Dodaj do ulubionych

O SWASTYCE DO DOKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 11:53
PAMIĘTAJ DOKU... KIMKOLWIEK JESTEŚ, ŻĘ JAK BY NIE BYŁO TO SWASTYKA JEST TAKŻE
SYMBOLEM RELIGIJNYM - BODAJŻE W HINDUIZMIE SŁUŻY JAKO ZNAK NADZIEI... ALBO COŚ
TAKIEGO ... NA PEWNO JEST SYMBOLEM RELIGIJNYM ... I CO?
Obserwuj wątek
    • Gość: borsuk Re: O SWASTYCE DO DOKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.01, 12:02
      To prawda,
      ale to tylko dowod na to, jak mozna kazdy symbol, kazda idee spaskudzic i
      zeswinic.
    • Gość: zz Re: O SWASTYCE DO DOKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 17.12.01, 14:24
      ale ona ma chyba odwrócone ramiona heh.
      • Gość: borsuk Re: O SWASTYCE DO DOKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.01, 14:30
        zgadza sie.
        Ramiona zalamane w lewo to byla dobra swastyka.
        Zalamane w prawo zla.
        Ale nie powtarzaj tego naszym lewicowcom, bo poczuja sie potwierdzeni smile)

pozdrawiam

borsuk
    • Gość: Janusz2 Re: Trochę encyklopedii :) IP: 194.92.234.* 17.12.01, 15:09
      W ONET-WIEM
      wiem.onet.pl/wiem/00eb92.html
      tak napisali o swastyce:

"Swastyka, symboliczny i ornamentalny znak w postaci równoramiennego krzyża o
      ramionach zagiętych pod kątem prostym w tym samym kierunku. Jako symbol
      pomyślności i szczęścia szeroko rozpowszechniona w starożytnym i we współczesnym
      świecie. Słowo swastyka wywodzi się z sanskrytu (svastika) i oznacza "wiodący do
      pomyślności".

Swastyka pojawiała się już w sztuce wczesnochrześcijańskiej i bizantyńskiej,
      nadal jest powszechnie stosowana jako symbol pomyślności w hinduizmie, dżinizmie
      i buddyzmie. Swastyka prawostronna jest powszechnie uznawana za symbol Słońca,
      imitując ruchem swych ramion drogę, jaką ono pokonuje. Swastyka lewostronna,
      poprawnie zwana sauvastika, jest symbolem nocy, straszliwej bogini Kali i praktyk
      magicznych.

1910 w Niemczech wprowadzono swastykę jako symbol antysemickich organizacji. Od
      1935 czarna swastyka w białym kole, na karmazynowym tle stała się flagą narodową
      hitlerowskich Niemiec."

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka