Gość: Abe IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.10.01, 12:10 Wszystkich zafascynowanych artykułem O. Fallaci proszę o przeczytanie odpowiedzi Umberto Eco w GW. Przynajmniej dla równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiatu Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: 10.129.131.* / *.acn.pl 13.10.01, 16:23 Dzięki,za zwrócenie uwagi na ten artykuł, bardzo dobry.Ciekawe w którą stronę pójdą przewartościowania,które dzieja sie na naszych oczach.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.kabel.telenet.be 13.10.01, 21:54 Gość portalu: misiatu napisał(a): > Dzięki,za zwrócenie uwagi na ten artykuł, bardzo dobry.Ciekawe w którą stronę > pójdą przewartościowania,które dzieja sie na naszych oczach.Pzdr. Oby nie w nasza strone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.prem.tmns.net.au 14.10.01, 02:09 Niestety nie czytalam artykulu Fallaci i nie mam zamiaru go czytac, wystarcza mi komentarze na jego temat. Wiem, ze Fallaci jest swietna dziennikarka, bardzo emocjonalnie podchodzaca do rzeczywistosci (czytalam pare jej ksiazek). Co z tego wyniknac moze - wiadomo. Spodziewam sie jednostronnych mocnych opinii, zgodnych z nastrojem chwili ( nawet jesli jest to wiek caly) i miejsca( jesli to nawet az pol swiata) Eco, tak zreszta , jak Kapuscinski, przedstawiaja bardzo wywazone spojrzenie - i, co mi naprawde imponuje nie "euro" czy "Amerykano - centryczne" ( przepraszam za te neologizmy, tak mi tu pasuja). Choc nie zgadzam sie z Kapuscinskiego ocena tzw. pozytywnego aspektu globalizacji, to sadze, ze trafil w sedno wskazujac potrzebe zmiany stosunku do tzw. trzeciego swiata (generalizuje) Co do Eco, to podoba mi sie iz widzi potrzebe zblizenia i wzajemnej akceptacji kultur jako poczatek jakiejs zmiany na lepsze w tym zagmatwanym swiecie. No coz nie odpowiada mi banalno- populistyczne kryterium oceniania "wyzszosci" i "nizszosci" kultur, bazujace na logice " to w czym MY jestesmy najlepsi, przyjmiemy jako kryterium oceny innych" Pozdrawiam S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiatu Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: 10.129.131.* / *.acn.pl 14.10.01, 12:21 Może Pani Joanna Szczepkowska powie w jakim kierunku teraz pójdziemy, bo koniec komunizmu ogłosiła .Wczoraj bardzo mi się podobała w telewizji,a felietony w Wysokich obcasach są pewnie przyczynkiem do czegoś większego.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.abo.wanadoo.fr 14.10.01, 13:47 A moze Ci ktorzy sa tak bardzo za akceptacja kultur pomieszkali by troche w blokowisku z arabskimi emigrantami?! Polecam region paryski!!! Moze wtedy horyzonty im sie troche poszerza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnoll Re: komentarz do glupiego argumentu IP: *.ds.uj.edu.pl 14.10.01, 14:11 Gość portalu: jacek2 napisał(a): > A moze Ci ktorzy sa tak bardzo za akceptacja kultur pomieszkali by troche w > blokowisku z arabskimi emigrantami?! Polecam region paryski!!! Moze wtedy > horyzonty im sie troche poszerza? Rownie dobrze jako islamski fundamentalista moglbys tak zagadac do wyznawcy islamu nastawionego na dogadanie sie z euroamerykanami - zeby sobie pomieszkal na Nowej Hucie w Krakowie. No i jakby ten drugi go posluchal, i by pojechal, to mogloby sie tak zdarzyc, ze albo jakies zule pod nocnym sklepem, albo jacys lysi by mu morde obili - za to ze wyglada inaczej. No i by mial dowod, no nie, ze ci chrzescijanie to dranie i trzeba ich wytluc. Glupie, nie? Poza tym co innego Arabowie u siebie, a co innego zdemoralizowani emigranci. Pojednanie ma byc miedzy kulturami, a nie miedzy ich brakiem. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.kabel.telenet.be 14.10.01, 14:22 Gość portalu: jacek2 napisał(a): > A moze Ci ktorzy sa tak bardzo za akceptacja kultur pomieszkali by troche w > blokowisku z arabskimi emigrantami?! Polecam region paryski!!! Moze wtedy > horyzonty im sie troche poszerza? Zgadzam sie calkowicie -inna mentalnosc inny poziom wartosci,inna kultura. Nie ma mowy o zadnej integracji. Po za tym przeciez my ich nie zapraszamy,sami z narazeniem zycia przedostaja sie do Europy i USA. Zobaczcie ile tych cwaniakow chce np.zostac w Polsce jak zlapie ich polska SG ? Wszyscy chca na zachod,a tu wyciagaja lapy po zasilki i tasmowo robia dzieci. Ja przez caly moj pobyt za granica nie wziolem nigdy od panstwa zlamanego grosza. Za goscine staralem sie odplacic. Kazdego miesiaca piata czesc moich zarobkow jest zabierana na podatek,miedzy innymi na utrzymanie tych darmozjadow. Chetnie opodatkowal bym sie jeszcze na ich rzecz gdybym wiedzial ze beda siedziec u siebie w kraju ,a do Europy przyjada tylko turystycznie. PS. Oddaje honor nielicznym z nich ,ktorzy przystosowuja sie do naszych warunkow zycia,i jednoczesnie kultywoja swoja tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokis Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.pl 14.10.01, 15:42 > Gość portalu: jacek2 napisał(a): > > A moze Ci ktorzy sa tak bardzo za akceptacja kultur pomieszkali by troche w > blokowisku z arabskimi emigrantami?! Polecam region paryski!!! Moze wtedy > horyzonty im sie troche poszerza? Czy Ty rzeczywiście przeczytałeś artykuł Umberto Eco ? Wyrażam taką wątpliwość, bo trudno mi dostrzec związek między tezami tamtego artykułu, a Twoimi uwagami, które przytaczam powyżej. Polemizujesz z poglądem, którego tak naprawdę nikt tutaj nie wyraża, a w każdym razie nie robi tego U.E. Pierwsza myśl, która po lekturze jego tekstu przyszła mi do głowy, była dosyć paradoksalna: w moim rozumieniu głos Eco bardzo dobrze współgra z głosem Fallaci. Na głębszym poziomie interpretacji oba teksty wzajemnie się uzupełniają, tworząc razem spójną całość. Zwróć uwagę, że z pewnymi kluczowymi stwierdzeniami O.F. jej adwersarz w ogóle nie polemizuje, przechodzi nad nimi do porządku dziennego. Gdy ona pisze o namiocie przed katedrą w Florencji, on daje wykład z antropologii kulturowej ! Chociaż w swoim tekście O.F. używa bardzo ostrych sformułowań, to jednak nigdy nie przekracza granicy "obrony koniecznej", jej słowa nie mogą posłużyć za uzasadnienie dla ideologii nienawiści do "obcych". Ona chce otworzyć ludziom oczy, chce pokazać, do jakich zagrożeń doprowadziło bezmyślne absolutyzowanie pojęcia tolerancji. Ale nie chce odwetowej wojny ze światem islamu. W swojej odpowiedzi Eco skupia się na wykazaniu, że taka wojna byłaby aktem skrajnego fanatyzmu, sprzecznym z fundamentalnymi wartościami Zachodu. W gruncie rzeczy utwierdza on postawę zarysowaną w artykule O.F., uwypuklając ten jej aspekt, który - w zestawieniu z obrazową retoryką uzasadniającą tezę o zgrożeniu - nie został przez autorkę należycie podkreślony. Nie ma zatem mowy o negowaniu problemu imigrantów. Jednak kiedy wspominasz o "blokowisku z arabskimi imigrantami", od razu przychodzą mi na myśl nasze rodzime, polskie blokowiska zaludnione "imigrantami z krainy realnego socjalizmu". I dochodzę do wniosku, że sytuacja tych naszych blokowisk we wszystkich istotnych aspektach odpowiada sytuacji tych francuskich. Jednyna różnica polega na tym, że Zachód funduje sobie import biedy i frustracji, podczas gdy Polska tę biedę i frustrację odziedziczyła. Siłą rzeczy na Zachodzie problem ten dotyczy środowisk od samego początku obcych kulturowo i niechętnie poddających się procesowi asymilacji, podczas gdy w Polsce poczucie obcości dopiero narasta, trwa proces desymilacji. W obu przypadkach konieczna jest rewizja polityki. W odniesieniu do Zachodu taką właśnie rewizję postuluje O.F., a U.E nie kwestionuje tego postulatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci-odpowiedz jajacka IP: *.kabel.telenet.be 14.10.01, 16:16 Tak.Piekne slowa ,tolerancja ,zrozumienie ,akceptacja,itp i itd. Autorytety naszych czasow ? Raczej nie. Wiecie co ludzie na zachodzie zrobia w dniu wyborow? Wybiora takich ,ktorzy beda chcieli zapewnic im bezpieczenstwo. Partie nacjonalistyczne i nieprzychylne emigrantom. Po ostatnich wydarzeniach politycy zachodni maja jeszcz usta pelne frazesow o spoleczenstwie otwartym i tolerancyjnym,ale ulica juz zyje swoim zyciem i jesli beda chcieli rzadzic i nie oddac wladzy w rece skrajnej prawicy i faszystow to poglady beda musieli zweryfikowac. Kada osoba z ktora rozmawialem od dnia 11.IX. jest za radykalnym zamknieciem sie Belgi na emigrantow,i ludzie dadza temu wyraz podczas elekcji. Sadze ,ze podobne nastroje sa w innych europejskich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci-odpowiedz jajacka IP: 144.138.113.* 16.10.01, 04:34 Gość portalu: jajacek napisał(a): > Tak.Piekne slowa ,tolerancja ,zrozumienie ,akceptacja,itp i itd. > Autorytety naszych czasow ? Raczej nie. > Wiecie co ludzie na zachodzie zrobia w dniu wyborow? > Wybiora takich ,ktorzy beda chcieli zapewnic im bezpieczenstwo. Pytanko: Dlaczego mialabym, dokonujac MOICH wyborow zamartwiac sie ( przejmowac sie tym, zwracasz nawet uwage na to) czym przejmuja sie ludzie na zachodzie???? Dlaczego przeprany mozg Amerykanina, Kanadyjczyka, czy australijczyka mialby byc dla mnie aurorytetem????? No powiedz, Dlaczego!!!! Dlaczego moje wybory musza poslusznie postepowac za wyborami tzw. przecietnego amerykanina??? Z Twojego listu taki postulat wynika!!! Ja podejmuje wlasne decyzje. Kupuje, to co mi potrzebne, nie to co ktos mi chce sprzedac!!! I przez reszte zycia bede za to wdzieczna szkole komunizmu! Nauczyl nas tego, czego Amerykanie nigdy nie zaznaja, pograzeni w snie o dobrobycie i wszechogarniajacej potedze tzw. demokracji - niezaleznego myslenia! ( chcac niechcac, oczywiscie) Pozdr. Antykomunistka pelna wdziecznosci dla komunizmu - Senin - Senang Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Umberto Eco - odpowiedź Orianie Fallaci IP: *.*.*.* 16.10.01, 10:43 Czytałem oba i uważam że oba są znaczące i oba trzeba przeczytać. Poraża mnie postawa ludzi typu Senin, cytuję: "Niestety nie czytalam artykulu Fallaci i nie mam zamiaru go czytac, wystarcza mi komentarze na jego temat." To własnie moim zdaniem prowadzi do fundamentalizmu, jaki by tam on nie był. Założę się o wszystko że większość fundamentalistów islamskich nie czytała Koranu, wystarczą im komentarze talibów. Zgadzam się że nie można wartościować kultur czy religii. Jedna tylko uwaga - my czytamy (no, z niewielkimi wyjątkami a przynajmniej możemy czytać i Fallaci i Eco i Kapuścińskiego i Koran i ... wszystko. Światli w wierze wyznawcy Allacha na pewno nie czytują ani Fallaci ani Eco ani tym bardziej Kapuścińskiego. A ten cały ferment to jednak zasługa Fallaci. )) Odpowiedz Link Zgłoś