Dodaj do ulubionych

Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.?

18.07.06, 14:01

A co w zamian? Relacje z Lednicy? Amen

"TVP rezygnuje z programu Owsiaka
"Kręcioła wyleciała z Telewizji" - taka informacja znajduje się na stronie
Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
"Zawsze mi się wydawało, i dotychczas tak właśnie to było pojmowane, że
Telewizja Publiczna to także siła jej działań publicznych. Nawet wtedy, kiedy
w tych działaniach przegrywa ze słupkami oglądalności. Ale nie ma przebacz,
słupki słupkami, a do tego przyszło nowe, więc zabawy z publicznym odbiorem i
wizerunkiem telewizji poszły na zupełne inne tory. Tak ma być i już" - pisze
Jerzy Owsiak na stronie WOŚP.

Jak czytamy na stronie ostatni program zostanie wyemitowany 22 lipca.

wiadomosci.onet.pl/1357698,327,item.html
owca_czarna
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 18.07.06, 14:05
      Czy to juz oficjalne, ze 22 lipca dniem ofiar komunizmu?
      • owca_czarna Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 18.07.06, 14:28
        pozarski napisał:

> Czy to juz oficjalne, ze 22 lipca dniem ofiar komunizmu?

A bo ja wiem ??? Projekt jest! smile).

"Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ogłasza dzień 22 lipca Narodowym Dniem Pamięci
        Ofiar Komunizmu. Dzień ten powinien być dla władz państwowych oraz wszystkich
        instytucji społecznych okazją do godnego upamiętnienia wszystkich ofiar
        ideologii i systemu komunistycznego" - napisano w projekcie uchwały.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3478006.html
        owca_czarna
        • pozarski Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 18.07.06, 14:32
          To moze zaliczyc Owsiaka do ofiar?
        • dachs Dawniej Wedla 8 18.07.06, 16:25
          owca_czarna napisała:

> A bo ja wiem ??? Projekt jest! smile).
          >
          > "Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ogłasza dzień 22 lipca Narodowym Dniem Pamięci
          > Ofiar Komunizmu.

smile)))
          • stormy_weather Re: Dawniej Wedla 8 18.07.06, 17:08
            ciekawym , czy zdążą przed wykopkami ustanowić "dzień kartofla" ...
            • owca_czarna Re: Dawniej Wedla 8 18.07.06, 17:36
              stormy_weather napisał:

> ciekawym , czy zdążą przed wykopkami ustanowić "dzień kartofla" ...

hehe Folklor, bo folklor, ale Dzień Kartofla juz mamy - 24 września. Czy
              zostamnie okrzykniety dniem prezydenta? smile))

www.skansen.chorzow-online.pl/folklor.html
              owca_czarna
          • owca_czarna Re: Dawniej Wedla 8 18.07.06, 17:38
            dachs napisał:

> owca_czarna napisała:
            >
            > > A bo ja wiem ??? Projekt jest! smile).
            > >
            > > "Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ogłasza dzień 22 lipca Narodowym Dniem Pa
            > mięci
            > > Ofiar Komunizmu.
            >
            > smile)))

Przy ul. 22 lipca w Toruniu, znajdowały się Zakłady Cukiernicze "Kopernik".
            Specjalnie chciano osłodzić te datę.

pozdr

owca_czarna

• jaceq Re: Dawniej Wedla 8 18.07.06, 17:48
            Czemu "8" ?

Mnie z 22/07 bardziej kojarzy się "7".
            Ulica? Grochowska, nie pamiętam ile, ale chyba parzysta, dawniej Szpitalna, a
            jeszcze dawniej Miodowa.

A jeszcze "dawniej" - PEPSICO.
            • dachs Re: Dawniej Wedla 8 18.07.06, 18:10
              jaceq napisał:

> Czemu "8" ?
              >
              > Mnie z 22/07 bardziej kojarzy się "7".
              > Ulica? Grochowska, nie pamiętam ile, ale chyba parzysta, dawniej Szpitalna, a
              > jeszcze dawniej Miodowa.
              >
              > A jeszcze "dawniej" - PEPSICO.

"Dawniej Wedla 8" to był adres Starszych Panów (starsi pamiętają - Przybora i
              Wasowski), nawiązujący do napisów na pudełkach czkoladek: "22 LIPCA" i maluśkimi
              literkami "dawniej E.Wedel"
              • jaceq Re: Dawniej Wedla 8 19.07.06, 00:21
                Aa, dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście, ani chibi zapomniałem o adresie. Wogle to
                "Panowie Starsi" leżą odłogiem u mnie; 2 1/2 kasety vhs czeka na kopiowanie na
                jakiś trwalszy nośnik od ponad dwóch lat. Dobrze, że mam choć na vhs;
                Bronek/Bronkowi jak się rozpędzi/dzą, to potraktuje/ją ich jak Klossa, "wielką
                grę" i parę innych. Zostaną na antenie "Złotopolscy" (Goldbaumowie),
                Wildsteinowie i paru innych temu podobnych.
          • manny_ramirez Dachs 19.07.06, 21:23
            skrzynke sprawdz
    • sz0k Istny faszyzm i zamach na polskom demokracjem 18.07.06, 14:08
      Myśle, że potrzebny jest jakiś spontaniczny akt obywatelskiego
      nieposłuszeństwa. Pejsiata młodzieży, komóry w dłoń i ślemy SMSy!
      • pozarski Re: Istny faszyzm i zamach na polskom demokracjem 18.07.06, 14:12
        Tak! Koniecznie ich zaspamuj.
      • owca_czarna Re: Istny faszyzm i zamach na polskom demokracjem 18.07.06, 14:31
        sz0k napisał:

> Myśle, że potrzebny jest jakiś spontaniczny akt obywatelskiego
        > nieposłuszeństwa. Pejsiata młodzieży, komóry w dłoń i ślemy SMSy!

Przecież Owsiak to istny skarb dla naszej służby zdrowia. Płace abonament i
        chcę, aby relacja była. Kogo kują w oczy czerwone serduszka? Ciebie?

owca_czarna

• sz0k Re: Istny faszyzm i zamach na polskom demokracjem 18.07.06, 14:33
          > Przecież Owsiak to istny skarb dla naszej służby zdrowia. Płace abonament i
          > chcę, aby relacja była. Kogo kują w oczy czerwone serduszka? Ciebie?

"Kręcioła" i "WOŚP" to chyba 2 różne sprawy?
          • owca_czarna Re: Istny faszyzm i zamach na polskom demokracjem 18.07.06, 17:44
            sz0k napisał:

> > Przecież Owsiak to istny skarb dla naszej służby zdrowia. Płace abonament
            > i
            > > chcę, aby relacja była. Kogo kują w oczy czerwone serduszka? Ciebie?
            >
            > "Kręcioła" i "WOŚP" to chyba 2 różne sprawy?

A bo ja wiem sad U Owsiaka i tak wszystko jest związane z Orkiestrą. Wszystkie
            programy to dzieci Orkiestry. Woodstock jest nagrodą dla wolontariuszy za pracę
            w orkiestrze. A Kręcioł nie wiem, zaraz zerknę. smile)

owca_czarna
            • sz0k No widzisz nie masz pojęcia o czym mówisz 19.07.06, 22:48
              Co jednak zupełnie nie przeszkadza Ci podnosić lamentu, że stało się wielkie aj
              waj. Podnieśli rękę na jakiś debilny programik, który w TVP z tego co się
              orientuje jest już od bardzo wielu lat i od wielu lat sączy lewacki jad wprost
              do główek ogłupiałej młodzieży wpatrzonej w tego pajaca w okularkach jak w
              jakiegoś guru. Niemniej podnieśli na niego rękę, znaczy na Owsika, znaczy na
              WOŚP, znaczy na biedne, umierające dzieci...
              Co prawda nie ma to w zasadzie ze sobą wiele wspólnego, poza spajającą osobą
              pewnego clowna, no ale takie jest właśnie "dedukowanie" i typowe myślenie
              lewaka, znaczy nie myślenie wogóle...

PS. Notabene potwierdziłaś również przyczynę zdjęcia programu, gdyż nawet jako
              obrończyni sama nie wiesz czego bronisz ergo nie oglądasz i wogóle nie wiesz co
              to jest...
              • owca_czarna Re: No widzisz nie masz pojęcia o czym mówisz 20.07.06, 00:13
                sz0k napisał:

> Co jednak zupełnie nie przeszkadza Ci podnosić lamentu, że stało się wielkie aj
                >
                > waj. Podnieśli rękę na jakiś debilny programik, który w TVP z tego co się
                > orientuje jest już od bardzo wielu lat i od wielu lat sączy lewacki jad wprost
                > do główek ogłupiałej młodzieży wpatrzonej w tego pajaca w okularkach jak w
                > jakiegoś guru. Niemniej podnieśli na niego rękę, znaczy na Owsika, znaczy na
                > WOŚP, znaczy na biedne, umierające dzieci...
                > Co prawda nie ma to w zasadzie ze sobą wiele wspólnego, poza spajającą osobą
                > pewnego clowna, no ale takie jest właśnie "dedukowanie" i typowe myślenie
                > lewaka, znaczy nie myślenie wogóle...
                >
                > PS. Notabene potwierdziłaś również przyczynę zdjęcia programu, gdyż nawet jako
                > obrończyni sama nie wiesz czego bronisz ergo nie oglądasz i wogóle nie wiesz co
                >
                > to jest...

A co Owsiak takiego złego robi, że skoczyłeś na na niego jak lew na żabę.

"To w tym programie ja osobiście mogę powiedzieć młodym ludziom – uczcie się
                języków obcych, bądźcie mądrzejsi ode mnie, zróbcie więcej niż zrobiłem to ja. A
                efektem później są finały i przeogromne koncerty Przystanek Woodstock. A gdzieś
                jeszcze, w nawale prac, potrafimy jeszcze rozdać kierowcom wyjeżdżającym a urlop
                z Krakowa czy Warszawy, apteczki pierwszej pomocy. I nie chciałbym w takich
                momentach błagać na kolanach TVP, żeby przyjechała i to pokazała, bo, na
                szczęście, są też inne telewizje"

Bronię go, bo ludzie takiego pokroju jak Ty, z umiłowaniem wywaliliby wszystko
                owsiakopodobne z TV. Ja nie muszę tego programu oglądać, bo przeznaczony jest
                dla ciut ciut młodszych ode mnie, a wiem, że młodzież go lubi. I dobrze, że
                Kręcioła zostaje, a Ty, co dwa tygodnie o godzinie 11 w soboty będziesz miał
                okazję wyjść na zdrowotny spacerek.

owca_czarna
                • sz0k Re: No widzisz nie masz pojęcia o czym mówisz 20.07.06, 00:30
                  > A co Owsiak takiego złego robi, że skoczyłeś na na niego jak lew na żabę.

Sączy z moich pieniędzy lewacką ideologię w młode, podatne na taką
                  indoktrynację, umysły. Niech spierdula do TVN-u, albo innego Polszitu jak chce
                  to dalej robić.
                  • owca_czarna Re: No widzisz nie masz pojęcia o czym mówisz 20.07.06, 08:10
                    sz0k napisał:

> > A co Owsiak takiego złego robi, że skoczyłeś na na niego jak lew na żabę.
                    >
                    >
                    > Sączy z moich pieniędzy lewacką ideologię w młode, podatne na taką
                    > indoktrynację, umysły. Niech spierdula do TVN-u, albo innego Polszitu jak chce
                    > to dalej robić.

A co, uważasz lepszy jest prawicowy Giertych? Owsiak i tak postrzegany jest
                    jako czyniący dobro, popatrz tusmile

www.tutej.pl/cms.php?i=10775
                    I nie sądzę, aby zmieniły się notowania Giertycha nawet po wspaniałomyślnym
                    czynie jakim była amnestia dla obiboków i nieuków, tj. tegorocznych
                    maturzystów.

owca_czarna
                    • sz0k Re: No widzisz nie masz pojęcia o czym mówisz 20.07.06, 11:32
                      > A co, uważasz lepszy jest prawicowy Giertych?

Nie. Uważam, że lepszy jest brak jakiejkolwiek indoktrynacji w publicznej TV.

> Owsiak i tak postrzegany jest
                      > jako czyniący dobro, popatrz tusmile

Dla mnie nawet MTV może być postrzegane jako "czyniące dobro". W tym ogłupiałym
                      świecie naprawde nic mnie nie zdziwi.
              • babariba-babariba bo tu chodzi sz0k-u o ZASADY, czyli o taką... 20.07.06, 08:52
                ...oczywistość, że w PUBLICZEJ telewizorni musi się znaleźć miejsce i dla
                Pospieszalskiego (kiedyś wesołego bardzo balangowicza) i dla kaberu Lipińskiej
                i dla Owsiaka.
                Ja na Pospieszalskiego mam pilota...
                sz0k napisał:
                (...)PS. Notabene potwierdziłaś również przyczynę zdjęcia programu, gdyż nawet
                jako obrończyni sama nie wiesz czego bronisz ergo nie oglądasz i wogóle nie
                wiesz co to jest.
                • sz0k zapomniałeś o zasadzie wolnego rynku 20.07.06, 11:39
                  Czyli jak coś jest nierentowne (nieoglądane w przypadku programu)
                  najzwyczajniej w świecie wylatuje. Oczywiście TV publiczna może mieć to w dupie
                  bo przecież i tak ściąga sowity haracz w postaci abonamentu... Tylka dlaczego
                  ja mam płacić i utrzymywać coś zupełnie zbędnego, przynoszącego straty i do
                  tego szkodliwego?
                  Kabaret tej starej komunistki też zdjęli z anteny. Zdjął go niejaki pan Dworak.
                  Protesty były?
                  • babariba-babariba tylko ty nie chodzi o wolny rynek żaden... 20.07.06, 18:21
                    ... boża krówko, jeno o to, żebym ja za MÓJ abonament mógł w 'publicznej
                    telewizorni' dostać kabaret Lipińskiej, a ty za SWÓJ dostaniesz
                    Pospieszalskiego, Cejrowskiego i gaździnę jedną. A ktoś inny ZA SWÓJ abonament
                    dostanie sobie Owsiaka z jego wariactwami.
                    • ewa8a Re: tylko ty nie chodzi o wolny rynek żaden... 20.07.06, 18:34
                      Lepiej tego nie można było wytłumaczyć.
                    • sz0k Nie, ogórku kiszony, właśnie o to chodzi 21.07.06, 12:24
                      > ... boża krówko, jeno o to, żebym ja za MÓJ abonament mógł w 'publicznej
                      > telewizorni' dostać kabaret Lipińskiej, a ty za SWÓJ dostaniesz
                      > Pospieszalskiego, Cejrowskiego i gaździnę jedną. A ktoś inny ZA SWÓJ abonament
                      > dostanie sobie Owsiaka z jego wariactwami.

Ja za MÓJ abonament dostane zarówno Pospieszalskiego jak i kabaret Lipińskiej.
                      To jest właśnie socjalizm, na który wy oczywiście pokornie się zgadzacie, bo
                      tak trudno zrozumieć, że jak za coś się płaci to chce się mieć "to coś", a
                      nie "to coś" + 100 innych zbędnych rzeczy. Jak ide do lodziarni kupić sobie
                      lodów czekoladowych za 60 zł to oczekuje, że właśnie tyle dostane, a nie że
                      powiedzą mi, że oni tak nie sprzedają i musze wziąć za 10 czekoladowych, za 10
                      waniliowych, za 10 pistacjowych, itd. Wtedy mówie do widzenia i ide tam gdzie
                      dadzą mi tak jak chcę. I podobnie z TV publiczną, ponieważ wiadomo, że nie jest
                      wstanie przypodobać się każdemu z płacących abonament, niech albo spiernicza
                      całkowicie, albo niech nie każe płacić mi tego haraczu. Proste.
                    • wikul Re: tylko ty nie chodzi o wolny rynek żaden... 21.07.06, 17:54
                      babariba-babariba napisała:

> ... boża krówko, jeno o to, żebym ja za MÓJ abonament mógł w 'publicznej
                      > telewizorni' dostać kabaret Lipińskiej, a ty za SWÓJ dostaniesz
                      > Pospieszalskiego, Cejrowskiego i gaździnę jedną. A ktoś inny ZA SWÓJ abonament
                      > dostanie sobie Owsiaka z jego wariactwami.

A jeszcze inny Biedronia z instrukcją jak należy kochać czy miłośnika marychy
                      z instrukcją jak nie dać po sobie poznać że się ćpało.
                  • babariba-babariba a poza tym krasnoludku... 20.07.06, 22:40
                    ...II Program TVP i tak zarabia sporo na orkiestrowych breweriach Owsiaka. Bo
                    przez cały jeden dzień ma ramówkę zapełnioną bez konieczności płacenia kosztów
                    licencji, praw autorskich i takich innych dyrdymałów.
                    Kontraktowych sobie gadaczy posyłają z kamerami do kilkunastu miast na imprezy
                    sfinansowane przez sposnsorów i kilkanaście godzin z tego programu mają
                    ogólnoploskiego.
                    • sz0k Zarabia na WOŚP? No to jest już naprawde ciekawe 21.07.06, 12:32
                      > ...II Program TVP i tak zarabia sporo na orkiestrowych breweriach Owsiaka. Bo
                      > przez cały jeden dzień ma ramówkę zapełnioną bez konieczności płacenia kosztów
                      > licencji, praw autorskich i takich innych dyrdymałów.

Haha, nie no genialne po prostu. Zgadnij z czego utrzymuje się TVP2.

> Kontraktowych sobie gadaczy posyłają z kamerami do kilkunastu miast na imprezy
                      > sfinansowane przez sposnsorów i kilkanaście godzin z tego programu mają
                      > ogólnoploskiego.

No brawo babciu rybo, a teraz zgadnij kto jest jednym z głównych sponsorów.

Za państwowe pieniądze

Jak wiadomo, państwowa telewizja utrzymuje się z reklam i z abonamentu, bo tak
                      właśnie nazywa się podatek od posiadania telewizora. Telewizje komercyjne
                      utrzymują się wyłącznie z reklam, jeśli nie liczyć innych źródeł, więc
                      skrupulatnie liczą każdą minutę czasu antenowego, zwłaszcza gdy wymaga ona
                      nakładów na przygotowanie programu do emisji.

Telewizja państwowa to co innego. Tam nikt niczego liczyć nie musi, bo po
                      pierwsze - to nie jego, tylko państwowe, czyli niczyje, a po drugie - po to
                      właśnie jest abonament, żeby państwowa telewizja mogła realizować "misję",
                      czyli wspomnianą socjotechnikę. Toteż w państwowej telewizji nikt nie trzęsie
                      się nad minutą czasu antenowego, nawet jeśli przygotowanie programu do emisji
                      jest kosztowne. W razie czego ściągnie się z biednych emerytek, które nie
                      odważyłyby się nie płacić podatku od telewizora.

Dlatego też drugi program państwowej telewizji, który - obok banku Pekao BP,
                      KGHM Polska Miedź, Polskiego Radia i TPSA - jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w
                      dniu 8stycznia przeznaczył dla pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego
                      czasu antenowego. Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
                      przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia, prądu,
                      wozów transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń pracowników itd., itp. Do
                      tego dochodzą koszty programów przygotowanych i emitowanych przez ośrodki
                      regionalne: łódzki, lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję
                      kosztuje sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry
                      Świątecznej Pomocy i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do kwot
                      zebranych przez wolontariuszy? Bo kwoty zebrane przez wolontariuszy stanowią
                      tylko część dochodów Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą
                      przy ul. Niedźwiedziej w Warszawie. Inną część dochodów stanowią wpłaty
                      dostarczone, zgodnie zresztą z przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa
                      bądź z udziałem skarbu państwa, w myśl wskazań poety, że "mówiła żony ciotka:
                      tych co płacą, nic nie spotka".
                      www.nczas.com/?a=show_article&id=2939
                      • babariba-babariba no i dalej krasnoludku widać, że nic nie rozumiesz 21.07.06, 17:25
                        ...bo nic nie wiesz.
                        • wikul Re: no i dalej krasnoludku widać, że nic nie rozu 21.07.06, 17:59

> ...bo nic nie wiesz.

No to oświeć go i mnie przy okazji. Ś.p.Kotański mówił że po każdym zlocie
                          Owsiaka, jemu przybywa kilkuset klientów.
                          • babariba-babariba a mnie dyrektor dawnej szkoły... 22.07.06, 12:44
                            ...mojego młodego przez cztery lata przekonywał, że w jego szkole dragów nie ma.
                            Moje młode twierdziło coś wręcz przeciwnego.
                            I młodemu jestem skłonny wierzyć bardziej niż panu dyrektorowi, bo po tatusiu
                            młode odziedziczyło zamiłowanie do ogłupiaczy powstających w procesie fermentacji.
                            Młode mówiło mi, że dragi w szkole są, a pan dyrektor wprost przeciwnie.
                            Młode moje razem z kilkunastu sobie podobnymi stanowi od lat kilku rdzeń
                            sokólskiej ekipy na imprezie Owsiaka. I ONI NIE BIORĄ DRAGÓW.
                            Ja to wiem, bo oni w moim domu bywają...
                            Napiwkują się może czasem, czasem za dużo...
                            Ale po to nie musza kilkuset kilometrów w jedną stronę jechać. A JADĄ...
                            to sobie sam wikulu zrozum dlaczego
                        • sz0k Normalnie zgiąłeś mnie... 21.07.06, 18:31
                          Jednak mimo tak błyskotliwej ripsoty i tak nominuję Twoją tezę o "TVP
                          zarabiającym na WOŚP" do nagrody debilizmu roku tegoż forum. Szykuje się ostra
                          rywalizacja...
    • rycho7 Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 18.07.06, 14:52
      owca_czarna napisała:

> Re: Zgłupłeś wink Panie Bronku W.?

A czy zaszla jakakolwiek zmiana. Czy Wscieklykamien muslal zgłupnac? Zas byl od
      zawsze zgluply dosc. A ze to teraz bardziej sie rzuca w oczy? Nalezy stluc
      termometr.
    • babariba-babariba całe szczęście, że chyba wszystkie już... 18.07.06, 17:38
      ...telewizory sterowane takim małym czymś, którym można wybrać jeden z
      trzydziestu polskojęzycznych programów.
      A tiviBronek może sobie ze wszystkimi czterema kolegami Pospieszalskim się
      kontentować.
      Nb. Opowiadał mi niedawno jeden z dawnych kolegów Pospieszalskiego, że całkiem
      fajny był to i zabawowy gość. Pozmieniało się wszystko, jak pić przestał i
      religijny pie..c go ogarnął.
      • owca_czarna Re: całe szczęście, że chyba wszystkie już... 18.07.06, 17:47

> Pozmieniało się wszystko, jak pić przestał i
        > religijny pie..c go ogarnął.

Pobawię się w sasa i powiem: moja babcia zawsze mówiła, że religijny pie..c
        przychodzi z wiekiem smile).

serdecznie smile)

owca_czarna
      • jaceq Re: całe szczęście, że chyba wszystkie już... 19.07.06, 00:16

> ...telewizory sterowane takim małym czymś, którym można wybrać jeden z
        > trzydziestu polskojęzycznych programów.

To jest oczywiście wyjście; zawsze lepszy dom publiczny niż tivi publiczna.

> A tiviBronek może sobie ze wszystkimi czterema kolegami Pospieszalskim się
        > kontentować.

Bronek się wydawało, że ma jakieś jaja. Tak to wyglądało, jak podpryszczył te
        listy z IPN. Wygląda jednak na to, że g. ma w tej tivi do gadania, a
        "przeciwstawianie się" kandydaturom na konfiturowe stołki od Endrju to jest pic
        na wodę i kamuflaż taki. Niee, Bronek jednak jaj nie ma, ani takich, ani
        owakich. Lepper chce stanowisk w pr/tv i być może ich nie dostanie. Giertych nie
        musi mieć stanowisk, wystarczy telefon i Bronek śpiewa, jak mu każą.

> Nb. Opowiadał mi niedawno jeden z dawnych kolegów Pospieszalskiego, że całkiem
        > fajny był to i zabawowy gość.
        > Pozmieniało się wszystko, jak pić przestał i
        > religijny pie..c go ogarnął.

Rzeczywiście, zrobił się "fajniejszy". Za swoich najlepszych lat faktycznie był
        numerant, lepszy niż teraz. Kiedyś był mi obrzygał płaszcz a Akwarium (teraz tam
        biurowce jakieś). Podobno ma niekiepską nerwicę, co go wg mnie nieco gubi na
        antenie, bo go muszą upominać, żeby nie krzyczał do sitka (w tivi 'Plusk' nikt
        się tym akurat specjalnie nie przejmował).
    • wikul Wystarczy darmowej promocji tego świra 18.07.06, 19:13
      Za państwowe pieniądze

Jak wiadomo, państwowa telewizja utrzymuje się z reklam i z abonamentu, bo tak
      właśnie nazywa się podatek od posiadania telewizora. Telewizje komercyjne
      utrzymują się wyłącznie z reklam, jeśli nie liczyć innych źródeł, więc
      skrupulatnie liczą każdą minutę czasu antenowego, zwłaszcza gdy wymaga ona
      nakładów na przygotowanie programu do emisji.

Telewizja państwowa to co innego. Tam nikt niczego liczyć nie musi, bo po
      pierwsze - to nie jego, tylko państwowe, czyli niczyje, a po drugie - po to
      właśnie jest abonament, żeby państwowa telewizja mogła realizować "misję",
      czyli wspomnianą socjotechnikę. Toteż w państwowej telewizji nikt nie trzęsie
      się nad minutą czasu antenowego, nawet jeśli przygotowanie programu do emisji
      jest kosztowne. W razie czego ściągnie się z biednych emerytek, które nie
      odważyłyby się nie płacić podatku od telewizora.

Dlatego też drugi program państwowej telewizji, który - obok banku Pekao BP,
      KGHM Polska Miedź, Polskiego Radia i TPSA - jest "partnerem" XIV Finału WOŚP, w
      dniu 8stycznia przeznaczył dla pana Jerzego Owsiaka aż 7 godzin 45 minut swego
      czasu antenowego. Nie tylko zresztą czasu - ten czas wypełniony jest programem
      przygotowanym i sfinansowanym przez TVP, łącznie z kosztami studia, prądu,
      wozów transmisyjnych, ekip technicznych, wynagrodzeń pracowników itd., itp. Do
      tego dochodzą koszty programów przygotowanych i emitowanych przez ośrodki
      regionalne: łódzki, lubelski, bydgoski i gdański. Ile państwową telewizję
      kosztuje sfinansowanie obsługi medialnej XIV Finału Wielkiej Orkiestry
      Świątecznej Pomocy i w jakich proporcjach ta inwestycja pozostaje do kwot
      zebranych przez wolontariuszy? Bo kwoty zebrane przez wolontariuszy stanowią
      tylko część dochodów Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z siedzibą
      przy ul. Niedźwiedziej w Warszawie. Inną część dochodów stanowią wpłaty
      dostarczone, zgodnie zresztą z przepisami prawa, przez spółki skarbu państwa
      bądź z udziałem skarbu państwa, w myśl wskazań poety, że "mówiła żony ciotka:
      tych co płacą, nic nie spotka".

Róbta, co chceta!

1 września 2004 roku Fundacja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy uzyskała
      status organizacji pożytku publicznego i tak właśnie jest wpisana w Krajowym
      Rejestrze Sądowym. Uzyskanie takie statusu wiąże się z rozmaitymi przywilejami,
      ale też wymaga spełnienia pewnych warunków, które są wyszczególnione w ustawie
      z 24 kwietnia 2004 r. o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.
      Przywileje polegają m.in. na zwolnieniu od podatku dochodowego od osób
      prawnych, od podatku od nieruchomości, od podatku od czynności cywilnoprawnych,
      od opłaty skarbowej i opłat sądowych, na możliwości niesłychanie korzystnego
      nabywania nieruchomości skarbu państwa lub samorządów terytorialnych, a także -
      do przyjmowania 1 procenta podatku dochodowego od osób fizycznych. Wśród
      warunków, jakim takie organizacje powinny odpowiadać, jest m.in. zakaz
      prowadzenia działalności gospodarczej, a jeśli już - to tylko w rozmiarach
      służących realizacji celów statutowych, a także - co w tym przypadku wydaje się
      szczególnie interesujące - muszą mieć statutowy, kolegialny organ
      kontroli, "odrębny od organu zarządzającego" tzn. m.in., że członkowie tego
      organu kontrolnego "nie mogą być członkami organu zarządzającego ani pozostawać
      z nimi w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości z tytułu
      zatrudnienia".

Tymczasem w Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest trochę inaczej, a
      właściwie - całkiem inaczej. Do zarządu wchodzi pan Jerzy Owsiak jako prezes,
      pan Bogdan Maruszewski jako wiceprezes i pani Lidia Owsiakowa, jako członek. Te
      same osoby i jeszcze kilka innych wchodzą w skład Konwentu Fundatorów, który
      powołuje (i odwołuje), a więc - można powiedzieć - zatrudnia Komisję Rewizyjną,
      która ma "kontrolować" zarząd. Jeśli by takie rozwiązanie uznać za zgodne z
      duchem i literą ustawy z 24 kwietnia 2003 r., to chyba tylko przy zastosowaniu
      reguły interpretacyjnej "róbta, co chceta", będącej skądinąd "flagowym"
      zawołaniem pana Owsiaka. Najwidoczniej taki rodzaj wykładni został przyjęty do
      wiadomości przez sąd rejestrowy. Nie jest wykluczone, że biedny sąd doszedł do
      wniosku, iż przejawianie jakichkolwiek wątpliwości w przypadku pana Owsiaka,
      będącego przedstawicielem Najważniejszej Władzy, byłoby z jego strony objawem
      świętokradztwa. I to jest chyba najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie, bo jakże
      inaczej wytłumaczyć utajnienie procesu wytoczonego przez pana Owsiaka telewizji
      TRWAM, jeśli nie obawą publicznego zgorszenia? A zgorszenie mogłoby przyjść od
      strony zupełnie nieoczekiwanej, mianowicie ze strony ustawy o Krajowym
      Rejestrze Sądowym z 20 sierpnia 1997r., która w art. 49a ust. 3 powiada, że gdy
      organizacja pożytku publicznego przestała spełniać stosowne wymagania, to
      sąd "wykreśla ją" z rejestru. Czy którykolwiek sąd ośmieliłby się dopuścić
      takiego świętokradztwa w sytuacji, gdy radosne sekwestratorstwo podatkowe w
      wykonaniu państwa Owsiaków stało się w tym czasie elementem Racji Stanu?
      S.Michalkiewicz
      • januszcz Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 18.07.06, 22:06
        Produkowanie się w RM jest wystarczającym powodem aby nie przejmować się tym co
        pan Michalkiewicz wypoci.
        Wymierny sukces Owsiaka zawsze był solą w oku nie tylko zresztą radiomaryjnych.

J.
        • wikul Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 18.07.06, 22:58
          januszcz napisał:

> Produkowanie się w RM jest wystarczającym powodem aby nie przejmować się tym
          co
          >
          > pan Michalkiewicz wypoci.
          > Wymierny sukces Owsiaka zawsze był solą w oku nie tylko zresztą
          radiomaryjnych.
          >
          > J.

Nie lepiej zastanowić się o czym pisze niż kto pisze ?
          Zasłoń autora i przeczytaj jeszcze raz.
          • jaceq Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 19.07.06, 00:06
            > Zasłoń autora i przeczytaj jeszcze raz.

Daj Pan spokój, Panie wikul. Osiołkiewicz w rzeczonym felietonie kroczy po
            granicy kłamstwa, jak zresztą lubi. Niby nic nie można mu "udowodnić", ale
            prawdy nie napisze.
            • wikul Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 19.07.06, 00:32
              jaceq napisał:

> > Zasłoń autora i przeczytaj jeszcze raz.
              >
              > Daj Pan spokój, Panie wikul. Osiołkiewicz w rzeczonym felietonie kroczy po
              > granicy kłamstwa, jak zresztą lubi. Niby nic nie można mu "udowodnić", ale
              > prawdy nie napisze.

Co to znaczy na granicy kłamstwa ? Gdyby kłamał juz dawno by Owsiak go po
              sądach włóczył. Tak jak radiomaryjowców za reportaż.
              Mozesz go lubić, de gustibus, tylko niby dlaczego musi być święta krową.
              Kto mu przyznał ten status ?
              • jaceq Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 19.07.06, 00:58
                > Co to znaczy na granicy kłamstwa ?

To znaczy - na granicy kłamstwa. Po "własciwej" stronie "cienkiej, czerwonej
                linii". Dlatego tylko (zapewne) go nie włóczy.

> Mozesz go lubić, de gustibus, tylko niby dlaczego musi być święta krową.

Nie musi. Dlatego pozwalam sobie pojeździć po jego felietonach jak po łysej kobyle.
                • wikul Re: Wystarczy darmowej promocji tego świra 19.07.06, 01:06
                  jaceq napisał:

> > Co to znaczy na granicy kłamstwa ?
                  >
                  > To znaczy - na granicy kłamstwa. Po "własciwej" stronie "cienkiej, czerwonej
                  > linii". Dlatego tylko (zapewne) go nie włóczy.
                  >
                  > > Mozesz go lubić, de gustibus, tylko niby dlaczego musi być święta krową.
                  >
                  > Nie musi. Dlatego pozwalam sobie pojeździć po jego felietonach jak po łysej
                  kob
                  > yle.

To Owsiak pisze felietony ? I ty go krytykujesz ? Nie wierzę.
                  • jaceq Ja miałem na myśli świętokrówstwo, 19.07.06, 01:27
                    niepodleganie żdnej krytyce Głupiostasiewicza.
                    • wikul Re: Ja miałem na myśli świętokrówstwo, 19.07.06, 01:49
                      jaceq napisał:

> niepodleganie żdnej krytyce Głupiostasiewicza.

No, teraz to walnąłeś. Tyle krytyk ile sie ostatnio posypalo na Michalkiewicza.
                      za znany felieton wygłoszony w TV Trwam. Nie słyszałeś ?
                      • jaceq Re: Ja miałem na myśli świętokrówstwo, 19.07.06, 01:54
                        > No, teraz to walnąłeś. Tyle krytyk ile sie ostatnio posypalo na Michalkiewicza.
                        > za znany felieton wygłoszony w TV Trwam. Nie słyszałeś ?

Słyszałem [o Judajczykach] (a nawet z zasadniczą tezą się zgadzam). Popełnił
                        później swoją własną wersję najnowszej spiskowej historii Polski, z którą
                        niezupłnie się zgadzam, a która tak bardzo podnieciła i Hasza i Rycha. W w/w
                        felieton można z powodzeniem śledzie pakować. Niewiele więcej.
    • ewa8a ,,Kręcioła’’ zostaje 18.07.06, 20:32
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3491596.html

Przyznam szczerze, że nie miałam pojęcia o istnieniu takiego programu. Odkąd
      zapadłam na chorobę komputerową jestem na bakier z tv.
      • owca_czarna Re: ,,Kręcioła’’ zostaje 18.07.06, 23:48

Hehehe będzie możliwość nadrobienia zaleglości, choć pora całkowicie mi nie
        odpowiada.

pozdr

owca_czarna
      • jaceq Re: ,,Kręcioła’’ zostaje 19.07.06, 00:02
        Ja też, przyznam się szczerze, mam podobnie. Owsiaka pamiętam jak przez mgłę z
        hałaśliwych, kolorowych programów, w których puszczana muza "in plus"
        równoważyła tę "in minus", pa pałam. Wrażenie neutralne, o ileż jednak lepsze od
        hamburgerowej muzyczki puszczanej przez Cejrowskiego w pampersiastej publicznej.
    • alfalfa Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 19.07.06, 02:09
      Przecież "kręcioła" to kiepski (żeby nie powiedziec beznadziejny) program. Po
      jaką ch..rę w TVP? Owszem, prowadzony w stylu "orkiestry" ale równie muzyczny
      jak "dyskoteka dorosłego wapniaka". Owsiak sie nigdy na muzyce nie znał, nawet
      w czasach "chińskich ręczników" czyli daaawno temu. Np. na Jarocin by takiego
      Owsiaka nie zaprosili, żeby np. Armie zapowiadał. Usłyszałby "paruuuwa".
      Komuszy popierdułka łańcuszkowo-szaletowy i tyle.
      A.
      • monikaannaj Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 20.07.06, 13:23
        Komuszy popierdułka łańcuszkowo-szaletowy

fascynujące okreslenie.... a co konkretnie masz na myśli? czemu komuszy i czemu
        łancuszkowo szaletowy? owsiak? bo mi sie z łancuszkiem i szaletem to raczej
        Kotański skojarzył...
        • alfalfa Re: Zgłupłeś ;) Panie Bronku W.? 21.07.06, 00:38
          Dobrze Ci się kojarzy - to postaci z tej samej kolektywnej odmiany hipisiarstwa
          chowu prl. Taki zsmp dla "zbuntowanej młodzieży".
          A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka