Dodaj do ulubionych

Jasna Góra

IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:27
"Tu się odmienią serca i dusze naprawią, ani bowiem Szwed, mocy tej nie
zmoże, ani w ciemnościach błądzący prawdziwego światła nie zwyciężą".

Pielgrzymowanie do Częstochowy stało się tradycją. Największą w Europie. Na
świecie większe tylko muzułmańskie do Mekki są. Z tym, że one obowiązkiem
religijnym są. A te do Częstochowy dobrowolne są i wynikają z niezwykłej siły
polskiego serca.
Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata.
W tym roku znów poszło tysiące pielgrzymów.
Forum szczeka a pielgrzymka idzie.

Perła
Obserwuj wątek
    • pan.scan Re: Jasna Góra 07.08.03, 00:33
      Dlaczego z Lublina piszesz?
      • spec5 Re: Jasna Góra 07.08.03, 00:35
        o moj faworyt sie odezwal. a czemu pytasz, chcesz odbyc z nim stosunek:
        aporopos, teraz jestem spec5 bo spec juz byl zajety.

pan.scan napisała:

> Dlaczego z Lublina piszesz?
        • Gość: Perła cóż to za nowe indywiduum jest? /ntx IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:37
          • spec5 Re: cóż to za nowe indywiduum jest? /ntx 07.08.03, 00:38
            indywiduum to brzmi dumnie skorzystaj z wyszukiwarki i ucz sie od madrzejszych
            od siebie
            • spec5 Re: cóż to za nowe indywiduum jest? 07.08.03, 00:39
              spec5 napisała:

> indywiduum to brzmi dumnie skorzystaj z wyszukiwarki i ucz sie od
              madrzejszych
              > od siebie
          • pan.scan Ha! 07.08.03, 00:40
            Zaraz zobaczysz. Przekazuję Ci kolejnego palanta. Sprawdź go.
            Pozdrawiam,
            S.
            • gini Re: Ha! 07.08.03, 00:43
              pan.scan napisała:

> Zaraz zobaczysz. Przekazuję Ci kolejnego palanta. Sprawdź go.
              > Pozdrawiam,
              > S.

a ja jakopraczka pytam jak Perla ma sprawdzac tego palanta?Kolejnego z reszta,
              czy mozna prosic o jakies rozjasnienie?
              • pan.scan Sprawdzanie palanta 07.08.03, 00:46
                najlepiej odbywa się przez wyszukiwarkę. Ale i dziś wiele mądrości życiowych
                popełnił, które będą widoczne jutro. Tak czy inaczej ciekawa postać - cóś w
                podobie Wesołego3 albo f-uja.
                • gini Re: Sprawdzanie palanta 07.08.03, 00:53
                  pan.scan napisała:

> najlepiej odbywa się przez wyszukiwarkę. Ale i dziś wiele mądrości życiowych
                  > popełnił, które będą widoczne jutro. Tak czy inaczej ciekawa postać - cóś w
                  > podobie Wesołego3 albo f-uja.

Dobre i to , ze nie Helga , dobre i to, z nie Ignorant, a wiesz Scan ja juz do
                  etapu wyszukiwarki doszedlam .
                  Taki jakis zboczek prowoczek i tyle.A ze te stare nicki sie znudzily , nikt nie
                  reaguje to trzeba stworzyc jakies nowe.Pozniej zjawi sie Sale i napisze jakis
                  tam arykul o antysemitach z forum GW.
                  • pan.scan Re: Sprawdzanie palanta 07.08.03, 01:00
                    Zboczony to pewnie jest, skoro z Mańkiem polecają sobie wszelkie eliksiry do
                    wypicia.
                    Wkrótce znajdzie swoje miejsce i ekipę. Na razie maca.
                    3 mu w 4.
                  • spec5 Re: Sprawdzanie palanta 07.08.03, 01:00
                    nic pobobnego, jestem swiezy jak dziewica. najlepszy dowod, ze dopiero dzis
                    skumalem jak sie logowac do gazety. ale bardzo dziekuje za tyle komplementow i
                    dowodow uznania. wy prowincjalki!

gini napisała:

> pan.scan napisała:
                    >
                    > > najlepiej odbywa się przez wyszukiwarkę. Ale i dziś wiele mądrości życiowy
                    > ch
                    > > popełnił, które będą widoczne jutro. Tak czy inaczej ciekawa postać - cóś
                    > w
                    > > podobie Wesołego3 albo f-uja.
                    >
                    >
                    > Dobre i to , ze nie Helga , dobre i to, z nie Ignorant, a wiesz Scan ja juz
                    do
                    > etapu wyszukiwarki doszedlam .
                    > Taki jakis zboczek prowoczek i tyle.A ze te stare nicki sie znudzily , nikt
                    nie
                    >
                    > reaguje to trzeba stworzyc jakies nowe.Pozniej zjawi sie Sale i napisze jakis
                    > tam arykul o antysemitach z forum GW.
            • Gość: Perła Re: Ha! IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:45
              pan.scan napisała:

> Zaraz zobaczysz. Przekazuję Ci kolejnego palanta. Sprawdź go.
              > Pozdrawiam,
              > S.

już widzę właśnie. Ale on chyba nietutejszy jest. Jego obsesje erotyczne dość
              mierne są. Mieliśmy na forum większych zboczeńców. Trzeba chłopinie
              wytłumaczyć, że na tym kariery nie zrobi tu już.

Perła
              • pan.scan Re: Ha! 07.08.03, 00:48
                Wytłumacz, ja kazałem mu spier..ć kilka razy, nie posłuchał. Zdążył już
                naurągać wszystkim, z kim rozmawiał. Jego teorią jest, by wpierw poczęstować
                mięsem, bo ciekawiej - a potem dyskusja się rozwinie już spokojnie. Świr z
                Reichu.
                • spec5 Re: Ha! 07.08.03, 00:51
                  ale sie zoutowales scanie, czytasz po kryjomu moje posty zaadresowane do
                  innych.jakies kompleksy?

rozumiem, dyskusja z toba poza etap bluzgow nigdy nie wyszla. bo i jak,
                  bezradny przegrany palancie.

pan.scan napisała:

> Wytłumacz, ja kazałem mu spier..ć kilka razy, nie posłuchał. Zdążył już
                  > naurągać wszystkim, z kim rozmawiał. Jego teorią jest, by wpierw poczęstować
                  > mięsem, bo ciekawiej - a potem dyskusja się rozwinie już spokojnie. Świr z
                  > Reichu.
                • Gość: Perła z Raichu jest? IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:52
                  pan.scan napisała:

> Wytłumacz, ja kazałem mu spier..ć kilka razy, nie posłuchał. Zdążył już
                  > naurągać wszystkim, z kim rozmawiał. Jego teorią jest, by wpierw poczęstować
                  > mięsem, bo ciekawiej - a potem dyskusja się rozwinie już spokojnie. Świr z
                  > Reichu.

to rozumiem już. Pewno dość już helmutowskiej łopaty ma to i dorwał się do
                  kompa u bauera swego.
                  • pan.scan Re: z Raichu jest? 07.08.03, 01:03
                    To całkiem prawdopodobne, stuka zawsze po godzinach, kiedy bauer śpi.

Gość portalu: Perła napisał(a):
                    > to rozumiem już. Pewno dość już helmutowskiej łopaty ma to i dorwał się do
                    > kompa u bauera swego.
              • spec5 MOJA TEORIA DZIALA 07.08.03, 00:53
                ale skad, mylisz sie kariera juz jest. obsesje erotyczne to faktycznie
                niewybredne byly. ale widzicie jaka ozywiona dyskusja sie z nich zrobila ? moja
                teoria dziala! chociaz pisdanie o napletku u mankaxxx pod powyzsze nie podpada.

> pan.scan napisała:
                >
                > > Zaraz zobaczysz. Przekazuję Ci kolejnego palanta. Sprawdź go.
                > > Pozdrawiam,
                > > S.
                >
                > już widzę właśnie. Ale on chyba nietutejszy jest. Jego obsesje erotyczne dość
                > mierne są. Mieliśmy na forum większych zboczeńców. Trzeba chłopinie
                > wytłumaczyć, że na tym kariery nie zrobi tu już.
                >
                > Perła
          • sceptyk Re: cóż to za nowe indywiduum jest? /ntx 07.08.03, 00:45
            Uprzejmie wyjasniam, ze kolega spec5, dawniej E.Wedel, jest, jak sam nick
            wskazuje, specjalista. Glownie od pedalow. Walczy o ich prawa. Jak rowniez z
            antysemityzmem. Oraz rasizmem. I katolicyzmem. W sumie - autentyczny,
            postempacki tolerant.

Wsrod jego niewatpliwych zaslug nalezy wymienic, ze zrobil z Kretyna Kretyna.
            Choc mimo woli.
            • spec5 Re: cóż to za nowe indywiduum jest? /ntx 07.08.03, 00:49

o przepraszam, moim tematem jest antysemityzm. pedalstwo pojawilo sie tylko
              przy okazji, bo kazdy polaczek jak nie wie co napisac, to wyzywa w pierwszej
              kolejnosci od pedalow. ale poza tym wzsytsko swieta racja !

sceptyk napisał:

> Uprzejmie wyjasniam, ze kolega spec5, dawniej E.Wedel, jest, jak sam nick
              > wskazuje, specjalista. Glownie od pedalow. Walczy o ich prawa. Jak rowniez z
              > antysemityzmem. Oraz rasizmem. I katolicyzmem. W sumie - autentyczny,
              > postempacki tolerant.
              >
              > Wsrod jego niewatpliwych zaslug nalezy wymienic, ze zrobil z Kretyna Kretyna.
              > Choc mimo woli.
            • Gość: Perła spec walczy!!! IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:49
              sceptyk napisał:

> Uprzejmie wyjasniam, ze kolega spec5, dawniej E.Wedel, jest, jak sam nick
              > wskazuje, specjalista. Glownie od pedalow. Walczy o ich prawa. Jak rowniez z
              > antysemityzmem. Oraz rasizmem. I katolicyzmem. W sumie - autentyczny,
              > postempacki tolerant.
              >
              > Wsrod jego niewatpliwych zaslug nalezy wymienic, ze zrobil z Kretyna Kretyna.
              > Choc mimo woli.

A to widzę, że bojowy jest.
              • pan.scan Jak każdy folksdojcz, 07.08.03, 00:51
                dopóki nie dostanie szpicrutą w pysk.

> A to widzę, że bojowy jest.
                • spec5 Re: Jak każdy folksdojcz,DALEM CI POPALiC CO ? 07.08.03, 00:56

ale ci zalazlem za skore co ? i nie wstyd ci , siedzisz jako brazone dziecko w
                  kacie. nic tylko spec i spec.przestales juz w ogole pisac. jestes skonczony,
                  bedziesz musial zmienic nicka

pan.scan napisała:

> dopóki nie dostanie szpicrutą w pysk.
                  >
                  > Gość portalu: Perła napisał(a):
                  >
                  > > A to widzę, że bojowy jest.
                  • Gość: Perła Re: Jak każdy folksdojcz,DALEM CI POPALiC CO ? IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 01:00
                    spec5 napisała:

>
                    > ale ci zalazlem za skore co ? i nie wstyd ci , siedzisz jako brazone dziecko
                    w
                    > kacie. nic tylko spec i spec.przestales juz w ogole pisac. jestes skonczony,
                    > bedziesz musial zmienic nicka
                    >
                    >

hmmm... widzisz spec... nie tacy Scanowi rady nie dali. Bez urazy spec ale
                    rozbawiłeś mnie postem tym.

• spec5 Re: Jak każdy folksdojcz,DALEM CI POPALiC CO ? 07.08.03, 01:03

a tu sie mylisz. scan to zero, nie ma oddechu, jeden post i koniec, nic nie
                      potrafi rozwinac. za grosz humoru. uwazam go za slabego zawodnika. zauwaz, ze
                      jego bluzgi jada ciagle tym samym torem typu flksdojscz. kompletny brak
                      wyobrazni i pojscie na latwizne. fakt, sa jezscze gorsi.

> spec5 napisała:
                      >
                      > >
                      > > ale ci zalazlem za skore co ? i nie wstyd ci , siedzisz jako brazone dziec
                      > ko
                      > w
                      > > kacie. nic tylko spec i spec.przestales juz w ogole pisac. jestes skonczon
                      > y,
                      > > bedziesz musial zmienic nicka
                      > >
                      > >
                      >
                      > hmmm... widzisz spec... nie tacy Scanowi rady nie dali. Bez urazy spec ale
                      > rozbawiłeś mnie postem tym.
                      >
      • Gość: Perła Re: Jasna Góra IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:36
        pan.scan napisała:

> Dlaczego z Lublina piszesz?

a dlaczego nie?
        • pan.scan Re: Jasna Góra 07.08.03, 00:37
          Można i tak.
          • Gość: Perła Re: Jasna Góra IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 00:39
            pan.scan napisała:

> Można i tak.

Widzisz Scan, nie zawsze można tak, jakby się chciało właśnie.
            • spec5 Re: Jasna Góra 07.08.03, 00:40
              tzn od tylca ? clay czas tylko podejrzewalem, ale teraz jestem pewein - oni sie
              kochaja.

> pan.scan napisała:
              >
              > > Można i tak.
              >
              > Widzisz Scan, nie zawsze można tak, jakby się chciało właśnie.
            • pan.scan Re: Jasna Góra - Perła 07.08.03, 00:44
              Bo ten dureń pomyśli, że do niego. Dla Twej info - to taki z cyklu "uczepiło
              się g.. okrętu".

Do meritum wracając - jeśli nie możesz tak, zawsze masz w zanadrzu nie.

• Gość: bodo38 Re: Jasna Góra - Perła IP: *.vc.shawcable.net 07.08.03, 01:05
                Perla....to co napisalas na poczatku to swieta prawda.Ta pielgrzymka to
                ewenement.A zboczki niech sobie poszczekaja.A tak na marginesie:przeczytalem
                wszystkie listy i nikt nie skomentowal co napisala Perla,tylko same wyzwiska-
                extra.
                • pan.scan Re: Jasna Góra - Perła 07.08.03, 01:09
                  Bo nie dane było skomentować, kiedy Spec-jaliści zabierają głos. Nieproszeni.
                • spec5 Re: Jasna Góra - Perła WJYASNIENIE 07.08.03, 01:09
                  no bo wszyscy zaczeli sie mna zajmowac. chyba sie poplacze. a mimo to niektrzy
                  dalej twierdza, ze moja teoria rzcua miesem to gowno. wielki blad.zreszta
                  widzisz, pielgrzymki to takie gowno, ze nawet wam sekciarzom nie chce sie o tym
                  miedzy soba rozmawiac

Gość portalu: bodo38 napisał(a):

> Perla....to co napisalas na poczatku to swieta prawda.Ta pielgrzymka to
                  > ewenement.A zboczki niech sobie poszczekaja.A tak na marginesie:przeczytalem
                  > wszystkie listy i nikt nie skomentowal co napisala Perla,tylko same wyzwiska-
                  > extra.
                  • sceptyk Spec, nie powiem, abys juz 07.08.03, 01:15
                    spierdalal, bo watek nie zacheca do takich slow. A zatem idz juz sobie.
                    Powiedziales co miales do powiedzenia, troche na katolicyzm bluzgnales, swoj
                    plan zatem na dzis wykonales. No, poszedl won. Poszukaj sobie inego
                    towarzystwa. Tu kiedys byly na Forum pedaly, ale teraz nie wiem, jakos ich nie
                    widac. Pogadaj z Kretynem, on cos moze wiedziec na ten temat.
                    • spec5 Re: Spec, nie powiem, abys juzSCEPTYK 07.08.03, 01:21
                      widzisz matolku, zdradze ci jedna tajemnice: ja nikogo do odpisywania na moje
                      posty nie zmuszam. dlatego nie placzcie, ze nie daje wam rozmawiac. jak male
                      dzieciatka jezus. sami jestescie sobie winni, a wiesz,ze takie ciagniecie
                      frajerow na pasku to niezla frajda. ale nie wstyd wam brac rady od wroga, sami
                      we trojke nie moglisce na to wpasc? widzisz smuciarzu, az do tego doszlo ze
                      mnie prosisz. ale nie bede taki, pana poznac po tym ze przebacza i udziela
                      laski. wycofuje w poczuciu wlasnej wielkosci. amen.

sceptyk napisał:

> spierdalal, bo watek nie zacheca do takich slow. A zatem idz juz sobie.
                      > Powiedziales co miales do powiedzenia, troche na katolicyzm bluzgnales, swoj
                      > plan zatem na dzis wykonales. No, poszedl won. Poszukaj sobie inego
                      > towarzystwa. Tu kiedys byly na Forum pedaly, ale teraz nie wiem, jakos ich
                      nie
                      > widac. Pogadaj z Kretynem, on cos moze wiedziec na ten temat.
    • Gość: Krzys52 Re: Jasna Góra IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 01:12

> "Tu się odmienią serca i dusze naprawią, ani bowiem Szwed, mocy tej nie
      > zmoże, ani w ciemnościach błądzący prawdziwego światła nie zwyciężą".
      >
      > Pielgrzymowanie do Częstochowy stało się tradycją. Największą w Europie. Na
      > świecie większe tylko muzułmańskie do Mekki są. Z tym, że one obowiązkiem
      > religijnym są. A te do Częstochowy dobrowolne są i wynikają z niezwykłej siły
      > polskiego serca.
      > Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata.
      > W tym roku znów poszło tysiące pielgrzymów.
      > Forum szczeka a pielgrzymka idzie.
      >
      > Perła
      .
      .
      ::
      Czy zapisy sa takie dobrowolne jak kiedys na Pochod 1-Majowy?
      .
      Bo ja pamietam spore tlumy ktore za komuny chodzily na pielgrzymki. Te
      zdecydowanie byly dobrowolne.
      .
      Fenomen na skale swiata, powiadasz... Zapewne. Tak jak i modly do "szybnych
      rozmazow".
      .
      Czy sadzisz, ze te tlumy sa symptomem narodowego rozwoju, czy tez niedorozwoju?
      .
      K.P.
      • wesoly3 Re: Jasna Góra 07.08.03, 01:18
        idz kretin52 zmien pampersa
        bos znowu sie zesral w kalesony
      • Gość: Perła Re: Jasna Góra IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 01:19
        Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> ::
        > Czy zapisy sa takie dobrowolne jak kiedys na Pochod 1-Majowy?

Zapewniam Cię, że żadnych zapisów nie ma. Po prostu bierzesz plecak, dobre
        buty, i jeżeli masz ochotę przeżyć wspaniałe chwile to idziesz.

> .
        > Bo ja pamietam spore tlumy ktore za komuny chodzily na pielgrzymki. Te
        > zdecydowanie byly dobrowolne.

jw. Ale faktem jest, że za komuny tłumy były. Teraz znów tendencja wzrostowa
        jest.

> .
        > Fenomen na skale swiata, powiadasz... Zapewne. Tak jak i modly do "szybnych
        > rozmazow".
        > .
        > Czy sadzisz, ze te tlumy sa symptomem narodowego rozwoju, czy tez
        niedorozwoju?
        > .

Uważam, że te tłumy świadczą o polskim duchu i romantyźmie też.

Perła
        • Gość: Krzys52 Re: Jasna Góra IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 01:39

> Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
          >
          >
          > > ::
          > > Czy zapisy sa takie dobrowolne jak kiedys na Pochod 1-Majowy?
          >
          > Zapewniam Cię, że żadnych zapisów nie ma. Po prostu bierzesz plecak, dobre
          > buty, i jeżeli masz ochotę przeżyć wspaniałe chwile to idziesz.
          >
          >
          > > .
          > > Bo ja pamietam spore tlumy ktore za komuny chodzily na pielgrzymki. Te
          > > zdecydowanie byly dobrowolne.
          >
          > jw. Ale faktem jest, że za komuny tłumy były. Teraz znów tendencja wzrostowa
          > jest.
          >
          > > .
          > > Fenomen na skale swiata, powiadasz... Zapewne. Tak jak i modly do "szybnyc
          > h
          > > rozmazow".
          > > .
          > > Czy sadzisz, ze te tlumy sa symptomem narodowego rozwoju, czy tez
          > niedorozwoju?
          > > .
          >
          >
          > Uważam, że te tłumy świadczą o polskim duchu i romantyźmie też.
          >
          > Perła
          .
          Faktycznie, no ale jak kto nie ma w glowie to musi miec w nogach. A do tego
          niezbedny jest duch. Romantyczny.
          .
          K.P.
        • Gość: malko Re: Jasna Góra IP: 80.50.28.* 07.08.03, 09:39

>
          >
          > > ::
          > > Czy zapisy sa takie dobrowolne jak kiedys na Pochod 1-Majowy?
          >
          > Zapewniam Cię, że żadnych zapisów nie ma. Po prostu bierzesz plecak, dobre
          > buty, i jeżeli masz ochotę przeżyć wspaniałe chwile to idziesz.

A do plecaka trawka,piwko i duuużo gumek,bo inaczej te chwile nie będą w
          pełni wspaniałe.
          > > .
          >
      • Gość: bodo38 Re: Jasna Góra IP: *.vc.shawcable.net 07.08.03, 01:41

>
        > > "Tu się odmienią serca i dusze naprawią, ani bowiem Szwed, mocy tej nie
        > > zmoże, ani w ciemnościach błądzący prawdziwego światła nie zwyciężą".
        > >
        > > Pielgrzymowanie do Częstochowy stało się tradycją. Największą w Europie. N
        > a
        > > świecie większe tylko muzułmańskie do Mekki są. Z tym, że one obowiązkiem
        > > religijnym są. A te do Częstochowy dobrowolne są i wynikają z niezwykłej s
        > iły
        > > polskiego serca.
        > > Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata.
        > > W tym roku znów poszło tysiące pielgrzymów.
        > > Forum szczeka a pielgrzymka idzie.
        > >
        > > Perła
        > .
        > .
        > Czy zapisy sa takie dobrowolne jak kiedys na Pochod 1-Majowy?
        > .
        > Bo ja pamietam spore tlumy ktore za komuny chodzily na pielgrzymki. Te
        > zdecydowanie byly dobrowolne.
        > .
        > Fenomen na skale swiata, powiadasz... Zapewne. Tak jak i modly do "szybnych
        > rozmazow".
        > .
        > Czy sadzisz, ze te tlumy sa symptomem narodowego rozwoju, czy tez
        niedorozwoju?
        > .
        > K.P.
        Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze ty i twoja rodzina chodzila na pochod 1
        majowy dobrowolnie.Czyli jestes komuch.Ty i spec5 mozecie sobie tylko pogadac i
        nic nie zmienicie.I to was wlasnie boli.Ponad miliard sekciarzy tak?Stare
        komuchy byly bardziej poinformowane.Co do modly do szybnych......Twoja rodzina
        i ty tez modliliscie sie do obrazow Marksa,Engelsa,Lenina,Stalina..etc.Ludzie
        nosza zdjecia swoich najblizszych i tych ktorych kochaja ze soba w portfelu
        np.Co w tym zlego?
        • Gość: Krzys52 nie wstyd ci pisac z "VC"? IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 01:47
        • cs137 Re: Jasna Góra 07.08.03, 01:53

> Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze ty i twoja rodzina chodzila na pochod 1
          > majowy dobrowolnie.Czyli jestes komuch.Ty i spec5 mozecie sobie tylko pogadac
          i
          >
          > nic nie zmienicie.I to was wlasnie boli.Ponad miliard sekciarzy tak?Stare
          > komuchy byly bardziej poinformowane.Co do modly do szybnych......Twoja
          rodzina
          > i ty tez modliliscie sie do obrazow Marksa,Engelsa,Lenina,Stalina..etc.Ludzie
          > nosza zdjecia swoich najblizszych i tych ktorych kochaja ze soba w portfelu
          > np.Co w tym zlego?

Oj, Bodo, ales trafil z tym komuchem, slowo daje! Widac, zes tu calkiem nowy. A
          jak masz taka latwosc oskarzania wszystkich o komuszosc, to, byc moze,
          uslyszymy niebawem od Ciebie, ze pisarz (niezyjacy juz) Jozef Mackiewicz tez
          byl komuch?
          • Gość: bodo38 Re: Jasna Góra IP: *.vc.shawcable.net 07.08.03, 02:34
            cs137 napisała:

> Gość portalu: bodo38 napisał(a):
            >
            >
            > > Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze ty i twoja rodzina chodzila na pochod 1
            > > majowy dobrowolnie.Czyli jestes komuch.Ty i spec5 mozecie sobie tylko poga
            > dac
            > i
            > >
            > > nic nie zmienicie.I to was wlasnie boli.Ponad miliard sekciarzy tak?Stare
            > > komuchy byly bardziej poinformowane.Co do modly do szybnych......Twoja
            > rodzina
            > > i ty tez modliliscie sie do obrazow Marksa,Engelsa,Lenina,Stalina..etc.Lud
            > zie
            > > nosza zdjecia swoich najblizszych i tych ktorych kochaja ze soba w portfel
            > u
            > > np.Co w tym zlego?
            >
            > Oj, Bodo, ales trafil z tym komuchem, slowo daje! Widac, zes tu calkiem nowy.
            A
            >
            > jak masz taka latwosc oskarzania wszystkich o komuszosc, to, byc moze,
            > uslyszymy niebawem od Ciebie, ze pisarz (niezyjacy juz) Jozef Mackiewicz tez
            > byl komuch?
            Poczytaj jego wypowiedzi i sie zastanow.Jozef Mackiewicz jest mi nieznany.Sorry.
            • cs137 Re: Jasna Góra 07.08.03, 09:01

wiedzi i sie zastanow.Jozef Mackiewicz jest mi nieznany.Sorry
              > .

Niektorzy mysla, ze jak ktos jest antyklerykalem, to automatycznie wynika to z
              faktu bycia komuchem. Akurat niekoniecznie tak jest, i Krzys
    • cs137 Dobry wieczor! Czy "SPEC"to nie bylo.... 07.08.03, 01:38
      ...przypadkiem "Stoleczne Przedsiebiorstwo Energetyki Cieplnej" za czasow PRL-
      u? Patrzcie,dinozaur z PRL-u nam sie zaplatal na Forum! Zywa skamielina! I na
      dodatek MOWI! Hospody, swiat sie przekrecil...

Cees

PS.
      A Plaksin siedzial przy oknie
      I tak jak zwyklesiesmecil.
    • cs137 Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 02:01
      ... reprezentuje wyraznie ceche, ktora jeden z moich przyjaciol, amerykanski
      Zyd, okresla zwykle slowem "hutzpah" (on twierdzi, ze ortografia tego slowa nie
      jest jeszcze jednoznacznie ustalona).
      • d_nutka Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 07:32
        cs137 napisała:

> ... reprezentuje wyraznie ceche, ktora jeden z moich przyjaciol, amerykanski
        > Zyd, okresla zwykle slowem "hutzpah" (on twierdzi, ze ortografia tego slowa
        nie
        >
        > jest jeszcze jednoznacznie ustalona).

ceesie
        w zupełnosci się zgadzam
        pisownia tego wyrazu chyba nam się tu za jakiś czas wyjaśni
        smile)) te uśmiechy dla was obu "hutzpah'ów"
        specu-ty to jesteś spec nie tylko do 5-ciu
        pełna podziwu
        d_nutka
        • spec5 Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 11:02
          danuta, bo sie zrobie czerwony, juz ci mialem przywalic, ale po stylu posta
          wnosze, ty faktycznie mozesz byc plci damskkiej. o, to przepraszam.

d_nutka napisała:

> cs137 napisała:
          >
          > > ... reprezentuje wyraznie ceche, ktora jeden z moich przyjaciol, amerykans
          > ki
          > > Zyd, okresla zwykle slowem "hutzpah" (on twierdzi, ze ortografia tego slow
          > a
          > nie
          > >
          > > jest jeszcze jednoznacznie ustalona).
          >
          >
          > ceesie
          > w zupełnosci się zgadzam
          > pisownia tego wyrazu chyba nam się tu za jakiś czas wyjaśni
          > smile)) te uśmiechy dla was obu "hutzpah'ów"
          > specu-ty to jesteś spec nie tylko do 5-ciu
          > pełna podziwu
          > d_nutka
          • d_nutka Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 11:21
            ja naprawdę jestem płci damskiej wojowniku
            d_nutka
            • spec5 Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 11:27
              dziekuje za oferte, ale kolezanke juz mam. chociaz wolalbym miec trzy niz dwie,
              ale drugiej strony czlowiek zadowlony jak w ogole jakas jest (woody allen,
              ostatnia noc borysa gruszenki)

d_nutka napisała:

> ja naprawdę jestem płci damskiej wojowniku
              > d_nutka
              • d_nutka Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... 07.08.03, 12:26
                spec5 napisała:

> dziekuje za oferte, ale kolezanke juz mam. chociaz wolalbym miec trzy niz
                dwie,
                >
                > ale drugiej strony czlowiek zadowlony jak w ogole jakas jest (woody allen,
                > ostatnia noc borysa gruszenki)
                >
                >
                >
                > d_nutka napisała:
                >
                > > ja naprawdę jestem płci damskiej wojowniku
                > > d_nutka

specu5
                tu ciebie instynkt wojownika zwiódł
                ja już jestem tylko wspomnieniem
                d_nutka
      • Gość: siedem Re: Sluchajcie, ten nowy szpenio, tzn. Spec5... IP: 213.216.66.* 07.08.03, 08:00
        cs137 napisała:

nie
        >

szpec jest moim biednym studentem z mołdawskiej SSSR tam jeszcze nie maja net
        wiec chlopina sie musiał u mnie na portierni wyszumiec elektronowo.

5040
        • Gość: spec PARCH.SCAN IP: 61.180.73.* 07.08.03, 10:13
          Gość portalu: siedem napisał(a):

> cs137 napisała:
          >
          > > ... reprezentuje wyraznie ceche, ktora jeden z moich przyjaciol, amerykans
          > ki
          > > Zyd, okresla zwykle slowem "hutzpah" (on twierdzi, ze ortografia tego slow
          > a
          > nie
          > >
          > > jest jeszcze jednoznacznie ustalona).
          >
          > szpec jest moim biednym studentem z mołdawskiej SSSR tam jeszcze nie maja net
          > wiec chlopina sie musiał u mnie na portierni wyszumiec elektronowo.

a jesli sie rozchodzi o parch.scana?
      • spec5 ten nowy szpenio, tzn. Spec5...O, KOMPLEMENT! 07.08.03, 10:59
        tzn. ja teraz jestem spec5 bo spec byl juz zajety, a ten slazak-folksdojcz
        ciagle probuje sie pode mnie nieudolnie podzsywac, jezscze kretyn nie skapowal
        na czym polega logowanie, patrz jego tekst nizej w tym watku

hucpa, szlamazel, goj, meszuge - kto da wiecej ? to jest jakis rodzaj wtornego
        analfabetyzmu kulturowego, ze musisz tu powtornie "odkrywac" na forum slowa w
        polsce jeszcze do niedawna ogolnie znane, uzywane i lubiane !

dzieki za komplement!

cs137 napisała:

nie
        >
        • d_nutka Re: ten nowy szpenio, tzn. Spec5...O, KOMPLEMENT 07.08.03, 11:24
          szybki jesteś spec5
          coraz pełniejsza podziwu smile))
          d_nutka
    • Gość: malko Re: Jasna Góra IP: 80.50.28.* 07.08.03, 09:27

.
      >
      > Perła

Na debili szczeka, na fanatyków.
      Poszukać jakiejś roboty, pomyśleć o założeniu jakiegoś interesu, zamiast
      ulegać wpływom
      K Kat(alkohol)ickiego i jego sługom pasibrzuszkom.
      • Gość: śLIMAK Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC=======n/txt IP: 61.114.126.* 07.08.03, 11:12
        ś.
        • spec5 Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC 07.08.03, 11:17
          te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pieprzu!

dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slozok sie
          ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo jakby co,
          to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz nawet takie
          sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.

Gość portalu: śLIMAK napisał(a):

> ś.
          • Gość: śLIMAK Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC IP: 61.114.126.* 07.08.03, 11:27
            spec5 napisała:

> te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pieprzu!
            >
            > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slozok sie
            > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo jakby
            co,
            > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz nawet
            takie
            >
            > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.
            >
            >
            >
            >
            > Gość portalu: śLIMAK napisał(a):
            >
            > > ś.

ty chuju w dupe jebany zajebiscie rozpierdoliłeś wątek skurwysyna Perły.
            bedziem cie za zasługi kroić i pieprzyć i pieprzyc i pieprzyć bez konca
            ś.
            • spec5 Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC 07.08.03, 11:29
              no dobra, masz racje ze zawsze mozna mnie w ten sposob sparodiowac, ale mialem
              na mysli cos konkretnego a nie ornamenty jezykowe

> spec5 napisała:
              >
              > > te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pieprzu
              > !
              > >
              > > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slozok s
              > ie
              > > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo jakby
              >
              > co,
              > > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz nawet
              > takie
              > >
              > > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.
              > >
              > >
              > >
              > >
              > > Gość portalu: śLIMAK napisał(a):
              > >
              > > > ś.
              >
              > ty chuju w dupe jebany zajebiscie rozpierdoliłeś wątek skurwysyna Perły.
              > bedziem cie za zasługi kroić i pieprzyć i pieprzyc i pieprzyć bez konca
              > ś.
              • Gość: śLIMAK Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC IP: 61.114.126.* 07.08.03, 11:36
                spec5 napisała:

> no dobra, masz racje ze zawsze mozna mnie w ten sposob sparodiowac, ale
                mialem
                > na mysli cos konkretnego a nie ornamenty jezykowe

no i chuj. twoja wazelina jest też dobrej jakości. tylko nie przesadzaj i tak
                jestem dość sliski. moze po flaszeczce Perły /takie lubelskie szczyny uchodzace
                w tamtejszym regionie za piwo/?????

ś.
                >
                >
                > > spec5 napisała:
                > >
                > > > te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pi
                > eprzu
                > > !
                > > >
                > > > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slo
                > zok s
                > > ie
                > > > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo
                > jakby
                > >
                > > co,
                > > > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz n
                > awet
                > > takie
                > > >
                > > > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.
                > > >
                > > >
                > > >
                > > >
                > > > Gość portalu: śLIMAK napisał(a):
                > > >
                > > > > ś.
                > >
                > > ty chuju w dupe jebany zajebiscie rozpierdoliłeś wątek skurwysyna Perły.
                > > bedziem cie za zasługi kroić i pieprzyć i pieprzyc i pieprzyć bez konca
                > > ś.
                • spec5 Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC 07.08.03, 11:40
                  o ze to piwo to nie wiedzialem. ale tak ogolnie to sie ode mnie wzsyscy
                  odwalcie, kolegi szukacie czy co (danuta, to nie do ciebie!). szukasz
                  przyjaciela, to poloz sie na ulicy i udawaj martwego - jak kiedys przeczytalem
                  na scianie w kiblu. slimak, ty sluzuj, a ja musze juz isc. w september more.

> spec5 napisała:
                  >
                  > > no dobra, masz racje ze zawsze mozna mnie w ten sposob sparodiowac, ale
                  > mialem
                  > > na mysli cos konkretnego a nie ornamenty jezykowe
                  >
                  > no i chuj. twoja wazelina jest też dobrej jakości. tylko nie przesadzaj i tak
                  > jestem dość sliski. moze po flaszeczce Perły /takie lubelskie szczyny
                  uchodzace
                  >
                  > w tamtejszym regionie za piwo/?????
                  >
                  > ś.
                  > >
                  > >
                  > > > spec5 napisała:
                  > > >
                  > > > > te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troc
                  > he pi
                  > > eprzu
                  > > > !
                  > > > >
                  > > > > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jede
                  > n slo
                  > > zok s
                  > > > ie
                  > > > > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja
                  > , bo
                  > > jakby
                  > > >
                  > > > co,
                  > > > > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widz
                  > isz n
                  > > awet
                  > > > takie
                  > > > >
                  > > > > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos prz
                  > ydac.
                  > > > >
                  > > > >
                  > > > >
                  > > > >
                  > > > > Gość portalu: śLIMAK napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > > ś.
                  > > >
                  > > > ty chuju w dupe jebany zajebiscie rozpierdoliłeś wątek skurwysyna Per
                  > ły.
                  > > > bedziem cie za zasługi kroić i pieprzyć i pieprzyc i pieprzyć bez kon
                  > ca
                  > > > ś.
          • d_nutka Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC 07.08.03, 11:29
            spec5 napisała:

> te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pieprzu!
            >
            > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slozok sie
            > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo jakby
            co,
            > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz nawet
            takie
            >
            > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.
            >
            >
            >
            >
            >
            > > ś.

specu
            tu wszyscy są przydatni
            a śLimak podrabia innego nieobecnego o niku Limak vel śLimak od 7-ki
            a tego Limaka 'zneutralizowani'(naturalizowali?) donosem do pracodawcy
            nie jego jednego zresztą
            d_nutka
            • spec5 Re: Wątek Perły rozpirzony - brawo SPEC 07.08.03, 11:33
              aha, ale na historii forum to ja sie nie moge znac, bo to bylo w latach 90tych,
              czyli bardzo dawno jak mawiaja amerykanie

ja tez cie kocham i jak bede w stolicy to dam znac, moze we wrzesniu? teraz
              musze juz isc

d_nutka napisała:

> spec5 napisała:
              >
              > > te swoje podlizywanie to se wsadz ! raczej bys dodal lepiej troche pieprzu
              > !
              > >
              > > dla porzadku, terzaz jestem spec5, bo spec juz byl zajety i jeden slozok s
              > ie
              > > ciagle probuje pode mnie podszywac. w zasadzie idealna systuacja, bo jakby
              >
              > co,
              > > to zawsze moge sie wszystkiego wyprzec.vielen dank, slozok, widzisz nawet
              > takie
              > >
              > > sluzowate stworzonka jak ty moga sie w ekosystemie do czegos przydac.
              > >
              > >
              > >
              > >
              > >
              > > > ś.
              >
              >
              > specu
              > tu wszyscy są przydatni
              > a śLimak podrabia innego nieobecnego o niku Limak vel śLimak od 7-ki
              > a tego Limaka 'zneutralizowani'(naturalizowali?) donosem do pracodawcy
              > nie jego jednego zresztą
              > d_nutka
    • karlin Prawie 07.08.03, 11:49
      300 lat pielgrzymowania i ponad 2 lata tego Forum.

Konflikt form czy treści z ludzką głupotą?
    • Gość: śLIMAK Przepraszam za te wszystkie brzydkie slowa n/t IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 12:17
    • Gość: śLIMAK To ja sam jestem Q-tas. Przbaczcie mi n/t IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 12:20
    • miriamfirst_ Re: Jasna Góra 07.08.03, 12:21

"Tu się odmienią serca i dusze naprawią, ani bowiem Szwed, mocy tej nie
      zmoże, ani w ciemnościach błądzący prawdziwego światła nie zwyciężą".

To bardzo piękne słowa.
      Niechaj się odmieniają serca na lepsze i naprawiają dusze, jeśli tego tego
      potrzebują.

Miriam

ps. Złośliwych informuję, że już dawno, dawno - concordia. Oni wiedza o czym ja
      tu piszę.
      • Gość: śLIMAK Re: Jasna Góra IP: 61.114.126.* 07.08.03, 14:15
        miriamfirst_ napisała:

>
        >
        >
        > To bardzo piękne słowa.
        > Niechaj się odmieniają serca na lepsze i naprawiają dusze, jeśli tego tego
        > potrzebują.
        >
        > Miriam
        >
        > ps. Złośliwych informuję, że już dawno, dawno - concordia. Oni wiedza o czym
        ja
        >
        > tu piszę.

wiedzą, ale>>>>>>>>>>> u nas na wsi lubelskiej jak ktos tam parzy sie z żydówka
        to jest grzech. jak jeszcze propaguje pielgrzymki a jest w takim bezecnym
        zwiazku nie jest wiarygodnym katolikiem a prowoczkiem raczej.
        ś.
    • Gość: śLIMAK No napiszcie, ze sie na mnie nie gniewacie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 12:21
      • d_nutka Re: No napiszcie, ze sie na mnie nie gniewacie! 07.08.03, 12:33
        a ty kim jesteś śLimaku-podróbko?
        acha
        pielgrzymka jeszcze się nie skończyła
        a śLimaczek chyba wolno pełznie
        to w którym roku przewidujesz odpuszczenie swoich grzeszków?
        ja nie ztych co odpuszczają
        nie ta instancja
        nie te progi

d_nutka
    • Gość: figo na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto IP: *.toya.net.pl / 10.0.208.* 07.08.03, 12:28
      na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto u młodych ludzi
      jak młoda para idzie wpielgrzymce
      to normalka i mysle ze ksiezy to nie grzeje ani nie parzy
      normalka.
      • miriamfirst_ Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto 07.08.03, 12:34
        Gość portalu: figo napisał(a):

> na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto u młodych ludzi
        > jak młoda para idzie wpielgrzymce
        > to normalka i mysle ze ksiezy to nie grzeje ani nie parzy
        > normalka.

Człowieku, natknęlam się na Twoje posty, i Ty chyba masz tzw "doła".
        Wszystko widzisz z optyki - tu żeby Ci poprawić humor i widzenie samego siebie
        polece Norwidem boskim - "źle, źle zawsze i wszędzie, ta nić czarna się
        przedzie..." Czy Tobie jest źle, że zawsze wszystko kwitujesz na nie?
        A jakby (JAKBY) tak wyjść z założenia, że pary te się kochają, że to, co robią
        to już jest ślub, komunia między dwojgiem ciał, że tak górnolotnie... i dlatego
        robią to, co Ty określasz zimnym słowem sex, to jak wyglądasz? Jak ponury
        skrupulant, administrator z szarym zeszytem pod pachą i kopiowym ołówkiem,
        który patrzy czy wolno, czy nie wolno i w którym paragrafie o tym napisano.

Pozdrawiam

Miriam
        • cs137 Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto 07.08.03, 13:01
          Ponoc istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie wsrod ludu miast i wsi, ze
          jak sie dwoje na pielgrzymce bzyka, to nie ma grzechu. Slyszalem to wiele
          razy. Nawet niektorzy moi rozmowcy tlumaczyli w ten sposob fakt tlumnego
          udzialu mlodziezy w pielgrzymkach. Ale wszystko to slyszalem wlatach 60-tych i
          70-tych, potem juz mnie w Polsce niebylo, wiec nie rozmawialem na te tematy.
          Wiec moglo sie zmienic od tamtej pory (w ktora strone, jesli?)
          • Gość: Jureek Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto IP: 212.185.202.* 07.08.03, 13:22
            cs137 napisała:

> Ponoc istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie wsrod ludu miast i wsi, ze
            > jak sie dwoje na pielgrzymce bzyka, to nie ma grzechu. Slyszalem to wiele
            > razy. Nawet niektorzy moi rozmowcy tlumaczyli w ten sposob fakt tlumnego
            > udzialu mlodziezy w pielgrzymkach. Ale wszystko to slyszalem wlatach 60-tych i
            > 70-tych, potem juz mnie w Polsce niebylo, wiec nie rozmawialem na te tematy.
            > Wiec moglo sie zmienic od tamtej pory (w ktora strone, jesli?)

Ejże, Ceesie, czy aby tego nie zmyślasz? Chodziłem w 70-tych na pielgrzymki i nic takiego nie słyszałem.
            Jura
          • Gość: wikul Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto IP: *.acn.waw.pl 08.08.03, 00:46
            cs137 napisała:

> Ponoc istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie wsrod ludu miast i wsi,
            ze
            > udzialu mlodziezy w pielgrzymkach. Ale wszystko to slyszalem wlatach 60-tych
            i

Gdyby takie pierdoły pisał jakiś doku , malko , figo czy inny debil , można by
            wzruszyć ramionami . Jak takie wypociny może płodzić profesor fizyki , chwalacy
            sie swoja wiarą i pochodzeniem ?
            Jeżeli rzeczywiście słyszałeś takie opinie , to na pewno nie "wśród ludu miast
            i wsi" a raczej wśród komunistycznej nomenklatury (gratuluję towarzystwa). Tego
            typu "dowcipy" w tych srodowiskach były bardzo popularne . Trudno im było
            zrozumieć że ktoś może dobrowolnie w ciagu wielu dni narażac sie na niewygody ,
            czasem kosztem własnego urlopu. Polityczni spadkobiercy tych "rewolucjionistów"
            na tym forum , dalej powielają te brednie .
            P.S.(1)Próbowałeś kiedyś bzykać się po przejściu piechotą trzydziestu paru
            kilometrów dziennie , w skwarze , w znoju , z poobcieranymi i bolącymi nogami ,
            z poparzonymi plecami ? Jeżeli nie , to spróbuj . Życzę powodzenia w
            eksperymentowaniu .
            (2)Jeżeli ktoś chce sie bzykać , to raczej wybiera się na pielgrzymkę do
            Owsiakowego raju . Znacznie wygodniej , pociagiem , niekrępująco . No i można
            na golasa potaplać się w błocie . No i to nie wzbudza zdumienia i zgorszenia
            lewaków .
            • cs137 Wikulsiu, cokolwiek ja tu powiem, to Ty zawsze.. 08.08.03, 01:29
              ... na mnie nawrzeszczysz, jaka by to kwestia nie byla. Wiec odpowiadac chyba
              nie ma sensu, bo Ty podniesiesz kolejny wrzask i tak bysmy mogli do konca
              swiata. Bez obrazy,

Pozdrowienia, Cees
          • Gość: Perła sex na pielgrzymce? IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 01:34
            cs137 napisała:

> Ponoc istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie wsrod ludu miast i wsi,
            ze
            > udzialu mlodziezy w pielgrzymkach. Ale wszystko to slyszalem wlatach 60-tych
            i

Od kogo słyszałeś takie brednie? Ci co byli na pielgrzymce wiedzą, że i
            atmosfera, i warunki bytowe, i pewien rodzaj dyscypliny panujący tam,
            wykluczają takie zjawiska. Na pielgrzymce ciężko zapalić jest, a co o innych
            sprawach mówić. Jak słusznie zauważył Wikuł, "bzykanie" to raczej domena
            Owsiakowych imprez jest.

Perła
            • cs137 Re: sex na pielgrzymce? 08.08.03, 02:12
              Slyszalem, mysle, w studenckich czasach. Bardzo mozliwe,ze to byly brednie,
              celowo nawet rozpuszczane wsrod mlodziezy w celu osmieszenia instytucji
              pielgrzymek.Szla wtedy ostra walka z kosciolem o "rzad dusz". Wielu ludzi
              nalezalo wtedy do ZMS-u nie przyznajac sie otwarcie do tego. Przechodzilem tez
              normalnew owym cZasie przeszkolenie wojskowe i to bylo traktowanejako okazja
              dododatkowej indoktrynacji. Oficerowie,ktorzy nas szkolili,nie przepuscili
              zadnej sposobnosci do powiedzenia czegos uszczypliwego o kosciele i religii,
              chocby wyklad byl na temat calkiem niezwiazany, np. balistyki zewnetrznej
              pocisku artyleryjskiego. Wcale niewykluczone, ze i ci ZMS-owcy,i ci oficerowie
              mieli taki nakaz... Potem zas inni powtarzali... Mnie osobiscie nigdy nie
              ciagnelo do pielgrzymowania, wiec i wagi do takich rzeczy nie przywiazywalem.
              • Gość: Perła Re: sex na pielgrzymce? IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 02:25
                cs137 napisała:

> Slyszalem, mysle, w studenckich czasach. Bardzo mozliwe,ze to byly brednie,
                > celowo nawet rozpuszczane wsrod mlodziezy w celu osmieszenia instytucji
                > pielgrzymek.Szla wtedy ostra walka z kosciolem o "rzad dusz". Wielu ludzi
                > nalezalo wtedy do ZMS-u nie przyznajac sie otwarcie do tego. Przechodzilem
                tez
                > normalnew owym cZasie przeszkolenie wojskowe i to bylo traktowanejako okazja
                > dododatkowej indoktrynacji. Oficerowie,ktorzy nas szkolili,nie przepuscili
                > zadnej sposobnosci do powiedzenia czegos uszczypliwego o kosciele i religii,
                > chocby wyklad byl na temat calkiem niezwiazany, np. balistyki zewnetrznej
                > pocisku artyleryjskiego. Wcale niewykluczone, ze i ci ZMS-owcy,i ci
                oficerowie
                > mieli taki nakaz... Potem zas inni powtarzali... Mnie osobiscie nigdy nie
                > ciagnelo do pielgrzymowania, wiec i wagi do takich rzeczy nie przywiazywalem.

W latach komunizmu sporą grupą "pielgrzymów" nasłani ubecy byli. Niedawno w
                mediach o tym mówili. Myślę, że jednym z celów jakie mieli, to wywoływanie
                drobnych skandali tam.
                Szkolenie wojskowe też przeszedłem. Dość opornym w tej materii studentem byłem.
                Pamiętam, że na egzaminie dostałem pytanie: czym się różni działo od hałbicy.
                Po długim okresie milczenia odpowiedziałem, że torem pocisku. No to mi kazali
                narysować na tablicy te tory. Narysowałem łuk. Powiedzieli, że ok, to działo, a
                teraz chcą toru haubicy. I tu myśli mi przyszły do głowy jak to Kmicic na
                Jasnej Górze strzelał z dział i haubic. Biorę kredę i rysuję od dołu pnącą się
                ku górze linię prostą. Zaczyna mi brakować konceptu i tablicy... Komisja z
                napięciem do mnie: no! no! No to ja łup prostą w dół. Odetchneli, a ja zdałem.

pozdrówka

Perła
              • Gość: wikul Re: sex na pielgrzymce? IP: *.acn.waw.pl 08.08.03, 02:50
                cs137 napisała:

> Slyszalem, mysle, w studenckich czasach. Bardzo mozliwe,ze to byly brednie,
                > celowo nawet rozpuszczane wsrod mlodziezy w celu osmieszenia instytucji
                > pielgrzymek.Szla wtedy ostra walka z kosciolem o "rzad dusz". Wielu ludzi
                > nalezalo wtedy do ZMS-u nie przyznajac sie otwarcie do tego. Przechodzilem
                tez
                > normalnew owym cZasie przeszkolenie wojskowe i to bylo traktowanejako okazja
                > dododatkowej indoktrynacji. Oficerowie,ktorzy nas szkolili,nie przepuscili
                > zadnej sposobnosci do powiedzenia czegos uszczypliwego o kosciele i religii,
                > chocby wyklad byl na temat calkiem niezwiazany, np. balistyki zewnetrznej
                > pocisku artyleryjskiego. Wcale niewykluczone, ze i ci ZMS-owcy,i ci
                oficerowie
                > mieli taki nakaz... Potem zas inni powtarzali... Mnie osobiscie nigdy nie
                > ciagnelo do pielgrzymowania, wiec i wagi do takich rzeczy nie przywiazywalem.

No widzisz . Zastanowiłeś się i już to troche wygląda inaczej , jak w tym
                dowcipie że w Moskwie na Pl.Czerwonym rozdają samochody .
                Pzdr.
        • Gość: śLIMAK Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto IP: 61.114.126.* 07.08.03, 14:21
          miriamfirst_ napisała:

> Gość portalu: figo napisał(a):
          >
          > > na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto u młodych ludzi
          > > jak młoda para idzie wpielgrzymce
          > > to normalka i mysle ze ksiezy to nie grzeje ani nie parzy
          > > normalka.
          >
          >
          > Człowieku, natknęlam się na Twoje posty, i Ty chyba masz tzw "doła".
          > Wszystko widzisz z optyki - tu żeby Ci poprawić humor i widzenie samego
          siebie
          > polece Norwidem boskim - "źle, źle zawsze i wszędzie, ta nić czarna się
          > przedzie..." Czy Tobie jest źle, że zawsze wszystko kwitujesz na nie?
          > A jakby (JAKBY) tak wyjść z założenia, że pary te się kochają, że to, co
          robią
          > to już jest ślub, komunia między dwojgiem ciał, że tak górnolotnie... i
          dlatego
          >
          > robią to, co Ty określasz zimnym słowem sex, to jak wyglądasz? Jak ponury
          > skrupulant, administrator z szarym zeszytem pod pachą i kopiowym ołówkiem,
          > który patrzy czy wolno, czy nie wolno i w którym paragrafie o tym napisano.
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Miriam

nie w tym kraju pani reżyser. tu nie kino. tu sakrament obowiązuje najpierw.
          z jakim zwichnietym morale koncza uczelnie pani studenci jesli usprawiedliwia
          pani taki grzech naukawo Norwidem sie podpierając.
          nawet slimaki nabieraja obrzydzenia. fuj fuj Małgosiusad(((((((
          ś.
          • Gość: Ania Re: na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto IP: 213.46.162.* 07.08.03, 15:41

> miriamfirst_ napisała:
            >
            > > Gość portalu: figo napisał(a):
            > >
            > > > na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto u młodych ludzi
            > > > jak młoda para idzie wpielgrzymce
            > > > to normalka i mysle ze ksiezy to nie grzeje ani nie parzy
            > > > normalka.
            > >
            > >
            > > Człowieku, natknęlam się na Twoje posty, i Ty chyba masz tzw "doła".
            > > Wszystko widzisz z optyki - tu żeby Ci poprawić humor i widzenie samego
            > siebie
            > > polece Norwidem boskim - "źle, źle zawsze i wszędzie, ta nić czarna się
            > > przedzie..." Czy Tobie jest źle, że zawsze wszystko kwitujesz na nie?
            > > A jakby (JAKBY) tak wyjść z założenia, że pary te się kochają, że to, co
            > robią
            > > to już jest ślub, komunia między dwojgiem ciał, że tak górnolotnie... i
            > dlatego
            > >
            > > robią to, co Ty określasz zimnym słowem sex, to jak wyglądasz? Jak ponury
            > > skrupulant, administrator z szarym zeszytem pod pachą i kopiowym ołówkiem,
            >
            > > który patrzy czy wolno, czy nie wolno i w którym paragrafie o tym napisano
            > .
            > >
            > > Pozdrawiam
            > >
            > > Miriam
            >
            > nie w tym kraju pani reżyser. tu nie kino. tu sakrament obowiązuje najpie)))

))))))A kogo obowiazuje?Zylam iles tam lat w tym kraju i znalam wiele par,
            ktore zyly bez obowiazkowego sakramentu.
            > z jakim zwichnietym morale koncza uczelnie pani studenci jesli usprawiedliwia
            > pani taki grzech naukawo Norwidem sie podpierając.
            > nawet slimaki nabieraja obrzydzenia. fuj fuj Małgosiusad(((((((
            > ś.
            Slimak to slimak wiadomo nie mysli wiec niech schowa grzecznie czuli i do
            skorupy.
            Ewentualnie podam przepis na escargot.
            • Gość: chello To jakies nieporozumienie... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.03, 17:07
              Bralem udzial w 2 pielgrzymkach 20 lat temu kiedy bylem jeszcze na studiach.
              Pamietam te idealistyczna atmosfere. Sypialismy po stodolach. Chlopcy osobno,
              dziewczyny osobno. Czasami obok siebie ale nie widzialem nic skandalizujacego.
              Nie wiem co sie zmienilo.

A co do doktryny. Malzenstwo to jedyny sakrament ktorego nie udziela KK
              ani ksiadz. Znane sa historie ludzi z czasow okupacji kiedy skladali sobie
              przysiege i zyli jak malzenstwo. Gdy przeszlo zagrozenie, szli do ksiedza
              ktory po prostu wpisywal ich do ksiag jako malzonkow ze wsteczna data.

• Gość: Krzys52 Czyzby???!? IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 20:07
                Od bardzo dawna uwazam ze jest to Eldorado dla homoseksualistow...
                Co jako naoczny swiadek (posrednio) potwierdzasz.
                • Gość: chello Re: Czyzby???!? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.03, 21:00
                  Jestes kretynskim gowniarzem od pomowien.

Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a):

> Od bardzo dawna uwazam ze jest to Eldorado dla homoseksualistow...
                  > Co jako naoczny swiadek (posrednio) potwierdzasz.
                  • Gość: Krzys52 Re: Czyzby???!? IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 21:16
                    Gość portalu: chello napisał(a):

> Jestes kretynskim gowniarzem od pomowien.
                    .
                    :::
                    Ale przynajmniej nie kretynskim gowniarzem ktory sypial po stodolach z tyloma
                    facetami sad((
                    .
                    Ja nie dalby sie zaciagnac do stodoly. smile)
                    .
                    .
                    K.P.
                    .
                    PS....Ksieza, rozumiem, sypiali z toba...(?)
                    .
                    .
                    >
                    >
                    > Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a):
                    >
                    > > Od bardzo dawna uwazam ze jest to Eldorado dla homoseksualistow...
                    > > Co jako naoczny swiadek (posrednio) potwierdzasz.
                    • Gość: Ania Re: Kretyn to kretyn IP: 213.46.162.* 08.08.03, 05:50

> Gość portalu: chello napisał(a):
                      >
                      > > Jestes kretynskim gowniarzem od pomowien.
                      > .
                      > :::
                      > Ale przynajmniej nie kretynskim gowniarzem ktory sypial po stodolach z tyloma
                      > facetami sad((
                      > .
                      > Ja nie dalby sie zaciagnac do stodoly. smile)
                      > .
                      > .
                      > K.P.
                      > W wojsku kretynie nie byles?Nie slyszales o czyms takim jak internaty tylko
                      dla chlopcow?Na statkach tez przewaznie sa sami mezczyzni, wymieniac by dlugo
                      ale po co skoro kretyn nie zrozumie?.
                      > PS....Ksieza, rozumiem, sypiali z toba...(?)
                      > .
                      > .
                      > >
                      > >
                      > > Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a):
                      > >
                      > > > Od bardzo dawna uwazam ze jest to Eldorado dla homoseksualistow...
                      > > > Co jako naoczny swiadek (posrednio) potwierdzasz.
          • miriamfirst_ Re: na pielgrzymkach 08.08.03, 10:44

> miriamfirst_ napisała:
            >
            > > Gość portalu: figo napisał(a):
            > >
            > > > na pielgrzymkach jest sex bez slubu czesto u młodych ludzi
            > > > jak młoda para idzie wpielgrzymce
            > > > to normalka i mysle ze ksiezy to nie grzeje ani nie parzy
            > > > normalka.
            > >
            > >
            > > Człowieku, natknęlam się na Twoje posty, i Ty chyba masz tzw "doła".
            > > Wszystko widzisz z optyki - tu żeby Ci poprawić humor i widzenie samego
            > siebie
            > > polece Norwidem boskim - "źle, źle zawsze i wszędzie, ta nić czarna się
            > > przedzie..." Czy Tobie jest źle, że zawsze wszystko kwitujesz na nie?
            > > A jakby (JAKBY) tak wyjść z założenia, że pary te się kochają, że to, co
            > robią
            > > to już jest ślub, komunia między dwojgiem ciał, że tak górnolotnie... i
            > dlatego
            > >
            > > robią to, co Ty określasz zimnym słowem sex, to jak wyglądasz? Jak ponury
            > > skrupulant, administrator z szarym zeszytem pod pachą i kopiowym ołówkiem,
            >
            > > który patrzy czy wolno, czy nie wolno i w którym paragrafie o tym napisano
            > .
            > >
            > > Pozdrawiam
            > >
            > > Miriam
            >
            > nie w tym kraju pani reżyser. tu nie kino. tu sakrament obowiązuje najpierw.
            > z jakim zwichnietym morale koncza uczelnie pani studenci jesli usprawiedliwia
            > pani taki grzech naukawo Norwidem sie podpierając.
            > nawet slimaki nabieraja obrzydzenia. fuj fuj Małgosiusad(((((((
            > ś.

O, slimak pisze. Złudna "siła" postu mieszcząca się w strzępkach info o mnie.
            Złudna to siła, powtarzam. Już na nic cię nie stać. Jakie to smutne. I jakie
            wesołe.
            Zostaje przy drugimsmile
            A pielgrzymki i ludzie w nich idący, z jasymi mówię twarzami, machający
            pozdrowienie, nie do kamery, nie do kamery, do ludzi - przechodzących,
            przejeżdżających obok, mimo - to pozytywna energia, więc mi tutaj nie pisać
            bzdur o ciemnych stronach pielgrzymek, wyssanych z własnych, ponurych
            erotycznie, treści nieświadomychsmile

Miriam

ps. Slimak ma szlaban u mnie do czasu, aż na kanapce lub w konfesjonale nie
            uświadomi sobie ponurości własnej duszy i nie pójdzie jej naprawić na Jasną
            Górę. (Chociaż spróbuj, chłopie!) Może przyszły rok?
            • Gość: sLIMAK Re: na pielgrzymkach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.03, 10:48
              Kara dla Ciebie bedzie ze pojdziemy razem trzymajac sie za raczki (az
              dojdziemy, he, he!)
              • miriamfirst_ Re: na pielgrzymkach 08.08.03, 10:57
                Gość portalu: sLIMAK napisał(a):

> Kara dla Ciebie bedzie ze pojdziemy razem trzymajac sie za raczki (az
                > dojdziemy, he, he!)

Cenię każdą choćby próbę wykrzesania z siebie poczucia humoru, tę powyżej także.

Miriamsmile
    • Gość: Gosc2 Perlo !! Jaki jest Twoj point ?? IP: 131.137.84.* 07.08.03, 18:12
      Stwierdziles jedynie, ze pielgrzymki na Jasna Gora ciagle sie odbywaja -
      przeciez to nic nowego. One odbywaja przeciez sie od wieeeelu lat.
      Wszyscy/prawie wszyscy o tym wiedza. Gdzie indziej na swiecie sa wieksze lub
      mniejsze pielgerzymki - to tez fakt.

Wiec ... nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym poscie. Nie mam zamiaru
      zgadywac ani spekulowac. (A moze chciales poinformowc niewiedzacych o istnieniu
      takich pielgrzymek ??)

Moglbys wiec wprost powiedziec jaki jest sens/wymowa Twego postu ??

• Gość: Krzys52 Oto Perly point :)) IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 18:21
        Gość portalu: Gosc2 napisał(a):

>
        > Wiec ... nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym poscie. Nie mam zamiaru
        > zgadywac ani spekulowac. (A moze chciales poinformowc niewiedzacych o
        istnieniu takich pielgrzymek ??)
        >
        > Moglbys wiec wprost powiedziec jaki jest sens/wymowa Twego postu ??
        .
        Zgadza sie. On po prostu chcial by Gnida i Glizda (Septyk i Nuren - katolicy
        wzorowi dwaj) zaskoczyli, ze na nich czas. Pielgrzymka. Oczy w slup.
        .
        A oni ciagle tu. Zajeci donoszeniem i wslizgiwaniem sie Adminowi...
        .
        K.P.
        >
        • Gość: Gosc2 Czy to na pewno Perly point ?? IP: 131.137.84.* 07.08.03, 19:15

> Zgadza sie. On po prostu chcial by Gnida i Glizda (Septyk i Nuren - katolicy
          > wzorowi dwaj) zaskoczyli, ze na nich czas. Pielgrzymka. Oczy w slup.
          > A oni ciagle tu. Zajeci donoszeniem i wslizgiwaniem sie Adminowi...
          > K.P.
          > >

Boje sie Krzysiu52, ze niekoniecznie masz racje. Najlepiej to niechby point ten
          wskazal sam Perla jako, ze jedynie on siedzi w Perly skorze.

Przyjmijmy na chwile, ze masz racje Krzysiu52. Trzeba by wiec pogratulowac
          Perle za 'mistrzostwo' jak to mozna Gnidzie i Glizdzie (a nie komu innemu !!)
          dac do zrozumienia, ze na nich czas. Wprost ciezko sobie wyobrazic by dosadniej
          mozna byloby to wyluszczyc Gnidzie i Glizdzie, prawda ??

No, ale Krzysiu52 w przypadku jesli nie masz racji - to diabel jedynie wie o co
          chodzilo Perle w jego poscie, co ?????????
          • Gość: Krzys52 Bez watpienia, Perly point to jest IP: *.proxy.aol.com 07.08.03, 19:55

>
            Zgadza sie. On po prostu chcial by Gnida i Glizda (Septyk i Nuren - katoli
            cy wzorowi dwaj) zaskoczyli, ze na nich czas. Pielgrzymka. Oczy w slup.
            A oni ciagle tu. Zajeci donoszeniem i wslizgiwaniem sie Adminowi...
            K.P.
            .

Boje sie Krzysiu52, ze niekoniecznie masz racje. Najlepiej to niechby point ten
            wskazal sam Perla jako, ze jedynie on siedzi w Perly skorze.
            .
            K.P.) Nic sie nie boj, Gosciu2. W skorze Perly siedzi Artysta. Interpretacja
            dziela (Perly) nalezy do Ciebie, oraz do mnie. Dla mnie Dzielo jest nad wyraz
            czytelne.
            .
            Przyjmijmy na chwile, ze masz racje Krzysiu52. Trzeba by wiec pogratulowac
            Perle za 'mistrzostwo' jak to mozna Gnidzie i Glizdzie (a nie komu innemu !!)
            dac do zrozumienia, ze na nich czas. Wprost ciezko sobie wyobrazic by dosadniej
            mozna byloby to wyluszczyc Gnidzie i Glizdzie, prawda ??
            .
            K.P.) No wiec sadze, ze smialo mozemy pogratulowac Perle, ktory mistrzem w swej
            dziedzinie okazal sie. Co tu duzo mowic - lekkos paluszkow i finezja sa tym po
            czym poznaje sie (nomen omen) Perle.
            .
            No, ale Krzysiu52 w przypadku jesli nie masz racji - to diabel jedynie wie o co
            chodzilo Perle w jego poscie, co ?????????
            .
            K.P.) Zapewne domysliles sie juz ze ten przypadek wykluczam (poprostu smile)
            .
            Pzdr.
            K.P.
            .
            PS... Jak nie wierzysz to sam Perle zapytaj smile))
      • Gość: Perła Re: Perlo !! Jaki jest Twoj point ?? IP: *.zin.lublin.pl 07.08.03, 20:09

> Stwierdziles jedynie, ze pielgrzymki na Jasna Gora ciagle sie odbywaja -
        > przeciez to nic nowego. One odbywaja przeciez sie od wieeeelu lat.
        > Wszyscy/prawie wszyscy o tym wiedza. Gdzie indziej na swiecie sa wieksze lub
        > mniejsze pielgerzymki - to tez fakt.
        >
        > Wiec ... nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi w tym poscie. Nie mam zamiaru
        > zgadywac ani spekulowac. (A moze chciales poinformowc niewiedzacych o
        istnieniu
        >
        > takich pielgrzymek ??)
        >
        > Moglbys wiec wprost powiedziec jaki jest sens/wymowa Twego postu ??
        >

Sens dotyczący bezpośrednio forum w ostatnim zdaniu mojego postu jest. Gdyby
        postrzegać nasz kraj tylko poprzez forum to wynikałoby z tego, iż 90% Polaków
        to ateiści lub wojujący ateiści. Tym postem chciałem nieśmiało zauważyć, że tak
        nie jest.
        A poza tym, Jasna Góra to takie magiczne miejsce jest, że warto było o niej dwa
        zdania napisać tu.
        A propos... czy każdego autora wątku zapytujesz o sens/wymowę jego postu?

pozdrawiam serdecznie

Perła
        • Gość: chello Re: Perlo !! Jaki jest Twoj point ?? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.03, 21:03
          zgadza sie Parla. Ateisci i inni lewoskretni zadaja tolerancji i glosza
          agresywna nienawisc. Dlatego sa tak widoczni.
        • Gość: Gosc2 Re: Perlo !! Jaki jest Twoj point ?? IP: 131.137.84.* 07.08.03, 21:19

> Sens dotyczący bezpośrednio forum w ostatnim zdaniu mojego postu jest.

Czyli w zdaniu: "Forum szczeka a pielgrzymka idzie.", tak ??

Jesli tak to czy widzisz jakikolwiek zwiazek miedzy szczekaniem na forum a
          odbywaniem pielgrzymek na Jasna Gore ?? Bo mam b. mocne wrazenie, ze dla
          nowicjusza na tym forum ew. powyzszy zwiazek jest mniej wiecej taki jak miedzy
          przyslowowym piernikiem a wiatrakiem.

> Gdyby postrzegać nasz kraj tylko poprzez forum to wynikałoby z tego, iż 90%
          > Polaków to ateiści lub wojujący ateiści.

Na szczescie nie tylko przez forum mozna postrzegac nasz kraj.

> A propos... czy każdego autora wątku zapytujesz o sens/wymowę jego postu?

Nie. Zapytuje czasami tylko wybrancow. Gratuluje.

i pozdrawiam tez.
    • Gość: doku prawdziwy fenomen IP: *.chello.pl 07.08.03, 23:24

> Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata

Ostatnia enklawa średniowiecza w Europie. Mroczna siła pętająca umysły
      • Gość: Perła Re: prawdziwy fenomen IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 01:22
        Gość portalu: doku napisał(a):

>
        > > Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata
        >
        > Ostatnia enklawa średniowiecza w Europie. Mroczna siła pętająca umysły

A jakie Ty masz propozycje dla tych tysięcy, którzy tam idą? Propozycje na
        życie oczywiście. Napisz coś o tym. Tylko żadnych haseł i sloganów. Od serca
        napisz.

Perła
        • Gość: doku To trudne i piękne wyzwanie, któremu ... IP: *.chello.pl 09.08.03, 13:10

> A jakie Ty masz propozycje dla tych tysięcy, którzy tam idą? Propozycje na
          > życie oczywiście. Napisz coś o tym. Tylko żadnych haseł i sloganów. Od serca

... naprawdę pragnę sprostać.

Najpierw więc, aby nie było nieporozumień, wyjaśnijmy sobie, dla kogo te
          propozycje. Nawet jeśli pominąć kapłanów, kleryków, zakonnice itp.
          funkcjonariuszy kultu (mam nadzieję, że wykluczyłeś ich w myślach, rzucając mi
          to wyzwanie), to nadal mamy różne kategorie ludzi. To tak jakbym chciał zamknąć
          Krynicę, a Ty byś spytał, gdzie mają w takim razie spędzić urlop ci, co się do
          Krynicy wybierali. Odpowiedzi są przynajmniej dwie: ci co lubią biegać po
          górach niech jadą w inne góry, a chorzy niech się leczą gdzie indziej.

Pielgrzymów o których pytasz, mógłbym też z grubsza podzielić też na dwie
          kategorie. Chorym zaproponowałbym psychoterapię, zdrowym - obóz wędrowny. Ale,
          że chcę sprostać Twojemu wyzwaniu, spróbuję podzielić pielgrzymów na więcej
          kategorii, mimo że nie znam tego środowiska.

Ludzie starsi i dojrzali dorośli, mający nadmiar wolnego czasu – dla nich mam
          propozycję zapisania się do jakiegoś organizacji charytatywnej, aby czas i
          energię poświęconą pielgrzymkom wykorzystali z pożytkiem pomagając ludziom
          potrzebującym pomocy.

Nieatrakcyjni młodzi ludzie, nielubiani przez kumpli, niekochani przez płeć
          przeciwną, naturalni klienci biur matrymonialnych – dla nich mam propozycję
          rozwijania jakiegoś swojego hobby i na bazie tego hobby zapisać się do jakiegoś
          klubu czy stowarzyszenia, gdzie można liczyć na zawiązanie trwałych przyjaźni

Młodzież, która ma złych rodziców lub jest z rodzin patologicznych i w
          naturalny sposób poszukuje ucieczki – dla nich nie mam lepszej sekty, bo takiej
          nie znam, więc mogę jedynie życzyć im szybkiego znalezienia pracy i pełnego
          usamodzielnienia się. Lepsza kiepska praca i życie wśród ludzi, niż miotanie
          się pomiędzy marnym domem a najlepszą nawet sektą.

Młodzież uboga, bez innego pomysłu na tanie wakacje – dla nich nie mam lepszej
          propozycji niż obóz harcerski.
        • Gość: doku Fałszywa perła IP: *.chello.pl 10.08.03, 21:08

> A jakie Ty masz propozycje dla tych tysięcy, którzy tam idą? Propozycje na
          > życie oczywiście. Napisz coś o tym. Tylko żadnych haseł i sloganów. Od serca
          > napisz.

widać, że nie można tej perły traktować poważnie i po ludzku
          • Gość: Perła Re: Fałszywa perła IP: *.zin.lublin.pl 10.08.03, 22:55
            Gość portalu: doku napisał(a):

>
            > > A jakie Ty masz propozycje dla tych tysięcy, którzy tam idą? Propozycje na
            >
            > > życie oczywiście. Napisz coś o tym. Tylko żadnych haseł i sloganów. Od ser
            > ca
            > > napisz.
            >
            > widać, że nie można tej perły traktować poważnie i po ludzku

?
    • Gość: Perła popatrz tutaj IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 01:48
      www.jasnagora.pl/polski/
      • Gość: Krzys52 Dzieki Ci Perla ze ten moment wzruszen IP: *.proxy.aol.com 08.08.03, 02:00
        na tej wiezy klasztornej przezywalem cudne chwile sciskajac sie z panienkami.
        Jak wiesz, na wyzszych pietrach przejscie dookola wiezy po balkonie jest bardzo
        waskie - w sam raz do zapoczatkowania sciskania sie i migdalenia z panienka.
        Strategia i taktyka okazuje sie wazna i w zyciu mlodocianych cywili.
        .
        Nieee, na pielgrzymki nie chodzilem smile)
        .
        K.P.
        .
        PS...A przy okazji masz dowod ze religia moze u mnie wywolac takze przyjemne
        skojarzenia.
        • Gość: Perła ależ proszę bardzo... IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 02:05

> na tej wiezy klasztornej przezywalem cudne chwile sciskajac sie z panienkami.
          > Jak wiesz, na wyzszych pietrach przejscie dookola wiezy po balkonie jest
          bardzo
          >
          > waskie - w sam raz do zapoczatkowania sciskania sie i migdalenia z panienka.
          > Strategia i taktyka okazuje sie wazna i w zyciu mlodocianych cywili.
          > .
          > Nieee, na pielgrzymki nie chodzilem smile)
          > .
          > K.P.
          > .
          > PS...A przy okazji masz dowod ze religia moze u mnie wywolac takze przyjemne
          > skojarzenia.

Krzysiu... onegdaj pisałeś żeś wierny od lat jednej kobiecie jest. A teraz
          wigoru sobie dodajesz o panienkach pisząc. Rozumiem, że to wąskie przejście
          było dla Ciebie jedyną okazją otarcia się o panienkę.

Perła
          • Gość: Krzys52 Re: ależ proszę bardzo... IP: *.proxy.aol.com 08.08.03, 02:14

>
            > > na tej wiezy klasztornej przezywalem cudne chwile sciskajac sie z panienka
            > mi.
            > > Jak wiesz, na wyzszych pietrach przejscie dookola wiezy po balkonie jest
            > bardzo
            > >
            > > waskie - w sam raz do zapoczatkowania sciskania sie i migdalenia z panienk
            > a.
            > > Strategia i taktyka okazuje sie wazna i w zyciu mlodocianych cywili.
            > > .
            > > Nieee, na pielgrzymki nie chodzilem smile)
            > > .
            > > K.P.
            > > .
            > > PS...A przy okazji masz dowod ze religia moze u mnie wywolac takze przyjem
            > ne
            > > skojarzenia.
            >
            > Krzysiu... onegdaj pisałeś żeś wierny od lat jednej kobiecie jest. A teraz
            > wigoru sobie dodajesz o panienkach pisząc. Rozumiem, że to wąskie przejście
            > było dla Ciebie jedyną okazją otarcia się o panienkę.
            >
            > Perła
            .
            No i wszystko sie zgadza, bo jestem Jej wierny odkad tylko Ja poznalem - w
            okolicach mojej trzydziestki. Przeciez wczesniej po prostu nie moglem...
            .
            Zauwaz, ze piszac o przygodach na wiezy uzylem terminu 'mlodociany'. Czyli
            mowilem o czasach przynajmniej o dekade poprzedzajacych pamietne spotkanie z ma
            malzonka.
            .
            K.P.

• Gość: Krzys52 PS...ależ proszę bardzo... IP: *.proxy.aol.com 08.08.03, 02:16
              bylem tez wtedy szczuplejszy - co niezwykle wazne na tej wiezy jest - oraz
              bardziej skory do latania po schodach.
              .
              K.P.
              • Gość: Perła Re: PS...ależ proszę bardzo... IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 02:31

> bylem tez wtedy szczuplejszy - co niezwykle wazne na tej wiezy jest - oraz
                > bardziej skory do latania po schodach.
                > .
                > K.P.

Najważnejsze, że miłe wspomnienia z Jasnej Góry masz. Młody, szczupły, zwinny,
                pół Kabibabka... A teraz przytyłeś na amerykańskim wikcie. Ech Krzysiu...

Perła
                • Gość: Krzys52 Re: PS...ależ proszę bardzo... IP: *.proxy.aol.com 08.08.03, 06:03

>
                  > > bylem tez wtedy szczuplejszy - co niezwykle wazne na tej wiezy jest - oraz
                  >
                  > > bardziej skory do latania po schodach.
                  > > .
                  > > K.P.
                  >
                  > Najważnejsze, że miłe wspomnienia z Jasnej Góry masz. Młody, szczupły,
                  zwinny, pół Kabibabka... A teraz przytyłeś na amerykańskim wikcie. Ech
                  Krzysiu...
                  >
                  > Perła
                  .
                  Najpewniej postarzalem "nieco" od tamtej pory, kiedy to szczuply i mlody
                  bylem. Jak swieca - wyobraz sobie smile)
                  .
                  K.P.
                  • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 08.08.03, 06:27

>
                    > > Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                    > >
                    > > > bylem tez wtedy szczuplejszy - co niezwykle wazne na tej wiezy jest -
                    > oraz
                    > >
                    > > > bardziej skory do latania po schodach.
                    > > > .
                    > > > K.P.
                    > >
                    > > Najważnejsze, że miłe wspomnienia z Jasnej Góry masz. Młody, szczupły,
                    > zwinny, pół Kabibabka... A teraz przytyłeś na amerykańskim wikcie. Ech
                    > Krzysiu...
                    > >
                    > > Perła
                    > .
                    > Najpewniej postarzalem "nieco" od tamtej pory, kiedy to szczuply i mlody
                    > bylem. Jak swieca - wyobraz sobie smile)
                    > .
                    > K.P.

>> Brzydki jestes Krzysztofie! To taka religijna osoba, a Ty raptem swica jej
                    religijne namietnosci rozpraszasz...
      • Gość: tow_1 Oj Panowie, panowie. Nic latwiejszego jak .... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.08.03, 04:34
        nasmiewac sie z czyichs religijnych obrzedow i zwyczjow.

Ale czy wy sie przypadkiem nie nasmiewacie tylko z katolickich zwyczajow ??

Mnie sie wydaje, ze ze wszystkich religijnych zwyczajow (nie tylko katolickich)
        mozna sobie robic jaja, co ?? Tylko po co !!
        • Gość: Krzys52 Re: Oj Panowie, panowie. Nic latwiejszego jak ... IP: *.proxy.aol.com 08.08.03, 04:45
          Gość portalu: tow_1 napisał(a):

nasmiewac sie z czyichs religijnych obrzedow i zwyczjow.
          >
          Ale czy wy sie przypadkiem nie nasmiewacie tylko z katolickich zwyczajow ??
          >
          Mnie sie wydaje, ze ze wszystkich religijnych zwyczajow (nie tylko katolickich)
          mozna sobie robic jaja, co ?? Tylko po co !!
          .
          Takis niby madrala a nie wiesz po co. Ciekawe...
          • Gość: tow_1 Krzysiu52, sprobuj jeszcze raz .... IP: 131.137.84.* 08.08.03, 16:10

> Takis niby madrala a nie wiesz po co. Ciekawe...

Ja madrala ?? Moze jestem, moze nie. To nieistotne. Nawet jesli nim jestem to
            tylko ja wiem po co.

Wrocmy moze wiec do mojego ostatniego pytania. Po co wiec 'robic se jaja' z
            czyichs religijnych zwyczajow ?? Sprobuj odpowiedzic, co ??
    • Gość: paul Re: Jasna Góra IP: 62.190.198.* 08.08.03, 15:02
      Czy z powrotem tez pojdzie? Czy juz bedzie miala dosc i pojedzie pociagiem?

I czy ma teraz jakies przewozne prysznice, czy tez smierdzi jak za dawnych
      czasow?
    • Gość: A.D. He,he.... Jasna Góra IP: *.mco.bellsouth.net 08.08.03, 15:24

>
      > Pielgrzymowanie do Częstochowy stało się tradycją. Największą w Europie. Na
      > świecie większe tylko muzułmańskie do Mekki są. Z tym, że one obowiązkiem
      > religijnym są. A te do Częstochowy dobrowolne są i wynikają z niezwykłej
      siły
      > polskiego serca.
      > Dobrze, że jest ten swoisty fenomem na skalę świata.
      > W tym roku znów poszło tysiące pielgrzymów.
      >
      > Perła

>>> Czy to prawda ze w poblizu wszelkich drog do Czesto-chowy wiodacych
      przyroda ginie? Od tego gowna katolowego znaczy? No i smrodu....

• Gość: paul Re: He,he.... Jasna Góra IP: 62.190.198.* 08.08.03, 15:31
        To niestety prawda - nie myje sie to i po krzakach robi - po katolicku, znaczy
        sie.
        • Gość: malko Perła IP: 80.50.28.* 08.08.03, 15:40
          Ludzie,co Wy dyskutujecie z perłą,która na pewno nie wypadła z korony, co
          najwyżej z d jej proboszcza. Jeszcze może będziecie próbować przekonać
          np.jakiegoś biskupa,że boga nie ma. Skutek ten sam, czyli pop swoje, ksiądz
          swoje.
          • Gość: Perła malko IP: *.zin.lublin.pl 08.08.03, 16:03
            wyżyłeś się już?
    • maniekxxx Re: Jasna Góra 11.08.03, 03:49
      A OD kiedy ty zardzewiaku nabazgrales cos szumowino
      pozytywnego o katolikach - przeciez judeland sa twoim
      prioryty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka