Dodaj do ulubionych

Ci wstrętni Polscy Żydzi

• Gość: Uciekinier Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.icpnet.pl 22.06.03, 15:19
      Kamień z seca na wiadomość, że wszyscy Żydźi z Polski pouciekali !
      Taki pono wszystkich Polaków zwiał, taki marszałek Berman zwiał, taki Adam
      Michnik zwiał, taka Waniek zwiała ! naprawdę kamień z serca , dziękuję ci
      Danutko , sama nie wiesz jakam ci wdzięczna !
      • Gość: snajper Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.acn.waw.pl 22.06.03, 15:30
        Gość portalu: Uciekinier napisał(a):

> Kamień z seca na wiadomość, że wszyscy Żydźi z Polski pouciekali !
        > Taki pono wszystkich Polaków zwiał, taki marszałek Berman zwiał, taki Adam
        > Michnik zwiał, taka Waniek zwiała ! naprawdę kamień z serca , dziękuję ci
        > Danutko , sama nie wiesz jakam ci wdzięczna !

Na szczęście nie wszyscy. Bo byśmy nie mieli Michnika. Co do reszty, to skąd
        wiesz, że to są Żydzi ? Mówili coś o tym, czy też sam ich mianowałeś ?

Snajper.
        • Gość: Uciekinier Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.icpnet.pl 22.06.03, 15:43
          A fe, snajperku w rozporki chcesz zaglądać ? może ty zboczony albo kochajacy
          inaczej ?? Na dodatek d_nutce nie wierzysz niedowiarek jakiś !
    • miriamfirst_ Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 17:33
      jest wiele spraw, ktore należałoby załatwić raczej na kozetce u dobrego
      psychoanalityka, a nie uprawiać tu martyrologię forumową, jak widać po zmianie
      nazw miesięcy - bezskuteczną.
      Jakże się Danutka pławi w swoim "żydowstwie"! Dlaczego? Bo to jej jedyny,
      ewentualny wyróżnik tu na forum. Dręczona. Zydówka. Polska jej nie chce. Bijcie
      ją. Chwila, chwila! Ale bijcie ją - jako Zydówkę! Wtedy to ma wartość dla
      Danutki. Nie jako kobietę, czy - człowieka! Jako Zydówkę i to ostatnią.
      Ostatnią w Polsce.
      Otóż tydzień temu "całe żydowstwo polskie" było na słynnym ślubie w synagodze
      Nożyków w Warszawie. Wszyscy. Zjechali z całej Polski. Nie zauważyłam tam
      Danutki. Wszyscy bawili się świetnie, byli uśmiechnięci, było sporo przyjaciół
      innego wyznania, wielu katolików również, bawili się razem z nami przednio,
      nikt nie marudził i nie popłakiwał, było jedno wielkie MAZL TOV! Nikt nie
      musiał się swojej wiary wyrzekać, żeby wejść do synagogi, kipe, tradycyjne
      nakrycie głowy mężczyzn wszyscy swobodnie zakładali, nikt nikogo do niczego nie
      zmuszał, a tu - co? Wiatr w krzywe wierzby i Danutka pośród nich.
      jesli Danutce jest źle w tym kraju - niech wyjedzie i przestanie wreszcie
      narzekać. Mnie nie jest tu źle. Jest mi bardzo dobrze. Gdybym wyjechała na
      dłużej - tęskniłabym. Moi rodzice - oboje pochodzenia żydowskiego - zdecydowali
      pozostać w kraju. Bez samoudręczenia. Normalnie!

Danka, tu jesteś kochanie gorsza od wszystkich antysemitów tu na forum, ze
      swoim pisaniem, już każdy ma po uszy żydowskich tematów przez Ciebie, ja także.

Żydzi w Polsce mają się dobrze. Żydzi. Ci, którzy chcieliby nimi być, a nie są
      mogą z nudów robić to, co uprawia Danka. Jestem przygotowana na ew. kubeł pomyj
      ze strony Umęczonej Danki - to bardzo w jej stylu.

Miriam
      • d_nutka Re: Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 21:36
        w Polsce co Holokaus w sobie nosi?

ps. znam jedną panią, ponoć "dziecko Holocaustu", co mnie kiedyś zaczepiła na
        ulicy ze słowami "jest interes do zrobienia-duże pieniądze" wystarczy tylko
        udowodnić, że się było dzieckiem holocaustu i ma się co miesiąc odszkodowanie
        od Niemców.
        a jak przedstawić dowód "dziecka holocaustu"
        mi się nie udało, bo urodziłam się o pięć lat za późno co nawet mnie zasmuciło,
        , że na duuuże pieniądze nie mam co liczyć.

a jak tam u ciebie Miriam?
        pieniądze i koneksje?
        chyba z lepszym skutkiem?
        pozdrawiam obrończynię zasad , zwłaszcza w słowie pisanym, a zwłaszcza w słowie
        przesyłanym faksem.
        d_
        • miriamfirst_ Re: Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 22:51
          d_nutka napisała:

> w Polsce co Holokaus w sobie nosi?
          >
          > ps. znam jedną panią, ponoć "dziecko Holocaustu", co mnie kiedyś zaczepiła na
          > ulicy ze słowami "jest interes do zrobienia-duże pieniądze" wystarczy tylko
          > udowodnić, że się było dzieckiem holocaustu i ma się co miesiąc odszkodowanie
          > od Niemców.
          > a jak przedstawić dowód "dziecka holocaustu"
          > mi się nie udało, bo urodziłam się o pięć lat za późno co nawet mnie
          zasmuciło,
          >
          > , że na duuuże pieniądze nie mam co liczyć.
          >
          >
          > a jak tam u ciebie Miriam?
          > pieniądze i koneksje?
          > chyba z lepszym skutkiem?
          > pozdrawiam obrończynię zasad , zwłaszcza w słowie pisanym, a zwłaszcza w
          słowie
          >
          > przesyłanym faksem.
          > d_

smile)) Typowa histeryczna Danka. Spodziewałam się właśnie tego od Ciebie.
          • d_nutka Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 07:41
            miriamfirst_ napisała:

>
            > smile)) Typowa histeryczna Danka. Spodziewałam się właśnie tego od Ciebie.

a wiesz Miriam, że się nawet ucieszyłam, iż ciebie nie zawiodłam?
            a co do histerii(mojej)

wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to raczej
            będzie trudno ją odkryć.
            to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa typowego
            dla natur wrażliwych
            a co powiesz na swój donos?
            był zrobiony z premedytacją?
            d_
            • miriamfirst_ Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 16:12
              d_nutka napisała:

wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to raczej
              będzie trudno ją odkryć.
              to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa typowego
              dla natur wrażliwych
              a co powiesz na swój donos?
              był zrobiony z premedytacją?
              d_

Odpowiadam: jak tu nie lubić takiego stworzenia jak Danutka?
              To nie był donos, moja panno, tylko obrona przed nachalnym panem, który nie
              miał hamulców nawet tych bezpieczeństwa. A jeśli sprawia Ci to panno moja,
              przyjemność, nazywanie tego donosem - nazywaj - jak chcesz. Baw się dobrze, nie
              przegap lata!

Miriamsmile
              • nurni Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 16:17
                miriamfirst_ napisała:

> d_nutka napisała:
                >
                > wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to
                racze
                > j
                > będzie trudno ją odkryć.
                > to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa
                typowego
                >
                > dla natur wrażliwych
                > a co powiesz na swój donos?
                > był zrobiony z premedytacją?
                > d_
                >
                >
                > Odpowiadam: jak tu nie lubić takiego stworzenia jak Danutka?
                > To nie był donos, moja panno, tylko obrona przed nachalnym panem, który nie
                > miał hamulców nawet tych bezpieczeństwa.

nachalny pan mial czelnosc zadac klam Twoim slowom
                reszta to budownaie mitu

> A jeśli sprawia Ci to panno moja,
                > przyjemność, nazywanie tego donosem - nazywaj - jak chcesz.

faks Lodzkiej Gminy Zydowskiej nie byl reklamowka
                byl donosem
                legende zbudowalas pozniej

nowej historii nie napiszemy

ale oczywiscie probowac zawsze mozna
      • rycho7 Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 09:22
        miriamfirst_ napisała:

> było jedno wielkie MAZL TOV!

Zazdroszcze. Nikt mnie nie zaprosil. Mieszkam moze zbyt daleko.

> Nikt nie
        > musiał się swojej wiary wyrzekać, żeby wejść do synagogi, kipe, tradycyjne
        > nakrycie głowy mężczyzn wszyscy swobodnie zakładali, nikt nikogo do niczego
        nie
        > zmuszał

Czy komukolwiek jakakolwiek wiara zabrania zakladania kipy, mycki? Jeszcze nie
        slyszalem. Uswiadom mnie jak cos wiesz? Zaklada sie nakrycie glowy aby nie
        urazac cudzych uczuc religijnych. W koncu synagoga to nie jest miejsce
        publiczne dla wszystkich wyznan.

> Mnie nie jest tu źle. Jest mi bardzo dobrze. Gdybym wyjechała na
        > dłużej - tęskniłabym. Moi rodzice - oboje pochodzenia żydowskiego -
        zdecydowali
        > pozostać w kraju. Bez samoudręczenia. Normalnie!

Ty Miriam jestes dla mnie normalna Zydowka z Polski. Nie jedyna taka, bo znam
        wiecej. I chwala Ci za to, ze taka jestes. Znasz tradycje polskich Zydow.
        Przynajmniej wczesniej taki watek prowadzilas. Rob tak dalej. To jest takze
        polska tradycja. Badz i rob tak dalej. Ja chocbym chcial Cie w tym nie zastapie.

> Żydzi w Polsce mają się dobrze.

Albo bardzo dobrze.

Pozdrawiam
        • miriamfirst_ W kwestii "mycek" 23.06.03, 16:19
          rycho7 napisał:

Czy komukolwiek jakakolwiek wiara zabrania zakladania kipy, mycki? Jeszcze nie
          slyszalem. Uswiadom mnie jak cos wiesz? Zaklada sie nakrycie glowy aby nie
          urazac cudzych uczuc religijnych. W koncu synagoga to nie jest miejsce
          publiczne dla wszystkich wyznan.
          > Pozdrawiam

Oczywiście - nic i nikt nikomu nie zabrania. Ale chciałam zaatakować problem
          lingwistycznie. Otóż spotykam się z określeniem tego nakrycia, które religijny
          Żyd ma na głowie - mycka. Jest niepoprawne. Prawdopodobnie pochodzi od
          schlafmycy czyli męskiego nakrycia głowy "do spania" dziewiętnastowieczmego.
          Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny. Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy -
          jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa. Z hebrajskiego - kipa - coraz częściej
          używany wyraz obok jarmułki.
          Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzie
          chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka.
          Ładniej.

Pozdrawiam

Miriam
          • rycho7 dziekuje pieknie, prosze o wiecej 23.06.03, 16:32
            miriamfirst_ napisała:

> Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny.

Mam nadzieje, ze jidisz w calosci nie jest niewlasciwy. Mycka rzeczywiscie jest
            germanizmem. A jidisz to niemiecki dialekt.

> Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy -
            > jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa.

Zapomnialem, ladnie. Ale przed wojna to chyba wiekszosc mowila w jidisz.

> Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzie
            > chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka.
            > Ładniej.

Nie masz za co przepraszac. Takich przypomnien nigdy za malo.

Pozdrawiam
            • miriamfirst_ Re: dziekuje pieknie, prosze o wiecej 23.06.03, 16:41
              rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
              >
              > > Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny.
              >
              > Mam nadzieje, ze jidisz w calosci nie jest niewlasciwy. Mycka rzeczywiscie
              jest
              >
              > germanizmem. A jidisz to niemiecki dialekt.
              >
              > > Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy -
              > > jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa.
              >
              > Zapomnialem, ladnie. Ale przed wojna to chyba wiekszosc mowila w jidisz.
              >
              > > Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzi
              > e
              > > chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka.
              > > Ładniej.
              >
              > Nie masz za co przepraszac. Takich przypomnien nigdy za malo.
              >
              > Pozdrawiam

W jidysz mówili przedwojenni Zydzi ( a i teraz się często zdarzasmile),ale ja
              pisałam ten tekst mając na myśli nie Żydów. Na pewno nie mycka od schlafmyckismile
              do spania. Z pewnością.
              Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akurat
              nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią kipele,
              kapele.

Pozdrawiam także

Miriam
              • rycho7 100 23.06.03, 16:52
                miriamfirst_ napisała:

> Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akurat
                > nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią
                kipele,
                > kapele.

Czy ktos to spisal jak mowia "nasi Zydzi"?
                • miriamfirst_ Re: 100 23.06.03, 16:57
                  rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
                  >
                  > > Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akur
                  > at
                  > > nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią
                  > kipele,
                  > > kapele.
                  >
                  > Czy ktos to spisal jak mowia "nasi Zydzi"?

Oczywiście. W Żydowskim Instytucie Historycznym jest wiele prac na temat jidysz
                  w wykonaniu polskich Żydów, który jest nieco odmienny choćby w akcencie od
                  jidysz rosyjskiego czy niemieckiego, hiszpańskiego itd. Tu także są tzw
                  dialekty.
      • Gość: jurek Re: Danutka - ostatnim Żydem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 13:08
        wiecie, tak sobie pomyslalem, ze gdyby wszyscy ludzie na swiecie (nie tylko
        zydzi) prezentowali taka postawe jak miriamfirst_ nie byloby holokaustu ani
        innych zbrodni ludobojstwa. po prostu kazdy narod zylby w swojej kulturze czy
        religii, ale z szacunkiem i zrozumieniem dla innych narodow. tymczasem d_nutka
        prezentuje zupelnie inna postawe, ciagle jatrzy i napuszcza jednych do
        drugich. od nas zalezy ktore stanowisko bedzie nam blizsze i czy pozwolimy
        demonom przeszlosci wreszcie zdechnac...
    • Gość: jewrej Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.Red-81-34-18.pooles.rima-tde.net 23.06.03, 16:30
      Nie obrażaj 90% tzw. polskiego społeczeńtwa!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka