Gość: Uciekinier Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.icpnet.pl 22.06.03, 15:19 Kamień z seca na wiadomość, że wszyscy Żydźi z Polski pouciekali ! Taki pono wszystkich Polaków zwiał, taki marszałek Berman zwiał, taki Adam Michnik zwiał, taka Waniek zwiała ! naprawdę kamień z serca , dziękuję ci Danutko , sama nie wiesz jakam ci wdzięczna ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.acn.waw.pl 22.06.03, 15:30 Gość portalu: Uciekinier napisał(a): > Kamień z seca na wiadomość, że wszyscy Żydźi z Polski pouciekali ! > Taki pono wszystkich Polaków zwiał, taki marszałek Berman zwiał, taki Adam > Michnik zwiał, taka Waniek zwiała ! naprawdę kamień z serca , dziękuję ci > Danutko , sama nie wiesz jakam ci wdzięczna ! Na szczęście nie wszyscy. Bo byśmy nie mieli Michnika. Co do reszty, to skąd wiesz, że to są Żydzi ? Mówili coś o tym, czy też sam ich mianowałeś ? Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uciekinier Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.icpnet.pl 22.06.03, 15:43 A fe, snajperku w rozporki chcesz zaglądać ? może ty zboczony albo kochajacy inaczej ?? Na dodatek d_nutce nie wierzysz niedowiarek jakiś ! Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 17:33 jest wiele spraw, ktore należałoby załatwić raczej na kozetce u dobrego psychoanalityka, a nie uprawiać tu martyrologię forumową, jak widać po zmianie nazw miesięcy - bezskuteczną. Jakże się Danutka pławi w swoim "żydowstwie"! Dlaczego? Bo to jej jedyny, ewentualny wyróżnik tu na forum. Dręczona. Zydówka. Polska jej nie chce. Bijcie ją. Chwila, chwila! Ale bijcie ją - jako Zydówkę! Wtedy to ma wartość dla Danutki. Nie jako kobietę, czy - człowieka! Jako Zydówkę i to ostatnią. Ostatnią w Polsce. Otóż tydzień temu "całe żydowstwo polskie" było na słynnym ślubie w synagodze Nożyków w Warszawie. Wszyscy. Zjechali z całej Polski. Nie zauważyłam tam Danutki. Wszyscy bawili się świetnie, byli uśmiechnięci, było sporo przyjaciół innego wyznania, wielu katolików również, bawili się razem z nami przednio, nikt nie marudził i nie popłakiwał, było jedno wielkie MAZL TOV! Nikt nie musiał się swojej wiary wyrzekać, żeby wejść do synagogi, kipe, tradycyjne nakrycie głowy mężczyzn wszyscy swobodnie zakładali, nikt nikogo do niczego nie zmuszał, a tu - co? Wiatr w krzywe wierzby i Danutka pośród nich. jesli Danutce jest źle w tym kraju - niech wyjedzie i przestanie wreszcie narzekać. Mnie nie jest tu źle. Jest mi bardzo dobrze. Gdybym wyjechała na dłużej - tęskniłabym. Moi rodzice - oboje pochodzenia żydowskiego - zdecydowali pozostać w kraju. Bez samoudręczenia. Normalnie! Danka, tu jesteś kochanie gorsza od wszystkich antysemitów tu na forum, ze swoim pisaniem, już każdy ma po uszy żydowskich tematów przez Ciebie, ja także. Żydzi w Polsce mają się dobrze. Żydzi. Ci, którzy chcieliby nimi być, a nie są mogą z nudów robić to, co uprawia Danka. Jestem przygotowana na ew. kubeł pomyj ze strony Umęczonej Danki - to bardzo w jej stylu. Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 21:36 w Polsce co Holokaus w sobie nosi? ps. znam jedną panią, ponoć "dziecko Holocaustu", co mnie kiedyś zaczepiła na ulicy ze słowami "jest interes do zrobienia-duże pieniądze" wystarczy tylko udowodnić, że się było dzieckiem holocaustu i ma się co miesiąc odszkodowanie od Niemców. a jak przedstawić dowód "dziecka holocaustu" mi się nie udało, bo urodziłam się o pięć lat za późno co nawet mnie zasmuciło, , że na duuuże pieniądze nie mam co liczyć. a jak tam u ciebie Miriam? pieniądze i koneksje? chyba z lepszym skutkiem? pozdrawiam obrończynię zasad , zwłaszcza w słowie pisanym, a zwłaszcza w słowie przesyłanym faksem. d_ Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: Danutka - ostatnim Żydem 22.06.03, 22:51 d_nutka napisała: > w Polsce co Holokaus w sobie nosi? > > ps. znam jedną panią, ponoć "dziecko Holocaustu", co mnie kiedyś zaczepiła na > ulicy ze słowami "jest interes do zrobienia-duże pieniądze" wystarczy tylko > udowodnić, że się było dzieckiem holocaustu i ma się co miesiąc odszkodowanie > od Niemców. > a jak przedstawić dowód "dziecka holocaustu" > mi się nie udało, bo urodziłam się o pięć lat za późno co nawet mnie zasmuciło, > > , że na duuuże pieniądze nie mam co liczyć. > > > a jak tam u ciebie Miriam? > pieniądze i koneksje? > chyba z lepszym skutkiem? > pozdrawiam obrończynię zasad , zwłaszcza w słowie pisanym, a zwłaszcza w słowie > > przesyłanym faksem. > d_ )) Typowa histeryczna Danka. Spodziewałam się właśnie tego od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 07:41 miriamfirst_ napisała: > > )) Typowa histeryczna Danka. Spodziewałam się właśnie tego od Ciebie. a wiesz Miriam, że się nawet ucieszyłam, iż ciebie nie zawiodłam? a co do histerii(mojej) wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to raczej będzie trudno ją odkryć. to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa typowego dla natur wrażliwych a co powiesz na swój donos? był zrobiony z premedytacją? d_ Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 16:12 d_nutka napisała: wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to raczej będzie trudno ją odkryć. to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa typowego dla natur wrażliwych a co powiesz na swój donos? był zrobiony z premedytacją? d_ Odpowiadam: jak tu nie lubić takiego stworzenia jak Danutka? To nie był donos, moja panno, tylko obrona przed nachalnym panem, który nie miał hamulców nawet tych bezpieczeństwa. A jeśli sprawia Ci to panno moja, przyjemność, nazywanie tego donosem - nazywaj - jak chcesz. Baw się dobrze, nie przegap lata! Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 16:17 miriamfirst_ napisała: > d_nutka napisała: > > wiele nieprawidłowosci u mnie medycyna ma do odkrycia, ale z histerią to racze > j > będzie trudno ją odkryć. > to co inni biorą u mnie za histerę jest raczej z pogranicza wariactwa typowego > > dla natur wrażliwych > a co powiesz na swój donos? > był zrobiony z premedytacją? > d_ > > > Odpowiadam: jak tu nie lubić takiego stworzenia jak Danutka? > To nie był donos, moja panno, tylko obrona przed nachalnym panem, który nie > miał hamulców nawet tych bezpieczeństwa. nachalny pan mial czelnosc zadac klam Twoim slowom reszta to budownaie mitu > A jeśli sprawia Ci to panno moja, > przyjemność, nazywanie tego donosem - nazywaj - jak chcesz. faks Lodzkiej Gminy Zydowskiej nie byl reklamowka byl donosem legende zbudowalas pozniej nowej historii nie napiszemy ale oczywiscie probowac zawsze mozna Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Danutka - ostatnim Żydem 23.06.03, 09:22 miriamfirst_ napisała: > było jedno wielkie MAZL TOV! Zazdroszcze. Nikt mnie nie zaprosil. Mieszkam moze zbyt daleko. > Nikt nie > musiał się swojej wiary wyrzekać, żeby wejść do synagogi, kipe, tradycyjne > nakrycie głowy mężczyzn wszyscy swobodnie zakładali, nikt nikogo do niczego nie > zmuszał Czy komukolwiek jakakolwiek wiara zabrania zakladania kipy, mycki? Jeszcze nie slyszalem. Uswiadom mnie jak cos wiesz? Zaklada sie nakrycie glowy aby nie urazac cudzych uczuc religijnych. W koncu synagoga to nie jest miejsce publiczne dla wszystkich wyznan. > Mnie nie jest tu źle. Jest mi bardzo dobrze. Gdybym wyjechała na > dłużej - tęskniłabym. Moi rodzice - oboje pochodzenia żydowskiego - zdecydowali > pozostać w kraju. Bez samoudręczenia. Normalnie! Ty Miriam jestes dla mnie normalna Zydowka z Polski. Nie jedyna taka, bo znam wiecej. I chwala Ci za to, ze taka jestes. Znasz tradycje polskich Zydow. Przynajmniej wczesniej taki watek prowadzilas. Rob tak dalej. To jest takze polska tradycja. Badz i rob tak dalej. Ja chocbym chcial Cie w tym nie zastapie. > Żydzi w Polsce mają się dobrze. Albo bardzo dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ W kwestii "mycek" 23.06.03, 16:19 rycho7 napisał: Czy komukolwiek jakakolwiek wiara zabrania zakladania kipy, mycki? Jeszcze nie slyszalem. Uswiadom mnie jak cos wiesz? Zaklada sie nakrycie glowy aby nie urazac cudzych uczuc religijnych. W koncu synagoga to nie jest miejsce publiczne dla wszystkich wyznan. > Pozdrawiam Oczywiście - nic i nikt nikomu nie zabrania. Ale chciałam zaatakować problem lingwistycznie. Otóż spotykam się z określeniem tego nakrycia, które religijny Żyd ma na głowie - mycka. Jest niepoprawne. Prawdopodobnie pochodzi od schlafmycy czyli męskiego nakrycia głowy "do spania" dziewiętnastowieczmego. Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny. Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy - jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa. Z hebrajskiego - kipa - coraz częściej używany wyraz obok jarmułki. Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzie chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka. Ładniej. Pozdrawiam Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje pieknie, prosze o wiecej 23.06.03, 16:32 miriamfirst_ napisała: > Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny. Mam nadzieje, ze jidisz w calosci nie jest niewlasciwy. Mycka rzeczywiscie jest germanizmem. A jidisz to niemiecki dialekt. > Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy - > jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa. Zapomnialem, ladnie. Ale przed wojna to chyba wiekszosc mowila w jidisz. > Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzie > chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka. > Ładniej. Nie masz za co przepraszac. Takich przypomnien nigdy za malo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: dziekuje pieknie, prosze o wiecej 23.06.03, 16:41 rycho7 napisał: > miriamfirst_ napisała: > > > Skrót "mycka" jest nieprecyzyjny. > > Mam nadzieje, ze jidisz w calosci nie jest niewlasciwy. Mycka rzeczywiscie jest > > germanizmem. A jidisz to niemiecki dialekt. > > > Ładna polszczyzna, nazywa to nakrycie głowy - > > jarmułką. I to jest prawidłowa nazwa. > > Zapomnialem, ladnie. Ale przed wojna to chyba wiekszosc mowila w jidisz. > > > Przepraszam za moje korekty, ale uważam, że się przydadzą. A jak kto będzi > e > > chciał nazywać - tak nazywał będzie, ale milej dla ucha brzmi - jarmułka. > > Ładniej. > > Nie masz za co przepraszac. Takich przypomnien nigdy za malo. > > Pozdrawiam W jidysz mówili przedwojenni Zydzi ( a i teraz się często zdarza),ale ja pisałam ten tekst mając na myśli nie Żydów. Na pewno nie mycka od schlafmycki do spania. Z pewnością. Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akurat nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią kipele, kapele. Pozdrawiam także Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 100 23.06.03, 16:52 miriamfirst_ napisała: > Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akurat > nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią kipele, > kapele. Czy ktos to spisal jak mowia "nasi Zydzi"? Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: 100 23.06.03, 16:57 rycho7 napisał: > miriamfirst_ napisała: > > > Faktem jest, że jidysz ma masę germanizmów, pisze w uproszczeniu, ale akur > at > > nakrycie głowy to raczej kapele, a na pewno nie mycka. Nasi Żydzi mówią > kipele, > > kapele. > > Czy ktos to spisal jak mowia "nasi Zydzi"? Oczywiście. W Żydowskim Instytucie Historycznym jest wiele prac na temat jidysz w wykonaniu polskich Żydów, który jest nieco odmienny choćby w akcencie od jidysz rosyjskiego czy niemieckiego, hiszpańskiego itd. Tu także są tzw dialekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Danutka - ostatnim Żydem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 13:08 wiecie, tak sobie pomyslalem, ze gdyby wszyscy ludzie na swiecie (nie tylko zydzi) prezentowali taka postawe jak miriamfirst_ nie byloby holokaustu ani innych zbrodni ludobojstwa. po prostu kazdy narod zylby w swojej kulturze czy religii, ale z szacunkiem i zrozumieniem dla innych narodow. tymczasem d_nutka prezentuje zupelnie inna postawe, ciagle jatrzy i napuszcza jednych do drugich. od nas zalezy ktore stanowisko bedzie nam blizsze i czy pozwolimy demonom przeszlosci wreszcie zdechnac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jewrej Re: Ci wstrętni Polscy Żydzi IP: *.Red-81-34-18.pooles.rima-tde.net 23.06.03, 16:30 Nie obrażaj 90% tzw. polskiego społeczeńtwa!! Odpowiedz Link Zgłoś