwierdzaja,że cierpisz na to schorzenie,które jest o tyle niebezpieczne,że pogłębia się z czasem i staniesz sie dla otoczenia bardziej niebezpieczny,niż w chwili obecnej.Nie będę oceniał Twojej wiedzy,którą tak "tryskasz" na wszystkie strony,bo jest ona żadna,więc na to szkoda czasu.Martwi mnie tylko stan Twojego zdrowia i Twoja przyszłość nie wyglądająca różowo. Trzymaj się,życzę Ci wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Co zawdzięczamy debilowi Jerzemu v.Trotta. IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 20:41 Gość portalu: Jerzy von Trotta. napisał(a): > Sz.Wikulu,nie interesuje mnie specjalnie jakie Ty kończyłeś szkoły,interesują > mnie natomiast skutki szkolenia,jakie przeszedłeś najprawdopodobmniej u > Abp.Paetza.Są one identyczne jak u innych kursantów tam "studiujących".Wpajana > oddolnie "wiedza" kieruje sie samoczynnie do mózgu i powoduje stany > paranoidalno-maniakalne,charakterystyczne dla tego typu pobieranych > nauk.Obserwacje czynione przezemnie potwierdzaja,że cierpisz na to > schorzenie,które jest o tyle niebezpieczne,że pogłębia się z czasem istaniesz > sie dla otoczenia bardziej niebezpieczny,niż w chwili obecnej.Nie będę oceniał > Twojej wiedzy,którą tak "tryskasz" na wszystkie strony,bo jest ona żadna,więc > na to szkoda czasu.Martwi mnie tylko stan Twojego zdrowia i Twoja przyszłość > nie wyglądająca różowo. Trzymaj się,życzę Ci wszystkiego najlepszego. Nie martw się o moje zdrowie ,martw się o swoje tchórzliwa ,postkomunistyczna , sieroto po PRL-u ukrywająca sie pod idiotycznym nickiem . Twoja powierzchowna "wiedza" medyczna niezbicie wskazuje że przebywasz na leczeniu w szpitalu psychiatrycznym , gdzie udajesz postać określaną ww. nickiem . Niemniej nie uszanuje twego stanu zdrowia i jak sie ode mnie nie odczepisz to opierdolę cię aż ci te szpitalne kapcie pospadają . PS. Pozdrów Lenina i Napoleona . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy von Trotta. Re: Co zawdzięczamy debilowi Jerzemu v.Trotta. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 17:53 Oj!,Wikulu,nie obiecuj tylko pokaż co potrafisz.Strasznie jestem ciekawy ile, i jakie nauki wyniosłeś z obcowania ze swoim idolem i przewodnikiem duchowym.Z tego co już przeczytałem,widzę że posiadasz zarówno wiedzę jak i ogładę i kulturę zgodną z doktryna koscioła.Walczysz jak Lew o jego dobro nie tylko materialne,ale rownież duchowe i fizyczne nadstawiajac dupy swoim pasterzom.Efektem twojego zboczenia jest stan psycho-fizyczny i skłonności paranoidalno-maniakalne,jak opisałem wcześniej.W trosce o twoje zdrowie ponownie cie proszę o zaprzestanie praktyk homoseksualnych,bo uszkadza ci to mózg i może w niedługim czasie doprowadzić do procesów nieodwracalnych.W polemikę z tobą wdawać się nie będę,bo nie jesteś partnerem.Nie tylko nie posiadasz żadnej obiektywnej wiedzy,ale jesteś jeszcze poprostu głupi i chamski,jak na prawdziwego katolika przystalo. Bóg z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy debilowi Jerzemu v.Trotta. IP: *.acn.waw.pl 22.09.02, 22:40 Gość portalu: Jerzy von Trotta. napisał(a): > Oj!,Wikulu,nie obiecuj tylko pokaż co potrafisz.Strasznie jestem ciekawy ile, > i jakie nauki wyniosłeś z obcowania ze swoim idolem i przewodnikiem duchowym.Z > tego co już przeczytałem,widzę że posiadasz zarówno wiedzę jak i ogładę i > kulturę zgodną z doktryna koscioła.Walczysz jak Lew o jego dobro nie tylko > materialne,ale rownież duchowe i fizyczne nadstawiajac dupy swoim > pasterzom.Efektem twojego zboczenia jest stan psycho-fizyczny i skłonności > paranoidalno-maniakalne,jak opisałem wcześniej.W trosce o twoje zdrowie > ponownie cie proszę o zaprzestanie praktyk homoseksualnych,bo uszkadza ci to > mózg i może w niedługim czasie doprowadzić do procesów nieodwracalnych.W > polemikę z tobą wdawać się nie będę,bo nie jesteś partnerem.Nie tylko nie > posiadasz żadnej obiektywnej wiedzy,ale jesteś jeszcze poprostu głupi i > chamski,jak na prawdziwego katolika przystalo. Bóg z tobą. Wypisując takie brednie kompromitujesz się tępa bolszewicka mendo . Życzę żebyś się w trumnie zesrał pojebany , zasyfiały cwelu . Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. 09.09.02, 13:55 Gość portalu: Proboszcz napisał(a): > Gość portalu: Biskup. napisał(a): > > > Dzieki waszej wnikliwej obserwacji,juz wiem co z waszego punktu widzenia > > zawdzieczamy Gierkowi.Natomiast Solidarnosci, poza zrujnowaniem i > rozkradzeniem > > > > Panstwa Polskiego,umozliwieniem wyplyniecia na powierzchnie wszelakim ment > om > > spolecznym,rozlozeniem systemu prawnego i rozwojowi anarchii,nie mowiac ju > z o > > mafii koscielnej i jej wplywowi na mentalnosc spoleczna, zawdzieczamy jesz > cze > > jeden istotny prezent,"Konkordat".Umowe jednostronna z panstwem Watykan, > > zawarta przez prawicowych sprzedawczykow za cene ich poparcia przez K.Kat. > w > > utrzymaniu sie u wladzy,/czyt.przy korycie/choc dzien,tydzen,miesiac > > dluzej.Umowe niekorzystna dla panstwa i calego narodu polskiego,mimo liczn > ych > > protestow we wszystkich grupach spolecznych.Utrzymanie sie przy wladzy za > ten > > prezent nie trwalo wprawdze dlugo,narod w wolnych wyborach ocenil > > ta "korzystna" dla ojczyzny dzialalnosc,i nawet interwencja kleru nie pomo > gla > i > > > > nie zapobiegla klesce wyborczej.Odsunieci od wladzy nie pozostali jednak b > ez > > opieki kosciola i zostali poobsadzani na wysokich stanowiskach roznych > dziedzin > > > > zycia spolecznego i politycznego,skad dalej czynia "dobro"dla swoich > > pryncypalow,oczywiscie kosztem calego narodu.Polska Prokuratura powinna cz > yny > > te potraktowac,jako wykorzystywanie stanowisk panstwowych dla celow > prywatnych > > i zgodnie z istniejacym prawem rozliczyc tych "dzialaczy".Czytajac wsciekl > e > > ataki i bzdury wypisywane przez prawicowe popluczyny,jestem przerazony sta > nem > > skazonych umyslow i bezmyslna glupota ludzi nie oceniajacych obiektywnie > > rzeczywistosci,jej konsekwencji na przyszlosc i zachowaniem nie majacym ni > c > > wspolnego z mianem Polaka. > > Popieram w 100 %. Ale czy te gnidy solidaruchy to zrozumieją ... ? To wszystko prawda, ale co do konkordatu... Przypomnę, że początki normalizacji stosunków z Watykanem sięgają lat 70ych, czyli czasów Gierka. Watykan dążył do zawarcia konkordatu, ale główną przeszkodą (o ile mi wiadomo) nie byli komuniści, lecz prymas Wyszyński, który ponoć te próby systematycznie torpedował. To tak dla uściślenia. Wbrew pozorom bowiem, KK łatwiej było pewne sprawy załatwić z komunistami niż w państwie demokratycznym (choć można mieć do tej demokracji pewne "ale"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do Biskupa i Proboszcza IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 15:26 Właściwie nie warto by odpowiadać na ten postkomunistyczny niezborny bełkot składający się ze stereotypów , ćwierćprawd i pospolitych kłamstw , ale warto zwrócić uwagę na konkordat . Twoje lamenty na temat konkordatu są spóżnione o kilka lat i średnio bystry i rozgarnięty człowiek (przepraszam że piszę człowiek) nie poruszałby tego tematu by nie kompromitować sie w oczach innych . Podobne lamenty tylko z przeciwległej strony padały pod adresem nowej konstytucji . Takie same stereotypy , ćwierćprawdy i pospolite kłamstwa . Obecnie rzeciwnicy z jednej i drugiej strony siedzą cicho bo sami widzą że nie mieli racji , ale na to trzeba umieć sie zdobyć samokrytyczną refleksją intelektualną a tobie tego brak bo wierzysz ślepo w Urbana ijemu podobnych . PS. O czym mają swiadczyć wasze nicki : Biskup i Proboszcz . Czyżby to była stara ubecka szkoła momikry . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 12:31 Co do odczuć turystów z zagranicy to ja znam ich odczucia. Mam przyjaciół w RFN. Za komuny soędzali w PRL urlopy z przyjemności i z moją skromną osoba. Pokazałem im POLSKĘ wzdłuż i wszerz. Przyjeźdzali własnym samochodem. Bywaliśmy w nocnych restauracjach typu KAMIENIOŁOMY / Hotel Europejsk w Warszawie/, żeglowaliśmy po Mazurach, mieszkaliśmy w " MRĄGOVII". Dzisiaj namówić ich na urlop w Solidarnościowo- Balcerowiczoej Polsce /SBP/ to, prawie graniczy z cudem. Dali się namówić na tydzien w tym roku. O własnym samochodzie nie ma mowy - ukradną! Pociąg tylko dzienny - w nocy okradną i poturbują. Nocne restauracje w Warszawie ? Zlikwidowane! W innych dają dania z mikrofalówki, ledwo ca po wierzchu rozmrożone. Na pobyt pojechaliśmy do DOMU POLONII w Pułtusku. Według reklam, żyć nie umierać. Na miejscu pies z kulawą nogą nocował. Gondole dawno zapomniały do czego służą. No a pamiątki? I owszem: zajady z brudnych łyżek, no i fałszywe 20zł, którymi wydali im reszty, za piwo warte 12zł. Chyba już więcej do tej Waszej dziadoskiej SBP nie przyjadą?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 17:04 Gość portalu: Edek napisał(a): > Co do odczuć turystów z zagranicy to ja znam ich odczucia. > Mam przyjaciół w RFN. Za komuny soędzali w PRL urlopy > z przyjemności i z moją skromną osoba. Pokazałem im POLSKĘ > wzdłuż i wszerz. Przyjeźdzali własnym samochodem. Bywaliśmy > w nocnych restauracjach typu KAMIENIOŁOMY / Hotel Europejsk > w Warszawie/, żeglowaliśmy po Mazurach, mieszkaliśmy w " MRĄGOVII". > Dzisiaj namówić ich na urlop w Solidarnościowo- Balcerowiczoej > Polsce /SBP/ to, prawie graniczy z cudem. Dali się namówić na tydzien > w tym roku. O własnym samochodzie nie ma mowy - ukradną! Pociąg > tylko dzienny - w nocy okradną i poturbują. Nocne restauracje w > Warszawie ? Zlikwidowane! W innych dają dania z mikrofalówki, > ledwo ca po wierzchu rozmrożone. Na pobyt pojechaliśmy do > DOMU POLONII w Pułtusku. Według reklam, żyć nie umierać. > Na miejscu pies z kulawą nogą nocował. Gondole dawno zapomniały > do czego służą. No a pamiątki? I owszem: zajady z brudnych łyżek, > no i fałszywe 20zł, którymi wydali im reszty, za piwo warte 12zł. > Chyba już więcej do tej Waszej dziadoskiej SBP nie przyjadą?! Stek bredni oparych o stereotypy nie wmagających właściwie komentarza . Niewiadomo czy śmiać sie czy płakać . Nocne restauracje w Warszawie - zlikwidowane . Wejdź mózgowcu na wątki warszawskie i pochwal sie tym odkrywczym spostrzeżeniem z warszawiakami to cie śmiechem zaj.... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majk Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.02, 12:39 Gość portalu: Stanley napisał(a): > Ja się Was pytam Rodacy kto ma rację Gazeta Wyborcza pisząc o granicach > absurdu w przytoczonym artykule czy ci którzy chcą tego pomnika? Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjaldemokrata Brawo Stanley !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.02, 12:50 Teraz tylko wyślij to do Śmiechu Warte, a napewno wygrasz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.elektor.com.pl / *.knurowski.net 08.09.02, 16:24 Na początku małe sprostowanko dług w r. 1980 wynosił nie 12 lecz 18-25 mld$.Drugi sprostowanie dzisiaj dług publiczny wynosi nie 40mld$ lecz 79mld$ (info.onet.pl/535610,10,item.html) Do tego należy doliczyć zadłużenie firm prywatnych, jest to 40-70mld$. Czyli na dzień dzisiejszy zadłużenie Polski wynosi 120-150mld$ i jest 7 krotnie większe niż pod koniec rządów gierkowskich. W odróżnieniu od długów lat 90ch., w okresie 70-80 lat powstało lub zostało gruntownie zmodernizowanych większość firm "sprywatyzowanych" w latach 90-2002. Wpływy z prywatyzacji PRZEKROCZYŁY wartość długów, zaciągniętych przez Gierka.Przypomnę tylko jako pierwsze: Dom Mody “Telimena” w Łodzi, Fabryka Syntetyków Zapachowych “Aroma” z Warszawy, Czechowickie Zakłady Przemysłu Zapałczanego, Zakłady Wyrobów Sanitarnych w Krasnymstawie, Żagańskie Przedsiębiorstwo Budowlane, Zakłady Tkanin Technicznych w Środzie Wielkopolskiej i Jeleniogórska Kopalnia Surowców Mineralnych w Szklarskiej Porębie,warszawski “Wedel”, kielecki “Exbud”, Zakłady Przemysłu Odzieżowego z Bytomia, bydgoska "Eltra", Śląskie Fabryki Kabli z Czechowic i łódzki “Próchnik”.O większych jak Telekomunikacja Polska, KGHM Polska Miedź, Polskie Linie Lotnicze LOT, Metalexport, Impexmetal, PZU, banki już nie wspomnę. O rozmiarze wyprzedaży świadczy, że procesy prywatyzacyjne zostały zakończone lub trwają w tej chwili w około 5 tysiącach przedsiębiorstw. Czy te kilka tysięcy prywatyzowanych firm pojawiło się nagle w sposób cudowny w roku 90? Tylko za 10 miesięcy 2000r rząd Buzka dostał z prywatyzacji 26,1 mld zł, czyli 1/3 wartości zadłużenia Gierka za 10 lat!!! Zaciekawionych odsyłam do (www.polonica.net/Kronika_Wyprzedazy_Polski_1.htm) Co dostaliśmy ? "Wicepremier Balcerowicz wystąpił w Sejmie i oznajmił, że tworzy gospodarkę ludzi zaradnych, zapowiadając zniesienie wielu ograniczeń w eksporcie i obniżenie stawek celnych w imporcie. Namawiał do tworzenia małych firm, których jest tyle w innych krajach kapitalistycznych. Jednocześnie ośmiokrotnie podniesiony został podatek dla rzemiosła, które łudziło się, że weźmie udział w prywatyzacji. Zakłady rzemieślnicze zatrudniające od kilku do kilkudziesięciu osób zostały zaduszone i fiskalnie, i przez konkurencję, kiedy importowi otworzono u nas szeroko drzwi. Z blisko 900 tysięcy została ich wkrótce mniej niż połowa i dalej likwidowały bądź zawieszały działalność. Te, które zaciągnęły kredyty na rozbudowę i maszyny, bankrutowały natychmiast, ponieważ kredyt z dnia na dzień kilkakrotnie zdrożał. Możliwość wejścia do prywatyzacji kapitału polskiego została zredukowana do zera." Dodam, że nie jestem zwolennikiem ani Gierka ani też dzisiejszej "polskiej prawicy", zarówno jak SLD-UP. Próbuje oddzielić ziarno od plew i zrozumieć jak było wtedy i co mamy teraz. Byłbym bardzo wdzięczny za dane statystyczne dot. spożycia podstawowych produktów w 70-80 i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.elektor.com.pl / *.knurowski.net 08.09.02, 16:38 Ciekawe jak oceniają czasy gierkowskie dawni opozycjoniści ? Przytoczę kilka cytatów wg minie bardzo ciekawych i "Na tle komunistycznych przywódców był nietypowy, czuło się, że ma inne doświadczenia niż większość Polskich komunistów - nie sowieckie, tylko francuskie...Okres gierkowski był najlepszy w życiu dla dzisiejszych pięćdziesięcio-, sześćdziesięciolatków i dlatego sukces SLD to w dużej mierze dzieło Edwarda Gierka."/JAN LITYńSKI, poseł Unii Wolności, współzałożyciel KOR w 1976 roku "...że za jego czasów było lepiej niż za Gomułki i lepiej niż za Jaruzelskiego... Gierek tolerował opozycję - za to, za co w czasach Gomułki trafiało się natychmiast do kryminału, w okresie gierkowskim groził jedynie 48- godzinny areszt. Ja sam, jako osoba działająca w opozycji, pisywałem artykuły pod własnym nazwiskiem i nie spotykały mnie za to żadne specjalne represje."/JAROSłAW KACZYńSKI, lider Prawa i Sprawiedliwości, w latach 70. współpracownik KOR "To prawda, że Edward Gierek był innym politykiem niż jego poprzednicy i następcy na stanowisku I sekretarza KC PZPR. Chciał być na przykład mecenasem nauki i chętnie konsultował się z naukowcami. Sądzę, iż ta "inność" wynikała z tego, że młodość spędził na Zachodzie, we Francji i w Belgii."/MARIAN KRZAKLEWSKI, przewodniczący "Solidarności" Więcej "o fenomenie Gierka", większość za i przeciw: (www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010731/publicystyka/publicystyka_a_ 4.html).Do właśnie dzięki niemu mieliśmy najweselszy barak w byłym "obozie socjalistycznym" i może właśnie dlatego chcą mu postawić pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do Waldka IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 17:21 Kolejna epistoła zawierająca niescisłości i kłamstwa , których natężenie nie pozwala mi na merytoryczne zaiteresowanie . Naczytałem sie takich bredni za komuny co niemiara .W tym samym stylu , o którym nawt nie warto polemizować Zatrzymam sie tylko na jednym . Jak można porównywać spożycie które było za Gierka reglamentowane i w takim skromnym wyborze do spożycia obecnego .Trzeba mieć bielmo na oczach aby tego nie dostrzec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Do Wikula IP: *.elektor.com.pl / *.knurowski.net 09.09.02, 21:34 Człowieczku ! O jakim bielmie ty mówisz? Czy obraza innych to jedyna twoja argumentacja? Takie zachowanie i puste, nie poparte żadnymi dowodami słowa budzą tylko niesmak. Jeżeli masz coś konkretnego to proszę bardzo. Masz jakieś kontrargumenty podaj, chętnie podyskutuję. Ale ty masz mózg skażony przez wiele lat socjalizmu i nie potrafisz odpowiadać logicznie na argumenty innych. Zachowanie twoje jest typowe dla betonu partyjnego: takim nigdy nic nie dało się wytłumaczyć, cały czas ględzili o spisku imperialistycznym i zagrożeniach socjalizmu. Teraz zmienili melodię i twierdzą coś innego, ale dalej są głusi na wszelką argumentację. Zrozum wreszcie, że świat nie jest czarno-biały. Ba ! On nie jest nawet czerwony... >Jak można porównywać spożycie które było za Gierka reglamentowane i w takim skromnym wyborze do >spożycia obecnego Masz rację! Dla tych milionów dzisiejszych bezrobotnych takie porównania to obelga. To tak jakbym tobie powiedział, że przecież za komuny wszystko było w ... PEWEXach i Baltonach. Uświadom sobie wreszcie, że dla ok. 10 mln rodaków dzisiejsze sklepy są tak samo dostępne jak dla większości PEWEXy w czasach komuny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Do Waldka IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 23:59 Gość portalu: Waldek napisał(a): > Człowieczku ! O jakim bielmie ty mówisz? Czy obraza innych to jedyna twoja > argumentacja? Takie zachowanie i puste, nie poparte żadnymi dowodami słowa > budzą tylko niesmak. Jeżeli masz coś konkretnego to proszę bardzo. Masz jakieś > kontrargumenty podaj, chętnie podyskutuję. Ale ty masz mózg skażony przez wiele > lat socjalizmu i nie potrafisz odpowiadać logicznie na argumenty innych. > Zachowanie twoje jest typowe dla betonu partyjnego: takim nigdy nic nie dało > się wytłumaczyć, cały czas ględzili o spisku imperialistycznym i zagrożeniach > socjalizmu. Teraz zmienili melodię i twierdzą coś innego, ale dalej są głusi na > wszelką argumentację. Zrozum wreszcie, że świat nie jest czarno-biały. Ba ! On > nie jest nawet czerwony... > >Jak można porównywać spożycie które było za Gierka reglamentowane i w takim > skromnym wyborze do >spożycia obecnego > Masz rację! Dla tych milionów dzisiejszych bezrobotnych takie porównania to > obelga. To tak jakbym tobie powiedział, że przecież za komuny wszystko było > w ... PEWEXach i Baltonach. Uświadom sobie wreszcie, że dla ok. 10 mln rodaków > dzisiejsze sklepy są tak samo dostępne jak dla większości PEWEXy w czasach > komuny!!! Jak można z toba dyskutować . Twoje rozumowanie jest pozbawione elementarnej logiki . Wsadzasz jakieś nieaktualne linki . Obrażasz się , co jednak nie przeszkadza ci obrażać innych . Zarzucasz mi że jestem przsiąkniety socjalizmem a to ty przecież zawzięcie bronisz socjalizmu a ja go krytykuję . I nie pieprz mi o jakimś zmniejszonym spożyciu bo tak twierdząc dajesz dowód swojej głupoty . Nie epatuj mnie bezrobociem , bo ja bezrobotnym byłe 13 miesiecy i musiałem się kompletnie przestawić na inny zawód (nie wszyscy potrafia czy chcą tak zrobić) . Nie ględź o Pewexach czy Baltonach , bo w tej chwili pierwszy lepszy sklep jest od nich lepiej zaopatrzony a wbrew twoim wyobrażeniom nie każdy bezrobotny jest pozbawiony dochodów a niektórym nawet jest tak wygodniej . Porozmawiaj z przedsiebiorcami którzy czasem bezskutecznie poszukuja robotników rolnych , lub innych do prac ciężkich lub niewygodnych . Podjedź pod jakiś urząd zatrudnienia i spróbuj zaangażować ludzi do pracy , może uswiadomią cie jakie maja wymagania . Zastanów się ile nowych wielkich sklepów otwarych od świtu do późnych godzin wieczornych , powstało w Polsce po 1989 r. i kto w nich kupuje ? I nie epatuj mnie biedą bo ja wiem co to bieda . Komuna mi to uswiadomiła dobitnie kiedy zmuszony byłem emigrować okresowo do Austrii bo z dwóch pensji (mojej i żony + dwoje dzieci) trudno było wyżyć . Zreszta biedy za komuny było wiecej niż teraz tylko nikt jej nie pokazywał bo po prosu była cenzura a biedy w przeciwieństwie do dzisiejszych czasów ludzie sie wstydzili . Teraz jestem na skromnej rencie i mogę sobie na wiecej pozwolić niż za komuny na pensji np.starszego konstruktora . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek naucz się czytać wikul i rozumieć przeczytane IP: 217.96.16.* 11.09.02, 11:12 Gość portalu: wikul napisał(a): > Kolejna epistoła zawierająca niescisłości i kłamstwa , których natężenie nie > pozwala mi na merytoryczne zaiteresowanie . Naczytałem sie takich bredni za > komuny co niemiara .W tym samym stylu , o którym nawt nie warto polemizować Jakie nieścisłości? Konkretne przykłady? Masz coś do powiedzenia konkretnego czy same bezsensowne pierdoły, które nijak się nie mają do poprzedniej wypowiedzi? CZYTAJ DOKŁADNIE KOMENTOWANE WYPOWIEDZI!!!!! Jak masz problemy ze zrozumieniem napisanego to poproś kogoś mądrzejszego niech ci wytłumaczy. > Zatrzymam sie tylko na jednym . Jak można porównywać spożycie które było za > Gierka reglamentowane i w takim skromnym wyborze do spożycia obecnego .Trzeba > mieć bielmo na oczach aby tego nie dostrzec . Mam wrażenie,że ty chłopie nie potrafisz czytać. Czytałem post Waldka kilka razy i nie mogę zrozumieć o co tobie chodzi. Przecież wyraźnie napisał,że nie jest zwolennikiem Gierka i tamtego okresu!!Kto porównywał jakieś spożycie i do czego? Facet napisał, że szuka statystyk. Czy szukanie statystyk to zbrodnia? Czy słyszałeś o czymś takim jak "koszyk podstawowych produktów"? Ty piszesz o tym co się tobie wydaje, a nie o tym co jest napisane. Twoje posty przypomniały mi taki amerykański żart o polskim pisarzu, którego dziennikarze pytają czy przeczytał któreś ze swoich dzieł, a on na to:"Panowie to jakieś nieporozumienie, ja jestem pisarzem , a nie czytelnikiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Totalne bzdury i szkoda słów n/t - do alfaalfa IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 17:37 Tak , niestety , to porażające do jakiego stopnia można się zaimpregnować taką "wiedzą" . A gdzie doswiadczenie , refleksja , obserwacja . Pamiętam , i przy tego typu dywagacjach przychodzi to mi na myśl , tytuł referatu którym na studiach uszcześliwiał nas lektor (cyt. z pamięci): "O nieuchronności przjścia gospodarki Stanów Zjednoczonych na gospodarkę socjalistyczną" .Zgroza . PS. Czytając takie teksty zastanawiam się zawsze czy to naiwność , łatwowierność , zła wola , głupota , czy jeszcze coś innego . Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: i co zrobić? 09.09.02, 20:29 Przecież takich "poglądów" przybywa. Im dalej od PRL tym więcej. Mylą się przyczyna i skutek. Stan gospodarki, służby zdrowia, bezpieczeństwa, bezrobocie to wszystko bagaż tamtych, przez niektórych gloryfikowanych, czasów ale czegoś zabrakło i historia stanęła na głowie. Zabrakło jakiegoś rozliczenia z przeszłością, podliczenia, "białej księgi"? Wg. Stanleya nawet Stan Wojenny to wina Solidarności!!! Kszatek ma rację - było tych kilku komuchów powiesić, do diabła! Teraz (od wtedy i wciąż i bardziej) mają publikatory i kształtują opinię a kolesie jak np. Michnik opowadają o potrzebie pojednania - owszem ale po 25 latach, jak z Niemcami po II wojnie. I nie na komuszych warunkach! Dostałby pałą od zomowca jeden z drugim wielbiciel PRL i zaraz by zmienił zdanie. Cóż, Fromm się kłania. Sieroty postPRLowskie nie mogą się odnaleść w nowych warunkach i chcą pamiętać bezkrytycznie ten pseudocud gospodarczy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz_kagana Zamiast ... 08.09.02, 18:02 ... zadawać takie pytania, pojedź za zachodnią granicę (trochę dalej niż do byłej NRD) i zobacz co i ile tam zbudowano dzięki temu, że nie było tam takiego Gierka! Zresztą Gierek też się przyczynił do tego, bo kilka lat budował tam dobrobyt pracując we francuskiej kopalni (po cholerę wracał??!!). Potem pojedź na Białoruś i zobacz co by było teraz w Polsce, gdyby nie było "Solidarności". Potem usiądź przy kompie i grzecznie poproś redakcję, o przeniesienie tego wątku na "oślą ławkę" bo ci za niego wstd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magiczny Re: Zamiast ... IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 09.09.02, 09:03 bingo dokładnie taką kurację należy zaaplikowac fascynatom "gierkowskich osiągnięć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heyst Gierkowi: dwupasmową drogę i kartki na cukier. IP: *.tele2.pl 09.09.02, 13:20 Solidarności: to że zapchana jest teraz zachodnimi samochodami a półki uginają się od taniego jak nigdy cukru. Za Gierka: za 25 średniej pensji + nieoceniony talon - minisamochodzik, za jedną pensję 160 kilo cukru. Teraz: za 25 pensji bez talonu i przedpłaty nowy zachodni duży samochód, za 1 pensję prawie 2 tony cukru. Nie wiem jak przeliczyć ścieżki zdrowia czy pędzenie na pochody 1 majowe. Z wydawania pożyczonych pieniędzy na te "nowoczesne technologie" nie ma co sie cieszyć bo były to pieniądze wyrzucane w błoto zideologizowanej i kretyńskiej gospodarki. Po 5 latach takiego sukcesu (propagandowego) przyszło płacic kartkami, sklepami "komercyjnymi", pałowaniem, ośmieszeniem brakiem podstawowych towarów w Europie cudu gospodarczego. Kto się ceni taką politykę przypomina dziecko które zeżarło wszystkie cukierki na raz i sie porzygało. Dotąd pamięta tylko obfitosc cukierków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.02, 15:15 Dobrze ze sobie ktos przypomnial Gierka a wiec dodam cos do tego wspanialego "polityka".Doteraz tocza sie swary miedzy "medrcami80-81"dlaczego Gierek zaciagnal dlugi na Zachodzie:1.albo chcial sie uzaleznic od Zachodu(na zasadzie dlugow nie mamy czym splacic a wiec wezcie nas w zastaw)2."Blok Wschodni" nie mial juz nic do zaoferowania oprocz rozlewu krwi i dlatego wolal stworzyc troche "dobrobytu"aby PZPR mogl sie troche skonsolidowac.To ze dlugow nie mial zamiaru splacic to chyba nikt nie watpi.Jezeli ktos mowi o SOLIDARNOSCI to prosze zawsze albo zaczac z duzej litery albo okreslic jako aws ,bo wkoncu nie bede zmuszony sie wstydzic za tych ktorzy sprzedali slowo SOLIDARNOSC dla swojej kariery!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heyst Sprzedali?. IP: *.tele2.pl 09.09.02, 16:15 Gość portalu: polit napisał(a): ktorzy sprzedali slowo SOLIDARNOSC dla swojej > kariery!!!!!!!!!! Wybacz, ale jest to kalka którą posługiwały się zdominowane przez lewicę najbardziej opiniotwórcze media w okresie poprzednich rządów. Ja sam wspominam poprzednie cztery lata jako rządy porządnych ludzi, z zachowujacym sie godnie premierem (obecny przypomina N.Dyzmę), z ministrami, którzy potrafili podać się do dymisji gdy uważali że coś im się nie udało, z parlamentem bez chamskich awantur i pijanych posłów-sprawozdawców. Myslę, że jeszcze tych ludzi będzie się dobrze wspominać, po tym co oglądamy teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DEMOKRATA Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.ksk.net.pl 09.09.02, 16:27 Gość portalu: Stanley napisał(a): W nawiasach umieszczam moj komentaz do Twojej wypowiedzi Stanley. >Co z perspektywy 2002 roku zawdzięczamy Gierkowi, a co >Solidarności, dzięki której Gierek przepadł. > A co zawdzięczamy Solidarnośći : > - 1,5 roku strajku generalnego, który rozwalił totalnie gospodarkę (GOSPODARKA BYLA W RUINIE ALE O TYM WIEDZIELI NIELICZNI, DZIEKI UKOCHANEJ PROPAGANDZIE.) > - stan wojenny, kryzys i nędzę lat 80 (NEDZA, KRYZYS NIE BYL SPOWODOWANY STANEM WOJENNYM TYLKO NIEUDOLNA I NIE KOSEKWENTNA POLITYKA RZADU) > - to, że długi urosły do 40 miliardów i spłacamy je do dzisiaj (DLUGI SPLACAMY DLATEGO ZE WZROST GOSPODARKI W LATACH 70 SPOWODOWANY BYL POZYCZKAMI, KTORE BYLY BEZSENSOWNIE I NIE IMIEJETNIE WYKOZYSTYWANE, NAZWALBYM UWCZESNA POLITYKE UTOPIA.) > - kilka rządów kompletnych dyletantów (Mazowiecki, Bielecki, Buzek)i skrajnie skorumpowanych poliyków (w/w Bielecki, Lewandowski, Suchocka itd.) (JESTEM CIEKAW W JAKIM STOPNIU SKORUMPOWANE JEST OBECNY SKLAD?) > - rozkład majątku narodowego, rabunkową prywatyzację, bezrobocie na poziomie > 18%. (JAKBYS NIE WIEDZIAL TO NIE TYLKO MY MAMY WZROST BEZROBOCIA, DAWNIEJ MOWILO SIE "CZY SIE STOI CZY SIE LEZY PIENIADZ SIE NALEZY". PIENIADZE NA PENSJE OCZYWISCIE SKAD BRALI?, hmmmmm PEWNIE DODRUKOWYWALI BO SKAD, PRZEZ CO BYLA OGROMNA INFLACJA I KRYZYS W POZNIEJSZYCH LATACH)> > Ja się Was pytam Rodacy kto ma rację Gazeta Wyborcza pisząc o granicach > absurdu w przytoczonym artykule czy ci którzy chcą tego pomnika? Nie mylmy > lat 80-ch z 70-tymi i realiów epoki Breżniewa z dzisiejszą rzeczywistością. > To że Michnik dostawał w tym czasie po d...to nie znaczy, że Kowalski miał > źle. Ja strzelam, że Kowalski powie, że miał lepiej wtedy niż teraz. > Michnikowcy swoje żale niech wylewają gdzie indziej, bo taka pisanina to > propaganda dla młodych i naiwnych. Postawmy pomnik Gierkowi - należy mu > się. (TE OSTATNIE ZDANIA SA NAJLEPSZE, ZAPEWNE WIESZ CZYM JEST KOMUNIZM, TOTALITARYZM I JAKIE SA JEGO SKUTKI, JEDNYM Z TAKICH KRAJOW KTORE DOSWIADCZYLY TEGO JEST ROSJA, ZAPEWNE WIESZ: - CO TAM ROBI PROPAGANDA; - CO TO JEST WOLNOSC SLOWA, KAPITALIZM, LIBERALIZM. JEZELI CHODZILES DO LICEUM TO POWINIENES CZYTAC "MISTRZA I MALGOZATE" GDZIE BULHAKOW OPISUJE CZEGO POZBAWIENI SA ROSJANIE np. NIE ZNAJA CZEGOS TAKIEGO JAK WOLNOSC, ETYKA, MORALNOSC. JAKO ZE NIE JESTES NAIWNY CZYTALES TEZ MOJ WIEK WATA (polski poeta) W KTORYM OPISUJE SKUTKI KOMUNIZMU. PRZYZNAM ZE GDYBY NIE SOLIDARNOSC TO BYSMY WLASNIE TAK "ZYLI". WIEC DZIEKUJE SOLIDARNOSCI Z CALEGO SERCA. > Aha, uprzedzając forumowych szczekaczy - podkreślam ,że ani nie jestem > czytelnikiem NIE, ani elektoratem SLD. W ogóle nie lubię demokracji, bo > demokracja to rządy głupiej większości. (NIEDAWNO BYLY BADANIA KTO TESKNI ZA PRL, CHOCIAZ TY NIE JESTES PODATNY NA PROPAGANDE GAZETY, ALE DOWIEDZ SIE KTO TAK NAPRAWDE TESKNI ZA TAMTA RZECZYWISTOSCIA. DEMOKRACJA DLA GLUPCOW? MNIE SIE ZDAJE ZE NIE MA LEPSZEGO SYSTEMU, CIEKAWE JAKI WEDLUG CIEBIE SYTEM JEST LEBSZY OD DEMOKRACJI? MOZE TEOKRACJA, MONARCHIA ABSOLUTNA, TOTALITARYZM, AUTOKRATYZM, WIEM CO JEST LEPSZE: ANARCHIA, BO WTEDY WLADZE MA "MADRY" CZLOWIEK A NIE GLUPIA WIEKSZOSC. PO TEJ WYPOWIEDZI MOZNA SIE NIEOMALZE DOMYSLAC ZE CZYTASZ NIE ALE ZAPRZECZYLES TYM POGLOSKOM, TA GAZETA PISZE SZCZERA PRAWDE, W SZCZEGOLNOSCI URBAN(ZWLASZCZA JEGO ARTYKUL O PAPIEZU) AHA UPRZEDZAJAC JESTEM ZA DEMOKRACJA, CZYTAM WYBORCZA, RZECZPOSPOLITA, TYGODNIK POWSZECHNY ALE NIE ULEGAM ICH PROPAGANDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek a na wiosne zamiast lisci beda wisiec komunisci IP: 5.2.* / 199.43.13.* 09.09.02, 17:16 to moje ulubione wspomnienie z czasow Gierka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Propozycja dla obrońców Gierka IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 18:11 Wysyp postkomunistów na tym wątku : Stanley , Animowany , Styropian , Biskup , Proboszcz , Ed , Edek czy Waldek uświadomił mi że takim zatwardziałym osobnikom spod sierpa i młota należałoby stworzyć specjalny skansen na terenie Polski (pół Polski to stanowczo za dużo), by umożliwić im niczym nie skrępowany rozwój z gierkowskim "skokiem cywilizacyjnym" . Proponuję na ten cel dawne województwo włocławskie lub obecny powiat włocławski . Obszar ten z granicą i służbami celnymi , z szeroka autonomią dysponowałby własnymi władzami , własną walutą (stary gierkowski zł = 1 centowi US) , własnym systemem gospodarczym i innymi autonomicznymi prerogartywami . Zapraszam wszystkich do rozwijania tego pomysłu bo czasem tylko absurdalny pomysł może uświadomić stan wiedzy i świadomości postkomunistycznych dinozaurów . PS. Nazwa tego nowego tworu politycznego mogła by brzmieć np.San Perelino (od PRL) . Na rzecznika rządu ww.skansenu proponuję Urbana a na Przewodniczącego Związku Socjalistycznej Młodzieży San Perelino tow.Vacka z Częstochowy (V.C). Z socjalistycznym pozdrowieniem . No co , pomożecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Re: Propozycja dla obrońców Gierka IP: 5.2.* / 199.43.13.* 09.09.02, 19:12 niestety problem z komuchami polega na tym, ze wczesniej czy pozniej koncza sie im cudze pieniadze z rabunku, mozliwosc wyrebu lasu, rynek zbytu na wegiel i siarke, ochota spoleczenstwa na kolejne obnizanie standardu zycia poprzez ochocze zastapienie cytryny kapusta kiszona i jego sklonnosc do bycia walem wplacajac przedplaty na towary, ktorych nigdy nie dostana - a wtedy zaczyna sie bida i szukanie celow napadu i eksploatacji na zewnatrz. nie ma przykladu panstwa komunistycznego, ktore powstalo droga pokojowa dzieki woli nawet tej bidnej wiekszosci - zawsze krwawym przewrotem, a utrzymuje dzieki represjom albo miedzynarodowemu bandziorstwu. komunizm gloryfikuje przemoc (rewolucja) i zlodziejstwo (upanstwowienie) i tylko dzieki temu jest nosny, bo czesc spoleczenstwa, np. takie kompletne niedojdy wystepujace na tym forum cierpia na nieuleczalna chciwosc i zadze krwii. w wielu krajach komunizm jest zdelegalizowany i slusznie, bo nic w tej ideologii zabawnego. styropian i inne nieuki jak juz zjedza ostatniego wrobla w swoim komu-kraju nadwislanskim, przyjda do ciebie szerzyc rewolucje - nie beda przeciez wyjasniac i dyskutowac bo o ich zdolnosciach myslenia i przekonywania jestesmy w stanie przekonac sie powyzej. przyjda z widlami albo kalaszem. dlatego jestem przeciwny temu pomyslowi zeby zostawic ich samym sobie bo bez wsparcia reszty spoleczenstwa stana sie grozni (jak kozacy zaporozcy w czasie pokoju), ale tez wiem, ze SLD i duza czesc naszego spoleczenstwa, ktore z sentymentem wspomina PRL na delegalizacje nie pozwoli. w zwiazku z tym nalezy wziac przyklad z wiekszosci panstw zachodu - tam ideologie komunizmu identyfikuje sie ze zdziecinniem pseudo-intelektualnym, ludzmi ktorzy beda zawsze wspierac typy jak al-kaida lub ojciec rydzyk, albo przynajmniej nie beda sie myli. takie typy wykpiwa sie, ale rowniez edukuje i czesciowo - niestety - wspiera pomoca socjalna. gdy wydaje sie im zbyt wiele, niestety nie da sie obejsc bez represji. nie widze jednak innej drogi - coz cierpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Propozycja dla obrońców Gierka IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 19:36 Gość portalu: kszatek napisał(a): > niestety problem z komuchami polega na tym, ze wczesniej czy pozniej koncza sie > > im cudze pieniadze z rabunku, mozliwosc wyrebu lasu, rynek zbytu na wegiel i > siarke, ochota spoleczenstwa na kolejne obnizanie standardu zycia poprzez > ochocze zastapienie cytryny kapusta kiszona i jego sklonnosc do bycia walem > wplacajac przedplaty na towary, ktorych nigdy nie dostana - a wtedy zaczyna sie > > bida i szukanie celow napadu i eksploatacji na zewnatrz. nie ma przykladu > panstwa komunistycznego, ktore powstalo droga pokojowa dzieki woli nawet tej > bidnej wiekszosci - zawsze krwawym przewrotem, a utrzymuje dzieki represjom > albo miedzynarodowemu bandziorstwu. komunizm gloryfikuje przemoc (rewolucja) i > zlodziejstwo (upanstwowienie) i tylko dzieki temu jest nosny, bo czesc > spoleczenstwa, np. takie kompletne niedojdy wystepujace na tym forum cierpia na > > nieuleczalna chciwosc i zadze krwii. w wielu krajach komunizm jest > zdelegalizowany i slusznie, bo nic w tej ideologii zabawnego. styropian i inne > nieuki jak juz zjedza ostatniego wrobla w swoim komu-kraju nadwislanskim, > przyjda do ciebie szerzyc rewolucje - nie beda przeciez wyjasniac i dyskutowac > bo o ich zdolnosciach myslenia i przekonywania jestesmy w stanie przekonac sie > powyzej. przyjda z widlami albo kalaszem. dlatego jestem przeciwny temu > pomyslowi zeby zostawic ich samym sobie bo bez wsparcia reszty spoleczenstwa > stana sie grozni (jak kozacy zaporozcy w czasie pokoju), ale tez wiem, ze SLD i > > duza czesc naszego spoleczenstwa, ktore z sentymentem wspomina PRL na > delegalizacje nie pozwoli. w zwiazku z tym nalezy wziac przyklad z wiekszosci > panstw zachodu - tam ideologie komunizmu identyfikuje sie ze zdziecinniem > pseudo-intelektualnym, ludzmi ktorzy beda zawsze wspierac typy jak al-kaida lub > > ojciec rydzyk, albo przynajmniej nie beda sie myli. takie typy wykpiwa sie, ale > > rowniez edukuje i czesciowo - niestety - wspiera pomoca socjalna. gdy wydaje > sie im zbyt wiele, niestety nie da sie obejsc bez represji. nie widze jednak > innej drogi - coz cierpliwosci. Tak to prawda , ale czasem śmiech spełnia nieźle role edukacyjną . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Re: Propozycja dla obrońców Gierka IP: 5.2.* / 199.43.13.* 09.09.02, 20:06 jak sie oglada 'rejs' i 'alternatywy' i 'misia' tez sie smiejemy, ale... no coz, styropiany ryzykuja, ze w zolci przechlapia swoje zycie, bedac jedynie powodem do smiechu - my zas ryzykujemy, ze sie kiedys obudzimy w kraju na kartki... albo to wszystko podpucha i pieprzenie z nudow... styropian i stanley, dajcie znac czy wy na prawde chcecie komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Gierkowi zawdzieczamy gowno, a Solidarnosci... 09.09.02, 21:47 ... to, ze padla pieprzona komuna. Niech to bedzie jasne. Dalsza dyskusja jest bez sensu, poniewaz rozsadne argumenty niestety nie docieraja do skomuszalych umyslow. Oni maja pozakladane blokadki na mozgi. I nikt ich nie przekona! Niech wiec zyja sobie wspomnieniami, wyimaginowanymi obrazkami z przeszlosci i niech tkwia w swym rozgoryczeniu, w roszczeniowej postawie... Ich problem. Odpowiedz Link Zgłoś
olbracht Super 09.09.02, 21:56 Czesc Stanley, Zgadzam sie z Toba. Czytajac komentarze innych jestem przerazony ich wiedza i brakiem samodzielnego myslenia. Takiego gowniarstwa jeszcze nie czytalem. Szczegolnie rozbawila mnie pani politolog maritima. Ktora bedac w pieluszkach mowi o tych czasach z wiedza dobrego historyka. Wiec opowiem Tobie. Studiowalem w latach 70. Widzisz to byly takie wredne czasy ze KAZDY mogl studiowac. W pokoju ze mna mieszkal sierota. Nie mial nikogo na swiecie. To wredne komunistyczne panstwo placilo mu za wszystko. No ale Ty maritima czujesz sie teraz swietnie bedac syta, ze w Polsce wokol Ciebie tyle biedy. Masz cos ze snoba ktory jadac mercem dopiero wtedy czuje ze zyje gdy podchodzi do niego zebrak i prosi o 2 zl na bulke. Widzisz mnie teraz powodzi sie tez o wiele lepiej ale czuje sie bardzo zle gdy widze tyle biedy wokolo. W partii nie bylem, poniewaz zawsze uwazalem ze partia nie ma nic do szukania w zakladzie pracy. Nikt mnie za to nie aresztowal, no ale nie moglem awansowac bo nie bylem z "klucza". Potem jako glupi szczeniak (jak wiekszosc tutaj) zauroczylem sie Solidarnoscia. Boze co ja tam widzialem. Takich malych ludzi to jeszcze nie spotkalem. Wszystkim chodzilo tylko o szmal. Polska... nie tam nie bylo miejsca na Polske. Przebywajac potem na zachodzie poznalem tzw wolnosc. Ostatnio w naszej firmie kolega smial krytykowac polityke dablju Buscha. na drugi dzien dostal wymowienie z pracy z "wilcza opinia". Ten czlowiek jest skonczony. Wpadajac do Polski widze co ci moi "dawni koledzy" z tego kraju zrobili. Czesc zakladow rozkradziona, zdewastowana. Chyba nawet hitlerowcy tak nie robili. Jeszcze jeden tutaj mnie rozsmieszyl, mowiac o internecie w latach 70. Komputery zas byly, i to niezle. Produkowalo je Wroclawskie ELWRO. Oczywiscie dziesiaj juz nie istniejace. Ktos inny tutaj mowil o niegospodarnym przemysle. Proponuje przeczytac ksiazke polskiego profesora na Harvardzie pana Poznanskiego pt. "Wielki przekret". Dlatego uwazam ze nalezy sie pomnik Gierkowi. On mial przynajmniej jakas wizje. Bo ci nasi etosowscy maja tylko lepkie rece. Po 12 latach tej pseudo-wolnosci, pseudo-demokracji i gospodarki rynkowej Polska cofnela sie do konca lat 40. Ale moze o to etosowca chodzilo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demos Re: Super IP: *.ksk.net.pl 09.09.02, 22:29 Czesc Olbracht Zgodze sie z toba pod jednym warunkiem, jezeli wytlumaczysz mi skad sie braly pieniadze na inwestycje, na twojego kolege studenta? Rosja byla krajem komunistycznym, ale Im sie tam dobrze zylo, zarabiali kilka dolarow za ktore nie mogli wyjechac na zaden zachod Nie moglismy sie cofnac o 40 lat bo to co widze przed soba nosi nazwe komputera, a 40 lat temu nie mialbym go. Napewno tez w obecnym roku bym go nie mial, dlaczego? Powod jest prosty komunizm. I za to co pisze na ten komunizm bym teraz siedzial w wiezieniu. Teraz mam wolnosc slowa, byles na zachodzie wiec wiesz co to jest, napewno w tamtych czasach tego nie bylo. Wiem, wiem ocet na pulkach, kilku dniowe kolejki po paszport, to byla wolnosc. Wtedy tez bylo egzekwowane prawo, w szczegolnosci gdy bezpieka lala niewinnych ludzi, katowala, mordowala (Popieluszko, Pyjas, takich przypadkow napewno bylo wiecej), zastraszala. To nie to co teraz: sklepy, kina w ktorych puszczaja dobre filmy ( gdzie bys w komunizmie ogladnal Pianiste, Zemste, Ziemie niczyja, no moze na zachodzie), restauracje. Niektorzy jednak wola gdy ktos nimi steruje (wladza) bo wtedy nie musza myslec. Komunizm to byly czasy ale proponuje zeby do nich nie wracac. Serdecznie pozdrawiam zagorzalych zwolennikow PRL. Wybaczcie im bo nie wiedza co czynia. Parafrazujac ostatni cytat wladza wiedziala co maja czynic . Odpowiedz Link Zgłoś
olbracht Re: Super 09.09.02, 22:49 Drogi Kolego, To ze masz komputer przed soba nic nie znaczy. Polska jako panstwo technologicznie cofnela sie do konca lat 40. Ostatnio bylem w Egipcie. Na pustyni widzialem koczownikow. Do wielbladow mieli przytroczone supernowoczesne radiomagnetofony sony z odtwarzaczem cd. Panstwo ktore pozwala na niszczenie lub rozkradanie wlasnej gospodarki wczesniej czy pozniej staje sie narodem koczowniczym. Nie przetwarza nic u siebie. Staje sie swiatowym pasozytem. Powiedz mi co przez te 12 lat w Polsce wybudowano ??? Przepraszam wybudowano fabryke opla pod Gliwicami. Ale czy to bylo sluszne w czasie gdy wszyscy na swiecie inwestuja w branze przetwarzania informacjii ?? Chodzi mi o to ze teraz nie ma nikogo z wizja. Kazdy mysli tylko o wlasnym koncie. A gierek ta wizje mial. I za to zasluguje na pomnik. Widzisz pamietam koniec lat 60 i moglem to porownac z koncem lat 70. Lat 1990-2002 porownywac chyba nie bedziemy. Z tym sie chyba zgodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Super 09.09.02, 23:22 olbracht napisał: > Drogi Kolego, > > To ze masz komputer przed soba nic nie znaczy. Polska jako panstwo > technologicznie cofnela sie do konca lat 40. Ostatnio bylem w Egipcie. Na > pustyni widzialem koczownikow. Do wielbladow mieli przytroczone supernowoczesne > > radiomagnetofony sony z odtwarzaczem cd. > Panstwo ktore pozwala na niszczenie lub rozkradanie wlasnej gospodarki > wczesniej czy pozniej staje sie narodem koczowniczym. Nie przetwarza nic u > siebie. Staje sie swiatowym pasozytem. > Powiedz mi co przez te 12 lat w Polsce wybudowano ??? > Przepraszam wybudowano fabryke opla pod Gliwicami. Kochany, Ty nie wiesz co wybudowano i jak się Polska zmieniłą, wydaje Ci się, że wiesz co się w Polsce dzieje ale tak naprawdę mijasz się z prawdą i wykonujesz projekcję własnych wyobrażeń. Równie dobrze i celnie mógłbyś opisywać dogłębnie problemy wspomnianego Egipty - o czy niby świadczy fakt radio-cd-cośtam hifi? Takiego ghetto blastera to każdy gówniarz może w Polsce mieć! Ale czy to bylo sluszne w > czasie gdy wszyscy na swiecie inwestuja w branze przetwarzania informacjii ?? > Chodzi mi o to ze teraz nie ma nikogo z wizja. Kazdy mysli tylko o wlasnym > koncie. A gierek ta wizje mial. Tylk odlaczego nie za swoje pieniądze? Widzisz teraz brak tego rozmachu (btw, czy Ty byłeś w Warszawie?) bo ponad 60% pracujących zatrudnionych jest w małych firmach prywatnych, które działają na swój koszt i rzadko na kredyt a jak pewnie wiesz nie było kapitalizmu więc i kapitału brak i trza go zrobić - nie w rok, pięć, ani dziesięć. Prywatny, mały biznes powoli przejmuje rynek, zanotował wzrost w czasie gdy państowe "przedsiebiorstwa" padaj po kolei jak much (dla jasności -coś co nie jest w 100% prywatne nie jest prywatne wcale). Duża cześć z tych "przesiębiorstw" (które są głównym "producentem" kolejnych bezrobotnych) powstała w latach 70 i początku 80. Rozumiem że w początku lat70 było fajnie i że jako, że to były czasy Twojej młodości to jesteś skłonny wybielać i z sentymentem wspominać te czasy ale przecież już w 75-6 zaczęły się problemy a zaraz potem kartki na cukier. Ilość (średnia) studentów w Polsce już w latach 80 spadła do poziomu Albanii! I za to i za wiele innych spraw żaden komuch nie zasługuje na pomnik! I za to zasluguje na pomnik. > Widzisz pamietam koniec lat 60 i moglem to porownac z koncem lat 70. > Lat 1990-2002 porownywac chyba nie bedziemy. Z tym sie chyba zgodzisz. A ja pamiętam koniec 70-początek 80 i porównanie RFN i Polski. Ledwo, ledwo paszport dostałem, spędziłem chyba ze dwa dni w kolejkach w biurze paszportowym i ten piękny widok granicy Nrd-Rfn czyli Niemców z Niemcami - kwintesencja komuny: czołgi, zasieki, wieze strażnicze itd. - oaza wolności! Tak fajnie było że trzeba było ludzi powstrzymywac przemocą przed wyjazdem w siną dal. "Super" osiągnięcie Gierasa, brawo, pomnik, geniuszszszszsz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re: Super IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 23:54 olbracht napisał: > Drogi Kolego, > > To ze masz komputer przed soba nic nie znaczy. Polska jako panstwo > technologicznie cofnela sie do konca lat 40. Ostatnio bylem w Egipcie. Na > pustyni widzialem koczownikow. Do wielbladow mieli przytroczone supernowoczesne > > radiomagnetofony sony z odtwarzaczem cd. > Panstwo ktore pozwala na niszczenie lub rozkradanie wlasnej gospodarki > wczesniej czy pozniej staje sie narodem koczowniczym. Nie przetwarza nic u > siebie. Staje sie swiatowym pasozytem. > Powiedz mi co przez te 12 lat w Polsce wybudowano ??? > Cześć olbracht, bardzo ciekawie nawijasz...... Powiedz mi tylko, kochany, gdzie w Egipcie produkują te wspaniałe radiomagnetofony sony z odtwarzaczem cd ? Nie wiedziałem, że to jest egipska marka... A tak mówiąc poważnie, to ci koczownicy na pustyni w Egipcie radiomagnetofony firmy sony mieli już dawno, zanim ktokolwiek w PRL-u usłyszał o firmie sony. Na tym m. in. polegała różnica między Egiptem a Polską w latach 70-tych XX wieku. Eko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trickynicky Brednie Olbrachta - slepy opowiada co widzial IP: *.tele2.pl 10.09.02, 10:34 olbracht napisał: Polska jako panstwo technologicznie cofnela sie do konca lat 40. Ostatnio bylem w Egipcie. Na pustyni widzialem koczownikow. Do wielbladow mieli przytroczone supernowoczesne radiomagnetofony sony z odtwarzaczem cd. Za Gierka wycieczka orbisowska dla nielicznych szczesliwcow kosztowala 7 srednich pensji. Teraz byle glupiego na to stac bez łaski "panstwa opiekunczego", jedzie i wraca glupszy niz wyjechal > Powiedz mi co przez te 12 lat w Polsce wybudowano ??? W dodatku ślepy, a opowiada co widzial w Egipcie. Zaprawdę, oddać im część Polski, niech tam sobie odbudują to swoje ukochane dziadostwo ze smierdzacymi sraczami. Będziemy im paczki posylac i po 5 dolarow w liscie, zeby byli jeszcze szczesliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Super bzdury IP: *.acn.waw.pl 09.09.02, 22:53 olbracht napisał: > Czesc Stanley, > > Zgadzam sie z Toba. > Czytajac komentarze innych jestem przerazony ich wiedza i brakiem samodzielnego > myslenia. Takiego gowniarstwa jeszcze nie czytalem. > Szczegolnie rozbawila mnie pani politolog maritima. Ktora bedac w pieluszkach > mowi o tych czasach z wiedza dobrego historyka. Wiec opowiem Tobie. > Studiowalem w latach 70. Widzisz to byly takie wredne czasy ze KAZDY mogl > studiowac. W pokoju ze mna mieszkal sierota. Nie mial nikogo na swiecie. To > wredne komunistyczne panstwo placilo mu za wszystko. No ale Ty maritima czujesz > sie teraz swietnie bedac syta, ze w Polsce wokol Ciebie tyle biedy. Masz cos ze > snoba ktory jadac mercem dopiero wtedy czuje ze zyje gdy podchodzi do niego > zebrak i prosi o 2 zl na bulke. > Widzisz mnie teraz powodzi sie tez o wiele lepiej ale czuje sie bardzo zle gdy > widze tyle biedy wokolo. > W partii nie bylem, poniewaz zawsze uwazalem ze partia nie ma nic do szukania w > zakladzie pracy. Nikt mnie za to nie aresztowal, no ale nie moglem awansowac bo > nie bylem z "klucza". Potem jako glupi szczeniak (jak wiekszosc tutaj) > zauroczylem sie Solidarnoscia. > Boze co ja tam widzialem. Takich malych ludzi to jeszcze nie spotkalem. > Wszystkim chodzilo tylko o szmal. Polska... nie tam nie bylo miejsca na Polske. > Przebywajac potem na zachodzie poznalem tzw wolnosc. > Ostatnio w naszej firmie kolega smial krytykowac polityke dablju Buscha. na > drugi dzien dostal wymowienie z pracy z "wilcza opinia". Ten czlowiek jest > skonczony. > Wpadajac do Polski widze co ci moi "dawni koledzy" z tego kraju zrobili. Czesc > zakladow rozkradziona, zdewastowana. Chyba nawet hitlerowcy tak nie robili. > Jeszcze jeden tutaj mnie rozsmieszyl, mowiac o internecie w latach 70. > Komputery zas byly, i to niezle. Produkowalo je Wroclawskie ELWRO. Oczywiscie > dziesiaj juz nie istniejace. > Ktos inny tutaj mowil o niegospodarnym przemysle. Proponuje przeczytac ksiazke > polskiego profesora na Harvardzie pana Poznanskiego pt. "Wielki przekret". > Dlatego uwazam ze nalezy sie pomnik Gierkowi. On mial przynajmniej jakas wizje. > Bo ci nasi etosowscy maja tylko lepkie rece. > Po 12 latach tej pseudo-wolnosci, pseudo-demokracji i gospodarki rynkowej > Polska cofnela sie do konca lat 40. > Ale moze o to etosowca chodzilo ??? Studiowałeś , studiowałeś i co z tego studiowania ? Bielmo na oczach . Nawet czytać dobrze nie umiesz . Uwaga o komputerach dotyczyła tego co by było gdyby Gierek dalej rządził . Nie każdy mógł studiować , tylko ten który miał słuszne pochodzenie i w ślad za tym odpowiednia ilość punktów . Ty miałeś je pewnie za pochodzenie więc ty mogłeś . Wrocławskie Z-dy Elektroniczne "Elwro" odgruzowywałem wtedy kiedy jeszcze były stara poniemiecka elektrownią a ja uczniem szkoły średniej . Nie było to za Gierka tylko za wczesnego Gomułki . Te "niezłe" komputery to były wyjatkowo przestarzałe urządzenia i chwaląc je dajesz wyraz swojej kompletnej ignorancji w tej dziedzinie . Pierwszy komputer Odra 1001 to był grzmot wielkości wielkiego pokoju . Nie kompromituj sie człowieku , pogadaj z fachowcami . Z tym Poznańskim trzeba było od razu powiedzieć , nie zawracałbym sobie tobą głowy . Każdy oszołom na tym forum wyskakuje z tym autorem . Jest on tutaj powszechnie znany jako przykład nierzetelności autorskiej i spiskowej teorii dziejów . Nie każdy profesor Harvardu zna się na sprawach polskich a już Poznański jak najmniej . Twierdząc że Polska cofnęła sie do końca lat czterdziestych i chwaląc czasy Gierka dajesz swiadectwo kompletnego braku wiedzy o ówczesnej i dzisiejszej Polsce i to cie powinno przerażać a nie trzeźwe głosy młodych Polaków . PS. Maretinie do pięt nie dorastasz zarozumiały nieuku bo jej wiedza jest autentyczna a twoja opiera sie na dywagacjach mitomana Poznańskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
olbracht Re: Super bzdury 09.09.02, 23:06 Drogi kolego, takiego aroganckiego goscia jak Ty jeszcze nie widzialem. Cos mi sie widzi ze ignorantem jestes Ty. W latach 70 wszystkie komputery byly wielkosci pokoju. Amerykanskie czy rosyjskie "najszybsze" komputery zajmowaly kilka pokojii. Dlatego powiedzialem ze byly niezle. Pod koniec lat 70 ELWRo zostalo "zmuszone" na zrezygnowanie z Odry i na przejscie na system RIAD PC pojawily sie dopiero na poczatku 80 lat. Cos sie mi sie widzi zes na lekcji nie uwazal. Studiowac mogl kazdy. Punkty za pochodzenie oczywiscie byly ale przede wszystkim trzeba bylo zdac egzamin. Od falszowania historii sa lepsi od Ciebie. Ale ta wzmianka o odgruzowywaniu ELWRO przyznales ze jednak cos sie za komuny robilo. Teraz sie za to burzy i rozkrada... przepraszam prywatyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Super bzdury 09.09.02, 23:30 olbracht napisał: > Drogi kolego, > > takiego aroganckiego goscia jak Ty jeszcze nie widzialem. > Cos mi sie widzi ze ignorantem jestes Ty. W latach 70 wszystkie komputery byly > wielkosci pokoju. Amerykanskie czy rosyjskie "najszybsze" komputery zajmowaly > kilka pokojii. Dlatego powiedzialem ze byly niezle. Pod koniec lat 70 ELWRo > zostalo "zmuszone" na zrezygnowanie z Odry i na przejscie na system RIAD > PC pojawily sie dopiero na poczatku 80 lat. O, to coś dla mnie - w 87 cz 86 z okazji przyjazdu jakiegoś v-ce premiera wykonano w mojej szkole pracownię informatyczną. Podstawowym komputerem był Elwro, ubawiliśmy się niesamowicie gdy ta sala wreszcie ruczyła bo większość z nas miała już od co najmniej dwu lat kontakt (nie mówię że pwszechne było posiadanie) z Atari, Amstradem, Commodore i oczywoście ZX Spectrum. Te Elwro to był ZŁOM. Ot i całe osiągnięcia Gierasa i spółki. Cos sie mi sie widzi zes na lekcji > nie uwazal. > Studiowac mogl kazdy.Punkty za pochodzenie oczywiscie byly ale przede > wszystkim trzeba bylo zdac egzamin. Od falszowania historii sa lepsi od Ciebie. > > Ale ta wzmianka o odgruzowywaniu ELWRO przyznales ze jednak cos sie za komuny > robilo. Teraz sie za to burzy i rozkrada... przepraszam prywatyzuje. Guzik wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
olbracht Re: Super bzdury 10.09.02, 02:42 Nie jestem historykiem ale zdaje sie ze od roku 81 Gierek byl juz w odstawce a wladze przejal Jaruzelski. Ty tez probujesz falszewac historie ??. Zgadza sie ze to byl juz wtedy zlom. W innym moim komentarzu napisalem juz ze od 80-81 przestalo sie inwestowac. Nasz "kochany" przyjaciel Regan zadbal o to wprowadzajac embargo technologiczne. Ktos kto zna sie choc troche na gospdarce wie co to znaczy. Efekty tego dla Polski nie sa wcale takie smieszne. Nawet teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Super bzdury 10.09.02, 10:21 olbracht napisał: > Nie jestem historykiem ale zdaje sie ze od roku 81 Gierek byl juz w odstawce a > wladze przejal Jaruzelski. Ty tez probujesz falszewac historie ??. Nie próbuję. Skoro osiagnięcia Gierka przetrwały raptem kilka lat to co to za osiągnięcia? Zgadza sie > ze to byl juz wtedy zlom. W innym moim komentarzu napisalem juz ze od 80-81 > przestalo sie inwestowac. Opowiedz sobie na pytanie dlaczego i masz "osiagnięcia" Gierka. BTW przypominiałem sobie powiedzonko z młodości "chcesz cukierka? idź do Gierka, Gierek ma dwa to Ci jednego da")) Nasz "kochany" przyjaciel Regan zadbal o to > wprowadzajac embargo technologiczne. Ktos kto zna sie choc troche na gospdarce > wie co to znaczy. Sam sobie przeczysz - skoro tyle Gierek osiągnąl to co nam mogło zrobic embargo? Efekty tego dla Polski nie sa wcale takie smieszne. Nawet > teraz. Regan dobrze zrobił - załatwił komunę, i chwał mu za to. To jemu pomniki powinno się stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Super bzdury IP: 217.96.16.* 11.09.02, 09:17 alfalfa napisał: > Regan dobrze zrobił - załatwił komunę, i chwał mu za to. Dodam,że nie tylko komunę.Dwie wieże w WTC też załatwił. Przy pomocy swego pupilka i protegowanego Osamy. > To jemu pomniki powinno się stawiać. No nie wiem, nie wiem. Jak już to gdzieś w Arabii Saudyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Super bzdury IP: 64.37.254.* 12.09.02, 00:11 alfalfa napisał: > O, to coś dla mnie - w 87 cz 86 z okazji przyjazdu jakiegoś v-ce premiera > wykonano w mojej szkole pracownię informatyczną. Podstawowym komputerem był > Elwro, ubawiliśmy się niesamowicie gdy ta sala wreszcie ruczyła bo większość z > nas miała już od co najmniej dwu lat kontakt (nie mówię że pwszechne było > posiadanie) z Atari, Amstradem, Commodore i oczywoście ZX Spectrum. Te Elwro to > > był ZŁOM. . Jestes IT? czy tylko tak sobie glupoty wypisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Super bzdury 12.09.02, 00:21 Piszę jak było. Np. kolega miał PC XT ze stacją dyskietek 5,25 i bawiliśmy się w MBA inny Commodore albo Atari (niestety z "kaseciaka" ładowane) i głównie Raid over Moscow. Na Elwro próbowaliśmy cos zaprogramowac i było coraz więcej ludzi do jednego Elwor (jeden po drugim "odpadały"). Co z tymi "bzdurami"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Super bzdury IP: 64.37.254.* 12.09.02, 00:31 ja wiem, ze tak bylo, sam 'lodowe' mialem, czemu porownujesz Mf do pierdolonych zabawek commodora czy atari. Elwro to nie byla maszynka do raid over moscow, tak jak atari do bazy danch i tysiaca innych powaznych aplikacji. Ktos w Twojej szkole pomyslal po prostu, ze uczniowie troche moze bardziej wymagajacy beda i nie tylko bebic space invader beda chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Super bzdury 12.09.02, 10:51 Gość portalu: jaski napisał(a): > ja wiem, ze tak bylo, sam 'lodowe' mialem, czemu porownujesz Mf do pierdolonych > > zabawek commodora czy atari. Elwro to nie byla maszynka do raid over moscow, > tak jak atari do bazy danch i tysiaca innych powaznych aplikacji. Ktos w Twojej > > szkole pomyslal po prostu, ze uczniowie troche moze bardziej wymagajacy beda i > nie tylko bebic space invader beda chcieli. A, ja już wiem o co chodzi! Ty myslisz o innych Elwro niż ja. Te z którymi miałem do czynienia to były takie wielkości większej maszyny do pisania, ja wiem? może z 48k pamięci miały (tak jak ZX Spectrum) i basicowaliśmy na nich albo z Bajtka całe strony przepisywaliśmy)) Nie chodzi o te Elwro co w np. ZETO stały. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Super bzdury IP: 64.37.254.* 12.09.02, 18:23 alfalfa napisał: >> A, ja już wiem o co chodzi! Ty myslisz o innych Elwro niż ja. Te z którymi > miałem do czynienia to były takie wielkości większej maszyny do pisania, ja > wiem? może z 48k pamięci miały (tak jak ZX Spectrum) i basicowaliśmy na nich > albo z Bajtka całe strony przepisywaliśmy)) Nie chodzi o te Elwro co w np. > ZETO stały. > pzdr. OK, sprawka jasna, ja myslalem, ze o mfie piszesz i kapke sie zadziwilem, a wzielo sie to z tad, ze u nas byl wlasnie ruski SM na cala sciane i zx81(potem xt). Nikt tego ruska dotykac nie chcial bo on na jakims glupim plan czy innym kobol chodzil i gowno takie lebki jak my bylismy mogli zrobic na tej przepoteznej maszynie ze sztywniakami po 4MB(ale za to 3 szafy byly=6dyskow o rewelacyjnej pojemnosci 24m.) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Super IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 19:27 O ZEISIE OLIMPIJSKI ! Jaka to radość czytać to co mi w sercu gra ! Wreszcie kilku rozsądnych LUDZI napisało styropianowym etosowcą / złodziejom pospolitym / to co ludzie rozsądni o nich myślą. BRAWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Edward? 10.09.02, 20:59 Gość portalu: Edek napisał(a): > O ZEISIE OLIMPIJSKI ! Jaka to radość czytać to co mi w sercu gra ! > Wreszcie kilku rozsądnych LUDZI napisało styropianowym etosowcą > / złodziejom pospolitym / to co ludzie rozsądni o nich myślą. > BRAWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To w piekle macie kompy?))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Edward? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 20:40 ZGADŁEŚ ! No i jeszcze dziewczynki, ech dziewczynki, i koniaczek po 70 centów za flaszkę / jak w PRL-u /. Prawdziwy, francuski, a nie produkowany w Pruszkowie z politury do mebli i denaturatu / brrrrr..../, tak jak to ma miejsce dzisiaj, w tej Waszej solidarnościowo-balcerowiczowej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Edward? 11.09.02, 21:32 Nie piję koniaku (i innych "papierów", jako patriota piję czeskie piwo i cale szczęście bo bym sie chyba rozpłakał, tak pięknie piszesz Btw, ma ile flaszek koniaku Ci starczało z karteczek (a może za internacjonalistycznę budowę socjalizmu w Libiim, zarabiałeś bony i w peweksie się zaopatrywałeś, wszak prl był ustrojem równości)? I czy to nie był czasem wyrób koniakopodobny? Pewnie Ci smutno, że samochód się teraz kupuje a nie na talon dostaje (zresztą też raczej był to wyrób samochodopodobny? ps Nic nie bój, jedź na Kubę, tam jest dalej jak w PRLowskim raju))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Super IP: *.acn.waw.pl 10.09.02, 21:49 Gość portalu: Edek napisał(a): > O ZEISIE OLIMPIJSKI ! Jaka to radość czytać to co mi w sercu gra ! > Wreszcie kilku rozsądnych LUDZI napisało styropianowym etosowcą > / złodziejom pospolitym / to co ludzie rozsądni o nich myślą. > BRAWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Chciałbym twoją radość powiększyć i zaktywizować , zajrzyj więc na stronę : www.dupa.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Doszedłem do pierwszego bzdetu ... IP: *.mofnet.gov.pl 11.09.02, 09:48 olbracht napisał: > Studiowalem w latach 70. Widzisz to byly takie wredne czasy ze KAZDY mogl > studiowac. (a teraz są jeszcze wredniejsze po jest jeszcze więcej studentów) ten czerwony głupek pewnie dalej w tym swoim sowieckim jadowitym stylu ... to już mnie nie bawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski pytanie do wikul-a IP: 64.37.254.* 12.09.02, 00:14 sam sobie komputer wlaczasz czy to ktos za ciebie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: pytanie do wikul-a IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 01:24 Gość portalu: jaski napisał(a): > sam sobie komputer wlaczasz czy to ktos za ciebie robi? Masz z tym problemy ? Nie dziekuj bo nie udzielam informacji w tym zakresie . Jeżeli masz inne pytania to nie krepuj się , pytaj . Zauważyłem na innych wątkach że wiedzy u ciebie jak na lekarstwo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: pytanie do wikul-a IP: 64.37.254.* 12.09.02, 01:51 > Masz z tym problemy ? Eee, to wszystko co mozesz wymyslic? kasa, pieniadze zwracac, ten smiec do niczego jest >Nie dziekuj bo nie udzielam informacji w tym zakresie . A to mnie wcale nie dziwi. Zapomniales dodac- w zadnym innym zakresie rowniez. > Jeżeli masz inne pytania to nie krepuj się , pytaj Heheh, ty to jednak dowci-pas jestes. Ty serio myslisz, ze jakies pytania do ciebie mam? Toz to manion grandise jak francuzy mowia. choroba nie niebezpieczna, ale dosc uciazliwa, towarzysko zwlaszcza, nie zauwazyles? .> Zauważyłem na innych > wątkach Lojezusicku, cod, nic innego jeno cod najprawdziwszy >że wiedzy u ciebie jak na lekarstwo . I tym dowcipnym akcentem konczymy ta nierowna walke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: Super IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 11.09.02, 16:13 olbracht napisał: > Studiowalem w latach 70. Widzisz to byly takie wredne czasy ze KAZDY mogl > studiowac. Proszę wrócić do tej szkoły albo zwrócić dyplom - przytacza pan argumenty na rzecz wyższości dzisiejszej rzeczywistości - dziś studiuje wielokrotnie wiecej młodzieży niż w latach siedemdziesiątych ! polecam uwadze roczniki statystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejM Amnezja czy głupota aktywna? IP: *.pl 12.09.02, 07:52 Witam Trasy, dworce i odbudowa i milion innych niewątplowych osiągnięc sprzed '89 roku to dzieło Polaków, nie PZprów i gierków. To zrobiono MIMO nich, nie dzieki nim. Mówienie - że to "im" zawdzięczmy jest takim samym absurdem ,jakim byłoby stwierdzenie, że istnienie w tym kraju 60-letnich w tej chwili drzew zawdzięczamy Hitlerowi. "Im" za to zawdzięczamy olbrzymią lukę cywilizaacyjną w stosunku do wolnej części Europy, nędzę ekonomiczną, zapaść edukacji (tragicznie niski poziom wykształcenia), zatrucie środowiska. Teraz to z trudem odrabiamy. Nie wspominam tu wcale o mordach politycznych setek tysięcy wartościowych ludzi. Gierkowi zawdzięczamy, że jak na gubernatora jednej z prowincji imperium sowieckiego był dobrym paniskiem i nasz barak był najweselszy w całym łagrze. "Solidarności" zawdzięczamy wolność. To wystarczy. na szczęście nie doszło do przejęcia włądzy przez ten związek zawodowy, co doprowadziłoby może do powstania kato- korporacyjno totalitarnego potworka gorszego od Perona i Papy Doca. Na szczęscie wykluwa się teraz w miarę normalna gospodarka wolnorynkowa i w miarę normalna demokracja. Nie utopijna, nie doskonała, ale trzeba pamiętać celną definicję Churchilla. No , ale wracając bezpośrednio do tematu Pana postu - studia "za Gierka " to jednak - mimo że nie dzięki niemu ale mimo niego Pan je kończył - nie posłużyły Panu. Szkoda było czasu, jeżeli teraz jest Pan w stanie przytaczać tylko TAKIE bzdurne "argumenty", że "każdy" mógł studiować!! AndrzejM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Re: Ładne były nalepki na banany. IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 20:59 Do dziś przechowuję i wspominam ze łzami w oczach ten smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Ładne były nalepki na banany. IP: *.acn.waw.pl 12.09.02, 22:10 Gość portalu: AZ napisał(a): > Do dziś przechowuję i wspominam ze łzami w oczach ten smak. Z przykrościa muszę stwierdzić że nigdy , przenigdy , nie udało mi sie kupić w tych czasach (w państwowych sklepach) bananów . Pomarańcze , cytryny , koszmarne kubańskie grejpfruty czasem tak (po odstaniu swego w kolejce) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Honorowy protektorat budowy pomnika Gierka ! IP: *.acn.waw.pl 16.09.02, 23:48 Honorowy protektorat nad budową pomnika Gierka przejął znany periodyk : www.dobryhumor.pl/index.php?news_id=132 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Ogolnie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 02:11 Co do pomnikow -kazdy za swoje wlasne pieniadze moze sobie postawic pomnik swojego idola kimkolwiek on by byl, pod warunkiem iz bedzie to jego prywatna posesja.Jesli jest to grupa osob powinni najpierw kupic sobie w tym celu wspolna dzialke (najlepiej gdzies poza miastem). Dzialanie w grupie ma swoje zalety gdyz opieka i konserwacja takiego pomnika rozklada sie na wiecej osob.Mozna tez wystawiac warty honorowe (jedna osoba nie jest w stanie stac przez 24 godziny x 365 dni), mozna urzadzac pielgrzymki (w grupie jest razniej) itp.Przeczytalem wszystkie wypowiedzi i mam mieszane uczucia gdyz po jednej i drugiej "stronie barykady" jest wiele inwektyw a malo wywazonych i w miare obiektywnych ocen. Mam 51 lat i studia konczylem w 73 r.tak wiec poczatki mojej pracy przypadly na lata 70.Moge wiec powiedziec ze dojrzewalem w epoce gierka z ta epoka zwiazane tez byly moje "najlepsze lata" (pisze w cudzyslowie gdyz wiekszosc moich znajomych wiek 20-30 lat okresla jako najlepszy- ja osobiscie mam troche inne zdanie na ten temat)-moge sie wiec uwazac za eksperta w dziedzinie gierka.Nie podzielam zupelnie pogladu wszystkich klakierow jego epoki.Mysle ze czlowiek zdrowo myslacy, umiejacy wyciagac z wlasnych obserwacji logiczne wnioski, a egzystujacy w tej epoce (dotyczy to zreszta epoki poprzedniej jak i nastepnej)nie powinien pisac delikatnie mowiac bzdur.Mnie nie sa potrzebne dane statystyczne ani powolywanie sie na wypowiedzi roznych "autorytetow" zeby znalezc jakiekolwiek pozytywy w poprzednim systemie (takze w epoce gierka).Wszystkie dziedziny zycia w tamych czasach byly podporzadkowane ideologi, a wiec nie mogly miec nic wspolnego ze zdrowym rozsadkiem.Moze wiekszosc ludzi potrzebuje wrazenia iz ktos sie o nich martwi, chce ich dobra, itp dla mnie najwazniejsza jest swiadomosc wlasnej wolnosci, mozliwosci decydowania o tym co czytam, co mysle, z kim sie przyjaznie. Bardziej intrygujace, dla mnie oczywiscie, jest poczucie iz sam decyduje o tym co robie, gdzie mieszkam,jak zaplanuje swoja przyszlosc niz poczucie iz ktos wie lepiej jakie sa moje potrzeby i co dla mnie jest dobre.Generalnie niepewnosc jutra jest dla mnie motorem napedowym, a swiadomosc ze ktos mnie chce na sile "uszczesliwic" wplywa na mnie negatywnie.Dlatego nie moge sie zgodzic z gloryfikacja poprzedniego systemu, ani tez z totalnym potepianiem normalnosci. Moglobym sie oczywiscie zgodzic z ulomnosciami wystepujacymi obecnie lecz wydaje ni sie iz one sa konsekwencja wlasnie poprzedniego systemu.Jesli chodzi o zwyklych ludzi trudno przez 12 lat zmienic mentalnosc ksztaltowana przez 44 lata, natomiast w wypadku politykow jest to czysty pragmatyzm - jesli wyborcom o okreslonej mentalnosci bedzie sie mowic prawde to oni beda glosowac na kogos kto roztacza iluzje.Polityk skuteczny musi byc zaklamany, bo inaczej nie bedzie politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Gierek budowal zaklady pracy -a solidarnosc koscio IP: *.kat.forthnet.gr 20.09.02, 08:34 Gierek budowal zaklady pracy a solidarnosc ? budowala potege kosciola A zaklady ? rozpierdalala !!!!!!!sprzedawala !!!!!! Gierek budowal mieszkania a solidarnosc dawala kosciolowi . ale jest i jedna sprawa bardzo wazna ..... solidarnosc wprowadzila do szkol religie!!!! jak za bieruta ..za stalina i bieruta razem wzietych... najwazniejszy przedmiot w szkolach w polsce -RELIGIA !!! dlatego w polsce teraz tyle tumanow....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Gierek budowal zaklady pracy -a solidarnosc k IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 20:37 Gość portalu: bolek napisał(a): > Gierek budowal zaklady pracy a solidarnosc ? > budowala potege kosciola > A zaklady ? rozpierdalala !!!!!!!sprzedawala !!!!!! > Gierek budowal mieszkania a solidarnosc dawala kosciolowi . > ale jest i jedna sprawa bardzo wazna ..... > solidarnosc wprowadzila do szkol religie!!!! > jak za bieruta ..za stalina i bieruta razem wzietych... > najwazniejszy przedmiot w szkolach w polsce -RELIGIA !!! > dlatego w polsce teraz tyle tumanow....... Nie wiem czlowieku dlaczego w Tobie tyle nienawisci. Wlasnie za gierka religia byla jedyna dziedzina w ktorej czlowiek mogl sie czuc wolny (wewnetrznie)i nie zniewolony.Kosciol jako instytucja opieral sie skutecznie indoktrynacji ideologow partyjnych.Swoja potege Kosciol budowal przez 2 tys.lat( a nie jak twierdzisz -zawdziecza ja Solidarności, raczej bylo odwrotnie).Powiedz jakich zlych rzeczy uczy religia, a napewno nie prowadzi ona do tumaństwa.Twoja wypowiedz potwierdza tylko moja teze o spustoszeniu intelektualnym (i nie tylko)jakie pozostawil po sobie m.in. gierek. Zmiana mentalnosci wielu ludzi wymaga chyba nie jednego , a dwoch pokolen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Re: Gierek budowal zaklady pracy -a solidarnosc k IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 22:24 Gość portalu: Marek napisał(a): > Wlasnie za gierka religia byla jedyna dziedzina w ktorej czlowiek mogl sie czuc > wolny (wewnetrznie)i nie zniewolony.Kosciol jako instytucja opieral sie > skutecznie indoktrynacji ideologow partyjnych.Swoja potege Kosciol budowal > przez 2 tys.lat( a nie jak twierdzisz -zawdziecza ja Solidarności, raczej bylo odwrotnie). > Otóż wewnętrznie wolny może się czuć każdy niezależnie od ustroju w jakim > żyje - to po pierwsze! Po drugie, w sensie materialnym potęgę K.K. odtworzyła > w III RP Solidarność (czyli tzw. aktyw) kierując się głównie swoim interesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Gierek budowal zaklady pracy -a solidarnosc k IP: *.acn.waw.pl 20.09.02, 23:01 Gość portalu: bolek napisał(a): > Gierek budowal zaklady pracy a solidarnosc ? > budowala potege kosciola > A zaklady ? rozpierdalala !!!!!!!sprzedawala !!!!!! > Gierek budowal mieszkania a solidarnosc dawala kosciolowi . > ale jest i jedna sprawa bardzo wazna ..... > solidarnosc wprowadzila do szkol religie!!!! > jak za bieruta ..za stalina i bieruta razem wzietych... > najwazniejszy przedmiot w szkolach w polsce -RELIGIA !!! > dlatego w polsce teraz tyle tumanow....... Coś nie bardzo u ciebie z logiką . Większego tumana od ciebie na tym forum nie ma a przecież nie uczęszczałeś na religię . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor I kto tu jest głupią większością ? IP: *.tychy-bielska.sdi.tpnet.pl 20.09.02, 23:22 Te głupawe argumenty świadczą o niezwykłej naiwności i poglądach wygłaszanych koło budki z piwem (nic nie mam przeciwko piwku). Człowieku Gierek zniknął bo tak chciał komitet (bynajmniej nie PZPR tylko KPZR) wiara w możliwości sprawcze jednego człowieka jest w tym wypadku wyjątkowo głupawa. Komitetowi pod rządami Gierka udało się tyle zrobić bo mu na to pozwolono. Pozwalano na to by uciszać społeczeństwo które powoli zaczynało łapać że coś tu cuchnie. Na dalsze ogłupianie (skądinąd dobre dla Polski) po prostu zabrakło Kasiory. KOMUNA SPLAJTOWAŁA. Wybuchy społeczne pod egidą Solidarności w nieznacznym stopniu tylko przyśpieszyła ten nieuchronny koniec. SYSTEM SOCJALISTYCZNY POMIMO WIELU DURNYCH PRAC OSZOŁOMIONYCH EKONOMISTÓW NIE MIAŁ PRAWA TRWAĆ DŁUŻEJ, GDYŻ JEST NIEZGODNY Z LUDZKĄ NATURĄ. Więc samo tytułowe założenie jest głupawe i naiwne. PS. Niech żyje ocet na półkach i 200 mln moskiewskiej kasiory przemyconej przez Leszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feldkurat. Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 11:51 Największe straty ponosi Polska i jej naród przez utrzymywanie czarnych nierobów i przez kontakt z Watykanem.Rabowane przez kler dobra narodowe i pieniądze, wywożone są do Watykanu,wzmacniając w ten sposób jego potęgę.Odbywa się to za przyzwoleniem ogłupionego społeczeństwa,które za wpojoną im wizję życia wiecznego, przymyka na to wszystko oczy.Aż się wierzyć nie chce,że taki duży naród,tak łatwo można było pozbawić rozumu i zamienić w trzodę bezwolnych baranów.Aby uchronić Ojczyznę przed całkowitą ruiną,należy jak najszybciej wejść do Unii i przyjąć jej prawa dotyczące spraw wyznaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.acn.waw.pl 22.09.02, 01:29 Gość portalu: Feldkurat. napisał(a): > Największe straty ponosi Polska i jej naród przez utrzymywanie czarnych > nierobów i przez kontakt z Watykanem.Rabowane przez kler dobra narodowe i > pieniądze, wywożone są do Watykanu,wzmacniając w ten sposób jego > potęgę.Odbywa się to za przyzwoleniem ogłupionego społeczeństwa,które za > wpojoną im wizję życia wiecznego, przymyka na to wszystko oczy.Aż się wierzyć > nie chce,że taki duży naród,tak łatwo można było pozbawić rozumu i zamienić w > trzodę bezwolnych baranów.Aby uchronić Ojczyznę przed całkowitą ruiną,należy > jak najszybciej wejść do Unii i przyjąć jej prawa dotyczące spraw > wyznaniowych. Z tymi poglądami pasujesz do UE jak wół do karety . Z takimi poglądami nadajesz się raczej do Chin lub Korei Płn . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 08:43 Wierzysz w to, że UE rządzą czarni? Wiara czyni cuda! Ale ja nie chciałbym żyć w czarej UE. Znasz takie jedno hasło z UE krzyżówek: "POLSKA LATAJĄCA KACZKA"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re wikul owieczko czarna.. IP: *.kat.forthnet.gr 22.09.02, 09:43 unia ? to pierdoli czarnych .... takich przyglupawych krajow gdzie szczekaja czarni to !!!! w unii nikt nie chce .... tutaj czarnych to maja na obrozy.... tak ze polska tutaj nie pasoje kundelku watykanski.... macie swoj wwtykan w licheniu sprowadzcie sobie pingwina z watykanu pozbierajcie wszystkich pedalow czarnych i macie gotowe wesole miasteczko.. jeden wielki burdel i nie pchajcie sie tam gdzie was nie chca...pojebanokatole!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Re wikul owieczko czarna.. 22.09.02, 14:50 Ja Ci Bolek w sumie zazdroszę. Ty masz taką fajną ocenę rzeczywistości - wszystkiemu winni czarni (no i solidarność, oczywiście Balcerowicz też, nie?). Prosta recepta i zawsze działa. Jakby coś to bierzesz ten "młotek" i łup! Kochany, uważaj na wrzody i serce, martwię się o Ciebie) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: do alfaalfa IP: *.kat.forthnet.gr 22.09.02, 21:18 a wiec, dowiedz sie najlepsze lakarstwo na wrzody to najezdzanie na czarnych. wrzody mam od kilku lat ale od kiedy wyzywam sie na czarnych i tych przydupasow amerykanskich to jak nowonarodzony jestem , nic nie dolega ...... nawet zgagi nie mam ......hahahhah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Re: do bolka IP: *.tychy-bielska.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 22:21 Boluś spokojnie, weź se rycyny, poza tym słyszałem że Lolek jest psychiatrą, więc może po starej znajomości ci pomoże ?. Słyszałem że takim zestresowanym gościom pomaga jak strzelą se baranka więc dalej. NIENAWIŚC DALEKO CIĘ NIE ZAPROWADZI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy von Trotta. Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 21:34 Wikulu,mundry ty jesteś.Czyżby ta mundrość wpojona ci została od tyłu przez duszpasterza Paetza?.Wszystkie symptomy u ciebie na to wskazują.Mundrzejszy już bardziej niestety nie bedziesz,bo twój "nauczyciel"abdykował."Wiedzę" swoją dawkuj od tej pory oszczędnie i racjonalnie,aby ci na jak najdłużej wystarczyła,bo nauczyciela tak prężnego i zaangażowanego pewnie już nie znajdziesz.Jak narazie wszyscy czytający są zachwyceni twoim polotem i bijącą typowo katolicką miłośćią bliżniego,tak zgodną z naukami kościoła.BÓG Z TOBĄ I KAMIENI KUPĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.acn.waw.pl 25.09.02, 23:42 Gość portalu: Jerzy von Trotta. napisał(a): > Wikulu,mundry ty jesteś.Czyżby ta mundrość wpojona ci została od tyłu przez > duszpasterza Paetza?.Wszystkie symptomy u ciebie na to wskazują.Mundrzejszy > już bardziej niestety nie bedziesz,bo twój "nauczyciel"abdykował."Wiedzę" > swoją dawkuj od tej pory oszczędnie i racjonalnie,aby ci na jak najdłużej > wystarczyła,bo nauczyciela tak prężnego i zaangażowanego pewnie już nie > znajdziesz.Jak narazie wszyscy czytający są zachwyceni twoim polotem i bijącą > typowo katolicką miłośćią bliżniego,tak zgodną z naukami kościoła.BÓG Z TOBĄ I > KAMIENI KUPĘ. Przestań bredzić czerwona szmato spod Nowej Huty . I huj ci w dupę jak komin z tej huty , pojebany komuchu . A tu masz rozczulający dowód dobrobytu u twojego "ukochanego przywódcy" . www.polskaludowa.com/dokumenty/kartki/kartki_na_cukier_1976.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy von Trotta. Re: I kto tu jest głupią większością ? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 13:13 Wikulu,dziekuję ci za życzenia od serca,iście katolickie.Rozczuliłeś mnie swoją chojnośćią w darowaniu mi w prezencie, w postaci życzeń wprawdzie,ale jednak, tak cennych dla ciebie części ciała i to o wielkości komina,co dla ciebie jest nie bez znaczenia i stanowi wielką wartość,zarówno duchową jak i cielesną.Tym bardziej,że po abdykacji twojego ewangelizatora, ojca Paetza będzie ci coraz trudniej.Dzielisz się czym masz i to tym co uważasz za najważniejsze i najcenniejsze w swoim życiu,to piekne. Prezent ten,mimo,że w formie życzeń, jest o tyle przeze mnie przyjęty z radością,że stanowi dowód spontanicznego działania,które wymknęło sie rozumowi,a masz go niewiele. Tak trzymaj,wymiana myśli z tobą stanowi dla mnie ucztę duchową. P.S. Informuję cię uprzejmie,że nie mieszkam w N. Hucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cukier Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.02, 21:20 Gierkowi zawdzięczamy, że jest Solidarność. Solidarności zawdzięczamy, że nie ma Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejM Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.pl 25.09.02, 21:43 Gość portalu: Cukier napisał(a): > Gierkowi zawdzięczamy, że jest Solidarność. > Solidarności zawdzięczamy, że nie ma Gierka. Witam To powyżej napisane jest efektownie, ale ja powtórzę raz jeszcze nudno, stawiając kropkę nad i: Witam Trasy, dworce i odbudowa i milion innych niewątplowych osiągnięc sprzed '89 roku to dzieło Polaków, nie PZprów i gierków. To zrobiono MIMO nich, nie dzieki nim. Mówienie - że to "im" zawdzięczmy jest takim samym absurdem ,jakim byłoby stwierdzenie, że istnienie w tym kraju 60-letnich w tej chwili drzew zawdzięczamy Hitlerowi. "Im" za to zawdzięczamy olbrzymią lukę cywilizaacyjną w stosunku do wolnej części Europy, nędzę ekonomiczną, zapaść edukacji (tragicznie niski poziom wykształcenia), zatrucie środowiska. Teraz to z trudem odrabiamy. Nie wspominam tu wcale o mordach politycznych setek tysięcy wartościowych ludzi. Gierkowi zawdzięczamy, że jak na gubernatora jednej z prowincji imperium sowieckiego był dobrym paniskiem i nasz barak był najweselszy w całym łagrze. "Solidarności" zawdzięczamy wolność. To wystarczy. na szczęście nie doszło do przejęcia włądzy przez ten związek zawodowy, co doprowadziłoby może do powstania kato- korporacyjno totalitarnego potworka gorszego od Perona i Papy Doca. Na szczęscie wykluwa się teraz w miarę normalna gospodarka wolnorynkowa i w miarę normalna demokracja. Nie utopijna, nie doskonała, ale trzeba pamiętać celną definicję Churchilla określającą demokrację. Pozdrowienia AndrzejM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek andrzeju jakis ty glupi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kat.forthnet.gr 25.09.02, 23:24 jakis ty popierdolony katol .................. az glowa boli , cale szczescie ze takich pojebow jest miejszosc w polsce. bo inaczej ,czeba by bylo targnac sie na line od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Gierkowi zawdzieczamy bolka i innych bolkow IP: 5.2.* / 199.43.14.* 30.09.02, 14:11 a wiec nieukow i chamow, szabrownictwo, cwaniactwo i niekontrolowana pazerna tluszcze, ktora igrzyskami przyzwyczajono do zbijania bakow, a nawet zpelnie nieuzasadnionej dumy z siebie. bolku jestes w bledzie majac o sobie nawet lekko pozytywne mniemanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Gierkowi zawdzieczamy bolka i innych bolkow IP: 5.2.* / 199.43.13.* 30.09.02, 21:11 a wiec nieukow i chamow, szabrownictwo, cwaniactwo i niekontrolowana pazerna tluszcze, ktora igrzyskami przyzwyczajono do zbijania bakow, a nawet zpelnie nieuzasadnionej dumy z siebie. bolku jestes w bledzie majac o sobie nawet lekko pozytywne mniemanie Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. 23.09.02, 12:18 Trzeba być bardzo młodym albo mieć wyjątkowo krótką (bądź wybiórczą) pamięć, by proponować budowę pomnika Gierkowi. Jeżeli ktoś pamięta Polskę roku 1970 oraz okoliczności, w jakich ów Gierek doszedł do władzy, to w miarę łatwo dojdzie do wniosku lub zauważy, że komunizm w Polsce sypał się już w latach 1968-70. Gierek po prostu za zachodnie kredyty (do dzisiaj jeszcze nie spłacone!) kupił 10 lat spokoju klajstrując co się dało i mydląc ludziom oczy niby-dobrobytem (nie zapłaconym!). Z kolei Zachód (a konkretnie Nixon) odkrył, że kredytami komunizm można rozmiękczyc od środka. Dla przypomnienia: Gomułka nie zostawił długów, bo 1. bał się ich jak ognia, dlatego mieliśmy "Polskę siermiężną", 2. nikt by mu ich nie dał. Ale, jak wspomniałem, tego "paliwa" starczyło tylko na 10 lat, potem przyszła chwila prawdy; ostateczny wyrok na komunizm próbował odwlec jeszcze Jaruzelski, to też nie na wiele się zdało. A o wartości wspomnianych inwestycji gierkowskich mieliśmy okazję przekonać się w warunkach gospodarki rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analise Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.09.02, 19:41 Stanley! jestes wspanialym, wielkim POLAKIEM. I gdyby NAS bylo wiecej, nigdy nie wyjechalabym z Polski na stale. Pozdrawiam z calego serca, i zycze spelnienia marzen. ps. jaka szkoda ze nie mozemy sie poznac osobiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 23.09.02, 23:09 Gość portalu: analise napisał(a): > Stanley! > jestes wspanialym, wielkim POLAKIEM. I gdyby NAS bylo wiecej, nigdy nie > wyjechalabym z Polski na stale. Pozdrawiam z calego serca, i zycze spelnienia > marzen. > ps. jaka szkoda ze nie mozemy sie poznac osobiscie Zgroza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krupczak Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.nyc.rr.com 26.09.02, 03:44 WOLNOSC zawdzieczamy Gazecie Wyborczej Gazete Wyborcza zawdzieczamy Michnikowi Michnika zawdzieczamy Solidarnosci Solidarnosc zawdzieczamy Gierkowi Gierka zawdzieczamy Gomulce Gomulke zawdzieczamy Bierutowi Bieruta zawdzieczamy Stalinowi Stad prosty wniosek, ze WOLNOSC pochodzi od Stalina. Oczywiscie ten absurd mozna snuc dalej Stalina zawdzieczamy NKWD NKWD(Czeka-Czerezwyczajnaja Komisja) zawdzieczamy Leninowi Lenina zawdzieczamy Rewolucji Pazdziernikowej Rewolucje Pazdziernikowa zawdzieczamy carowi Cara zawdzieczamy vikingom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejM Re: Zmniejszenie entropii czyli ruch w interesie IP: *.zigzag.pl / 217.11.129.* 26.09.02, 07:15 Gość portalu: krupczak napisał(a): > WOLNOSC zawdzieczamy Gazecie Wyborczej > Gazete Wyborcza zawdzieczamy Michnikowi > Michnika zawdzieczamy Solidarnosci > Solidarnosc zawdzieczamy Gierkowi > Gierka zawdzieczamy Gomulce > Gomulke zawdzieczamy Bierutowi > Bieruta zawdzieczamy Stalinowi > > Stad prosty wniosek, ze WOLNOSC pochodzi od Stalina. > Oczywiscie ten absurd mozna snuc dalej > > Stalina zawdzieczamy NKWD > NKWD(Czeka-Czerezwyczajnaja Komisja) zawdzieczamy Leninowi > Lenina zawdzieczamy Rewolucji Pazdziernikowej > Rewolucje Pazdziernikowa zawdzieczamy carowi > Cara zawdzieczamy vikingom. > Witaj To jest zabawne wyliczenie, ale wcale - zastanówmy się na chłodno - nie takie znowu absurdalne. No - zwykły ciąg przyczyn i skutków - pomijając oczywiście stare pytanie o jajko i kurę, które - przyznasz - i do Twego żartobliwego tekstu się stosuje. I w tym znaczeniu - zawsze coś tam czemuś "zawdzięczamy". Na przykład (dając spokój vikingom)Bagsikowi - trochę unowocześnienie niektórych procedur bankowych, złodziejom prace zawdzięczają firmy (i pracownicy) zajmujące sie ochroną i produkcją zamków i tp. Wielkim bandziorom historii - atyllom, leninom, stalinom, hitlerom "zawdzięczamy" (cudzysłow nie jest tu właściwie potrzebny) coś, co bym po dyletancku nazwał zmniejszaniem entropii społecznej w wielkiej światowej skali. Gierkom i podobnym - w skali malutkiej. No bo zwykli - tzw uczciwi i nawet niekoniecznie głupi (np pewnie my obaj) zjadacze chleba to tę entropię tylko zwiększają. PS. Zmniejszanie entropii można od biedy zastąpić sformułowaniem 'powodowanie ruchu w interesie" Pozdrawiam AndrzejM > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animoway Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 08:47 Ponieważ dyskusja wcale nie gaśnie, a głownym tematem jest amnezja związana z długami pozostawionymi przez Gierka przypominam maleńki fakt. Nowe technologie jakie wprowadził Gierek (że były nowoczesne już udowadniałem) przynosiły zysk w postaci nowych produktów. Aby zwróciły się koszty zainwestowane w zakład trzeba było to eksportować. Głównym odbiorcą było .... ZSRR, które płaciło w ... rublach transferowych. Płaciliśmy w dolarach, sprzedawaliśmy za ruble transferowe. Na przeliczaniu rubla transferowego traciliśmy 45%. Taki mały szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 18:34 Dzisiaj niczego nie eksportujemy, wszystko importujemy. Importujemy dużo towarów do których kraje producenckie stosują dopłaty, a więc dopłacają do naszego utrzymania !!! Tak jak to my robiliśmy kiedyś dla ruskich i to jest ta ameryka! Tylko dlaczego ludzie mieszkają pod mostami ? Dlaczegi wrzeszczą: CHLEBA !, PRACY ! Dlaczego nie chcą poprostu oddawać się rekreacji i jeść ciastkek !? Nic z tego nie rozumiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 26.09.02, 19:20 Gość portalu: Edek napisał(a): > Dzisiaj niczego nie eksportujemy, wszystko importujemy. > Importujemy dużo towarów do których kraje producenckie > stosują dopłaty, a więc dopłacają do naszego utrzymania !!! > Tak jak to my robiliśmy kiedyś dla ruskich i to jest ta ameryka! > Tylko dlaczego ludzie mieszkają pod mostami ? > Dlaczegi wrzeszczą: CHLEBA !, PRACY ! > Dlaczego nie chcą poprostu > oddawać się rekreacji i jeść ciastkek !? > Nic z tego nie rozumiem ! Szczerość aż do bólu . Rzeczywiscie nic nie rozumiesz , ale chyba nie chcesz . Polska eksportuje za ca 12 miliardów dolarów , polskie magazyny pękaja od nadmiaru zbóż , cukru , masła itp. Rolnicy narzekają na klęskę urodzaju a ty nic nie rozumiesz . Wrzeszczą : chleba , pracy a rzucaja jajkami i wysypują zboże a ty nic nie rozumiesz . Tylko gdzie ci lokatorzy pod mostem ? A może to ty mieszkasz pod mostem i stąd te trudności ze zrozumieniem rzeczywistości . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek do Edzia - po czym poznac mezczyzne IP: 5.2.* / 199.43.14.* 26.09.02, 21:36 Panie Edziu, Histeria jest sposobem na dyskusje ale raczej w srodowisku licealnej mlodziezy na etapie omawiania Cierpien mlodego Wertera, gdzie rzeczywiscie sercem przede wszystkim trzeba, a nie rozumem. Podobniez z analiza za pomoca sentymentow. W innych przypadkach metody te sa nieadekwatne, a juz jest nie na miejscu gdy chcemy mowic o sprawach powazniejszych (choc dla mnie ta akurat dyskusja jest prawie niepowazna) jak np. porowanania dokonan gospodarczych Polski za Gierka z obecnymi. Otoz pewnie Panska wiedza na temat naszej potegi eksportowej z lat 70tych zostala zaczerpnieta z pieknej serii znaczkow Poczty Polskiej (ktora to posiadam do dnia dzisiejszego), albo tez slodko ulegl Pan propagandzie, ktora wowczas zakwalifikowala nas do 10 najlepiej rozwinietych krajow swiata i typowala Polske na druga Japonie (to nie kawal, jakkolwiek groteskowo to brzmi - przy tym zastanawiajace jest jak to sie stalo, ze na druga Japonie, a nie trzecia bo przeciez bylo ZSRR). Niestety do rzeczywistosci i te znaczki i ta propaganda mialy sie slabo - w sprawie faktow polecam przystepne opracowania z geografii lub historii gospodarczej, albo po prostu spojrzenie na wlasne doswiadczenia z lat 70 ale nie przez pryzmat lat 60 albo rozowe szkielko mlodosci. Zmieniajac temat (ten sie przyda troche potem) w jednym oczywiscie ma Pan racje - kazdy kto chcial mogl wtedy pracowac, aczkolwiek pragne Panu rowniez zwrocic uwage na fakt, ze jesli chodzi o niechcenie i chalture - latom 70-ym ustepuja tylko lata 80-te. Jak Panu pewnie wiadomo, jednym z podstawowych i niezaprzeczalnych (pewnie na tym forum beda tacy co beda zaprzeczac - nie ma co wtedy dyskutowac) praw ekonomii jest prawo popytu i podazy - po zastosowaniu tego prawa do owczesnej gospodarki nie dziwi, ze popyt na prace byl ogromny bo podaz byla zadna. Kazdy mial prace, kazdy dostawal kase (malo bo malo, ale na cos wystarczylo), a niewielu pracowalo. Doszlo wtedy do tego, ze trzeba bylo zatrudniac do pracy ludzi z zagranicy np. przy budowie warszawskich hoteli czy Intraco, mimo ze przez 45 lat socjalizmu w Polsce powstalo w Warszawie raptem 3 hotele i 2 budynki biurowe o jako takiej klasie. Tyle na temat Gierka. A teraz na temat Panskiego dramatycznego krzyku 'Dlaczego' - otoz Panie Edku - nie chce znowu odkrywac Ameryki ale troche czuje sie jak Kolumb w tym dialogu z Panem, ludzie mieszkaja pod mostem bo po prostu nie maja mieszkan - jakie to proste!!! Nie maja mieszkan bo nie maja pieniedzy (pomijam tych, ktorzy schodza na ulice bo nie umieja mieszkac w domach, programowo), a mieszkanie prosze Pana nie rosnie jak trawa, trzeba je wybudowac, to kosztuje, a jak kosztuje to ktos musi za nie zaplacic - PROSTE - nie ma pieniedzy = nie ma miekszania. Jak Pan juz dojdzie do tego miejsca, warto sie spytac, dlaczego nie maja pieniedzy. I tu tez odpowiedz jest prosta prosze Pana - bo nie maja PRACY, pieniadze tez nie rosna jak trawa (za wyjatkiem slodkich lat 70-80ych gdy pieniadze rozdawano z kaszkietu, niestety kaszkiet z pieniedzmi opustoszal). A wiec tak, brak pracy = brak pieniedzy=spanie pod mostem. JASNE - nie?? No i na koncu, w odpowiedzi na Panskie dramatyczne 'dlaczego' - prosze Pana w latach 70-80tych nie trzeba bylo pracowac zeby dostac pieniadze, wiec nie nauczylismy sie pracowac - jako cale spoleczenstwo - zarowno ci co prace tworza, jak i ci co ja biora, nie tylko ci co spia pod mostami. Rowniez nie nauczylismy sie zyc bez ciaglego doplywu pieniedzy (wtedy pieniadz byl zawsze) - stad zalamania, rozpad rodzin, picie - stad latwiej o bezdomnosc i stad ciateczko gorzki ma smak. Panie Edku, wiem, ze cholernie nudze i wiem, ze to co ja pisze Pan wie, ale z jakiegos niezrozumialego dla mnie powodu Pan woli rznac glupa i farmazonic jak przedszkolak, ze za Gierka to sielanka byla, a teraz dramat. Prosze Pana - Gierek nie wroci bo to byl czas gdy przejedlismy chlebek dziadkow i dzis nie ma im z czego placic emerytur i jednoczesnie nastepnego pokolenia, bo ono musi splacac dlugi tego rozdawnictwa z kapelusza. Pan zas jako mezczyzna (niczego nie umniejszajac kobietom), zamiast bezproduktywnie histeryzowac/sentymentalizowac, powinien robic swoje, zeby to stracone nadrobic - natomiast na darmowa wyzerke Pan nie powinien liczyc. Powiedzialem - ufff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do kszatka IP: *.acn.waw.pl 26.09.02, 22:14 Z sympatia i podziwem przeczytałem Twoja wyczerpującą odpowiedź Edkowi . Ja nie mam cierpliwości . Obawiam sie jednak że to daremny trud . Zainfekowanie wirusem bolszewizmu jest czasem tak głębokie że przesłania całkowicie rzeczywistość . Pozdrawiam i w nagrode podsyłam link (myślę że ciekawy) : http:/www.polskaludowa.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Do kszatka - poprawka do linku IP: *.acn.waw.pl 26.09.02, 22:17 Gość portalu: wikul napisał(a): Pozdrawiam i w nagrode podsyłam link (myślę że ciekawy) : www.polskaludowa.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek dzienki IP: 5.2.* / 199.43.13.* 27.09.02, 10:41 mimo calej niecheci do tamtych czasow, trudno mi czasami sie nie wzruszyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: do Edzia - po czym poznac mezczyzne IP: *.host8.starman.ee 29.09.02, 15:23 Farmazony prawisz panie Kszatek.Kredyty wziete w latach 70-tych wedlug logiki pwinny przynošic zysk w latach 80-tych.Co bylo,nie musze wyjašniac.Solidarnošc z pomoca USA i zachodu,systematycznie rozwalala i tak slaba gospodarke, w myšl zasady "im gorzej,tym lepiej".I o dalszym rozwoju a tym samym zarabiania pieniedzy na splate kredytow možna bylo zapomniec.Zniszczenie gospodarki krajow komunistycznego obozu,to bylo zadanie nr 1 USA i zachodnich panstw, ktore z powodzeniem zostalo wykonane rekoma obywateli tych krajow.Zadanie wykonano,rece umyto, dalej radzcie sobie sami i nie zapominajcie o dlugach. nie mowie že powinni anulowac dlugi a chociažby nie naliczac odsetek za okres w ktorym gospodarka byla politycznym šrodkiem walki z komunizmem.Kredyty trzeba splacac,i jak wiadomo robia to przyszle pokolenia,wiec nic tu nowego že wypadlo nasze pokolenie.A to že w latach 80-tych žylišmy ostatkami kredytow wzietych w poprzedniej dekadzie,to tež nie nowošc.Nie chce,žeby ktoš pomyšlal že bronie system komunistyczny,jednak E.Gierek sporo zrobil dla rozwoju Polski i to že dostal zachodnie kredyty šwiadczy iž ten že zachod pozytywnie ocenil projekty na ktore byly wziete pozyczki. Co sie tyczy Solidarnošci, to do wladzy przyszli ludzie ambitni no zieloni w sprawach gospodarki.Przyzwyczajeni byli przeszkadzac a nie wspolpracowac i nie wpelni wykorzystali potencjal i možliwošci jakie mieli do dyspozycji.Najlepszym tlumaczeniem bylo wskazywanie palcem na poprzedni system i pozostalošci po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek do Krisa- a co na to lekarz bo nauczyciel zaspal? IP: 5.2.* / 199.43.14.* 30.09.02, 10:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 19:46 Po Gierku Edwardzie, jego ekipie i jego epoce pozostało "coś tam". Fizycznie. Duża część tego "cosia" jest przedmiotem prywatyzacji przez ostatnie 12 lat. To co to było? - Państwo polskie sprzedawało długi zaciągnięte przez Gierka? A może przez ostatnie 12 lat państwowy budżet ratowano sprzedając (m.in.) obiekty zbudowane za zaciągnęte przez p. Gierka kredyty? I jak dzisiaj dopiero możemy za to zapłacić, to płacimy, bo taka jest logika długu. Ludzie, nie durniejmy do końca. Co jest dzś prywatyzowane? Może prywaryzacji podlegają firmy, które tu wyrosły z sadzonek, samosiejek, czy może raczej (w dużej części) efekty gierkowskiego przeinwestowania i z powstawania firm, które dziś są sprzedawane. Płacimy dziś dług PAŃSTWA POLSKIEGO, który został zaciągnięty w latach 70-tych, a którego efekty PAŃSTWO POLSKIE konsumuje przez ostatnich 12 lat. Łatając efektamui tego długu wszystkie dziury budżetowe ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do babariby IP: *.acn.waw.pl 30.09.02, 01:19 Edward GIEREK, urodził się w 1913 r. W okresie przedwojennym przebywał we Francji, gdzie pracował jako górnik, działacz związkowy i komunistyczny. Wysiedlony do Polski w roku 1934, w 1937 znalazł się w Belgii, gdzie mieszkał do 1948 roku. Powrócił do Polski i w latach 1949 -1954 był I sekretarzem Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Katowicach. Członek KC PZPR od 1954 r. W latach 1956-1970 sprawował wiele funkcji partyjnych: członek Biura Politycznego KC PZPR, I sekretarzem KW PZPR w Katowicach. Od grudnia 1970 I sekretarz KC PZPR po obaleniu Władysława Gomułki. Robotniczy populista, słynny ze swojego wiecowego zawołania „Pomożecie?”. W latach siedemdziesiątych zaciągnął NIESPŁACALNE kredyty na Zachodzie. Kredyty doprowadziły do ZAŁAMANIA GOSPODARCZEGO . W 1976 r. w Radomiu i Ursusie, potem w 1980 na Wybrzeżu i w całym kraju doszło do protestów robotniczych na skutek podwyżek cen. Po powstaniu Solidarności w sierpniu 1980 r. został zmuszony do ustąpienia. W lipcu 1981 usunięty z PZPR. W stanie wojennym internowany. Zmarł w 2001 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babriba Re: do Wikula IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 07:46 Gość portalu: wikul napisał(a): > Edward GIEREK, urodził się w 1913 r. W okresie przedwojennym przebywał we > Francji, gdzie pracował jako górnik, działacz związkowy i komunistyczny. > Wysiedlony do Polski w roku 1934, w 1937 znalazł się w Belgii, gdzie mieszkał > do 1948 roku. Powrócił do Polski i w latach 1949 -1954 był I sekretarzem > Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Katowicach. Członek KC PZPR od 1954 r. W latach > 1956-1970 sprawował wiele funkcji partyjnych: członek Biura Politycznego KC > PZPR, I sekretarzem KW PZPR w Katowicach. Od grudnia 1970 I sekretarz KC PZPR > po obaleniu Władysława Gomułki. Robotniczy populista, słynny ze swojego > wiecowego zawołania „Pomożecie?”. W latach siedemdziesiątych zaciąg > nął > NIESPŁACALNE kredyty na Zachodzie. Kredyty doprowadziły do ZAŁAMANIA > GOSPODARCZEGO . W 1976 r. w Radomiu i Ursusie, potem w 1980 na Wybrzeżu i w > całym kraju doszło do protestów robotniczych na skutek podwyżek cen. Po > powstaniu Solidarności w sierpniu 1980 r. został zmuszony do ustąpienia. W > lipcu 1981 usunięty z PZPR. W stanie wojennym internowany. Zmarł w 2001 r. > Podziwiam twoje "obrycie" w życiorysach nieżyjących już komuchów, jednak przytoczenie życiorys u p. Gierka nie wyjaśnia kwestii, z którą zdaje się chcesz polemizować - jaki majątek narodowy (państwowy) jest prywatyzowany przez ostatnie 12 lat? Czy może jest to majątek powstały m.in. za środki pożyczone w czasie rządów Gierka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek do babariby IP: 5.2.* / 199.43.14.* 01.10.02, 21:42 Babaribo, Wiec coz z tego, ze prywatyzowany jest majatek stworzony za Gierka - choc oczywiscie za moment sie temu dokladnie przyjrzymy. Zdaje sie, ze Polska prywatyzacja przyniosla nam do tej pory okolo powiedzmy 20 mld dolarow. Z tego Gierkowi zawdzieczamy? Przeciez nie TPSA, przeciez nie Pekao ani zaden z innych polskich bankow, przeciez nie PKN Orlen i do jasnej cholery rowniez nie KGHM, bo to gowno nie Gierka zasluga ze na Dolnym Slasku jest miedz. A moze producentow papierosow zawdzieczamy Gierkowi. A moze Polmosy? A moze elektrownie? Babribo przeciez nie mozesz byc tak glupi, zeby gadac takie glupoty? To co wymienilem, glownie monopole i infrastruktura, ktora jest warta pieniadze nawet jesli nie istnieje na zasadzie uregulowanej koncesji, to pewnie minimum 50-70% przychodow z polskiej prywatyzacji. Wiec drogi Babaribo, piekna ta Twoja teza o tym, ze zyjemy za to co stworzyl Gierek ale niestety z realiami ma sie to slabo. Coz natomiast dzieki Gierkowi nam sie zostalo - Zeran, Huta Katowice, Ursus, Stilon Gorzow, Police, stocznie... To co sprzedalismy z Gierka to moze 5 moze az 10mld dolarow? To co zostalo z Gierka to 30 mld dolarow dlugu zewnetrznego, kilka zakladow ktore wymienilem i kilka milionow emerytow i rencistow, ktorych pieniadze na emeryture zostaly bezwstydnie zdefraudowane, za co powinni trafic do wiezienia. To po pierwsze. Po drugie - Barbaribo, a coz mozna bylo sprzedac sprzed epoki Gierka? Przeciez doskonale wiesz (mam nadzieje, bo jesli nie to idz do szkoly a nie wymadrzaj sie publicznie), ze do lat 60tych dominowala w polskim planowaniu gospodarczym stal, wegiel, dynamit, kalaszniki - towar dzisaj niezbyt chodliwy. Dopiero po tym jak w 70 stoczniowiec sie wkurzyl, ze za miesiac pracy moze sobie kupic co najwyzej 4kg wolowiny bez kosci i 3 kg kielbasy zwyczajnej (jesli dostanie), a buty tez problem, chyba ze zostaly sie jeszcze oficerki po Niemcu, gospodarka nasza postanowila sprobowac szczescia w lzejszych galeziach. Dzieki Bogu, ze cos z tych prob da sie sprzedac bo generalnie caly ten import to byla porazka. Drogi Barbaribo, pewnie wiesz, ze to wszystko wtedy bylo ZAIMPORTOWANE, a nie ZBUDOWANE. Przeciez te zaklady skladali Szwedzi, Francuzi, Niemcy, bo my nie umielismy. Potem sie okazalo, ze nie umielismy, albo nie chcielismy tych zakladow nawet obslugiwac. Gierek (razem z jego gospodarczym mozgiem panem Bozykiem) zmarnowal pieniadze wypracowane eksportem wegla i stali i moze troche zywnosci, zaciagnal kredyty i zbankrutowal. Gierek mial szczescie - Szachinszach mniej. A ze w Twoim miasteczku Gierek cos pozostawil, dobrze ze moze sie komus przydac? Nie moze, coz moze powinienes sie przeniesc gdzies gdzie ludzie madrzejsi lub zaradniejsi? Oczywiscie mozesz tez czekac na kolejnego dobrodzieja, choc troche to naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: do kszatka IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 00:16 Gość portalu: kszatek napisał(a): > Babaribo, > Wiec coz z tego, ze prywatyzowany jest majatek stworzony za Gierka - choc > oczywiscie za moment sie temu dokladnie przyjrzymy. Zdaje sie, ze Polska > prywatyzacja przyniosla nam do tej pory okolo powiedzmy 20 mld dolarow. Z tego > Gierkowi zawdzieczamy? Przeciez nie TPSA, przeciez nie Pekao ani zaden z innych > > polskich bankow, przeciez nie PKN Orlen i do jasnej cholery rowniez nie KGHM, > bo to gowno nie Gierka zasluga ze na Dolnym Slasku jest miedz. A moze > producentow papierosow zawdzieczamy Gierkowi. A moze Polmosy? A moze > elektrownie? Babribo przeciez nie mozesz byc tak glupi, zeby gadac takie > glupoty? To co wymienilem, glownie monopole i infrastruktura, ktora jest warta > pieniadze nawet jesli nie istnieje na zasadzie uregulowanej koncesji, to pewnie > > minimum 50-70% przychodow z polskiej prywatyzacji. > Wiec drogi Babaribo, piekna ta Twoja teza o tym, ze zyjemy za to co stworzyl > Gierek ale niestety z realiami ma sie to slabo. Coz natomiast dzieki Gierkowi > nam sie zostalo - Zeran, Huta Katowice, Ursus, Stilon Gorzow, Police, > stocznie... To co sprzedalismy z Gierka to moze 5 moze az 10mld dolarow? To co > zostalo z Gierka to 30 mld dolarow dlugu zewnetrznego, kilka zakladow ktore > wymienilem i kilka milionow emerytow i rencistow, ktorych pieniadze na > emeryture zostaly bezwstydnie zdefraudowane, za co powinni trafic do wiezienia. > > To po pierwsze. > Po drugie - Barbaribo, a coz mozna bylo sprzedac sprzed epoki Gierka? Przeciez > doskonale wiesz (mam nadzieje, bo jesli nie to idz do szkoly a nie wymadrzaj > sie publicznie), ze do lat 60tych dominowala w polskim planowaniu gospodarczym > stal, wegiel, dynamit, kalaszniki - towar dzisaj niezbyt chodliwy. Dopiero po > tym jak w 70 stoczniowiec sie wkurzyl, ze za miesiac pracy moze sobie kupic co > najwyzej 4kg wolowiny bez kosci i 3 kg kielbasy zwyczajnej (jesli dostanie), a > buty tez problem, chyba ze zostaly sie jeszcze oficerki po Niemcu, gospodarka > nasza postanowila sprobowac szczescia w lzejszych galeziach. Dzieki Bogu, ze > cos z tych prob da sie sprzedac bo generalnie caly ten import to byla porazka. > Drogi Barbaribo, pewnie wiesz, ze to wszystko wtedy bylo ZAIMPORTOWANE, a nie > ZBUDOWANE. Przeciez te zaklady skladali Szwedzi, Francuzi, Niemcy, bo my nie > umielismy. Potem sie okazalo, ze nie umielismy, albo nie chcielismy tych > zakladow nawet obslugiwac. Gierek (razem z jego gospodarczym mozgiem panem > Bozykiem) zmarnowal pieniadze wypracowane eksportem wegla i stali i moze troche > > zywnosci, zaciagnal kredyty i zbankrutowal. Gierek mial szczescie - > Szachinszach mniej. A ze w Twoim miasteczku Gierek cos pozostawil, dobrze ze > moze sie komus przydac? Nie moze, coz moze powinienes sie przeniesc gdzies > gdzie ludzie madrzejsi lub zaradniejsi? Oczywiscie mozesz tez czekac na > kolejnego dobrodzieja, choc troche to naiwne. Hej, Nie będę cię wysyłał do szkół, ani ci wymyślał. Pod rozwagę chciałem ci przypomniec tylko jeden fakt. Przypomnij sobie, ile KGHM zainwestował ostatnio w dokumentację i (rzekome zresztą) przygotowanie do eksploatacji kongijskich złóż miedzi? I ile na tym stracił? A podobno pod Suwalszczyzną są poważne złoża rudn żelaznych, tylko kto w to zainwestuje? Ja nie jestembezkrytycznym zwolennikiem tamtej epoki (a tak się składa, że ją osobiście pamiętam). Uważam natomiast, że oceny zjawisk takich jak historia nie mogą być formułowany w opozycji: czarne - białe. To wymaga wielu odcieni pośrednich Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Z czego żyję Solidarność? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 17:27 Do jasnej Anielki! Ktoś przesunał mi ten temat na strone 1. A tu wciąż, nie jest wyjaśniona sprawa, tego z czego utrzymywałyby się Balcerowiczowo-Solidarnościowe rządy, wtedy gdyby nie było czego sprzedać? Gdyby nie możnma było sprzedać tego co my "komuchy" zbudowaliśmy w czasach PRL-u. Poszliby na żębry? Pod kościół? Jakiego wyznania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Z czego żyję Solidarność - jeszcze raz odpowiem IP: 5.2.* / 199.43.13.* 15.10.02, 19:53 Panie Edziu, Histeria jest sposobem na dyskusje ale raczej w srodowisku licealnej mlodziezy na etapie omawiania Cierpien mlodego Wertera, gdzie rzeczywiscie sercem przede wszystkim trzeba, a nie rozumem. Podobniez z analiza za pomoca sentymentow. W innych przypadkach metody te sa nieadekwatne, a juz jest nie na miejscu gdy chcemy mowic o sprawach powazniejszych (choc dla mnie ta akurat dyskusja jest prawie niepowazna) jak np. porowanania dokonan gospodarczych Polski za Gierka z obecnymi. Otoz pewnie Panska wiedza na temat naszej potegi eksportowej z lat 70tych zostala zaczerpnieta z pieknej serii znaczkow Poczty Polskiej (ktora to posiadam do dnia dzisiejszego), albo tez slodko ulegl Pan propagandzie, ktora wowczas zakwalifikowala nas do 10 najlepiej rozwinietych krajow swiata i typowala Polske na druga Japonie (to nie kawal, jakkolwiek groteskowo to brzmi - przy tym zastanawiajace jest jak to sie stalo, ze na druga Japonie, a nie trzecia bo przeciez bylo ZSRR). Niestety do rzeczywistosci i te znaczki i ta propaganda mialy sie slabo - w sprawie faktow polecam przystepne opracowania z geografii lub historii gospodarczej, albo po prostu spojrzenie na wlasne doswiadczenia z lat 70 ale nie przez pryzmat lat 60 albo rozowe szkielko mlodosci. Zmieniajac temat (ten sie przyda troche potem) w jednym oczywiscie ma Pan racje - kazdy kto chcial mogl wtedy pracowac, aczkolwiek pragne Panu rowniez zwrocic uwage na fakt, ze jesli chodzi o niechcenie i chalture - latom 70-ym ustepuja tylko lata 80-te. Jak Panu pewnie wiadomo, jednym z podstawowych i niezaprzeczalnych (pewnie na tym forum beda tacy co beda zaprzeczac - nie ma co wtedy dyskutowac) praw ekonomii jest prawo popytu i podazy - po zastosowaniu tego prawa do owczesnej gospodarki nie dziwi, ze popyt na prace byl ogromny bo podaz byla zadna. Kazdy mial prace, kazdy dostawal kase (malo bo malo, ale na cos wystarczylo), a niewielu pracowalo. Doszlo wtedy do tego, ze trzeba bylo zatrudniac do pracy ludzi z zagranicy np. przy budowie warszawskich hoteli czy Intraco, mimo ze przez 45 lat socjalizmu w Polsce powstalo w Warszawie raptem 3 hotele i 2 budynki biurowe o jako takiej klasie. Tyle na temat Gierka. A teraz na temat Panskiego dramatycznego krzyku 'Dlaczego' - otoz Panie Edku - nie chce znowu odkrywac Ameryki ale troche czuje sie jak Kolumb w tym dialogu z Panem, ludzie mieszkaja pod mostem bo po prostu nie maja mieszkan - jakie to proste!!! Nie maja mieszkan bo nie maja pieniedzy (pomijam tych, ktorzy schodza na ulice bo nie umieja mieszkac w domach, programowo), a mieszkanie prosze Pana nie rosnie jak trawa, trzeba je wybudowac, to kosztuje, a jak kosztuje to ktos musi za nie zaplacic - PROSTE - nie ma pieniedzy = nie ma miekszania. Jak Pan juz dojdzie do tego miejsca, warto sie spytac, dlaczego nie maja pieniedzy. I tu tez odpowiedz jest prosta prosze Pana - bo nie maja PRACY, pieniadze tez nie rosna jak trawa (za wyjatkiem slodkich lat 70-80ych gdy pieniadze rozdawano z kaszkietu, niestety kaszkiet z pieniedzmi opustoszal). A wiec tak, brak pracy = brak pieniedzy=spanie pod mostem. JASNE - nie?? No i na koncu, w odpowiedzi na Panskie dramatyczne 'dlaczego' - prosze Pana w latach 70-80tych nie trzeba bylo pracowac zeby dostac pieniadze, wiec nie nauczylismy sie pracowac - jako cale spoleczenstwo - zarowno ci co prace tworza, jak i ci co ja biora, nie tylko ci co spia pod mostami. Rowniez nie nauczylismy sie zyc bez ciaglego doplywu pieniedzy (wtedy pieniadz byl zawsze) - stad zalamania, rozpad rodzin, picie - stad latwiej o bezdomnosc i stad ciateczko gorzki ma smak. Panie Edku, wiem, ze cholernie nudze i wiem, ze to co ja pisze Pan wie, ale z jakiegos niezrozumialego dla mnie powodu Pan woli rznac glupa i farmazonic jak przedszkolak, ze za Gierka to sielanka byla, a teraz dramat. Prosze Pana - Gierek nie wroci bo to byl czas gdy przejedlismy chlebek dziadkow i dzis nie ma im z czego placic emerytur i jednoczesnie nastepnego pokolenia, bo ono musi splacac dlugi tego rozdawnictwa z kapelusza. Pan zas jako mezczyzna (niczego nie umniejszajac kobietom), zamiast bezproduktywnie histeryzowac/sentymentalizowac, powinien robic swoje, zeby to stracone nadrobic - natomiast na darmowa wyzerke Pan nie powinien liczyc. Powiedzialem - ufff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: 5.2.* / 199.43.14.* 30.09.02, 11:21 opowiedz mi o tych wspanialosciach co prywatyzujemy po Gierku, bo w Sokolce nigdy nie bylem i jakos mi umknely ukryte tam aktywa z lat 70tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 08:26 Gość portalu: kszatek napisał(a): > opowiedz mi o tych wspanialosciach co prywatyzujemy po Gierku, bo w Sokolce > nigdy nie bylem i jakos mi umknely ukryte tam aktywa z lat 70tych Zawsze do dyspozycji: ponieważ niewiele wiesz pewnie o Sokółce, to tylko bardzo krótka informacja, związana z tym tematem: w czasach "gierkowskich" powstały w miasteczku dwie inwestycje: (Zakłady Stolarki Budowlanej - dzisiaj "Sokółka - Okna i Drzwi", oraz SPOMASZ), które spowodowały jednocześnie boom w budownictwie mieszkaniowym, ponieważ duża część zatrudnionych w tych firmach "wieśniaków" nie miała już ochoty codziennie dojeżdżać do pracy i zechciała zamieszkać w "mieście". W ciągu "gierkowskiej dekady" liczba mieszkańców miasteczka zwiększyła się o 100 niemal proc. Dla nowych obywateli miasteczka był to ewidentny awans społeczny, oraz ekonomiczny. Dzisiaj, po prywatyzacji firmy "Sokółka - Okna i Drzwi", po wielu fatalnych decyzjach nowego managemantu, miasteczko się wyludnia (w ciągu ostatnich czterech lat) liczba mieszkańców zmniejszyła się o ok. 800 osób. Dla dwudziestotysięcznego miasta to sporo. Duża część ludzi, którzy na stałe opuścili miasteczko to ludzie, którzy powrócili na wieś, bo gdzieś tam należało się im po dziadkach jakieś dwa hektary. I teraz muszą rżnąc wielkich bambrów, bez prawa do nawet STATUSU bezrobotnego. Ja sobie myślę, że nie ma polityki, w tym polityki gospodarczej, bez pewnej wizji społecznej. Tak to już jest, że polityka musi być podporządkowana pewnym potrzebom społecznym, które wymuszają koncepcje rozwiązywania problemów. Dyskusja "o Gierku" podporządkowana wyłącznie "mantrowaniu" o długach, które po nim pozostały prowadzi donikąd, ponieważ w społecznej pamięci pozostają takie rzeczy, jak n.p. możliwości awansu mieszkańców podsokólskich wsi. Może nie do końca zwerbalizowane, ale jednak istnieje zrozumienie korzyści płynących z istnienia polityki społecznej państwa. Gierek taką politykę miał, a dzisiaj jest chaos. PS. Wszystkim zwolennikom koncepcji samoregulacji społecznej polecam wspomnienia Josepha Hellera ("od czegoś tam... do Paragrafu 22"), jest tam wiele przykładów na świadomą politykę liberalnego (chyba?) państwa pod tytułem USA w latach 30-tych ubiegłego wieku Pozdrawiam, Grzegorz PSII. (do kszatka): gdybyś był zainteresowany, służe materiałami "O czterech takich, co podpierdolili PGR" - zbudowany już w czasach "jaruzelskich", PGR dobry (bo takie też były), a potem firmę "rozp....li" Pozdrawiam raz jeszcze, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. v. T. Wikulu !!!!!. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 22:19 SZ. Wikulu, co z Tobą?,puściłeś?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Wikulu !!!!!. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 18:02 Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > SZ. Wikulu, co z Tobą?,puściłeś?. Wikul jest mądry, bo wie, kiedy odpuścić. Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. v. T. Re: Wikulu !!!!!. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 23:17 Hey Babariba,uważasz,że to oznaka mądrości cymbała?,czy może już brak argumentów, które jako jedyne jakich używał, to inwektywy i chamstwo.Z tych niewielu zdań,jakie z siebie wydalił,pokazał,że jest "prawdziwym Polakiem" i katolikiem.To już taka prawidłowość tych biednych zainfekowanych ludzi.Ciekawostką jest to,że oni wszyscy są do siebie podobni,jak klony i co gorsze,nie ma dla nich ratunku,ta choroba jest nieuleczalna i nieodwracalna.Ciemno widzę ich przyszłość,oj ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: do J. v. T. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 23:26 Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > Hey Babariba,uważasz,że to oznaka mądrości cymbała?,czy może już brak > argumentów, które jako jedyne jakich używał, to inwektywy i chamstwo.Z tych > niewielu zdań,jakie z siebie wydalił,pokazał,że jest "prawdziwym Polakiem" i > katolikiem.To już taka prawidłowość tych biednych zainfekowanych > ludzi.Ciekawostką jest to,że oni wszyscy są do siebie podobni,jak klony i co > gorsze,nie ma dla nich ratunku,ta choroba jest nieuleczalna i > nieodwracalna.Ciemno widzę ich przyszłość,oj ciemno. Ile razy można powtarzać te same niemądrości? - Dlatego uważam za mądrość zaprzestanie w odpowiednim momencie Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do komunistycznego prostaka J.v.T. !!! IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 23:23 Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > Hey Babariba,uważasz,że to oznaka mądrości cymbała?,czy może już brak > argumentów, które jako jedyne jakich używał, to inwektywy i chamstwo.Z tych > niewielu zdań,jakie z siebie wydalił,pokazał,że jest "prawdziwym Polakiem" i > katolikiem.To już taka prawidłowość tych biednych zainfekowanych > ludzi.Ciekawostką jest to,że oni wszyscy są do siebie podobni,jak klony i co > gorsze,nie ma dla nich ratunku,ta choroba jest nieuleczalna i > nieodwracalna.Ciemno widzę ich przyszłość,oj ciemno. Wszystkie rozsądne argumenty do takich jak ty czerwonych ścierw nie docierają , co świadczy o niesłychanej odporności na wiedzę . To szkoła bolszewickich propagandzistów . Pluj w oczy a on powie że deszcz pada . Twój bełkot o prawdziwych Polakach i katolikach miałby kompromitować mnie , tymczasem kompromituje ciebie , bo jest nie na temat i nie ma nic wspólnego z prawdą a przede wszystkim nie dotyczy mnie . Ale w tej szkole która ukończyłeś , szkole komunistycznych agentów nie ważne było co jest prawdą , ważne było co aktualnie pasuje komunistycznym kacykom , za którymi tak tęsknisz . To jedyna wiedza którą jako tako opanowałeś , pojebana postgierkowska sieroto . I nie dziwię się że ciemno widzisz swoją przyszłość . Prymitywna , antyhumanistyczna , prostacka i zbrodnicza ideologia za którą tęsknisz a którą Polacy wielokrotnie odrzucali , m.innymi za Gierka w 1976 r. odeszła bezpowrotnie do lamusa historii . Szkoda że po 1989 r. takich jak ty nie wyeksportowno do ostatnich skansenów bolszewizmu . Tacy jak ty powinni być tam przymusowo przebywać na resocjalizacji do czasu wyleczenia z tej choroby . Ponieważ domagasz się argumentów będę ci je co jakiś czas podsyłał . Na poczatek parę haseł : Głodne kurczaki nasze, bo Reagan zabrał im paszę Partia ta sama, ale nie taka sama Robiąc lepiej, dajemy więcej Partia - Socjalizm - Wietnam Potępiamy syjonizm Młodzież zawsze z Partią Partia - Naród Za chleb i pracę Wolność - Pokój - Socjalizm Niech żyje KC PZPR Niech żyje komunizm Niech żyje jedność narodu Młodzież wierna partii Jedność narodu - V zjazd PZPR Czynem witamy V zjazd PZPR Zaniesiemy za granice prawdę o Polsce Ludowej Niech żyje braterstwo sportowców całego świata Popieramy politykę pod przewodnictwem I sekretarza KC PZPR - Edwarda Gierka Towarzysz Gierek to nasz wybitny przywódca Towarzysz Gierek - naszym wzorem Towarzysz Gierek - czołowym przywódcą międzynarodowego ruchu robotniczego Niech żyje Niepodległa Zjednoczona Republika Socjalistyczna Niech żyje Międzynarodowa Socjalistyczna Rewolucja Głosowanie Ludowe 30.6.46 - gwarancją dobrobytu, bezpieczeństwa, potęgi kraju i narodu Wzmożona kontrola - dźwignią społecznego zaufania Niech żyje przyjaźń ze Związkiem Radzieckim Nie ma miejsca na Uniwersytecie dla wichrzycieli politycznych Niech żyje towarzysz Wiesław Nasz cel - to socjalizm bez wypaczeń Współzawodnictwo pracy wychowuje nowego człowieka Wszystko dla Ciebie, Ty dla wszystkich Kułaka w oczy kole zasiane wspólnie pole Nie pij! Powierzamy Ci nasze wspólne dobro Wróg Cię kusi Coca-Colą Idee Lenina wiecznie żywe! Lenin żył, Lenin żyje, Lenin będzie żyć Studenci do nauki, literaci do pióra Praca, nauka, spokój Więcej dzieci robotników na wyższe uczelnie Warszawa pracy chce mieć spokój Oczyścić partię z syjonistów Towarzysz Wiesław może liczyć na śląską organizację partyjną! Śląsk i Zagłębie zawsze wierne partii 270 tysięcy komunistów Śląska i Zagłębia gotowych na zew tow. Wiesława Chcemy pracować w spokoju! Uniwersytety ośrodkami nauki, a nie dywersji! Odra-Nysa granicą pokoju Nasz cel - komunizm Linia Partii - linią socjalistycznej odnowy Partia walczy z narodem o lepsze jutro Uważne studiowanie "Horyzontów Techniki" może Ci pomóc w wykonaniu zadań jakie będziesz miał do spełnienia w planie 6-letnim Polski robotnik współtwórcą postępu Polska Ludowa ukoronowaniem tysiącletnich dziejów państwa polskiego Partia - matka nasza Niech żyje nam towarzysz Stalin, co usta słodsze ma od malin Rolniku myj jaja /punkt skupu jaj na wsi/ Chcemy żyć i walczyć w pokoju Komunizm to władza radziecka i elektryfikacja kraju PZPR - partią robotniczą W odpowiedzi na atomy budujemy nowe domy Do dobrobytu! Do socjalizmu! Obronimy pokój PZPR - zawsze z Partią Ambitny program Partii pomostem w XXI wiek Od socjalistycznej odnowy nie ma odwrotu /dworzec PKP w Kielcach, zima 1981/82 Dobra i wydajna praca to szpila w serce światowego imperializmu Polska i ZSRR zawsze razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do babariby IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 23:43 Gość portalu: babariba napisał(a): > Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > > > SZ. Wikulu, co z Tobą?,puściłeś?. > > Wikul jest mądry, bo wie, kiedy odpuścić. > Pozdrawiam, G. Twój ideologiczny sojusznik ale skończony i tępy cham podpisujący sie różnie (jak mu wygodnie - ostatnio J.v.T.) sprowokował mnie do kontynuacji tego wątku , więc nie zgadłeś . Przy okazji tobie też co nieco podeślę . Na poczatek trochę wspomnień : PS. W zamierzchłych peerelowskich czasach , które z takim rozrzewnieniem wspominasz , twój nick nie byłby mile widziany . Zestawienie określeń stosowanych wobec Józefa Stalina: Czułe serce świata Człowiek, który wygrał wszystkie bitwy Człowiek, który ocalił ludzkość Generalissimus pokoju i zwycięstwa Genialny architekt komunizmu Genialny umysł, płomienne uczucie, żelazna wola rewolucjonisty Gwiazda Kaukazu Gwiazda przewodnia i nadzieja narodów Inżynier naszych marzeń Jutrzenka nowej ery Marszałek zwycięstw Mądry i prosty jak prawda Mąż natchniony Mąż sprawiedliwy Nadzieja i otucha całej ludzkości Najlepszy i najmądrzejszy z przyjaciół Najserdeczniejszy przyjaciel zwykłego człowieka Największy humanista naszych czasów Nasze Słońce Olbrzym myśli i czynu Pierwszy obywatel świata Pochodnia rewolucji światowej Potężny, twórczy, promienny, płomienny człowiek Prometeusz nowej ery Słońce komunizmu Słońce ludzkości, pokoju i postępu Ten, który ukochał prostego człowieka Troskliwy opiekun i światły doradca Polski Ludowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Do babariby IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 09:56 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: babariba napisał(a): > > > Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > > > > > SZ. Wikulu, co z Tobą?,puściłeś?. > > > > Wikul jest mądry, bo wie, kiedy odpuścić. > > Pozdrawiam, G. > > > Twój ideologiczny sojusznik ale skończony i tępy cham podpisujący sie różnie > (jak mu wygodnie - ostatnio J.v.T.) sprowokował mnie do kontynuacji tego > wątku , więc nie zgadłeś . Przy okazji tobie też co nieco podeślę . Na poczatek > > trochę wspomnień : > PS. W zamierzchłych peerelowskich czasach , które z takim rozrzewnieniem > wspominasz , twój nick nie byłby mile widziany . > > > Zestawienie określeń stosowanych wobec Józefa Stalina: > > Czułe serce świata > Człowiek, który wygrał wszystkie bitwy > Człowiek, który ocalił ludzkość > Generalissimus pokoju i zwycięstwa > Genialny architekt komunizmu > Genialny umysł, płomienne uczucie, żelazna wola rewolucjonisty > Gwiazda Kaukazu > Gwiazda przewodnia i nadzieja narodów > Inżynier naszych marzeń > Jutrzenka nowej ery > Marszałek zwycięstw > Mądry i prosty jak prawda > Mąż natchniony > Mąż sprawiedliwy > Nadzieja i otucha całej ludzkości > Najlepszy i najmądrzejszy z przyjaciół > Najserdeczniejszy przyjaciel zwykłego człowieka > Największy humanista naszych czasów > Nasze Słońce > Olbrzym myśli i czynu > Pierwszy obywatel świata > Pochodnia rewolucji światowej > Potężny, twórczy, promienny, płomienny człowiek > Prometeusz nowej ery > Słońce komunizmu > Słońce ludzkości, pokoju i postępu > Ten, który ukochał prostego człowieka > Troskliwy opiekun i światły doradca Polski Ludowej Nie ma to jak erudycja!!! Co do mich sentymentów, to racz przeczytać wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku Pozdrawiam, G. > > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Co od solidarnośći ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 18:31 Trzeba trochę podnieść ten temat, bo go solidaruchy odpuściły. Wszystko wyprzedane ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Re: Co od solidarnośći ? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 22:38 Gość portalu: Edek napisał(a): > Trzeba trochę podnieść ten temat, bo go solidaruchy > odpuściły. Wszystko wyprzedane ? Od Solidarności jest Stocznia Szczecińska, Odra i Bison-Bial w Białymstoku. Jak się ma tlko emocje, zamiast argumentów, to się przestaje gadać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co od solidarnośći ? IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 23:56 Gość portalu: Edek napisał(a): > Trzeba trochę podnieść ten temat, bo go solidaruchy > odpuściły. Wszystko wyprzedane ? Mylisz sie , materiałów jest pod dostatkiem . Na poczatek treść ulotki zrzucanej podczas zamieszek w 1970 r. Te wydarzenia utorowały drogę do władzy twojemu pupilowi . Nie wymaga komentarzy . DO KLASY ROBOTNICZEJ I LUDZI PRACY W GDAŃSKU! W dniu wczorajszym i dzisiejszym doszło do naruszenia porządku w zakładach pracy i nieodpowiedzialnych rozruchów na ulicach Gdańska. Demonstracje i zamieszki zostały wykorzystane przez elementy chuligańskie i wichrzycielskie. Awanturnicy zaatakowali milicjantów i żołnierzy, którzy bronili porządku publicznego. Dopuszczono się morderstw na funkcjonariuszach milicji i osobach cywilnych. Ponad 150 milicjantów i żołnierzy odniosło rany, w tym wielu bardzo ciężkie. W bezmyślnym zaślepieniu podpalano i demolowano budynki publiczne, niszczono samochody osobowe i ciężarowe, magazyny, sklepy i kioski, rabowano alkohol, futra i inne towary. Spowodowano wielomilionowe straty. Te karygodne wystąpienia godzą w interesy ludzi pracy i w interesy państwa ludowego. Wobec nieustających agresywnych wystąpień i ataków organy porządku publicznego w obronie własnej użyły broni. Władze zdecydowane są użyć wszelkich środków, aby przywrócić ład i porządek oraz zapewnić spokój w mieście i bezpieczeństwo jego mieszkańców. W tym celu organy porządku publicznego otrzymały konieczne rozkazy. Wobec winnych zabójstw i przestępstw będą wyciągnięte surowe konsekwencje. W dniu dzisiejszym zarządza się w mieście godzinę milicyjną od godziny 18 do godziny 5 rano w dniu jutrzejszym. Zakazuje się wszelkich zgromadzeń i demonstracji. LUDZIE PRACY GDAŃSKA! Nie dajcie podburzać się prowokatorom i nieodpowiedzialnym wichrzycielom. Nie Wasze dobro mają oni na celu w nienawiści do władzy ludowej. Waszym kosztem chcą załatwiać swoje brudne sprawy. Niszczyciele i podpalacze marnują dobra, które zbudowaliśmy własną pracą i własnym potem, które są naszą wspólną własnością. W Gdańsku, w którym po straszliwych zniszczeniach wojennych wszystko trzeba było budować od podstaw, każdy zniszczony dom, czy sklep jest tym bardziej dotkliwą stratą. Awantury i zamieszki uliczne prowadzą tylko do nieszczęść! Wszelkie sprawy, które Was nurtują i niepokoją można omówić jedynie w spokoju na zebraniach w zakładach pracy. Ani władze państwowe, ani władze partyjne i związkowe od takiej dyskusji nie uchylają się. W żadnym wypadku akcje nielegalne, które naruszają ład i porządek w mieście i prowadzą do karygodnych ekscesów nie będą tolerowane! ROBOTNICY I LUDZIE PRACY Apelujemy do Waszej obywatelskiej świadomości. Wszyscy razem zapewnijmy spokój w naszym mieście, zapewnijmy normalną pracę wszystkich fabryk, zakładów i instytucji. Natychmiastowe przywrócenie ładu i porządku w mieście leży w Waszym interesie. Komitet Wojewódzki PZPR Wojewódzka i Miejska Rada Narodowa Wojewódzka Komisja Związków Zawodowych Gdańsk, I5 grudnia 1970 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Co od solidarnośći ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 18:28 OJEJ !!! Jaka śliczna ulotka ! Zmień datę na DZISIEJSZĄ i miasto na SZCZECIN, no i dalej w miasto ! Może Stocznia i ZPO Odra zaczną wypłacać pobory robotnikom i zaprzestaną masowych zwolnień ??? !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szar Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: 130.228.101.* 30.09.02, 15:31 Gość portalu: Stanley napisał(a): > A co zawdzięczamy Solidarnośći : Gówno. A zaczyna smierdzieć coraz bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 03.10.02, 00:12 Gość portalu: szar napisał(a): > Gość portalu: Stanley napisał(a): > > > A co zawdzięczamy Solidarnośći : > > Gówno. A zaczyna smierdzieć coraz bardziej... Śmierdzi bo się zesrałeś i w tym bolszewickim zaslepieniu nawet tego nie zauważyłeś . Poczytaj o tych pięknych czasach to sie rozczulisz i przestanie ci smierdzieć . W gminie Moszczenica w woj. piotrkowskim żniwa są na ukończeniu. Z pola znikają ostatnie zagony żyta i pszenicy. Część rolników zwiozła już owies. Kończy się przygotowywanie gleby pod jesienną orkę. na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się iść normalnym trybem. Ale... We wsi Gościmowice kilku rolników bezskutecznie oczekiwało na kombajn z SKR- u. Na stojące na polach zboże spoglądano z niepokojem. Czy zdążą je zebrać przed zapowiadanym niżem? Obiecano, że dopiero w połowie sierpnia coś się zwolni... W końcu skoszono także kombajnem, tylko, że prywatnym, jednego z rolników sąsiedniej wioski. I jak się później okazało owa niecierpliwość była zasadna. W harmonogramie SKR z siedzibą w Moszczenicy, wieś ta nie była ujęta... Kombajny jak taksówki: To było tak - mówi Jan Jędrzejek - najpierw kazano zapisywać się na listę. Później powiedziano, że kombajn będzie szedł kolejno przez wieś, a jeszcze później, że trzeba się wpisać na listę, wpłacać zaliczki... i cierpliwie czekać, bo kierownictwo SKR nie potrafi określić terminu. W rozmowie z zastępcą prezesa do ds. technicznych Krzysztofem Szanweberem, dowiedziałem się, że w pierwszej kolejności koszono według listy opracowanej według listy, na której znaleźć się mieli ludzie niepełnosprawni lub dotknięci klęską żywiołową, np. pogorzelcy. W sumie kilkanaście nazwisk. A następnie według wspomnianego harmonogramu. Rzecz w tym, że ów harmonogram w praktyce nie był przestrzegany, a kombajny przypominały taksówki! Na przykład we wsi Podolin oddalonej o 10 km od bazy rozpoczęto koszenie żyta. Po godzinie pracy i przed jej skończeniem, na polecenie kierownika SKR, kombajn skierowano do wsi Jarosty - 15 km dalej z zadaniem dokończenia tego, co kilka dni temu nie zostało wykonane zgodnie z założeniami planu kierownictwa SKR. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babriba Re: Do wikula IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 08:00 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: szar napisał(a): > > > Gość portalu: Stanley napisał(a): > > > > > A co zawdzięczamy Solidarnośći : > > > > Gówno. A zaczyna smierdzieć coraz bardziej... > > Śmierdzi bo się zesrałeś i w tym bolszewickim zaslepieniu nawet tego nie > zauważyłeś . Poczytaj o tych pięknych czasach to sie rozczulisz i przestanie ci > > smierdzieć . > > W gminie Moszczenica w woj. piotrkowskim żniwa są na ukończeniu. Z pola > znikają ostatnie zagony żyta i pszenicy. Część rolników zwiozła już owies. > Kończy się przygotowywanie gleby pod jesienną orkę. na pierwszy rzut oka > wszystko wydaje się iść normalnym trybem. Ale... > We wsi Gościmowice kilku rolników bezskutecznie oczekiwało na kombajn z SKR > - > u. Na stojące na polach zboże spoglądano z niepokojem. Czy zdążą je zebrać > przed zapowiadanym niżem? Obiecano, że dopiero w połowie sierpnia coś się > zwolni... > W końcu skoszono także kombajnem, tylko, że prywatnym, jednego z rolników > sąsiedniej wioski. I jak się później okazało owa niecierpliwość była zasadna. W > > harmonogramie SKR z siedzibą w Moszczenicy, wieś ta nie była ujęta... > > Kombajny jak taksówki: > > To było tak - mówi Jan Jędrzejek - najpierw kazano zapisywać się na listę. > Później powiedziano, że kombajn będzie szedł kolejno przez wieś, a jeszcze > później, że trzeba się wpisać na listę, wpłacać zaliczki... i cierpliwie > czekać, bo kierownictwo SKR nie potrafi określić terminu. > W rozmowie z zastępcą prezesa do ds. technicznych Krzysztofem Szanweberem, > dowiedziałem się, że w pierwszej kolejności koszono według listy opracowanej > według listy, na której znaleźć się mieli ludzie niepełnosprawni lub dotknięci > klęską żywiołową, np. pogorzelcy. W sumie kilkanaście nazwisk. A następnie > według wspomnianego harmonogramu. Rzecz w tym, że ów harmonogram w praktyce nie > > był przestrzegany, a kombajny przypominały taksówki! > Na przykład we wsi Podolin oddalonej o 10 km od bazy rozpoczęto koszenie > żyta. Po godzinie pracy i przed jej skończeniem, na polecenie kierownika SKR, > kombajn skierowano do wsi Jarosty - 15 km dalej z zadaniem dokończenia tego, co > > kilka dni temu nie zostało wykonane zgodnie z założeniami planu kierownictwa > SKR. (...) ******************* Patrzajcie ludziska, ile tego wikul nazbierał, może już zacząć wydawać gazetę, co ona będzie odwrotnością "Faktów i mitów" i będzie tyle samo warta. Proponuję tytuł "Mity i fakty" pozdrawiam, G. PS. wikulu, jak tak ciągle będziesz grzebał po starych ulotkach i gazetach, nabawisz się w końcu pylicy, szkoda zdrowia > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do babariby ! IP: *.acn.waw.pl 04.10.02, 21:04 Nie martw się o moje zdrowie , martw sie o swoje , żebyś na rocznicę rewolucji październikowej był w pełni zdrowy . Na deser : PROLETARIUSZE ŚWIATA Proletariusze świata, Hej, w alarmowy uderz dzwon, Kapitał trwa na czatach Na rewolucji czyha zgon, Imperialistów sojusz krwawy Przed gniewem mas ludowych drży, Sowiecką Unię pragnie zdławić, Zatopić w robotniczej krwi. Refren: Ludu pracy, broń Sowietów, Tam socjalizmu nowy rośnie ład. Gdy się jeży las bagnetów, Ręce precz od Związku Rad. On wodzem jest milionów uciskanych, Których dolą nędza, głód i znój, On pierwszy zerwał niewoli kajdany, My za nim w ślad w ostatni pójdziemy bój. Ludu pracy, broń Sowietów, Broń do walki kuj. Gdy Wszędzie bezrobocie - W Radzieckim Związku praca wre, W kołchozach chłopów krocie Traktorem orzą ziemie swe. Proletariackie twarde dłonie Budują zręby fabryk, miast, Żar entuzjazmu w sercach płonie: Socjalizm tworzy wola mas. Refren: Ludu pracy... itd. Choć faszystowska klika Chce żywej prawdzie zadać kłam, Radziecka Republika Buduje pięcioletni plan. Kiedy szczęk broni świat zatruwa, Kiedy wojenny tli się lont, Czerwona Armio, zbrojnie czuwaj, Proletariuszu zewrzyj front! Refren: Ludu pracy.. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Wikulu zadbaj o zdrowie IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 23:58 Gość portalu: wikul napisał(a): > Nie martw się o moje zdrowie , martw sie o swoje , żebyś na rocznicę rewolucji > październikowej był w pełni zdrowy . > Na deser : > PROLETARIUSZE ŚWIATA > > Proletariusze świata, > Hej, w alarmowy uderz dzwon, > Kapitał trwa na czatach > Na rewolucji czyha zgon, > Imperialistów sojusz krwawy > Przed gniewem mas ludowych drży, > Sowiecką Unię pragnie zdławić, > Zatopić w robotniczej krwi. > > Refren: Ludu pracy, broń Sowietów, > Tam socjalizmu nowy rośnie ład. > Gdy się jeży las bagnetów, > Ręce precz od Związku Rad. > On wodzem jest milionów uciskanych, > Których dolą nędza, głód i znój, > On pierwszy zerwał niewoli kajdany, > My za nim w ślad w ostatni pójdziemy bój. > Ludu pracy, broń Sowietów, > Broń do walki kuj. > > Gdy Wszędzie bezrobocie - > W Radzieckim Związku praca wre, > W kołchozach chłopów krocie > Traktorem orzą ziemie swe. > Proletariackie twarde dłonie > Budują zręby fabryk, miast, > Żar entuzjazmu w sercach płonie: > Socjalizm tworzy wola mas. > > Refren: Ludu pracy... itd. > > Choć faszystowska klika > Chce żywej prawdzie zadać kłam, > Radziecka Republika > Buduje pięcioletni plan. > Kiedy szczęk broni świat zatruwa, > Kiedy wojenny tli się lont, > Czerwona Armio, zbrojnie czuwaj, > Proletariuszu zewrzyj front! > > Refren: Ludu pracy.. itd. ********************************************************** Pylica, to "przewlekła choroba płuc powstająca na wskutek długotrwałego wdychania różnych pyłów (...) charakteryzująca się wzrostem włóknistej tkanki łącznej, dusznością i męczącym kaszlem". Z twego kaszlu starożytnymi pierdołami wynika, że musisz bardzo się zastanowić nad pójściem do lekarza. Wikulu, zdbaj o swoje zdrowie!!! Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul babariba zadbaj o swoje zdrowie psychiczne IP: *.acn.waw.pl 05.10.02, 23:26 Gość portalu: babariba napisał(a): > Gość portalu: wikul napisał(a): Nie martw się o moje zdrowie , martw się o swoje , zwłaszcza psychiczne . A w ogóle skąd te nerwy babaribo , nie podobaja się liryki robotnicze . To może coś nowszego np.to : To było zebranie ideologiczne! Taka jest powszechna opinia jego uczestników. Inspiracji dostarczyły "Sugestie" publikując w październikowym numerze z ubiegłego roku autorefleksją pt. "Jaki jestem?". dotyczącą różnych aspektów postawy członka partii. Wydrukowane na planszach pytania wykorzystali organizatorzy zebrania POP w Wydziale Handlu Urzędu m. st. Warszawy. Wzbogacili je o treści XII Plenum KC. Pytania rozpisali na kartkach. Oto one: Czy w pełni i prawidłowo wykonujesz obowiązki zawodowe? Co zrobiłeś, co robisz i co chcesz zrobić dla swojej POP? Jaki jesteś na zebraniu partyjnym, a jaki w codziennym życiu? Jaki jesteś do współtowarzyszy i przełożonych? Na ile Twoje słowa są zgodne z Twoimi czynami? Czy mówisz to, co rzeczywiście myślisz? Co robisz i chcesz zrobić, by swoją pracę uczynić skuteczniejszą i efektywniejszą? Co rozumiesz pod hasłem: "Każdy członek partii przoduje w swym środowisku"? Na ile realizujesz je w swym postępowaniu? Jak oceniasz swój udział w zajęciach szkoleniowych POP? Czy uważasz siebie za świadomego, aktywnego i zdyscyplinowanego członka partii? Czy uważasz, że Twoja wiedza ideologiczna pozwoli Ci na samodzielną analizę zjawisk społeczno-ekonomicznych i politycznych? Co czynisz, aby ją wzbogacać? Co rozumiesz pod hasłem: "Więcej walki i więcej porozumienia"? Czy uważasz, że z tego hasła wynikają zadania również dla ciebie? Rozpoczyna się zasadnicza część zebrania. Wyczuwa się zdenerwowanie, skupienie i chęć udzielenia wyczerpującej odpowiedzi na pytania. (...) (...) Każde pytanie pobudza do szczerej i bogatej w treści dyskusji. Odpowiedź na pytanie - "czy mówię to, co rzeczywiście myślę?" prowokuje do rozważań, czy nie ma takich sytuacji, w których szczerość może zaszkodzić. Odpowiedź na pytanie dotyczące realizacji hasła "więcej walki i więcej porozumienia" pobudza do konkretnych rozważań nad osobowością osoby odpowiadającej. (...) (...) W trakcie samooceny i współoceny towarzyszy powoli kształtował się obraz wzorowej postawy członka partii, ideał, do którego powinno się zmierzać. Konfrontowanie własnej postawy z uświadamianym sobie coraz lepiej w miarę przebiegu zebrania ideałem było dodatkową cenną wartością spotkania. Dyskusja nie zakończyła się z chwilą zamknięcia zebrania. Dyskutowano również następnego dnia, wracano do jego przebiegu i omawianych problemów. Co dalej z tak ciekawą inicjatywą? Będą kolejne zebrania obejmujące następnych członków POP. Pytań i problemów do omówienia wystarczy dla wszystkich. Następnie egzekutywa dokona oceny postaw członków. A wzbogacona zostanie przez ciekawy materiał, jaki przyniesie opracowywana obecnie anonimowa ankieta, nawiązująca do postawionych na zebraniu pytań. Wszystko to powinno sprzyjać budowie atmosfery szczerości, zaufania wzajemnego szacunku i koleżeńskości, kształtowania nie tylko postaw członków partii, ale wartościowego, dobrze rozumiejącego się kolektywu. I jeszcze jedna uwaga. Zebranie było poprzedzone odpowiednim działaniem propagandowym. Na tablicy POP wywieszono plansze z pytaniami zaproponowanymi przez "Sugestie" . Umieszczono na tablicy hasło: "Zastanów się!". Był to przy okazji test, jak czytane są materiały z tablicy propagandowej. Okazało się więc, że zebrania nie muszą być nudne. Dobra organizacja, jasno określony cel, trafnie dobrana tematyka nawiązująca do rzeczywistych problemów nurtujących członków partii, wreszcie świeżość i oryginalność formy spotkania - mogą zapewnić takie oceny jak te, które wyrażali uczestnicy zebrania POP w Wydziale Handlu Urzędu m. st. Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babriba Wikulu, ty idż do dentysty... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 21:37 bo żaden psychiatra ci już nie pomoże. Zawalanie serwera jakimiś spróchnialstwami dzisiaj niczego nie dowodzi i nikogo do niczego, ani o niczym nie przekona. Wykrztuś może jakiś argumenmt własnego chowu, to będzie o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do czerwonego babariby - stachanowca z Sokółki IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 21:57 Gość portalu: babriba napisał(a): > bo żaden psychiatra ci już nie pomoże. > Zawalanie serwera jakimiś spróchnialstwami dzisiaj niczego nie dowodzi i nikogo > do niczego, ani o niczym nie przekona. > Wykrztuś może jakiś argumenmt własnego chowu, to będzie o czym gadać. Nerwy puszczają znów ? Mogę ci podsyłać nowsze teksty . Poczytaj . Artykuł pt. "Mrożonki - towar poszukiwany": Bez wyboru Nierytmiczne dostawy Kłopoty z opakowaniami Mrożonki stają się coraz popularniejsze. - Jesteśmy w stanie sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu - mówi Henryk Stafanik, zastępca dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Chłodniczego - dysponujemy 16 dużymi zakładami przetwórczymi, z których 3 - w Opolu, Ełku i Grudziądzu, dające po 5 tys. ton rocznej produkcji, przybyły w ubiegłym roku. Rozszerzamy też, stosownie do życzeń klientów, asortyment oferowanych potraw, np. w ubiegłym roku wyprodukowaliśmy dwa razy tyle co w 1978 r., frytek mrożonych. Śladem tego zapewnienia zjednoczenia poszli nasi reporterzy w Łodzi, Elblągu i Gorzowie. Okazało się, że rzeczywistość jest mniej optymistyczna. Gorzów: Niechęć sąsiada W gorzowskich sklepach wybór mrożonych warzyw i owoców jest praktycznie żaden. Na dużym osiedlu Staszica w jednym ze sklepów jest tylko mrożony groszek i brukselka, w innym marchewka. Jeszcze gorzej jest na północy województwa w miejscowościach zaopatrywanych przez chłodnie w Szczecinie. Tam mrożonki są rarytasem. Jak twierdzi wiceprezes ds. handlu WSS "Społem" w Gorzowie Andrzej Lasik, Szczecin wyraźnie stroni od zaopatrywania tego rejonu, chociaż jest do tego zobowiązany przez władze centralne handlu. Łódź: Tylko w śródmieściu Mieszkańcy woj. łódzkiego spożywają miesięcznie ponad 140 ton mrożonych owoców i warzyw - takie są bowiem dostawy. Nie pokrywają one rzeczywistego zapotrzebowania. Aktualnie do kilkudziesięciu punktów sprzedaży trafia każdego dnia 5-6 ton mrożonek. Gros dostaw kierowane jest jednak do dużych i specjalistycznych placówek handlowych w śródmieściu. W ciągłej sprzedaży są mieszanki wielowarzywne, groszek, brukselka i pomidory. Są trudności z nabyciem szpinaku. Brak odpowiedniego zaplecza i chłodni uniemożliwia sprzedaż tych produktów w sklepach osiedlowych. Handlowcy skarżą się na dostarczanie przez łódzką chłodnie owoców niepaczkowanych, ta z kolei odczuwa brak folii i opakowań zbiorczych. Elbląg: Towar nielubiany przez handel W Elblągu handel nie lubi mrożonych owoców i warzyw. W kilku sklepach przy pryncypialnej arterii komunikacyjnej miasta ul. 1 Maja, w ladach chłodniczych, ten rodzaj produktów przemysłu spożywczego reprezentowały jedynie szpinak i śliwki. Stały brak mrożonek owocowych i warzywnych w sklepach, potwierdzają pracownice zakładów odzieżowych "Truso". Jeszcze w śródmieściu można od czasu do czasu trafić na mieszanki warzywne i kompotowe oraz agrest. Od dawna nie sprzedawano mrożonych truskawek, malin, kalafiorów. Szczególnie trudno kupić ten rodzaj produktów żywnościowych po południu i w soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babriba Wikulu idź do dentysty! IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 08.10.02, 07:36 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: babriba napisał(a): > > > bo żaden psychiatra ci już nie pomoże. > > Zawalanie serwera jakimiś spróchnialstwami dzisiaj niczego nie dowodzi i > nikogo > > do niczego, ani o niczym nie przekona. > > Wykrztuś może jakiś argumenmt własnego chowu, to będzie o czym gadać. > > Nerwy puszczają znów ? Mogę ci podsyłać nowsze teksty . Poczytaj . > > Artykuł pt. "Mrożonki - towar poszukiwany": (...) ******************************************************* Spoko! z moimi nerwami wszystko w porządku, a ty dalej pasiesz formum jakimiś spróchniałymi gównami. Poruszaj może trochę własnym rozumkiem? Pozdrawiam, babariba, czerwony stachanowiec z Sokółki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Ale biblioteka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 21:02 Ta biblioteka, z której tak obficie czerpiesz, została Ci z czasów kiedy byłeś lektorem Komitetu PZPR ? Przechrzty są najzajadlejsze, w nowych wcieleniach ! Czuje że chętnie byś podusił wszystkich tych co nie przechrzcili się wraz z Tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Do Edka IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 22:54 Gość portalu: Edek napisał(a): > Ta biblioteka, z której tak obficie czerpiesz, została Ci > z czasów kiedy byłeś lektorem Komitetu PZPR ? Przechrzty > są najzajadlejsze, w nowych wcieleniach ! Czuje że > chętnie byś podusił wszystkich tych co nie przechrzcili > się wraz z Tobą? ******************************** A pamiętasz z "Samych swoich" kwestię (cyt. z pamięci, bo w odróżnieniu od Wikula takich archiwów nie prowadzę): "tatku, jak ja się na nią napatrzę, to coraz bardziej nienawidzę to kargulowe plemię". Wydaje się, wikulowe zapatrzenie w stare cytatye to ten sam rodzaj "nienawiści", bo np. mnie osobiście g..no obchodzą cytaty ze spróchniałych gazet, lub ulotek. Czy pochodzą z czasów Gierka, czy z czasów Wielkiego Operatora Wózków Elektrycznych. Żadne z nich bowiem nie przekładają się dzisiaj na ważne dla kraju i dla nas sprawy. I tyle. Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Ale biblioteka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 05.10.02, 23:46 Gość portalu: Edek napisał(a): > Ta biblioteka, z której tak obficie czerpiesz, została Ci > z czasów kiedy byłeś lektorem Komitetu PZPR ? Przechrzty > są najzajadlejsze, w nowych wcieleniach ! Czuje że > chętnie byś podusił wszystkich tych co nie przechrzcili > się wraz z Tobą? Wszystko ci sie popie.doliło . Jak zwykle przy braku argumentów . A materiałów o twoich ulubionych rządach sporo pozostało . Będę ci je podsyłał żebyś o nich nie zapomniał w deprawującym kapitaliźmie . Kolejny kwiatek : Zakład numer 10 FSM w Bielsku-Wapienicy jest od lat jedynym w kraju producentem kos. W br. wykonano ich zgodnie z planem 620 tys. sztuk. Mimo to kosa jest wciąż narzędziem poszukiwanym przez rolników, a popyt na nią jest większy od podaży o około 50 tys. sztuk rocznie. W roku przyszłym zakład nr 10 FSM, mimo trudności kadrowych i technicznych zamierzał utrzymywać produkcję kos na dotychczasowym poziomie. Gwarantowałoby to minimum zaspokojenia krajowych potrzeb. Niestety, jak na razie, wszystko wskazuje na to, że produkcja ta może zostać całkowicie wstrzymana. Z wnioskiem takim wystąpił do resortu Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa w Warszawie, który przeprowadził dwukrotnie, w czerwcu i październiku br. badania jakościowe bielskich kos. Wykazały one ich zbyt dużą miękkość, małą sprężystość, stwierdzono również niezgodność części kształtów i wymiarów z dokumentacją. Kierownictwo zakładu nr 10 FSM nie próbuje negować zasadności tych zarzutów, choć jego zdaniem są one trochę przejaskrawione. Jednak przyznaje, że jakość kos uległa ostatnio znacznemu pogorszeniu. Trzeba wszelako tym razem, w całości podzielić jego opinię, iż przyczyny tego stanu rzeczy leżą poza zakładem. Pierwszą z nich jest duży odpływ najlepszych fachowców: szlifierzy, kowali, nagrzewaczy na renty i emerytury i wysoka fluktuacja spowodowana bardzo złymi warunkami pracy na stanowiskach produkcji kos. Natężenie hałasu osiąga tam 110 decybeli, co spowodowało, że w wyniku przeprowadzonych w sierpniu br. lekarskich badań okresowych, na 12 kowali aż 5 zostało odsuniętych od pracy ze skutkiem natychmiastowym. Czy hałas ten można ograniczyć? Zakład podejmował już próby w tym kierunku. We współpracy z instytutem naukowo-badawczym usiłowano zmienić przestarzałe technologie produkcji. W sposób nieuchronny wiązało się to jednak z koniecznością modernizacji parku maszynowego, a tego progu ze względu na koszty, nie można już było samodzielnie przeskoczyć. Drugą przyczyną jest nieodpowiednia jakość stali. Do 1981 roku importowano ją na kosy specjalnie z RFN, obecnie sprowadza się z Huty "Stalowa Wola". Uważam, że powinny się znaleźć pieniądze na szybką modernizację tej wstydliwej enklawy nowoczesnej fabryki, która dostarczała zaledwie 15 proc. wartości produkcji zakładu nr 10 angażuje aż 50 procent zatrudnionych tu robotników. Na pewno potrzebna jest też szybka pomoc wydziału zatrudnienia Urzędu Wojewódzkiego w Bielsku-Białej. Chodzi o skierowanie do pracy w zakładzie przynajmniej i aż 25 ludzi niezbędnych do tej produkcji. Alternatywą jest wydatkowanie na kupno kos za granicę około 10 milionów dolarów rocznie. Innego wyjścia nie ma, kosa to przecież produkt objęty ścisłym programem operacyjnym, niezbędny rolnikowi. Dlatego m.in. w całej pełni skłaniam się osobiście do stanowiska jednego z mistrzów, delegata zakładu nr 10 na partyjną konferencję sprawozdawczo - wyborczą FSM w Bielsku-Białej, który wyraził publicznie opinię, że produkcja kos jest dziś równie ważna - a może i ważniejsza - od produkcji samochodów. Trybuna Ludu - 1983 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szar Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: 130.228.101.* 30.09.02, 15:36 Gość portalu: Stanley napisał(a): > A co zawdzięczamy Solidarnośći : Gówno. A zaczyna smierdzieć coraz bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.click-network.com 30.09.02, 22:09 OSTATNIA, DOSC SUGESTWNA WYPOWIEDZ WSKAZUJE, ZE MAMY DO CZYNIENIE Z KLINICZNYM PRZYPADKIEM NIENORMALNEGO MIEJSCA LOKALIZACJI MOZGU. W GLOWIE ZAMIAST TO CO W D.... A W D.... OCZYWISCIE JUZ NIC, WSZYSTKO ZALATWILY FIZJOLOGICZNE CZYNNOSI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Co JP zawdzięcza Solidarności. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 23:01 O ZEUSIE OLIMPIJSKI !!! A kto Cię tak urządził ? To boli ? Czy tylko śmierdzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Co zawdzięczamy Gierkowi, a co Solidarności. IP: *.acn.waw.pl 03.10.02, 00:17 Gość portalu: szar napisał(a): > Gość portalu: Stanley napisał(a): > > > A co zawdzięczamy Solidarnośći : > > Gówno. A zaczyna smierdzieć coraz bardziej... Śmierdzi bo się zesrałeś i w tym bolszewickim zaślepieniu tego nie zauwazyłeś . Poczytaj o tych pięknych czasach to się rozczulisz i nie będzie ci tak śmierdziało . W gminie Moszczenica w woj. piotrkowskim żniwa są na ukończeniu. Z pola znikają ostatnie zagony żyta i pszenicy. Część rolników zwiozła już owies. Kończy się przygotowywanie gleby pod jesienną orkę. na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się iść normalnym trybem. Ale... We wsi Gościmowice kilku rolników bezskutecznie oczekiwało na kombajn z SKR- u. Na stojące na polach zboże spoglądano z niepokojem. Czy zdążą je zebrać przed zapowiadanym niżem? Obiecano, że dopiero w połowie sierpnia coś się zwolni... W końcu skoszono także kombajnem, tylko, że prywatnym, jednego z rolników sąsiedniej wioski. I jak się później okazało owa niecierpliwość była zasadna. W harmonogramie SKR z siedzibą w Moszczenicy, wieś ta nie była ujęta... Kombajny jak taksówki: To było tak - mówi Jan Jędrzejek - najpierw kazano zapisywać się na listę. Później powiedziano, że kombajn będzie szedł kolejno przez wieś, a jeszcze później, że trzeba się wpisać na listę, wpłacać zaliczki... i cierpliwie czekać, bo kierownictwo SKR nie potrafi określić terminu. W rozmowie z zastępcą prezesa do ds. technicznych Krzysztofem Szanweberem, dowiedziałem się, że w pierwszej kolejności koszono według listy opracowanej według listy, na której znaleźć się mieli ludzie niepełnosprawni lub dotknięci klęską żywiołową, np. pogorzelcy. W sumie kilkanaście nazwisk. A następnie według wspomnianego harmonogramu. Rzecz w tym, że ów harmonogram w praktyce nie był przestrzegany, a kombajny przypominały taksówki! Na przykład we wsi Podolin oddalonej o 10 km od bazy rozpoczęto koszenie żyta. Po godzinie pracy i przed jej skończeniem, na polecenie kierownika SKR, kombajn skierowano do wsi Jarosty - 15 km dalej z zadaniem dokończenia tego, co kilka dni temu nie zostało wykonane zgodnie z założeniami planu kierownictwa SKR. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf KOMUNO WROC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.nyc.rr.com 03.10.02, 03:37 Ale bez zydowskiego NKWD, a najlepiej bez zydow, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. v. T. Re: KOMUNO WROC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 16:03 Witaj ponownie Wikulu. Jak widzę ,znalazłeś następcę "ojca" Paetza i po przedmuchaniu umysł ponownie zaczął ci funkcjonować.Nawet nieważne,że trwało to tak długo i czułem się zaniepokojony,istotne jest to, że w końcu masz to, co tak jest ważne dla ciebie i co przynosi efekty.Ciekawy jestem bardzo,czy twój nowy dmuchacz jest podobny do ciebie i czy prowadzi z toba rozmowy,czy traktuje cię tylko instrumentalnie?.Jakby jednak nie było, szanuj tą znajomość i nie nadwyrężaj człowieka,bo ponownie zostaniesz sam i zaczniesz głupieć jak inni księża po stracie swojego ewangelizatora.Zaczniesz np.myśleć o aniołach stróżach Polski,którzy umieszczeni na pomnikach będą chronić ten kraj,umieszczać niebieskiego "koguta" na dachu swojego samochodu podczas jazdy z posługą duszpasterską do umierających i wiele jeszcze innych pomysłów może ci przyjść do głowy.Każdy z nich jednak będzie cię rozpraszał i utrudni dalsze eksponowanie się na forum.Działalność twoja dotychczasowa jest interesująca i świadczy,że dmuchacz poprzedni nie był zły.Jesteś już znany w szerokich kręgach forumowiczów ze swoich poglądów i reklamy siebie, jako prawdziwego katolika i miłości katolickiej do bliżniego swego. Z katolickim pozdrowieniem- Bóg z tobą i kamieni ci kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul KOMUNO WRÓĆ , ZABIERZ TEGO MATOŁA IP: *.acn.waw.pl 04.10.02, 20:57 Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > Witaj ponownie Wikulu. Jak widzę ,znalazłeś następcę "ojca" Paetza i po > przedmuchaniu umysł ponownie zaczął ci funkcjonować.Nawet nieważne,że trwało > to tak długo i czułem się zaniepokojony,istotne jest to, że w końcu masz to, > co tak jest ważne dla ciebie i co przynosi efekty.Ciekawy jestem bardzo,czy > twój nowy dmuchacz jest podobny do ciebie i czy prowadzi z toba rozmowy,czy > traktuje cię tylko instrumentalnie?.Jakby jednak nie było, szanuj tą znajomość > i nie nadwyrężaj człowieka,bo ponownie zostaniesz sam i zaczniesz głupieć jak > inni księża po stracie swojego ewangelizatora.Zaczniesz np.myśleć o aniołach > stróżach Polski,którzy umieszczeni na pomnikach będą chronić ten > kraj,umieszczać niebieskiego "koguta" na dachu swojego samochodu podczas jazdy > z posługą duszpasterską do umierających i wiele jeszcze innych pomysłów może > ci przyjść do głowy.Każdy z nich jednak będzie cię rozpraszał i utrudni dalsze > eksponowanie się na forum.Działalność twoja dotychczasowa jest interesująca i > świadczy,że dmuchacz poprzedni nie był zły.Jesteś już znany w szerokich > kręgach forumowiczów ze swoich poglądów i reklamy siebie, jako prawdziwego > katolika i miłości katolickiej do bliżniego swego. Z katolickim pozdrowieniem- > Bóg z tobą i kamieni ci kupę. Zamiast płodzić żałosne wypociny , peerelowska sieroto , zanuć swoją ulubioną pieśń : Mieczysław Kalinowski NIE MASZ, BRACIE, JAK W KOMUNIE Nie masz, bracie, jak w komunie, W gronie hartowanych dusz, Ogień buntu w duszy płonie Większy od zaciekłych burz. Nie zgnębią prowoki, szpicle Ducha, co się w masach tli. Choć się wścieka zgraja szpicli, Zwyciężymy jednak my. Refren: Więc naprzód marsz, mimo przeszkody, Mimo wielu wrogich sił, Każdy z nas zapałem młody Walczy, by świat inny był. My, robocza awangarda, Wyzwolenia niesiem zew, Starym czasom - nasza wzgarda, A za nowe damy krew. W bój idziemy rano, śmiało, Młoda, zetempowa brać, Życie nam naukę dało, W walce potrafimy trwać. My na naszych posterunkach Jak żołnierze w boju czas, Nam nie myśleć o frasunkach, Gdy się jest na czele mas. Refren: Wiec naprzód marsz... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.v.T. Re: KOMUNO WRÓĆ , ZABIERZ TEGO MATOŁA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 23:39 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > > > Witaj ponownie Wikulu. Jak widzę ,znalazłeś następcę "ojca" Paetza i po > > przedmuchaniu umysł ponownie zaczął ci funkcjonować.Nawet nieważne,że trwa > ło > > to tak długo i czułem się zaniepokojony,istotne jest to, że w końcu masz t > o, > > co tak jest ważne dla ciebie i co przynosi efekty.Ciekawy jestem bardzo,cz > y > > twój nowy dmuchacz jest podobny do ciebie i czy prowadzi z toba rozmowy,cz > y > > traktuje cię tylko instrumentalnie?.Jakby jednak nie było, szanuj tą > znajomość > > i nie nadwyrężaj człowieka,bo ponownie zostaniesz sam i zaczniesz głupieć > jak > > inni księża po stracie swojego ewangelizatora.Zaczniesz np.myśleć o anioła > ch > > stróżach Polski,którzy umieszczeni na pomnikach będą chronić ten > > kraj,umieszczać niebieskiego "koguta" na dachu swojego samochodu podczas > jazdy > > z posługą duszpasterską do umierających i wiele jeszcze innych pomysłów mo > że > > ci przyjść do głowy.Każdy z nich jednak będzie cię rozpraszał i utrudni > dalsze > > eksponowanie się na forum.Działalność twoja dotychczasowa jest interesując > a i > > świadczy,że dmuchacz poprzedni nie był zły.Jesteś już znany w szerokich > > kręgach forumowiczów ze swoich poglądów i reklamy siebie, jako prawdziwego > > > katolika i miłości katolickiej do bliżniego swego. Z katolickim pozdrowien > iem- > > Bóg z tobą i kamieni ci kupę. > > > Zamiast płodzić żałosne wypociny , peerelowska sieroto , zanuć swoją ulubioną > pieśń : > > Mieczysław Kalinowski > NIE MASZ, BRACIE, JAK W KOMUNIE > > Nie masz, bracie, jak w komunie, > W gronie hartowanych dusz, > Ogień buntu w duszy płonie > Większy od zaciekłych burz. > Nie zgnębią prowoki, szpicle > Ducha, co się w masach tli. > Choć się wścieka zgraja szpicli, > Zwyciężymy jednak my. > > Refren: Więc naprzód marsz, mimo przeszkody, > > Mimo wielu wrogich sił, > Każdy z nas zapałem młody > Walczy, by świat inny był. > My, robocza awangarda, > Wyzwolenia niesiem zew, > Starym czasom - nasza wzgarda, > A za nowe damy krew. > > W bój idziemy rano, śmiało, > Młoda, zetempowa brać, > Życie nam naukę dało, > W walce potrafimy trwać. > My na naszych posterunkach > Jak żołnierze w boju czas, > Nam nie myśleć o frasunkach, > Gdy się jest na czele mas. > > Refren: Wiec naprzód marsz... itd. > > Dobry jest,dalej cie dmucha.To dla ciebie jak eliksir młodości,co widać po polocie jaki z ciebie bije.Z poezją jednak nie trafiłeś,tematyka mi nie odpowiada.Jak wstaniecie rano, to nie zapomnijcie pójść do kościółka.Może spotkacie tam jeszcze jednego.Napewno będzie wam rażniej,ale i tak to nic nie zmieni.Z katolickim pozdrowieniem i jego bolesną męka. > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul KOMUNO WRÓĆ , ZABIERZ SWEGO PUPILA IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 00:19 Spokojnie towarzyszu J.v.T. - peerelowska sieroto , nerwy są złym doradcą , prowokuja do wypisywania coraz większych bzdur . (...)Materializm dialektyczny jest to światopogląd partii marksistowsko- leninowskiej. Nazywa się ono materializmem dialektycznym, dlatego że jego podejście do zjawisk przyrody, jego metoda badania zjawisk przyrody, jego metoda poznawania tych zjawisk jest dialektyczna, a objaśnienie przezeń zjawisk przyrody, jego pojmowanie zjawisk przyrody jak sama nazwa wskazuje, jego teoria jest materialistyczna. (...) (...) Dialektyka - orężem proletariatu, metafizyka - burżuazji. Widzimy więc , jak stosowanie metody dialektycznej pomagało proletariatowi w słusznej analizie konkretnej sytuacji historycznej, w przewidywaniu rozwoju wydarzeń i w przeprowadzaniu zwycięskich bitew klasowych. Wychodzi tu jaskrawo na jaw klasowość filozofii, która jest narzędziem w walce określonej klasy społecznej*) Dialektyka marksistowska służy postępowej klasie społeczeństwa walczącej o postęp całej ludzkości. Natomiast poglądy metafizyczne o niezmienności przyrody i bezruchu, w jakim ona się znajduje , poglądy o przyrodzie jako nagromadzeniu niezwiązanych ze sobą i niezależnych od siebie zjawisk, są dziś bardzo chętnie używane przez ideologów burżuazji. Ideologowie burżuazji starają się udowodnić, że nie ma w przyrodzie (i w społeczeństwie) ścisłej współzależności między zjawiskami, że społeczeństwo nie rozwija się, bądź też, że jego rozwój zależny jest od przypadków, że nie ma żelaznych praw , rządzących rozwojem społeczeństwa. *) W trzeciej części będziemy badali zagadnienia klasowości ideologii. (...) (...) Oczywista, że burżuazja korzysta chętnie również z wszelkich innych teorii, które w ogóle negują rozwój, bądź też stwarzają jakieś urojone cykle rozwojowe. (...) (...) Można by wymienić jeszcze wiele teorii, które mają uzasadnić, że albo w społeczeństwie w ogóle nie ma rozwoju, albo też, że nie ma w nim zmian rewolucyjnych. Wszystkie te teorie zmierzały do tego by powstrzymać pracującą klasę robotniczą od zdecydowanych, rewolucyjnych wystąpień, od obalenia siłą wrogiego ustroju kapitalistycznego. Klasa robotnicza wyciągnęła natomiast wnioski z praw dialektyki głoszących, że rozwój może dokonać się tylko wówczas, gdy nagromadzenie zmian ilościowych doprowadzi rewolucyjnej zmiany jakościowej. Wie ona , że trzeba wnikliwie analizować rozwój wypadków, trzeba orientować się, kiedy nagromadzenie zmian ilościowych stworzy warunki do rewolucyjnej zmiany w historii społeczeństwa. Klasa robotniczo-chłopska nauczyła się trafnie wybierać moment zdecydowanego działania, moment dla dokonania rewolucyjnej zmiany. Świadczą o tym wielkie zwycięstwa klasy robotniczej w szeregu państw świata, i zwycięstwo Rewolucji Październikowej, i osiągnięcia w budownictwie państwa socjalistycznego, i zwycięstwo nad faszyzmem w drugiej wojnie światowej, i powstanie państw demokracji ludowej, i zwycięstwa Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej, i tysiące innych zwycięstw, tysiące innych bitew, jakie staczała klasa robotnicza, wpływając w sposób rewolucyjny na rozwój społeczeństwa. Ażeby móc wpłynąć na rozwój rzeczywistości trzeba być rewolucjonistą. Takie wnioski wyciągamy z dialektyki marksistowskiej, z jej trzeciej cechy, nakazującej rozpatrywanie procesu rozwoju, jako jedności zmian ilościowych i jakościowych, jako procesu, w którym nieznaczne zmiany ilościowe prowadzą do rewolucyjnych zmian jakościowych. (...) (...) Rola świadomej działalności w społeczeństwie socjalistycznym: Rola idei i świadomości społecznej znacznie się zwiększa w okresie budowy socjalizmu i w ustroju socjalistycznym. W ustroju kapitalistycznym opanuje bowiem anarchia i chaos w stosunkach produkcyjnych (i w całej nadbudowie ideologicznej), masy ludowe nie mogą świadomie wpływać na ekonomiczny i kulturalny rozwój społeczeństwa. Ludzie pracy nie kształtują świadomie życia społeczeństwa, nie rozwijają go harmonijnie, ich energia życiowa koncentruje się w walce o obalenie istniejącego ustroju. Ustrój kapitalistyczny - szczególnie w okresie imperializmu - hamuje postęp, hamuje świadomą myśl człowieka pracy, hamuje realizacje idei postępowych (...) (...) W społeczeństwie klasa wyzyskiwaczy nie chce dobrowolnie ustąpić i oddać władzy, chociaż panowanie jej hamuje rozwój i chociaż skazana jest ona na zagładę. Dopiero w walce, która jest niezbędnym warunkiem rozwoju, klasa wyzyskiwanych może dokonać zmiany ustroju. Rozwój nastąpić może tylko poprzez walkę przeciwieństw. (...) (...) Rozpatrzmy na przykład koncepcję nowej Polski, którą wysunęła Polska Partia Robotnicza podczas okupacji. Słuszność tej koncepcji, koncepcji sojuszu ze Związkiem Radzieckim, przesunięcia granic na zachód i przebudowy struktury gospodarczo-społecznej, z początku nie była dla większości narodu oczywista i zrozumiała. Koncepcję nowej Polski podjęły jedynie najbardziej postępowe, przodujące elementy mas pracujących. Koncepcja ta była postępowa, dlatego, że dawała Polsce olbrzymie możliwości rozwojowe, opierała się na tych warstwach społecznych, które rozwijały się, potężniały i miały w przyszłości stać się gospodarzami kraju - na masach pracujących . Polska Partia Robotnicza nie brała za podstawę swej koncepcji nie aktualny układ sił, lecz przewidywany rozwój wypadków. Przewidziała ona, że w miarę rozwoju wypadków wojennych, w miarę nasilenia walki narodowo-wyzwoleńczej, w miarę zwycięstw Armii Radzieckiej, będą się wyzwalały olbrzymie siły twórcze, tkwiące w masach ludowych; masy ludowe połączą walkę narodowo-wyzwoleńczą z walką o wyzwolenie społeczne i zbudują nową Polskę - Polskę Ludową, opartą o przyjaźń ze Związkiem Radzieckim. Polska Partia Robotnicza wysunęła taką właśnie nową, słuszną koncepcję rozwoju i rozpoczęła walkę o jej urzeczywistnienie. Walkę tę masy pracujące wygrały. Postępowe, demokratyczne siły narodu odniosły zwycięstwo nad starymi, gnijącymi, reakcyjnymi klasami. (...) (...) Nauka marksizmu o roli idei i świadomości społecznej - wezwaniem do działania: Tezy marksizmu o wielkiej roli idei i świadomości społecznej mają podobnie jak i cały marksizm niezwykle ważny sens praktyczny. Są one bowiem wezwaniem do działania - działania świadomego, opartego na znajomości historii, na naukowej analizie rzeczywistości. Nie fantazja ani przypadkowe posunięcia, lecz świadoma walka mas ludowych, uzbrojona w opartą na marksiźmie-leniniźmie świadomość klasową - oto niezbędny czynnik rozwoju, niezbędny warunek obalenia ustroju kapitalistycznego, niezbędny warunek budowy socjalizmu. Marksizm-leninizm nie tylko wzywa do tej walki, lecz również - i przede wszystkim - daje wytyczenie, mobilizuje i organizuje wszystkie siły mas ludowych z klasą robotniczą na czele. Historyczna rola marksizmu-leninizmu jest najlepszym dowodem olbrzymiego, znaczenia postępowych idei w rozwoju społecznym. (...). (...) Cel lansowania teorii, wyolbrzymiających rolę tego czy innego czynnika, w gruncie rzeczy nie mających istotnego wpływu na rozwój bytu materialnego społeczeństwa, jest najzupełniej jasny. (...) (...) Jeśli robotnicy będą czekać z założonymi rękoma, aż ustrój kapitalistyczny minie sam przez się, automatycznie - to się nigdy tego nie doczekają. (...) (...) Mamy w kraju z jednej strony - ideologię postępową, ideologię mas pracujących z klasą robotniczą na czele, ideologię marksizmu-leninizmu, z drugiej zaś - wsteczną ideologię klas wywłaszczonych: obszarników i wielkich kapitalistów, oraz kapitalistów wiejskich i miejskich i współdziałającej z nimi znacznej części kleru, który to kler wykorzystując ambonę, prasę katolicką, katedry uniwersyteckie, książkę i propagandę ustną - walczy namiętnie z materializmem, oczernia go i fałszywie oświetla, wypacza jego treść i ducha. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczery Gierkowi zawdzięczamy rozwój a "S" syf ! ntx IP: *.chello.pl 06.10.02, 09:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Gierkowi zawdzięczamy rozwój a 'S' syf ! ntx IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 21:44 Mieczysław Kalinowski NIE MASZ, BRACIE, JAK W KOMUNIE Nie masz, bracie, jak w komunie, W gronie hartowanych dusz, Ogień buntu w duszy płonie Większy od zaciekłych burz. Nie zgnębią prowoki, szpicle Ducha, co się w masach tli. Choć się wścieka zgraja szpicli, Zwyciężymy jednak my. Refren: Więc naprzód marsz, mimo przeszkody, Mimo wielu wrogich sił, Każdy z nas zapałem młody Walczy, by świat inny był. My, robocza awangarda, Wyzwolenia niesiem zew, Starym czasom - nasza wzgarda, A za nowe damy krew. W bój idziemy rano, śmiało, Młoda, zetempowa brać, Życie nam naukę dało, W walce potrafimy trwać. My na naszych posterunkach Jak żołnierze w boju czas, Nam nie myśleć o frasunkach, Gdy się jest na czele mas. Refren: Wiec naprzód marsz... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Gierkowi zawdzięczamy rozwój a 'S' syf ! ntx IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 20:08 Czy koś styropianowy potrafi dorzucić cosik jeszcze do tego syfa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. v. T. Re: KOMUNO WRÓĆ , ZABIERZ SWEGO PUPILA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 12:19 Wikulu, a cóż to za metamorfoza nastąpiła u Ciebie,jestem zdumiony,czyżbyś doznał jakiegoś olśnienia?.Tym razem nie będę analizował przyczyn tych zmian,bo jestem zbyt oszołomiony.Jednak chciałbym powiedzieć,że to jest dobre,szczególnie ostatnia część.Jedyne co mnie martwi to to że nie są to twoje myśli tylko cytaty mądrych ludzi.Ale lepsze to,bo może się coś nauczysz i zrozumiesz, niz pisanie bzdur.Tak trzymaj.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: KOMUNO WRÓĆ , ZABIERZ SWEGO PUPILA IP: *.acn.waw.pl 07.10.02, 17:49 Gość portalu: J. v. T. napisał(a): > Wikulu, a cóż to za metamorfoza nastąpiła u Ciebie,jestem zdumiony,czyżbyś > doznał jakiegoś olśnienia?.Tym razem nie będę analizował przyczyn tych > zmian,bo jestem zbyt oszołomiony.Jednak chciałbym powiedzieć,że to jest > dobre,szczególnie ostatnia część.Jedyne co mnie martwi to to że nie są to > twoje myśli tylko cytaty mądrych ludzi.Ale lepsze to,bo może się coś nauczysz > i zrozumiesz, niz pisanie bzdur.Tak trzymaj.Pozdrawiam. Dogodziłem ci tym tekstem . Przypomniały sie posiedzenia egzekutywy , pogadanki , pochody itp. i stąd te oszołomienie . Takie tekst działaja na ciebie pewnie jak narkotyk więc podsyłam ci kolejny : Leopold Lewin - „Pieśń Zjednoczonych Partii” Każdy, kto serce ma nieulękłe, zdolne do wielkiej ofiary, wszystko, co w Polsce młode i piękne idzie pod nasze sztandary. Partia pogromca faszyzmu Partia przewodnik mas do socjalizmu prowadzi nas, do socjalizmu prowadzi nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek wi-KUL wspaniały IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 21:30 Radujesz TY moje serce. Zacytuj co nie co jeszcze z własnej pamięci! Widzisz, styropianowi bohaterowie nie mają tak zdojnych poetów. Po nich zostaną tylko zaśmiecone, butelkami po Coca Coli, polskie lasy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. v. T . Re: wi-KUL wspaniały IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 22:27 Edziu,nie tylko.Po wizycie papieża Wały Wiślane zawalone były nie tylko butelkami po wódce i winie ale również prezerwatywami.Można by pomyśleć,że wizyta Ojca Sw.tak napełniła "Wikulów" miłością,że z pewną dozą ostrożności jej zażywali,ale niezgodnie z zaleceniami Kościoła Kat.Ciekawy jestem dlaczego przy wódce?,bo jeżeli odbywało by się to przy winie i to w dodatku mszalnym to można by uznać,że odbywało się to w "granicach kościoła".Jeżeli poruszyłeś temat styropianowych bohaterów,to rzeczywiście, poza smieceniem i pleceniem bzdur nic mądrego nie zrobili.Trudności nawet mają w powtórzeniu i cytowaniu myśli innych ludzi.Poza strajkami,rzucaniem kamieniami,modleniem się gorliwym i powodowaniem destrukcji w kraju nic innego nie potrafią.To prymitywne młoty,przesiąknięte hipokryzją koscielną i szkoda czasu na polemikę z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do komucha J.v.T. stęsknionego za PRL-em IP: *.acn.waw.pl 08.10.02, 23:49 Tak znamy , znamy , Coca - Cola nigdy nie podobała sie prawdziwym komunistom . Nie wstyd ci , wypisywać te brednie , czerwony cymbale ? Przypomnij sobie lepiej może to : MORDERCY SA WSROD NAS (...)W latach totalitaryzmu komunistycznego PRL na ulicach polskich miast m.in. Poznania, Gdanska, Szczecina, Gdyni, N.Huty, Lubina gineli calkowicie bezbronni ludzie. Byly wsrod ofiar także kobiety i dzieci! Strzelano do nich z broni maszynowej, strzelano z czolgow, samochodow pancernych, strzelano nawet z bojowych helikopterow. Uzbrojone po zeby formacje regularnego wojska strzelaly do calkowicie bezbronnej ludnosci cywilnej. (...)Kazda z kolejnych ekip rzadzacych przez 45 lat PRL ma na rekach krew niewinnie pomordowanych ludzi. (...)Mielismy najpierw dramatyczny opor wojny domowej 1944-48, a potem rok 1956, marzec 1968, grudzien 1970 na Wybrzezu, sierpien 1980, walke spoleczenstwa ze stanem wojennym w latach 80-tych az do czerwca 1989 r. I PO TYM WSZYSTKIM OKAZUJE SIE, IZ SILY POSTKOMUNISTYCZNE I POWIAZANIA Z MOSKWA SA W NASZYM KRAJU SILNIEJSZE NIZ GDZIE INDZIEJ. Ale nalezy tez pamietac, ze nigdzie poza PRL, wojsko i bezpieka nie tlumily dazen wolnosciowych tak jak u nas. (...)Nigdzie poza PRL nie uzyto wlasnych sil zbrojnych przeciwko wlasnemu narodowi. Jozef Szaniawski (fragmenty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do tępego komucha J.v.T. stęsknionego za PRL-em IP: *.acn.waw.pl 09.10.02, 00:20 Byłbym zapomniał . Ciebie również Kapituła odznaczyła tym najwyższym socjalistycznym odznaczeniem : ...niniejszym odznaczyć wypróbowanego w tropieniu wywrotowej działalności antysocjalistycznej , zasłużonego agenta UB , oddanego bez reszty władzy ludowej i jej nieodżałowanych przywódców , prawdziwego przyjaciela Zwiazku Radzieckiego i towarzyszy radzieckich , towarzysza J.v.T. (ps.Feldkurat) , Orderem Czerwonego Sztandaru Pracy II Klasy z Czerwonymi Fredzlami I Złotym Fiutem . polskaludowa.com/dziwolagi/jpg/Gazeta_Poznanska_order.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do komucha Edka odznaczonego Orderem Sz.Pracy IP: *.acn.waw.pl 09.10.02, 00:05 Gość portalu: Edek napisał(a): > Radujesz TY moje serce. Zacytuj co nie co jeszcze z własnej pamięci! > Widzisz, styropianowi bohaterowie nie mają tak zdojnych poetów. > Po nich zostaną tylko zaśmiecone, butelkami po Coca Coli, polskie lasy!!! Uradujesz się jeszcze bardziej , gdy przeczytasz fragment postanowienia Kapituły Orderu Sztandaru Pracy . ...niniejszym postanawia przyznać , niezawodnemu i wypróbowanemu tajnemu agentowi , zasłużonemu w utrwalaniu władzy ludowej i propagowaniu niezwykłych osiągnięć socjalizmu , towarzyszowi Edkowi (ps.Gierek) , Order Sztandaru Pracy III Klasy z Czerwonymi Frędzlami i Fiutem . polskaludowa.com/dziwolagi/jpg/Gazeta_Poznanska_order.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba Wikulu, ty nie idź już do dentysty IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 01:53 Wikulu, ty powiedz wreszcie coś swoim głosem. Bo w całym wątku oprócz obelg pod adresem adwersarzy, to tylko przytaczasz jakieś spróchnialstwa. Ja rozumiem, że kupiłeś sobie skaner i się nim bawisz, ale wszystko powinno mieć jakieś granice... Pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek wi-KUL jesteś wspaniały!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.10.02, 18:32 Serdeczne dzięki za order. Wzruszyłeś mnie do łez. Zastanawiam się czy nie nawrócić się na styropian. Ale mam stracha. Balcerek jest odrażający. Czy Ty jesteś nocnym stróżem w jakiejś bibliotece? Dorabiasz do emerytury? Na czyj koszt pisujesz nocami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kukuryku. Re: wi-KUL jesteś wspaniały!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 14:11 Gość portalu: Edek napisał(a): > Serdeczne dzięki za order. Wzruszyłeś mnie do łez. > Zastanawiam się czy nie nawrócić się na styropian. Ale > mam stracha. Balcerek jest odrażający. Czy Ty jesteś > nocnym stróżem w jakiejś bibliotece? Dorabiasz do > emerytury? Na czyj koszt pisujesz nocami? To dyżurny pedał kościelny.Dorabia sobie jak umie a,że w oczekiwaniu na klienta skraca sobie czas pisaniem bzdur,też nie można mieć pretensji."Każdy orze,jak może,mój Boże." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Znów zmieniłeś nick peerelowski pedrylu IP: *.acn.waw.pl 15.10.02, 18:24 Gość portalu: Kukuryku. napisał(a): > Gość portalu: Edek napisał(a): > > > Serdeczne dzięki za order. Wzruszyłeś mnie do łez. > > Zastanawiam się czy nie nawrócić się na styropian. Ale > > mam stracha. Balcerek jest odrażający. Czy Ty jesteś > > nocnym stróżem w jakiejś bibliotece? Dorabiasz do > > emerytury? Na czyj koszt pisujesz nocami? > To dyżurny pedał kościelny.Dorabia sobie jak umie a,że w oczekiwaniu na > klienta skraca sobie czas pisaniem bzdur,też nie można mieć pretensji."Każdy > orze,jak może,mój Boże." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUKU-RYKU. Re: Znów zmieniłeś nick peerelowski pedrylu IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 10:28 Gość portalu: wikul napisał(a): > Gość portalu: Kukuryku. napisał(a): > > > Gość portalu: Edek napisał(a): > > > > > Serdeczne dzięki za order. Wzruszyłeś mnie do łez. > > > Zastanawiam się czy nie nawrócić się na styropian. Ale > > > mam stracha. Balcerek jest odrażający. Czy Ty jesteś > > > nocnym stróżem w jakiejś bibliotece? Dorabiasz do > > > emerytury? Na czyj koszt pisujesz nocami? > > To dyżurny pedał kościelny.Dorabia sobie jak umie a,że w oczekiwaniu na > > klienta skraca sobie czas pisaniem bzdur,też nie można mieć pretensji."Każ > dy > > orze,jak może,mój Boże." Kto jest pedrylem,to już wcześniej ustaliliśmy.Zachowaj godność,jak na kościelną, awaryjną "dupę" przystało.Dlaczego u wszystkich dostrzegasz swoje zboczenie?.A przy okazji,jak czuje się twój nowy dmuchacz?,czy jeszcze się tobą nie znudził?,bo jesteś taki nudny i upierdliwy.Wyglądasz pewnie jeszcze gorzej niż piszesz.Muszę natomiast przyznać,że jesteś bardzo zawzięty,nie tylko na poprzedni ustrój, ale na wszystko, co nie jest zgodne z twoją chorą wizją rzeczywistości,niestety to schizofrenia,musisz sie leczyć,bo choroba ta w połączeniu ze zboczeniami sex.jest nie tylko uciążliwa dla otoczenia,ale również niebezpieczna.Jak nie zaczniesz się sam leczyć,to zapakują cię ktoregoś poranka w biały kaftan z tasiemkami i zawiozą do czubków,jak G.Janowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrq przysiaglem sobie, wracajac na forum... IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 09.10.02, 19:20 ... ze nie będę dyskutował z durniami. Większość postów "za gierkiem" w tym wątku jest oparta albo na tym, co opowiadał tata-ubek, prominent albo złodziej (za komuny wielu uważało kradzież za cnotę!), albo na idiotycznych pseudoprawicowo-narodowych wypocinach. Generalnie rzuca się w oczy brak elementarnych wiadomości i przekonanie, że jak tak bełkocze wujek Kazek, to tak było. A że wujek Kazek kradł materiały budowlane (jak inni tarzysze zresztą) na wielkich budowach socjalizmu gierkowskiego, to na pewno wie co bełkocze. Swoją drogą, skoro za Gierka było tak fajowo, to czemu Jaruzelski wsadził do pierdla za złodziejstwo różnych ważnych tarzyszy? Myślę też, że większość dyskutantów "za" za Gierka nie urodziła się jeszcze (i oby się nigdy nie urodziła), nosiła portki w zębach albo czerpała nieuczciwe korzyści ze skrajnie skorumpowanego systemu (czy pamiętacie, że trzeba było przekupywać hydraulika, kominiarza albo murarza, żeby tknął palcem zepsutą rurę czy co tam?). Mogą też pochodzić z sb-ckich rodzin albo prominenckich, które wtedy miały się całkiem dobrze, jak nie przymierzając Staszka Gierkowa w słynnej kryształowej wannie. No i teraz za kradzież wypierdalają z pracy, i za pijaństwo, a wtedy tarzysze z organizacji zakładowej zawsze jakoś obronili. Więc za Gierka było w pytę. Z drugiej strony proszę nie mylić Solidarności dawnej z solidarnością mariana, bo to skurwysyn i wszystkie przydupasy jego też. Z trzeciej strony nienawidzę Solidarności i wszystkich związków zawodowych, przy czym ciekawostką jest, że najrozsądniejszym ostatnio szefem związkowym jest komuch Manicki. pozdrawiam wszystkich rozsądnych, dla reszty nie ma już ratunku - umrą jako kretyni piotrq więc nie będę dyskutował z durniami, bo to nie ma sensu i wam też radzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrq PS IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 09.10.02, 20:34 Nie będę dyskutował, ale przytoczę anegdotę. Leżałem ci ja w szpitalu na dużej sali, w której m.in. był Pan Tadek, spawacz, jeszcze jeden spawacz - obydwaj już po -dziesięciu latach pracy, a ponadto pewien starszy pan inżynier, który słuchał Radia Maryja i czytał Trybunę Ludu. Pozostali, a to Murzyn, Milczący i Dziadek, nie biorą udziału w tej historii. Spawacze zaczęli wspominać czasy swojej pracy przy WBSzG (Wielkich Budowlach Socjalizmu za Gierka. Opowiadali, jak całe ciężarówki betonu jechały za flaszkę na prywatne budowy albo po prostu były wylewane w lesie, bo kierowców nie rozliczano z przewiezionego betonu, tylko z kursów (nikt się nie dziwił że 10- km kurs tam i 10 z powrotem trwa 10 min), jak przed gospodarską wizytą kierownictwa partii i rządu nie zdążono wyciągnąć importowanych maszyn z wykopu, a trzeba było wykonać plan i kilkaset tysięcy dolarów w nowiutkim sprzęcie zasypano i zabetonowano... itd. itp. Zakończyli wzniesieniem oczu do nieba i stwierdzeniem "Jezu Chryste, jak to dobrze, że komuna się skończyła" (jeden jeszcze pracował, drugi był na emeryturze, obydwaj tzw. zwykli obywatele). Na co pan inżynier od Radia Maryja powiedział, że "proszę pana" było wtedy bardzo dobrze, bo "proszę pana" sprowadzono najnowocześniejsze technologie (jeden ze spawaczy wtrącił, że sprzedano nam francuskie piece, bo nikt ich tam nie chciał kupić z powodu 30-letniego zapóźnienia technologicznego), że "proszę pana" on wie najlepiej, bo był w kierownictwie, że nikt nie kradł, i że wszystko było "proszę pana" doskonale zorganizowane (spawacz dodał, że używano tylko 10% pieców hutniczych, bo do reszty nie nadążano dowozić surowca, no i nie było zbytu), i że on wtedy naprawdę "proszę pana" świetnie zarabiał i był zadowolony, a nie tak jak teraz kiedy to "proszę pana" przez warchołów i Balcerowicza on nie może swojego domku utrzymać dostatecznie tanio. Wtedy Pan Tadeusz (spawacz) popatrzył na niego i powiedział: "Ach, więc pan ma domek...?" "A, proszę pana, mam, bardzo ładny, jeszcze stara, dobra technologia". "Aha" powiedzieli tylko Pan Tadeusz i drugi spawacz, patrząc na siebie porozumiewawczo, "to nie mamy już o czym gadać". Spadkobiercy Pana Inżyniera, nic dziwnego, że uważacie, że za Gierka było fajnie. Nawiasem mówiąc, spróbujcie postawić we Francji pomnik marszałkowi Petainowi. On też był kolaborantem wrogiego mocarstwa. No to cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOLIDARUCH Re: PS IP: *.click-network.com 09.10.02, 22:15 Do Twojej historyjki p.Piotrze, ktora przedstawia "rzeczywistosc owczesnych swietlanych czasow", (dobrze ze minely bezpowrotnie), dodam swoja. Otoz w tychze latach "gierkowskich" zatrudnilem sie na dosc wysoka funkcje w przedsiebiorstwie bedacym w budowie. Po klku tygodniach zorientowalem sie, ze budowa tego zakladu to ktorys juz z rzedu "tytul inwestycyjny", ze ciagnie sie ona calymi latami. Nie wszyscy zapewnie zdaja sobie sprawe, co oznacza zmiana tytulu inwestycyjnego. Oznacza ona mianowicie, ze pod innym tytulem stwarza sie nowa mozliwosc finansowania przez bank. To co bylo poprzednio zostalo zamkniete, mozna zatem zaczynac od nowa. Przez zmiane tytulu nalezy rozumiec, ze jezeli poprzednio np. miala to byc fabryka silnikow elektrycznych, to po zmianie bedzie to np.fabryka narzedzi skrawajacych. No wlasnie, na placu budowy pod plandekami w uragajacych warunkach (hala fabryczna w budowie), zgromadzone za miliony dolarow maszyny i urzadzenia musza byc rozdysponowane po polsce, czy ktos chce czy nie. Co z tymi maszynami i urzadzeniami zrobiono nie trudno sie domyslec, w malym tylko procencie wykorzystano je do produkcji. Nie trzeba duzej wyobrazni aby policzyc koszta takiej gospodarki. Na tym jednym przylkadzie pomnozonym przez kilkakrotnosc zmian, a takie przyklady to kazda budowa w polsce, mozna wydedukowac sobie na co poszly zaciagniete dlugi przez Gierka i jemu podobnych. Inna sprawa jest, ze uklad do dyskusji podany przez "Stasia" jest, delikatnie mowiac, perfidny. Postawienie po jednej stronie Gierka i SOLIDARNOSCI to nic innego jak perfidia. Gierek byl bowiem jednym z trybikow PZPR (jak kto woli Platni Zdrajcy, Pacholki Rosji). Wlasciwa dyskusja powinna sie toczyc PZPR versus NSZZ "SOLIDARNOSC". PZPR dzisiaj SLD (Solidnie Lizacy Dupe) pokazuje na nowa na co stac ta gwardie internacionalizmu socjalistycznego. Az ciarki biora jaka czeka przyslosc mojego Kraju pod ich "przewodnia sila" Pozdrawiam wszystkich mnie podobnie myslacych na tym forum. Jestem na nim pierwszy raz mysle, ze nie ostatni. SOLIDARUCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Tera to je fajnie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 17:58 Remontowałem cztery lata temu mieszkanie. Umyśliłem sobie kibelek wiszący na ścianie. Trzeźwy jak świnia hydraulik, zabudował mi go o 5cm za nisko. Aby to zmienić musiałbym rozbić całą ścianę, a i tak nie wiem czy solidarnościowi analfabeci, zabudowaliby go odpowiednio. I tak mam dobrze, bo tylko kolana mam przy uszach jak siedzę. Moja kuzynka ma taki kibel zabudowany 10cm za wysoko. Jak siedzi to macha nogami. Wtedy kiedy usiadła pierwszy raz, to się popłakała. No i czy po to WAŁĘSA skakał przez płot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Tera to je fajnie? IP: *.acn.waw.pl 11.10.02, 14:25 Gość portalu: Edek napisał(a): > Remontowałem cztery lata temu mieszkanie. Umyśliłem sobie > kibelek wiszący na ścianie. Trzeźwy jak świnia hydraulik, > zabudował mi go o 5cm za nisko. Aby to zmienić musiałbym > rozbić całą ścianę, a i tak nie wiem czy solidarnościowi > analfabeci, zabudowaliby go odpowiednio. I tak mam > dobrze, bo tylko kolana mam przy uszach jak siedzę. Moja > kuzynka ma taki kibel zabudowany 10cm za wysoko. Jak > siedzi to macha nogami. Wtedy kiedy usiadła pierwszy raz, > to się popłakała. No i czy po to WAŁĘSA skakał przez płot? Edek , nie wiem czy śmiać sie czy płakać . Za co ja ci ten order dałem . Dedukujesz jak tow.Siwak >Katastroffffffffffffaaaaaaaaaaaaaaaaa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do Piotrq-a IP: *.acn.waw.pl 11.10.02, 14:17 Generalnie masz racje i wiele trafnych spostrzeżeń . W wiekszości się z toba zgadzam . Myśle jednak że zbyt wspaniałomyslnie oceniasz OPZZ i jego aktualne kierownictwo . Przypomnij sobie jak SLD (a więc i OPZZ) byli w opozycji . Serdecznie pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Do Piotrq-a IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 22:58 Gość portalu: wikul napisał(a): > Generalnie masz racje i wiele trafnych spostrzeżeń . W wiekszości się z toba > zgadzam . Myśle jednak że zbyt wspaniałomyslnie oceniasz OPZZ i jego aktualne > kierownictwo . Przypomnij sobie jak SLD (a więc i OPZZ) byli w opozycji . > Serdecznie pozdrawiam . Każdy byl kiedyś w opozycji, ale to już nie te czasy-jak ktoś się nie załapał to jego strata. Opozycjza PZPr czyli sld to jest ta sama opozycja walczyli z systemem totalitarnym, a chcieli pełnej demokracji- Miller wprost domagał się potępienia czasów w których był sekretarzem ( I) PZpr -było to dla niego stanowisko nie do przyjęcia -jednak ponieważ był w opozycji je przyją.Dlaczego niewdzięczni ludzie mają mu za złe że on jest "komuchem" kiedy zawsze był demokratą.Jaka ta historia jest niesprawiedliwa.Inni "opozycjoniści" nie rządowi chcieli aby ich teorie "bzdurne" -bo niesłuszne się przebiły.Niestety zdrowe siły społeczeństwa odcinajhą się od elementów antysocjalistycznych -zamierzających jątrzyć na zdrowej tkance socjalistycznego społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Do Piotrq-a IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 23:09 Próbowałem wcześnij włączyć się w całą dyskusję w miarę bezkonfliktowo, Myślałem iż zastosowanie zawaluowanych aluzji wystarczy aby ludiom którzy mają klapki na oczach poszerzyć horyzont.Okazuje się że to nie wystarczy trzeba konsekwentnie przytaczać jeden fakt za drugim. Świetne hasło "Balcerowicz musi odejść" jest recepta na dobrobyt-godną nagrody Nobla -z ekonomi -oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: do tematu prosze IP: *.pl 13.10.02, 15:16 Jednak jestem za budowa tego pomnika!!!! Ale nie dlatego ze Gierkowskie czasy byly takie dobre jak to paru dupkow opisuje tutaj. Gierek polozyl bardzo solidne fundamenty pod rozklad socjalizmu na naszym globie Ze uczynil to nie swiadomie to juz inna sprawa.Ale fakt jest faktem i moge zgodzic sie na pomnik z odpowiednia dedykacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: do tematu prosze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 20:41 Fajnie, że się zgadzasz na pomnik! Dedykacje napiszemy dwie /proponuję/. Jedną od takich wspaniałych Facetów jak Ty, a drugą od dupków, takich jak ja. I NIECH BĘDZIE ZGODA! ZGODA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solidaruch Re: do tematu prosze IP: *.154.191.59.Dial1.Seattle1.Level3.net 17.10.02, 06:58 Pod warunkiem gamoniu, ze na wlasny koszt i u siebie na podworku, jezeli juz do szczescia jest ci to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś