Dodaj do ulubionych

Członek + krzyż artystycznym dziełem

IP: *.man.poznan.pl 16.09.02, 14:57
PAP podał informację, iż zdaniem prokuratury pani plastyk z Gdańska popełniła
przestępstwo !!! Gazeta Wybiórcza napisał "Artystka przed sądem" !!
Rzeczywiście ona jest "artystką i plastyczką "inaczej !!
Ale dlaczego ten członek nie wystawał z gwiazdy na ten przykład Dawida w tej
artystycznej sztuce "inaczej" Wybiórcza nie wyjaśnia !
Obserwuj wątek
    • Gość: z Przepis na artystę IP: 195.94.204.* 16.09.02, 15:08
      Bierzesz gówno, rzucasz nim o ścianę i podpisujesz "Tako rzecze zwieracz!". Od
      pewnego czasu mała modyfikacja - jeśli chcesz się doczekać głębokich,
      współodczuwających recenzji w Gazecie Wyborczej czy innych Wysokich Obcasach,
      to musi to być ściana kościoła.
    • Gość: Bra Ukamieniowac ja!!! IP: *.post.dk 16.09.02, 15:42
      Jak ona mogla!!! Ukamieniowac!

Wolna sztuka moze sie w Polsce rozwijac, ale kontrowersyjne dziela musza byc
      najpierw zatwierdzone przez Episkopat. Dlaczego nie wykonala pieknego rozanca,
      albo krucyfiksa? Na pewno nie mialaby problemow, a tak sama sobie winna..
      • mirabell Re: Ukamieniowac ja!!! 16.09.02, 16:36
        Jesli juz to ukamienowac, a nie ukamieniowac chyba...

Gdyby, tak jak piszesz, wykonala krucyfiks bez dodatkowych "dekoracji", to
        niewatpliwie nie "zaistnialaby" w mediach. A przeciez obecnym artystom chodzi
        glownie o to zaistnienie, niewazne czym, byleby tylko pokazali ich nazwisko w
        tv i gazetach. Nie wiem, czy to ma wiele wspolnego ze sztuka.
      • alfalfa Re: Ukamieniowac ja!!! 17.09.02, 15:24
        To miała być artystyczna PROWOKACJA? No to się udałasmile)))
        • draconessa Re: Ukamieniowac ja!!! 17.09.02, 16:11
          Prowokacja to byla, ale czy artstyczna??? takie akcje sa tak czesto powtarzane,
          ze az nudne - a to "pisschrist", a to "irreligia" a to inne cuda... nudne i bez
          pomyslu nawet, a sztuka to to na pewno nie jest.
    • Gość: wojciech j. Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 16:41
      pewnie ,ze komus to sie moze nie podobac , tak jak mi sie nie podoba sasiadka .
      Ale to nie jest powod ,zeby mieszac w to prokurature , ktora zamiast sciganiem
      bandytow zajmuje sie duperelami .Ale to wina naszego smiesznego prawa
      ustanowionego pod rzadami prawicy .
      • karlin Sąsiadka 16.09.02, 16:53
        Czy sąsiadka pluje na twoje radzieckie ordery, Wojciechu J. ?
        • Gość: wojciech j. Re: Sąsiadka IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 17:12
          rozumiem ,ze mozesz nie lubic radzieckich orderow . Ale co masz przeciwko
          członkom !!!
          • karlin Re: Sąsiadka 16.09.02, 17:18
            Przeciwko tobie nie mam nic Bo i cóż można mieć przeciwko członkowi egzekutywy
            nieistniejącej partii. To ty masz coś przeciwko swojej sąsiadce. Załatwcie to
            między sobą.
      • hazet_95 A kiedy w Polsce rządziła prawica??? /nt 16.09.02, 17:58
        • Gość: krzys52 Czy nie wtedy gdy UPR byla w Sejmie?_(nt) IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 19:22
          ...............
        • Gość: krzys52 Ogolniej "ciemnogrod" - jest poprawniej? IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 19:26
          .........
    • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 16.09.02, 16:54
      Gość portalu: Dzieło napisał(a):

> PAP podał informację, iż zdaniem prokuratury pani plastyk z Gdańska popełniła
      > przestępstwo !!! Gazeta Wybiórcza napisał "Artystka przed sądem" !!
      > Rzeczywiście ona jest "artystką i plastyczką "inaczej !!
      > Ale dlaczego ten członek nie wystawał z gwiazdy na ten przykład Dawida w tej
      > artystycznej sztuce "inaczej" Wybiórcza nie wyjaśnia !

Może dlatego, że nie wszyscy w Polsce wiedzą co oznacza gwiazda Dawida. Może
      dlatego, że gwiazada Dawida kojarzy się Polakom z Żydami a nie z religią. Może
      dlatego, że zastanawiała się pomiędzy gwiazdą a krzyżem, w końcu rzuciła monetą
      i wyszło na krzyż...

Myślę, że nikt, kto nie chciał się poczuć urażony, urażony się nie poczuł.
      Chyba, że ejst głupi, albo fanatycznie zapatrzony w ten swój krzyz. Nie uważam
      też, żeby kolesiana, która być może nie wierzy w Boga miała obowiązek uważać na
      to, żeby przypadkiem nie użyć w swoim dziele krzyża, bo mogą ją za to zamknąć.
      Mam nadzieję, że są ją uniewinni.

A Ty, przepraszam skończyłeś jakąś ASP, że zgrywasz się na eksperta od sztuki?
      • Gość: XXL Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.echostar.pl 16.09.02, 17:47
        bimi napisał:

> A Ty, przepraszam skończyłeś jakąś ASP, że zgrywasz się na eksperta od sztuki?

Hmmmm, ale tu się nie rozmawia o sztuce........
        • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 16.09.02, 17:51
          Gość portalu: XXL napisał(a):

> Hmmmm, ale tu się nie rozmawia o sztuce........

Więc do czego odnosił się tekst: "Rzeczywiście ona jest "artystką i
          plastyczką "inaczej !!"?
          • Gość: XXL Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.echostar.pl 16.09.02, 18:31
            bimi napisał:

> Więc do czego odnosił się tekst: "Rzeczywiście ona jest "artystką i
            > plastyczką "inaczej !!"?

Hmmm, czasem się mówi o pewnych kobietach "artystka przez duże K".
            Wtedy też oczywiście nikt sztuki nie ma na myśli..........
        • Gość: wikul Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 14:09
          Gość portalu: XXL napisał(a):

> bimi napisał:
          >
          > > A Ty, przepraszam skończyłeś jakąś ASP, że zgrywasz się na eksperta od szt
          > uki?
          >
          > Hmmmm, ale tu się nie rozmawia o sztuce........

Co najwyżej o 1 sztuce .
      • Gość: Bimi ! Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.man.poznan.pl 17.09.02, 14:15
        coś z rozumkiem u ciebie nietęgo !!
        Nie zastanawiałem się czy pani popełniła przestępstwo, czy też go nie popełniła!
        Zastanawiałem się na jakiej podstawie kogoś uznaje się za "artystkę
        plastyczkę " ??? Bo jeśli chodzi o członka i krzyż to powiem że tę panią
        nazywam "artystką i plastyczką " inaczej !! No, ale to rzecz gustu ( sztuka) .
        Każdy ma prawo do swego wyboru !! ale żeby od razu nazywać artystką to trzeba
        mieć wyobraźnię "inaczej" !
        Pozdrowienia mały bimi !
        • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 17.09.02, 15:12
          Gość portalu: Bimi ! napisał(a):

> coś z rozumkiem u ciebie nietęgo !!
          > Nie zastanawiałem się czy pani popełniła przestępstwo, czy też go nie
          > popełniła!
          > Zastanawiałem się na jakiej podstawie kogoś uznaje się za "artystkę
          > plastyczkę " ???

Więc ci odpowiadam: jesli ktoś się zna na sztuce i mówi, że ktoś inny jest
          artystą, to znaczy to po prostu tyle, że ten ktoś inny artstą jest.
          Oczywiście inna sprawa, jeśli zdanie wśród artstów na temat wartości dzieł
          jakiejś osoby za artystę się podającej są podzielone. Wówczas, bezpośrdnio
          zainteresowani mają oczywiście prawo polemizować z tym czy zaliczyć, czy nie
          daną osobę do swego grona.

Ponieważ jednak nie uważam, aby ktoś taki jak ty wiedział cokolwiek o sztuce,
          to nie sądzę też, abyś miał podstawy do oceniania kto jest artstą inaczej, a
          kto artstą tak samo. Inaczej mówiąc: jak ktoś nie ma o czymś pojęcia, to lepiej
          niech się nie odzywa, niż żeby miał gadać krytycznie o rzeczach, których nie
          rozumie i których zrozumienie prawdopodobnie już nigdy nie będzie mu dane.

Bo równie dobrze ja mógłbym teraz mówić, że ta pani jest wielką artystką, a jej
          dzieło z ukrzyżowanymi genitaliami powninno zapoczątkowac nową erę w sztuce -
          Erę Krzyżowych Erekcji (inaczej EKE).

Oczywiście kwestia tego, czy ty się znasz na sztuce. Jak byś ocenił swą wiedzę
          i swe kompetencje w tej dziedzinie? Możesz mi opisać doświadzcenia, jakie
          miałeś ze sztuką? Oczywiście lekcje plastyki z podstawówki możesz sobie
          darować. Zacznij może od tego ile razy byłeś w jakiejś galerii w ciągu
          ostatniego roku.
          • Gość: ¥ Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.radom.net / 192.168.200.* 17.09.02, 15:57
            bimi napisał:

> Więc ci odpowiadam: jesli ktoś się zna na sztuce i mówi, że ktoś inny jest
            > artystą, to znaczy to po prostu tyle, że ten ktoś inny artstą jest.

Jedna sprawa bimi. "Artyzm" jako taki to bardzo subiektywne pojecie. Wielu tak
            zwanych "artystow" to tylko wypromowane i rozdmuchane średniaczki z tej całej
            masy pretendentow do tego miana. Najczesciej taka promocja jest wlasnie
            prowokacja.

Oczywiscie ze jednemu sie moze podobac, choc w to watpie, rozowy kwadrat na
            bialym tle, baba z zielonych prostokatow, gowno na podlodze (autentyk), czy
            goscio spuszczajacy sie na krucyfiks, choc pewnie nikt by nie dal za to nawet
            grosza, z takich przyczyny ze:
            - matke Boska z wasami, rozowy kwadrat czy kutasa na krzyzu moze sobie wykonac
            samemu, do tego nie sa potrzebne zadne artystyczne zdolnosci.
            - balasy, plody, wymioty i sperma na krucyfiksie raczej nie pasuja do domu,
            biura czy gabinetu lekarskiego.

A jezeli sie juz takie "maszkary" kupuje to dlatego ze wiadomo ze "np. Picasso
            czy VanGogh wielkim artysta byl" i mozna ulokowac w jego wiekopomnych dzielach
            kapital, podziwiac go wcale nie trzeba.

Zostawmy jednak panow Picassow w spokoju i zajmijmy sie naszymi
            krajowymi "artystami" opatrzonymi certyfikatem artystycznosci przez innych nie
            mniej wielkich polskich "artystow". Czy zdajesz sobie sprawe ze te ,za
            przeproszeniem, artysty zyja glownie z datkow ministerstwa kultury?
            czy ktos o zdrowych zmyslach zainwestowal by swoje pieniadze w balasa?
            Czyli tworza swoje balasy, matki boskie i krzyze za pieniadze (takze) ludzi
            wierzacych, ktorzy maja prawo nie chciec takiej sztuki.

Czy spoleczenstwo jako ich mecenas nie ma prawa ukarac ich za ta "sztuke"?

P.S. Michał Anioł tez byl kontrowersyjny, ale on przynajmniej cos umial ...
            choc nigdy nie uwazal sie za "artyste", a raczej za rzemieslnika.
            Dlatego wole rzemieslnikow.

• bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 17.09.02, 16:11
              Gość portalu: ¥ napisał(a):

> Zostawmy jednak panow Picassow w spokoju i zajmijmy sie naszymi
              > krajowymi "artystami" opatrzonymi certyfikatem artystycznosci przez innych nie
              > mniej wielkich polskich "artystow". Czy zdajesz sobie sprawe ze te ,za
              > przeproszeniem, artysty zyja glownie z datkow ministerstwa kultury?
              > czy ktos o zdrowych zmyslach zainwestowal by swoje pieniadze w balasa?
              > Czyli tworza swoje balasy, matki boskie i krzyze za pieniadze (takze) ludzi
              > wierzacych, ktorzy maja prawo nie chciec takiej sztuki.

Od tysiąceleci sztuka była sponsorowana - teraz po prostu nic się nie zmieniło.
              A tym się właśnie różni sztuka atrystyczna od sztuki komercyjnej; ta pierwsza
              jest ponadczasowa, ta druga dobrze się sprzedaje.

Oczywiście można powiedzieć, że nasza polska sztuka, to nie żadna sztuka, a
              jedynie wyłudzanie pieniędzy z budżetu przez pseudo-artystyczną mafię.
              Ale czy aby na pewno tak jest? Wierzysz w to, że tak jest?

> Czy spoleczenstwo jako ich mecenas nie ma prawa ukarac ich za ta "sztuke"?

Ukarać?! Zamykając w więcieniu? Nie żartuj - nikt społeczeństu nie każy być
              mecenasem tych, czy innych osób. Trudno jest natomist motywować stawianie
              artysty przed sądem jedynie tym, że ten artysta żyje za moje pieniądze.

Poza tym, czy jesteś pewien, że ta pani, żyje na państwowym garnuszku?

> P.S. Michał Anioł tez byl kontrowersyjny, ale on przynajmniej cos umial ...
              > choc nigdy nie uwazal sie za "artyste", a raczej za rzemieslnika.
              > Dlatego wole rzemieslnikow.

W to nie wątpię.
              • Gość: ¥ Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.radom.net / 192.168.200.* 18.09.02, 10:40
                bimi napisał:

> Od tysiąceleci sztuka była sponsorowana - teraz po prostu nic się nie
                zmieniło.

Oczywiscie ze sie zmienilo. Kiedys sponsor-mecenas mial wplyw na to co artysta
                robil, bo artysta nie dostal pieniedzy jezeli zrobil cos co byloby niesmaczne
                czy osobiscie dotykalo jego mecenasa. Dzisiaj spoleczenstwo nie ma na to
                zadnego wplywu. Naszymi pieniedzmi artysci rzadza sie sami, (bo to przeciez z
                ich grona ludzie pracuja w ww ministerstwie), a mecenas ma bulic i nie pyskowac.

> A tym się właśnie różni sztuka atrystyczna od sztuki komercyjnej; ta pierwsza
                > jest ponadczasowa, ta druga dobrze się sprzedaje.

Ta ktora sie dobrze sprzedaje jest zazwyczaj ponadczasowa. Oczywiscie nieraz
                sztuka jakiegos artysty staje sie ponadczasowa po jego smierci za sprawa
                obrotnych sprzedawcow-promotorow. Ale jest to tylko dowod na to ze nie zadnego
                obiektywnego sposobu oceny jakosci tzw. sztuki.

> Oczywiście można powiedzieć, że nasza polska sztuka, to nie żadna sztuka, a
                > jedynie wyłudzanie pieniędzy z budżetu przez pseudo-artystyczną mafię.
                > Ale czy aby na pewno tak jest? Wierzysz w to, że tak jest?

Nie tylko. zdziwilbys sie jak duzo polskich plastykow potrafi na siebie zarobic
                i jest chetnie kupowana na calym swiecie. Nie sa oni jednak tak medialni jak
                panowie zjadajacy swoje odchody i biegajacy na czworaka w obrozy.
                Jezeli ktos nie potrafi na siebie zarobic swoim kunsztem a tylko prowokacja czy
                wyludzaniem panstwowych pieniedzy ten NIE JEST WART ABY GO NAZYWAC ATRYSTA.

> Ukarać?! Zamykając w więcieniu? Nie żartuj - nikt społeczeństu nie każy być
                > mecenasem tych, czy innych osób.

Nie powinno sie nikogo karac za takie rzeczy, jesli robi je na wlasny rachunek
                a tak samo panstwo nie powinno byc niczyim mecenasem bo to rodzi takie wlasnie
                patologie. Takie jest moje zdanie. Jesli juz jednak jestesmy w takiej sytuacji
                to powiem szczerze ze nie widze idealnego wyjscia z sytuacji. Kazde rozwiazanie
                mialoby swoje wady.

> Trudno jest natomist motywować stawianie
                > artysty przed sądem jedynie tym, że ten artysta żyje za moje pieniądze.

Jak wyzej.

> Poza tym, czy jesteś pewien, że ta pani, żyje na państwowym garnuszku?

Tak. Czy zaplacila za ten pokaz z wlasnych pieniedzy? A moze sprzedala jakas ze
                swoich instalacji?
                Bimi, nie zartuj ....

• bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 18.09.02, 11:10

> > Poza tym, czy jesteś pewien, że ta pani, żyje na państwowym garnuszku?
                  >
                  > Tak. Czy zaplacila za ten pokaz z wlasnych pieniedzy? A moze sprzedala jakas
                  > ze swoich instalacji?
                  > Bimi, nie zartuj ....

Nie żaruję. Po pierwsze, jeśli już ktoś zapłacił za ten pokaz, to raczej
                  sponsorzy i ludzie, którzy kupili bilety aby go obejrzeć. Jeśli nawet sponsorem
                  był skarb państwa (w co wątpię), to był tylko sponsorem i moim zdaniem nie ma
                  prawa domagać się po fakcie żadnego odszodowania ani zadośćuczynienia ze strony
                  tej pani. Nie chciał - nikt mu nie kazał sponsorować akurat tej wystawy.
                  To tak jak by np. firma QuickMix chciała postawić przed sądem jednego z
                  zielonogórskich żużlowców za to, że ten nie jeździ tak, jak powinien.
                  Poza tym, z tego co się orientuję, to sponsorzy wystawy akurat nie mieli nic
                  przeciwko temu dziełu. W przeciwieństwie do zupełnei z wystawą nei wzwiązanej
                  prokuratury...

Po drugie, to, że ty nie kupił byś żadnego dzieła tej pani, wcale nie znaczy,
                  że nikt inny też niczego od niej nie kupił albo nie kupi. Szczególnie po tym,
                  jak stała się sławna... smile
                  Swoją drogą to myslę, że z komercyjnego punktu widzenia cały ten skandal i
                  targanie po sądach bardzo tej pani pomogą. I tym się pocieszam... smile
                  • Gość: ¥ Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.radom.net / 192.168.200.* 18.09.02, 11:38
                    bimi napisał:

> Nie żaruję.

Rzeczywiscie, nie zartujesz. Raczej domniemasz.

> Po drugie, to, że ty nie kupił byś żadnego dzieła tej pani, wcale nie znaczy,
                    > że nikt inny też niczego od niej nie kupił albo nie kupi. Szczególnie po tym,
                    > jak stała się sławna... smile

Tu takze domniemasz.
                    • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 18.09.02, 11:47

> Rzeczywiscie, nie zartujesz. Raczej domniemasz.

> Tu takze domniemasz.

Skoro "domniemam" to pozwolę sobie także domniemać, że nie masz chyba nic
                      mądrego do powiedzenia.
                      Ale spoko - rozumiem potrzebę niektórych ludzi do publicznego wylewania swych
                      żali. Bo tym twoje domniemane argumenty, jak domniemam były.
                    • Gość: ¥ Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.radom.net / 192.168.200.* 18.09.02, 11:56

> Tu takze domniemasz.

Jestem w 99% pewien ze zaangazowane byly tam srodki publiczne, niewazne czy z
                      ministerstwa czy starostwa, TVP, ZAIKSu, Zachety czy co tam jeszcze maja za
                      cycki do ssania te nasze "artysty".

• Gość: Człowiek Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.man.poznan.pl 18.09.02, 08:11
            Bimi !
            Ja jestem ciemniak ! nawet lekcji na ten temat nie miałem !, ale za artystę
            uważam tych , których sztuka jest akceptowana przez normalnych ludzi !!
            ( ze nie wspomnę podziwiana , bo to by były za wyskoie progi !).
            Oczywiście "znawcy" "sztuki" i "artystów" poczytują za "artystów takich co ktoś
            inny nazwał takiego (ą) artystą !!! Powiem więc , że tak mówiący to
            ludzie "inaczej"
            Pozdrawiam cię bimi słowami, jesteś człowiekiem "inaczej" !!!
            • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 18.09.02, 11:13
              Gość portalu: Człowiek napisał(a):

> Bimi !
              > Ja jestem ciemniak ! nawet lekcji na ten temat nie miałem !, ale za artystę
              > uważam tych , których sztuka jest akceptowana przez normalnych ludzi !!

Chyba że... A za kogo w takim bądź razie uważasz "normalnych ludzi"?
              Jakie kryteria nalezy spełnić, aby się załapać? Jak, jak się domyślam nie mam
              na to szans?
              • Gość: Człowiek ! Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.man.poznan.pl 18.09.02, 13:08
                A kogo uważasz za normalnego !!
                Bimi biedaku nie wiesz co oznacza normalność ??
                to nie odbieganie od większości !
                Ty zdaje się odbiegasz nie tylko od większości ale i od normalności !
                Powiem krótko ty jesteś normalny inaczej !
                • bimi Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 18.09.02, 14:44
                  Gość portalu: Człowiek ! napisał(a):

> A kogo uważasz za normalnego !!
                  > Bimi biedaku nie wiesz co oznacza normalność ??
                  > to nie odbieganie od większości !
                  > Ty zdaje się odbiegasz nie tylko od większości ale i od normalności !
                  > Powiem krótko ty jesteś normalny inaczej !

Jeśli ty jesteś normą, to ja niewątpliwie jestem normalny inaczej. Co więcej,
                  kiedy sobie to uświadomię, to stwierdzam, że zajebiście mi z tym dobrze.
    • balzer Samozaspokojenie LPR 16.09.02, 18:09
      Ale sobie LPRaki ulżyły. O sztuce maja raczej zerowe pojecie, ale
      "wartosci" zostały obronione.
      Jaja na krzyżu im sie nie podobały (albo po prostu nie zrozumieli)
    • bykk Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 16.09.02, 18:14
      Phi,też mi odwaga!
      Gdyby ta "plastyczka" zrobiła w np. 80'roku dzieło: na tle czerwonej gwiazdy
      pomiędzy sierpem a młotem wygląda wielki "jednooki" bez uszu!
      To byłaby sztuka!
      A tak,cóż za sztuka dzisiaj robić jaja z krzyża?
      Taką "sztukę" pokazuje nam na codzień,tu na F. kretyn52.
      • Gość: krzys52 To sztuka dla ciebie - gownolizie (nt) IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 19:29
        ............
      • ikke Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 17.09.02, 18:02
        bykk napisał:

> Phi,też mi odwaga!
        > Gdyby ta "plastyczka" zrobiła w np. 80'roku dzieło: na tle czerwonej gwiazdy
        > pomiędzy sierpem a młotem wygląda wielki "jednooki" bez uszu!
        > To byłaby sztuka!
        > A tak,cóż za sztuka dzisiaj robić jaja z krzyża?
        > Taką "sztukę" pokazuje nam na codzień,tu na F. kretyn52.

w 1980 ta pani miala lat 7
        nie oczekiwalabym az tak spektakularnego zaangazowania politycznego od
        pierwszoklasistki
    • sceptyk A co prawo na to? 16.09.02, 19:51
      Nieznalska będzie odpowiadać z artykułu 196 kodeksu karnego, który mówi: "kto
      obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci
      religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów
      religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia
      wolności do lat dwóch".
    • Gość: krzys52 przeciez ten Penis jest na Krzyzu Walecznych... IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 19:55

...wiec o jakie uczucia religijne tu chodzi?
      ..
      Artystka najwyrazniej zafascynowana jest meskimi genitaliami ale... czy ona
      jedna? smile
      ..
      K.P.

• Gość: krzys52 zdaniem niektorych Penis wystaje z Virtuti M. IP: *.proxy.aol.com 16.09.02, 20:03
      dla scislosci: przyznanym posmiertnie.
    • Gość: U Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.gis.net 17.09.02, 00:44
      Prawdopodobnie "artystka" ma chlopa ze zbyt plastyczna
      siuska i poprostu wyrazila swoje sny,obsesje w formie
      "sztuki".Dziwne,bo ma w sklepach ogorki,banany...w
      specjalistycznych-wibratory.....
      • Gość: Janusz Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 17:11
        Gdyby ta pani artystka zechciała użyć członka w pełnym wzwodzie to mielibyśmy
        do czynienia ze sztuką użytkową. Byłby z tego całkiem niezły wieszak. Jednak ta
        pani umieściła penisa umartwionego, smutnego, zwisającego żałośnie. Nie pasuje
        mi zatem pani artystka jako wyznawczyni kultu fallusa, tak rozpowszechnionego w
        kulturze indian południowo - amerykańskich, w sztuce których nie tolerowano
        erekcyjnej dysfunkcjonalności. Tak samo było u Etrusków. Być może pani artystka
        stwierdziła, że aluzji seksualnych doszukać się także można w Starym
        Testamencie. W kulturze chrześcijańskiej nastąpiła jednak stopniowa sublimacja
        wszelkich dosadnie jednoznacznych odniesień do biologicznej prokreacji, zaś
        podniesieniu seksualnej wstrzemięźliwości do rangi najwyższej cnoty
        towarzyszyła degradacja seksu. To tłumaczyłoby dlaczego to męskie narzędzie w
        takim opłakanym stanie przedstawia. Być może doczekamy sie wkrótce wyjaśnienia
        co artystka miała na myśli tworząc to kontrowersyjne dzieło. Co by to jednak
        nie było, uważam, że ciąganie pani artystki po sądach właściwym nie jest.
        Pozdrawiam

Janusz
        • Gość: Janusz Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 17:21
          Dla chcących spekulować o inspiracjach pani artystki
          polecam:www.klerokratia.pl/bm_1_11.htm

Janusz

• maretina Re: Członek + krzyż artystycznym dziełem 17.09.02, 17:30
      ciezki orzech do zgryzienia. moim zdaniem sztuka ma wiele zadan, moze
      prowokowac, bawic,ale nie moze obrazac.genitalia na krzyzu - symbolu
      cierpienia, poswiecenia i milosci.... to juz nie jest sztuka. przynajmniej nie
      dla mnie.
      pozdrawiam
    • bimi Abstrahując od dyskusji... 17.09.02, 17:33
      Czu ktoś z Was pomyślał, co myślą sobie ludzie w innych, europejskich krajach,
      kiedy słyszą w telewizji, że w Polsce targa się po sądach artystów tylko za to,
      że zawiesili fiuta na krzyżu?
      Pamiętacie jak jakiś czas temu rosyjska prokuratura zainteresowała się
      pisarzem, który opisał stosunek homoseksualny Chruszczowa i Stalina. Zajęła się
      tą sprawą po tym, jak tamtejsze Ministerstwo Kultury stwiedziło, że książka
      zawiera treści pornograficzne. Przegięcie, prawda? No właśnie!
      A czym my przepraszam różnimy się w takim bądź razie od Rosji? W czym jesteśmy
      od niej lepsi jeśli chodzi o takie sprawy? A może to ona jest lepsza od nas?
      Dlaczego żyjemy w państwie wyznaniowym? Czy to zamierzone?
      • davout_ Re: Abstrahując od dyskusji... 17.09.02, 18:06
        bimi napisał:

> Czu ktoś z Was pomyślał, co myślą sobie ludzie w innych, europejskich krajach,
        > kiedy słyszą w telewizji, że w Polsce targa się po sądach artystów tylko za to,
        >
        > że zawiesili fiuta na krzyżu?
        > Pamiętacie jak jakiś czas temu rosyjska prokuratura zainteresowała się
        > pisarzem, który opisał stosunek homoseksualny Chruszczowa i Stalina. Zajęła się
        >
        > tą sprawą po tym, jak tamtejsze Ministerstwo Kultury stwiedziło, że książka
        > zawiera treści pornograficzne. Przegięcie, prawda? No właśnie!
        > A czym my przepraszam różnimy się w takim bądź razie od Rosji? W czym jesteśmy
        > od niej lepsi jeśli chodzi o takie sprawy? A może to ona jest lepsza od nas?
        > Dlaczego żyjemy w państwie wyznaniowym? Czy to zamierzone?

Coś chyba ci się pomyliło . Polska jest państwem wyznaniowym ? Gdzieś to wyczytał . U kretyna 52 ?
        • Gość: krzys52 ty jestes zlodziej lub/oraz pedofil w sutannie... IP: *.proxy.aol.com 17.09.02, 18:20
          ...wiec twoja ordynarna i napastliwa postawa nie moze dziwic. Okradasz
          podatnika i bronisz swoich.
          ..
          Polska jest panstwem krypto-wyznaniowym, zlodzieju.
          ..
          K.P.
          • davout_ Re: ty jestes zlodziej lub/oraz pedofil w sutanni 17.09.02, 19:36
            Gość portalu: krzys52 napisał(a):

> ...wiec twoja ordynarna i napastliwa postawa nie moze dziwic. Okradasz
            > podatnika i bronisz swoich.
            > ..
            > Polska jest panstwem krypto-wyznaniowym, zlodzieju.
            > ..
            > K.P.

Zetrzyj pianę z pyska , kubeł zimnej wody na łeb i zacznij myśleć . To nie boli.
            • Gość: krzys52 ty jestes zlodziej oraz pedofil w sutannie... IP: *.proxy.aol.com 17.09.02, 20:01
              davout_ napisał:

> Gość portalu: krzys52 napisał(a):
              >
              > > ...wiec twoja ordynarna i napastliwa postawa nie moze dziwic. Okradasz
              > > podatnika i bronisz swoich.
              > > ..
              > > Polska jest panstwem krypto-wyznaniowym, zlodzieju.
              > > ..
              > > K.P.
              >

>

>
              > Zetrzyj pianę z pyska , kubeł zimnej wody na łeb i zacznij
              myśleć . To nie boli.
              ..
              :::::::
              Widze, ze masz osobiste doswiadczenia.
              ..
              Ja nie musze. Jestem nieslychanie spokojnym czlowiekiem. Bo i moge sobie na to
              pozwolic - czyste sumienie.
              Podczas gdy "na zlodzieju czapka gore" wiec nic dziwnego, ze leb do kubla
              musisz wsadzac, jezuicki obludniku.
              ..
              K.P.
              • davout_ Re: ty jestes zlodziej oraz pedofil w sutannie.. 18.09.02, 08:54

Zaobserwowałem , że w każdym kto nie popiera twoich chorych wynurzeń , widzisz księdza . To
                jakaś mania ? W takim razie musisz się udać do lekarza , takiego od głowy . Zanim wyjdziesz z
                domu sprawdz przez wizjer czy jakiś ksiądz pod drzwiami nie czycha na ciebie .
                • bykk Re: do Davout-a 18.09.02, 09:17
                  Witaj Marszałku A.!
                  Czego można się spodziewać po gównojadzie52?
                  Jeśli on żyje tylko gównem zlizując je ze ścian,to o czym on może pisać?
                  Dla niego tylko jeden temat ważny,gówno!
                  popzdrawiam Cię
                  hej!
                  • davout_ Re: do Davout-a 18.09.02, 11:07
                    bykk napisał:

> Witaj Marszałku A.!
                    > Czego można się spodziewać po gównojadzie52?
                    > Jeśli on żyje tylko gównem zlizując je ze ścian,to o czym on może pisać?
                    > Dla niego tylko jeden temat ważny,gówno!
                    > popzdrawiam Cię
                    > hej!
                    Fakt faktyczny.
                    Pozdrowienia.
                • Gość: krzys52 Otoz jestes zlodziej oraz pedofil w sutannie.. IP: *.proxy.aol.com 19.09.02, 00:54
                  davout_ napisał:

> Gość portalu: krzys52 napisał(a):
                  >
                  > Zaobserwowałem , że w każdym kto nie popiera twoich chorych
                  wynurzeń , widzisz księdza . To jakaś mania ? W takim razie musisz się
                  udać do lekarza , takiego od głowy . Zanim wyjdziesz z domu sprawdz
                  przez wizjer czy jakiś ksiądz pod drzwiami nie czycha na ciebie .
                  ..
                  ::::::::::
                  ..
                  Mylisz sie.
                  Ja po prostu nie wiem, jak jestes ubrany, jakiej plci jestes, zawodu, w jakim
                  wieku itp. itd. Jesli jednakze ubludnie twierdzisz np. ze kk nie jest na
                  utrzymaniu podatnika, ze konkordat plus praktyka nie wiaze panstwa z religia to
                  nawet nie staram sie dociekac kto ty naprawde jestes. Gwizdze na to.
                  Popierajac okradanie podatnika na pewno jestes jednym z NICH - ZLODZIEI. A
                  jesli popierasz dlatego, ze jestes klecha to jestes zlodziejem bez
                  najmniejszych juz watpliwosci co do tego. W celu unikniecia babrania sie w
                  szczegolach zastosowalem "urawnilawke": jestes klecha. Tylko takie podejscie
                  jest poprawne choc tacy jak ty woleliby abym tracil energie na dzieleniu wlosa
                  na czworo.
                  Nawiasem mowiac jako katol powinienes czuc sie dumny z mianowania cie ksiedzem.
                  Wiec nie bardzo rozumiem...
                  ..
                  K.P.
                  ..
                  PS....Moja okolica wolna jest od tego talatajstwa z dwiema lewymi lapkami,
                  zatem - bez sprawdzania - nikt nie czyha.
        • bimi Re: Abstrahując od dyskusji... 18.09.02, 09:47
          davout_ napisał:

> Coś chyba ci się pomyliło . Polska jest państwem wyznaniowym ?
          > Gdzieś to wyczytał . U kretyna 52 ?

To wniosek, nie informacja - dlatego to ty powinieneś był to wyczytać.
          Myślisz, że jak by tamta pani zawiesiła genitalia nie na krzyżu, ale na innym,
          nie-katolickiem symbolu religijnym, to też czepiał by się jej prokurator. Bo ja
          dam głowę, że nie.
      • Gość: reks Poczytaj IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 20:26
        Bimi, poczytaj posty w odpowiedzi na twoje "abstrahcje". Gratuluję
        popleczników ! Jeszcze parę takich erupcji obrońców ojczyzny przed spiskiem
        klechów, a zupełnie się załamię i zostanę zwolennikiem państwa wyznaniowego.
        PS "Skandalistę Larry Flynta" widziałeś ? Jak myślisz, co o tym procesie (nie o
        filmie), który się odbył w USA bodajże w latach 60-tych, myśleli telewidzowie w
        Kanadzie ?
        • Gość: krzys52 Poczytalem IP: *.proxy.aol.com 17.09.02, 21:49
          Gość portalu: reks napisał(a):

> Bimi, poczytaj posty w odpowiedzi na twoje "abstrahcje". Gratuluję
          > popleczników ! Jeszcze parę takich erupcji obrońców ojczyzny przed spiskiem
          > klechów, a zupełnie się załamię i zostanę zwolennikiem państwa wyznaniowego.
          ..
          :::::::::
          ..
          Czy sugerujesz, ze nie jestes?
          ..
          K.P.
          ..
          PS....To na czym w takim razie zwolennik mialby polegac(?)
        • bimi Re: Poczytaj 18.09.02, 09:43
          Gość portalu: reks napisał(a):

> Bimi, poczytaj posty w odpowiedzi na twoje "abstrahcje". Gratuluję
          > popleczników ! Jeszcze parę takich erupcji obrońców ojczyzny przed spiskiem
          > klechów, a zupełnie się załamię i zostanę zwolennikiem państwa wyznaniowego.

Wybacz, ale co masz na myśli kiedy każem mi czytać te posty? Przeciez tam nic
          nie ma; dwóch czy trzech kolesi obrzuca się wyzwiskami, zepełnie abstrahując od
          punktu odniesienia.
          Tak więc, może przestań się powoływac na nich i sam mi napisz dlaczego uważasz
          że nie mam racji.

A dlaczego ja uważam że mam? To oczwiste - stawianie przed sądem obywatela niby
          demokratycznego państwa za to, że nie uszanwał symbolu religijnego, któremu sam
          czci nie oddaje i, który być może sam uważa za jedynie głupi symbol jest moim
          zdaniem przejawem wyznaniowości państwa. Bo czego Twoim zdaniem?

> PS "Skandalistę Larry Flynta" widziałeś ? Jak myślisz, co o tym procesie (nie
          > o filmie), który się odbył w USA bodajże w latach 60-tych, myśleli >
          > telewidzowie w Kanadzie ?

Przykro mi, nie widziałem.
          • Gość: Szacunek ! Re: Poczytaj IP: *.man.poznan.pl 18.09.02, 13:15
            Drogi bimi
            Nie trzeba uznawać symboli , ktorego dla kogoś coś znaczą !! wystarczy je
            szanować !!!
            Bimi ,
            Tym się rózni artysta od artysty "inaczej" ,ze szanuje symbole, ktore sam nie
            musi uznawać !!
            i to jest własnie norma !
            • bimi Re: Poczytaj 18.09.02, 14:41
              Gość portalu: Szacunek ! napisał(a):

> Drogi bimi
              > Nie trzeba uznawać symboli , ktorego dla kogoś coś znaczą !! wystarczy je
              > szanować !!!
              > Bimi ,
              > Tym się rózni artysta od artysty "inaczej" ,ze szanuje symbole, ktore sam nie
              > musi uznawać !!
              > i to jest własnie norma !

Wiesz, jest to niewątpliwie bardzo oryginalna definicja (czy tam norma)
              artysty. Obawiam się jednak, że została ona wymyslona na potrzebę chwili.

Poza tym, wybacz ale nie rozumiem dlaczego akurat artystom chcesz odbierać
              prawo wykonywania zawodu. Czy tam używania tytułu artysty. Zresztą, może nawet
              chciałbyś zamykać ich w więzieniach. A tak, na trzy miesiące, żeby pamiętali...

No więc, przecież równie dobrze, mógłbyś w ten sposób karać np. lekarzy,
              taksówkarzy czy rolników za to, że nie szanują twoich symboli.
      • Gość: Pol Co myślą o tobie ludzie w innych krajach;))) IP: 212.244.106.* 19.09.02, 15:45
        bimi napisał:

> Czu ktoś z Was pomyślał, co myślą sobie ludzie w innych, europejskich
        krajach,

martwisz się co myślą o tobie ludzie w innych krajach ?
        masz kłopoty ?
    • _karp Seksualna obsesja 18.09.02, 12:09
      Ostatnie prace Nieznalskiej:
      "Zapładnianie"
      "Absolucja"
      "Potencja"
      "Rodzaj męski"
      Myślę, że z czasem jej to przejdzie.
      I jeszcze dodam ( nauczony tolerancji przez Wybiórczą ): Nie karać ale leczyć.
      karp
      • Gość: wikul Re: Seksualna obsesja IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 14:05
        _karp napisał:

> Ostatnie prace Nieznalskiej:
        > "Zapładnianie"
        > "Absolucja"
        > "Potencja"
        > "Rodzaj męski"
        > Myślę, że z czasem jej to przejdzie.
        > I jeszcze dodam ( nauczony tolerancji przez Wybiórczą ): Nie karać ale leczyć.
        > karp

Chyba masz rację , bo próba ukarania tej "artystki" robi jej reklamę i szum
        wokół jej osoby a więc to o co jej chodziło .
        PS. Swoją droga czemu ci "artyści" wykazują taką odwagę w stosunku do
        europejskiego symbolu religijnego a brak im tejże w stosunku do np.Czerwonego
        Półksiężyca czy Lwa albo Gwiazdy Dawida ?
        • _karp Odpowiadam Wikulowi 18.09.02, 14:37
          Gość portalu: wikul napisał(a):

> _karp napisał:
          >
          > > Ostatnie prace Nieznalskiej:
          > > "Zapładnianie"
          > > "Absolucja"
          > > "Potencja"
          > > "Rodzaj męski"
          > > Myślę, że z czasem jej to przejdzie.
          > > I jeszcze dodam ( nauczony tolerancji przez Wybiórczą ): Nie karać ale lec
          > zyć.
          > > karp
          >
          >
          > Chyba masz rację , bo próba ukarania tej "artystki" robi jej reklamę i szum
          > wokół jej osoby a więc to o co jej chodziło .
          > PS. Swoją droga czemu ci "artyści" wykazują taką odwagę w stosunku do
          > europejskiego symbolu religijnego a brak im tejże w stosunku do np.Czerwonego
          > Półksiężyca czy Lwa albo Gwiazdy Dawida ?

Wyznanie Piotra Naliwajki - artysty podobnie jak i Nieznalska - naigrywającego
          się z chrześcijaństwa:
          "Podejmowanie gry z religią rzymskokatolicką nie jest ryzykowne, bo nawet jeśli
          się sięgnie zenitów wulgarności, brutalności, prowokacji, to człowieka nie może
          spotkać wielka krzywda. Najwyżej ksiądz nie da rozgrzeszenia, dziecka nie
          ochrzci. Natomiast nikt sobie nie pozwala na szarganie islamu. Nikt nie chce
          wylądować z nożem w plecach. Kopanie w chrześcijaństwo jest stosunkowo
          przyjemnym zajęciem i mało niebezpiecznym"
          Art & Business, wrzesień 2002
          • Gość: wikul Re: Odpowiadam Wikulowi IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 23:56
            _karp napisał:

> Gość portalu: wikul napisał(a):
            >
            > > _karp napisał:
            > >
            > > > Ostatnie prace Nieznalskiej:
            > > > "Zapładnianie"
            > > > "Absolucja"
            > > > "Potencja"
            > > > "Rodzaj męski"
            > > > Myślę, że z czasem jej to przejdzie.
            > > > I jeszcze dodam ( nauczony tolerancji przez Wybiórczą ): Nie karać al
            > e lec
            > > zyć.
            > > > karp
            > >
            > >
            > > Chyba masz rację , bo próba ukarania tej "artystki" robi jej reklamę i szu
            > m
            > > wokół jej osoby a więc to o co jej chodziło .
            > > PS. Swoją droga czemu ci "artyści" wykazują taką odwagę w stosunku do
            > > europejskiego symbolu religijnego a brak im tejże w stosunku do np.Czerwon
            > ego
            > > Półksiężyca czy Lwa albo Gwiazdy Dawida ?
            >
            > Wyznanie Piotra Naliwajki - artysty podobnie jak i Nieznalska -
            naigrywającego
            > się z chrześcijaństwa:
            > "Podejmowanie gry z religią rzymskokatolicką nie jest ryzykowne, bo nawet
            jeśli
            > się sięgnie zenitów wulgarności, brutalności, prowokacji, to człowieka nie
            może
            > spotkać wielka krzywda. Najwyżej ksiądz nie da rozgrzeszenia, dziecka nie
            > ochrzci. Natomiast nikt sobie nie pozwala na szarganie islamu. Nikt nie chce
            > wylądować z nożem w plecach. Kopanie w chrześcijaństwo jest stosunkowo
            > przyjemnym zajęciem i mało niebezpiecznym"
            > Art & Business, wrzesień 2002

Czyli cynicznie chcą udawać męczenników wiedząc ze to nic nie kosztuje .

• Gość: krzys52 Pro-Chrzescijanska Tworczosc Nieznalskiej.... IP: *.proxy.aol.com 19.09.02, 01:06
            _karp napisał:

"(...)Kopanie w chrześcijaństwo jest stosunkowo przyjemnym zajęciem i mało
            niebezpiecznym"
            ..
            :::::
            Nie rozumiem wiec o co tyle krzyku skoro jednoczesnie deklarujecie, ze
            wszystkie tego typu akty "wrogosci" jedynie chrzescijanstwo wzmacniaja(?)
            Czy nie powinniscie cieszyc sie z tego "kopania"?
            ..
            A co powiesz o kopaniu katolicyzmu, Karpiu?
            ..
            K.P.

• _karp Re: Pro-Chrzescijanska Tworczosc Nieznalskiej.... 19.09.02, 16:18

> A co powiesz o kopaniu katolicyzmu, Karpiu?
              > ..
              > K.P.

Nie radzę, IRA jeszcze nie zwróciła całej swojej broni.
              karp

• Gość: Polak Szatan nie ma nowych pomysłów on tylko profanuje.. IP: 212.244.106.* 19.09.02, 15:18
      nie potrafi stworzyć .....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka